Cum testăm nostalgicii dacă sunt „true”

A început Biden să le dea americanilor câte 100 de lei. Mare bucurie, mult capital electoral câștigat. La plăcinte, înainte!, normal. (Măcar al nostru voia să dea 100 de lei pe lună, nu o singură dată)
Comunismul e bun, când ți se dă. Ți se dădea casă, serviciu, puteai ciupi ceva de la locul de muncă…

Săptămâna asta s-au pus la bloc la mine (București) apometrele cu citire radio. 100 de lei de apometru. Plata tot odată, sau în rate, 10 lei pe lună. 10 lei pe lună pentru că, bănuiesc, „lumea e săracă, n-are acum câteva sute de lei, cheltuieli neprevăzute. De unde bani!?

În seara asta am găsit un test bun pentru nostalgicii care plâng după comunism:
Hai să plătim apa la comun, la bloc. Cât consumă apometrul blocului, împărțim la numărul de persoane, și aia e. Ce ne mai chinuim cu apometre citite prin radio? Pentru ce? Nu plângeați voi după comunism? Erau apometre individuale în comunism? Nu.
Hai să plătim la comun, ca pe vremuri.
Mi-ar plăcea să fac reportaje video cu acest subiect, prin blocurile de pensionari.

Dacă mai aveți idee de vreun test pentru nostalgici, cu care să verificați dacă sunt „true”, lăsați în comentarii.

Nu are sens să ilustrez articolul cu poze cu apometre.
Dar am ceva la secțiunea foto.
Cuțite „unicat”, „socialiste”, făcute artizanal în România, la miile de strunguri pe care le aveau cetățenii la ei acasă. Cuțite „hobby”, făcute în timpul liber presupun, nu la fabrică, „pe sub mână”.

Mi-ar plăcea să existe un muzeu care să adune toate obiectele făcute „pe sub mână”, în timpul programului de lucru din acele fabrici și uzine extraordinare, pe care le spionau străinii să fure tehnologie…

 

Cutit Romania socialista cu maner deosebit manual executat. Interior cu insertie avand steag tricolor, rosu- galben si albastru si cap de fetita, avand varf indoit, robust si stare buna

 

Aș vrea să scriu un text mai lung despre glumele din comunism. Dar e mult de muncă, am de tăiat din sute și sute de ore de teatru radiofonic, filme, texte din cărți. Mai durează. Poate nu voi temina niciodată.
Dar măcar un mic „teaser” merge la articolul acesta.
Dacă am traduce glumele astea în mai multe limbi, ar râde străinii? Ar vedea amuzant subiectul acestei glume, de exemplu?
Eu râd, pentru că iubesc actorii; aș râde chiar dacă ar număra Birlic până la 10, atât să facă. Dar subiectul glumei? Cum i-a trecut prin cap textierului acest subiect? Dacă am traduce în germană sau olandeză, ar râde un german sau un olandez?

 

 

Later edit: ați urmărit niște tabele de la întreținere, de curiozitate? E mare diferență de consum, pe persoană, la blocuri? Am verificat cândva, voiam să fac o mică statistică. În cel mai rău caz, dacă s-ar plăti apa la comun pe scară (apometrul scării) s-ar plăti în plus (asta dacă s-ar plăti în plus), vreo 10-15 lei de căciulă. Pentru 10-15 lei în plus, se pun apometre cu citire radio, nu cumva să plătească vecinul mai puțin! Ăștia sunt fix ăia care plâng că pe vremuri era bine, iar acum e plin de câini de oameni.
Am și o chestie de logică, în discuțiile cu pensionarii: Pentru ce vrei apometru? Consumi mai puțin? Și nu ți-e rușine să spui public că te speli mai puțin? :)

Când spun diferențe mici de consum mă refer la blocuri de oameni serioși, cu administrator care știe ce a aia administrație, cu oameni care au grijă să nu le picure apa la cadă sau la toaletă (cauza principală de consum mare), cu proprietari care nu au comentat când s-a spus că pentru izolarea și curățenia subsolului ar putea ajunge chiar și 1000+ de lei de persoană. Dom’le, înainte erau țânțari și umezează/inundație, acum poți dormi în subsol. De blocuri din astea vorbesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. singura relicva a comunismului ramasa la mine in casa era un desfacator de vin „made in ddr”. nu, pe bune, asta scria pe el.

    nu stiu sa il explic. era simplu de folosit. blochezi filetul, centrezi, infigi, deblochezi filetul, rasucesti.

    am renuntat la el recent cand am gasit intr-un kaufland o chestie si mai rapida :D.

    00
  2. D’ala Puma avea bunicu’ primit de la un prieten si a fost unul dintre cele mai bune cutite avute. A fost folosit pana acum vreo 2 ani cand bunica l-a imprumutat unui vecin si, din pacate, l-a rupt. Eu am o banuiala ca nici macar nu l-a adus inapoi.

    00
  3. Am și eu două cuțâte din astea, cică oțel special, făcute la Câmpina – deși nu prea ține ascuțișul deci nu știu căt de special era metalul. Dar gen Rambo, cu prăsele, cu mânerul colorat (fără zimți totuși). Deci inutile în bucătărie dar măiastru lucrate. Unicat. La fel de unicat ca antifurturile de la rezervor/portbagaj de la Dacia 1310. Filet invers, cheie specială, inox, eheee…

    00
    • „deși nu prea ține ascuțișul deci nu știu căt de special era metalul”
      Metalul la cutitele „unicat” era tabla ieftina. De asta nici nu tine taisul. A luat tugurlanul niste tabla, a taiat-o pe forma de cutit, a vorbit cu „colegu de la strung” sa faca niste manere, si a tras niste cutite.
      Se aduceau 100000 de tone de tabla laminata la fabrica de aragaze? Cata, oare, trecea la „pierderi” si se transforma in cutite?
      As face niste cercetari serioase daca fabricile nu aveau chiar niste oameni care sa faca „pe sub mana” la toata fabrica, „pentru toata sectia”.

    • Oțelul pentru cuțite chiar e unul ”special”, în sensul că e un amestec de oțel moale pentru flexibilitate și oțel aliat pentru a menține ”gura”. Problema este ca mulți nici nu știu cum să le ascută și atunci cristalele dure sînt ”arse” la polizor și adio ascuțiș.

      00
    • Da, era oțel valerian.

      00
    • Ageamiii le faceau din inox, care era moale si de aceea nu tinea taisul. Aia care se pricepeau faceau cutite din oteluri rapide. Undeva pe la mijloc erau cutitele facute din foaie de arc, foarte bune dar rugineau repede.

      00
    • @Varucu: Compozitia este cunoscuta de pe vremea dacilor. Reteta a fost scrisa pe peretele unui tunel dacic. A fost copiata de un neamt aflat in vacanta in Romania in secolul XVII. La scurt timp dupa, s-a dus vestea despre otelul de Solingen. Coincidenta? Nu cred :-D

      00
    • @kilroy
      Au copiat rețeta după cuiele alea dacice, știu de la un prieten… ;-)

      00
  4. Biden e comunist cand trimite 1400$, dar cand a dat Trump 1200$ ce a fost? Dar Bush jr. 600$?

    00
    • Subiectul e „comunismul e bun doar atunci cand ti se da.” si cum putem „verifica” niste nostalgici daca sunt „true” cand spun ca inainte era mai bine. :)
      Ce a dat Trump sau ce da Biden e treaba lor, nu sunt american. Eu doar vad si ma amuz, cum testeaza ei comunism si nu pot invata nimic din istorie…
      Faina si ulei in pungi, dar la alt nivel. 600$-1200$-1400$… le ajunge de benzina si tigari, o luna? (nu zic si de chirii)

    • Pai daca si Trump a dat, atunci cum e comunist Biden? Adica, da, este socialist, iar Trump republican, dar amandoi ai dat banii astia. Anul trecut Trump a dat IMM-urilor niste bani destul de seriosi, pentru cei afectati de pandemie. Firma mea a primit 15 mii de dolari in 5 luni, nu stiu cat s-a dat in Romania liberala.

      Nu tin cu comunistii, fereasca al de sus, as fi votat portocala nebuna, daca aveam drept de vot (numa’ sa nu pun stampila pe socialisti), dar in cazul asta nu il poti acuza pe Biden de comunism doar ca da niste bani, in conditiile in care si contra-candidatul lui a dat o poala de bani anul trecut. :D

    • Cum bine a punctat si @dojo, a fost folosita si de trump. Este doar o politica monetara ….”Helicopter Money”. Problema este ca Federal reserve nu prea are spatiu de manevra si vreau sa cred ca mai sunt optiuni si in afara de asta, ca daca nu sunt……nasol😭

      00
    • Comunist, socialist, same shit, nu?

      00
    • @Cristici banii de la Trump sau Bush, Biden nu au testat comunismul, mai ales ca primii doi sunt republicani, au bagat niste bani in economie sa impulsioneze cosumul ca am vazut ce se intampla cand se blocheaza roata (2008), ca dureaza 10 ani sa isi revina economia.
      @Dojo portocala nebuna a dat doar la cei ai casei in prima transa, dupa ce au negociat cu democratii in transa a doua au ajuns banii si la afacerile mici si medii. Banii respectivi au fost dati sa mascheze rata somajului care a fost aproape de 15%, si sa mai salveze din afaceri sa nu mearga in cap, sa ramana doar datorii.

      00
    • Să dea mai puţin, tovarăşi, să ajungă la toată lumea!

      00
  5. NOU
    #20

    Puma e din 90.

    Chestiile artizanale se faceau dupa talentul si priceperea fiecaruia, strunguri erau peste tot, inclusiv in scolile generale.

    00
  6. Sa se deie, sa se deie!!!

    00
  7. sau sa cumpere paine pe cartela, sa nu mai pipaie fiecare paine din supermarket (fara manusi) :)

    00
  8. dupa apa la comun ce urmeaza? toti paine si ulei pe cartela?

    00
  9. Pe-aici era cineva care scria și cu bricolaj? Poate, dar acum e unul care scrie despre cuțite făcute artizanal la strung!!! Totuși, ce pregătire profesională are Cristici ăsta, că pare a nu ști de niciunele.
    Dacă mai trăia Pecereu, Cristici ăsta era activistul de partid ideal. Lung la vorbă, cu idei multe, fără să se priceapă la nimic. Tovarășu Cristici.

    00
    • Manerele alea rotunde, zi-ne tu cum au fost făcute, că pare că știi.

      00
    • Eu nu aș fi la fel de radical ca tine – până la urmă oricare dintre noi poate vorbi despre orice, iar Cristici reușește să facă niște articole citibile.

      Problema lui Cristici, din punctul meu de vedere, așa cum rezultă din articolele lui, este că pare oarecum separat de realitate când ajunge la situații concrete cu rezolvări concrete. Adică în acest articol el prezintă o părere despre cuțitele din comunism sau glumele de atunci, însă la un moment dat ajunge la o situație concretă din prezent și anume consumul de apă, facturarea apei și apometre – părerea lui fiind că dacă s-ar plăti la comun s-ar plăti cu maxim 10 – 15 lei în plus de om, DACĂ s-ar plăti acești bani – adică fără apometre ar fi posibil să se plătească la fel ca acum, cu apometre, doar că s-ar evita o cheltuială și anume montarea apometrelor.

      Adevărul este însă că :
      -doar cei 10 – 15 lei în plus de căciulă – înseamnă 40 – 60 lei la o familie de 4 membri;
      -separat de asta unii oameni spun că în apartament sta o persoană, dar de fapt acolo stau 3 – deci consumul lor se va împărți pe ceilalți locatari din bloc;
      -unii oameni de la parter au un fel de grădină în jurul blocului, alții își spală mașina – iar acel consum suplimentar se va împărți la toți locatarii;
      -etc. – adică sunt toate premisele pentru ca facturarea la comun să nască nenumărate discuții/certuri între oameni referitor la cine a consumat și cât a consumat.

      Înțeleg și ce va spune Cristici – că un administrator bun de bloc va rezolva situațiile astea, doar că în mod real este complicat, deoarece un administrator bun va dori un salariu mai mare, adică vei plăti mai mult la asociație, adică de fapt nu căștigi nimic, ca să nu mai spunem că administratorul ar trebui să se certe constant cu diverși proprietari, sau vecinii să se certe între ei etc. – este evident că apometrele rezolvă problema tuturor acestor certuri și chiar și așa oamenii mint și dau mai puțin decât consumă – la blocul meu aproape în fiecare lună plătim peste cât consumăm, deoarece facturarea se face ținând cont de indexul dat de noi și de contorul comun.

      00
    • @Cristi – Nu știu dacă ești același cu autorul, sau alt habarnist. Nu poți face profil oval la strung… Cuțitele artizanale tipice din epocă erau cele tip Puma, cu mâner de aluminiu turnat.
      @Mirel – ”Problema lui Cristici, din punctul meu de vedere, așa cum rezultă din articolele lui, este că pare oarecum separat de realitate când ajunge la situații concrete cu rezolvări concrete”.
      Exact asta era și problema activiștilor de partid și în general a tuturor husenilor de stânga. Viziunea lor era complet ruptă de realitate și practică, tocmai pentru că se hrăneau dintr-o doctrină utopică (și criminală) – comunismul. De ex. nimeni nu se întreba unde erau depozitate super-recoltele raportate la hectar. Că nu era suficientă cantitate de stocare în silozurile existente (care erau dimensionate pe alte principii decât cele ale raportărilor oficiale). Una peste alta, Cristici e un terminat, ținut în perfuzii ca să pară alții (mai?) dejtepți.

      00
  10. Eu platesc 15-20 de lei lunar apa. Un dush pe zi, cate un ceai, spalat strachini. Inca 15 lei la acelasi consum ar fi mult pentru mine, ce zici?

    00
    • Da’ plătești și 8-10 lei „cititul” și „calculatul”, este?

      00
    • 100-150 de lei pe an, sa nu mai ai treabă cu apometre. 100-150 de leki pe an, cand un apometru cu citire radio e 100 de lei, iar tu ai nevoie de 4 bucăți.

      Nu știu… eu am descris un test bun pentru nostalgici, pe care am sa-l repet de fiecare dată când mai aud ca „era mai bine înainte”. :)

      00
    • 1. Nu platesc nici un citit.
      2. Pentru ca sunt napastuit, nu locuiesc in capitala frumoasei noastre patrii, Romania. Asa ca am centrala de apartament. Deci, doua apometre (clasice), bucatarie si baie. Raportez index in fiecare luna, o data la nu stiu…juma de an? vin aia si mai trag o verificare.
      Avand in vedere situatia nu as plati la pausal, ba chiar mi s-ar parea rentabil un din asta radio, ca sa nu ma mai obosesc eu sa dau indexul.

      00
  11. Sunt diferențe mari la consum, am trăit în bloc cu pensionari care făceau duș o dată pe săptămână sau mai rar. Este evidenta diferența de consum între 4 și ~50+ dușuri lunar.

    00
    • Și care mai și așteptau să faci mai întîi tu baie, că fiind cap de coloană dădeai la scurgere juma de metru cub de apă ”caldă” pînă venea măcar călîie pentru un duș și abia după aceea se auzea și la ei. Acum cu centrală, multă mumu…

      00
    • Noi consuman in jur de 15-18 mc de apa, doi adulti si un copil de sub 1 an. Nu avem cel mai mare consum de pe scara dar suntem in top. Sunt apartamente de 2 persoane care consuma 1-2 mc pe luna. Nu inteleg cum, ca si daca tragi doar apa la WC si tot consumi mai mult. Deci daca s-ar plati apa la comun eu as plati mai putin, clar nu mai mult. Dar tot nu mi se pare corect.

      In schimb ne-am bagat si noua anul trecut apomentre cu citire radio, le-am platit si am fost multumit ca am un stres mai putin, nu mai trebuie sa duc eu apometrele. Daca ar baga si cont la intretinere sa virez banii direct si sa nu mai stau la rand cu toate babele ar fi vis. Dar din pacate sunt singurul din tot blocul care vrea asta (si probabil ar si plati prin banca) si atunci administratia se face ca ploua, desi din ce inteleg ii cam obliga legea.

      00
    • @Cătălin, cu siguranță asociația are un cont pt că asociația, ca persoană juridică nu poate plăti cash facturile de utilități.
      Nu se duce administratorul/președintele cu sacoșa de bani la RADET/ENEL/DISTRIGAZ/ce furnizori de utilități mai are blocul.
      Fă-le o cerere scrisă, o plângere la primărie (există un departament care se ocupă de asociațiile de proprietari) și poate chiar la poliție. Nu toate deodată. :)

      00
  12. Nene las-o in plm ca al meu comandant britanic, mândria companie, om de articole de revista a casat vestele de salvare deși in termen pentru a le trimite acasă unde are firma si bărci de plimbat turiștii. Sef mecanic francez om cu salariul de peste 10k Euro după asigurările sociale plătite vindea in porturile chinezești intre 180 si 300 de tone de combustibil. Trecut ca sludge, adică reziduu. Si tu vii si îmi explici cât de nefolositori, hoți și neproductivi erau romanii într-un regim in care trebuiau sa se descurce ca sa le fie un pic mai bine!
    Vezi ca tehnica si oamenii aia de rahat au făcut infrastructura pe care azi generația ta se chinuie sa o modernizeze, darămite să o mai dezvolte! In 30 de ani in afară de un stadion nu am fost capabili sa ridicam nimic de la stadiul de idee la finalizare si funcționare in parametrii. Iar incapabilii ăia au mai construit și prin alte țări!
    Coae posesorul blogului nu găsește un atelier de strungărie pentru o lama de plug, Cetin are nevoie de 5 centimetri de țeavă cu filet interior diferit la capete si tu iti bați pula de unii care au împânzit țara cu căi ferate, au făcut hidrocentrale, dupa reactoare nucleare și vapoare care mai sunt și azi folosite ca unități de stocare!

    00
    • Și dacă nu era comunism, tot se făceau lucrurile alea, poate și mai multe chiar. Sunt sătul de placa asta cu comunismul ne-a scos din analfabetism și sărăcie. Nu e adevărat. Astea se întâmplau și fără ei, și nici alte țări din europa nu erau cu mult mai avansate.

      În afară de Germania, nici o țară europeană n-a avut cine știe ce infrastructură după război, și ei au construit-o pe sistem fascist.

      Cum ar fi arătat românia cu o economie solidă după 50 de ani de economie de piață? Poate sunt prea optimist să zic că semănam cu Austria? Poate nu chiar, dar cel puțin Italia sigur.

      Chiar în exemplele ce le dai tu se vede că vesticii nu-s cu nimic mai buni ca noi, și acolo e corupție, combinații, chestii, doar că n-au avut frâna aia de mână infectă numită comunism în anii critici, înainte de UE și norme de mediu, când se putea tăiau munți și păduri pentru o autostradă fără nici un aviz de mediu (nu zic că e bine sau rău, doar că ce lăudăm noi azi la vestici așa s-a făcut să fim realiști).

      Puteau curge și la noi investițiile, puteam face mult mai mult transfer de tehnologie decât Dacia și 2 locomotive suedeze.

      Chiar aș fi curios de un exercițiu de imaginație de genul ăsta, cum ar fi arătat România fără cei 50 de ani conduși de un cizmar cu 4 clase care făcea micro-management?

      Și tot ce blamezi tu azi că nu suntem în stare nici să întreținem, ni se trage fix din moștenirea unui aparat infect și incapabil care era obișnuit ca toate să funcționeze prin ordine directe de la vârf.

      Și-n ziua de azi, un polițist de rând nu ia nici cea mai mică decizie fără aprobare de la șef ca să fie acoperit, imaginează-ți ce e-n aparatul administrativ atunci.

      00
    • Pai e normal sa nu gaseasca, multi au plecat, aia care au ramas sunt full iar tie iti ramane de ales intre caliate la pret mare sau tzeapa la acelasi pret.
      Un pic de socialism nu strica, daca tot vrem sa ii copiem pe vestici poate ar trebui sa ii copiem si la investitii si la salariul minim, altfel doar..
      De fapt imi dau seama ca nu conteaza, sa vina ai-ul sa inlocuiasca toti inutilii din joburi la stat, doar asa mai vad o redresare ca de revoltat nu se mai revolta nimeni

      00
    • o sa-ti repet scurt acelasi argument pentru ca e obositor sa porti aceeasi discutie cu morile de vant.

      ceausescu a facut 100 de kilometri de autostrada. atat a putut sau la dus capul.

      acum ai 1000. atat au putut sau i-a dus capul.

      ps, sper ca sesizezi 0-ul in plus.

      00
    • „Coae”, ai scris atât de mult text, si nu ai menționat dacă ai sau nu apometre.
      Ai renunța la apometre, „coae”? Asta e întrebarea.

      „cum ar fi arătat România fără cei 50 de ani conduși de un cizmar cu 4 clase care făcea micro-management?”
      Trait in Italia, as spune ca fara comunism, noi romanii am fi fost peste ei, ca nivel de trai al cetateanului de rand.

      00
    • Dute nene in Cuba sau Coreea de Nord daca a fost asa bine.Vezi ca comunistii au facut pina in 3300 de km. de cale ferata,restul inainte .Iar autostrada aia de 100km. s-a facut sa nu fim in statistici tara fara autostrada.

      00
    • NOU
      #42

      Ia uite ce incepusera sa faca baietii
      https://www.uct-media.com/2019/04/casa-constructiilor-si-parcelarea-vatra.html?m=1

      Si noi traim in blocuri ca niste animale…

      00
  13. Glume zici? Încearcă și Vasile Tomazian.

    00
  14. Marele avantaj al contorizarii este reducerea pierderilor de apa. Oamenii isi repara tot, rapid. In comunism curgea apa peste tot.

    00
    • Salut, locatarule: 400 de lei apometrele, inmultit cu 60 de apartamente cate sunt in blocul asta… Punem apometre, sau reparam subsolul si prin casele oamenilor, lasand apa la comun?
      Fa testul prin blocuri, vezi ce spune lumea.

  15. Deci care era legatura intre Biden si faptul ca v-a pus apometre la bloc?Ca-mi scapa.

    00
  16. Frate… cuțit din ăla, Puma, am avut și eu.
    Cred că mai e pe la maică-mea.
    Dar cu plata la comun nu sunt de acord. Să plătească fiecare cât consumă. Mult puțin, treaba lui. La noi în bloc au făcut pensionarii revoluție și nu se mai plătește căldura pe repartitoare. Toți sunt foarte mulțumiți, deși unii plătesc mai mult decât cu repartitor.

    00
    • Pe lîngă faptul că mai plătești degeaba un intermediar, se fură la ”puncte” cu repartitoarele.

      00
    • Repartitoarele de căldură sunt o chestie teribil de proastă : plătești mai mult și primești mai puțină căldură versus sistemul centralizat.
      Dacă are administratorul vostru ideea asta, să nu îi dați curs.

      00
    • In blocul in care m-am mutat caldura e la comun fara repartitoare.
      De vis, 25-26 grade constant in jur de 200lei costul agentului termic.
      Printre cunostinte au repartitoare, platesc mai putin dar au mucegai pe pereti…

      00
    • diferenta o plateste cineva. bine, atat timp cat acel cineva este ALTcineva, totul e ok, nu?

      altfel spus, eu am 22-23 de grade tinand caloriferele mai mult inchise.
      pot sa ma revolt ca nu vreau sa platesc nimic la caldura?

      00
  17. Teste:
    – sa se dea la MegaImage pe cartela si cand cumpara carne sa stea 6 ore la coada
    – sa li se taie programul TV, doar 2 ore seara cantece patriotice si de 2 ori pe saptamana un film
    – sa se ia curentul seara vreo 3 ore
    – sa se scoata cafeaua din magazine cu totul, sa se cumpere asa pe bisnita, astfel incat Wiesana sa fie lux.
    – si ultima, sa o aresteze pe Sosoaca la prima manifestatie, direct la bulau cu bataie o saptamana si apoi arest la domiciliu

    00
    • la primul punct deja se lucreaza. nu ii vezi cat de entuziasmati sunt toti sa scoata telefonul sa scaneze „cuponul”?

      00
  18. Tata lucra la ICI, fiind printre putinii care aveau acces la imprimanta pe atunci. Faceau tot felul de dracovenii, calendarele anuale cu personaje Disney si horoscoapele sunt ce imi aduc eu aminte. Acum nu va inchipuiti ca imprimantele erau ceva foto sau macar color, sau ca hartia era vreun carton lucios, nu, erau imprimante matriciale cu 9 ace si foi A3, iar diversele desene erau facute in ASCII (stiu, OK Boomer). O noapte si o zi au stat tata si colegii lui, interogati de Secu, sa explice ce e cu codurile alea, cui ii sunt adresate, ce semnifica, etc. :)

    00
    • Am facut nenumarate teme pe paginile alea A3 cu gaurele pe margine. Iar cu cartelele ne jucam in draci, eram fascinat ca erau perforate cu diverse modele, spioni, coduri secrete, o nebunie.

      00
  19. La mine in scara e totul la comun, fără ceasuri și repartitoare. Mi-a zis administratorul (comunist asumat) ca o dată un vecin a zis ca el vrea repartitor, iar după primele 2 facturi nu mai voia.

    00
  20. Ah… la apometre e ceva sf
    2 pers consumam ~7mc /luna in conditiile in care 9 ore joburi, 8 ore somn
    4 pers 3mc :))

    00
    • Felicitari. Esti fericitul vecin al unor babalaci ce se caca in curtea blocului si fac baie in aceeasi apa sambata seara. Dupa baie, apa nu se arunca, se foloseste cu succes in restul saptamanii la „numarul 1”.

      00
  21. Culmea e că în apartamentul alor mei mai există un cuțit cu mâner de aluminiu. De fapt, cuțitul a fost achiziționat din comerțul socialist, și într-o săptămână a crăpat mânerul de baghelita sau ce era. I s-a pus mâner de aluminiu într-o fabrică socialistă, care, probabil, s-a privatizat. Mânerul ăla va fi singura chestie din perioada comunistă care ii va supraviețui și lui Iliescu 😉

    00
  22. Pe mine ma rupe caldura, platesc 2x mai mult decat urmatorul, desi suntem 2 oameni in 4 camere, si tinem 3 calorifere deschise, doar ala din baie merge mereu. 5 oameni in 4 camere, cu 200 de lei mai putin ca mine. De cand visez si eu la repartitoare radio.

    00
  23. Gaze naturale la comun? Era și asta

    00
    • ESTE si asta.

      pe ultima „factura” am 20 de lei (nu e mult, nu ma intereseaza propriuzis) dar eu fac doar cate un ceai si rar o ciorba. stiu vecini care isi incalzesc casa cu aragazul.

      00
  24. Se pun apometre cu citire radio pentru ca unii declara tot ce consuma, iar cei multi declara 1mc de rece si 1 mc de calda. Pentru ca e ‘oți. Pierderile, adica diferenta dintre apometrele de scara si cele individuale, se impart, dar nu in mod egal. Cei care au consum mai mare au si „pierderi” mai mari. Nu se poate intra in casa omului sa verifice apometrele pentru ca „motive”…

    00
    • Nu pot intra pt că administratorul sau cine se ocupă nu are timp, îi e lene, îi e frică să se pună rău cu vecinii, nu știe cum și unde să acționeze. Legea îi permite.

      00
    • La noi s-a facut verificarea, cu anuntat din timp, cu comisie, cu proces verbal, ei bine, cei cu consum normal au fost acasa, cei vizati erau plecati. S-a repetat operatiunea dupa o saptamana cu acelasi rezultat.
      La vot a iesit contra apometrelor cu citire radio.
      In continuare sunt pierderi mari care se impart la toti dar macar s-au strans niste bani si s-au reparat tevi / robineti prin beci.

      00
    • Astfel de ”economie” a făcut o vecină, pînă a trebuit s-o viziteze cu miliția pentru verificare. Și avea 200 mc în plus pe apometre… Și sărakă nu era, că mergea cu Pejou decapotabil la muncă.

      00
  25. Biden si Trump au dat ca sa nu le sara lumea in cap. SUA e deja intr-o zona nasoala rau.

    Daca se da drumul la evacuari pe putin 15% din populatia SUA ajunge homeless.
    Proprietarii oricum nu au cui inchiria asa ca tot ce le ramane e sa vanda proprietatile.

    Mai departe de atat prefer sa nu merg cu firul logic ca o dau pe teoria conspiratiei (ex.: gentrificare).

    00
  26. La noi apometrele le citesc oamenii si lasa o hartoe in cutia administratiei, mergem pe incredere domne. Apartament de 4 camere, cu 6 persoane, are o medie de 1-2 m3 de apa calda si rece, pe luna. Ceva e fishy, si daca doar tragi apa dupa 6 persoane tot consumi mai mult de 1m3

    00
  27. Orice se va plăti la comun va genera costuri cu mult mai mari. Pentru că: fiecare va consuma cât mai mult că oricum consumă ceilalți, cum spunea cineva mai sus unii nu vor declara ce/câtă lume stă într-un apt., alții își spală mașinile etc. Nu își va mai repara fiecare instalațiile dacă au pierderi, picură non stop și tot așa. Nu este o idee bună cu plata la comun.

    00
  28. Chiar cu 2-3 articole mai în spate este ceva despre lustrație și nu știu ce, din unele chestii enumerate pe acolo reiese că 90% din aparatul actual de stat e în continuare format de aceeași oameni, care poate atunci erau tineri, dar probabil și bătrâni, pentru că bugetarul român e campion la cumulat pensie + salariu.

    Deci pe mine să mă întrebi peste vreo 30 de ani ce am făcut, că deocamdată tot băieții tăi sunt la butoane, pe mine nu mă bagă nimeni în seamă dacă vreau să mă angajez și n-am pile în sistem. USR (care sunt discutabili, corect) abia sunt pentru prima oară la putere în parlament/guvern de vreo 2 luni efectiv, după ani și ani de lupte electorale și sabotaje. Corect?

    În haosul din anii 90-2000 nu poți avea absolut nici o pretenție, aș vrea ca cineva cu cunoștințe economice mai bune să explice legătura dintre foamea din anii 80 și haosul din anii 90, și repornirea economică începută undeva în anii 2000. Toate sunt legate între ele, nu a fost nici un reset ca să poți separa lucrurile între noi și ei.

    Din cauza lui Ceaușescu n-am avut acces la creditare până în 1995. Totul trebuia plătit cash. Nu cred că înțelegi ce-nseamnă la nivel macro să lucrezi cu cash valută și ce înseamnă asta.

    Mă opresc aici și aș prefera cineva mai bun ca mine să dezbine un pic mitul ăsta al ‘separației’ dintre 1989 – 1990. Din ce știu eu nu există nici o separație, toți au rămas aceeași în toate instituțiile.

    00
  29. 1. Nu a dat 100 de lei doar o data, ci pana pe 29 august.
    2. Au scos cam doua miii de miliarde de dolari sa stimuleze economia.
    3. Sa stimulezi economia in mijlocul unei pandemii nu inseamna comunism.
    4. Comunism in SUA, probabil nu vom apuca sa vedem. Dar sa zicem.
    5. Cum a fost impus comunismul in Romania? Stimuland economia dupa razboi? Sau cu tancurile URSS pe bulevard pana prin ’58?

    00
  30. Cand am plecat in Kosovo prima oara, in 2000, mi-a dat tata, sa am la mine, un cutit facut la strung, din coada de supapa, cu maner de corn de cerb. Nu era mare, cred ca vreo 14-15 cm are lama. Pe muchea opusa taisului avea si o zona de tip ferastrau. Ear lustruit la peria de pasla, uns cu ulei de mecanisme fine, ce mai, gata sa fie dat cadou. L-am pus in bagaj si, ulterior, am uitat de el in rucsacul din masina de serviciu. La un moment dat, pe niste coclauri de pe langa Prizren, eu si vreo sase colegi ne-am trezit intr-o situatie in care trebuiau taiate niste cauciucuri de jeep „ca sa fie bine, sa nu fie rau”… (long story). Fetele aveau unghiere la ele, iar ceilalti barbati din echipa (neamt, austriac, american) au scos niste bricege de-alea de drumetie, cu prasele din plastic, neamtului i se si rupsese dracia in buzunar, l-a scos pe bucati… Cand am scos eu cutitul de la tata, femeile au facut ochii mari, iar baietii practic au redevenit copii, si-l luau unul altuia din mana, „let me see… wow… artisanally made?” . Americanului i-a luat un minut sa taie 8 cauciucuri de SUV, de-alea tip all-terrain. Nu zic ca am salvat situatia, dar cred ca in momentul ala am contribuit efectiv la promovarea Romaniei – sau, macar, a romanilor, ca oameni descurcareti :)))).
    Nici nu mai stiu pe unde a ajuns cutitul ala, ca nu l-am mai vazut de cativa ani buni.
    Ma duc sa caut prin casa. Multumesc pentru amintiri!

    00
  31. Caz concret cu cifre (am fost cenzor la un bloc acum vreo 15 ani).
    Dupa ce s-au instalat apometre, consumul mediu /pers/luna a scazut treptat, in 2 ani, de la 4 mc la 2 mc. Daca se renunta la apometre sunt sigur ca va creste consumul mediu, tot treptat.

    00
  32. Acu vreo 10 ani am primit un cutit facut la strung din otel pentru baioneta. Probabil ca nenea ce mi l-a dat, facea asta si in comunism.
    Cu teaca, cu maner frumos, ascutit, tot tacamul.

    Unele lucruri din comunism nu vor muri niciodata.

    00
  33. Locuiesc la etajul 2 și trebuie să aștept câteva minute bune până îmi vine apa calda la baie. Sub mine stau 3 persoane într-un apartament. La parter nu știu. Uneori cred că sung singurul de pe palier, care folosește apa caldă.

    00
  34. If it helps anyone…am stat la bloc cu pausal in Bucuresti, si ne punea 8 mc lunar / persoana. Subiectul „apometre” era fost atat de sensibil si pt administrator si pt proprietar, incat a preferat sa ne scada chiria numai sa nu mai urlam ca vrem apometre :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube