Computherm Q7RF este o mizerie. Sistemul de programare este complet stupid, se schimbă programele între ele aiurea, senzorul de temperatură nu este calibrat bine și tot așa. Dezamăgire completă, dacă îl vrea cineva să își bată joc de el, să-mi dea un mail.
Bun. Znuff îmi recomandă o chinezărie. Știam de faza cu Tuya de la celălalt ITist care scrie pe blog, dar știți cum sunt ITiștii, îi întrebi ceva simplu și îți complică răspunsul de parcă sunt plătiți la oră.
L-am luat de aici, 230 lei. Dacă vă sperie faza cu garanția, luați-l de la noi. A venit în două săptămâni, în cutie e utilajul, modulul de conectat la centrală, niște șuruburi și dibluri, un cablul de încărcare și un manual. Manualul din cutie este scris cu font de 6, noroc că am găsit manualul pe net.
E și în descrierea de pe AliEX schema cu conectarea, e ușor de legat, aveți nevoie de o șurubelniță în cruce mică, de cablu și de un ștecher (astea nu sunt în cutie)(dacă nu e clar, aveți nevoie un cablu de la centrală la modul, apoi de unul de la modul la priză, deci vreo 3m de cablu, ca să fiți siguri).
Carcasa de plastic este ieftin, nu se simte premium, de parcă asta ar conta, dar zici că ai în mână o jucărie chinezească ieftină.
Se conectează rapid, se împerechează rapid.
Ecranul stă stins dacă nu este băgat în priză. Se conectează prin USB-C, dar are nevoie și de două baterii AA.
Setările lui din Tuya sunt simple. Primul ecran, îl dați pe manual sau automat, ecranul doi câteva setări, dintre care cele mai importante sunt cu programarea. Bifat acolo săptămâna de 7 zile, pus să pornească la 5.30 și să se oprească la 22.30 și aia a fost.
Ora și ziua și le ia din aplicație.
Recomand.
Eu am Q7 RF , dar ceva mai vechi , e putin diferit si e f ok pt mine.
Nu as avea incredere in softul chinezesc, mai am o camera auto de marsarier wifi la care nu mai exista aplicatie.
Nu as avea incredere ca incalzirea sa depinda de internet.
Cât timp vrei software pentru o camera care e 150 lei? Vrei mai mult iei ceva de firma, nu biscuiți.
nu cred ca depinde de internet.
@CristiX, arata-mi tu una de firma , sa fie wifi si sa se conecteze la telefon.
@mArius: De ce ai nevoie de wifi și telefon pentru marșarier?
70MAI exista cu 2 camere (fata/spate) și este wifi. Mai sunt versiuni cu 4g.
Cristi, pentru ca vreau camera de marșarier, nu camera spate, ce zici tu are în spate o camera care nu e utila când dai în marșarier, se montează pe interior și prea sus.
Și eu m-am folosit vreo 10 ani de Q8RF, un Q7 dar cu 4 zone, a mers foarte bine dar mi-a lipsit controlul prin internet.
Anul asta m-am decis sa fac un upgrade și după ce am studiat bine piața, am instalat un sistem de la POER cu robineți termostatici inteligenți (deschid închid caloriferele pe procente , nu doar on-off) și termostate de cameră în combinație cu electrovane pentru zone cu mai multe calorifere și încălzire în pardoseală.
Histereza reglabilă până la +-0.1, reglaj PID, detectare geam deschis, aplicație mobil excelentă, cam scump dar mă declar mulțumit, it is working like it should.
Ce nu pot pricepe e de ce ai alege ceva pe telefon? Pentru că fie e conectata non-stop și atunci îți distrage atenția și consuma bateria fie trebuie sa o conectezi când bagi in marșarier și atunci adaugă acolo un timp foarte mare pentru a face o simpla manevra de dat cu spatele.
Și atunci ai 2 soluții: fie te duci in service și funcție de mașină faci un upgrade la sistemul multimedia unde adaugi camera de marșarier, fie cumperi un sistem cu camera (fir) și un mini monitor suplimentar ( așa am pus eu pentru suportul de biciclete pus pe cârlig).
Repet, camera wifi și telefon e complet inpractic.
CristiX, nu vreau sa fie conectata tot timpul, ci doar cand dau in marsarier.
Da, camera pe care o aveam avea un timp mare de conectare, dar ma gandesc ca tehnologia evolueaza si mi-ar prinde bine o camera de 100-200 chiar 300 lei care sa se conecteze la marsarier in 10 secunde la aplicatia telefonului meu.
Producatorul masinii mele nu are varianta de upgrade, ar trebui sa fac improvizatii de pe Aliexpress.
Înțeleg. Fiecare cu dorințele lui.
Mie mi se par inacceptabile și 5 secunde sa aștept conectarea aplicației când trebuie sa dau cu spatele. Dar poate sunt doar eu.
Spor!
Am cautat cateva saptamani un termostat cu control de la distanta. Dupa ce am citit sute de review-uri pentru zeci de modele si m-am sucit de mai multe ori, am ales pana la urma Salut IT500. Scump cu spume – 600 lei dar functioneaza ok.
Ce nu-mi place, dar stiam inainte sa il cumpar – termostatul propriuzis functioneaza doar cu baterii si din acest motiv ecranul se stinge dupa cateva secunde. Daca vreau sa vad temperatura trebuie sa ating ecranul intr-o zona sau mai repede sa intru in aplicatie.
Sau IT800 care are acumulator li-ion.
Insa are contact doar de NO.
L-am prin pe la 650 lei.
Singura chestie aiurea este setarea temperaturii in aplicatie pe modul manual unde trebuie sa rotesti ceva pe ecran si este foarte cretina.
Ecranul ramane aprins doar daca sta in dock.
Google Nest nu va mai place, bastanilor
@c
Google nest e de trei ori mai scump si din ce am citit are tendinta de a crapa dupa 1-2 ani.
It-ist clar. SiEu.
@Jules: confirm, nest e mai scump. altfel, il am de 6 ani si merge brici.
// off-topic
pentru cei ce nu achiesează cu Tuya, recomand BeOk BOT-313WiFi (de pe Emag)
Are contacte NI/ND după cum ai nevoie (NormalInchis și NormalDeschis) și se integrează OK și cu Home Assistant.
Ala e util pentru oamenii cu cap termostat smart la calorifere, ca se monteaza langa centrala si nu e prea fericita pozitia pentru controlul temperaturii in tot apartamentul. Am tot o clona de genul dual zone dar de la pni + capetele de rigoare tot de la ei, is ok.
Vreau eu Computherm ăla dacă nu s-a dat deja …
Nu aș avea încredere să meargă încălzirea prin WiFi …
Nu merge incalzirea prin Wifi, ci te conectezi tu la el prin Wifi. El da mai departe la receptorul conectat de la centrala semnale care nu mai depind de reteaua ta wifi.
Poti sa scoti Wifi din ecuatie si setezi totul de pe ecranul termostatului.
Scenariu de cosmar apocaliptic cu TUYA si Sonoff si alte creatii ale minunatului popor chinez: on secunda 1, off secunda 2, on secunda 3, off secunda 4. Toate dispozitivele din lume. Toate. Sincronizate la microsecunda, ca sunt IoT. Credeti ca rezista retelele electrice la asa ceva?
Dupa ce ii da off si crapa reteaua de electricitate si deci si routerul trimit un chinez sa ii dea ON again?
Am aprox 40 de device-uri Tuya în casa. Prize smart, termostate, relee pt controlul luminilor, meștere de măsurat consumul de energie electrica. In panoul general, în doze, pe perete. Wifi, nu zigbee. Termostatele sunt pt încălzirea în podea cu cablu. Nicio problema de 2 ani. Nu cedează nicio rețea electrica
Pai ai cam toate invertoarele de la parcurile eoliene pe Huawei. Le fel, poporul chinez te poate lasa in bezna.
Depinde ce ai de la Sonoff. Pe majoritatea poti pune ESPHome sau ceva similar destul de usor, si merge doar local prin MQTT. Sonoff/Shelly > orice cu Tuya in general.
De ce ar pica rețeaua electrică într-un scenariu de genul ăsta? Rețeaua pică la suprasarcină, cum se întâmpla uneori vara, de la aerele condiționate. Majoritatea termostatelor sunt legate la centrale cu gaz, nu la boilere electrice
@Boris trebuie doar prima comanda, dupa aia merge singur, ca d-aia e inteligent.
@Cătălin de la variatii, reteaua poate sa aibe probleme si cand consumul scade brusc. Plus, dupa cum vezi mai sus, oamenii au prize smart, lumini, multe chestii electronice care cand sunt pornite au un tranzitoriu de consum mare.
Chestia asta facuta vara, cand sunt aere conditionate si fotovoltaice legate la retea cu invertoare chinezesti, cu cat ma gandesc mai mult cu atat mise pare mai posibila si nasoala.
Mai bine fac ca voi, nu ma mai gandesc.
Salut, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o speta? se da o casa veche(caramida, 1940), renovata si izolata, termopane schimbate acum 4 ani, Salamander 6 camere termopan, demisol inalt, ferestre de 1 metru plus o camera la etaj, demisolul se mentine foarte usor, temperatura constanta de 22 de grade cand afara sunt 4-5 cum sunt acum in perioada asta. Dormitorul de la etaj are un calorifer de otel destul de mic, 120 sau 140 cm, atat a permis spatiul atunci, ideea e ca jos centrala munceste maxim 5 minute sa duca temperatura de la 21.5 la 22.5 de ex dar sus nu se simte deloc, in general temperatura se mentine cam la 15-16 grade cand afara sunt 4-5 iar ca sa pot face o temperatura ok pe timp de iarna sa putem dormi am montat acum 3 ani un aer conditionat ca sa ajute pe timp de iarna. Pe calorifere am montat de la bun inceput, cand am facut instalatia, acum 4 ani robinete termostatate – https://www.dedeman.ro/ro/kit-robinet-calorifer-termostatat-robinet-calorifer-retur-cap-termostat-giacomini-r470fx003-alama-1/2/p/2024896?srsltid=AfmBOopxEyuwS4lAlDVChylwTynu6QZT7UeFavxOk0qRSkgPTe2HeOlw
acum iau in calcul posibilitatea sa montez un calorifer mai mare, eventual mai inalt, nu lung pentru ca duc lipsa de spatiu si camera este doar pentru dormit, problema este cum fac sa porneasca centrala sa incalzeasca doar partea de sus si sa nu circule apa pentru incalzire si in caloriferele aflate la demisol? am incercat la un moment dat sa mut termostatul la etaj dar a muncit centrala jumate de ora incontinuu si n-a ridicat temperatura decat vreo 3 grade de la 16 la 19 si jos erau incinse toate caloriferele si nu se putea sta din cauza caldurii… tavanul e izolat cu vata de sticla si exista si un tampon de vreo 40 cm intre izolatie si acoperis. as aprecia foarte tare daca ar putea cineva sa-mi dea o idee despre cum as putea sa rezolv problema asta, multumesc
Pai capetele alea ar trebui sa taie apa in caloriferele de jos cand ajung la temperatura setata si sa circule doar in cel de sus. Daca sus nu se incalzeste probabil problemele sunt:
1. calorifer subdimensionat, schimba-l eventual cu unul relativ mai modern, gen de aluminiu cu „placi”, sau pune 2 daca e camera mare.
2. pereti/pardoseala/tavan care nu se incalzesc.
Nu stiu daca am inteles problema ta bine, dar
– si jos erau incinse toate caloriferele si nu se putea sta din cauza caldurii
– acolo poti pune robinet temostatat care sa opreasca agentul sa nu mai intra in calorifer cand ai suficient de cald in acea camera.
https://zoso.ro/termostat-smart-calorifere/
Am o speta asemanatoare (casa cu etaj) deci doua circuite. Solutia acum 15 ani a fost separarea cu doua electrovane Honeywell + 2 termostate .
https://www.eradiatoare.ro/vane-de-zona-si-robineti-de-echilibrare/honeywell-kit-vana-cu-2-cai-vczaq-1-fe-si-servomotor-vc4013-p6081.html
Am doua termostate : etaj + parter ; cand se atinge temperatura dorita, fiecare da da ordin electrovanei de zona sa se inchida -> centrala munceste la jumatate de casa .
Nu stiu daca in scenariul tau (cu un singur calorifer) nu prea mare bataia de cap .
O sa mai montez o electrovana din asta in beci pe intrarea principala (cu senzor de inundatie si ceva sonoff) .
Termostatul se pune in camera cea mai rece pe care o doresti incalzita. In cazul tau, la etaj. Ca sa nu se supraincalzeasca parterul, mai inchizi din capul termostatat la radiatoarele de la parter (conform tabelului, 1: 8C, 2: 10C, 3: 15C, 4: 20C).
Totodata verifica daca radiatoarele de la etaj se incalzesc bine si uniform – e posibil fie sa ai aer in calorifere (mai ales daca partea de sus este rece), sau instalatia sa nu fie echilibrata.
Se poate face un calcul de necesar termic pentru incaperile de sus si sa vezi daca radiatorul instalat este suficient. Daca nu, in functie de ce ai acum, se poate pune unul cu mai multe straturi fara a fi nevoie de mai mult spatiu in latime sau inaltime.
@cd
Electrovanele sunt montate pe turul fiecărui circuit?
Cum te protejezi de situația ipotetică că ambele sunt închise dar centrala merge(pompează)?
@cd
Electrovanele merg on-off sau le poți controla 70%-30%?
Cum le controlezi cu termostatele? Merg băgate in Tuya ouț of the box sau ai ceva automatizare peste?
@GoGu rasund inline, cat stiu .
Electrovanele sunt montate pe turul fiecărui circuit?
^^^^Da, pe turul fiecarui circuit
Cum te protejezi de situația ipotetică că ambele sunt închise dar centrala merge(pompează)?
^^^^Cetateanul care le-a montat a facut NU stiu ce d centrala porneste DOAR daca electrovana e deschisa.
Cred ca aici e cheia https://automation.honeywell.com/us/en/products/sensing-solutions/switches-and-controls/basic-switches/dt-series
Mersul e asa : termostatul da comanda electrivanei, electrovana se inchide/deschide dupa care da comanda centralei.
Electrovanele merg on-off sau le poți controla 70%-30%?
^^^^Sunt on-off . Alea cu procent sunt vane de amestec. Ai aici modele dierite https://www.eradiatoare.ro/fisiere/3594__4291Resideo-Honeywell-Home-VC-ghid-de-aplicatii-ro.pdf
Cum le controlezi cu termostatele? Merg băgate in Tuya ouț of the box sau ai ceva automatizare peste?
^^^^ Am avut vreo 3 termostate ani de zile : Auraton(parca),Computherm si acum Thelur. Pe electrovana o intereseaza doar sa-i zica cieva acu deschis, acu inchis. Si daca ai intrerupator e acelasi drac pt dansa.
Spor
Mersi de info!
Spune-mi te rog, se poate seta histereza la el? Am scris si la postul cu termostatul computherm ca pe mine ma incanta ca l-am pus +-0.2C. Personal, 0.5C imi pare mult, se simte diferenta de temperatura in camera, ceea ce ii si normal, oscileaza cu +-1C, poate chiar mai mult din cauza inertiei. Majoritatea termostatelor astea noi merg cu 0.5.
De setat , il poti seta cu 0.5 dar porneste / opreste cand temp ajunge la +/- 1 grad de temperatura setata. Si ideal sa aloci ip fix din router altfel in momentul cand sunt pene de curent , se conecteaza greu la router. Cel putin al meu asa face.
E 2024, daca aveti centrala relativ noua luati termostat cu suport pentru conexiune digitala (eBus, Opentherm), nu doar cu releu, ca sa beneficiati si de modulatia centralei.
Va salut!
Situatie: apart de 140mp intr-o casa veche, cu 2 centrale Viesmann instalate in urma cu vreo 20 de ani. De aprox 1 an au inceput ceva probleme (scurgeri, erori, piese inlocuite, etc), semne clare ca tb inlocuite. Cu un Immergas de 32kw, se va instala maine. Nu cred ca-i relevant ceea ce am scris pana acum, am incercat un pic de context si nu cred ca mi-a iesit.
RUGAMINTE: voi avea nevoie de un termostat, as prefera sa fie wireless, daca aveti o varianta de care sunteti multumiti si se poate cumpara fizic din vreun magazin, va rog sa-mi scrieti. Multumesc frumos!
PS: pana acum am avut 2 teromostate Computherm cu fir, fara probleme 20 de ani.
https://www.leroymerlin.ro/produse/termostate/694?categorie-1=termostate-v-694&model-1=termostate-v-313&mod-de-instalare-1-fcc-2348=fara-fir-v-7327&page=1&sort-1=scoringRanking
toate magazinele de bricolaj au câteva variante
Incercati si de la Netatmo, gasiti relativ ieftini pe OLX sau resigilate. Are aplicatie proprie , mobila + interfata web, cu o gramada de rapoarte legate de consum.
Stiu ca le pot gasi pe oriunde, am nevoie de o recomandare verificata, sa nu merg sa iau aiurea si dupa 2 luni sa ma plang si sa vina raspunsuri cu „aaa, pai nu trebuia sa iei cutare, nu stiai? Trebuia sa iei asta”
Il am si eu de cateva saptamani. Pana acum sunt multumit. Nu ma intereseaza asa mult precizia si histereza, il folosesc mai mult in scop de control manual (telefon/ceas) sau automat (usi sau geamuri deschise, prezenta etc)
Sunt singurul „ciudat” care încă mai are un termostat mai vechi care are doar rotiță de reglaj temperatură, fără afișaj digital, wireless și alte minunății?
Nu. I-am montat acu 2 luni unei vecine un Honeywell cu rotiță, că așa a cerut, e un antitalent în materie de orice este electric. Are hysterezis de 2,2 grade dar a spus că nu contează.
Bun venit in randul lumii 😄
Eu am un termostat Netatmo. Dupa 4 ani am ajuns la concluzia ca este mult mai economic sa tin casa la o temperatura constanta zi si noapte. Consumul este mai mic decat daca as programa pe paliere orare.
Practic puteam folosi orice termostat de pe piata pentru asta.
Casa sta constant la 21 de grade. Am doua camere nefolosite pe care le tin la 16 grade din robineti termostatici clasici.
Dupa 3 ani si eu am ajuns la aceeasi concluzie. Avand incalzire in pardoseala si un termostat similar cel prezentat de Vali, am creat scene smart in aplicatie astfel incat histereza o am la 0,2 C. Consumul n-a scazut sesizabil, dar confortul este sporit, temperatura fluctuand maxim 0,2-0,3 grade C.
Romanesti (probabil tot China la baza)
https://homplex.ro/nx1-black-edition/ aplicatie proprie
https://homplex.ro/ht2310wr/ cu Tuya. Interconectare cu Alexa si alte secretare.
Eu il am pe cel cu Tuya si dupa 1 an sunt destul de multumit.
Am luat Tuya pentru ca am ales zigbee ca protocol si tot ce este prin casa am pus in aceasta aplicatie pentru a le putea interconecta (alea de merg).
Pentru toți cei care comentând „eu nu vreau/nu am încredere în termostat cu wireless” :
Domnilor/doamnelor sunteti complet pe aerieni:
-Adică voi nu aveți încredere în propria rețea Wi-Fi? (sau o furați de la vecini?)
-va e frica deoarece moare chinezu de ciuda ca știe cu ce temperatura trăiți voi în casa? (dar asta ține de conexiunea catre internet)
Luați cu H2O traditional.
Bosch ct200 s-a zis?
1.400 lei?!?!
dupa 2 incercari esuate cu 2 Computhermuri diferite, am ajuns sa fiu multumit de un Honeywell Lyric T6R. O folosesc de 5 ani.
Problema mea majora cu computhermurile era histereza, si modul de comanda. pe scurt, el face on/off fara vreo logica mai avansata, in cazul in care temperatura scade cu valoarea histerezei (care pe vremea aia era 0.1, 0.3, 0.5), si se opereste imediat ce se depaseste temperatura setata, iar apa calda din calorifer ducea temperatura chiar si cu +1-1.5 grade fata de cea setata. Daca ai histereza prea mica, risti sa iti mearga centrala mai mereu, daca prea mare, atunci erau momente in care era in casa diferenta de 2 grade intre min/max.
Honeywell Lyric T6R, in schimb faca o comanda optimizata, opreste centrala chiar inainte de a ajunge la valoarea setata, astepata, pana ce caloriferele is fac treaba, porneste incaodata daca e nevoie. In acest setup nu am avut diferenta mai mare de 0.5 grade .
Geofencing, si aplicatie sunt doar un plus, iar conectorul pentru HomeAssistant il face mai mult ca perfect
Are cineva PNI CT36?
Eu îl folosesc, face același lucru ca cel prezentat de Vali, dar e model mai vechi, integrate tu Tuya, este wifi, etc.
Cei care ziceți ca nu aveți încredere în wifi, termostatul funcționeaza și ca un termostat clasic, poți schimba temperatura manual. Dar poți vedea și schimba temperatura când nu ești acasă și poți crea niște scene interesante, sa fie de ex set point de 23 pt 1-2 ore dacă vrei un boost de căldură.
Am zambit un pic cand am citit comentariul lui Cz.
Experienta mea este fix invers: am comandat initial Honeywell Lyric T6R pt ca centrala mea – Viessmann Vitodens – are suport pentru OpenTherm. Am citit ca algoritmul din spatele termostatului functioneaza astfel incat sa se reduca consumul centralei (electricitate si gaz) cu ceva gen ~10% sau poate chiar mai bine.
Dupa vreo 2 saptamani de terminat procesul de „invatare” (conform manualului), am realizat ca centrala este tinuta pornita aproape tot timpul. E drept, aceasta mergea intr-un mod „Low”, tinand apa din calorifere pe la 30 de grade, conform display-ului de pe centrala. De asemenea, niciunul dintre parametrii din OpenTherm nu pot fi modificati din termostat, totul e read-only. Nu ma refer la general settings aici.
Nu m-am putut obisnui cu treaba asta (zgomotul centralei functionand non-stop) si am decis sa revin la old school.
Am luat fix Computherm-ul Q7RF si sunt foarte multumit de el. Banuiesc ca o astfel de alegere este subiectiva, in final.
Casuta este destul de ok izolata, am facut cateva probe saptamana trecuta cand a fost destul de frig: pe timpul noptii, cobor foarte mult temperatura in termostat astfel incat aceasta sa nu porneasca pe timpul noptii. La 12 noaptea, termostatul indica 22.5 grade si dimineata pe la 7-8 ajung la 20.9 – 21 de grade, deci as zice ca izolatia este decenta, avand in vedere ca avem nopti cu 2-3 grade.
Multumesc, am dat comanda la recomandarea ta Vali!
Estimated delivery date: Dec 30, 2024 – sunt curios daca chiar o livreaza de revelion.
Culmea ca daca dai click pe recomandarea ta te duce la 202 ron nu 230 si free shipping. Ma rog.. detalii
Fix azi noapte Q7-le nu a reusit sa trimita comanda de stop la centrala ( desi per termostat nu aparea flacara ) si pe receiver era ON..deci centrala a mers pana cand am vazut eu ca erau 25 grade in casa ( setat 22 pe termostat ).
Am si eu tot T9W
Ieftin si bun.
E bine ca poti calibra din aplicatie termometrul, e prost ca are 1+ grad intreg histerezis (si nu se poate modifica in 0.5C) pragul de on/off.
Ex, daca setezi pe 23C, porneste incalzirea doar cand simte 22C, ceea ce e cam problematic adesea, mai ales la incalzirea in pardoseala unde inertia termica e deranjanta.
Salut, poti rezolva problema histerezei prin crearea unor scene smart in aplicatie. De ex sa porneasca caldura cand scade sub 23 grade, iar alta sa o opreasca cand depaseste 23 grade, asa ai histerezis de 0.2 grade.