Țepe cu AirBNB

Una dintre ele e simplă: clientul pleacă, proprietarul face poze cu apartamentul distrus și cere bani. AirBNB nu are de unde să știe cine are dreptate, așa că de cele mai multe ori dă banii proprietarului, pentru că nu vrea să li se ducă vestea că sunt nasoi și să se retragă lumea de pe platforma lor.

Și chestia funcționează de ceva vreme, și pe sume mari. Citiți aici povestea unui tip care a pățit asta.

Altă schemă amuzantă: poze false, utilități fantomă și camere care erau de fapt de hotel. Vedeți mai jos niște americani și niște bulgari cerându-și banii înapoi de la un român, după ce au descoperit că au plătit 200€ în plus stând la un hotel care avea prețuri mult mai mici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Poate sunt old school dar nu ma incanta deloc Airbnb. Stiu, preturi mai mici blabla, dar prefer mai multa siguranta, chiar daca vine cu un cost suplimentar.

    11
    • Nici măcar nu ştiu dacă sunt prețuri mai mici, din ce căutam eu, nu era mare diferență. Plus politică aiurea de refund. Mai aşteptăm…

      00
    • Nu sunt neapărat preturi mai mici. Dar dacă ești într-un grup nu prea ai de ales.
      Ce facem ne împărțim în trei camere și apoi ne strângem 6 într-una ca să socializam?

      Industria hoteliera trebuie sa prindă pasul și sa ofere apart hoteluri care sa nu fie doar la ultimul etaj și la preturi pentru actori.

      00
    • @ion, asta cu socializare în cameră o făceai pre 89 sau prin căminele studențeşti. Acum ai o groază de locuri unde să ieşi.

      Am văzut poze cu „socializări” prin AirBNB-uri, arătau ca după război.

      00
    • NOU
      #5

      Eu în ultimii 4 ani cand am mers în concediu am constatat ca este mai scump sau la egalitate la preț airbnb ul cu un hotel de 3-4 stele. În fiecare an am zis, haideți sa dam o șansă poate găsim mai ieftin…și am ajuns tot la hotel. Curățenie zilnic, nu stres ca faci nu știu ce depuneri de bani, etc

      10
    • Au am folosit AirBNB de destule ori si am fost foarte mulțumit de fiecare dată. Poate secretul e că mi-am luat de fiecare dată cazare unde proprietarul avea multe recenzii și foarte bune.

      30
    • @adyzah nu stiu cum esti tu, dar eu nu as sta 3-4 ore intr-un restaurant jucand poker.
      Si cand te duci la o pensiune in Romania, nu te duci sa stai strict in camera sa dormi.

      10
    • Ion vorbește de swingers, nu va mai faceti ca nu înțelegeți.

      00
    • @Adyzah, dar poate ai totuși chef să socializezi cu grupul din care faci parte (grup poate însemna și 2 familii, sau o familie mai mare, gen frați cu nevestestele și copiii din dotare, nu musai 20 de adulți) și seara după ai pus la culcare copiii mai mici și vrei să fii la o cameră de ei dar nici n-ai chef să te duci la culcare sau să surghiunești unul dintre adulți și restul la distracție.
      sau să stai comod, în pijama, răstignit pe canapea/fotoliu, trimiți sau duci copiii la somn pe rând, fără să strici atmosfera, fiecare se retrage în ritmul propriu, în dormitorul de-alături, nu stăm cu griji de notă, ”hai, c-ai băut prea mult”, taxi, oboseala copiilor, etc.
      sau dimineața, se strâng toți la cafea, comozi, în pijamale, cu ochii cârpiți, pun la cale planul pe ziua aia.
      eu prefer în concedii ca prima și ultima socializare să fie de genul ăsta, foarte comod, foarte informal, din pat țup la cafea sau pui pe masă ultima bere și intri în dormitor, într-un mod în care nu l-ai putea face nici dacă terasa ar fi la parterul hotelului.

      00
    • 1-2 persoane – airbnb = hotel
      3-8 e mult mai ieftin cu airbnb

      10
  2. De 2 ori am incercat AirBNB – de fiecare data preturi ca la hotel sau infim mai mici. Iar locul arata a dormitor de adolescent.
    Ori nu avem noi cultura pentru asa ceva, ori alta e problema.

    01
  3. Ce turisti sunt astia care platesc direct la airbnb fara sa verifice pe booking preturile pe la niste hoteluri din zona? Mi se pare ca românașul doar a profitat de naivitatea turistilor, în fond scrie pe tricoul lui ca-i un adevarat hacker.

    01
    • Oamenii aia si-au luat cazare in alt loc si-au fost dusi apoi la un hotel cu preturi mici. Deci practic ce sa caute si sa compare daca ei au crezut ca i-au un apartament nu o camera de hotel?

      10
    • am patit oarecum ceva similar si pe booking. Nici aia nu verifica ca lumea hotelurile mai mici. am facut plangere, si-au schimbat aia poza, dar in altceva nereprezentativ pentru hotelul lor.

      00
  4. Da imi place baiatu’ ca zice ca ar fi putut face public datele respectivei..daaa nu face el din astea..Desi si-a luat o teapa care daca s-ar fi intamplat unora mai fraieri sau necunoscatori, i-ar fi umplut aleia buzunaru cu 6000 de dolari. Da noi suntem baieti buni si nu o dam in gat pe scarba…

    00
  5. Folosit Air BNB de 3 ori:

    Milano camera cu 120 RON / Noapte 2 pers
    Paris camera 130 RON / Noapte 2 pers
    Istanbul 90 RON / Noapte

    Conditii OK, gazde OK.

    20
    • Poti sa ne dai link catre camera din Istanbul?
      Sau, macar mie, pentru că as vrea să revăd orașul, după fix 20 de ani.

      00
    • La Milano și Paris, 2 persoane, cu muierea.

      La Istanbul, după muieri.

      00
  6. AirBNB in Bari , Plovdiv si Venetia datorita pozitionarii fata de hotelurile decente la bani, dar a fost minunat .(si totusi nu a fost ieftin)
    In Venetia a fost cu mic dejun inclus , totul facut in casa de gazde si specific, in Bari la fel , In Plovdiv ultra central langa o goraza de terase si restaurante .
    Casa cu review-uri multe si bune . Inainte de a rezerva trebuie un pic citit , nu doar uitat la poze si pret.

    00
    • Făcut în casă de gazde. Care gazde nu știi cine sunt. Ai idee cum spală ăia oala sau dacă bse scarpină la coaie în timp ce prepară haleala?

      Mâncarea Homemade e ceva ce trebuie descurajat, nu e nici un fel de șansă de a verifica igiena

      00
    • macar la restaurant stii sigur ca s-au scarpinat la coaie

      00
  7. Pe AirBNB am inchiriat toata casa, apartamentul si a fost ok, pe cand la Turo am inchiriat masina si dupa vreo 2 zile proprietarul a facut plangere am am zgariat-o pe ceva aripa, noroc ca am avut poze facute inainte sa ii dau masina inapoi cu vreo 10 minute, dar cand am predat-o nu am facut poze si el credea ca nu am poze.

    00
  8. Partea cea mai bună AirBNB – a „motivat” hotelurile din multe locuri să practice prețuri competitive.

    La obiect: AirBNB este unul dintre puținii „unicorni” ai sharing economy care raportează profit de doi ani încoace. Sunt convins ca în modelul de business intră și pierderile datorate scamurilor de gen, un 0.0x% din sejururi se termină cu o despăgubire. Probabil după 2 scamatorii din astea hostul e out din sistem.

    10
  9. Am folosit Airbnb in multe orase, toate experientele au fost ok si preturile au fost cam cu 20% mai mici fata de orice hotel decent din orasul/zona respectiva. Cred ca pe la 30-35% e maxim ce poti economisi cu Airbnb in conditii decente si de siguranta. Deja cand preturile sunt 25% din pretul unui hotel decent, poate trebuie sa iti pui niste intrebari. Alese cu grija de fiecare data, cu review-uri bune. Am evitat chestiile foarte ieftine, preturi ireale, orice parea dubios in poze sau in anunt, eliminat din lista de posibilitati. De asemenea atentie, sa fie filtrate dupa ‘entire home’, sa aiba baie separata, nu comuna etc. Dureaza sa le filtrezi, dar cred ca se poate.

    00
  10. O zic direct. Plec in vacanta in Barcelona in vara, 3 zile, 2 persoane. Ce sa aleg airbnb , booking? mai exista si alta solutie? nu vreau agentie

    00
    • Alt oras :))

      00
    • aia nu e vacanta :))

      00
    • ok smarty pants, citybreak atunci. Cer sfaturi, nu ironii

      00
    • idealul ar fi sa cauti ceva langa metrou.
      AirBNb sau booking , nu cred ca o sa conteze prea mult pentru 2 nopti , teoretic toata ziua o sa vizitati.

      00
    • daca alegi airbnb, practic alegi sa sustii o industrie ilegala.

      da, este ilegal in oras. si s-ar putea sa te trezesti cu probleme. Desi pentru 2 zile sunt mai mici sansele daca esti discret.

      00
    • @ion : really ? ce probleme ? in afara de a da peste o cazare nasola ?
      poti dezvolta ?

      00
    • @peter: eu am fost de Craciun aici cu booking https://www.booking.com/hotel/es/sunotel-club-central.ro.html
      pretul a fost decent, hotel decent, zona decenta cu acces la metrou (5 min pe jos) si vreo 10 min de plaza de catalunia.
      Ai grija insa la camere ca mi se pare ca au unele fara geamuri.

      00
    • La booking ai sansa sa gasesti hotel cu plata la receptie, la booking tre sa platesti inainte. Eu as merge pe varianta hotel, AirBnb afecteaza piata de inchirieri long-term (localnici care lucreaza acolo) si eu unul nu as sustine asta. Iar in Barcelona chiar este o problema, ca toata lumea cumpara apartamente si le tine pentru turisti, nu pentru localnici. In alte locuri as merge pe Airbnb, dar nu in orasele turistice.

      00
    • Alex, eu zic sa te gandesti si la cat de mult afectezi ecosistemele, cand pleci in vacanta. Trebuie sa avem grija si de ele, nu?

      00
  11. Din ce am observat airbnb nu e mult mai ieftin in Buc fata de un hotel , dar sunt cazuri in care cei care prefera airbnb o fac pt ca vor sa aiba alt fel de experienta intr-un oras …nu neaparat Buc :) Personal m-am ocupat ocupat o perioada de un ap in regim hotelier si am avut persoane care au stat 2-3 saptamani si cu siguranta au platit mai putin . Din pacate chiar a doua rezervare a fost horror , 3-4 fete din TM au stat 2 zile si cand m-am intors sa iau cheia, ap arata ca dupa razboi – am fost nevoita sa arunc prosoape noi , erau urme de talpi pe perne, salteaua murdara nici nu vreau sa imi mai aduc aminte ce au mai distrus …asta in conditiile in care ap era proaspat renovat si absolut tot era nou de la mobila la lingurite,electrocasnice. Povestesc asta pt ca dupa ce au plecat ,m-am apucat sa fac poze si fac review-ul – evident ca am fost sincera si am spus ce au facut si ca nu recomand gazdelor sa o primeasca dar ca sa vezi, pt ca era neagativ review-ul ,nu aparea pe contul fetei respective (doar pe al meu ) asa ca era protejata si o potentiala gazda habar n-avea ce a facut …asa ca asta cu cititul de review-uri inainte nu e o solutie 100% sigura ;)

    00
  12. Am stat cu AirBnb de multe ori (inclusiv in Romania). Si de cele mai multe ori a fost ok. Evident ca am dat si de situatii mai naspa, dar daca te duci la hotel, nici acolo nu iti garanteaza nimeni ca e ca in poze si totul roz, teapa poti lua si asa.

    Si stiti cand au fost experientele nasoale? Exact! Cand m-am zgarcit la bani! La fel se intampla si pe booking la hotel, cat platesti, aia primesti.

    Si acum un sfat sau doua sa aveti viata mai usoara cu BnB. Cautati pe cat posibil „superhosts”. Sunt gazde care nu au anulat rezervare, au doar review-uri bune si sunt verificati mai in amanunt de AirBnb. Pasul doi, vedeti in review-uri. Eu am citit despre cineva ca nu prea e curat, dar am zis lasa ca merge. Si evident, review-rile au avut dreptate, nu era curat. Asta e doar cel mai elocvent exemplu.

    Fiecare gazda are propria politica de anulare. Unii nu accepta de loc, la altii poti anula cu cateva zile inainte si primesti aproape toti banii inapoi. Daca nu sunteti siguri, cautati ceva cu anulare convenabila.

    Si nu in ultimul rand, scrieti gazdei. Puneti intrebari, vedeti cum si cat de repede va raspunde. Asa va faceti cat de cat o idee ce fel de oameni sunt.

    Nu am nimic impotriva hotelurilor, am fost si la hotel, dar prefer mai mult Bnb, pentru ca gasesti locuri interesante unde poti sta, in comparatie cu banalitatea hotelurilor, uneori au locatie mai buna si parca alta intimitate. Aproape ca te simti ca acasa, nu ca intr-o camera de hotel.

    00
  13. A stat anul trecut prietenul meu prin airbnb, a platit 180 lei pe zi, proprietarii pareau cool. In ultima zi de stat, prietenul meu a iesit pana afara, proprietarii au plecat intr-o mini-vacanta fara sa-l anunte, s-a trezit ca nu avea cheie de intrat pentru ca si-o uitase inauntru (plecase pentru o ora). Scandal cu ei, nu voiau sa-i returneze banii pe ultima zi, chiar daca trebuia sa-l anunte ca vor pleca din apartament. Am scris recenzie pe Airbnb, mi-a sters-o pe niste motive numai de ei stiute. Nu accepta recenzii negative pentru ca altfel raman proprietarii fara clienti. Mi-am luat-o frumos… Live and learn, never again.

    10
    • deci aia l-au lasat cu toata casa pe mana, stiind ca i-au dat cheie. el uitase cheia in casa si tot aia sa ii dea banii inapoi?

      00
    • @Gaby – pai stai putin, daca aia au plecat in ultima zi, si el a ramas cu cheia de la apartament, cum preda cheia la plecare?

      00
    • In afara sunt multe case/apartamente cu usi care se incuie cand inchizi usa. Si cum povesteste baiatul, daca ai lasat cheia in casa esti intr-un mare r$%t. Da, stiu, e stupid, dar majoiratea usilor lor asa sunt.
      Iar gazda iti spune ca in ultima zi sa lasi cheia pe masa si sa pleci inchizand usa dupa tine.

      00
    • My bad, ma grabeam, era apartament shared, penthouse. Am uitat sa mentionez, am crezut ca se subintelege.

      00
    • @Garm Am făcut asta de multe ori. O lași în poștă. Sau dacă se închide ușa automat, o lași pe masă. Ca un cetățean cum se cade, îi lași și un mesaj proprietarului cu locația cheii.

      00
  14. O poveste similara a patit o colega de a mea acum cativa ani, doar ca in Milano si pentru mai putini bani. Astia au inistitat, au amenintat ca merg la politie, au contactat ambasada, pana la urma proprietara a renuntat.
    Stiu ca astfel de cazuri sunt mai degraba izolate, dar totusi eu prefer sa merg la hotel. In zilele noastre cred ca in majoritatea destinatiilor turistice exista hoteluri pentru toate buzunarele.
    Din punctul meu de vedere, singurul avantaj cert al AirBnB-ului este ca ai acces la o bucatarie si, in cazul in care ai un buget mai redus, poti sa te mai gospodaresti cat de cat.

    00
  15. Am inceput prima colaborare cu Booking in 2009 cand am listat primul apartament. In acea perioada nu exista un birou local si venea un reprezentat din Bulgaria sa verifice locatia de la inregistrarea pe site si pana se activa in sistem.

    De multi ani goana dupa numarul de unitati inregistrate, dupa profit si dupa numarul de nopti rezervate a facut ca ambele platforme sa aibe astfel de probleme.

    Problema se poate rezolva daca ti se solicita certificatul de clasificare sau o dovada a existentei unui punct de lucru inregistrat oficial dar la volumul lor aceste probleme nu ii prea intereseaza.

    Din punctul de vedere al clientului nu ar trebui sa faci rezervari daca locatia este listata recent si daca nu are minim 20 de cronici din partea clientilor ce au fost deja cazati.

    Din punctul de vedere al unitatii de cazare listata pe Booking de 3-4 ani exista o explozie a rezervarilor facute in general de romani ce folosesc carduri : expirate, declarate pierdute ori cu sold zero. Am avut cazuri cu persoane ce au facut rezervari la 3 din locatiile mele pentru aceeasi perioada.

    00
  16. Imi place ideea de AirBNB. Insa singura data am avut o problema aiurea cu gazda si apoi cu suportul.
    Pana la urma s-a rezolvat, insa a durat ceva si am fost nevoit sa caut metode alternative de rezolvare. Si tot am ramas fara vreo 120 de euro. Taxa catre ei nu e returnabila.
    Pe scurt: rezervare in Grecia, inundatii nasoala fix in satul ala, anulare, gazda care nu voia sa accepte, suport AirBnB, raspuns negativ. Cautat email pe google, folosit twitter, trimis emailuri politicoase in care am explicat cat se poate de obiectiv situatia si rezolvat pana la urma. Mai ales ca luasem o alta locuinta tot pe AirBnB.
    Dar nu as vrea sa mai trec prin situatii din astea.

    00
    • Păi stai, e problema lui vremea? Îți iei asigurare de vacanță dacă ți-e frica de ploaie. Eheee, România…

      00
    • Anul trecut au fost inundatii in Halkidiki. Si cel mai grav a fost in satul in care aveam cazare. Si pentru ca gazda a refuzat sa ne faca niste poze care sa arate ca zona e ok ( si nu era, documentat cu reportaje de la tv grecesti si feedback de la oameni care erau acolo si au facut poze si filmulete) am decis sa anulam si sa cautam in alta parte. Cand ai trei copii mici parca nu iti vine sa mergi fix acolo unde toate fosele septice si mizeria de pe dealuri a ajuns in apa marii. Ma rog, noi am zis ca nu. Altii poate nu ar fi avut o problema.
      Si nu era vorba de ploaie, ci de inundatii serioase.
      Asigurare de vacanta? O sa ma uit.

      00
  17. merg exclusiv cu Airbnb de 4-5 ani. nicio problema!

    Am stat si la om in casa, luand doar camera, dar am inchiriat si casa toata (depinde cati am fost).
    Conditia de baza, minimum 20-50 de reviews 4.5 stele. Risc zero.

    00
    • Exact! E ca și cum își comandă cineva un produs de pe (let’s say) Emag, care nu are recenzii și e făcut de Xiang Mio. Normal că sunt șanse să fie de căcat. Dar dacă iei ceva firmă mai cunoscută, cu recenzii și notă peste 4.5, ești asigurat că e ok. Întradevăr se mai întâmplă să nimerești unul nașpa (în cazul produselor), îl schimbi și ai rezolvat.

      00
  18. Folosit de doua ori Booking, in Timisoara mi-au zis ca nu au nicio rezervare facuta, in Iasi dupa ce m-am cazat, mi-au anulat rezervarea, probabil sa nu le mai plateasca lor comision. Ce nu-mi place in mod special la Booking e ca e super agresiv, inca X oameni se uita, rezerva acum ca e cu X% mai ieftin, ultima sansa si ca metoda de plata nu e batuta in cuie. Ori dai un avans acum, diferenta acolo, nu platesti nimic ci doar cand ajungi.
    Airbnb mi se pare mai user-friendly, preturi mult mai ok daca ne raportam la locatie(250 de lei/2 nopti/2 pers in spate la Radisson Blu si 370 lei/2 nopti/2 pers la 10 minute de gara din Milano)

    00
    • Am peste 50 rezervari facute prin booking, mai in toata lumea. 0 probleme. Poate am fost norocos. :)

      00
  19. Am stat de multe ori cu AirBnB, de cele mai multe ori luam un apartament/studio, dar si doar camera sau un etaj dintr-o casa, depinde de buget si oras, uneori si cate o luna.
    Cea mai dubioasa intamplare a fost cand am inchiriat o camera intr-un apartament cu un cuplu de indieni, ca aveam nevoie doar de un loc unde sa imi las bagajul si sa pun capul pe perna seara, in timpul zilei eram plecat. Apartament mare, frumos, etaj 10, mobilat foarte misto, oamenii primitori si calzi (desi mirosea a curry, ma asteptam).
    Faza dubioasa a fost ca tipul a trebuit sa plece neasteptat intr-o delegatie prin UK, si mi-a zis ca nevasta-sa trebuie sa-si ia o camera la hotel, ca n-are voie sa ramana singura cu mine. Nu stiu daca din cauza religiei sau nu o lasa el, ca n-am intrebat, cert e ca am ramas cu un apartament de 4 camere, imens, la dispozitie, platind doar o camera :)

    00
    • de unde deducem ca pretul la hotel era mai mic decat ai platit tu pe noapte

      00
    • NOU
      #56

      Ai dedus prost, drace!
      Ăștia sunt foarte atenți cu tradiții and so; chiar dacă l-a costat o noapte la hotel nu putea să dea afară omul, și nevasta trebuia să stea undeva, nu neapărat în zonă……

      00
  20. Am fost în Cracovia 2 nopți cu 3 prieteni. Am rezervat pe airbnb cu 300 de lei pentru ambele nopți. Fiecare am avut câte o cameră de 8-9 mp + bucătărie și baie cu toate utilitățile. Și era la vreo 15 minute de mers pe jos față de centru. A fost foarte fain.
    Am rezervat anul trecut în Austria, într-un orășel la vreo 80km de Viena, tot așa de 4 persoane o cameră cu 4 paturi pentru prețul de 50 de euro. Când am intrat în pensiunea aia mirosea a var proaspăt, probabil renovase recent acolo la parter. Dar când am urcat la etaj și am văzut cum arăta baia, unde erau resturi de mâncare în chiuveta + mizerie în cadă, iar în cameră paturile arătau groaznic, erau foarte șubrede și mirosea urât a mâncare în cameră. Am plecat imediat de acolo și am cerut banii pe airbnb și am mers încă vreo 30km unde am găsit pe booking o super cazare cu 80 de euro, un apartament cu 2 camere, baie, bucătărie, unde am avut cele mai bune condiții.

    Concluzia este că trebuie să te uiți mai atent înainte să rezervi.

    00
  21. Adaug si eu tepe cu booking: intrebati si rasintrebati daca gigel va da factura, chiar daca scrie in prezentare ca da factura.

    si Airbnb business pt cei mai plimbareti.

    in rest ca peste tot, atentie ca sunt si oameni de rahat.

    00
  22. AirBnb e foarte bun in cazul oraselor de genul Londra. Am stat saptamani intregi cu AirBnb in zone in care un hotel te saracea. De exemplu am platit 300 de lire/5 nopti pe o camera foarte ok, la 10 minute de mers pe jos pana in Covent Garden. Cu 300 de lire stateam la hotel in Chelmsford. Nu vreti sa incercati hoteluri de 60 de lire in zonele centrale din Londra….

    00
    • Nu vreti sa incercati hoteluri de 60 de lire in zonele centrale din Londra….

      de ce? schimbi puricii lor cu ai tăi, iei boli noi…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube