Partea tristă este că nu există un singur răspuns la “de ce agricultura românească este în găleată”. Sunt mai multe, toate au legătură unele cu altele. Nu merge să faci doar una.
Așadar, să ne aplecăm asupra unor tehnologii văzute zilele astea, când am fost într-o vizită de lucru într-o tară mult mai avansată tehnologic, care nu a avut conducători fasciști, idioți, Berlusconi de câteva ori, corupție din aia fascinant de mare și alte scheme amuzante.
Prima tehnologie văzută are forma unui șanț care este plin cu apă. Am auzit vorbindu-se despre așa ceva la bătrânii noștri, care stăteau la umbra boltei de vie făcută din țevi rotunde, procurate cândva la începutul anilor 90, nu se știe de unde. Practic, oriunde tragi un scuipat dai de un șanț de irigații.
Această hai să-i spunem apă este pompată din aceste șanțuri pe câmp și cică ajută la creșterea culturilor.
Știu, la noi șanțurile cu apă sunt periculoase pentru urmașii dacilor verzi, că riscă să se înece în ele când vin beți de la cârciumă.
Următoarea tehnologie complet extraterestră se numește solar. Sunt peste tot și unde nu sunt se construiesc. La noi se folosesc să crească marijuana în ele, dar mi s-a explicat că poate fi crescut aproape orice legumă în ele, inclusiv portocale.
O altă tehnologie văzută prima oară aici este plasa anti grindină. Pusă pe pomii tăiați cam la 2,5 metri, cică protejează fructele și ajută fermierul să nu se mai dea cu fundul de pământ de două ori pe an când e nasol. Că de atât ai nevoie, de o grindină serioasă să îți belească recolta pe tot anul.
La asta se adaugă autostrăzi, că produsele agricole trebuie transportate unde este nevoie de ele, depozite frigorifice, tractoare, mașini care recoltează (că nu vă închipuiți că culeg de mână sute de hectare de mere, pere, prune sau banane.
De asta zic că nu merge doar una făcută. Degeaba faci solar dacă restul nu sunt acolo. Degeaba faci irigații dacă nu sunt autostrăzi. Degeaba ai recoltă dacă nu ai depozit frigorific.
Dar italienii par a fi mai proști ca noi, că dacă erau isteți nu crăpa Imperiul Roman. Niște incapabili, au ales-o pe proasta aia de Meloni si pe Berlusconi cu petrecerile lui bunga bunga. Ha ha, ce proști sunt italienii, nu ca noi, cu mucii pe piept.
Știți ce mai au italienii? Loturi mari. Nu s-a împărțit terenul la 12 frați, ca la noi (video).
La ora asta puteam da la sapă.
Sau nu: https://www.aigen.io/
@Pixel: lucrezi acolo? Că n-am văzut pe vreun câmp drăcii de genul. Da, tone de startups în domeniul ăsta, pentru că dă bine să te gândești la un robot mic care face toată treaba pentru tine, gen să omoare dăunători cu laserul, sau să scoată fix buruiana care te încurcă, dar nimic care chiar să fie utilizabil. Cam ca restul tech startups, mai nimic care să fie util. Ce prinde cât de cât sunt dronele mari pentru stropit, pentru câmpuri prea mici de dat cu avionul direct, dar e ceva distracție dacă vrei s-o faci chiar legal.
Misto dar inutilizabil sau scump de utilizat.
Cand ajunge pe camp in praf/soare/umiditate si afli de mentenanta si costuri de operare iti trece.
Eu urmaresc domeniul asta de cel putin 10 ani si in afara de tractoare autonome (gps rtk si poate un computer vision sa ocoleasca obstacole) nu am vazut ceva comercial de succes.
N-are cum sa existe asa ceva! Mai zi-ne!!!
n-am avut voie să filmez, îți dai seama, duduia clipul de afișări.
Sa va zic de verisoara mea casatorita cu un fermier italian? Acum 5 ani si-a facut un grajd pentru cai ultimul racnet cu panouri solare si toate cele de stau caii foarte bine. Pe fonduri UE. si n-are decat 4 cai. Sau sa spun de echipamentele folosite pentru culesul si procesarea strugurilor? Acolo am vazut pentru prima oara cum se face vinul adevarat. Si nu are foarte multa vie , doar 300 de hectare…
Am vazut sambata dupa-masa doua masinarii de-alea de irigat in campul din dreapta A2 pe sensul spre Bucuresti.
Or fi ceva teste ciudate
Conspiratie: Dupa ce vor cumpara strainii (evreii?) majoritatea terenurilor din Romania, se va trezi guvernul sa subventioneze agricultorii pentru a se implementa ce zici tu in articol: irigatii, plase anti-grindina etc. Pana atunci: „La galeata cu taranul sau investitorul roman!”
Aia e constipație.
Toate companiile mari străine care lucrează în România au deja implementate tehnicile astea revoluționare, cât ține de ele. Că autostrăzi nu prea au cum să facă respectivele companii.
De cate ori e secetă, grindină, holeră, aia care se plâng sunt „fermierii” români care vor „să le facă cineva”
@Marius, tu spui ca agricultorii nostri nu primesc subventii in acest moment? Eu am auzit ca se cam primesc.
Avem și noi doi fermieri celebri lângă Galați. Unul dintre el este numit Italianul pentru că, ghici, este chiar italian. A cumpărat pământ de-a lungul Prutului cale de trei sate, a resuscitat sistemul de irigații, a îngrădit tot și face agricultură ca la mama lui. La el muncesc acum toți Firiceii și Celentanii care i-au vândut lui pământul moștenit pentru trei canistre de țuică. Celălalt fermier e Oreste, dar cu el e altă treabă.
@Ambra mai este unul, in Insula Mare, venit tocmai din Abu Dhabi. Caci la el nu se gaseste apa, a venit sa ia de aici.
Hăăăttt, mai spre Evul Mediu agricultural românesc era Porumboiu care avea vreo 40k hectare mai pe la început, dar a vîndut tot că s-a scîrbit de cît de mult era jupuit de statul român.
Bravo lor!
Fiecare dupa cum il duce capu’.
Romanu’ tine mortis sa continue traditia stramoseasca de sclav prost pe propriul pamant gestionat de altii mai destepti.
Pai sa se bucure de conditia de sclav fara sa mai faca gat.
Are exact ce i se cuvine!
Italianul are noroc că e italian și nu român.
Dacă era român, nu avea bani de unde, nu avea legături cu nimeni, nu avea pedigree să fie lăsat în pace de garda financiară care face verificări săptămânale sau lunare, etc.
Așa, Italianul, e lăsat în pace.
Viceversa nu se aplică, românii nu au nici bani și nici lăsați în pace nici în Italia, nici în România.
Așa se întâmplă când una dintre mândriile sociale, cu care pozezi, e că ești „ospitalier bun cu străinii”.
Chestii și chestii mărunte, pe care nu le vezi, nu le percepi…
@Tom – hai sa lasam putin demagogia si sa privim realitatea – ai niste oameni cu educatie precara (nu insa prosti), care au niste pamant in camp, cateva hectare (sa spunem 3).
1. Ca sa il cultivi iti trebuie foarte multi bani, raportat la venitul lor. Hai sa spunem un 3-4 mii de lei cash/ha, desi ceva imi spune ca e mai mult. De unde sa iti dea amaratul care are pensie 1200-1500-2 mii de lei 12 mii de lei pentru lucrari, cand din pensie nu isi permite sa traiasca?
2. Admitand ca poate plati lucrarile, in toamna este la mana samsarilor, nu are spatiu de stocare si oricum tot la samsari ajunge, ca nu ai ce face cu 5 tone de porumb/hax3, 15 tone de porumb.
3. Cumparatorii pentru pamantul lui sunt limitati – alti amarati nu vor sa il cumpere din cauza de 1,2, cei ce pot lucra pamantul sunt doar aia din sat, ca nu misca nimeni utilajele zeci de km pt 3 hectare, si atunci pretul este controlat de altii.
Insa te vad om hotarat, daca iti dau 3 hectare de pamant in Dobrogea, la un minim 200 de km de unde stai tu, ce o sa faci cu pamantul? Vreau sa aud ca o sa il muncesti, nu ca il dai in arenda in timp ce tu esti sclav la corporatie, da?
Bigbear, cu banii luați pe pământ, cei mai tineri și mai dezghețați dintre localnici au plecat în patria celui căruia i-au vândut pământul să muncească acolo la cules sau la îngrijit bătrâni. Asta in timp ce pământul lor face bani pentru alții și părinții lor sunt găsiți morți în case după o săptămână, două de la deces. Dar când se întorc, o dată pe an, de sărbători, cine are cea mai fitoasă mașină, cine dă manelele la maxim și cheltuiește fără număr pe stive de cola și carne de grătar? Cine? Cine?
@Ambra – sunt nascut si crescut la tara, imi permit sa am alt punct de vedere. Aia mai dezghetati din copiii de la tara ajung bine in oras sau in alta tara, aia mai putin dezghetati raman la nivel de necalificati, fie lucrand cu ziua in sat sau alta tara.
Da DaR RosIilE Lor Nu Au GuST cA Ale NOasTre!!!!
Vorba aia, la atata branza merge o rosie
care roșiile noastre?
Alea din Turcia.
Off topic: mai curata senzorul camerei.
On topic nu comentez ca ma apuca nervii.
geamul era murdar.
@vali, pariu că praful de pe geam era din România, pe afară nu e praf, altă minune
si faca era din romania ce? inseamna ca era d-ala bun, cu gust…
Mai bine sa ai vin decat cereale, romanul nu e prost!
Unii prin Vrancea ar zice că s-ar putea să fie bun vinul anul acesta. Alții vor face vin bun pentru că au format puțuri pentru irigare.
Pe vremuri, când erau boieri, era unu care a făcut cale ferată că să aducă cu trenul apă din râu.
Plasa aia anti-grindină e folosită și pentru umbră. Reduce mult temperatura ca să nu se coacă fructele prea repede ori să nu fiarbă în propria coajă înainte să fie culese. Mai apără și de păsări, că vin și ciugulesc din fructe.
Mă preocupă de vreo 3-4 ani chestiile legate de robotizarea agriculturii. Automatizarea proceselor de plantat/cules, pluguri autonome, roboți pentru plivit – chestii de-astea. Plus tehnologii mai noi utile în agricultură – LoRaWAN, sisteme de adunat umiditatea din aer, machine learning pentru identificarea buruienilor și legumelor, ferme hidroponice verticale. Culmea e că nici măcar n-am pământ undeva.
Haha, si eu am doua foldere d’astea de „n-am niciun plan concret sa fac asta, dar mi-ar placea” – unu cu gradina mica dar tehnologizata (am un yt playlist cu chestii de la RED gardens, charles dowding si unu din america care e putin mai tehnologizat) si cu tot felul de robotei si automatizari de gradina – e unu care si-a facut automatizat tot ce tine de crescutul gainilor, cu inchis deschis usa, roomba care curata, el doar se duce sa ia oole, e prea tare) si unu cu case mici, ma fascineaza subiectul, dar la fel n-am in plan sa fac ceva in sensul asta.
Daca e vorba de plase de genul asta
https://www.alamy.com/netting-protecting-clementine-mandarin-orange-orchard-against-cross-pollination-polyethylene-fine-mesh-netting-image179059786.html
sunt plase împotriva polenizării încrucișate, pentru a obține citrice fără semințe.
O fi cum spui, dar la deficitul bugetar (cu care, partial se sustin toate alea) Italia este foarte aproape de noi .. tot peste 7% deficit au si ei si noi ! la noi probabil se fura mai mult – dar se si face ?!
Aveam vreo 10 ani și, în vacanța de vară la bunici,am plecat cu un vecin de vreo 14 ani pe câmp. Era canal de irigații betonat și se dăduse drumul la apă cu viteză. Prietenul ,mai viteaz, a vrut să sară peste canal și a alunecat in apă. Am fugit vreo două sute de metri la vale ,eu pe mal,el in apă, până când,chiar înainte de un podeț a reușit să se agațe și să iasă din apă. Am tras o sperietură și o țin minte și acum.
De aia nu avem noi irigatii, ca cineva s-a gandit si la copii!!11
Din același motiv nu avem piste de bicicleta…pentru că nimeni nu vrea să riște ca un biciclist sa fie calcat de mașină. Cum reușesc cei din afară nu stim.
Deși suntem caposi și prosti, fără a reuși sa avem idei viabile si aplicabile pe termen lung, va las o idee despre cum am putea fi:
https://youtu.be/JDjkGGQg9Ko?si=-u19ZvP6j8KBSJpi
Detaliu interesant pe care l-am
observat in copilarie in Comuna Darvari. Existau canale de irigatie si scurgere pluviala in multe zone agricole. Bunica miu Dumnezeu sa l ierte era suparat ca multi sateni din astia tip dac destept si stapan la el in tara le acopereau cu pamant sa mai castige acolo cateva zeci de metri de pamant cultivabil la hectar. Instalatiile cu picurare sunt scumpe dar foarte eficiente si daca ne uitam la Israel care scoate din pamant desertificat cantitati de top mondial la export de mango, cartof dulce etc Solutii sunt dar pentru asociatii si antrprenori.. din pacare micii agricultori in varsta cu terenuri micute nu ai nici know how nici fonduri si nici deschidere catre nou pentru a mai adopta astfel de solutii mergand pe clasicul “cum o vrea Dumnezeu”..
În ’96-98 Israel avea linie de vapoare frigorifice cu care exportau mîncare în Franța (Carmel Topaz, Carmel Rubin, etc).
Ai spus un blestem mare :ASOCIEREA. Italia are la baza cooperativa . La noi dacă reușești sa faci o asociație cu mai mult de trei membri , care sa reziste mai mult de trei ani îți fac statuie! La noi cam totul are la baza teapa. Cum sa îl tepuiesc și cum sa nu fiu tepuit.
Marinel, cine ma? evreii? n-auzi ca aia asteapta sa cumpere mai pe nimic trtenurile din romania si apoi sa primeasca subventii de la statul roman ca sa se apuce de agricultura?
sau cel putin asa am citit eu undeva. baiat destept, citit, Marius nu stiu cum….
La partea cu subventiile le-a luat-o inainte clanul Stanescu – besedeu, care primeste cîteva milioane de euro pentru o „cultură” de papură din Deltă…
Nu știu cum e prin alte părți dar de unde mă trag eu de pământ, agricultura e făcută de primarul, vicele, secretarul contabila, etc și asta nu deranjează pe nimeni. Vă dați seama cât de mult își dau ăștia silința luni-vineri între 8 și 16?
Degeaba, dacă romanii au învățat latina de la daci…
Ai fost la Rimini, eh?
de unde bani de Nisa?
Nisa e nașpa. Nu e nisip, numai pietre. Arabi la greu, aglomerație, scump… Rimini è mult mai fain. Și ăia chiar știu horeca…
Ăștia cu mânuțe roșii, ia ziceți ce v-a plăcut în Nisa. De curiozitate așa….
Cauta orice emisiune despre Teofil Dascalu. Exista fermieri destui care au irigatii, depozite si tehnologii moderne. La mine in Vrancea stiu 4-5 crame unde se face totul mega modern. De asemenea stiu livezi de ciresi, facuti direct cu plasa deasupra.
Trebuie timp pentru a se mai treiera generatiile. Aia mari se plang, se mareste subventia si totul merge bine. Aia mici se tot chinuie pana cand vand si se angajeaza undeva. In fiecare an ferma medie si nr. fermierilor scade incet incet. Acum 15 ani aveam 25% pop. lucra in agricultura. Anul trecut erau 20%.
e nevoie să fie minim 50% performantă. nu 1%.
dar stai! asta NU e tot!
bunkere kilometrice pentru mere?
https://melinda.it/en/melindas-underground-warehouses/
iar proprietarul este o … cooperativa !
HUOOOOO!!! COOPERATIVĂ?!?!?!
Santul ala cu apa de care zici… cum se face?
se cer subvenții la stat ca nu exista irigatii.
statul vine si sapa un km de sant.
se monteaza un km de teava.
sr fura un km de teava. se cheama popa sa faca slijba pentru ploaie.
vine ploaia.
se cer subventii la stat ca ploaia a distrus tot.
adta e asa pe scurt din ce ini aduc aminte de la cursurile din facultate.
Ei, la 5E halba de bere, cred și eu că o primești rece!
/s
era cât pe ce să comand la 6€ 330ml, dar m-am ferit.
Si mai e ceva, fiecare producator duce la „chioscurile” locale.
In 2008 am bagat si eu putin la „solari” cand incercam sa ma integrez printre ei.
Castravetii la solar, zucchini pe camp. In fiecare zi se faceau ladite iar patronul pleca sa alimenteze chioscurile locale.
Ce era mai comercial se puneau intr-o lada, ce era mai stramb in alta lada si cu pret diferit.
Tot in 2008 am vazut prima data plasele alea.
Cele mai multe santuri si sere le-am vazut in Turcia in niste zone de nu credeam ca exista apa.
Am mai zis,o mai zic. Atata timp cat evaziune fiscala in agricultura e 1000% sa nu se planga!
Ati vazut ce utilaje au? Va trimit o colectie de poze din teritoriu?
Pamantul s-a cumparat cu 300-500 ha,acum 10-15 ani. Din productia pe 5 ani s-a scos investitia. Restul,profit!
Irigatii? Am vazut destul de mult atat in Dobrogea cat si intre Bucureati si Constanta.
Va mai zic o data. Grija cu legumele si fructele din piata de la „tarani”. La Matca in probe s-au gasit urme de insecticide interzise.
Nu erau „urme” ci cantitati depasite de 3-5 ori limita legală.
Vali, vin peste 2 săptămâni să mă conving!!! Glumeam, chiar vin, dar știu de mult. Lângă Venetia exista o localitate , Lignano Sabbiadoro, cum ar fi fost Mamaia populată de italieni. În drum spre locație fac o agricultură industriala de speriat, au apă din Pad, porumb cat calul, nu mai zic.