Tehnologia vine în ajutorul nou-născuților cu probleme

Deși oral suntem pentru familie, facem referendumuri, ne luptăm și susținem că sunt cei mai importanți, realitatea cu copiii e un pic altfel. Nu doar că avem natalitate în scădere, ci avem și maternități de toate felurile, unele mai curate și dotate, altele mai puțin. De aceea avem cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, 5,6 decese la 1.000 nașteri vii (media e 3,4), pentru că avem secții specializate pentru nou-născuții cu probleme în doar 14 orașe din țară.

Un ajutor vine de la Fundația Vodafone, care vrea să doteze toate maternitățile din România cu un sistem unificat de telemedicină, pentru ca medicii să poată comunica între ei și transfera rapid copiii care au nevoie de ajutor în orașele unde sunt locuri disponibile (că și asta e o problemă). Ajutorul lor vrea să accelereze deciziile de îngrijire pentru peste 6.000 de nou-născuți în stare critică în fiecare an.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți este proiectul prin care Fundatia Vodafone incearcă să rezolve problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale. Atenția principală a finanțărilor oferite în cadrul acestei de linii finanțare este acordată proiectelor ce urmăresc dotarea și modernizarea secțiilor și compartimentelor de neonatologie și terapie intensivă neonatală cu echipamente și aparatură medicală, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări a spațiilor medicale.

Cum puteți ajuta? Cu o donație de 2€ prin la 8845 cu textul RITM sau cu o donație online pe site-ul fundației sau prin redirecționarea a 3,5% din impozitul anual datorat (detalii aici).

Asta pe lângă cei peste 5 milioane de euro pe care Fundația i-a investit în 17 secții noi de terapie intensivă în România, de care vor beneficia în jur de 6.000 nou-născuți.

Trei clipuri cu doctori și cu imagini. Nu dați click dacă sunteți slabi de înger.

  1. https://www.youtube.com/watch?v=pesIS0ItSY4
  2. https://www.youtube.com/watch?v=KyRe4truZRg
  3. https://www.youtube.com/watch?v=8INNre4YBW8

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Cei cinci milioane investiți sunt proveniți tot din donații? Adică Fundația asta doar adună bani și îi distribuie unde e nevoie ori contribuie și ea cu ceva?

    Că mai văzusem multe campanii de la branduri care… doar adunau bani de la donatori și îi dădeau mai departe, contribuția lor financiară fiind aproape inexistentă.

    • am luat legătura cu Fundația, 90% din sumă provine de la Vodafone.
      și cerutul de donații se face pentru a strânge mai mulți bani, folosindu-se de puterea exemplului. uite, noi dăm atât, voi dacă vreți, puteți contribui cu oricât.

    • Merci, apreciez răspunsul și modul de implicare.

  2. Fata mea s-a născut anul trecut la spital privat, însă din cauza unei probleme la naștere, saturația de oxigen în corp scădea cu 10% pe zi. Cum în a treia zi era deja intubată și scăzuse la 70% și nu aveau ce să-i facă (doar să-mi mai ceară mii de euro în plus), a ajuns până la urmă la stat. Chiar dacă mulți dintre noi înjurăm statul / spitalele, să știți că acolo i-au administrat imediat ce trebuia (niște chestii super scumpe) și au făcut-o bine. Cea doream să zic este că sunt foarte puține incubatoare libere la stat, totul depinde de noroc sau bani. Dacă nu ai bani sau noroc, o zi poate însemna mult.

    • Multe familii prefera ca nasterea sa se faca la privat pentru ca sunt conditii mai bune (conditii ce tin de confortul mamei, mai precis) si acces mai facil, chiar daca e mai scump. Dar daca apar complicatii, tot la spitalul de stat te trimite.

    • @punKreas > dincolo de comfortul mamei, riscul de infecții nosocomiale la stat este mare în cele mai multe cazuri, mai ales în cazul operațiilor cezariene. De asemenea, dacă vrei să naști vaginal și nu ești dispusă să fii tratată ca o vită (cum ești de multe ori la stat). Este foarte cinic să judeci mamele care aleg privatul, mai ales dacă nu ai trecut printr-o naștere să vezi efectiv cu ce te poți confrunta.

    • @Ana: stai putin ca nu am criticat mamele care vor sa nasca la privat, doar am expus care sunt motivele. Si noi am trecut prin asta si am ales la stat doar pentru ca operatia de cezariana era facuta de directoarea sectiei de ginecologie care are o clinica privata unde am fost pe toata durata sarcinei (deci cunostea sarcina si toate problemele care au fost). Altfel, am fi ales tot privat.

    • Eu cu nevasta-mea am ales la stat, ambii copii s-au nascut prematur. barem la primul am avut mari probleme, a stat o luna in spital, iar asistentele au fost niste jigodii maxime (fetele de la neonatologie au fost nite bomboane, ma refer la asistentele de pe palier). Evitati Polizu cu mare drag, mai e acolo un doctor, il vedeti prin presa la un google care are mai multe procese de malpraxis, pe ala l-am nimerit si noi (pe atunci nu avea procese si am avut noroc si am scapat cu bine).

      Dupa am fost la Filantropia, acolo a fost totul de nota 10, ce-i drept nasterea desi prematura fara probleme, a decurs totul „tevusca”. Toata lumea s-a purtat frumos, ai cerut ai primit instant. Programul era program, nu exista 10 lei lasa-ma sa….

    • ce face marketingul din oameni.

      multi aleg sa nasca(sau sa se trateze) la clinici private si evident ca atunci cand apar complicatii ajung la urgenta la stat.

      aia un pic mai putin atenti la reclame dar mai mult la realitate si terminologie vor remarca insa ca exista si spitale (in adevăratul sens al cuvantului, nu doar ca marketing bullshit) private cu sectii upu si capabile sa abordeze si rezolve orice urgenta.

      dar hei, de ce sa lasam realitatea sa strice frumoasa poveste cu „tot la stat ajungi”?

    • problema cu sectiile upu este ca statul deconteaza doar la sectiile upu de stat, iar medicina de urgenta e un domeniu care nu se poate autosustine financiar.

    • dady, o asigurare minimala care sa te rezolve la upu private e vreo 3 4 pachete de țigări pe luna.

      da, stiu, toți plătim la stat, de ce am plati suplimentar. asa ca … nu mă intreba pe mine, intreaba-te pe tine. de ce ai plati suplimentar?

  3. @Vali. Te cunosc de 100 de ani și îmi imaginez cum a ajuns acest articol pe blog, dar, cred că nu toată lumea știe. Eu cred că ar trebui să explici dacă ai fost plătit pentru postare, dacă ți s-a promis vreun barter, dacă ai primit comunicatul de presă pe email și ai decis tu să postezi sau mai exact care e situația. Asta apropos de discuțiile recente „din industrie”.

    • eu nu inteleg care ti-e problema?

    • Ana fată dragă, dacă știi ceva, spune cu voce tare, clar și răspicat. Adevărul că mi-ar fi plăcut și mie să citesc ceva de genul… „această postare e scrisă probono cu de la mine putere și voință din toată mărinimia sufletului meu”. Vasilovschi și-a luat tricou roșu cu pennys market, ar putea și Vali sa facă un live cu tricou cu Vodafone.

    • Ana vrea ca Vali sa scrie clar ca e un om bun si n-a cerut bani pe articolul asta.
      Mie mi se parea de la sine inteles, dar probabil exista si oameni care si-ar pune problema invers

    • Pentru copii care se nasc prematur sau cu probleme, chiar nu contează cine le pune un incubator în plus sau altceva. Că e statul, că e privatul, că e bogatul, că e săracul. Că e promovat sau nu. Viața contează.

      Și poate chiar nu e sponsorizat. Nu înțeleg ce ne omorâm atât între noi.

    • Laur, tocmai că știu că nu a cerut și primit bani pentru această postare, voiam să scrie, ca să nu fie vreun neghiob care crede altfel. Cum zice Sorin, eu și cu el înțelegem, dar poate nu toți. Eu o vedeam ca pe un posibil model de bune practici pentru cei care nu scriu nici când iau. În fine, dați cu minusurile că sunt gratis :)

    • ana, las așa ca să mai triem specialii :D

    • doi până acum.

    • Aham, cineva care a fost la un moment dat destul de mare aici pe blog mi-a zis când eu eram pifan „ai să mori murdar la gură cu demnitate”. A fost zilele trecute mizeria de la digi24 cu jurnalista de prezenta protocoale din vreme de război, a avut Vali pe aici postări în care le ridica mingea la fileu polițiștilor să se mai spele nițel, a avut și postări în care le spunea primarilor ca ar fi bine să zică că s-au mai plantat copaci s-a mai făcut una alta etc… Ce voiam să zic e că dacă nici atunci când ți se dă ocazia să te lauzi nu o faci, atunci e așa… ca și cum nu prea știi să te apreciezi măcar tu pe tine și implicit munca ta. Laudă-mă gură că ți-oi da friptură și dacă nu mă-i lăuda, friptură nu ți-oi da.

  4. Hans Rosling, un fost mare medic de sanatate publica din Suedia spunea ca nivelul de dezvoltare al unei tari se masoara prin rata mortalitatii infantile. Cum se traduce asta? Pai simplu, ca sa scazi mortalitatea infantila ai nevoie de un sistem de sanatate functional pe deplin cu medici specializati cu multe cursuri de formare facute dupa terminarea rezidentiatului (de ex: echipa de chirurgie cardiaca care opereaza noi nascuti are nevoie de chirurg cv care sa invete 5-10 ani chir ccv pediatrica, anestezist care sa-si dedice si el ani de formare in anestezie ccv pediatrica, perfuzionist care sa se formeze si el, asistentii de anestezie, terapie intensiva sa fie familiarizati cu ingrijirea pacientilor pediatrici – lucruri de nisa, grele, putin profitabile pentru doctori in societatea medicala actuala din Ro). Pe langa formarea doctorilor este nevoie si de resurse materiale – toate echipamentele si consumabilele folosite in pediatrie sunt de cateva ori mai scumpe fata de cele de adulti. In general in tarile cu mortalitate infantila mica medicii care lucreaza in domenii de nisa sunt mult mai bine platiti. (E ca si cum ai plati un pilot de planor la fel cu unul care de A380, nu prea merge).

    • recomand prezentarea de care zice al mai sarac, e probabil cel mai bun ted pe care l-am vazut, 30 de minute exceptionale. dati pe google hans rosling ted talk

    • Si dupa aia dati comanda pentru cartea „Factfulness”, (si) de acelasi Rosling.

    • unsirb… cand or citi romanii verzi ca saracia si criza e doar in capul lor nu îl mai spala nici oceanul planetar pe hans rosling, chit ca e mort din 2017.

  5. Se apropie craciunul si toate multinationalele cu venituri de miliarde de euro se apuca de salvat copii, bineinteles pe banii angajatilor sau fraierilor. Eu personal astept si finalul campaniei sa-l vad pe dorian popa dezbracat in spital cum daruieste cartele vodafone angajatilor.

  6. Pot să fiu oleacă rău?

    „Deși oral suntem pentru familie, facem referendumuri, ne luptăm și susținem că sunt cei mai importanți, realitatea cu copiii e un pic altfel.”

    Când văd „oral”, „pentru familie” deja mă gândesc la perversitatea ălora care fac referendumuri. Plus că dacă dai exclusivitate oralului, devine contraceptiv – nu mai e loc de copilași in frază.

    Și am mai văzut o expresie: „naștere vaginală” – deși sună cam aiurea, este foarte răspandită, spre deosebire de cea orală.

  7. O sa fi eu ala cinicul de data asta: de la anul platesc 2,5x aigurare de sanatate, si voi beneficia probabil de acelasi tratament medical 0 la stat (sper sa nu am urgente).
    Vodafone e unul din marii angajatori in Romania, vireaza anual milioane catre casele de asigurari de sanatate.
    De ce tot eu si cu Vodafone trebuie sa dotam maternitatile?

    Donez anual cateva mii de lei pentru diverse cauze, fara a socoti cei 3.5%. Nu ma laud, nu flexez, zic doar ca sunt in mod normal targetul perfect pentru un astfel de articol.
    Dar mi-am propus ca pentru 2024 sa elimin din lista respectiva exact cauzele medicale.
    Nu mai e treaba mea sa ajut copiii bolnavi de cancer. Mama a avut cancer si si-a cumparat medicamentele din banii ei pana in ziua mortii.
    Daca stiti un ONG care se ocupa cu bagat politicieni in puscarie dati-mi un semn, am niste fonduri disponibile.

    • Din banii tăi, anul trecut statul român mi-a salvat fata de la moarte. Deși plătisem aproape 15,000 la privat, la stat s-a mai investit în ea circa 30,000 lei. Nu mai aveam banii ăia, nu mai era timp.

      Eu îți mulțumesc, că prin banii pe care i-ai plătit la sănătate, mi-ai salvat fata.

      Am plătit și eu bani la sănătate, voi mai plăti (sume mari). Mereu am zis că-s dați degeaba, asta până chiar ajung să conteze. Asta până când banii valorează viața.

    • @Sorin
      Asta cu ONG pt bagat politicieni in puscarie este foarte tare.
      Ma si gandeam la un articol despre Emilia Sercan si plagiatul doctorului Ciuca, si cei care ar fi trebuit sa investigheze motovat „nu exista interes public sa continuam”. Adica va pisam in gura practic.
      Hai fratilor sa facem un astfel de ONG, sunt convins ca se inscrie cel putin 25% din populatie, si atunci putem proba ca exista interes public si presa pt anchetarea tuturor mizeriilor.

    • Leon, cumva stiu asta, ma bucur pentru fata ta si pentru cei care au avut sansa de a fi tratati. Si multumesc, e bine sa-ti aminteasca cineva ca la capatul hartogariei si coruptiei si nervilor nostri sunt oameni reali care chiar au nevoie de banii aia.

    • Best match for your search: Recorder.

  8. leon, vreau să știi ca am apreciat gândul tău.

    (Da, fac parte dintre cei care se consideră exagerat de jumuliți de catre stat. Dar când vine câte un om cu inima deschisă și cu discursul recunoscător, mi se înmoaie îmbufnarea. Să fiți sănătoși!)

    • Cu drag.

      Să fiți sănătoși și voi.

      Nu o să uit ziua în care am plecat de la spitalul privat cu nevasta. Cea mică plecase peste noapte la spitalul de stat, nu știam mai nimic de ea. Nu credeam că ni se poate întâmpla asta. Nu știam dacă va supraviețui (respira de 2 zile la aparate). Aveam pătuțul gata, tot. Nu știam dacă va veni acasă. Banii nu mai contau, nici cât plătisem la sănătate. Soția era pe pastile deja, plângea non-stop. Ceilalți mai mici (fate / soră), o așteptau acasă.

      Cea mică și-a revenit complet, însă celălalt copil (nu al meu, al altcuiva) care i-a luat locul în incubator, născut la 20+ săptămâni, nu știu dacă a supraviețuit.

    • Ultimul comentariu. Că tot citeam un articol pe alt blog, despre copii. Când asta mică vine la mine și mă bate pe umăr și strigă tati, nu pot să nu o iubesc.

  9. Avand in vedere ca stiu toata povestea din spatele acestui program si pe doamna doctor din thumbnail nu am asa pareri obiective.

    Problema mea e ca desi bune…. initiativele astea nu au niciun impact real in sanatatea publica.

    Nu exista campanii de csr cu altceva in afara de copii si smurd desi am avea multe alte nevoi…

  10. Soția a născut anul trecut la Spitalul Municipal. Dorind să nască cu un anumit medic, a avut de ales dintre Municipal și RM, acel medic fiind prezent în ambele locații. Tocmai din cauza posibilelor complicații, ne-a fost recomandat cel de stat. Ceea ce am și ales. Nu regretăm deloc alegerea făcută.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile