Tehnologia avansează, dar facem și noi scule care nu mai ruginesc?

Două chestii azi.

Prima, băi, hai să facem uneltele mici ușor vizibile. Să le tragem o bandă galbenă, portocalie, roz, ceva să le poți găsi ușor daca îți cad din buzunar. Înșurubam ceva în iarbă aseară, mi-a sărit bitul din șurubelniță și l-am căutat de mi-au sărit ochii. După care m-am enervat și l-am vopsit portocaliu. Ăla cu bandă galbenă e un pas în direcția bună, dar avem nevoie ca toate să fie așa.

A doua: ne tragem pe fund cu 5G și cu trimis oameni pe Marte și facem în continuare unelte care ruginesc. Serios acum.

Pe de altă parte, dacă aș fi un lanț de magazine de bricolaj, aș cumpăra o mașină din aia de îndepărtat rugina și i-aș taxa pe oameni să le scot rugina de pe unelte. Ar rupe.

biti-colorati

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

  1. Salutare. Majoritatea uneltelor sunt facute din otel de scule de tip HSS (high speed steel) sau inferior acestuia de la caz la caz. Hai sa o luam inginereste si (i)logic. Daca vrei scule care sa nu rugineasca sacrifici altceva. Acel ceva e de obicei rezistenta la uzura a bitului. Mai este si considerentul pretului de productie. De ce crezi ca ai capete de surubelnita acoperite cu o forma de vopsea?

    10
    • Pai daca le faci din otel inoxidabil se rotunjesc capetele alea la prima folosire mai “apasata”. Daca tot imi recomandai mie wd40 acu’ ceva timp, n-ar strica nici tu sa le dai cu nitel wd40 din cand in cand. Macar atat, daca nu vrei sa le ungi cu un ulei de scule. Si-ai sa vezi ca nu ruginesc ;)

      00
    • Dacă le faci din inox (sunt de fapt.. ) pierzi avantajul magnetului.

      00
    • Mai nou se fac din chinezium. Se rup la prima folosire. Dar pe raft în magazin sau garaj arată impecabil. Strălucesc, nici gram de rugină.

      10
    • Chinezium… spre fonta as zice eu.

      00
    • S-au spus cam toate deja, as mai adauga:
      – invatati diferenta intre suruburi (Philips si PosiDriv in principal), ca sa alegeti bitul corect. In general, mai degraba stai un pic sa alegi bitul corect decat sa strici capul de surub.
      – daca bitul cade pentru ca surubelnita nu e magnetica, pune un magnet mic pe surubelnita si va tine bitul.
      – Sculele se intretin – nu se lasa in mediu umed, macar la cateva luni se sterg cu ulei.
      – Ideea cu vopsitul e buna (mai putin pe cap), sau banda izolatoare colorata
      – Exista si oteluri inoxidabile bine facute (contin crom, nichel etc) dar mai scumpe, vezi lamele de Victorinox, cu toate acestea tot nu se preteaza la unelte simple.
      – daca o scula a ruginit -> otet, solutie pentru rugina, smirghel, ulei/vopsea etc.

      00
  2. „ar rupe” – vezi cazul unuia care a pornit de la inele pentru perdele, mânere de uși și oale
    https://de.wikipedia.org/wiki/Gaston_Glock

    00
  3. Problema e ca trimisul oamenilor pe Marte ne consuma toate resursele materiale si umane de calitate!

    00
    • Space X are cam 8000 de angajati. Putem sa presupunem ca mai sunt vreo 4-5 entitati/guverne care se cerceteaza domeniul asta si ajungem la maxim 40-50 de mii de oameni.
      Sa inteleg ca astia sunt singurii care gandesc din cei peste 7 miliarde de locuitori ai planetei?

      00
    • Nu, mai suntem vreo 2, 3, eu, tu si zoso.

      00
    • abia aștept să dea un mare fail cu visele lor cu martele lui pește prăjit și să ne întoarcem cu picioarele pe pământ.

      E cam aiurea să pretinzi că vrei un viitor cu zero emisii ca să vinzi niște mașini și apoi să lansezi rachete. Dă-o în mă-sa.

      00
    • Problema e ca racheta cu baterii nu prea merge mult in sus!

      00
    • itaa asa eca nu prea intelegi cum functioneaza rachetele? Eokmulti nu stiu sau deceai nevoie de una ca sa ajungi in spatiu.
      Pe dealta parte ma fascineaza alaturarea unu care face masini electrice si apoi da cu bata in balta si face rachete. Acuma.te pomenesti ca pune si chipuri porcilor sa ii controleze sau seapuaca de sapat tuneluri sau sa faca aruncatoare de flacari(de jucarie sau nu) #numanebuni…

      00
  4. Bitul portocaliu mă duce cu gândul la gloanțele vorbărețe din Who framed Roger Rabbit 😁.

    00
  5. Las-o bă, că merge și-așa. Auzi, să dau bani să scap de rugină :)

    00
  6. Date sculele din când în când cu puțin degripant sau spray cu MoS2 și șterse cu o cârpă. Ruginesc mai rar. 😉

    00
  7. Sunt facute sa rugineasca ca sa te faca sa-ti cumperi altele noi.
    Sunt facute fara banda galbena sau roz ca sa le pierzi si ca sa te faca sa cumperi altele noi.
    Daca indepartezi rugina de pe unelte vor arata ca noi si asta NU te va face sa cumperi altele noi, iar asta va duce la falimentul lantulului tau de magazine de bricolaj.

    00
  8. Ceea ce ai pozat tu intra la categoria consumabile.

    Nu sunt facute sa te tina cat scula antrenoare – daca bagi 200 de suruburi cu un cap e bine. Daca eu folosesc masina de insurubat cu impact in lemn uscat rup un cap pz2 la 30-40 suruburi infiletate.

    Tine-le si tu in motorina (tai un pet de 2 l si pui niste motorina in el) si nu mai ruginesc.

    00
  9. Ar putea să le coloreze, dar e foarte greu să alegi o culoare gender fluid pentru scule. Aici e problema.

    00
  10. Daca tot vorbim de biţi, aveti o recomandare pentru unii care chiar isi fac treaba fara sa se toceasca?

    00
  11. Eu rezolv problema biților mai puțin folosiți și care prind rugină cu deruginol, feruginol, depinde de producător. Îl găsești pe la toate magazinele de vopseluri-chimicale sau bricolaj . Nu costă mult și dizolvă rugină și bănuiesc eu că corodează puțin metalul formând un strat protector între el și aer. Pentru biții mai folosiți nu-mi fac griji, se uzează și-i aruncă înainte să ruginească.

    00
  12. Eu am astea 2 de vreo 5 ani si nu au nicio urma de rugina:
    https://imgur.com/a/R7roFs4

    Ironside 32 bitset si Bacho 808050p

    00
    • Daca stau langa Macbook-ul ala nu au sanse sa rugineasca prea curand =)). Vali pare sa le foloseasca prin curte, nu sa le tina in sertar. Sculele ieftine sunt gandite pentru cei ce vor sa aiba de toate la indemana dar le folosesc din an in paste.

      00
  13. Carbon steel rusts, there’s no way around it. Non-carbon steel can not be hardened, it’s therefore soft and unusable for tools.

    00
    • Sau ce se intampla cand jurnalistii isi dau cu parerea despre bricolaj si mai ales scule.
      In multe aplicatii stratul de rugina e luat in calcul din start. Se stie ca va pride rugine si chiar si in ce grosime din strat.

      00
  14. faptul ca ai dat cu vopsea inclusiv pe capul care intra in surub nu e o idee prea buna in general.
    asa ca fapt divers.. cauta pe youtube despre niste biti makita (xps) de anul asta pe care au reusit sa ii faca atat de bine incat pot sustine bormasina intr-un cap ph2 (asta e ala cu probleme de cam-out).

    altfel, sculele au si ele nevoie de o minima intretinere, inclusiv un wd40 din cand in cand pt cele care au tendinta sa rugineasca.
    n-as zice ca vina e 100% la producator in cazul asta, mai ales ca pe langa intretinere.. clientul mai e responsabil si cu alegerea sculei pe care o cumpara.

    oricum, ideea era ca exista si ce iti doresti tu de la scule, doar ca sunt si altii care isi doresc alte chestii, deci alege cu atentie.

    00
    • Vopseaua aia se duce la primul surub. In afara de faptul ca va avea un cap de surub usor portocaliu, de ce nu e o idee buna?

      00
    • @sorin, pentru ca un bit bun ar trebui sa se potriveasca foarte bine in surubul pentru care e proiectat, iar vopseaua (contrar unor opinii) are si dimensiuni si masa, deci modifica profilul bitului.
      am spus ca in cazul lui nu conteaza prea mult pentru ca bitul nu pare unul performant, dar repet.. cauta makita xps si vezi apoi daca e o idee buna sa le adaugi un strat suplimentar de vopsea.

      00
    • Nu etse o idee prea buna daca dai un strat gros, dar asa cum a dat Vali nu cred ca afecteaza prea mult.

      00
    • Se gasesc pe undeva trusele alea xps in europa? Doar magazine din US gasesc pe google.

      00
  15. eu am bit-uri bosch de impact(negre) care nu au ruginit si nici nu s-au macinat(au si o priza mai buna pe surub)
    e important unde le depozitezi, sa fie umeazeala cat mai mica sau sa le pui intr-o cutie inchisa bine alaturi de niste silicagel

    00
    • In principiu daca folosesti bit-ul de dimensiunea corecta si apesi pe surubelnita suficient incat sa nu sara peste, nu prea ai sanse sa ii rupi nici cu scule de insurubat cu impact.

      00
    • Uuuu… scumpi rau. Dar poate ca merita pretul daca ii folosesti des si rezista 5-10 ani.

      00
    • sunt frumoase sculele de la wera, dar sunt al dracu de scumpe. nu cred ca merita sa investesti 75 de dolares pe un set de bituri din care o sa folosesti maxim 3 marimi. e 4-5 lei un bit de calitate, e considerat consumabil. rugineste? te deranjeaza ca a ruginit? arunca-l si cumpara altul.
      a, da, si capetele de insurubat de inox se folosesc la suruburi de inox, sa nu contamineze otelul surubul.

      00
    • Am lucrat cu asa ceva. Da, sunt cu cateva clase peste tot ce e pe piata noastra socialista.

      00
  16. Benzile colorate sunt pentru identificare. Eu am găsit aici ceva bun, la lichidare de stoc http://www.scule-beta.ro/cumpara/set-biti-wera-mini-check-832

    00
  17. discutia se poate extinde. De ce sa faci un lucru bun si cu cap cand il poti face sa se strice ca sa cumpere clientul altul ? ( de preferat cat mai des dar totusi nu in timpul garantiei sau suspect de repede ca sa nu se prinda si se mearga la alt producator). Apoi cati ar da de 3-5x in plus pe el cand exista o concurenta asa acerba. Lumea se duce de rapa pt ca toti sacrifica calitatea si partea de reciclare in favoarea profitului si a economiei de timp, materie prima si materiale. (dar si pt ca R&D si QA testing costa)

    00
  18. Cumva tangential: am bagat un bit intr-un maner/surubelnita cu canalul ala mai lung decat bitul si acum nu mai pot sa il scot de acolo ca e magnetic. Am stricat deja o penseta de-a sotiei incercand sa il scot. Idei?

    00
  19. Tot ceea ce ceri tu costă, restul e irelevant pentru corpo.

    00
  20. Sunt si bituri care nu ruginesc, acestea au un strat (coating) din Titaniu, Zirconiu sau Cobalt peste otelul cu carbon si sunt mai scumpe binenteles. Sau vopsite dar vopseaua aia nu rezista prea mult. E ca la discurile de frana, aliajul de otel + carbon rugineste daca nu e folosit. Vrei discuri fara rugina? Iti iei discuri ceramice sau mai nou acoperite cu Tungsten/Carbon.

    00
    • invelisul ala de zirconiu sau cobalt nu cred ca protectie la rugina, mai degraba ceva ce incetineste uzura. pe multe scule aschietoare o sa vezi asa ceva, ma gandesc ca de acolo s-au inspirat si ceilalti producatori de scule de mana sau ce or fi. a da, si marketing, bineinteles

      00
    • Calire prin microaliere cu elemente nobile la suprafata. Un procedeu scump dar care are ca rezultat niste scule destul de rezistente.

      00
  21. becul care nu se arde? masina care merge un milion de kilometri doar cu combustibil? ce idei bune!

    00
  22. Culoarea nu e buna, vine toamna, frunze pe jos in aceași nuanta, cel mai bine folosesti un gps tracker.

    00
  23. Pe Marte totul e ruginit, doar n-o să te duci în vizită cu scule nou nouțe și lucioase, nu se cade!

    00
  24. Boss , daca vrei scule din vibranium-steel alloy trebuie sa platesti banu.Faci credit sa iei o surubelnita…

    00
  25. Ultima oara cand mi-a trebuit niste fer inox a trebuit sa ma duc noaptea la racheta lui Musk sa ii tai un eleron. Plm cred ca d’aia sa si prabusit, vorbesc de aia prima, sau a doua cand a lansat niste sateliti de telecom.

    00
  26. NOU
    #78

    Câteva „trucuri”
    1. Verificați întotdeauna, înainte de înșurubare ce fel de șurub aveți . De regulă, cap PZ2 sau PH2. Folosiți bitul corespunzător.
    Verificați apoi la mâna, dacă bitul „se pupă” perfect , fără să se miște în ” floarea” șurubului. Cu moda asta, toată lumea(China) producând ORICE , Întâlnim fel și fel de șuruburi sau bit uri care, deși scrie pe ele ce sunt, de fapt nu sunt conforme.
    2. Când înșurubezi, trebuie să încerci ( știu că e dificil) să ții bit holderul ( scula) cat mai perpendicular pe toate planurile. Altfel sunt mari șanse să scape și știm cu toții cat e de frustrant când sare șurubul…
    3. Trebuie verificat și dacă merită pre- drill înainte de a băga șurubul. Sunt cazuri in care ori îți crapă lemnul pe care îl găurești direct cu șurubul, ori e de esență tare și atunci , neaplicand o forță de apăsare corespunzătoare , sare bitul stricând „floarea” șurubului. .sau.. dacă ai ghinion, se rupe șurubul…

    00
    • De fapt surubelnita PZ se diferentiaza de PH prin incă patru indentatii intre cele existente, dar nu ajung la virf, iar holsurubul are inca 4 santuri miniaturale care pleaca din centru, pe cind cele PH au doar ”crucea” si atit.

      00
  27. masina aia de scos rugina se numeste deruginol, e lichid si vine la sticla :))

    00
  28. obligatory: SĂNT INTERESE MARI LA MIJLOC, NU VREA DOMNE COMPANIILE DĂ SCULE SĂ FACE SCULE BUNE CĂ CONSUMERIZM ȘI VREA SĂ CUMPERI TOT TIMPU BITURI NOI LA 3-4 LEI BUCATA /S
    suruburile philips asa au fost concepute, din cate imi amintesc, sa aiba cam-out la un anumit cuplu, tocmai ca surubelnita sa nu deterioreze capul surubului. tinand cont de asta, un bit se uzeaza relativ repede, e considerat consumabil, adica se inlocuieste usor si ieftin. de ce ai da de 3 ori banii pe ceva ce oricum se inlocuieste?
    pe de alta parte, cum amintea un comentator mai sus, sculele sunt facute din oteluri speciale de scule, care datorita continutul de carbon ruginesc relativ usor.
    daca va intereseaza niste review-uri ok legate de scule si nu numai, dati o ocheada pe canalul Țproject farmȚ de pe iutub. omul testeaza o gramada de lucruri, intr-un mod corect si obiectiv, dupa parerea mea. pentru chestii mai in-depth, cum se spune in dulcele grai romanesc, recomand AvE.

    00
  29. O fi opsolenta din aia planifikata, e sadita in fiecare molecula de scula, nu mai e ca pe vremi cand gaseai varfu de sageata din eopca de fier ca-n prima zi

    00
  30. Sigur nu e de la umezeala?
    Chiar nu am avut probleme de bits sau surubelnite ruginite, decat la cele din fier-mort chinezesc.

    00
  31. NOU
    #84

    Da. Plus că, dacă le păstrezi cum sunt in fotografie, în contact cu alte metale din cauză de compoziției chimică diferită are loc migrare de electroni de la un materiale către celălalt… ( Nu mai rețin exact numele fenomenului chimic, ar fi frumos să ne explice Madamme ) și prin urmare unul ruginește, celălalt nu.
    Eu le țin într un recipient cu ulei pe cele de rezerva.

    00
  32. Coroziune galvanica.

    00
  33. Sunt si din alea de nu ruginesc, dar nu ti-ai cumpărat tu, ca erau mai scumpe. Și mai ales alea sunt consumabile la scule , dacă bagi 200 de șuruburi PZ-Urile se fut ca asta e viața .

    00
  34. Cand il mai pierzi il cauti cu un magnet mai serios.

    00
  35. Ia un shrinktube de culoare galbena, rosie, impinge-l pe bit in zona ce nu are contact cu prinderea sau surubul si incalzeste-l, ar putea sa iti rezolve problema. E o cozmetizare simpla si eficienta zic eu fara sa intri la categoria tratament termic :)

    00
  36. Asa si la Dacia. Nu pot face masini care sa nu rugineasca, pentru ca n-ar mai merita investitia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile