Tefal OptiGrill+ Snacking & Baking — Review

Luat anul trecut de Black Friday, am vrut un upgrade de la Tefal Compact Grill pe care îl luasem cu ceva luni în urmă.

Nu aveam neapărat nevoie, și nu eram în nici un fel nemulțumit de cel vechi, dar mă tenta foarte tare accesoriul pentru coacere.

Pe partea de grill, nu pot să zic că e o mare îmbunătățire față de cel pe care l-am avut înainte, așa că încep cu minusurile:

  • Cablul de alimentare mult mai scurt. Compact Grill avea ≈ 120cm și era oarecum la limită pentru mine, OptiGrill are ≈ 70cm, și a trebuit să pun un prelungitor…
  • Nu se poate deschide la 180°. Placa de sus se ridică la maxim 90°, nu vei putea obține o suprafață mai mare de gătit dacă ai nevoie.
  • Plăcile sunt foarte dificil de curățat la mână. Mi se pare clar gândit pentru mașina de spălat vase — explic mai jos de ce.
  • Tăvița de colectare a grăsimii necesită spațiu extra. Se prinde cu un mecanism intern de grill, deci e stabilă, măcar. La Compact Grill avea un spațiu intern, dedicat.
  • Plaja temperaturilor cu accesoriul Snacking & Baking e destul de ciudată. Nu poți ajunge la 220°C (o temperatură pe care o folosesc des la multe preparate). Temperaturile disponibile sunt: verde 85-110°C, galben 150-165°C, portocaliu 190-205°C, roșu 240-255°C.
  • Accesoriul Snacking & Baking e cam măricel. Mă refer strict la dimensiunea externă, că are considerabil mai mult material pe afară. Eu personal mă cam chinui să-l pun în chiuvetă să-l spăl, dar folosesc mereu hârtie de copt și nu am mult de curățat.

Pe partea de plusuri:

  • Accesoriul de coacere este util ca un mini-cuptor, pentru porții mici.
  • Placa inferioară are niște indentații pentru a prevenit alunecatul. Nu mai fuge thüringer-ul când îl pui pe grill.
  • Stratul anti-aderent/teflonul pare de o calitate mai bună în comparație cu cel vechi. Deși nu am avut cu nici unu probleme.

Senzorul de Gătire

Băi, nu este o mare minune, nu te dă pe spate. E o chestie relativ simpluță: în funcție de programul ales, grill-ul se pre-încălzește la temperatura necesară tipului de preparat. O dată ce deschizi grill-ul și așezi friptura, după care închizi, senzorul respectiv măsoară grosimea preparatului și calculează timpul de gătire.

Chestia mișto e că nu trebuie să stai lângă el. O dată ce a ajuns la temperatura optimă, va face un sunet specific (o serie de beep-uri) precum și culoarea indicatorului (violet) care te anunță că e pregătit pentru preparatul dorit.

În funcție de preparat, te va anunța, din nou, printr-o serie de beep-uri (și schimbarea culorii indicatorului luminos), că a ajuns la un anumit pas – de exemplu, pentru Vită, primul semnal te va anunța că e „gătită ușor”, următorul „gătită mediu” si tot așa.

O dată ajuns la „roșu”, gătitul se oprește, și grill-ul va trece în programul de „ținut la cald”, și va țipa o dată la 20 de secunde. Dar tu nu faci carnea de Vită până la „roșu”, nu?

Nu este o chestie „set and forget”, totuși. Eu de exemplu nu agreeze pieptul de pui uscat, prefer să-l iau de pe grill când senzorul devine portocaliu. Vita o iau la galben pentru că datorită căldurii reziduale, se mai face puțin cât o lași să se odihnească.

O chestie nasoală la funcționalitatea senzorului este că nu vei putea găti cu precizie preparate mai groase de 4 cm, și în același timp nu le detectează corect când sunt foarte subțiri (sub 0.5cm, cred, n-am măsurat).

De asemenea, ca orice alt grill, va avea probleme cu carnea cu os – deoarece carnea pierde din volum, plăca superioară va rămâne în contact cu osul, și nu cu carnea, astfel că doar o încălzește indirect, în loc să o gătească.

Curățatul Plăcilor

Cum am zis mai sus, plăcile sunt incredibil de dificil de curățat la mână. Motivul e relativ simplu. Vechiul grill are „canalele” destul de distanțate între ele, si sunt superficiale. OptiGrill are „canalele” foarte apropiate și mult mai adânci.

Nu știu dacă sunt eu „clean freak”, dar oricât l-aș freca, și cu orice tip de burete, parcă tot nu reușesc să curăț corect între „canale”. Deși când e sub apă ai impresia că e curat, că nu a mai rămas nici o urmă, la uscare îți dai seama că „you missed a spot”. Am încercat cu tot felul de soluții, am încercat să-l las la înmuiat, am încercat cu burete pt. teflon etc., efectiv sunt prea înguste pentru mâinile/degetele mele. Singurul lucru care încape între ele sunt… bețișoarele pentru urechi.

Snacking & Baking

Deși e practic singurul motiv pentru care am schimbat grill-ul vechi, nu am prea multe de zis în privința accesoriului Snacking & Baking.

Placa de jos a grill-ului se înlocuiește cu accesoriul de copt (placa de sus râmăne la locul ei), butoanele de programe se dezactivează, mai funcționează doar cel de selecție al temperaturiii. Timpul de preparare trebuie monitorizat de tine.

O dată selectată temperatura dorită, începe pre-încălzirea. Când s-a atins temperatura respectivă, grătarul alertează printr-un semnal sonor.

Este practic un mini-cuptor care se încălzește rapid. Cel mai des fac aripioare de pui sau pește, sau unele semi-preparate (congelate) pe care nu vreau să le bag la friteuza cu aer cald (care îmi da mereu impresia că usucă). Mai este bun și pentru reîncălzit Pizza (pizza de a doua zi e cea mai bună pizza, change my mind).

Sfaturi pentru Grill

Văd mulți oameni care sunt foarte nemulțumiti de cum iese preparatul, probleme comune gen „e uscată carnea” sau „e fiartă„. În majoritatea cazurilor, problemele de genul ăsta se datorează unei pregătiri incorecte:

  • Nu pune carnea umedă pe grătar. De fapt, nu spăla carnea înainte. Grill-ul electric nu are puterea unui grătar pe cărbuni, astfel că dacă pui carnea udă pe grill, apa se va transforma imediat în aburi și acel abur va rămâne între plăci, practic carnea va fierbe. Usucă carnea înainte cu niște hârtie prosop.
  • Nu săra carnea cu X de minute înainte de a o pune pe grill. Singurul moment în care pui sare pe carne este fix înainte de a o așeza pe grill. Dacă pui sare pe carne cu 3-4 minute înainte, sarea va „extrage” lichidul din carne, către suprafață, și ajungi în aceeași situație ca mai sus. Citește mai mult aici.
  • Ține cont de căldura reziduală. Carnea nu termină procesul de gătire doar pentru că ai luat-o de pe grătar. Datorită caldurii reziduale, va mai continua procesul de gătire pentru 2-3 minute (sau mai mult, în funcție de grosimea preparatului).

Cumpărat anul trecut de Black Friday, grill + accesoriu. Disponibil acum pe eMag la 469 Lei + 178 Lei accesoriul. Se găsește deseori la „pachet”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. dacă o să zici că-ți place și marginea de la pizza, eu o să…. nu știu ce-o să fac. :)

    apropos de sfaturi despre gătit carnea, mă bag și eu în seamă cu unul (nu prea dădeam atenție, apoi am citit undeva și am văzut diferențe): lăsați carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de a o gătit (în orice mod vă dorește/lasă ficatul), mai ales când e vorba de copt, prăjit, fript.

    00
    • Depinde de tipul de pizza. Pizza pe vatră, genul ăla pe care toppingurile se termina cu 5 centimetri înaintea pizzei, nu, evit marginea.

      Daca e genul pe care toppingurile sunt pana la margine, mananc si marginea :)

      Credeam că aia cu scosul cărnii din Frigider e common sense, I guess not :)

    • :( mie îmi place și marginea, aia fără toppinguri sau abia vag mânjită de toppinguri.
      d-aia am precizat. pt tine e common sense, pt alții…. nu chiar. :)

      00
    • Marginea unei „napolitane” ca la ea acasa, cu marginile putin arse si umflaturile partial sparte. Maninc marginea prima data.

      00
  2. Am cumpărat de curând un OptiGril+ și țin să spun că se curata foarte ușor la mana.

    00
    • Ia un bețișor cu bumbac, d’ala de urechi, spală plăcile, lasă-le la uscat, după care dăi cu bețisorul printre canale. Spune-mi dup-aia că „se curăță ușor”.

    • Znuff: am unul de 4 ani (pe insula) si unul de 3 ani in RO. Facem proba cu betisorul cand vrei tu.
      Exista perii speciale.

      Vita si orice friptura cu os nu le faci la Optigrill.
      Preparatele subitiri (ex bacon) ies excelent daca stii sa te joci cu temperatura nu utilizand programele presetate.

      Per ansamblu e singura piesa electrocasnica la care nu as renunta din bucatarie (asta desi mai am si alte chestii misto).

      00
    • Link la periile alea speciale?

    • Grătarul îl șterg cu partea neabraziva a buretelui de vase cu apa calda și pur și dupaia șterg cu un șervețel dacă mai rămâne ceva intre canale

      00
    • Voi sunteti din aia care freaca gratarul (ala de carbuni) pana la luciu? Sau discul? Sau o tigaie de fonta?

      Arde, n-are treaba.

      00
    • Nu, gogule, grill-ul scoate fum la încălzire dacă ai resturi de grăsime pe el. Și cum nimeni nu vrea fum (prea mult) în casă…

    • @ paul „Vita si orice friptura cu os nu le faci la Optigrill.” de ce?

      00
    • Optigrill am si eu, il spal cu o perie din asta de 2 lei – https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/20233961/ . Il inmoi un pic, dau cu buretele sa faca niste clabuc pe el, dupa care dau cu peria sa iau jegul. Pare ok, inca nu s-a distrus teflonul.

      00
  3. Am avut si eu două astfel de jucării. Am zis că primul e prea basic si de aia nu iese nimic pe el cum ar trebui. L-am dat și am luat prima variantă a ăstuia. L-am facut cadou și pe ăsta si am rămas la tigaie.

    00
  4. E bun, dar e pentru o cantitate de maxim 500g de carne.
    As zice ca ar avea nevoie de rezistente mai puternice.
    Am facut inclusiv mici pe el.

    00
    • Ce program folosesti la mici? Eu il pun pe cel de carnati, insa cred ca e temperatura prea mare. Toata zeama de se lasa din ei se lipeste de gratar in loc sa se scurga.

      00
  5. Mediocra prezentare. Unde sunt poze cu ceva preparat pe el?

    00
  6. Pentru curatat recomand peria de vase, ajunge unde buretele nu reuseste si nu te mai chinui cu betisoare de urechi

    00
  7. Putem sa spunem ca e un gratar marketat f tare si pe care am putea sa ne***m pe el?

    00
  8. Pro tip la curățare: vezi că există perii din plastic d-alea cu mâner lunguieț și cap mic, pentru frecat chestii când le speli. Freci bine cu alea și ai o rată de succes ceva mai bună la pete ratate.

    00
  9. Am si eu unul la fel. Steakul iese bunicel insa nu se compara cu unul facut de un bucatar priceput. De obicei bag o singura felie de carne cit mai mare posibil. Carnea de porc iese naspa daca te bazezi pe senzori, de obicei o dau pe manual si-l mai controlez pina se face ca lumea. Totodata daca pui mai multe felii cea ma groasa felie iese bine, celelalte doar pe jumatate deoarece placa superioara nu le atinge.
    Curatarea o fac cu o perie de vase marca Ikea. Partea nasola e ca peria imprastie jegul peste tot in bucatarie.

    00
    • Pentru că un steak bun nu-l faci *doar* pe grătar.

      Personal sunt fan metoda „Reverse Searing” – întâi faci steakul la cuptor, 20-30min, până ce temperatura internă ajunge undeva la 55°C (cumpărați un termometru de carne, e undeva la 30 de lei), după care o scoți și o lași „să se odihnească” ~15 minute.

      Între timp încingi o tigaie (de fontă, de preferat), pui niște ulei, rozmarin dacă-ți place, și arunci în ea steakul pentru ~1 minut pe fiecare parte, pentru a-i face crusta.

      Alta metodă bună, în loc de cuptor, e s-o faci sous-vide, și evident s-o termini în tigaie.

  10. Asta nu e un simplu review, ci un tratat de cooking…

    00
  11. Recomand cu incredere Delonghi CGH 10xxD. Diferenta intre modele este de nr de placi incluse in set. Recomand modelul 1020D care vine cu doua seturi de placi.

    00
  12. 1st world problems.

    00
  13. Am gratarul de ~1 an jumatate, cea mai buna investitie din ultimul timp.

    Am facut si unul cadou. Foarte multumit.

    Eu il curat cu detergent de vase si perie cu dinti soft. Buretele nu prea face treaba.

    00
  14. Dupa printesa topoarelor, avem acum printesa tefalelor ♥

    00
  15. Il am si eu, l am folosit cam un an de zile. E usor de gatit, foarte usor de spalat, partea nasoala, cel putin pentru mine este ca ocupa foarte mult loc. Mi-a placut dar mi-a parut rau cand a trebuit sa il returnez fostei iubite. Acum ca l-am folosit… nu stiu daca mi-as lua si eu unul. Dar daca aveti ocazia sa il luati la un pret bun sa stiti ca e o achizitie buna.

    00
  16. Folosesc si eu Optigrill-ul fara chestia aia de copt (nici nu stiam ca e asa ceva?!) de un an si ceva. De acord cu toate punctele descrise, cu mentiunea ca pe mine nu ma deranjeaza mai niciunul de fapt – in contextul meu (am spatiu, curent electric aproape, il spal la masina de spalat vase etc). Din pacate eu nu prea ma inteleg cu programele presetate (mi se pare ca ies intotdeauna „undercooked” pentru gustul meu), asa ca folosesc portocaliu sau rosu in modul manual in majoritatea cazurilor. Vita cam 12 min, pasarea cam 7-9 minute. De asemenea mi se pare suficient pentru o masa de 2 persoane, exista variante XL pentru mai mult.
    Nu stiam chestia cu sarea si nici la treaba aia cu „fierberea carnii” pe care o mai comit uneori, thanks!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile