Taxa pe Netflix și impozitul IT-iștilor

De ieri încoace, e mare tevatură pe la mine prin bulă cu ideea lui Cîțu de a taxa Netflix în România. Ceea ce, na, nu e neapărat un lucru rău, o fac și francezii și germanii (parcă). De la duda asta, au apărut comentarii de tipul „da’ de ce nu se taie avantajul fiscal primit de IT-iști?

Eh, și treaba asta cu scutirile de impozite pentru IT-iști și alții (de exemplu, muncitorii în construcții) mă amuză un pic din două motive:

  • tehnic vorbind, cred că cineva ar putea să dea în judecată statul – sau să ridice vreo excepție de neconstituționalitate la vreo următoare propunere de lege pe teme similare – că e o măsură discriminatorie. Cam cum s-a întâmplat cu pensiile speciale, când CCR a decis că nu poți să tai specialele unora, că riscă să-și piardă și ei, judecătorii, beneficiile. Nu bag mâna-n foc că am dreptate, dar ar fi amuzant: ori plătesc toți impozitul pe venit, ori nu-l plătește nimeni
  • scutirea de impozit pentru IT-iști se bazează pe diplomă. Și aici vine partea simpatică, da’ o explic fără bumbi

Știți de ce avem atât de mulți IT-iști în catastifele ANAF-ului? Pentru că, în esență, dacă-ți faci un SRL cu cod CAEN cu legătură cu IT-ul, poți angaja pe toată lumea ca IT-ist. Inclusiv pe secretară, și ea va beneficia de scutirea aia (bine, exagerez, nu chiar pe toți) dacă are o diplomă de la o oarecare facultate.

Pur și simplu, nu contează ce facultate ai terminat. Dacă ai terminat Geologie sau Litere, primești scutire de impozit pe venit dacă lucrezi la o companie IT pe unul dintre joburile agreate. Ba trăznaia merge și mai departe: dacă ești student la orice facultate, poate fi și… agronomie, să zicem, dar lucrezi pentru o companie IT, ești scutit de impozit pe venit în baza adeverinței de la facultate.

Practic, pe principiul ăsta, poți angaja 20 studente la ASE ca analist IT și să ai o afacere de succes în domeniul informatic pe un SRL cu cod CAEN 6203 (activități de management  – gestiune și exploatare – a mijloacelor de calcul). Oh wait

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Nu e asa, iti explic. Daca nu faci bani din soft nu te califici. Daca nu era ce scriu mai jos eram o tara cu 2-3 mil de programatori.
    https://www.startupcafe.ro/taxe/it-scutire-impozit-salariu-job.htm
    5. Angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;
    Veniturile anuale prevazute la pct. 5 au o valoare de cel puţin echivalentul în RON a 10.000 euro*(calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

    10
    • „Nu e asa, iti explic.” explica-mi cum fac bani din soft toate toate companiile de telecom? :) Ca sa fiu si mai direct, am avut deducere de impozit si nu sunt programator. Poate din cauza asta ITisti sunt luati la misto acum, ca sunt de fapt toti bagati in aceeasi oala, incepand cu programatori si terminand cu cine vrei tu care are ceva tangente cu tehnologia. Daca se chinuie un pic bhnici poate sa isi dea si el deducere de impozit.

      00
    • @Ciprian: stii ca domeniul se numeste ITC ? stii de la ce vine C-ul ?

      00
    • @Ciprian, si telecomul are softuri, aplicatii, etc, multe construite intern.

    • Ciprian, IT presupune mai
      Mult decât programare.

      00
  2. *Opens beer and hits F5*

    00
  3. NOU
    #12

    Nu sunt sigur daca e asa, se bagase o prevedere ca trebuie sa fii implicat direct in productia de it. Deci sa fii incadrat ca programator de un tip sau altul, nu secretara. Cred ca trebuie sa ne mai documentam, si tu, si eu.

    00
    • NOU
      #13

      Cat despre facultate, se cere diploma in domeniu pt scutire. Nu si pentru a lucra in domeniu, vezi firme ca google care nu mai întreabă ce ai studiat ci ce stii sa faci. Dar da, subiectul e bun pentru dezbaterea zilei.

      00
    • da, si eu parca stiam ca la mine la serviciu nu toti suntem scutiti ci doar cei cu diploma corespunzatoare. dar nu bag mana in foc. poate de-alungul timpului si legea asta sa fi avut mai multe variatii.

      00
    • Nope, nu contează facultatea absolvită, contează doar diploma. Nu scrie nicăieri că tre’ să fi terminat Politehnica.

    • @Alex: scutirea de impozit era pentru absolventii de calculatoare, automatica, electro in cazul politehnicii si informatica, matematica in cazul universitatii. Sunt aproape sigur ca si aia de la stiinte economice specializarea info au scutirea. Si doar daca lucrezi in productia de software, teoretic IT-stii (adica cei de la dept. IT, i.e. cei care se ocupa de reteaua de calculatoare a firmei) nu sunt scutiti din cate stiu (desi sunt sigur ca in cazul lor se poate fenta legea usor).
      Am avut colegi absolventi de mecatronica (Poli) care nu aveau scutirea.
      Ce spui tu cu diploma e adevarat, dar nu poti lua diploma de info de la faculta de drept sau arhitectura. N-are cum sa conteze diploma si faculta nu.

      00
    • Nu conteaza diploma atata vreme cat esti incadrat pe un post din cele agreate. Dar firma, as a whole, trebuie sa indeplineasca niste cerinte.

      00
    • @Silviu da, trebuie sa fii implicat in activitatea respectiva in sensul ca doar cateva posturi sunt scutite de impozit. Nu poti aganja secretara intr-o firma de IT si sa aiba scutire de impozit. Trebuie sa se incadreze intr-o lista de posturi cu niste coduri si a caror fisa de post sa corespunda cerintelor. Nu conteaza ce scrie pe diploma, atata vreme cat exista …. dar conteaza postul.

      Teoretic poti angaja o secretara pe o fisa de post de programator ca sa aiba scutire, doar ca atunci va trebui s-o platesti ca atare (eg: pe aceeasi fisa de post nu trebuie sa ai discriminari care sa bata la ochi intre angajati).

      00
    • Sa fii scutit conteza ce studii ai terminat, si sunt acceptate cateva: calculatoare, automatica, electronica, mate, fizica (ultima introdusa). Si sa lucrezi in companie producatoare de software si sa fii incadrat la functia COR ca programator.

      01
    • Nu știu dacă s-a schimbat ceva sau nu, dar și eu am colegi care nu sunt scutiți de impozit. Și da, lucrează ca și programator sau tester. Unul are ceva diploma in geografie, s-a angajat ca și specialist GIS dar a trecut pe soft. Nu are reducere.
      O colega a terminat litere dar e QA. Nici ea nu are reducere

      00
    • Pana prin februarie 2018 scutirea de impozit se aplica numai programatorilor absolventi de ce a mentionat si @Sans Hosen mai sus (inclusiv ASE cibernetica). Din 2018 nu mai conteaza diploma de facultate, poti fi suport IT absolvent de litere si firma angajatoare sa te treaca in contract drept programator pentru a nu mai plati impozite. De ce? Asta nu stiu.

      00
    • I stand corrected. Tre’ sa-ncep si eu sa vorbesc cu „pe vremea mea”… :)

      00
    • dar de cand it = programator?

      00
    • @Levorius, pentru că era aberant. De ce doi oameni care fac aceeași meserie au impozite diferite doar prin prisma diplomei de studii? Trăim într-o lume în care poți învăța orice…

      00
    • @Ciuby, in principiu de acord cu tine, dar un suport tehnic level 1 sau 2 nu face aceeasi meserie cu un programator / developer. Unele companii insa au profitat de aceasta schimbare in lege pentru a ii trece pe cei de pe suport tehnic, (cu facultate absolvita in domenii complet non-tehnice) in contract cu cod CAEN de programator, pentru ca acele companii sa plateasca mai putine taxe. Eu asta as numi evaziune fiscala, tu ce zici?

      00
    • @Alin: lumea spune ITsti la toti butonistii. Daca ai treaba cu calculatoarele esti ITst.

      00
    • @hosen – „trebuie sa fii implicat direct in productia de it. Deci sa fii incadrat ca programator”

      00
    • butonisti sunt si: receptionera, secretara, gagica de la hr, doamnele de la posta romana etc

      00
    • @Alin, zic de aia care butoneaza cu talent, hai c-ai inteles. Daca lucrezi in domeniul calculatoarelor boborul iti zice IT-ist chiar daca n-ai treaba cu programele.

      00
  4. Da doar ca mai e un catch in lege, trebuie sa vinzi soft de 10k euro/cap de scutit/pe an. Deci nu merge ce ai scris tu mai sus, ca tipele de la ASE fix soft o sa iti scrie. Dar na, e usor sa ne dam toti cu parerea despre scutire.

    00
    • Cu amendamentul că scutirea se aplică fără clauza de vînzare de soft și în anul înregistrării SRL-ului și anul fiscal imediat următor, ceea ce înseamnă că poți plimba angajații de pe-o firmă pe alta pînă te plictisești fără să plătești cei 10%.

    • Si din moment ce esti firma in romania, unde platesti taxe, si vinzi soft de 10k euro pentru fiecare programator in fiecare an, platesti si taxe pentru cifra aia de afaceri, si aia is bani veniti la stat pe degeaba, ca produci din nimic, nu materie prima, nu costuri de productie…..dar e greu pentru unii sa inteleaga ca acea scutire produce mai mult bine decat rau, si ca per total statul aduce mai multi bani la buget decat amaratii aia de 10% de care se leaga toata lumea.

      00
  5. Cred ca una din logicile pentru care poti face asta, e ca nu ai nevoie de Facultate pentru a face o carierea in IT…

    00
    • Din contra, atunci cand s-a bagat scutirea, logica era ca nu mai sunt cadre didactice la facultatile de profil, ca isi gaseau toti job si se carau afara. Asa, tinand in tara macar o parte, aia puteau lucra part-time ca asistenti si know-how-ul nu se pierdea.
      Pe vremea aia trebuia sa mergi la internet-cafe ca sa ai broadband cat de cat, cursuri gen Udemy, Khan Academy si altele existau din parti, trebuia sa stii unde sa cauti carti pe net pe servere ftp si alte rahaturi.
      Azi e mult mai simplu sa te califici la locul de munca in IT ca sa zic asa.

      00
  6. Cu mentiunea ca cele 20 studente la ASE sa iti genere $200K / an.

    00
  7. Vali, nu stiu daca cu intentie sau omiti aspectul cel mai important:
    „Veniturile anuale prevazute la pct. 5 au o valoare de cel putin echivalentul in RON a 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.”

    00
  8. Cred ca ar trebui un control mai bun la articolele postate de autori ‘Guest’. Multe informatii false sau incomplete.

    00
  9. In „IT” nu prea iti trebuie facultate pt 80% din joburi. Nici unul dintre colegii mei din nava mama europeana nu au facultate „proper”.

    00
  10. Nu doar ITistii sunt scutiti de taxe in RO. Cea mai mare scutire in momentul de fata o primesc cei din constructii, dupa mai sunt cei din IT, cercetare si persoanele cu dizabilitati.

    Daca e sa ne luam dupa ce ai zis, inseamna ca toti enumerati mai sus n-ar mai trebui sa aiba vreo scutire.

    Cel mai probabil, cel putin in IT, daca se elimina scutirea, se vor plati si mai putine taxe, ca lumea o sa migreze catre PFA, unde poti plati taxe infime la legislatia curenta.

    Sunt de acord ca toata lumea sa plateasca aceleasi taxe, dar, sa fie mai scazute, este o diferenta uriasa intre taxarea muncii ca angajat vs taxarea muncii ca pfa/srl.

    00
    • Mai exista si subventii in agricultura si cred ca mai sunt si in minerit. IT-ul macar aduce bani la buget, sunt curios daca si ramurile economice unde se dau subventii la greu au o contributie comparabila (raportat la volumul subventiilor pe cap de salariat).

      00
    • @Bogdan, dacă se scoate deducerea de impozit eu cred că se va renunța și la norma de venit din IT, care, realist vorbind, e o prostie cruntă.

      00
    • Ciuby, norma de venit chiar e o mizerie, dar si in sistem real taxele sunt extrem de mici fata de CM.

      Bogdan, „cei din IT, cercetare si persoanele cu dizabilitati.”. De ce i-ai enumerat de 2 ori pe cei din IT?

      00
  11. No offense, dar mi se pare ca au inceput toti habarnistii sa scrie articole aici. O mai buna documentare inainte nu strica.
    Daca ai facut lucrul asta concret, inteleg, dar altfel sunt simple speculatii ca sa ai un articol pe zoso…

    00
  12. Scutirea de impozit e pentru firme, nu pentru ITsti.

    00
    • Dati minusuri degeaba, scutirea de impozit a fost facuta pentru a evita/reduce plata in plic si fentarea impozitului de profit, nu ca sa faca ITstii fundul mare.

      00
  13. La mine in fabrica de softuri sunt scutiti de impozit doar cei care sunt implicati direct in dezvoltarea softului si au facultate de domeniu. Cand s-a bagat legea prima oara au dat la toti care erau in legatura cu softul, QA de exemplu, nu si secretare si hriste. Apoi cand s-a citit legea mai bine sau au facut update la lege, ceva de genul, au oprit pt restul categoriilor si au ramas doar pentru cei care se incadrau.

    00
    • Și ălora de la care au scos reducerea le-au păstrat salariile nete din acel moment?

      00
    • Salariul net pe hartie este acelasi pentru toti, doar ca cei scutiti primesc 3-400 lei in plus in ziua de salariu.

      Pentru cei care nu se mai incadrau, au trimis un mail de genul „Din luna X nu mai sunteti scutiti de impozit. Daca ati primit scutirea desi nu trebuia, nu e nevoie sa dati banii inapoi.” Asa ca o favoare din partea firmei :))

      00
  14. Cert este ca a inceput goana dupa acoperirea deficitelor uriase acumulate in pandemie. Se arunca pe piata multe taxe impozite, se testeaza unde merge unde zbiara oaia mai tare si se da inapoi, se cere taxare la maxim orice in final ramane jumate si lumea e fericita ca putea fi mult mai rau https://www.info-sud-est.ro/document-primarul-constantei-vrea-sa-puna-taxa-pentru-intretinerea-spatiilor-verzi-50-de-lei-de-persoana-pe-an/

    00
  15. legea asta avea logica acum 10ani….nu era corecta nici atunci…dar macar avea logica …acum nu e nici corecta, nici logica

    00
  16. Lucrez in IT de 9 ani, doar pe la companii mari si foarte mari. La cea mai recenta, unde m-am angajat curand, salariul a fost negociat pe net, dar am descoperit cu mirare ca se plateste impozit pe venit, cu toate ca ar putea cu usurinta si ei sa se scoata cumva cu neplata. Dar sunt corecti.

    00
  17. „Pur și simplu, nu contează ce facultate ai terminat. Dacă ai terminat Geologie sau Litere, primești scutire de impozit pe venit dacă lucrezi la o companie IT pe unul dintre joburile agreate.”

    Nu mai fi prost, asta e 100% fake news.

    Conteaza diploma, nu poti angaja secretara ca IT-ist daca nu are diploma de faculatate in domeniu care intra pe codurile CAEN care sunt scutite de taxe.

    00
  18. 1. Nu are nicio legătură și nu ar trebui să aibă vreo legătură ce facultate ai făcut ca să lucrezi în IT (adică cum e acum în lege, ceea ce e ok)
    2. Ca sa nu plătești acei 10%, trebuie sa produci soft, asa cum au zis cei de mai sus. Deci scutirea asta nu e chiar așa, te obligă să produci per cap de IT’st.
    3. Nu poți sa aplici pentru reducere de impozit în IT pentru o firma nouă, nu știu de unde ai scos treaba asta. Cunosc problema, tocmai avem în grup o firma nouă și nu am putut sa aplicăm pentru colegii de acolo pentru scutire de impozit.

    00
  19. „atat de mulți IT-isti”: la ultima strigare nu prea depaseam 100k „in catastifele ANAF-ului”, ceea ce parca nu e chiar asa de mult.
    Pentru cei care au uitat/nu au stiut niciodata: in momentul in care s-au trecut contributiile de la angajator la angajat, IT-istii au pierdut aproximativ 7% din salariu, doar din formula de calcul. Eu am fost unul din cei carora li s-a micsorat salariu cu aprox. 7 (sapte) la suta (unele firme au mai compensat scaderea, macar partial; in cazul meu nu). In principiu sunt de acord sa platesc impozitul ca toata lumea, dar dupa ce statul imi ia 7% si mai vrea inca 10% s-ar putea sa am un motiv serios sa il dau in judecata.

    00
  20. Inițial condițiile erau un pic mai dure și anume:
    -firma trebuie sa fie pe anumite coduri CAEN;
    -angajatul era nevoit sa aibe o diploma de absolvire în domeniu;
    Ulterior prin 2015 sau 2016 s-a schimbat povestea și conta numai sa ai o diploma, iar schema descrisa de tine a inceput sa se întâmple.

    00
  21. sunt destule conditii de indeplinit ca sa beneficiezi de scutirea aia dar, my 2 cents. Daca compania/firma sta in scutirea aia ca sa ii mearga treaba, e o problema.

    00
    • Corporatiile cel putin nu stau sigur in scutirea aia, tot ameninta ei ca pleaca daca o scot ca sa ii sperie pe guvernanti, dar s-a vazut acum cativa ani cand a umblat PSD la taxe, majoritatea covarsitoare au marit brutul sa acopere cat pierdeau angajatii la net si au mers mai departe. E o vorba cainele nu pleaca de la macelarie, se face profit ca lumea in Romania nu degeaba au toate corporatiile grija sa isi deschida un birou si in tari ca Elvetia, Olanda sau Luxemburg unde au maxim 20 de oameni cu tot cu secretara si personalul de serviciu.

      00
    • Compania/firma nu „sta” neaparat in scutirea aia, doar ca sta in Romania din cauza scutirii. E o diferenta care conteaza. Stiu companie din Strainezia care voia sa deschida sediu in Romania. A inceput, a angajat oameni, a stat vreo 6 luni si dupa aia si-a facut niste calcule cu salarii si alte cheltuieli si a decis ca e mai ieftin ca sa ajute angajatii sa se mute in Strainezia (care era tot in UE, deci simplu ca buna ziua) si sa mai inghesuie niste birouri in sediul de acolo.
      Problema nu e la companie/firma. Diferenta de salarii in IT dintre Romania si vest nu e atat de mare ca in alte domenii (pe anumite joburi e chiar la fel ca in vest). Restul cheltuielilor sunt cam la fel. In plus in Romania ca sa obtii autorizatii si alte acte trebuie sa dai spagi la greu, directe si mai ales indirecte (gen construiesti sediu nou dar trebuie sa angajezi birou de arhitectura agreat de primar care isi va lua si el partea, altfel nu primesti autorizatii de constructie).
      De undeva trebuie sa lasi ca sa ramai competitiv.

      00
  22. Dar baieti. Nu mai fiti saraci.
    Scutirea NU este acordata unei anumite parti a societatii. Este acordata unui domeniu. Oricine vrea se poate angaja maine ca IT-ist. Deci si voi puteti profita de impozit ZERO.

    00
    • Am uitat sa zic. Cand te angajezi in IT, primesti si atestatul de expert in orice.

      00
    • Trebuie sa ai diploma de faculatate in domeniu ca sa beneficiezi de scutire. Poti sa te angajezi la firma de IT, dar daca nu ai diploma care intra pe codurile CAEN nu primesti scutire.

      00
    • @G. cred ca esti in urma cu forma actuala a legii respective. De cand a fost data scutirea asta a suferit niste modificari. Acum orice STUDENT (daca nu ai terminat cu licenta, aduci anual adeverinta ca esti inscris la facultate) poate beneficia de scutire daca e incadrat pe un post care are in fisa postului un limbaj de programare + celelalte conditii care in mare au ramas aceleasi si le-au mentionat si alti comentatori. Diploma nu mai conteaza in ce domeniu e luata.

      00
    • @N Daca este la o facultate in domeniu, sunt cateva coduri CAEN care sunt scutite, ori ai diploma ori esti student la facultatea de domeniu.

      Daca esti la o facultate de Filozofie si ai un modul despre informatica, nu primesti scutire nici daca esti student nici daca termini facultatea.

      00
  23. scutirea de impozit pentru IT-iști se bazează pe diplomă. Și aici vine partea simpatică, da’ o explic fără bumbi

    Chestia asta e bagata de vreo 3-4 ani. Pana atunci trebuia sa ai diploma de la facultate de profil, chiar am un coleg (foarte bun programator de altfel) care terminat REI si in 2014 s-a apucat special de Cibernetica ca sa fie scutit de ipozit. Pana sa termine el a aparut legea cu „esti scutit doar daca lucrezi in IT”.

    00
  24. Ma amuza cand vad toti „expertii” ce isi dau cu parerea despre reducerea impozitului pe domeniul IT. Multi considera ca noi platim 0 taxe, habar n-au ca exista CAS si CASS.

    00
    • @Vali pune te rog un link catre legea actuala. Vad ca sunt multi care nu mai sunt la curent cu forma actuala, dar se arunca sa comenteze si e aiurea sa se perpetueze informatii care nu mai sunt valabile. Mersi.

      00
    • @root comentariul meu nu era directionat catre tine. S-a dus comentariul aiurea :)))

      00
  25. Oana Lovin se încadrează în scutirea de impozit?!?

    00
  26. articol subtire si foarte prost, nu doar ca nedocumentat, dar dezinformeaza grav.

    Nenea asta, Alex, e cumva angajat la stat?

    00
    • Nenea Alex e defapt Valentin si mai arunca din cand in cand o pastila ca sa creasca engagement-ul.

      00
    • Exact la asta ma gandeam si eu. ‘Articol’ de 2 bani, facut in doru’ lelii.

      @Vali: nu-l mai lasa pe acest baiat sa scrie ca iti face blogul de ras. Nici macar nu poate livra informatia corecta, dar emite pareri.

      00
    • Nu cred ca e Vali sub acoperire, nenea asta de fapt a scris pe la vice la un moment dat, ca urmare se explica perfect habarnismul de care da dovada si superficialitatea tratarii unui subiect.
      „Am scris eu un articol despre impozitarea it-stilor fara documentare, asa pa feeling ca sa nu trebuiasca sa citesti si sa te documentezi tu in prealabil. Ia cu paine.” Asa ar trebui sa fie titlul de fapt.

      00
  27. E oare o coincidenta ca articolul de zgandarit IT-istii apare fix dupa cel cu reduceri la eMag?

    Ce sa ii faci, detailing-ul e scump si RAV4-ul e masina mare ;).

    00
  28. partea cea mai amuzanta care se aplica si in alte domenii e ca minim 50% di IT-ishty sunt angajati cu 2000 de lei si restu plimba banii prin SRL-uri unde ai 3+5+contabila, un venerabil 10% ca sa fi legal. fara angajati pe srl.
    Da noi ne legam ce cei cu diplome cu scutiri de IT, eu care prestez in domeniu nu stiu pe nimeni cu reducerea aia, da ii stiu pe toti ceilalti.

    00
  29. Meandrele legislației nu le cunosc, pot să spun că în cazul meu, o perioadă angajatorul nu a putut să mă scutească de impozit. Munca mea este proiectare de circuite integrate in microelectronica, pornind de la tranzistor. Rezultatul muncii mele nu e software în accepțiunea strictă, nu fac programare în vreun limbaj de programare. Ceea ce firma vinde către firma mamă din afara țării este o bază de date foarte specializată (datele ce permit fabricarea măștilor de litografiere a siliciului), ce permite apoi fabricarea circuitelor integrate in siliciu. E tot soft, doar că nu scris in C, Pyton, Perl, Html, etc, e făcut cu scule specializate Cadence și Synopsis. A durat ceva pînă cînd am trecut (și alți colegi erau în aceeași situație) la scutirea aia, care de fapt e o scutire pentru angajator, că nu am primit în cont impozitul ăla nedatorat după aplicarea scutirii. Contractul era semnat la net, așa că angajatorul a modificat brutul în concordanță și a făcut economie la fondul de salarii. Problema a reapărut acum doi ani, cînd cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. IT-istii atunci au pierdut ~7% la salariul net, pentru că angajatorul trebuia să mărească brutul cu inca 7% din net, pentru contribuția scutită. Unii angajatori au majorat brutul, alții nu, alții au oferit să mărească cu jumătate din sumă, ca la mine, așa că am pierdut deja 3.5% din net.

    Și eu sunt de acord că scutirea este deja o discriminare. Și-a făcut efectul, industria a căpătat moment, se poate foarte bine renunța la ea. Impactul va fi suportabil, dar nu cred că vreun guvern va lua măsura asta de renunțare la scutire. E atîta nevoie de IT-isti in Europa, încît o măsură din asta de reducere cu citeva procente a venitului poate determina citeva zeci de mii să plece din Romania definitiv, la venituri mult mai mari.

    00
  30. Problema nu este ca se acorda scutiri, ba chiar ar putea sa dea scutiri de 10x mai mari la dezvoltatori software, dar… conditionat ca pana la urma nu ma incalzeste cu absolut nimic ca stau programatorii in Romania ci ma incalzeste daca stiu ca aceste facilitati au un scop economic final.

    Ideea ar fi ca da, iti acord scutire totala, dar numai daca lucrezi la un software la care drepturile de proprietate intelectuala sunt tinute in Romania cel putin 30 de ani de acum incolo si nu doar faci niste prestari de servicii de dezvoltare la comanda. Ulterior, eu statul roman imi recuperez aceasta „investitie” prin impozitele pe care fiecare companie le incaseaza din licentierea (redevente) acelor programe software.

    Din pacate nu prea ai cu cine sa gandesti astfel de masuri iar la momentul de fata ce se intampla este ca si noi si copii nostri vom plati scump aceasta ignoranta si acordarea acestor facilitati cu „titlu gratuit”.

    Castiga din toata ecuatia dezvoltatorii de software – pierd toti ceilalti.

    Partea si mai proasta insa este ca se destabilizeaza psihologic lumea pentru ca dezvoltatorilor nu le este de ajuns ca castiga, trebuie sa se si laude cu asta. Si uite asa vrea toata lumea sa castige cat castiga un dezvoltator, dar toti ceilalti trebuie sa plateasca taxe la cota normala de unde rezulta niste tensiuni fantastice.

    Pe de alta parte, companiile care angajeaza dezvoltatori software (vezi Microsoft, Linkedin, Adobe, Google, Netflix, etc.) au modele de business prin care pot evita impozitul pe profit prin diverse structuri fiscale si totul legal pentru ca legislatia fiscala la acest moment este complet depasita. Din economiile de impozit pe profit evident ca mai pot imparti o bucata si cu angajatii lor.

    00
    • Cipi, crede-ma, te incalzeste ca programatorii stau in Romania, asa cum te incalzeste ca orice angajat la multinationale sta in Romania.
      Ce spui tu cu licentele nu are mare impact pentru ca foarte putine firme in Romania au produse proprii pe care le vand in Romania sau in afara si alea fac mai mult afaceri cu statul. Cred ca in afara de Bit Defender nu mai e nicio firma in situatia asta (chiar as vrea sa fiu corectat).
      Firmele de soft din Ro fac outsourcing, preiau o parte din proiectele dezvoltate in afara. Atat. Sunt aici doar pentru forta de munca. Daca le iei motivatia asta se muta in alta tara si aia e, nu ai castigat nimic, din contra.

      00
    • @Sans Hosen – vizavi de licentiere scrii ca sa te afli in treaba caci de stiu e clara ca nu stii nimic.

      O parte destul de mare din forta de munca cred eu ca ar ramane oricum in Romania. Nu de alta, da refuz sa cred ca o persoana sanatoasa la cap ar alege sa se mute intr-o alta tara pentru 10-20% in plus la salar. E posibil totusi ca fac eu o presupunere gresita… dar ma rog.

      Companiile sunt intr-adevar pentru forta de munca in Romania, dar daca forta de munca nu pleaca si oricum ea este, sper eu, mai productiva decat in alte tari, o sa ramana in Romania stai tu linistit.

      Am putea intra si in discutii vizavi de regimurile de impozitare din alte tari, dar nu cred ca tu ai facut un astfel de studiu in mod real iar eu in mod sigur nu. Deci pana la proba contrarie, nu ai putea spune clar ca tarile in care sunt acordate facilitati similare celor pe care le acorda Romania dezvoltatorilor nu conditioneaza cumva acordarea lor de ceva anume… poate chiar de mentinerea licentelor acolo sau poate altceva.

      Nu ma intelege gresit, poate ai si tu dreptate, dar o chestiune este clara, trebuie eliminate facilitatile si uniformizate avantajele fiscale cross-industries si cross-countries caci altfel nu stiu sincer unde o sa ajungem noi ca oameni din punct de vedere psihologic.

      00
    • @Cipi: in legatura cu licentele puteai sa ma lamuresti cu argumente si ieseam toti mai castigati.
      Forta de munca nu se muta din Ro ptr un plus la salariu ci pentru autostrazi, scoli, servicii decente, spitale in care nu mori.
      Indiferent de fitele unor ITisti din anumite zone ale tarii care se cred noul Silicon Valley, majoritatea lor fac munca de code monkey. E simplu sa muti activitatea in Indonezia sau Papua Noua Guinee. Si pana atunci se tot vehiculeaza Africa de N.

      Eu sunt programator fost beneficiar de scutire, acum mutat in Strainezia unde nu am niciun beneficiu fiscal. Opinia mea de bazeaza pe experienta proprie in 3 companii in Ro si 3 aici plus a celorlalti colegi romani, si ei in aceeasi situatie. Stiu ca esantionul e mic, daca tu ai informatii mai bune sunt gata sa le ascult.

      00
    • @Cipi: Inceteaza sa te gandesti la ce face angajatul si gandeste-te la ce face angajatorul. Ala nu are de ce fi in Romania ca sa angajeze romani. Si salariatii vor pleca si ei ori o data cu firma, firma care nu mai plateste impozite pe venit, nu mai are nevoie de resursa prima, o constructie, birouri, calculatoare, etc.

      Scutirea asta nu o face statului de dragul lui Gigel, ca saracul ia doar 10000 de lei pe luna in mana, hai sa-i dam 11500. O face de dragul companiilor cu 1000 de Gigei pe care o vrea la noi in tara. Gigel fi sigur ca o sa castige fix acelasi salar cu si fara scutire intr-o perioada de 6 luni de cand se scoate. Dar firma cu o mie de Gigei are apoi un cost de peste 3000000 lei (noi, noi) pe luna in total.

      00
    • @Sans Hosen – 1. o mare parte din companiile din IT au mutate licentele in tari cu regimuri fiscale favorabile si asta se intampla chiar si in cazul companiilor romanesti.

      2. Atunci tu te-ai mutat din Romania pentru conditii mai bune, deci un motiv mai fundamental decat 10-20% mai putin la salariu. Asta este alta poveste si aici sunt de acord ca e posibil sa ai facilitati mult mai bune in alte tari decat in Romania.

      3. Stai tu linistit ca daca companiile ar fi avut cum sa duca aceasta munca de code monkey in Africa, India, China, etc ar fi facut asta de mult – companiile exista ca sa faca profit si persoanele care sunt la conducerea unor companii vor lupta din toti rarunchii sa creasca cat mai repede si cat mai mult acel profit.

      @Cosmin – nu o sa plece nici o companie stai tu linistit. Reactia pe termen mediu si lung va fi ori reducerea salariilor ori stoparea oricaror cresteri salariale in asa fel incat firma sa ajunga in the end sa aiba o marja de profit care sa justifice existenta companiei.

      @SansHosen & @Cosmin – dar voi va ganditi ca toate facilitati creaza un dezavantaj concurential unfair?

      Va si dau un exemplu ca sa vizualizati mai bine – din punctul de vedere al unui antreprenor care vrea sa-si faca publicitate el poate merge catre Google Adwords / Linkedin Ads sau poate merge cu advertoriale in presa sa zicem de dragul exemplului ca in hotnews – antreprenorul isi va face tot timpul calculele in functie de raportul cost / beneficii.

      Vi se pare corect ca Google / Linkedin pot sa dea un pret sa zicem cu 10%-20% mai mic decat hotnews doar pentru ca pot beneficia de aceste avantaje fiscale de care hotnews nu are cum sa beneficieze? Ce facem noi aici este ca dam in cap unui business local ca sa favorizam unul global, sau inteleg eu gresit?

      Va mai dau si alte exemple din piata muncii – un angajat de profil economic are alternativa de a merge catre o meserie de specialitate dar care nu are facilitati fiscale sau sa mearga catre o firma care face dezvoltare software si care poate beneficia de aceste facilitati fiscale – vi se pare ca este vreun pic de fairness in toata aceasta situatie? nu credeti ca aceste situatii conduc la niste dezechilibre?

      00
  31. Trebuie să fi avut cursuri de programare la facultate. Nu poți fi scutit de impozit, dacă ai terminat litere.

    00
  32. Să zicem că ai diplomă de agricultor. Dar lucrezi pe un proiect informatic pentru agricultură. E logic? Sau că ești muzician, dar lucrezi pe un proiect pentru o aplicație de teatru radiofonic.

    Într-o piață de IT matură, în IT lucrează nu doar ITști.

    00
  33. E incredibil cati experti in conditiile diplomei sunt pe aici!

    Din aproximativ 2013-2014 incoace nu mai conteaza domeniul terminat, iar undeva mai recent s-a schimbat iar astfel incat nici macar nu mai trebuie sa ai diploma, e de ajuns adeverinta de student.

    Va spun 100% sigur, testat pe pielea mea de absolvent de limbi straine.

    00
  34. Diversiune ca si aia pe impozitul progresiv, si taxa netflix pierdut timpul aiurea sa zicem ca nu am avut timp sa facem drumuri, sa reformam politia, sa facem curat in spitale.

    FMM

    00
  35. Asa-i ca nimeni nu citit stirea cu impozitarea Netflixului?
    Toata lumea a citit titlul si apoi a urlat HUO!, dupa care hai sa impozitam ITistii.

    Citind stirea cu atentie, e in felul urmator:
    – guvernul a inchis cinematografele
    – atarnatorii de la Consiliul National al Cinematografiei au fonduri cu 35% mai mici
    – solutia CNC e impozit pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Spotify, Apple Music, ca sa isi recupereze veniturile pierdute in urma inchiderii cinematografelor

    Ce legatura are impozitarea Netflix&co cu impozitarea IT?
    Niciuna.
    Nu mai plecati dupa fente lansate de tot felul de sugative din bani publici.

    Hai sa avem o discutie despre sugativele din Centrul National al Cinematografiei.
    Ce fac de 38 milioane lei estimati ca ar rezulta din taxarea Netflix&co?
    In raportul de activitate pe 2019 zic ca au cheltuit 40 milioane de lei pentru productie de film romanesc.
    Cati bani au facut din productie artistica?

    Daca e sa aleg intre a trage suturi la IT sau artisti, pai le-as rupe fundurile artistilor.
    Majoritatea artistilor sunt dependenti de tot felul de bugete publice (primarii, institutii, minister, etc).
    Singura discutie despre IT e daca am atins o masa critica pe care o putem impozita, iar daca nu, cand putem atinge acea masa critica.

    00
  36. Da, mai autorule, zic bine unii pe aici, de ce ai mixat taxa Netflix cu impozitul IT-stilor? Puteau fi dezbatute separat. Ai creat un talmes-balmes in comentarii. Daca nu-s curios de scutirea pe impozit si doar de parerologia despre Neflix, ce tzatza caprei fac?

    00
  37. Pentru autorul articolului: ca sa poti beneficia de scutirea aia de impozit, trebuie sa fi terminat o facultate de profil. E chiar lista pe undeva care zice ce facultati si specializari se incadreaza da poti fi scutit.

    00
  38. Special pentru comentatorul cu inițiala G., care insistă că el știe legea, dar dezinformează și contrazice pe toată lumea, neavând dreptate. E vorba de legea 227/2015.
    Găsiți un rezumat aici: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/scutirea-de-impozit-pentru-it-isti-ce-conditii-trebuie-sa-indeplineasca-acestia-si-firma-si-ce-documente-sunt-necesare-19026862

    Citez condițiile pentru ca angajatul să beneficieze de scutire: “ Dețin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durata sau de scurtă durata sau dețin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată sau dețin o diplomă de bacalaureat și urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă la lege;

    Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/scutirea-de-impozit-pentru-it-isti-ce-conditii-trebuie-sa-indeplineasca-acestia-si-firma-si-ce-documente-sunt-necesare-19026862

    Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.”

    @G. Ai legătura. Eventual niște scuze ar fi folositoare.

    00
  39. Se adauga valoare, de asta astfel de activitati ar trebui sa fie scutite de impozit continuu… chiar n-ar conta domeniul. Atunci cand intra miliarde de euro in tara si ies afara aproape zero chestii fizice… da e justificat sa nu platesti impozit, ca de exemplu pe un salariu net de 2000 de euro platesti aproape 1000 de lei pe luna sanatate de exemplu, in conditiile in care poti sa faci tot felul de giumbuslucuri si in final sa platest 200 de lei pe luna si sa ai parte de exact aceleasi chestii… poate chiar mai mult, ca multi IT-isti din cate stiu au si fel si fel de asigurari medicale private gratis.

    00
  40. Eu stiu ca scutirea de impozit pe venit se acorda doar daca compania angajatoare a facut export de servicii IT in anul anterior de cel putin 10.000 de dolari pe cap de vita furajata pardon pentru fiecare angajat scutit de impozitul pe venit.

    00
    • Euro, dar asa este. Ai o echipa de 10 ITisti (nu e doar pentru programare reducerea, mai sunt si alte caen-uri pentru sysadmini si alte chestii) , inseamna ca ai facut minim 100k din productie de soft.

      00
  41. Sa ia nene bani pe Netflix, adevaratii it-isti oricum nu folosesc.

    http://imgur.com/gallery/xhbIoDa

    00
  42. Deci, Vali, la IT iti dai cu parerea aiurea cum o face tot internetul: Foarte putini oameni beneficiaza de scutire si se intampla la firme mari si sunt oameni ce-si permit sa-i spuna patronului ca noi „am discutat o suma, treaba ta”. Aia e o scutire foarte buna (suna ciudat, stiu), cred eu. Facultatea trebuie sa fie din domeniu, incadrarea trebuie sa fie din domeniu, firma trebuie sa faca un anume profit. Taxa a fost gandita sa incurajeze companiile dar nu se puteau baga in a diferentia impozitul pe profit ca noi efectiv nu avem institutii capabile sa lucram cu impozite diferite pentru profile diferite (stim ori fara ori cu ala fix, atat putem ca tara).

    Problema cea mai mare e ca din pacate nimeni nu a stat nimeni sa analizeze impactul inainte si dupa, si nici acum nu se analizeaza impactul inainte si dupa. O fac „dupa ureche” sau dupa cum zbiara un jurnalist. Cam la fel cum ne dam noi cu parerea aici, asa sunt si aia ce iau decizii, fara nici o alta justificare decat „Asa cred eu pe baza ca asa cred eu, sic”.

    Si mai trist e ca sectorul constructiilor e si mai problematic, acolo e lipsa grava de personal, aducem vietnamezi pe banda rulanta si ei vor sa repuna impozite intr-o perioada de scumpiri de materiale, de inflatie, etc. Aici nu trebuie sa fi geniu cat de idioti sunt.

    00
  43. Unul din putinele cazuri (dar care se intampla) in care dezinformezi. Scutirea nu e pentru toata lumea asa cum zici, si nu e pentru toate firmele asa cum zici. Ar fi buna o erata.

    Hai noroc.

    00
    • Si btw, sunt IT-ist, dar in acelasi timp sunt de acord cu eliminirea scutirii, pentru ca toata lumea trebuie sa fie egala. Consider ca scutirea si-a facut treaba. IT-ul in RO a crescut mult si din acest motiv.
      Insa cand iei decizii din astea trebuie sa-ti asumi si eventualele consecinte. Am multe cunostinte care-s „pe picior de plecare”. Le mai trebuie un sut. Ne asumam?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.