Taxa pe lăcomie e o naționalizare a profiturilor, spune Banca Transilvania

Cea mai mare bancă din România a transmis o poziție ZF:

„Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM.  Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei.

În continuare, sunt puţine informaţii în legătură cu taxa pe active, atât referitor la baza impozabilă, cât şi legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al economiei româneşti, nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”. (sursa)

Cam au dreptate. De la “băi, nu ne întrebați și noi, poate avem o idee mai bună pentru toată lumea” la “cu cine faceți voi programele alea de creditare”.

În continuare, au trecut 3 săptămâni și Vâlcov și Teodorovici nu au explicat ce înseamnă taxa asta în mod real și cum se va aplica, ceea ce e criminal pentru toată lumea, bănci, clienți, factori de risc și așa mai departe.

Întrebarea este cât mai pot finanța băncile statul în condițiile astea, pentru că dacă spun stop, pensiile și salariile bugetarilor se vor plăti cu aer.

 

sigla-banca-transilvania

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. daca nu se mai dau pensii cateva luni, pensionarii din bucuresti se vor plimba cu ratb de foame nu numai din plictiseala

    00
  2. Bun, foarte bine așa. Să nu mai crediteze statul, să nu se plătească pensii și salarii.
    DAR să fie în continuare psd la guvernare, nu în opoziție și arătând cu degetul cum „ceilalți nu vă plătesc pensiile, noi le-am mărit dar ei nu vor să vă dea”.
    Să vedem și facturile de curent lunile viitoare, că înțeleg că importăm acum la prețuri record.
    …Dar probabil tot Cioloș, ficus, Soroș, UE etc vor fi de vină. Și Băsescu desigur.

    00
    • Eu asta cu curentul nu o pricep. Daca CE Oltenia produce in pierdere de 1 mld$ pe an, atunci inseamna ca nu poate vinde mai scump pe piata. Asta inseamna ca e mai ieftin curentul din alta parte. Si atunci cum importam la preturi record?

      00
    • #Baliverne „Si atunci cum importam la preturi record?”

      pai sa vezi ca aia care lupta socialist cu lacomia capitalistilor, cu totul si cu totul intimplator, au o firmulita, doua, trei acolo, ce intermediaza o energie. da e o coincidenta.

      00
    • Baliverne, pai tot noi platim pierderule alea de 1 miliard pe an, doar ca nu pe factura de la curent. Aparent lumea e mai suparata ca vine factura mai mare cu 50 de lei la curent, nu ca statul ia ~40% din salariu si apoi inca ~20% din tot ce cheltui, asa ca statul s-a adaptat.

      00
    • NOU
      #9

      @claudiupb Normal! Majoritatea oamenilor nu înțelege că pentru fiecare leu pe care îl primește, statul mai ia aproape unul. De aia ar fi bine ca angajații să primească salariul brut și apoi să plătească cu mâna lor taxele, poate așa unii ar realiza cât virează statului lunar

      00
  3. Bancile finanteaza statul si cu bani de la BNR. Deci au de unde lua bani pentru finantare. Nu platesc impozite pentru ca nu fac profit. Asa ne abureste Isarescu. Am niste vecini care plang in hohote de grija bancilor care nu pleaca din Romania doar pentru ca vor sa aibe grija ca angajatii sa nu ramana pe drumuri. Isarescu: „Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, pentru că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit” Deci vor sa plateasca dar nu pot face profit din motiv de PSD, plm si Pruna care zice ca a fost o tampita si in loc sa dea legea aia pe care au modificat-o aia de la ciuma rosie mai bine dadea o lege care sa apere si sa ajute bancile pentru ca nici in 2016 bancile nu aveau profit.

    00
  4. Păi deja pensiile au cam întârziat cu 3 zile. Depinde de Băncile comerciale să taie robinetul cu bani, că se vede că FMI-ul nu mai vrea să împrumute acest guvern falimentar

    00
  5. Poate exact asta ar trebui sa faca. Ce ma, comentezi ca nu iti place apa pe care ti-o dau aproape moca sa nu crapi de sete? Nah, bea nisip gratis!

    00
    • „Votul tau conteaza” doar daca votezi cu noi, daca votezi cu ei atunci poti sa stai linistit acasa. Dupa mine, la o prezenta mai mare cu 10-15 procente la vot psd nu ar mai fi luat 38% ar fi luat 33% MINIM……

      00
    • Stai liniștit, acum vor ieși la vot în numar mult mai mare. Iar PSD va câștiga din primul tur cu peste 95%.
      Țara e plină de bugetari și de pensionari care, ghici ce, vor vota toți PSD ca să nu le scadă salariile și pensiile.
      Pe urmă o să vă aud pe toți că schimbați replica și spuneți să nu mai iasă nimeni la vot.

      00
  6. Taxa pe lăcomie (+ celelalte taxe puse companiilor de energie, telecom etc) va fi transferată către toți locuitorii acestei țări (mai mult la unii, mai puțin la alții). Va fi defapt taxa pe dormitul în papuci (vs. a merge la vot, de exemplu).

    00
    • Așa m-am săturat de textele astea, „voi ați fost la schi în loc să votați”…
      Este vreun sondaj, o statistică sau ceva, din care să reiasă că rezultatele alegerilor ar fi fost altele dacă prezența la vot era mai mare?

      00
    • Am eu o statistica. In ziua votului am fost la gratar :) din 30 de insi doar eu am votat. E doar un esantion infim si nesimnificativ. Dar uite o cifra concreta.

      00
    • @ Eugen: pensionarii nu prea merg la ski, în schimb se cam știe cu cine votează … Pârtieeeee :)!!!!

      00
    • NOU
      #29

      @Eugen nu exista. Nu exista pentru ca toti cei care se plang de prezenta mica la vot cred/spera ca daca iesea mai mult lume, ies doar cei din bula lor. Total gresit, preferintele politice se pastreaza constante in orice segment al populatiei, inclusiv in cel care nu a iesit la vot. Nucleele dure ale electoratelor au iesit impinse de la spate, indiferent de ce partid apartineau, in restul populatiei procentele simpatiilor politice sunt la fel. De asta reusesc casele de sondaj sa dea rezultate exacte folosind esantioane de cateva sute/mii de oameni.
      Ce vor sa zica ei, de fapt, prin „iesiti la vot” este sa se iasa la vot impotriva PSD, dar nu au curajul sa o zica chiar pe fata.

      00
    • …Da, am întrebat serios și mi se răspunde cu glume și exemple personale.

      00
    • Ionut, si ai intrebat cu cine ar fi votat ceilalti 29 daca se duceau?
      S-ar putea sa fi aflat cu stupoare ca 15 din ei votau PSD/ALDE, ca oricum toti fura, da astia au mai si facut, basescu i-a taiat salariul lu mama da-i dreacu, hai mai bine sa mai bem o bere.

      00
    • Chestia cu votul eu cred ca e alta, marea majoritate nu are habar ca alegerile parlamentare sunt singurele alegeri importante.
      Se duc la prezidențiale și gata.. oh am salvat țara, si considera ca e gata.
      Cred ca e și o tactica de partid ca oricum ii doare in cot cine ia președinția atât timp cât au majoritate la parlamentari, acolo e singurul loc unde unde arde cine iese in majoritate, iar la parlamentare totdeauna sunt cu ciocul cât mai mic, nu se bate toaca și nu se spune niciodată alegătorului, în comparație cu prezidențiale unde se exagerează la maxim si fals.. cât de mult contează

      00
    • @Eugen

      Vezi tabelul din link si concluziile de la sfârșit.

      http://sociollogica.blogspot.com/2016/11/dupa-alegeri-vor-avea-psd-si-alde.html?m=1

      00
    • @eugen
      Statistica de dupa alegerile din 2016 arata ca prezenta 100% la vot, asta insemnand real 12 milioane votanti in tara din totalul de 15.5 milioane (nu suntem 18 milioane de votanti), nu scadea scorul psd decat cu vreo 4-5%, situatia fiind aceeasi in parlament. PSD are scor de 20% in randul categoriei de varsa 18-25 ani, pesedismul se invata si mosteneste in familie. Poate ca semai schimba scorul nitel la anul.

      00
    • “Votul tau conteaza” doar daca votezi cu noi, daca votezi cu ei atunci poti sa stai linistit acasa. Dupa mine, la o prezenta mai mare cu 10-15 procente la vot psd nu ar mai fi luat 38% ar fi luat 33% MINIM……

      00
    • @Eugen si sofer. S-ar putea sa va inselati, chiar exista.

      Uite aici: http://sociollogica.blogspot.com/2016/11/dupa-alegeri-vor-avea-psd-si-alde.html

      Analiza e facuta cu o luna INAINTE de alegeri si rezultatul e destul de clar. La o mobilizare redusa (vin doar nucleele dure) PSD+ALDE castiga clar.

      E un tabel acolo care se dovedeste extrem de precis: la o prezenta de 39% (cat a fost), estimarea medie pentru PSD+ALDE a fost de 50%, exact cat a fost. Repet, analiza era facut cu o luna INAINTE de alegeri.

      Concluzia era clara: Doar de la 44% prezență încolo șansele PSD+ALDE de a forma o majoritate sunt minuscule.

      De altfel, principalele liniile de atac in campanie ale PSD au fost in directia asta „sa nu ne agitam, toti sunt la fel, politica e o mocirla, nu merita mers la vot, nu se poate schimba nimic”. Tocmai pentru ca aceste mesaje, utilizate preponderent in online, nu le afecteaza cu nimic nucleu dur, ala vine la vot oricum.

      00
  7. Ieri Dijmarescu (ce nume predestinat!) a spus intr-un interviu ”Candidații la alegeri trebuie să citească „De ce eșuează națiunile”, de Daron Acemoglu și James Robinson” . Flausatul dragnea nu e singur, in spatele lui este o intreaga armata la propriu si la figurat care traieste din pensii speciale, salarii de stat uriase, administratie in toata tara in stil feudal, Romania este expirata, putreda, model venezuela doar ca este un pic mai frig

    00
  8. M.UE bancile! Nu serios, pe majoritatea nu intereseaza rolul bancilor, traiesc prea prost ca sa le pese cine pica.

    00
  9. E o lipsa de lichiditati colosala. Salariile se dau cu intarziere intr-o gramada de primarii si institutii dupa toate maririle astea dampulea. Si maririle de abia incep. Exista un plan faraonic pe 4 ani de mariri(doctorii au primit direct salariul de 2022, restul se doreste cate 25% marire pe an). Intr-un mod foarte optimist s-au hotarat mariri dar nu s-a precizat sursa. Cititi ca merita: https://www.romaniatv.net/salarii-bugetari-ianuarie-2019-legea-salarizarii-unitare_454068.html

    00
    • Primăria din orașul meu a anunțat că trebuie să mărească salariile din cauza măririi salariului minim. Probabil toți bugetarii vor avea salarii mai mari, nu?

      00
    • Uraa, sa traiasca! Deja funcitonari din primarii din orasele iau 1000-1500 euro. Sa vedem doar cata vreme mai pot incasa aceste salarii. Mmoricum, au devenit si mai competenti de cand le-au crescut salariile. Voi nu ati observat?

      00
    • @Eugen: cel mai probabil stai intr-un oras catacomba in care poate ar fi bine sa se desfiinteze primaria. Sau sa le desfiinteze in comunele limitrofe si sa va mai dea si voua ceva bani de ciorba. Sunt mult prea multe primarii, prea multe maini intinse ce traiesc dintr-o stampula de vot.

      00
    • daca tot e lipsa de lichiditati, sa vina poporu sa cumpere produse accizabile, iar produsele alimentare sa le ia exclusiv din super/hipermarket.
      in plus, capsunarii sa-si ridice si etajele 2 si 3 in vilele din zonele fara utilitati in care nu vor locui niciodata!

      00
  10. la cat s-a anuntat: 1.2%/an aparent doar vreo 4 banci or sa supravietuiasca. E perfect, oligopol si la banci

    00
    • @animaloo
      Aici e textul integral al știrii, defapt răspunsul lui Florin Georgescu de la bnr, știu știu e cam lungut, dar ce sa faci când asta e materialul clientului.. Poate îmi explica și mie cineva tabelasul cu băncile profitabile în cazul celor 2 scenarii, cu și fără taxa asta, de ce scad de la 23 la 9 fără taxa..
      http://mobile.hotnews.ro/stire/22894830

      00
  11. Nimic nu se pierde, totul se transforma… in taxe si comisione de care nu poti scapa. :D

    00
  12. Bancile au ajuns intr-un catch 22. Daca dau credite, acestea au statut de creante, deci sunt active, deci sunt impozitate prin taxa pe lacomie. Ar putea sa nu mai dea credite. Vor trai din…. hmmmm, comisioane bancare, asa ca in anii crizei? Asta va insemna cresterea costurilor pentru toti utilizatorii. Plus credite la dobanzi mai mari.

    Si pentru ca statul continua sa se imprumute de la ele, vor continua sa perpetueze acest urias sindrom Stockholm in loc sa taie macaroana creditelor una sau doua saptamani. Daca s-ar intampla asa, vine Valcov personal sa-i faca felatie lui Isarescu pentru a redeschide robinetul.

    00
  13. Toți vrem pensii și salarii mai mari, asta e clar. Dar ar trebui ca guvernul înainte să arunci cu bani în stânga și în dreapta să facă niște studii de impact, să vadă dacă bugetul poate suporta măririle.

    Că nu prea e OK să pui taxe noi, după ce ți-ai dat seama că nu mai ai bani de măriri salariale. Zic, doar…

    00
    • eu nu inteleg asta cu salarii si pensii mari. pai daca maresti salariile si pensiile fara alte masuri dai de inflatie, care anuleaza cresterile initiale.
      cateodata ma simt in scoala primara cu chestiile astea…

      00
    • @kmlx
      pai da, ca asa înțeleg oamenii sa facă afaceri în capitalism, dacă mărești salariul, automat vei creste prețul produsului, doar profitul contează.

      00
  14. Programul „Prima casa”, nu e ala susținut de bănci cu banii de la stat și cu efectul nasol de susținere al bulei imobiliare..?

    00
    • sustinut cu bani de la stat? De fapt a fost garantat, la inceput 100% dupa care 50%. Pentru ca s-a putut :)

      00
    • Da, garanție guvernamentala acordata băncilor comerciale în valoare de peste 7 mld euro pana în prezent.

      00
    • Practic e un pariu imens al statului tot programul ăsta.

      Băncile și-au externalizat riscul in caz de o criză.

      Dacă mâine vine o criză și jumătate din ăia nu își pot plăti ratele și băncile cer executarea garanțiilor, practic statul și-a asigurat un mini faliment.

      Pentru că a avea dintr-o dată suma aia de plată ori va printa bani, ori va lua noi împrumuturi dar la niște dobânzi imense dat fiind suma foarte mare dintr-o dată.

      E un bluff imens pe numele tuturor.

      00
    • @manu144x
      „va printa bani ori va lua la dobânzi imense”.. loto prono scrie pe noi :))) ar fi cazul sa te hotărăști la o varianta, sigur o știi pe cea corecta. :)

      00
    • toate, simultan!
      inflatie, depreciere curs, cresterea fiscalitatii, deficite cat cuprinde!

      00
    • daddy, eu ti-am dat plus fiindca lucrurile scrise de tine fac parte din același scenariu, dar e bine de știut ca bnr printeaza bani, pe care ii vinde la băncile comerciale la valoarea nominala, care apoi împrumută statul cu dobanda.

      00
  15. Primul semn pentru mine e ca au dat ordonanta fara s-o clarifice. Pica toate actiunile, cumpara cine are de cumparat, ordonanta se clarifica in favoarea bancilor (taxa e anuala nu trimestriala), sau se anuleaza cu totul „la presiunea publica”, actiunile cresc la loc, profit. Market manipulation la nivel guvernamental. Pe nervii si pe banii nostri.

    Sper sa fie doar asta, si nu un master plan de destabilizare a economiei.
    In cazul BT cel putin nu e primul atac la stabilitatea bancii. Pare ca niste baieti au interes sa o devalorizeze ca sa o preia. Nu am date concrete, nu stiu cine sunt baietii, n-as vrea sa strig automat „rusii !” cum fac diversi formatori de opinie, dar parca s-au adunat cam multe ca sa mai fie simpla prostie.

    00
    • Frate, iar ii supraestimati

      00
    • Pai ii tot supraestimam de 2 ani incoace, si uite ca a ajuns Dancila sefa lu UE.
      Toata lumea se bazeaza pe faptul ca n-are tuta ce sa strice, dar parca vad ca se gaseste undeva o tehnicalitate (gen semneaza singura pe confirmarea de primire pt Brexit si ii da pe aia afara desi ei s-au razgandit :D)

      00
    • astia nu mai au bani la buget si tu te gandesti la manuipulari de piata bursiera.
      ca sa intelegi mai bine: unul din indivizii care a anuntat jegul primea spaga prin cimitire si a primit ani de puscarie pt asta.
      acum e geniu care manevreaza piata bursiera.
      chiar se termina cu romania vad.

      00
    • Deci nu sunt singur care gandeste asa.
      Acuma, tu daca ai fi Valcov si ai avea niste cash din vanzarea unor tablouri, nu ai face un smen cu actiunile de pe bursa? Cine sa vina sa te controlze ASF-ul?

      00
  16. Intre timp PSD ii iartă pe marii corupți pe motiv ca au fost prinși furând de SRI care nu avea convenție cu DNA, ce stupid sună.

    PSD anunță ca vor fi probleme cu lumina electrica pentru ca este grevă, asta ii mijlocul iernii, măcar îi avantajează pe infractorii eliberați de Tudorel Toader, daca este întuneric este mai ușor de dat spargeri.

    Sa privim partea buna a lucrurilor, ANAF-ul va avea nevoie de bani asa ca deja au început demersurile cu digitalizarea, asa ne va veni mai ușor sa plătim taxele online si sa avem un istoric al plaților. Mă aștept ca in viitor sa impună tuturor magazinelor de cartier POS si casă de marcat, chiar si la țară așa cum este in străinătate.

    Oricât încerc, nu pot sa plâng de mila băncilor care au fost ajutate cu bani de la FMI in criză iar bancherii isi împărțeau bonusuri intre ei. Sau supermarketurile care amenințau ca pleacă din Romania dar când a intrat ANAF-ul in ei Carrefour a raportat in Romania cel mai mare profit din toate țările unde activează. Sau cum inchid autoritatile ochii cand a venit vorba ca in Europa produsele comercializate au calitate inferioara, in guernul nostru nu a zis nimeni nimic, funcționează lobby-ul printre politicieni.

    În general vremurile de criză scot la iveala si idei bune care nu ar fi putut fi implementate in vremuri de relaxare totală.

    Când o sa vedeți ca Teodorovici și PSD pun taxe pe Biserica si legalizează prostituția si drogurile ușoare, asa cum se zvonea acum un an, atunci sa știți ca au ajuns la fundul sacului.

    00
    • Mie mi-ar place ca orice magazin sa aiba POS. Eventual suma minima de 5 lei de plata cu el. Cand imi iau dimineata ceva cornuri/foietaje si au preturi de-alea ciudata, 2.3 lei, 1.8 lei si aduni, te umpli de marunt, asta daca nu te intreaba – nu ai 20 de bani?
      Mai usor scot cardul, aia scrie suma, pun cardul pe POS si am rezolvat. Si da, ma duc la magazinele unde au POS, in dauna celor fara.

      00
    • Hai sa nu vorbim asa numa sa ne aflam in treaba, ai cumva niste date exacte referitor la Banca Transilvania, cat ajutor de stat a primit in timpul crizei ?

      00
  17. Bancile nu au cum sa se bata cu statul roman. In secunda doi daca nu mai vor sa imprumute statul, statul se duce pe piata internationala unde mai sunt inca 1 milion de banci dispuse sa-l imprumute. Sau se imprumuta de la populatie. Iar PSD stie asta. Si stiu si bancile asta. De asta in afara de o gargara mediatica stiu ca nu prea au ce face. Mai ales ca banca prin definitie, nu e o afacere care ar putea sa faca aceieasi bani in alta tara. Nu e Renault care isi muta fabrica in alta tara si lucrul asta nu ii va afecta veniturile mai deloc. Nu, banca face bani exclusiv in Romania. Asta inseamna ca daca pleaca din Romania, pierde COMPLET profitul aferent acestei tari.

    00
    • Exact. De fapt, culmea, faptul ca bancile au imprumutat excesiv statul a insemnat reducerea altor tipuri de credite si a influentat inclusiv cresterea ROBOR. Ca daca dai toti banii statului, ca ti-e mai lejer asa, nu mai ai bani si pentru altceva. Prin urmare, te imprumuti de la altii care poate au -> ROBOR.

      00
    • @Andrei, îți dai seama că în afară de Transilvania (că tot e în discuție), cam toate (nu știu 100% despre absolut toate celelalte) sunt parte ale unor grupuri stăine.
      cam cât fac grupurile alea până se retrag din românia dacă nu mai merge treaba?! nu mută banca din românia, doar o închid de tot și funcționează cu restul.

      00
    • ce a impiedicat statul roman sa se imprute doar de la extern sau de la populatie, daca tot ai decretat ca nu se poate lipsi fara urmari de imprumuturile bancare interne?
      a facut-o doar asa, ca sa le stimuleze ”lacomia”?

      00
    • @Andrei – Titlurile de stat trebuie sa aiba o dobanda corelata cu imaginea tarii/indicele de risc ca sa fie interesante si ceva imi spune ca nu e o coada prea mare la titluri emise de o tara care schimba guverne la 6 luni si legislatia fiscala mai des.
      Pe piata internationala sunt mai multe banci insa si mai multi clienti, e posibil sa fie mai scump imprumutul acolo.
      Teoretic as fi spus ca statul se imprumuta deja de unde e mai ieftin ca asa e logic.. insa cand vb de un stat nimic nu e logic.

      00
    • alo, emiterea de obligatiuni pe piete externe e cu totul altceva de piata interna. de la moneda/control la prestanta, legatura dintre cele doua e spre 0.

      00
    • Da, exact asa. Miliarde de banci din afara se bat sa imprumute guvernul asta, care sare cu picioarele pe cifre si pe directorul de la statistica, ca sa le iasa deficitul. Si care nu e capabil de trei luni sa dea nici macar o prima schita de buget pe 2019, ca nu se inchide. Si care mareste masiv taxele pentru marile companii pe 29 decembrie, prin OUG, ca nu mai are bani, fara nici cea mai mica dezbatere publica. Care distrug pilonul II de pensii prin OUG si care doboara bursa din gura. Bonus: Ministrul de finante anunta senin ca nu s-a consultat cu nimeni inainte de a da acest OUG.

      Realitatea e un pic mai dura, ca nici aia care dau bani nu sunt tampiti. Ia uite date din aprilie 2018 (in aprilie 2019, situatia o sa usture un pic mai tare, adica o sa ne ceara niste dobanzi de o sa zicem ca 5% a fost mana cereasca)

      „Conform European Central Bank, în aprilie 2018, dobânda pentru bonduri guvernamentale romanesti pe termen lung a fost de 4,46% pe an, iar grecii au 4,04% pe an. La distanță considerabilă se află Polonia, cu 3.06%, Ungaria, 2,47%, Cipru, 2,12%, și Croația, cu 2,1%. ”

      Atat te costa sa ai o guvernare atat de inconstienta si impredictibila. Nimeni nu mai vrea sa iti dea bani decat cu o dobanda foarte mare.

      00
  18. Dar, totusi de ce Lidl isi plateste angajatii in Belgia cu peste 2000e iar in Romania cu 1200 lei? Unicredit de ce ofera unui functionar bancar 3000e in vest, iar in Romania 3000 lei?? Aceeasi intrebare se aplica peste tot, lasam la o parte angajatii statului, vorbim de privat.. Petrom plateste un operator in rafinarie cu 3000-4000 lei, iar acelasi angajat are in Germania 4000e. De ce?

    00
    • Pentru ca conditii locale. De ce sunt preturile la fel? Pentru ca materia prima are acelasi pret la nivel global. De ce nu sunt salariile la nivel global? Pentru ca coruptie + prostie.

      00
    • Pentru ca atat merita.

      00
    • Intrebari de votant PSD… ma nu stiam ca stiti a scrie :-)

      00
    • Probabil sunt niște statistici mai exacte, dar pariez că problema e ceva de genul:
      -Valoarea coșului mediu al unui cumpărător – România: 100 lei
      -Valoarea coșului mediu al unui cumpărător – Germania: 150 de lei

      -Cost mediu transport al produselor la raft – România: 50 bani
      -Cost mediu transport al produselor la raft – Germania: 25 bani

      -Dobândă creditare – România: 2.5%
      -Dobândă creditare – Germania: 0,9%

      Lidl dacă oferă salarii de 2000e mâine, efectiv nu ar încasa destul încât să le acopere. S-ar împrumuta… la dobânzi mult mai mari (economie nepredictibilă) decât în țările vestice, ar renunța la investiții and so on și în 6 luni ar începe să închidă din magazinele neprofitabile. Disponibilizări.

      00
    • a se observa lipsa orelor de econ 101.

      cat e un o cutie de cereale in romania?
      dar in germania?

      d-asta sunt platiti diferit lucratorii.

      plateste te rog produsele la nivelul germaniei si lidl va mari salariile.

      00
    • Pentru ca o firma din Romania plateste 18-10% dobanda /an la un credit fata de 2-4% in vest.
      Pentru ca in Romania se importa mult, taxa de transport este minim 10% din valoarea produsului.
      Pentru ca noi nu avem tehnologie si producem scump.
      Pt ca un magazin la noi functioneaza cu mai multi angajati deca.t in vest (ai vazut tu in vest paznici pe fiecare raion, pazinici la casa, paznici in parcare?).
      Pentru ca un investitor prefera sa zicem 10% marja de profit la o investitie in Germania decat 20% in Romania unde a 2-a zi ii se poate nationaliza firma profitul etc.
      Pentru ca un German iese cu un cos plin, pe cand Romanul iese din market cu un cos pe jumate si cealalta in buzunar ascunsa (apropo stii ca sunt pierderi mari pe furturi?).
      Pentru ca daca ai avea 100 ron si ai de ales intre a investii in Strehaia (plina de romi) si Viscri (plina de sashi) pe un profit egal ce ai alege?

      Pentru ca e Romania, si nu te mai crede buricul planetei.

      00
    • Sunt în tara de pe 3 Ianuarie.
      Vad prețuri mari peste tot, neraportate la câștigul aici Vs câștigul în afară. Produse care se dau aici la prețul din străinătate, sau mai mare, doar ca în RON, că aveți bani noi și de valoare.
      Și asta inclusiv la alimentele de bază.
      Cu excepția pâinii, pâinea costă puțin și e bună.

      00
  19. ce a impiedicat statul roman sa se imprute doar de la extern sau de la populatie, daca tot ai decretat ca nu se poate lipsi fara urmari de imprumuturile bancare interne?
    a facut-o doar asa, ca sa le stimuleze ”lacomia”?

    00
    • Pentru ca este mai complicat, trebuie mai multe hartii, mai multa putere de convingere si in general mai multa munca.Asa de la bancile locale este mult mai simplu mai ales ca lucrul acesta nu il fac de azi de ieri ci de ani buni.

      00
    • Populatie e capoasa si nu vrea sa dea banii in ruptul capului, desi statul inventeaza sheme dupa scheme, pe modelul Dracula parc. Titlu de stat centenar. Sau bani „economisiti” pentru copii. In fapt, banii aia se duc imediat in consumul guvernului, nu economisteste nimeni nimic. E un imprumut mascat.

      In afara e si mai complicat. Guvernul nu inspira incredere. Dobanzile sunt foarte mari si acolo.

      00
  20. Stiu ca multi dintre voi au impresia ca Romania este o tara bananiera ceea ce pana la un punct este corect dar din fericire nu avem razboaie civile, nu poate armata sa rastoarne guvernul cum se intampla in tarile africane, nu avem inca conducatori dementi care sa rastoarne ordinea de pe o zi pe alta si in general noi romanii nu avem revolta in sange ci tacem si inghitim.Asa ca nu imi fac probleme probabil stau multi la usa guvernului sa ofere imprumuturi problema care se pune este la ce costuri si cu ce conditii.Adica pentru salariile aceste marite artificial vor exista niste repercursiuni peste cativa ani.

    00
    • eu m-aș mai gândi și aș citi iar știrile înainte să scriu ”nu avem inca conducatori dementi care sa rastoarne ordinea de pe o zi pe alta”.
      ok, nu e încă de pe o zi pe alta, dar la parcă nici la 3-4 săptămâni nu-i bine.

      00
  21. Să citesc cum se plâng băncile e ca și când îl aud pe Dragnea că se plânge că e hăituit…
    Păi băbăeți, ia vedeți dacă același taxe nu se aplică mai peste tot prin Europa. A, e nasol că procentul e mai mare în România? Păi hai să mai vedem o dată cum e cu dobânzile alea la credite.
    Dacă era legea dată de opoziție i-ați fi lăudat toți că țin piept băncilor lacome. Așa, le plângeți de milă bugetarilor că nu o să mai aibă Guvernul rău de unde să se împrumute. Iar ăla care a făcut comparația cu Venezuela sigur n-a fost ținut în brațe când era mic! :)

    00
    • Babaete, e de cacat sa nu existe stabilitate si predictibilitate, adica apar taxe noi intre craciun si revelion, aia e problema. Nu mila bancilor. Si d-aia e procentul mai mare in Ro, ca e condusa de haiduci care au impresia ca bancile dau de la ele.

      00
    • Da de companiile de energie ce zici? Ca si la alea le-a fost bagate o taxa solida in coaste pe cifra de afaceri. Dar de alea din telecom? Si la alea e la fel. Dar de administratorii Pilonului II? Prim majorarea aia aberanta de capital, pe astia ii scoat complet de pe piata, ca sa poata prelua si aia 4% din salariul brut. Foamea de bani e mare rau.

      Guvernul e in goana disperata dupa bani, asa ca mareste taxele din pix, fara consultare, pe 29 decembrie. Apoi scoate la inaintarea ura romanilor, justificata sau nu, fata de banci. Si vad ca prinde.

      Taxa pe lacomie, my ass. In fapt, taxele alea se vor duce toate in preturile finale. Guvernul nu ia de la banci, energie, telecom, pilonul II de pensie ca sa bage bani in buget. Guvernul ia bani de la tine, dar te fenteza ca e Robin Hood in lupta cu bancile.

      Era mult mai onest sa mareasca TVA-ul cu 2-3%, dar atunci urlai si tu. Acum te bucuri, desi rezultatul e cam tot ala.

      00
    • Exact ce ziceam mai sus.

      „Astfel randamentul mediu s-a situat la 5,11%, față de 4,74% în decembrie”. Tot inainte, spre dobanzi la titlurile de stat de 6,7,8 sau, de ce nu, 10%

      Cred ca urmatoarea solutie e sa apeleze direct la clanul Camatarilor.

      00
  22. Acest tip de taxa pe lacomie… se intalneste si in alte tari din EU.
    Atata gargara cu nationalizarea!
    Sistemul bancar din Romania e orientat preponderent spre titlurile de stat nicidecum spre economia reala.
    Si pana la banci … unii din liderii economiei romanest declara in mod perfid profituri mici … la o cota unica de impozitare de 16%!!! In alte tari, cu staif in ale civilizatiei, grila de impozitare este graduala !
    Acest tip de impozitare nu e specific doar tarii noastre sau situatie economice actuale , nici macar guvernarii actuale.
    S-au gandit si au calculat altii mai mari inaintea noastra si au elaborat : Directiva (UE) 2016/1164 … ca bancile si multinationalele isi fac de cap peste tot unde le permite legislatia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube