Nu e târziu să înveți ce să faci cu banii

În această pandemie de experți în crypto, educație financiară și bogăție pe Instagram și TikTok, îți cam vine să îți închizi internetul când auzi că iar a apărut cineva sau ceva care vrea să te învețe ce să faci cu banii tăi. Nu vrei să mai auzi încă o dată că o să rămâi sărac dacă nu renunți la orice cheltuială care îți aduce puțină plăcere în viață.

Unul dintre motivele pentru care oamenii pică la așa ceva e lipsa acută a educației financiare. E bine că învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm lucruri elementare despre bani (sau igienă, dar asta e altă discuție). Majoritatea nu înțelege o iotă despre economie și nu are o vagă idee despre cum să facă planuri de viitor pe baza câștigurilor.

Ca să fiu sincer, eu am stat destul de bine la capitolul ăsta. Am fost mereu relativ cumpătat și am prioritizat destul de bine lucrurile în care merită să investesc banii. Și când eram modest (a se citi ”sărac”) reușeam să mă încadrez în bugetul lunar.

Cu toate astea, am văzut prea multe exemple de oameni cu venituri de la mici la peste medie la care nu s-a manifestat acest instinct de a se pregăti pentru viitor sau de a stabili niște priorități. Eu clar nu sunt omul care să vă zică să nu cumva să ieșiți să mâncați în oraș până nu ajungeți la minimum 1000 de euro salariul, ci mai degrabă aș încuraja un echilibru. Echilibru pe care nu e ușor să îl dobândești când pornești în viață neștiind măcar lucrurile esențiale despre bani și economie. Nici să nu îți tai toate plăcerile, dar parcă nici să îți cumperi haine de brand când abia poți să îți acoperi rata la casă nu e în regulă.

Pentru asta a fost lansat proiectul Banometru, un program gratuit care oferă informații și sfaturi de la oameni care chiar sunt specialiști. Pe site aveți acces la cursuri ușor de înțeles, o comunitate pentru schimb de sfaturi și impresii și resurse precum calculatorul de economisire, simulatorul de alegeri, transformatorul de griji și alte asemenea.

Platforma nu e utilă doar pentru cei care nu au joburi bine plătite, dar au datorii și cheltuieli lunare la impuls. E utilă și pentru unul ca mine sau ca mulți alții de pe aici, care pur și simplu ar putea beneficia de idei de la experți în domeniu. Repet, nu veți primi sfaturi ca pe Primul Milion despre cum vă îmbogățiți dacă renunțați la a comanda pizza. Nu vă spune nimeni despre cei trei pași siguri pentru a deveni milionari mâine, doar sfaturi și informații pertinente bazate pe obiceiurile voastre. Veți primi niște idei concrete despre cum să rămâneți cu mai mulți bani la sfârșitul lunii decât cu multă lună la sfârșitul banilor.

Dacă vă înregistrați, aveți acces la sesiuni personalizate de coaching financiar cu un trainer ales pe baza unui scurt interviu telefonic. Dacă nu optați pentru coachingul gratuit, puteți viziona cursul online gratuit. Fiecare curs are în jur de 12 minute și abordează teme precum ”Cât valorează o oră din viața ta?”, ”Buget”, ”Datorii bune sau rele”.

Dacă vă sună interesant, puteți să vă înscrieți aici pentru cursuri online sau coaching. Indiferent de stadiul în care sunteți, oportunitatea de a sta de vorbă gratuit cu un expert în finanțe ar putea să vă răspundă la niște întrebări.

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. SARAC (adj) – cand ti-a ramas prea multa luna la sfarsitul banilor.

    00
  2. „Also, nu există nici un dubiu, când vezi impostură și, în loc să strigi impostură sau să eviți să lucrezi cu impostura, tu o promovezi, ești parte din problemă.”

    Sa intelegem ca „Mihai Morar e un caz de manual despre cum fibra morală a societății românești este coruptă.” nu mai e valabil?

    00
    • e un pas în direcția bună că, după el, au ales să lucreze cu mine, nu crezi?

      also, ieri probleme, azi probleme, îți cam faci rău citind pe aici.

    • A venit primăvara şi Vali are nevoie de bani pentru plantarea gazonului.

      00
    • Asta, plus faptul ca nu (mai) apare (p) in titlul articolelor sponsorizate, ci abia la sfarsit, dupa ce ai citit toata reclama…

      00
    • @Ovidiu Așa face și Vasilescu. Poveste amuzantă sau emoționantă și la sfârșit vezi că de fapt era reclamă.

      00
    • da, eu am patentat metoda asta, că dacă pun P înainte, nici nu mai citești titlul.

      că ăsta e dealul: 1 săptămână de articole gratuite pentru 1 plătit. așa că da, citește articolul, dă click, înscrie-te acolo. merci.

    • @Zoso inteleg si are sens sa vrei sa monetizezi atentia cand muncesti sa intretii o comunitate

      Dar asta nu inseamna ca nu te simti manipulat cand iti dai seama ca nu ai citit ce zice autorul, ci ce zice advertiserul cu cu gura autorului

      00
    • man, nu ești la locul potrivit dacă tu crezi că eu aș accepta să public ceva ce nu ar fi măcar decent sau util.

      nu știu să fi publicat povești de genul „floricele, iepurași, biness, jucati la cazinou sau băgăti-vă banii la ING” să zici că te simți înșelat.

    • Am dat click, dacă te ajută, dar nu mă înscriu la așa ceva.

      00
    • Eu m-am prins de la inceput dupa stil ca este sponsorizat asa ca nu va mai lamentati atata.
      Ca sa ii cand in struna lui Vali, daca nu v-ati prins si ati citit pana la final si apoi sunteti frustrati … poate poroblema e la voi. Ca sa fiu elegant.

      00
    • ai o rubrica saptamanala in care critici, pe buna dreptate, persoane din online-ul romanesc bazandu-te pe anumite principii. pentru asta suntem toti aici, ca rezonam cu principiile tale. tu ar trebui sa fii primul care sa nu se abata de la ele!

      00
    • problema mea cu tine nu e asta. e că ultimele tale comentarii sunt așa: participare giveaway, participare giveaway, participare giveaway, ieri ofuscare, azi ofuscare.

    • ah, imi cer scuze. nu comentez foarte des. la giveaway-uri chiar m-am inscris la oha, sa vad cum mai stau cu norocul in viata :)).
      ramane scris aici ca nu o sa ma mai vezi la niciunul de acum inainte.
      ai dreptate, inainte de inscrierea la giveaway nu am mai comentat de prin decembrie, cand am avut niste intrebari legate de niste usi glisante.

      00
    • @ calin, M-am înscris la oha, să văd cum mai stau cu norocul.
      Asta e ca, am divorțat să văd cum mai sta piața!
      Sau cum zice francezu
      https://images.app.goo.gl/pnoPPJFwqorKwsnH6

      00
    • si ca sa o lamurim si pe asta cu „participare giveaway, participare giveaway, participare giveaway, ieri ofuscare, azi ofuscare” eu stiu asa:

      Giveaway: Rode Videomic go – 2 februarie 2022 – parca tin minte ca am comentat si la asta, desi nu mai gasesc comentariul.
      Calin – 1 februarie 2022 la ora 8:16 am – Tazz crește de 6 ori, Glovo cumpără FoodPanda
      Calin – 28 decembrie 2021 la ora 8:50 am- Insomnia giveaway

      Daca dupa ultimul meu comentariu de la articolul din 1 februarie ai facut 3 giveaway-uri si m-am inscris la ele, te rog frumos sa postezi comentariile mele cu data si ora.

      Multumesc si scuze ca „agit apele”. Vreau doar sa fim corecti.

      00
  3. Sper sa fiu eu hater gratuit dar tare am impresia ca dupa toate sedintele astea de coaching gratuit si de video-uri gratuite va urma programul ala blanao care chiar te invata sa faci bani si costa 3000$ . Am vazut pattern-ul asta de prea multe ori.

    00
    • Programul Banometru este complet gratuit, deci și serviciile de coaching și cursurile pe care le oferim. Nu promovăm niciun produs bancar sau de nicio altă natură, doar ajutăm oamenii să aibă comportamente financiare sănătoase. Te invităm să ne cunoști :).

      00
    • NOU
      #19

      @Adi. educația costă, peste tot în lume, la toate nivelurile societății și e firesc să fie așa. așa cum plătești cartofii la supermarket, așa cumperi și educație. cineva consumă resurse pentru a te educa – și dacă nu este vorba despre părinții tăi & ai mai mult de 16 ani – nu ar trebui să fie o surpriză aspectul tranzacțional al oricărei forme de educație.

      00
    • Adi, vezi in footer – e program de CSR al ING.

      00
    • @Banometru si cum faceti bani?

      00
    • de pe urma clienților educați, care fac economii și/sau plătesc ratele la timp, că nu s-au băgat in credite stupide.

    • @ev21, Banometru este un program gratuit pentru beneficiari deoarece se bucură de finanțare din partea ING Bank, care susține cheltuielile echipei de proiect.
      Scopul proiectului nu este să facem bani, ci să ajutăm oamenii să și-i gestioneze mai bine în viața de zi cu zi și pentru ziua de ‘mâine’, cum să nu ajungă copleșiți de datorii, cum să aibă un fond de rezervă, de economii, etc., cum să-și atingă obiectivele sau cum să fie pregătiți pentru situații neprevăzute.
      Tu ești pregătit pentru ce urmează?

      00
    • @Banometru

      Am inteles acum, e sponsorizat de ING. Te pup Silvia!

      00
    • @Adi, I pup you back :)

      00
    • @Banometru am inteles, daca e gratuit atunci clar nu-mi permit! 😀

      Da, in masura in care chiar poate fi cineva pregatit pentru ce urmeaza.

      00
  4. E tare videoclipul… Dacă am 50 lei, cum fac să îi cheltuiesc cu cap? 🤣🤣🤣🤣

    00
  5. Bună ziua. Am beneficiat de o ședință de coaching și nu mi s-au cerut bani, promovare etc, sfaturile au fost echilibrate, fără a mă îndruma direct spre un anumit produs financiar. Este educație financiară pe bune, nu fiți sceptici.
    Nu mă credeți, verificați chiar voi!

    00
  6. Cu cât mai multă lume educată financiar, cu atât mai puține oportunități de a face bani…

    00
  7. Deci băiatul ăsta, paul olteanu, după ce a făcut marketing și a devenit expert în neuropsihologie, acum e și expert financiar?

    00
    • Toată lumea în ziua de azi este expert financiar. Absolut toată lumea. Și un cerșetor te poate învăța să faci X lei pe lună, cum face el și prin urmare și el poate fi expert financiar că te învață cum să faci bani doar că nu îți va spune locurile unde se câștigă cel mai mult, pe alea ți le vinde în pachetul „Premium”.

      00
  8. Unpopular opinion alert: mie imi plac podcast-urile lui Morar. Ca si host, e mult peste dementul de Catalin Maruta sau Buhnici care-i intrerupea non-stop pe invitati.

    00
  9. Eu nu ii pricep pe astia ca Ovidiu. Vin la om in casa si comentez ca nu imi place mobila sau culoarea peretilor. Ies afara in pula mea. Nu ma apuc sa ii comentez si mai vin si maine.

    00
    • sa inteleg ca aici nu sunt acceptate decat osanale si plecaciuni?

      am 5-6 comentarii pe blog, in general incerc sa fiu constructiv

      nici in cazul asta nu arunc cu pietre, doar imi exprimam opinia, cum se vede din punctul meu de vedere: si anume ca uneori nu e clar cine vorbeste pana nu vezi tagul de reclama de la sfarsitul articolului

      daca te-am ofensat imi cer scuze

      00
    • când ultimele tale 2-3-5 comentarii sunt numai nemulțumiri și critici, plm, poate nu faci ceva bine. nu tre să aduci osanale, dar nu înțeleg de ce singurul moment în care simți nevoia să comentezi e ca să mă muiești (pe nedrept sau nu)

    • Daca ai comentarii putine (din care jumatate partikip la giveaway), inseamna ca nu prea esti implicat in comunitatea blogului si atunci vine intrebarea – daca doar te plangi, nu mai bine cauti sa iti petreci timpul altundeva?

      Nu trebuie sa fii de acord cu sefu de blog – a se vedea ultimul articol legat de chestii rutiere, unde majoritatea comentatorilor nu au fost de accord cu Vali.

      00
    • Nu am participat niciodata la giveaways

      Stiu ca raspunsul primar cand cineva te contrazice e sa il injuri, sa il inviti afara, sa il banezi, dar cred ca mai constructiv e sa imi arati de ce gresesc pe subiect

      De exemplu sunt interesat de subiectul monetizarii continutului gratuit si unde e echilibrul intre nevoia de a avea un venit stabil pe de o parte si (perceptia de) gandire independenta pe de alta parte

      00
    • ovidiu, e relativ simplu. folosești prostul? e un produs bun? nu face rău oamenilor (țigări, cazinouri)? e un produs util oamenilor? îi poți face reclamă.

      în cazul meu, că eu sunt și slobod la gură și am păreri, mereu mă lovesc de din astea. e și morar in campania asta. e și moisescu. și aici apare decizia, e mai mare ura pe jegul respectiv sau dorința de a lucra cu compania aia? și crede-mă, mai ales în situația mea, banii sunt ultimul aspect.

      dar aparent nu am destulă grijă de imaginea mea. o să am mâine articol cu licențe.

  10. Pe de o parte oamenii needucati financiar sunt buni, pentru ca cei educati pot profita de pe urma unora dintre obiceiurile lor.
    Pe de alta parte, lipsa de educatie financiara (si de alte tipuri de educatie) duce la preturile astea exagerate la apartamente, de exemplu.
    E bine sa fie un echilibru.

    00
    • @BGDN – educatia financiara este foarte importanta la nivel personal insa nu influenteaza o piata anume, in cel mai optimist caz este unul din factori. Piata imobiliara este influentata de chestii gen oferta/cerere, inflatie, probleme in aprovizionarea la timp, forta de munca limitata, locatie etc.
      De curiozitate, daca pretul unei case intr-un sat semi parasit este cu mult mai mic decat pretul unei garsoniere intr-un oras mare inseamna ca aia din sat sunt mai bine educati financiar?

      00
    • @BigBear: se intelege ca e vorba de cerere si oferta, dar zic sa comparam mere cu mere. Luam studiu de caz un oras oarecare si comparam preturile din acel oras intre doua momente de timp diferite. Lipsa de educatie financiara se traduce in cresteri de preturi la care valoarea justificata a cresterii e semnificativ mai mica decat valoarea nejustificata. Oamenii sunt, cu alte cuvinte, prostiti de dezvoltatori (sau de vanzatorii „second-hand” – care cresc si ei preturile in ritm cu dezvoltatorii, chiar daca maghernitele lor sunt construite de 50 de ani). Cand stii matematica si economie nu poate sa-ti bage nimeni 20% la pret, in conditiile in care stii exact care sunt cresterile de preturi si cat reprezinta ele din costul intregii constructii. Oamenii educati nu accepta cresterile nejustificate, insa prostovanilor poti sa le bagi orice pe gat.

      00
  11. De fiecare dată când ai un articol sponsorizat e amuzant rău să citești comentariile.
    Dar de ce nu ai pus (P), dar de ce scrii oricum pe bani, dar de ce scrii în același proiect ca Morar, dar de ce respiri când scrii?
    Am prieteni care au fost parte din proiect, am auzit de cazuri de persoane care chiar au fost ajutate de proiect. Persoane care acum reușesc să pună niște bani deoparte sau cel puțin nu mai au ratele de 5k la un salariu de 7k – ultima fiță e să mergi la all-inclusive pe credit.
    La cât mai multe articole sponsorizate zic :D

    00
  12. Urmeaza si platforma spagometru.ro pentru antreprenorii debutanti. Afli usor cum si cam cat se da. :D

    00
  13. Ce se aude de imobiliare in perioada urmatoare? Ar trebui sa scada simtitor, nu?

    00
  14. Multumesc, Vali ! @Banometru, nu vine mailul de confirmare pe yahoo :)

    00
  15. NOU
    #57

    Fomica mare di tat cu articolul asta…simti foametea?

    00
  16. NOU
    #58

    Din punctul meu de vedere educatia financiara ar trebui sa inceapa la o varsta cat mai frageda. Odata ce te obisnuiesti sa traiesti intr-un anumit fel (risipitor, credite pentru lucruri inutile etc) e foarte greu sa te schimbi si sa devii disciplinat din
    punct de vedere financiar.

    Nu prea inteleg valul asta de comentarii „negative”. Ce e gresit daca e sponsoirzat? Daca nu te intereseaza subiectul treci mai departe si aia e, dar atata timp cat aceasta initiativa ajuta chiar si un singur om, eu cred ca si-a indeplinit scopul.

    00
    • @Pancu – problema este ca educatia e cumva modelul familiei si informatia din afara se prinde mai greu. De genul degeaba iti spune la scoala ca bataie nu este buna cand tati o bate pe mami si amandoi pe tine de cand te stii, cumva iti intra in sange. La fel, degeaba inveti ca e bine sa pui deoparte, sa ai un plan, sa construiesti pas cu pas cand acasa vezi ca se cheltuie ultimul leu si este important sa te distrezi, sa cumperi chestii cu care sa ii impresionezi pe ceilalti.
      Nu zic ca nu se prind educatia insa mult mai greu.

      00
  17. Salutare.
    M-am inscris in comunitatea Banometru de la inceput, de cand s-au lansat. Sunt foarte educative, pertinente si etc. Am avut si 2 sedinte de coaching cu o tipa din cadrul Banometru.
    Este un basic learning pe finante, pentru persoane fizice. Chiar educativ. Recomand.

    00
  18. Azi Bitcoin a ajuns la 44 de mii de dolari de la 34 de mii sau fie 38 cât avea joia trecută. Să trag de aici concluzia că a zis-o bine Buhnici cu Black Friday la crypto?

    00
  19. Multumim Vali!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)