De ce se taie atât de mult lemn?

Am vrut să fiu cetățean bun și să raportez transporturi ilegale de lemne, așa că m-am uitat la câteva transporturi pe care le-am întâlnit pe drum, undeva pe la jumătate dintre copaci erau bolnavi, probabil se uscaseră înainte să pună drujba pe ei, deci nimic de raportat.

Azi mă uitam la clipul ăsta și inițial voiam să hateresc pe tema „ok, ce pot eu să fac pe tema asta”, dar mi-a venit întrebarea din titlu.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/greenpeace.ro/videos/10155395085634194/” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

E simplu, cauți cumpărătorii și vezi cauza defrișărilor ilegale, nu? Și apoi încerci să lucrezi la cauze, ca să nu mai existe cerință pentru lemn tăiat ilegal.

Una din cauze e lipsa lemnului pentru iarnă, pentru că mulți români se încălzesc cu lemne și Romsilva nu îi ajută deloc.

Alta e că lemnul se folosește în construcții, și cum construcțiile cunosc un nou boom, e normal să se ceară lemn. Iar lemnul pe care îl găsim în magazinele de bricolaj e din sursă necunoscută, deși toate clamează că nu mai folosesc furnizori dubioși, încearcă să ascundă cât pot sursa.

Plus exporturile, care ar trebui să fie cel mai ușor de detectat, controlat și stopat. Vezi cât a exportat, compari cu cât a avut voie să exploateze și apoi amendezi, confiști, blochezi conturi, bagi la pușcărie.

Altfel, vă dați seama că avem 1 milion de bugetari și nu sunt destui ca să acopere România?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Pentru corelarea corecta a nr-lui ala de bugetari stii care e raportul de amante/total?

    00
  2. Man, astia de se incalzesc iarna folosesc resturi sau copaci din aia cazuti. Romanul nu prea cumpara lemn din magazinele de bricolaj ca e mai scump decat palul. Singurii care cumpara produse din lemn sunt vesticii iar lemnul pleaca de aici ca materie prima procesata sau ca mobila. Iar prin granita de Vest a tarii se trece f usor.

    00
    • lol. resturi de copaci. nu, mane, cumpără la căruță de la suedejii care taie prin păduri.

    • Probabil el zice de ciocoii care au centrala pe peleti, fara sa stie ca toata taranimea de la tara face focul cu lemne bune, nu cu resturi.

      00
    • Sigur asta e motivul pentru care au disparut padurile din romania, au pus romanii pe foc de la suedejii care au taiat….

      00
    • …..fa-ti tu o casa (foisor, magazie..) pe structura de pal :)))

      00
    • De la masini ai ajuns la suedeji cu carute. Mai urmeaza sa zici si de aia care aduna (legal) vreascuri din padure. Probabil ei au defrisat dealurile si nu producatorii de cherestea si mobila. Pentru ca esti boier si stai la oras cu incalzire pe gaz (probabil multumita comunistilor) nu apuci sa vezi masinile/carutele cu lemne si sa vezi ca ceea ce aduc si mai mult de jumatate sunt resturi.

      00
    • De ar fi aia care taie lemne pentru iarna, nu s-ar vorbi de defrisari niciodata. Nu aia fac paguba.

      00
    • NOU
      #9

      Radu e prea prost sa realizeze ca lemnele bune de foc sunt alea uscate.

      00
    • Alexandru, ce înseamnă „aduna (legal) vreascuri din padure”? că dacă ne referim la legea 171 / 2010 sau 46 / 2008, dacă n-ai acordul proprietarului pădurii sau al ocolului silvic n-ai voie să iei nici măcar o surcea :) nici măcar o ciupercă, nici măcar un gram de fructe de pădure…

      00
    • esti pe aproape dar inca pe langa. oamenii cumpara lemn furat de suedeji din propriile suprafete impadurite (adica in proprietate) in multe situatii. si asta pentru ca taxele si costurile directe de exploatare sunt prea mari. prefera sa ii lase pe aia sa dea cu jula si ies mai ieftin pt lemnele de iarna. dar da, taie copaci necazuti.

      00
    • @antinevralgic lemnele se cumpara vara, toamna cel tarziu. se cumpara copaci taiati si se lasa la uscat pana in iarna. asa ca situatia cu lemnele uscate sunt bune pt foc este adevarata dar incompleta.

      00
  3. Lucrurile nu sunt chiar atat de alb si negru https://www.agerpres.ro/ots/2017/04/11/industria-lemnului-performeaza-11-50-03 mobila se exporta mai mult decat lemn brut dar cert este ca se taie in draci si o sa ajungem ca in sahara

    00
    • NOU
      #14

      cert e ca suprafata impadurita a Romaniei a crescut in ultimii 10 ani.

      00
    • De acord, avem suprafata impadurita mult mai mare decit in 89, cu toate taierile sufletului… Dar, cine sa se uite la cifre? Trebuie tinuta lumea ocupata cu ceva, iar codrul ala de e frate cu romanul vinde o poveste lacrimogena de numa numa. A nu se intelege ca iau partea hotilor de lemen dar, de la furt pur si simplu pentru profit pina la dezastru national, ca ne fura austriecii padurile, este o cale a dracului de lunga…

      00
    • La suprafata impadurita intra si hectarele cu copacei de 1-2 ani, care nu vor fi viabile ecologic/economic decat peste zeci de ani?

      00
  4. NOU
    #17

    bunica inca cumpara lemne pentru iarna. am beneficiat si eu de ele pana cum 7 ani cand participam activ la descarcare, taiere, etc.
    aia cu cracile si lemn putred e vrajeala. cele mai valoroase lemne sunt bradul proaspat pentru puterea calorica si stejarul (esenta tare) pentru capacitatea de a sustine mai mult timp flacara. an de an, camioane imense, pline cu lemne alimentau comuna. e inca un combustibil ieftin daca ma gandesc ca incalzirea a doua camere+bucatarie+hol vreme de aproape 5 luni costa undeva la 1300 de lei.

    insa chiar si asa, incalzirea pe lemne s-a redus enorm in ultimii ani, daca iau strict universul unei comune ilfovene de 2500 de familii (case), pot spune ca in ziua de azi mai putin de 10% se mai incalzesc cu lemne, acum 20 de ani cand eram mic, 90% se incalzeau pe lemne (restul pe motorina, celebrele sobe).
    totusi, defrisarile s-au intensificat si au devenit haotice.
    daca ne uitam la cat era impadurit in 89 si cat mai e acum din suprafata romaniei o sa observam ca dezastrul nu e mare, e MASIV! personal, cred ca e atat de mare incat si schimbarea climei pe teritoriul romaniei are legatura cu asta chiar daca pare greu de crezut. copacii ajuta la mentinerea unei temperaturi constante si reduc incingerea solului. nu mai vorbim de reducerea efectului de sera. de exemplu am studiat cazul germaniei si al frantei, in ultimii 25 de ani nu au avut loc schimbari asa mari de clima precum in romania in ultimii 15-20 de ani….
    nu ma pricep dar cred ca are legatura (ati calatorit vreodata cu avionul din vest spre est? cand intrati in romania va dati seama dupa parjolul reliefului ca ati intrat, pe masura ce mergi spre vest parca devine tot mai verde).

    altfel, am citit de curand „viata secreta a copacilor”, scrisa de un padurar, o capodopera! recomand!

    00
    • Brad ca lemn de foc? Aici in apuseni nu foloseste nimeni brad pe post de lemn de foc. Bradul se foloseste in constructii. Toata lumea foloseste fag, e cel mai comun lemn de la noi din tara.

      00
    • bradul e lemn de foc la grătar.

  5. ‘Iar lemnul pe care îl găsim în magazinele de bricolaj e din sursă necunoscută.’

    Cmon,poate necunoscuta tie. Sigur ca nea Titi din valea cascadelor mai baga 2 mc de cherestea la oha. Te asigur ca cele mari au acte,verifica furnizorii,etc. Ca si cum ai spune ca laptele marile magazine e de origine necunoscuta. Risca Danone pentru doua tone de lapte ?M.as mira. Gigi srl probabil ca da.

    00
    • voiam să spun că se prefac că nu știu că schweihofer le aduce lemn picat din cer, nu tăiat legal :D

    • Dedeman sta cu lemnul cu folie schweihofer la intrare. Nu toti se feresc. Nu le pasa, insa.

      00
    • nu le pasa ca sunt convins ca ajunge sa-l bage cumva la promotie, chiar si cu 10bani mai ieftin, ca se va vinde instant. ne pasa de paduri pana nu ne doare burta de foame…

      00
  6. Exista aplicatia inspectorul padurii in care puteți verifica un numar de inmatriculare, remorca, etc pentru a vedea daca este autorizat transportul.

    00
    • Si daca transportul este autorizat, conform verificarii dupa numarul de inmatriculare, dar respectivul camion e la a doua sau la a treia incarcatura justificata cu aceleasi acte?

      00
  7. De ce se taie? Pentru ca se permite…pentru ca e de unde. Cand nu o mai fi nimic de taiat, poate atunci s-or opri.
    O mana o spala pe alta. Romanul mereu va fi sclavul banului strain, atata timp cat va primi, el va inchide ochii si va darui strainului, la randul lui, orice si oricat fara nici cea mai mica mustrare de constiinta. Nu ii pasa, asta e romanul.

    00
  8. Sambata am fost la o noua actiune de intretinere a unei paduri de puieti plantata de un ONG cu ajutorul voluntarilor si am discutat cu inginerul silvic care in mod voluntar vine la fiecare actiune sa ne indrume. In ce privesc lemnele de foc intradevar Romsilva nu mai prea vrea sa ajute cu lemn iar toata presiunea cade pe UAT(unitatile administrativ teritoriale). Fiecare primarie de comuna are sau nu are padure in subordine administrata de lucratorii silvici de la ingineri la padurari.
    Legislatia este tot mai haotica + birocratia incat nici ei nu mai fac fata si nu reusesc sa deserveasca popendulatia cu lemn de foc. Iar atunci unii si altii se duc in padure si isi procura acel lemn ilegal.
    Sunt din Sibiu si am povestit cu el despre cazul de la Sadu, fiind mirat si el pentru ca Sibiul ar sta cel mai bine la capitolul exploatare lemn in mod transparent. Bineinteles acea zona nu este in aria lui si mi-o spus ca se va interesa sa vada ce anume se petrece acolo, cat ii legal si cat ilegal.

    00
    • cred ca a explicat gresit sau ai inteles prost. ce a zis el -> cotele de lemne care se dau la un pret modic, cei ~4 metrii steri de familie sau ce cota e in zona respectiva.

      romsilva are preturi mari pentru lemnele de foc, majoritatea celor care folosesc lemne cumpara de la cei cu paduri particulare, care respecta sau nu cotele de taiere.

      00
  9. NOU
    #29

    Dam un like si share pe facebook, niste emoticons cu nervi si jale, ne mai indignam putin, ni se suie sangele la cap, creste tensiunea etc… dupa care ne relaxam citind niste teancuri de reviste promotionale din cutia postala, ne iau ochii reducerile de la ikea si jysk, mai gasim si ceva de bricolat, mai schimbam parchetul ca nu mai e in tendinte, ba poate ne facem casa noua integral din lemn, ca daca Buhnici isi face, noi nu sintem mai prosti siiiii ASTIA suntem in plm… fix astia suntem… Niste ipocriti!
    Mi-aduc aminte de o tanti cu cabina ce se ratzoia la cineva acu vreo cateva articole cu intrebarea „cate produse eco cumperi?” ca un etalon al ecologiei. Pai, fá blondo la creier! Ecologia si consumerismul sunt doua chestiuni care se bat cap in cap. Sunt in totala antiteza. Indiferent ce cumperi, cu cat cumperi mai mult, cu cat consumi mai mult decat iti este necesar, cu atat mai mult rau faci. Sistemul economic este cel mai mare factor poluant si noi suntem sclavii si curvele lui. Pana nu regandim ca societate intregul concept al rolului nostru pe pamant (adica niciodata) pana atunci astfel de imagini ca cele cu versantii despaduriti vor fi din ce in ce mai frecvente si banale si ar fi cazul sa ne uitam in oglinda dupa astfel de episoade.

    00
  10. „Firma de exploatare a fost amendata cu 2000 lei ” – Asta spune tot despre Romania , la amenzi de genul asta ii doare fix in cur.

    00
  11. problema masiva nu este taiatul ci ca nu se reimpadureste.

    00
  12. 2000 de lei amenda? 4000 de lei amenda? la 1+ hectare de padure rasa? astia stiu cat e metrul cub de lemn?

    00
  13. Nu mai vorbiti aiurea cu amenzile mici. Stiti ce se intampla daca un transportator de lemn este prins cu lemn fara provenienta legala? I se confisca masina (OUG 51)! Si s-au confiscat in draci. Desigur, asta nu inseamna ca azi toate transporturile sunt cu lemn de provenienta legala. Dar sunt mult mai putini cei ce risca. Si inca ceva – Romania taie (chiar si cu estimarile taierilor ilegale) mai putin de jumatate din cresterea anuala a padurii. Majoritatea europenilor taie 75-90% din cresterea anuala a padurii. Dar ce poate sa faca Mama Rusie decat sa isterizeze un pic tugulanii pe Facebook ca padurile Romaniei dispar :-) Slava domnului, avem paduri si slava domnului, bine ca nu avem prea multe drumuri forestiere ca vom mai avea multa vreme paduri.

    00
  14. Din cate stiu Schweighofer cumpara 45% din lemnul de rasinoase de la noi din tara si exporta in ~40 de tari, printre care Arabia, China, Japonia. Tari foarte bogate care au o „foame” teribila de lemn. De aia Schweighofer isi permit sa mearga la licitatii si sa plateasca dublu fata de romani, sau sa plateasca anticipat taietorii de lemn.
    Daca s-ar fi dat o lege ca in Ucraina si Bulgaria s-au fi rezolvat problema cu taierea de lemn. Raul trebuie taiat din radacina, lege anti-monopol si blocat exporturile 10 ani. Radarul padurilor si garda forestiera sunt doar doua institutii care o sa toace bani degeaba iar rezultatele o sa fie minime.

    00
  15. NOU
    #36

    Holzindustrie Schweighofer vă mulțumește pentru implicarea în lupta împotriva lemnului ilegal din România. Compania noastră este un partener al dumneavoastră în această luptă și împărtășește aceeași preocupare pentru o industrie sustenabilă a lemnului. Holzindustrie Schweighofer a implementat un set complex și cuprinzător de măsuri în acest sens încă de la începutul anului 2017, pentru a eradica orice posibilă neregulă din lanțul de aprovizionare.

    Ceea ce nu împărtășim cu dumneavoastră este acuzația că fabricile noastre acceptă lemn ilegal și că, prin urmare, sunt nedemne de certificarea PEFC. Această informație este falsă și manipulatoare. Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn ilegal în niciuna din fabricile sale. Cei care nu ne cred pe cuvânt sunt invitați, așa cum a fost invitată presa, să vină să se convingă la fața locului.

    Complexitatea procedurilor de verificare și de securitate implementate de companie în lanțul de aprovizionare, de la punctul de încărcare până la procesul de producție, vorbesc de la sine. După cum spunea un furnizor, la Holzindustrie Schweighofer „nu poate intra nici măcar un băț ilegal”.

    Reamintim măsurile deja implementate, care atestă angajamentul nostru pentru o industrie durabilă a lemnului:
    ⦁ Îmbunătățirea standardului sistemului de due diligence (DDS) conform cerințelor FSC® chiar și în perioada de dezasociere,
    ⦁ Delistarea furnizorilor care nu respectă standardele forestiere durabile și sistemul de due diligence Holzindustrie Schweighofer. Până în prezent au fost delistați 80 de furnizori.
    ⦁ Procesarea de 100% materie primă controlată, de origine legală, datorită sistemului de urmărire prin GPS, Timflow,
    ⦁ „Zero transporturi din parcurile naționale” – deși legislația ar permite recoltarea în așa-numitele zone tampon ale parcurilor naționale și în cazul lucrărilor sanitare,
    ⦁ Dialog structurat cu ONGuri de mediu, precum Agent Green. Pădurile virgine și cele cvasi-virgine deținute de Grupul Schweighofer sunt re-evaluate de experți recomandați de Agent Green. Toate zonele de patrimoniu natural vor fi puse sub protecție integrală.
    ⦁ Holzindustrie Schweighofer a plantat 40 000 de puieți în 2017.

    Mai multe despre aceste măsuri puteți afla aici:

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)