Romsilva, matematică, români…

Românii se încălzesc cu lemne, pe care le taie din pădurile proprii (procentul e foarte mic) sau le cumpără.

Până aici nimic deosebit, dar fiți atenți.

Aproape jumătate din popendulaţia României se încălzeşte cu lemne, dar regia de stat Romsilva asigură sub 15% din necesar. Statul vinde ieftin, cu 150 de lei metrul cub, dar puţin, spun oamenii. Statul administrează 49% din pădurile României. Romsilva pune pe piaţă doar 1 milion de metri cubi de lemne pentru foc din necesarul de peste 7 milioane.

Dumitru Ciobanu, proprietar: „Anul ăsta au costat 3,5 milioane de lei metrul cub. Mai scumpe decât anul trecut cu 2 milioane. Focul îl facem când o ninge, că nu avem lemn.”(sursa)

Deci e o cerere de 7 milioane de metri cubi de lemne. Morți, copți, oamenii ăia trebuie să facă rost de lemne de undeva, pentru că, daca nu o fac, mor de frig.

De unde credeți că fac rost de lemne cei care le vând cu 350 lei/mc?

Exact. Profitând de faptul că Romsilva e condusă de niște incompetenți, taie și fură de unde apucă. Logica ar fi că oprești tăierile oferindu-le oamenilor lemn pe căi legale și oamenii vor cumpăra lemn la 150 lei sau 250 în loc să cumpere la 350 lei. Hoții riscă acum pentru că au cumpărători. Dacă le-ar face statul concurență, ar mai renunța sau ar scădea prețurile până la limita pușcăriei.

Cum ar suna un număr de telefon gratuit, ceva ușor de reținut, unde oamenii să comande lemne acasă? Tăiate, netăiate, sparte, nesparte, sparte pe loc…

Dar toată treaba asta implică muncă. Și directorii Romsilva n-au chef de așa ceva, ei au fost puși acolo ca să fie incompetenți și să fure.

 

out-10

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Eu aș subvenționa producția de brichete din paie pentru a înlocui lemnul. Bineînțeles, această măsură nu se poate lua fără interzicerea exportului de bușteni.

    00
  2. Exemplul clasic in Romania ca in orice alt domeniu.
    Romsilva vinde doar o cantitate de lemn sustenabila si inchid ochii pentru restul care se vinde la negru.
    Cifrele arata bine doar in statistici, economia subterana e omisa de peste tot.

    E ca si in articolele tale despre scoala, nevoile se cunosc dar in loc sa faca schimbari drastice inchid ochii si fiecare se descurca.

    00
    • Lemnul se vinde catre firmele de exploatare la licitatie iar apoi oameni sunt obligati sa cumpere de la firma la preturi astronomice. In felul acesta firmele sunt protejate de faliment iar noi suferim. In trecut se faceau taieri pentru popendulatie, iar lemnul de foc avea un pret decent. In felul acesta nu se mai „fura” din padure ci din buzunarul prostilor. TRAIASACA ROMANIA.

      00
  3. Uite asa pleaca lumea din tara, pana acum plecau de foame, acum si de frig.

    00
  4. Banuiesc ca aceeasi baieti care vand cu 350 de lei sunt si cei care cumpara cu 150 de la Romsilva.

    00
    • Stai asa bos ca nu ai inteles… Nu cumpara nimeni cu 150 ca mai apoi sa merite sa vonzi cu 350.. Ce dracu mai pui gaz, oameni, spagi si nu ramai poate nici cu 50 de lei la un transport e putin.. Aia direct fura lemnul ca sa merite sa il dea mai departe cu 350.

      00
  5. era un articol undeva care zicea ca statul inca detine multe active – printre care paduri si terenuri agricole si singurul scop pentru care le mai detine e sa asigure material de furat pentru „prieteni” – in cazul padurilor si terenuri agricole la pret preferential (gen Insula Mare a Brailei, dar sunt peste tot prin tara). Practic tot ce detine statul roman – pana spre 50% din Romania, este impartit intre prieteni, la preturi stabilite la o bere. Nimeni nu discuta despre asta in campanii electorale decat marginal.

    00
  6. nu știu cât sunt ei de incompetenți, cât sunt legile făcute de rahat, făcute în avantajul marilor companii de prelucrare a lemnului, iar omul obișnuit să nu găsească altă portiță decât aceea de a cumpăra de la hoți.

    00
  7. Sapt trecuta ceva articole ca importam multe gaze de la rusi. Sapt asta ceva articole ca nu sunt destule lemne pt foc si ca trebuie pret mare, de 4 ori cat auzeam ca e in mod normal anul trecut. Urmeaza cumva articole sapt viitoare gen „tata Putin va da gaz ieftin pt iarna daca votati Dragnea”?

    00
  8. Cine a stabilit cererea de 7mil metri cubi?
    Zoso, multi romani tremura si aprind focurile doar cand ninge.
    In zonele rurale se foloseste mai mult lemn decat la oras si la tara oamenii nu au de unde sa plateasca minim 400lei metrul cub, unde mai pui ca trebuiesc taiate si sparte in bucati de pot fi digerate de seminee/sobe.
    Doi batranei cu pensii de 4-500lei nu-si permit un necesar de 4-5m de lemn pentru a trece iarna decent.

    00
    • Normal ca nu au de unde, acolo metrul ster nu e 400 de lei, e mai putin de jumatate, adus de baietii cu carutele sau camioanele direct din padure. Chiar si la incalzitul mancarii le trebuie lemn, asa ca si-l aduc.
      Ca Romsilva nu vrea sa se implice in afacerile astea decat asa, cat sa nu bata la ochi, e alta treaba. Oamenii tot vor folosi cat lemn le trebuie.

      00
  9. e destul de complicat subiectul.

    romsilva ofera lemne la cota (la pretul redus) parca 5 metri steri / familie. banui ca depinde si de zona. restul se vinde la un pret mult mai mare decat daca il cumperi de la oamenii care au autorizatie sa ia lemne din padurile lor.

    @Danielbz ai mei consuma ~1500 de lei pe an. casa cu 3 teracote + apa baie tot pe lemne. taierea lor ii mai costa 100 de lei circularul + 10 lei pe ora de crapat. cam 200 de lei. inainte le taiam eu si tata, dar pentru 200 de lei nu are sens sa ne rupem spatele.

    00
    • La mine in zona se aduc cu caii sau cu duba.Tot asa si eu, cam 2000lei pe iarna.
      Ma gandeam la o solutie pe gaze dar ar fi costisitoare, iar centrala nu mi-e utila pentru ca am nevoie de caldura rapid si fara stres cand cade curentu.

      00
  10. Cred ca gresesti, Vali. Statul nu trebuie sa faca concurenta , aici e problema. Statul vinde cumva in „dumping”. Statul trebuie sa opreasca taierile de padure in exces, nu sa le faca legal.
    Prin urmare statul trebuie sa ridice pretul lemnului comercializat la nivelul pretului de specula, adica pretul pietii, sa impuna presiune si mai mare pe hoti astfel incat pretul lemnului de foc sa creasca peste pretul combustibilor alternativi incat sa nu mai fie rentabil sa furi.

    Costa 600 de lei pe tona brichetele si peletii si porumbul ( arde foarte bine) ?
    Bun , facem lemnul de foc sa coste tot atat, cam 400 lei/mc si aia e. Toata lumea va prefera atunci bricheti, scade motivatia pentru furt.
    Exista destul combustibil alternativ pe piata si mai e loc de adus , cat sa satisfaca nevoia de consum. Problema momentana e ca pretul lemnului e prea mic.
    Da, da, prea mic.

    00
    • mai explic o dată. cererea e de 7 mil mc. oferta legală este de 1 mil mc. de unde vin restul de 6 milioane de mc? n-am cum să oprești furtul dacă cererea e atât de mare…

    • Ok, hai cu matematica-economia.

      Tu zici ca necesarul de lemn e mult mai mare decat cel oferit de RomSilva , ceea ce e corect. Eu zic ca exista suficient combustibil alternativ sa poata substitui lemnul necesar , motivul pentru care nu se intampla asta fiind pretul mai mare fata de lemn , inclusiv fata de lemnul furat.

      Pretul de referinta pe piata neagra, pe care il dai tu, e 350 lei/mc (cam asa stiu si eu) – asta inseamna circa 480 lei / tona de lemn uscat. Ce se fura e verde, dar e alta poveste, nu vreau sa ma pierd aici.
      Pretul de la romsilva e 150lei/mc – deci cam 200 lei/tona. Doar ca, realist nu vede nimeni lemne la banii astia, decat aia cu pile si pot sa iti explic un pic daca vrei cum si cui se vand lemnele astea si la ce pret ajung de fapt pe piata pe urma. Adica , cam tot spre 350 lei/mc la clientul final.
      Tu zici ca sa se exploateze mai mult legal si sa se vanda la 150lei/mc.
      Banuiesc ca implici ca astfel se va fura mai putin nemai fiind piata pentru pretul de 350 lei/mc
      Sa nu uitam ca lemnul furat se vinde la pretul asta din cauza cererii prea mari. Daca ar fi cererea de lemn acoperita tot s-ar face jaf, dar s-ar vinde la preturi mai mici, iar o parte din cei care acum folosesc solutii alternative : carbune (treci prin Teleorman) , bricheti, rumegus, porumb ar migra inapoi la lemne daca ar fi mai lesne de procurat.

      Eu zic, nu.
      E pretul de specula 480 de lei pe tona?
      Costa brichetii cei mai ieftini 600 de lei pe tona?
      Hai sa facem si la Romsilva lemnul 600 de lei pe tona, sau 400 lei/mc ( oricum va ajunge la pretul asta daca cresc presiunile pe hoti) si sa punem presiune. Padurari cu politie, mai multi bagati in ăuscarie , mai multe carute/ camioane confiscate, prejudicii recuperate, sa nu mai merite riscul pentru acelasi pret. 50lei/mc daca mai creste pretul lemnului se va produce shiftul. Cu presiunea corecta aplicata unde trebuie.
      In momentul in care consumul de lemn furat+exploatare va scadea sub pragul la care reprezinta o problema pentru gradul de impadurire, poti sa revii , sa maresti cantitatea de lemn exploatata legal si sa mentii presiunea pe furat. Pretul se va regla in functie de cererea de atunci.

      E o problema faptul ca se consuma 7 milioane de metri cubi si asta trebuie combatuta.

      00
    • Tu zici ca necesarul de lemn e mult mai mare decat cel oferit de RomSilva , ceea ce e corect. Eu zic ca exista suficient combustibil alternativ sa poata substitui lemnul necesar , motivul pentru care nu se intampla asta fiind pretul mai mare fata de lemn , inclusiv fata de lemnul furat.

      m-am oprit aici. ce faci, cauți porc? dar nu vrei să cumperi iepuri la dublu preț? come on, nu mai fă din astea, ăia sunt niște săraci care, conform unor bloggeri, ar trebui înecați ca șobolanii. plus, nu livrează hornbach sau cine mai are combustibil alternativ la sat, prin noroaie, la 50km de oraș.

    • nu livrează hornbach sau cine mai are combustibil alternativ la sat, prin noroaie, la 50km de oraș.

      Asa e. Dar ce sa vezi , lemnul furat , vandut la 350 lei/mc nu ajunge in noroaie la 50 km de oras. Astia de care zici stau deja in padure isi fura singuri lemnul si-l iau mai ieftin. Sunt o alta parte din problema. Cunosc.

      Aia care iau lemn furat , livrat acasa cu duba de 3.5 tone acoperita, sau cu tirul, tot acoperit, stau mai la asfalt asa , unde se poate livra. De unde stiu? Pun lemne pe foc, cumparate de tata la 350 lei/mc. De fapt, mai scump de atat. Si am asfalt pana la poarta. Iar altii , nu hornbach , livreaza bricheti la mine, de exemplu.
      Dar lemnul e mai ieftin, boss.

      00
    • ok, revenim la oamenii care au salarii de minim 2000 Europterix ce citesc pe aci si pe la Cetin :).
      7 milioane de oameni folosesc lemnul.
      zici de peleti – stii cit costa o centrala pe peleti?
      zici de brichete – ok pentru cei ce au seminee sau chiar teracote. la o soba „normala” (presupun ca aici intra marea majoritate a celor 7 milioane) ai idee cam care diferenta de puterea calorica intre o tona de brichete si la o tona de lemne de fag/stejar/carpen? gugale daca vrei sa te distrezi:)
      porumb – merge de popcorn la teracota

      solutii alternative sigur exista – un prieten imi spunea ca tocmai a terminat de instalat ceva pompe de caldura. supermistoeaux. 17.000 oiro.

      petru marea majoritatea solutia ramina la Romsilva. Discutam de o resursa ce trebuie folosita in interesul oamenilor inainte de orice ecoterorism. lemn este mai mult decit suficient in paduri. trebuie doar exploatat cu cap

      00
    • Nkm, am pe cineva în familie care câștigă pana în 1500 de lei lunar, iar nevastă-sa un pic mai mult și au centrală mai scumpă decât a mea -și cu randament mai bun. Pentru că se justifică investiția la el,pe când la mine nu. Casă izolată, arde deșeuri, resturi vegetale de la pomi și tot așa. Dacă ei își permit rămâne să te aud cum ii plângi pe aia cu ajutor social sai care trăiesc din pensii de 500 de lei și votează știi tu ce, să îți facă în necaz.

      Folosirea resursei lemnoase cu cap nu înseamnă autorizarea consumului atât cât e cerere ci atât cât e sustenabil. Cuvântul vă spune ceva?

      Cum vine aia?: Avem nevoie de 7 mil MC de lemn sa ne lase statul să îi tăiem că așa zice Vali că e bine – și, mai ales, la preț mic, că noi suntem săraci și nu vrem să stăm în frig, chit ca peste 15 ani nu o sa mai avem de unde să mai tăiem 7 mil mc pe an, poate doar surcele.

      La mine la țară e un lac de acumulare. Primăria a luat cumva dreptul de exploatare al luciului apei de la apele române și a permis tuturor să pescuiască oricând, oricât. Nu știu cu ce bază legală, dar știu că așa e. Serios, pot să merg în prohibiție la primărie și să cer autorizație de pescuit, iar controlul de la filială o ia prin gura, ei aleargă după de aia cu permise eliberate de ei. Spun că am văzut asta.
      Primarul e un om bun. A dat la toată lumea, după nevoi.
      E o singură problemă. Pește nu prea mai e, că permise avem toți. Toată lumea e mulțumită acum.

      00
    • Da, exact așa vine. Avem 7 mil consum pt popendulație, ăsta îl planificam mai ales ca avem suficienta pădure pt asta. Lemnul este resursa regenerabila și o mare parte a lemnului de foc vine din „curățirea” pădurii de arbori uscați, etC. Este ca o gradina unde trebuie pășești ca sa fie frumoasă și sa dea recolta bună. Și cu ce pășești te încălzești . Ca nimeni nu face drumuri forestiere sa se curețe/exploateze pădurile și mai departe de marginea drumurilor este cu totul alta poveste.

      00
    • Scuze de autocorect. Dar cred ca se înțelege ideea:)

      00
    • Ideea se intelegea din primul comentariu. Doar ca nu-s de acord cu ea.

      00
    • cu asta sintem amindoi deacord :)

      00
    • „Problema momentana e ca pretul lemnului e prea mic”
      hey man, pe ce lume traiesti? exista babe singure care traiesc doar din pensia de urmas. La aia cu 300 lei pe luna te gandesti?

      00
    • @nkm:
      Fondul forestier din Romania este declarat – 6.54 mil hectare .
      Densitatea medie a lemnului in padure e de circa 325mc/ha.
      asta inseamna circa 2.12 miliarde de metri cubi in fondul forestier din Romania. Aveam un link si cu asta dar s-a pierdut.

      Resursele valorificabile anual conform asociatiei forestierilor din Romania sunt de 18-20 milioane de metri cubi. 20 de milioane e cam 1% din fondul forestier , ceea ce e rezonabil. Mai caut, daca vrei alte informatii despre regenerarea padurii ca sa iti dovedesc asta.
      Tot in linkul de mai sus poti vedea ca lemnul exploatabil pentru prelucrare , adica lemn de lucru- care se vinde mai bine, e alocat pe la 14.9 mil. mc din 18.5 exploatabili. Adica vreo 80%. Proportia din 20 mil mc e 16.1 mil mc.
      Lemnul de foc exploatabil e pe la 3.6 mil mc din
      18.5 deci aproape de 4 milioane de metri cubi daca se permite exploatarea a 20 mil mc , din aia 7 care se vor necesari.
      Vezi tu de unde ii mai iei pe ceilalti 3 milioane. Daca vrei sa ii iei din lemnul de lucru, esti invitat sa concurezi cu industria aia pe el.
      De ce nu se exploateaza legal si real 4 mil mc de lemn de foc anual ci numai 1.5 ? Nu toate padurile apartin de Romsilva. Nu are de unde dracu’ sa dea 7 milioane de mc de lemn de foc.
      Restul sunt private. O parte importanta din ele este impartita pe loturi mici unde nu se poate amenaja fond de exploatare, cu tot ce inseamna asta, iar ultimele dispozitii permit exploatarea de 3mc/ ha / an . Stii cum e cu romanii si asociatul.

      Esti invitat sa vii cu argumentele care sustin ca e destul lemn pentru toata lumea. Poate ne spune Vali unde tine ascunsa padurea aia de 92300 de hectare care ar permite exploatarea de inca 3 mil mc anual.
      Cam asta e cu matematica.

      exista babe singure care traiesc doar din pensia de urmas. La aia cu 300 lei pe luna te gandesti?

      Nu, nu ma gandesc ca nu sunt membru PSD.
      Troland, as zice ca babele alea le-au mancat zilele sotilor, daca-s urmasi , dupa ce n-au muncit nimic toata viata, daca nu au propria pensie de 300 de lei.
      Pe principiul asta ar trebui sa ma gandesc si la aia care nu au nici 300 de lei si care stau pe strada , poate le trebuie si lor o casa, dupa care niste lemne de foc si ce-or mai avea nevoie.
      Saracii oricum primesc, cred , ajutoare de incalzire, ca asa e pe aici pe la noi.
      Pretul lemnului nu are de ce sa fie reglementat ca forma de ajutor social , ca doar nu vorbim aici de gigacaloria din Bucuresti, nu? Lol

      00
    • @catalinx
      in primul rind un sincer bravo ca nu mesteci niste cifre aruncate pe ici pe colo si te obosesti ca sa te informezi inainte sa vorbesti

      iti mai dau niste linkuri
      http://roifn.ro/site/rezultate-ifn-1/
      sau
      http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/statistica_activitatilor_din_silvicultura_in_anul_2015.pdf
      si un text luat de aici
      https://www.fordaq.com/newsletter/3430/Indper.docx

      Piata lemnului de foc pentru popendulatie – locul unde ajunge cel mai mult lemn taiat ilegal

      Debuseul principal al lemnului taiat ilegal este piata lemnului de foc pentru popendulatie
      Conform datelor din Raportul furnizat de Institutul National de Statistica[13], 3,5 milioane locuinte se incalzesc in Romania cu biomasa, consumul total fiind de 19,5 milioane tone biomasa! Din acest total de biomasa, biomasa forestiera reprezinta ponderea covarsitoare. Totalul biomasei forestiere legal exploatate – lemn de foc propriu-zis, peleti, laturoaie si rumegus din prelucrarea lemnului – care ajunge la dispozitia popendulatiei este de maxim 10-11 milioane mc. Diferenta o reprezinta lemn taiat ilegal care alimenteaza aceasta piata a lemnului de foc.
      Evident, aceasta este adevarata piata a lemnului taiat ilegal. O piata uriasa, care functioneaza cu “retele de distributie locale”, lanturi scurte de aprovizionare de la padure pana la consumator, cu complicitati locale.
      Atata timp cat diferenta intre pretul lemnului de foc legal exploatat de 400-450 lei/mc si pretul pietei negre a samsarilor si carausilor locali de 200-250 lei/mc, cat timp aceasta diferenta este uriasa si mai mult in multe zone din tara nu mai exista disponibilitate reala de lemn de foc legal exploatat(cerere foarte mare), piata lemnului de foc va absorbi cantitatile uriase de lemn taiat ilegal!

      pe linga romsilva, mai adauga si proprietatile comunelor/oraselor si o sa ajungi la un 65% din fond forstier cumva proprietatea „statului”.
      conform datelor din 2015 undeva la 6 mil m3 a fost lemn de foc si cu aceasta cantitate nu cred ca ai auzit de o criza a lemnului. discutam de cifre „legale”.
      e o discutie lunga/lata si o gramada de probleme ce au dus la lipsa lemnului de foc sau la preturile astronomice in unele zone. problema nu este neaparat pretul (o timpenie sa spui ca stabilesti un pret ca sa poata cumpara toata lumea – nu sintem PSD) ci disponibilitatea lemnului. Din luna Martie nu s-a gasit lemn de foc pina undeva in Septembrie/Octombrie – schimbari de legi, supra-controale, licitatii intiziate, cantitati de lemn mult mai mici scoase la licitatie fata de anii trecuti, etc. Acum ca a dat frigul este normal sa fie un haos total.

      00
  11. Asta se aplica in orice zona din Romania. Nu ar fi evaziune daca taxele ar fi decente. Nu ar fi masini inmatriculate in Bulgaria daca nu ar fi taxa de mediu. Intrebarea este de ce nu se face? Ca uite ca idei si solutii avem!

    00
  12. Ăla a zis în reportaj 3 milioane jumate metru, nu metru cub. Cred că se referea la metru ster, lemnele de foc nu prea se vând la metru cub. Și cred că le cam fura, metru ster e sub 300 de lei la privați.

    • am mai intrebat și eu, cam atâta e, 350 lei metrul cub.

    • Am schimbat furnizorul de lemn de foc. Ala din Mihăilești nu mai raspunde. Asta din sectorul 4 a fost foarte ok. I-am zis ca schimb furnizorul si mi-a spus ca nu prea se mai găsește lemn de foc pe piață. Toți terchea berchea aveau un depozit de lemne de foc iarna. In iunie nu gasesti sa cumperi ca ar fi la juma de pret. Se mai triază acum. Am luat cu 400 mc transport inclus

      00
  13. O solutie pe termen ceva mai lung ar fi sa plantam arbori Sequoia sau Baobabi. Ma rog, baobabii s-ar putea sa nu mearga pe aici ca ninge, ei sunt arbori de zona calda. Cu sequoia astia facem treaba nene, cu un arbore din asta se incalzeste un sat intreg. Singura problema e ca trebuie sa asteptam vreo 300 de ani pana ajunge la dimensiunile corecte. Zic pe termen lung, foaaaaarte lung.

    00
  14. Ceea ce nu ati pus la socoteala este ca sunt oameni care au padurile lor, deci pot sa taie singuri – legal sau nelegal. Legal, chemi padurarul sa iti marcheze copacul pe care vrei sa il tai si pe urma il dobori. Nelegal, il pui jos si il cari cum poti, chestia e sa nu te prinda.
    Mai e si situatia in care oamenii cara din padure copacii doborati de vant, pe care nu i-a taiat nimeni, dar si asta tot furt este considerat, trebuie lasati sa putrezeasca acolo.
    Mai sunt si ocoalele silvice private, care pot sa scoata la vanzare lemne de foc.

    00
  15. …și în timpul ăsta putrezesc milioane de metri cubi de lemn uscat [copaci uscati] in paduri. Cine nu crede, sa intre in prima padure intalnita si se convinge.
    Si da, romsilva nu ofera decat 1 mil. m³ pentru ca in caz contrar dispare biznisul cu ceilalti 6 mil. m³. Adica ei nu onoreaza cererea ca sa apara oferta alternativa, de la care cu siguranta mai ciugulesc si mai marii cate ceva. Adica mai simplu, daca romsilva ofera toata cantitatea, cei 2,100,000,000 lei (RON, nu ROL) corespondenti celor 6 mil. m³ ‘ai cui ramane’ ? 466 de milioane de ieuro bo$$, asta-i biznisul.

    00
  16. Nu înțeleg pe unde e 350 metrul de lemn? În Bv e la 170. În satele din împrejurimi 130. Mai la vale spre Prahova e 170-200. La romsilva poți merge sa îți iei bon de lemne da’ au numai pentru cine vor ei. Vorbim de lemn de foc esență tare, trunchi. Și prețul e pentru gata tăiat la dimensiune, nu si crăpat. Dacă discutăm de craca e 100 lei metrul.

    00
  17. *LEMN
    (5366)
    Sau *5084 (SOBA) ;)

    00
  18. Baia Mare-250 lei =2m ster,lemn adus la usa si tăiat la ce dimensiune vreau: 25 cm,30 sau 35cm. Cumpărat oficial anual de la firma de prelucrare a lemnului.Nu folosesc tot/an fiindcă am gaz pt. gătit,lemnul e strict pentru încălzit.

    00
  19. pentru ca vorbesc cam multi oameni de m3 sa clarificam putin.

    lemnele de foc de care este vorba pe aici se vand la metru ster. 1 ms = ~0.7 m3 daca e cinstit.

    la m3 nu iti vinde nimeni. m3 e rezervat pentru scandura/grinzi samd.

    si lemnele aduse taiate si aranjate frumos se vand tot la metru ster. (pretul lemnelor intregi + ~20% diferenta de la ster la cub + manopera de taiere)

    00
  20. Românii se încălzesc cu lemne. La fel au facut si parintii lor si la fel o vor face si copii lor. Si lucrurile vor ramene asa indiferent de cate generati de aifon sau samsung or mai trece.Pt ca nimeni nu e interesat sa-i ajute sa se incalzeasca altfel. Degeama cica avem fonduri europene ce nu le accesam sau la orice calcul simplu vedem ca toata lumea ar iesi mai castigata daca am eficientiza resursele energetice .Statul nu contribuie cu nimic la schimbarea acestui sistem deoarece cei ce ne conduc nu ar avea nimic de castigat din asta. Si cand s-or termina padurile statul va arata cu degetul la cei ce se incalzesc cu lemne.Ca ei poarta vina . SI toata lumea va uita ca defrisarile masive nu se fac pt cei ce se incalzesc cu lemne.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)