Tablete ieftine – o afacere bună, o piață închisă

În România se vând mai multe tablete ieftine (chinezești) decât tablete brand. E oarecum logic, prețul imbatabil al acestora le face atractive pentru o categorie de public pentru care produsul în sine contează mai mult decât posibilitățile lui.

Câțiva antreprenori deștepți au mirosit repede cheia succesului: cumpărat resturile de la iPad și Tab și făcut o lansare nouă la fiecare trei luni, ca să vadă poporul în ziar că se lansează tablete noi. Și se aburesc specificațiile și capabilitățile și lumea cumpără, că sunt ieftine.

Întrebarea mea este cât de mult îi considerăm pe aceștia consumatori de ce facem noi aici, dat fiind că ei nu instalează aplicații și nu stau pe net de pe mizeriile alea de tablete. Ei există în statistici ca posesori, piața îi ia în considerare ca potențiali clienți, dar peste 50% din ei nu au un router wireless acasă și nu știu ce e aia app store. Ei se uită la MYnele TV și Taraf TV pe SeeNow, se joacă cele 20 de jocuri preinstalate și aia e tot.

Pe de altă parte, e amuzant să îi vezi cum păstrează folia pe ecranul anti zgârieturi sau cum prețuiesc stickerele alea cu capabilitățile de pe ecran.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Bai, nu stiu pe unde te plimbi tu, insa eu n-am vazut decat la tabletele in teste stickerele alea lipite pe marginea ecranului.

    Asa de trist e in Brasov? :-P

    00
  2. De pe emag, random:
    In primul rand se observa display-ul care se zgarie foarte usor si care nu reda culorile cu fidelitate,unghiurile de vizionare fiind foarte mici,daca inclin putin tableta deja imaginea este afectata foarte mult.

    -Se mai blocheaza din cand in cand.

    -Rezolutia destul de mica si se observa acest neajuns mai ales ca are 7 inch.

    -Nu reda sunetul clar,nici castile si nici difuzorul.

    -Castile cu care vine se aud foarte rau pe orice device dar la nevoie se pot folosi.

    -Semnalul wireless destul de slab chiar daca router-ul e la 7 metri si un perete subtire intre.

    -Calitatea constructiei lasa de dorit,scartaie cand apesi pe spate .

    -Spatele este alb lucios ,poate arata mai bine cu negru mat sau o culoare mai inchisa.

    -Nu are GPS.

    -Are doar o camera frontala care ,in lumina slaba face un noise de nu mai intelegi ce se vede.

    00
  3. voyooooooooo ba toti se uita pe voio ..tableta exista sa vezi filme pe net cand inca nu ai smart tv si calculatorul e prea departe :))

    ps. o tableta cu 512 ram nu e tableta

    00
  4. NOU
    #5

    si isi tin cutia deasupra pe dulap, la vedere.

    00
  5. androide, cutia o tii pentru ca in Romania daca nu duci tableta in ambaljul original la service nu beneficiezi de garantie.
    Si o tii pe dulap ca sub pat ai cutiile de la cuptorul cu microunde si aspirator.

    00
  6. Ca posesor de tableta ieftina (E-Boda A300), va spun urmatoarele: constructie buna, putere de procesare absolut satisfacatoare pentru ce fac eu pe ea (browsing, Cut The Rope, Angry Birds, Skydrive, Chess, Maps, Facebook, Office, filme 720p, muzica). Semnal wireless foarte bun, ecran decent (nu extraordinar), autonomie de asemenea (aproximativ 5 ore folosită în continuu). Mici inconveniente: se incalzeste simtitor in partea dreapta sus, camera e pusa la misto, calitatea capturilor fiind execrabila (dar sincer nu dau doi bani pe asta). Tinand cont ca am dat 250 de Lei pe ea, zic ca e mai mult decat ok.

    Partea cu tipii care isi iau tableta ieftina si nu o exploateaza (ca n-au net, ca nu stiu sau nu au bani sa cumpere aplicatii sau eu mai stiu ce) mi se pare frectie pe langa aia care isi iau tablete scumpe si fac acelasi lucru sau, mai rau, filmeaza cu ele prin pub-uri in low light.

    NU am fost niciodata adeptul brand-urilor si mereu am cautat produse cu un raport calitate pret optim. Pentru tipii mai putin analitici, iPad-ul si Galaxy Tab-urile probabil ca sunt de neinlocuit.

    00
  7. din pacate, in Romania, oamenii normali (cei care merg zilnic la serviciul care nu este multinationala) nu isi permit sa plateasca 1800 + pentru o tableta Samsung ori Ipad. si oricum nu cred ca tableta este un „mediu de lucru” ci este mai mult un mediu de divertisment (net, messeneger, tv online etc.) extrapoland este la fel ca la masini – nu toata lumea cumpara bmw, mercedes, ferrari etc. mai sunt si oameni normali care cumpara masini normale. utilizatorii de tablete nu sunt neaparat dezvoltatori IT ci sunt simpli consumatori care cumpara si apreciaza anumite produse, nu neaparat high-end. din pacate Romania nu este un consumator high-end ca de altfel nicio alta tara. peste tot in lume se cumpara tablete ieftine si scumpe in functie de buget, nevoi si abilitatea vanzat0rului.

    00
  8. @septimiu: asta crezi tu, ANPC-ul spune cu totul altceva. ce misto ar fi daca nu am mai vorbi fara sa ne aflam in cunostiinta de cauza…

    00
  9. @septimiu #6
    Asta e cel mai mit urban dintre miturile urbane. Din proprie experienta iti spun ca poti beneficia de garantie, in Romania, chiar si fara bonul fiscal/chitanta originala.

    In principiu pentru majoritatea retailerilor bonul fiscal este suficient, pentru restul exista OPC si apoi te suna ei sa rezolve problema…

    00
  10. NOU
    #11

    cati cutiagii p’aici…

    00
  11. benficiezi de garantie si fara cutia originala, dar daca produsul e trimis prin curier in alta cutie decat cea originala, producatorul nu-si asuma raspunderea in cazul unor defectiuni aparute din cauza transportului.

    00
  12. La laptopuri este asa: HP da comanda in Taiwan la Compal sau altii. Astia le dau la chinezii din RPC sa asambleze. Laptopurile se livreaza in toata lumea. HP Viena conduce operatiile din mai multe tari inclusiv Romania. Aici exista reprezentanta HP. Sunt cativa importatori autorizati care revand la alti cativa dealeri autorizati. Se spune ca produsele sunt americane. Toti din lantul de mai sus trebuie sa castige. La tablete probabil ca o sa fie la fel. Acum sunt multi care le cumpara direct din China sarind pe taiwanezi, reprezentante zonale etc. De ex, firma americana Coby care face acelasi lucru ca cele 3-4 firme de la noi care se lauda ca lanseaza tablete romanesti. Coby are tablete americane. Astia de la noi au chinezisme. La laptopuri, Alienware/Dell ia barebone din Taiwan/China, asambleaza si vinde laptopuri americane. Daca altii fac acelasi lucru se spune ca vand chinezisme desi componentele sunt aceleasi. Cand pui la barebone o placa GeForce de top, daca merge e ok, daca are probleme, nu e vina chinezilor care asambleaza barebone. Ai scris un articol despre tablete luate cu 73 usd din China. Calculul nu este corect. La cei 73 usd se adauga transport prin curier rapid si tva. Se ajunge la 350 ron cost. Daca pui pret 1000 cu reducere 50% le vinzi cu 500 ron din care opreste bani si site-ul. Nu e mare afacere.

    00
  13. Mai exista ceva electronic ce nu scrie pe el Made in China? Si pe PS3-ul meu daca ma uit scrie made in china desi Sony e marca japoneza!

    00
  14. Iar astia ce-si cumpara tablete ieftine apoi ies in fata urland ca Android-ul merge prost, ca uite ce fain e iOS pe iPad mini, iar Android 4 se blocheaza pe tableta lor Serioux.

    00
  15. Eu nu inteleg ura catre cei care cumpara tablete ‘ieftine’. De curand am luat un speedstar s cu android, mai mult din curiozitate. La exact aceleasi specificatii o tableta Samsung de exemplu era cu 500 de lei mai scumpa. Tableta este folosita pentru citit ziare, PDF.uri si jocuri pentru baiatul meu de 3 ani. Pana acum nu am avut probleme cu niciun joc 3d sau filme ‘HD’. Avand in vedere pentru ce am cumparat-o nu as alege o alta tableta mai scumpa. Dupa ce ne acomodam cu ‘tehnologia’, clar va urma una mai scumpa. Asa am facut si cu smartphone.ul. Pana nu vezi cu ce se mananca nu are rost sa dai prea multi bani. Kestii serioase nu cred ca poti face cu o tableta, decat poate cu una cu windows, dar atunci trebuie sa-i cumperti si tastatura, etc.

    00
    • „Pana nu vezi cu ce se mananca nu are rost sa dai prea multi bani.”
      De acord, in afara cazului in care esti tech savy si stii sigur ca iti trebuie o anumita tableta mi se pare ridicol sa cumperi cine stie ce. Ma amuz foarte tare cand vad pe cate cineva cu un iphone pe care il foloseste doar ca sa vorbeasca si poate putin web browsing si nimic altceva(apps, games etc) da, ba’ el are iphone.

      „Kestii serioase nu cred ca poti face cu o tableta, decat poate cu una cu windows, dar atunci trebuie sa-i cumperti si tastatura, etc.”
      Ca posesoare a unei tablete high end(aici trecusem numele tabletei dar m-am gandit ca poate pare ca fac reclama) permite-mi sa nu fiu de acord.Pot edita poze, clipuri video, pot scrie/desena(de mana cu stylus), pot crea documente office(si nu imi trebuie tastatura fizica, cea virtuala e mai mult decat suficienta la 10.1 inch ai tabletei), pot instala aplicatii pentru a proiecta cladiri si lista poate continua.Nu vorbim ca prea putine jocuri au ceva lag(minim) si e o placere sa vezi filme si pot face browsing ca si cum as fi la pc.
      Accept ca tabletele Microsoft Surface sunt cele mai productive de pe piata in momentul de fata(poti avea aceleasi aplicatii pe care le ai pe un pc cu windows).

      ” De curand am luat un speedstar s cu android, mai mult din curiozitate. La exact aceleasi specificatii o tableta Samsung de exemplu era cu 500 de lei mai scumpa.”
      Te invit sa te uiti pe YT la o comparatie intre o tableta chinezeasca si un ipad mini(cea mai „low end” tableta de la apple) cu aceleasi specificatii (teoretic) sa vezi ce diferenta uriasa exista de fapt :)

      00
  16. @PlayActive Monitoare Samsung Made in Romania ai vazut? Daca nu, fa o excursie la un Domo/Alex…

    00
  17. Zoso – In articolul de fata, ipocrizia ta este maxima. Spui ca romanii care cumpara tablete i3ft1n3 sunt de cacat (cel putin, asa insinuezi), dar pui link de afiliat, poate, poate mai faci un comision de pe urma lor…

    Cam musti mana care-ti aduce niste bani.

    PS – Nu-s utilizator de tableta. De nici un fel…

    00
    • @Claudiu B: dacă asta ai inteles din articol, da, ai dreptate. dacă citești mai atent și tot asta ințelegi, plm, poate ai tastat greșit cancan.ro și ai intrat aici. serios, asta se ințelege din articol?

  18. Asta inteleg, ori de cate ori as citi…

    00
  19. ok. după avatar, scriipe seopedia, parcă, și din adresa de email pare că ai un site. deci, teoretic, lucrezi cu online-ul. recitește doar penultimul paragraf. ăla te interesează pe tine, ca om de online. că auzi pe la colțuri că sunt 500.000 tablete in românia și te gândești că e o piață acolo și după ce bagi 5 sau 10 mii euro intr-un app de tabletă vezi că el nu se intinde pe nicăieri și incepi să cauți cauze și vinovați. de aia în paragraful ăla explic că, deși în românia s-au vândut mii de tablete, ele nu sunt tablete in sensul in care eu si cu tine le percepem, adică device-uri pe care oamenii consumă media (cărți, video, websites).

    e mai clar acum?

  20. Eu am inteles aspectul asta. Numai ca nu m-as fi “oparit” daca nu ai fi pus link de afiliat. Nu ma intelege gresit… Eu m-am ocupat de afiliere in ultimii 3 ani. Numai ca mesajul articolului tau si link-ul de afiliat nu se pupa deloc. Parerea mea…

    No offense.

    00
  21. Poti sa faci ce vrei in “ograda” ta. Sper ca si tu ai inteles “doleanta” mea.

    00
  22. @Claudiu B : Eu nu am inteles niciodata problema cu faimoasele linkuri afiliate. Te duci cu mouse-ul pe el ( din Chrome) vezi unde duce si nu dai click. Simplu ca buna ziua. Cu ce te afecteaza pe tine ca o sa cumpere un numar de indivizi care au ajuns aici prin nea’ Gogu’ si mananca si Zoso o paine cinstita, ca doar nu behaie zilnic la noi degeaba.
    Toate lumea ar vrea sa aiba 10k de unici pe zi sa plaseze un link, sa click-uiasca vreo 2000 si sa cumpere vreo 50 acolo ca oricum erau in cautare de o tableta ieftina ( ca altfel nu ajungeau la postul de mai sus). Tu n-ai face la fel daca ai avea cu ce? Strugurii ori sunt prea sus, ori cu siguranta sunt acri.

    00
  23. Claudiu a punctat foarte bine. Bravo Claudiu!

    00
  24. claudiu a degajat in tribună.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.