o şuşanea

Să presupunem că în blogosferă se desfăşoară o campanie de awarenes pentru plata cu cardul. Să presupunem. Să mai presupunem că un oarecare realizator tv scrie pe blog că i s-au furat banii de pe card şi că el ştie că un card e diavolul pe pământ. Există oare o conexiune între cele două evenimente? Nu. În mod sigur nu. Şi nu, nu are legătură cu faptul că nişte bloggeri răi au strigat “fake” şi “foame după audienţă” atunci când realizatorul a avut o tentativă de campanie în emisiune. Nici nu ştiu de unde v-a venit ideea asta. Dar cu siguranţă nu e adevărat.

ps: merci, cap. apreciez.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. O fi acelaşi personaj căruia i-a explodat laptopul în emisiune?

  2. Cat de discret esti ! Inca nu m-am prins la cine te referi …

    00
  3. Sa zicem ca acel oarecare realizator tv este un prost :-D

    00
  4. sa zicem ca exista oameni care au atat de muuult timp liber incat pot sa intrevada in orice afirmatie o eventuala conspiratie si care din dorinta de a iesi in evidenta gasesc ca ar fi interesant sa comenteze aiurea numai pentru a striga prezent la „cugetatul” pe blogosfera…..

    00
  5. Prima – si ultima – data cand am folosit e-banking in Romania a fost in 2005, Terrabanking de la Romexterra, care venea cu un CD de instalare si un token de autentificare pe care trebuia sa il returnezi la finalul contractului (o mizerie de USB drive de 4 MB, dar altfel nu vroiau sa rezilieze contractul).
    Revenind la subiect, marti fac plata din numitul Terrabanking catre Electrica pentru facturile pe ultimele X luni. Vineri plec pentru un weekend la mare, ma intorc duminica si gasesc totul in bezna. Frigiderul praf, lumina ioc, curent ioc. Evident, baietii mi-l taiasera.
    Luni ma echipez si-mi deplasez fizicul la Muncii, unde era sediul lor. M-am certat doua ore cu idiotii, care nu intelegeau ca se poate plati de acasa. „Pai si cum de acasa? N-ati fost la banca, nu e valabil” – „Pai uite, ‘mai draga animalule’, confirmarea OP electronic” – „Nu, nu se poate, nu exista asa ceva, e fals”. In fine, dupa trei ore de scandal, au ajuns la concluzia ca e vina mea, ca nu le-am transmis copii dupa OP pe fax, ca ei „n-au timp sa stea sa verifice toate intrarile in cont”. Intr-un final, am dat-o la pace, in sensul ca eu am platit rebransarea, ei n-au aplicat penalizari.
    Unde vroiam sa ajung: sa platesti cu e-banking e simplu. Sa gasesti oameni / firme / regii destupati/e la cap care sa iti accepte plata prin e-banking e complicat. S-or mai fi schimbat lucrurile de cand am plecat, cine stie, da’ eu am aceeasi perceptie despre facturile la utilitati aici.
    Spre comparatie, in Cehia, tara ex-comunista: chiria prin e-banking; factura la service prin e-banking; factura de net prin e-banking; factura la credit card prin e-banking. Rulajul meu de cash e in jur de 200 de euro pe luna, pentru cumparaturi micute si diverse cheltuieli „din mers”. Cum de la astia se poate? Fiecare factura care iti vine (fizica sau PDF) are niste elemente: numar factura, contul beneficiarului, codul bancii la care e deschis (si asta e unul singur pentru toata tara, nu dume gen „BCR sucursala Mosilor”), simbol static (asta e ceva care descrie tipul platii) si simbol variabil (care este, in genere, acelasi cu numarul facturii). Rezultatul? Orice plata se duce in contul in care trebuie, iar beneficiarul stie exact de unde ii vin banii.

    00
  6. Evident. Toshiba te-asteapta si cu prajituri daca ti se strica laptop-ul.

    00
  7. Badea e anti-card de dinainte de campania ING. Cine a vazut emisiunile lui stie asta cu siguranta.

    00
  8. chiar el…hai sa-l plangem ca a ramas fara salariu

    00
  9. Posibil dar puţin probabil. Presupun că poate fi verificat.

    00
  10. asa stie el sa faca audienta-ma refer la frizat aici.ciudat,face si el o data uz de card si tocmai atunci il cloneaza.ori e ghinion ori e inventie,plus ca primeste salariul pe cardul ala deci lei si acolo se plateste in euro, in America cu dolari.Da , cam „pute”……

    00
  11. OMG! Paranoia e in floare. Realizatorul respectiv se plangea de demult ca n-are incredere in carduri si ca isi scoate toti banii cum primeste salariul.

    00
  12. Daca este dobitoc, atunci asa ramane:)…Cum am stabili!

    00
  13. @eftimie: intrebarea ta era retorica, nu? Nu de alta, dar raspunsul era continut in primul tag al articolului…

    00
  14. Daca ne extragem din volbura evenimentelor media legate de carduri si privim realist, ne raman cel putin doua argumente puternice contra cardului:

    1. Sumele proprii de bani sunt accesibile doar in anumite locuri sub „sanctiunea” unui comision consistent.
    2. Daca primim salariul pe card, suma real cuvenita nu este egala cu cea pe care o dobandim dupa o serie de retrageri. Acesta este si un argument care a fost tema unei declaratii de neconstitutionalitate.

    Povestea domnului Badea, reala sau nu, este povestea cat se poate de cruda a multor oameni pentru care farama aia de bani era singura gura de oxigen pana la o noua leafa.

    00
  15. @adi: intr-adevar in tari unde sistemul bancar este pe de-o parte mai avansat si pe de alta face ceea ce trebuie sa faca, si nu doar sa ia comision pentru tot, de ex. si daca-ti consulti contul de la propriile bancomate (asta mi se pare gaselnita geniala, poti in teorie sa-ti golesti singur contul, doar interogandu-l mereu :D) deci revenind, intr-o astfel de tara poti sa ai rulaj cash aproape 0 (cazul meu)! Personal sunt un mare adept al cardului si chiar si al microplatilor facute cu cardul; un mic exemplu: posta are automate de timbre platibile si cu cardul; in functie de oficiul postal poate sa nu existe limita de suma; o data mi-a trebuit o diferenta fata de un timbru existent ceva gen 0.10-0.15 euro; am zis sa vad daca se poate plati cu cardul… si s-a putut! :) ce a fost mai misto a fost faptul ca tranzactia nu mi-a aparut niciodata in cont, explicatia fiind aceea ca mai mult ca sigur costul tranzactiei o facea complet nerentabila asa ca nici nu s-au mai obosit sa o proceseze, sa o trimita bancii, au suportat-o ei :) dar in rest tranzactii normale de 0.55 euro trec fara probleme… si de fiecare data ma uit amuzat cum la automatul de langa mine cineva baga moneda dupa moneda… si cum mai mult ca la urma i se da restul in monede de 1 cent! :D

    @mugur: iti spune ceva asta?
    „Internal Server Error – Read
    The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

    Reference #3.ddf50508.1258701858.0”

    00
  16. @BITmaster: Da’ pe de alta parte, a dracu’ coincidenta, tocmai lu’ ala care n-avea incredere in carduri de cand s-au inventat i se fura leafa de pe plastic.

    00
  17. @ipo: Pai stii cum e, de ce ti-e frica nu scapi :)

    00
  18. @Vlad: ce nu inteleg eu, vizavi de cehi, e cum de la astia se poate si in Romania nu. Si asta nu e valabil doar pentru plata cu cardul, ci si pentru cei vreo 600 km de autostrada, intr-o tara care are vreo 400 km lungime si 200 latime, si pentru curatenia de pe strazi, si pentru parcurile prezente peste tot, si pentru… mai bine lasa.

    00
  19. Badea n-are treaba cu ING, el are card la BRD…

    00
  20. @Nicu B.: Prietene, cea care pute este mintea ta, care a fost capabila de cugete aceste ineptii postate pe blog. Pt stiinta ta, indiferent de valuta contului la care este atasat cardul, in urma unei tranzactii cu cardul se face conversia valutara automata. Sau tu ai vrea sa ai cate un card pt fiecare tara cu valuta diferita de a ta?? Asa ca, stimabile, iti recomand prieteneste ca inainte de a scrie ceva (din dorinta de a fi de acord cu gloata) sa te informezi putin. Nu e vina ta ca domeniul iti este strain, dar e pacat sa cazi in derizoriu….

    Cu deosebita stima!

    00
  21. @adi: ce pot sa-ti raspund eu la intrebarea: „de ce oriunde altundeva se poate si la noi nu?” Cred ca atat Vali cat si MB in felul lor incearca sa raspunda la aceasta intrebare: din pacate se pare pur si simplu ca nu se poate (vezi de ex. seria articolelor lui Zoso despre condusul in Romania sau uita-te la orice inregistrare a vreunei emisiuni de-a lui MB).
    @miska: daaaa s-a schimbat… poate ca tehnic se poate, dar mentalitatea nu e schimbata! Plus ca tehnic ca la noi, in Romania, la nimeni: in marea majoritate a lumii, intr-adevar doar partea magnetica a cardului se citeste… si trebuie sa semnezi chitanta, si teoretic aceasta semnatura trebuie comparata vizual cu cea de pe card (dar in practica este foarte rar (exista un articol celebru in care un american a vrut sa vada pana unde se poate merge: in loc sa semneze desena sau scria tampenii si cu toate astea tranzactiile se procesau); in unele tari, cum ar fi de exemplu Franta, unde s-a si inventat cipul pentru card, se foloseste cip-ul combinat cu PINul. Ei bine, prima data cand am platit cu cardul in .ro am ramas complet socat: intai de toate am fost intrebat daca-mi cunosc pin-ul! WTF?!? Pai clar ca-mi cunosc PIN-ul, doar e cardul meu, nu?!? Ok, bag PIN-ul, se face tranzactia, ies chitantele… si ma si pune sa semnez?!? Evident nu mi-a reluat cardul sa verifice semnatura!… Si asa a fost mereu in .ro!… Deci wooow! Double security?!?
    Cu alte cuvinte, e un proces extrem de complicat, terminalele nu merg intotdeauna (sau ai limitari incredibile pentru o tara civilizata, de exemplu mult timp la Metro Cash & Carry nu puteai plati cu cardul decat daca il aveai la nu stiu ce banca?!?) asa ca scirba cu care se uita la tine cand vrei sa platesti cu cardul o suma care lor li se poate parea mica sau orice fel de suma face ca din pacate in realitate aceasta practica sa nu fie raspandita…
    Si revenind la inceput, totul tine foarte mult de mentalitate. Romanul este obisnuit cu banul cash. Sa simta el dom’le banu’, ca e RON ca e euro ca e para. Doar vedem poze cu cocalari si pitzipoance cu bani girla, dar n-am vazut pe nimeni sa se pozeze cu carduri de-alea Visa Infinite sau Platinum negre frumoase… :)

    00
  22. @adi
    lucrurile s-au mai schimbat intre timp…aproape toti furnizorii de servicii accepta plata online, si s-au creat sisteme in acest sens. eu platesc enel-ul de aproape un an prin home bank si este ok.

    pentru aia carora le e frica ca li se fura/cloneaza cardul exista o solutie f simpla: atasarea unui cont suplimentar la card. La bancomat, la magazin, la benzinarie, la platile online pe internet doar contul principal este vizibil. Si pe contul principal tii o suma mica, cat stii ca o sa ai aproximativ nevoie.
    Pe contul 2 iti vin/tii toti banii (salariu, transferuri etc), si cum orce banca are aplicatie de internet banking, iti transferi oricand, de oriunde ai net, de pe contul 2 pe contul principal a cardului, cand ai nevoie, suma de care ai nevoie. Si gata.

    Este si vina bancilor ca nu informeaza lumea mai clar si simplu. Dar sunt si multi retarzi, care nu se informeaza si tipa in gura mare… sau nu inteleg sistemul.

    00
  23. miska: apropo de ideea cu contul secundar – cat mai dureaza un transfer intrabancar in Romania, tot doua zile? Eu am limita de tranzactii cu cardul, vreo 600 EUR pe saptamana, si notificare prin SMS la fiecare tranzactie mai mare de 50 EUR. Asigurarea de cont (20 EUR/an) acopera pana la 2000 EUR in caz de frauda/furt, deci… de ce sa-mi bat capul?
    Nu ma intelege gresit, nu fac (cred) parte din gasca alora carora le pute tot ce e la est de Szeged, o data ce au trecut granita, dar degeaba ai companii dispuse sa lucreze electronic (cum zici tu de ENEL), daca marea parte a treburilor tre’ rezolvate tot cu „statul” sau cu fostele sale societati / regii, unde sunt aceleasi tanti acre, in varsta de vreo 50 de ani, care te trateaza cu sictir, indiferent ca sunt casierite sau directoare.

    Vlad: la Metro era miscare de afaceri, pen’ ca singurele bancomate din zona erau de la Tiriac… ghici ciuperca omul de afaceri mustacios care are actiuni serioase la Metro. Eu am avut card de debit la Tiriac prin 2003-2004 si era dezastru; in fiecare luna, intre 5 si 15, era coada permanenta la cele TREI bancomate Tiriac din Craiova (din care, ai ghicit, unul era la Metro, undeva in afara orasului).

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile