sus sau jos

De fiecare dată când citesc de procesele RIAA sau MPAA mă apucă brusc râsul. Pentru cine nu ştie, aceste instituţii se ocupă cu apărarea drepturilor industriei muzicale şi cinematografice din America, mai pe scurt, cu închiderea siturilor de download şi judecarea celor prinşi că descarcă filme şi muzică prin sistemele P2P.

În ciuda acestor procese, traficul generat de sisteme gen bittorrent este în creştere, fiind măsurat pe la 60% din totalul traficului web. Lumea descarcă în draci, şi nu mă refer la chestii legale.

În SUA au fost acum 2 ani nişte mici probleme legate de mărirea preţurilor la biletele de cinema cu 2-3 dolari (ajungând la 30-35$, dacă ţin minte), în condiţiile în care din ce în ce mai multe filme nu merita vizionate.
Cu toate asta, industria cinematografică americană o duce foarte bine, raportând creşteri insemnate în 2006.

Veniturile obţinute în sălile de cinema din America de Nord au înregistrat o creştere de 3,4% în 2006 comparativ cu anul 2005, potrivit datelor date publicităţii, joi, de cotidianul specializat Variety. În 2006, americanii şi canadienii au cheltuit 9,13 miliarde de dolari pentru bilete de cinema, faţă de 8,83 miliarde în 2005. Pe plan internaţional, marile studiouri de la Hollywood au depăşit recordurile în materie de venituri, cu 8,6 miliarde de dolari, cu 100 de milioane mai mult decât în 2005.

Sursa: Mediafax – (05.01.2007 12:46)

Cu 100 de milioane mai mult decât anul precedent? Ce ziceţi de asta? Mergem mai mult la cinema? Sau descărcăm mai mult? Oare nu ar trebui să se pună de acord? Pierd bani? Da, ok, poate, dar atâta timp cât încasările cresc, filmările sunt din ce in ce mai ieftine (nimeni nu vine să facă filme în România pentru că sunt peisajele mai frumoase), starurile nu mai primesc atât de mulţi bani ca în anii precedenţi…
Ca să vă faceţi o idee, anul asta sunt doar 2 filme candidate cu şanse reale la categoria „cel mai bun film”. Dar, banda merge, oamenii vin la cinema…

Cu industria muzicală e o altă poveste.
CDul pe care voiam să îl cumpăr nu încape aici. Şi la asta se reduce totul. Vindem playere sau cduri? Dacă vindem playere, atunci trebuie să acceptam faptul că muzica descărcată de pe internet sună la fel de bine ca muzica pe care o ripuim de pe cduri sau o cumpărăm online. Plus, scăpăm de spaţiul de stocare fizic şi de cduri zgâriate.

Muzicienii americani au vândut cu 4,9% mai puţine albume pe suport clasic de tip CD sau pe internet în 2006, comparativ cu 2005, relatează compania de cercetare de piaţă Nielsen Soundscan. Dezvoltarea muzicii digitale, în special achiziţionarea de melodii la bucată, a condus la o creştere a vânzărilor de muzică per total cu 19,4%, comparativ cu anul anterior. Vânzările de melodii în format digital au crescut cu 60%, în timp ce numărul de albume digitale vândute s-a dublat comparativ cu 2005.

Sursa: Mediafax – (05.01.2007 15:28)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

13 comentarii

  1. hehe $30 e cam mult pt un bilet la cinematograf.. pretul real e in jur de $10.. Eu cred ca anul trecut au iesit filme mai bune de aia au mers mai multi oameni la cinema. Depinde de ce filme ies in anul respectiv, daca filmele sunt bune cresc si incasarile dar daca filmele sunt de cacao atunci si incasarile scad. Plm calitatea filmului si a sunetului in cinematograf nu prea poate fi replicata in fata calculatorului sau in fata tv’ului. Stai comod, telefonul mobil inchis, intuneric, im mana ai o punga de popcorn, pe cupholder’ul la scaun ai o cutie de Coca-Cola cu gheatza, in stanga o gagik sau nijte prieteni, pe perete in toate patile sunt difuzoare care fac podeaua si scaunele sa vibreze la orice exlozie si in fata un ecran cat peretele. Sau stai acasa si te chinui sa te uiti la un film (cam) in fatza unui monitor de vreo 21″ si te mai bate vreo unu la cap cand uitzi sa inchizi messengerul cu cate mesaje de „da mai departe ca de nu…” Plm nu cred ca cinematograful va fi inlocuit in viitorul apropiat. Dar muzica e un capitol diferit.. daca ai vreun iPod cu vreo 15GB,30gb spatiu te costa cam mult sa-l umpli asa ca ai de ales: te duci la Napster unde downloadezi cat tzi se scoala pt $15 pe luna, sau iTunes unde melodia costa 99 de centzi sau bittorent/dc++ unde totui gratis. Si cine dracu mai cumpara cd’ul daca itzi place numai vreo 2-3 melodii de pe album..

    00
  2. Cand citesc RIAA ma gandesc automat la faptul ca au cerut administratiei allofmp3.com „daune” cat 1/7 din PIB-ul Rusiei. Tot ei sunt cei care dau in judecata batrani de 70 de ani fara calculatoare si spun ca au avut intr-o luna pagube de cateva ori mai mari decat intregul PIB al Frantei (si asta numai din cauza tracker-ului ThePirateBay)… MPAA sunt tot prin zona aia, doar ca ei mai mult sprijina tampenii care limiteaza accesul clientului la produsul cumparat. Sa ne traiasca, sa ne creasca si sa speram ca nu ajung si pe la noi pentru o a doua operatiune „Gramafonul”.

    00
  3. Sa fim seriosi, intr-o lume in care cel mai bogat om este proprietarul unei firme de software, iar in show-bizul american este suficient sa fii in top vreo 6 luni (indiferent de domeniu) ca sa iti asiguri un trai de huzur pt. tot restul vietii sa o lasam mai moale cu lupta impotriva pirateriei…asta ca sa nu mai zic ca America fiind plina de oameni care nu pot munci nici intelectual nici fizic se fac avocati si cauta mereu modalitati noi de a toca bani in procese absurde.

    00
  4. LOL da comunisti mai suntetzi. Ei au tot dreptul sa dea in judecata cei care fac upload/download la muzica pt ca asta e job’ul lor. Artistii trebuie rasplatitzi pt munca/talentul lor. Cum ar fi daca Michelangelo ar fi dat statui pe gratis? Copyright’ul a fost facut ca sa protejeze drepturile de autor, Zoso si multzi altii au patzito cand oameni cu o gandire ca a voastra le’au copiat articole, poze etc fara nici macar sa le zica mersi..

    00
  5. Faza cu allofmp3 e ca ei vindeau melodiile iar artistii/casele de discuri nu vedeau nici un cent..

    https://en.wikipedia.org/wiki/AllOfMP3.com

    00
  6. in montreal la un cinema bun preturile variaza intre 8 si 13 $CAD. exista si cinematografe la un dolar :) daca nu esti grabit si astepti pana filmul ajunge acolo (adica ultimul pas inainte de lansarea DVD-ului).
    problema cu profiturile industriei de muzica/film nu este ca ele nu sunt sau ca ele nu cresc. ci ca nu sunt suficient de bune pentru actionari. pentru ca ei vor un beneficiu pe actiune cat mai mare pentru ca de-asta au pus banii in business. casele de film/discuri fac presiuni 1) pentru a-si multumi actionarii 2) pentru a avea lichiditatii cat mai mari ceea ce le permite marketing mai bun sau sa prinda sub contract vedete.
    pe de alta parte, voi va ganditi doar la cei din fruntea topurilor. dar pentru o trupa la inceput(cum este arcade fire de exemplu) piratajul inseamna pierderi mari pentru ca in general pentru ei, ca debutanti, veniturile sunt mai mult un procent din incasari

    00
  7. RIAA a cerut $1.650.000.000.000. In conditiile in care cei de la allofmp3 cer cativa centi/melodie, cam cate melodii crezi ca e nevoie sa vanda ca sa poata plati daunele? Ah, ca sa nu mai spun ca RIAA nu are nici o jurisdictie in Rusia, pe cand alofmp3 opereaza sub o licenta similara cu cea de raiodifuziune.

    De-abia astept sa imi fac card bun pt plati pe net, am ochit cateva albume f misto, pe care le caut de ceva vreme :)

    00
  8. Pai RIAA nu are jurisdictie nici in Statele Unite. RIAA e doar o asociatie care protejeaza drepturile unor autori. Jurisdictia apartine corpului legislativ din acea tara, in acest caz Rusia. Probabil ca RIAA a dat in judecata in curtile Rusesti. Si suma aia care a ceruto RIAA e doar $150.000 x nr de mp3 downloadate de pe allofmp3.. RIAA e constienta ca allofmp3 nu poate sa faca rost de acesti bani.

    00
  9. 11 dolari e pretul unui bilet pt adulti prin America. Daca se face asa si la noi e cam nasol, 30 de RON un bilet, cat mai dai pe un suc sau popcorn… Sa vezi atunci piraterie.

    00
  10. La scoala te avertizeaza imediat in caz ca transferi muzica/filme pe banda lor. In schimb iti dau acces gratuit la muzica prin Ruckus.com (1.5milioane cantece) daca stai in campus. Daca nu stai in campus platesti $10 pe an sau semestru. Pentru filme nici nu merita sa le dai jos. La tzara cum stau eu biletul e $7-$8 cu o reducere de $1 pt studenti si „pensionari”. IMAX e mai scump ($12) dar merita toti banii. Am vazut Open Seazon acolo in 3D si a fost demential. Marti e $5/film toata ziua la cinematografe, exceptand IMAX. Blockbuster are un program de inchiriat DVD si jocuri de consola si nu costa mult deloc (incepe la $10/luna si include si 2 cupoane la ei in magazin). Practic poti inchiria cam 6-7 filme pe luna la $10. Mai exista si Comcast OnDemand care e un fel de Pay-per-view dar in care majoritatea filmelor sunt gratis. Ce e nou costa cam $4-5 de „inchiriat” dar practic stai pe canapea si dai OK. Plus ca pe OnDemand le vezi in High Definition si e o intreaga alta poveste acolo – 5.1Dolby Surround cu 1920×1080 rezolutia TV-ului.
    Sa inchei mesajul pot sa spun ca nu ma mai intereseaza sa dau jos nici muzica nici filme si sa risc o intrevedere cu sistemul juridic american pentru a economisi $50-100/an.

    00
  11. NOU
    #11

    Zoso, nu e asa de simpla situatia, dar se va reglementa, cu timpul. E normal sa fie o criza cand o industrie mondiala trece de la un format la altul, este o revolutie si toata lumea e confuza! Totusi, nu exista nici o scuza cand furi munca unor oameni, indiferent de cat de bogati sunt ei.

    Je: esti comunist? Daca acei oameni despre care vorbesti tu fac bani legal, eu nu vad nici o problema! Aaaa, noi nu avem puterea/talentul/curajul/inteligenta/oportunitatile sa facem la fel si suntem invidiosi?… asta e o problema!

    00
  12. Florin: Nu stiu la ce parte de referi…daca e vb. de avocati pot sa zic atat: Atunci cand o sa fi dat in judecata ca nu ai avertizat un consumator ca ceaiul pe care i l-ai vandut e fierbinte, sau, ca sa vin in zona ta, pe albumul pe care l-a cumparat nu era scris ca in cazul in care este ascultat cu vol. la max. risti sa-ti vina politia la usa atunci Florine, ai sa-mi dai dreptate.

    Daca vorbesti de bill gates si vedetele din show-biz atunci pe ele le-am dat ca exemplu pt. faptul ca nu e dracul atat de negru pe cat ni se prezinta. In cazul de fata dracul fiind pirateria.

    Si nu vad ce legatura are curajul meu cu toata asta…daca nu suport pe cineva (si aici ma refer la avocati nu la bill gates&co.) insemna ca sunt invidios? Probabil ca tu te raportezi la atitudinea ta fata de manele si manelisti insa iti garantez ca nu-i cazul si la mine.

    Si inca ceva…probabil tu esti dintre cei care cred ca suedejii aia care l-au dat in judecata pe borat s-au dus la biblioteca si au citit despre drepturile omului dupa care asa au ajuns sa ceara daune…in nici un caz nu poate fi vorba de vreun avocat care dupa ce a vazut filmul s-a gandit cum sa mai foloseasca el niste oameni (atat pe aia care au facut filmul cat si pe suedeji) ca sa-si produca si el onorariu cu care sa-si cumpere de mancare pt. a doua zi.

    00
  13. NOU
    #13

    Je: sa furi este atat impotriva legilor crestine cat si impotriva legilor sociale, peste tot in lume. E gresit, orice ai zice!

    Eu nu cred ca suedejii l-au dat in judecata pe Borat pentru nimic… Eu cred ca a facut parte din promovarea filmului, a dat bine putin scandal in perioada lansarii lui in America! Iar reclama care a venit cu aceste „stiri” a atins de o mie de ori mai mult public decat reclamele platite, pe canale oficiale!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube