Sunt prea multe sate!

Moise Guran a prezentat în emisiunea de vineri seara un caz de sat din România unde veniturile administraţiei erau de 40% din valoarea salariilor pe care acea administraţie locală trebuia să le plătească. Astfel că nu existau bani pentru infrastructură şi alte asemenea. Ştirea care ne interesează începe la minutul 10.

Am mai spus-o şi o mai spun: agricultura trebnuie făcută cu tractorul, nu cu calul. Atunci când se va întâmpla asta se va mai impuţina şi baza de votanţi cumpărabili cu un litru de ulei şi un kil de zahăr.

guran

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. zahar si ulei? unde?
    (sunt in perioada aia dificila a lunii: ziua trollatului)

    00
  2. In Franta anilor 50-60 s-a produs o transformare profunda in acest sens adica foarte multe sate au fost efectiv parasite, oamenii au plecat la oras sa lucreze la uzinele reno, citroen si pejo. Care au mai ramas au gadilat vaci „la vache qui rit”.
    Au o agricultura foarte solida dar in ultimii ani exista fenomenul de reintoarcere la zonele rurale, linistite, cu aer curat, calitate a vietii mai buna.
    La noi doar sociologii seriosi mai merg pe teren si studiaza in detaliu acest fenomen al migratiei, de exemplu la bunicamea in sat nu mai gasesti suficienti oameni sa joci o partida de carti si nu au plecat la cules capsuni, doar s-au mutat la oras.

    00
  3. in calitatea mea de vecin cu o primarie de cartier din Cluj va pot certifica ca in preajma alegerilor de anul trecut la aceasta primarie s-au impartit ajutoarele oferite de UE cu titlul „din partea partea partidului unic” incepe cu PD si se termina cu L…
    va dat seama cam ce procentaj de vot au obtinut la sectia din acelasi cartier in care am fost membru al comisiei… ceva de genul 80%. atunci am inteles ca e cazul sa iau in considerare REemigrarea

    00
  4. „Sînt prea multe sate”, zicea şi Ceauşescu.
    Nu satele sînt multe, ci posturile pe care legea le impune pentru fiecare primărie, de unde şi costuri mărite cu salariile.
    Chiar e nevoie ca în fiecare sat să existe „plan de urbanism”? Chiar e nevoie să fie eliberată autorizaţie de construcţie pentru orice coteţ pe care şi-l construieşte omul, cum zice legea (un lucru bun fiind că totuşi deseori legea nu se respectă)?
    Politicienii noştri aşa gîndesc.
    Multe sate aveau secretare la primării fără studii superioare, s-a dat lege că e obligatoriu ca un secretar de primărie să aibă studii superioare. Normal că apoi trebuie să-i dai salar ca pentru cineva cu studii superioare.
    Uite aşa cresc costurile de administrare, prin legi emise de Bucureşti, iar apoi tot Bucureştiul constată că administraţia locală e prea scumpă.
    De ce nu s-ar putea ca numărul de consilieri locali de la o primărie să fie stabilit nu prin lege, ci conform dorinţei locuitorilor? Legea să stabilească doar un maxim. De pildă, un sat mai mic ar putea avea doar 3 consilieri locali, dacă aşa hotărăsc locuitorii, şi astfel n-ar fi probleme cu salariile.

    00
    • @mariusmioc: dude, nu e vorba numai de personal. e vorba de faptul că nu isi justifica existenta. ce folos ca 100 inşi să deţină impreuna 300 hectare, pe care să le cultive prost cu calul şi plugul?

  5. e chiar trist cu votantii cumparati. stiu un primar care a facut extrem de multe acolo la el, a atras fonduri europene, modernizari, irigatii, cam tot ce se putea. acum vreo 2 ani, parca, era sa piarda alegerile din cauza vontatilor care se vindeau pe 1 kil de zahar, desi pe viitor satul se ducea dracului …

    cam asta e nivelul prin sate.

    00
  6. @zoso: las ca mor repede toti batranii astia care ne incurca. Oricum spitalele mici au fost inchise, se va regionaliza Romania, spitale vor exista doar in capitale de judet. Si dup-aia va lua pamantul cine trebuie.

    00
  7. dar orașe nu ?
    oraș : Vașcău, Judet: Bihor locuitori:3.032
    oraș : Nucet Judet:Bihor locuitori:2.851
    oraș : Băile Tușnad Judet:Harghita locuitori:1.802
    Lista poate continua..
    Oare au macăr apa potabilă ?

    00
  8. @Vlad: oare de ce nu ne-am revenit inca din povestea cu vin aia sa ne ia pamanu’?
    Pe bune, daca vine „cine trebuie” si ia pamantul si face agricultura productiva eu cred ca e mai bine decat 5ha/familie arat cu plugul si calul.

    00
  9. Adrian: ştiu un bloc din Dristor cu peste 2000 de suflete, ar putea fi ridicat la rangul de oraş; administratorul de bloc e un fel de primar, secretara şi armata de consilieri îi lipsesc

    00
  10. S-a pastrat impartirea asta tampita doar din motive electorale. Rudele si prietenii primarilor si lucratorilor din primarii reprezinta principala masa de manevra electorala din Romania.

    00
  11. prieteni+moise, satele pot fi cu zecile de mii. nu au primarii, nici post de politie dedicat nici alte institutii si posturi inventate. cel mult o biserica si un popa. probabil ca discutia trebuie facuta despre comune, orase, municipii.

    00
  12. @Maria: ma refeream la faptul ca anumiti protejati politic vor pune probabil mana pe pamanturi ieftine si multe. Dar nu-s sigur ca aia de le vor lua vor si face agricultura.

    00
  13. @zoso, era vorba în articol de faptul că unele primării nu pot plăti salariile personalului propriu din veniturile proprii.
    N-are nici o legătură asta cu cîte hectare are fiecare în proprietate. Că 300 de hectare sînt deţinute de 100 de proprietari sau numai de 3, impozitul pe care-l încasează primăria pentru ele e acelaşi.
    Problema e că se dau legi conform căreia ai nevoie de acte pentru chestii pentru care în mod normal n-ar trebui să ai nevoie de acte, iar apoi se plănuieşte desfiinţarea primăriei care eliberează actele. Deci, după ce Statul obligă cetăţeanul să obţină acte inutile, le face şi mai greu de obţinut.
    În ciuda părerii politicienilor, există şi alternativă la desfiinţarea primăriilor, şi asta voiam să arăt. Alternativa e reducerea cheltuielilor administrative prin eliminarea legilor care obligă la aceste cheltuieli. Cred că multe primării pot funcţiona cu costuri mult mai mici decît în prezent. Astfel cetăţenii ar avea asigurate serviciile necesare în localitatea lor fără să fie nevoie ca altcineva să acopere costurile acestor servicii.
    Din punctul meu de vedere eficienţa agriculturii nu trebuie să fie o problemă a primăriilor şi nici a statului, ci o problemă strict privată a celor care fac agricultură. Nu mă apuc să dau sfaturi ţăranilor cum să facă agricultură, după cum nu mă apuc să dau sfaturi nici uzinelor Dacia cum să facă automobile. Pur şi simplu nu e problema mea.

    00
  14. cine mai zice „salar” ma-sa e …

    00
  15. @Tz: Nu le da idei administratorilor de blocuri că și așa se cred buricu’ pămantului :)

    @Vlad: Nu se complică „protejați politic” să pună mâna pe pământuri, cel puțin nu pe cele de făcut agricultură, ar însemna să pună mâna și să muncească acele pămanturi.

    @mariusmioc: Felicitari pentru gândire si spor în continuare la cumpărat rebuturile iradiate de fructe și legume importate.

    00
  16. Iti spun direct din focul actiunii : bunicii mei, ca toti batranii de acolo, SUNT OBSEDATI DE ANIMALE, de munca, etc. Dar sigur, si conditiile sunt varza, de abia traiesti chiar si la tara, daramite sa mai ai si tractor. Insa cea mai mare problema e ca inca de atunci de cand erau tineri, s-au invatat asa. Pana mor nu le scoti ANIMALELE din cap ! Ei, uite de asta se lucreaza cu calul ! Sau nici macar…. de obicei cu vacile sau bivolii se lucreaza !!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile