Sunt dependent de grupul “sfaturi de la avocați”

Dacă vreți o incursiune în problemele României reale, mergeți pe grupul ăsta și dați scroll prin întrebări. Și nu durează mult să vă luați cu mâinile de cap.

Dar aia e România reală, alea sunt problemele pe care le au românii. Acte nefăcute, moșteniri nerezolvate, partaje și paranoia la maxim. Plus lipsă creier.

Cele mai amuzante și frecvente faze sunt două:

  1. a murit ultimul părinte, actele sunt la frati-miu care stă acolo, el nu vrea să facă partajul, io ce fac acum?
  2. am de încasat o moștenire de sute de mii de euro, cum fac să nu plătesc nici un ban pe acte, notar sau pe avocat și, dacă se poate, să o vând acum repede, înainte să se răcească mortul?

Un sociolog sau un jurist care ar vrea să facă niște conținut ar putea lua întrebările alea și le-ar răspunde pe rând.

 

razboi-soldat-16

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. @Vali, pentru ca se apropie sfarsitul anului ar fi interesanta o postare cu preminatii lui 2022.
    Propunerea mea pentru ipocritul anului: Gee Bee
    https://ziare.com/george-buhnici/george-buhnici-explica-rost-scumpiri-planeta-munca-1777997
    La categoria misogin speriat de tampoane: Lecter

    00
  2. Pai stam foarte bine daca in Romania „reala” sunt raspandite cazurile de mosteniri de sute de mii de euro.

    00
    • Sunt zeci de mii de apartamente peste 100k în București și alte orașe mari.
      La fel și multe case oricât de derapanate..

      00
  3. sunt dependent de zoso.ro

    00
  4. Pe mine ma ia depresia cand citesc chestii de genul „Fratele meu care are 3 copii, a murit si avea o casa. Am dreptul la o parte din casa lui?”
    Ce fel de om sa fii, sa vrei o parte din casa unor copii, eventual minori, care au ramas si fara tata. Si cand le zici ca nu au nici drept legal, nici moral, tot ei sar de cur in sus. Le-as da foc cu mana mea…

    00
    • cu cât ești mai sărac, cu atât crezi că ți se cuvin mai multe.

    • E posibil să râvnească doar la cumnată și asta cu cota parte să fie o fumigenă.

      00
    • Acum mulți ani, când a murit un văr al lui taică-meu (om cu 3 copii, din care unul cu ceva probleme), ori niște alte neamuri sau niște cunoscuți i-au zis să se intereseze, că sigur are și el ceva drept la moștenire.
      Nu a fost nevoie s-o aibă pe fii-sa studentă la drept ca taică-meu să știe că aia sunt tâmpiți.

      00
    • AB, cu cât neamurile au mai puțini dinți în gură, cu atât se pricep mai bine la legi.

    • Daca esti rupt in cur, tragi nadejde ca scapi de foame pe sicriul altora. Vorba aia, „atata s-a putut…”

      00
  5. Sunt unul (sub bineinteles cont fals) dintre trolli de pe acest grup. Il iubesc pt libertatea de adresa probleme, la liber, oricine, orice, fara nici o urma de moderare. In plus, ii urmaresc pe pseudo juristii, ultimii de la Spiru sau Bioterra ce se pretind consultanti si care dau solutii oricaror probleme. Bai! Dar aia au solutii pt orice! Nenea Vali, dar, problemele reale ale Romaniei, le gasesti si pe „Stiinta Banilor, educatie financiara” acolo e locul celor mai multi clarvazatori in bursa si viitor (15%), agenti imobiliari la lucru sa promoveze ciurucuri (20%), coach-eri de viata si sfaturi (30%) si restul de investitori cu minim 6 cifre in cont toti rulati prin EFX/bursa/crypto sau tranzactii super avantajoase imobiliare

    00
  6. Am citit printre randuri,mai grav este ca:

    -lumea nu stie ca nu exista gratis si bun,deci,in cazul in care sunt avocati/juristi care ofera consultatii pro-bono pe facebook,ori sunt la fel de dotati socio-intelectual si profesionisti in meseria lor ca si cei ce scriu pe acolo,sau o fac din motive ascunse (publicitate gratis,ceea ce nu e etic cf regulilor baroului sau/si isi agata clientii cu potential printre prostanii ce cer sfaturi,ceea ce iar aduce probleme de etica)
    – de ce nu se sesizeaza baroul la asemenea porcarie,care poate induce oameni in eroare ,ridica probleme de etica sau ofera teren fertil tuturor sarlatanilor
    -de asta trebuie educatie/cultura civica ,in scoli sa stie fiecare ce treaba are sula cu prefectura,sa nu mai stea pe facebook,sa stie ca pot gasi pe pagina baroului avocati cat cuprinde,sa sune,o consultatie nu e capat de tara,pot cere raspunsul in scris,etc
    -cele mai cringe sunt totusi grupurile de mamici/forumul miresici….cand citesti acolo iti pui legitima intrebare:ok,le fute careva pe astea,dar se ce naiba se inmultesc cu ele

    00
    • Baroul s-a autosesizat dar asteapta dupa colegiul medicilor, ca ei sunt acum la depus acte, biroul autosesizari online, ghiseul 203, etaj 3.

      00
    • la mirese e simplu, devin bridezilla, sunt multe care visau de mici cum să fie nunta lor, și acum se ciocnesc de realitate.

    • Pentru cei ce au dat minus,va rog sa argumentati:aveti dreptul la bioterra si dati consultatii pe facebook sa agatati clienti,ati lasat ceva prostane bortoase,sau sunteti miresici ce cautati leacuri de deochi pentru puiul vostru ce a facut caca moale?argumentati va rog!!!!

      00
  7. Statul o să ia impozit pe venit din vânzarea locuințelor sub 100k de la 1 ianuarie.
    Mulți cășunați de viață pe grupul respectiv.

    00
    • That’s gold, Jerry! Gold!

      00
    • A fost nostim prima zi. Mai amenința unul că taie curentul că e stâlpul în curtea lui, altul că vecinul are cotețul câinelui lipit de peretele casei.
      Pe urmă au venit cazurile cu copii, divorț, succesiune. S-a dus toată veselia.

      00
  8. Toti sunt obsedati dupa mosteniri. Asa a murit mama sotiei (singurul parinte) acum 3 ani si in 1 luna au venit cateva rude la noi ca nush ce datorii avea mama sotiei. Ce-i drept unele datorii erau cu acte, altele pe promisiune verbala.

    S-au ars datorita faptului ca:
    1. singura chestie pe care a mostenit-o sotia era o casa extrem de veche si putin pamant intr-un sat uitat de lume.
    2. au fost destul de agresivi in „cerintele” de returnare a datoriilor

    Asa ca sotia s-a dus frumusel la un notar, a dat declaratie de renuntare la mostenire (renunti la bunuri, dar si la datorii) si a trimis copii tuturor rudelor care „ii doreau binele”; chiar daca vindeam toata mostenirea si returnam datoriile oficiale, am fi iesit foarte putin pe plus (ignorand drumuri si batai de cap).

    Am primit alte „urari de bine” si amenintari ca ne dau un judecata, dar probabil s-au consultat cu un avocat si si-au dat seama ca renuntarea la mostenire chiar e ceva real (in mintea lor nu cred ca cineva sanatos la cap poate renunta la mostenire AKA „bani picati din cer”).

    00
    • Eu zic ca partea ta de familie a avut mare noroc, de rude nepregatite juridic si de faptul ca mostenirea nu era inceputa.
      Daca era inceputa mostenirea, sau daca rudele asteptau/va convingeau sa incepeti mostenirea, atunci s-ar fi deschis cutia pandorei.

      00
    • Eu cred ca motivul mai simplu e ca nu știau ca se poate refuza la moștenire pt ca nimeni nu face asta. Sincer, nici eu nu știu pe nimeni care sa fi refuzat moștenirea.

      Probabil s-au gândit ca dacă zic cât mai repede de datorii, vor primi și bani mai repede. Noi locuiam la 300km de unde era casa și pur si simplu nu aveam ce face cu acea casa asa ca nu aveam nici un motiv de graba.

      A fost amuzant când o sunau pe soție și răspundeam eu (soția numai de rudele alea nu avea chef) și îmi ziceau ca „nu e frumos ce fac” și ca „nu se face asa ceva”.

      Renunțând la moștenire soția, următorii la rand pt moștenire erau acele rude, asa ca probabil au recuperat din datorie, dar faptul ca cel mai probabil au trebuit sa se chinuie pt asta și sa se certe între ei e răsplată suficienta pt nesimțirea de a cere bani la o luna după înmormântare.

      00
    • @Omul, sunt multe situații de renunțări la moștenire, fie soțul supraviețuitor (cu referire la ambele sexe) în favoarea copiilor, fie frați în favoarea unuia din ei (cel care a îngrijit părinții), etc.

      În cazul soțului supraviețuitor nu este atât de vizibilă, întrucât cu ocazia dezbaterii moștenirii se stabilește masa succesorală, care e jumătate din ceea ce au acumulat soții împreună în căsnicie.

      00
    • Poti sa imi dai mai multe detalii cum e cu refuzul mostenirii? care sunt pasii legali? Cat dureaza sa scoti actele? Vreau si eu sa fac treaba asta.

      00
    • pai, am fost la notar si am dat declaratie de renuntare la mostenire. Stie notarul ce trebuie sa faca. Dar, ne-a zis ca daca cumva am acceptat mostenirea inainte de declaratie (chiar si tacit), acea declaratie este egala cu zero.

      00
    • Cum adica “tacit”? scuze, sunt mai analfabet asa. Verbal? e vreo dovada ca ai acceptat sau nu daca nu e nimic scris?

      00
    • Citesc și mă înfior.
      În esență o femeie (soacra lui @Omul) are nevoie de bani pe care fiica ei nu poate să îi dea, astfel că ia cu împrumut diverse sume de bani de la mai mulți oameni.
      Sumele nu sunt chiar mici, în total ia cu împrumut o sumă foarte apropiată de valoarea TUTUROR bunurilor pe care le deținea – adică deținea o casă și un teren într-un „sat uitat de lume” și primește bani cu împrumut cam cât valoarea bunurilor.

      La un moment dat moare iar cei care dăduseră bani acelei femei au o idee „nebunească” – ce ar fi să îi ceară banii înapoi fiicei acelei femei ???
      Care fiică moștenea casa și terenul, cu puțină alergătură putea să le vândă și să achite datoriile și aia era, toată lumea era mulțumită – adică oamenii își primeau banii înapoi, fiica era și ea mulțumită că dacă nu a putut să o ajute pe mamă în timpul vieții măcar din moștenire poate să îi plătească datoriile.

      Doar că moștenitoarea face o chestie „foarte tare” și anume renunță la moștenire și astfel, îi „arde” pe cei care împrumutaseră bani.

      Toată povestea asta este prezentată pe un ton plin de satisfacție – cum au reușit să îi „ardă” pe cei care au dat bani cu împrumut și apoi au rămas cu buza umflată.

      Mai tare este că toată lumea dă doar like – probabil tuturor cititorilor li se pare absolut ok să dai bani cu împrumut și apoi să fii „ars”

      Povestea are însă o morală – nu dați bani cu împrumut celor care au copii, că pe copii îi doare la bască de voi și dacă părinții lor mor veți ajunge subiect de glume pe forumuri cum ați fost „arși”

      10
    • @Mirel este perfect legal sa renunți la moștenire. Care mostenire vine și cu beneficii dar și cu datorii. Cum ar fi fost ca mama sa împrumute un milion de Euro pe care să-i joace la păcănele și apoi să moară? Ce ar fi trebuit să facă fiica? Să-și fută viața acceptând moștenirea?
      E dreptul ei perfect legal sa zică „nu-mi trebuie boss!”, recunoscut în toată lumea civilizată.

      00
    • @Mirel „2. au fost destul de agresivi in „cerintele” de returnare a datoriilor”

      00
    • @Mirel, pare ca mananci cacat cu polonicul in comentariul tau. Let me fix it.

      Mirel si sotia nu mai au legatura cu parintii lor, au avut niste divergente in familie si au decis sa rupa legatura de mult cu parintii. Au fost dati afara din casa si lasati pe drumuri cand erau tineri si au fost nevoiti sa se descurce singuri, cativa ani pana s-au pus pe picioare le-a fost destul de greu dar au reusit pana la urma. Acum au familia lor, casa lor, au copii, practic nu prea mai au legatura cu parintii si nici cu casa parintilor, casa aceea nu mai are nici macar o insemnatate simbolica pentru ei. Nici macar nu mai sutn in Romania de 10 ani. Soacra lui Mirel are o idee sa faca credite pentru diferite cheltuieli, inclusiv sa-si renoveze casa. Pe langa asta mai ia si bani imprumut de la rude pentru alte cheltuieli necesare. Mirel si sotia au decis de mult ca nu vor sa mai aiba legatura cu parintii asa ca s-au mutat acum 10 ani in alta tara si vin rar acasa. Soacra lui Mirel vrea sa ii includa in mostenire fiind singurul coopil, mostenire care pe langa bunurile care nu mai reprezinta nimic pentru Mirel si sotie atat financiar cat nici macar simbolic mai vine si cu toate datoriile la
      pachet. Mirel si sotia decid ca nu vor sa vina in Romania pentru ceva care nu mai reprezinta nimic pentru ei si sa umble si sa piarda timp pentru nimic mai ales pentru ca au fost lasati sa se descurce singuri dupa liceu.

      00
    • @Zarax
      Te rog sa recitești cu atenție postarea lui @Omul și apoi ce am scris eu.

      Problema nu este ca a renunțat la moștenire – problema este ca el are o satisfacție ca i-a „ars” pe oamenii care i-au dat bani soacrei lui.

      Pe de alta parte soacra lui @Omul nu avea datorii de milioane de euro, ci avea datorii care puteau fi acoperite prin vânzarea casei și a terenului- deci normal și uman era ca fiica sa vândă bunurile și sa achite datoriile

      00
    • ce să vândă și cui? come on, casele de la țară sunt în 80% nevandabile.

    • @Cristi
      Hai să îți zic eu o poveste și mai interesantă

      Cristi si sotia lui sunt niste tineri corporatisti care decid sa se rupa de viata agitata de oras și se muta la țară, într-un loc pe care ei îl văd ca fiind idilic, dar care pentru @Omul și soția lui reprezintă doar „un sat uitat de lume”.
      Acolo sunt vecini cu o doamna tare de treabă, de care familia a cam uitat. Doamna in cauză este chiar soacra lui @Omul.

      Cristi și soția lui se ințeleg oarecum cu această doamnă care este în vărstă și cam bonavă, iar la un moment dat doamna le cere niște bani cu împrumut, ca să facă o operație foarte scumpă, pentru că altfel moare. Doamna le mai spune că fiica ei a abandonat-o acolo, nu are cui să ceară și ei sunt niște oameni cu suflet mare și sigur o să le dea banii înapoi.

      Cristi și soția lui se sfatuiesc și până la urmă decid sa îi imprumute doamnei banii pentru operatie. La sfatul unui prieten și pentru că aceia erau toți banii lor decid sa faca un contract de imprumut scris, ca sa fie acoperiti. Dau banii doamnei, iar după câteva luni aceasta moare. Se interesează ce este de facut și află unde locuieste fata doamnei. O sună pe aceasta și îi spun despre datoria mamei ei, dar fiica refuză să le mai răspundă la telefon.

      Apoi primesc o hărtie că fiica a renunțat la moștenire……Încet realizează că nu o să le mai dea nimeni banii înapoi și au muncit câțiva ani degeba ……….. Încep amândoi să plângă în casă.

      După o perioadă citesc pe un blog foarte cunoscut, și anume blogul lui Zoso, o poveste în care un user povestește soacra lui avea niste datorii, apoi a murit, sotia a renunțat la moștenire și i-a „ars” pe cei care împrumutaseră bani.

      Cristi și soția lui citesc și iar încep să plângă pentru că efectiv nu înțeleg de ce lumea se bucură că au fost „arși” – ei au împrumutat niște bani cu un contract scris, persoana respectivă a murit, fiica ei putea să vanda casa + terenul și să acopere datoria, dar a decis să renunțe la moștenire, iar ei practic nu au primit nimic din datorie – iar oamenilor li se pare în regulă ce s-a întâmplat.

      În final – eu înțeleg situația din punct de vedere juridic, dar nu mi se pare niciun motiv de satisfacție în faptul că niște oameni au dat cu împrumut niște bani din care nu au mai primit nimic înapoi.

      00
    • @Mirel, inteleg punctul tau de vedere, ti-am dat si like, de asta fiecare situatie poate avea o poveste diferita. Multumesc pentru punctul de vedere foarte civilizat exprimat.
      Apropo, avem tendinta sa interpretam in functie de experientele personale, asa ca probabil foar Omul si sotia stiu detaliile in cazul lor.

      Ca fapt divers, am imprumutat bani la rude, bani facuti uitati, rude carora daca le-ai taiat macaroana dupa ce i-ai imprumutat X ani au inceput sa-ti reproseze ca te-ai ajuns, ai uitat de unde ai plecat, ai uitat de familie si toate cele. Sunt trei reguli de urmat din experienta mea:
      1 nu te incurci cu rudele sau prietenii in afaceri,
      2. incerci sa nu imprumuti bani rudelor, devii un fel de varul pe care-l caut doar daca am nevoie de bani. Crede-ma, cand vei vedea ca te suna, te vor suna foar sa le scoti din cacat, in nici un caz cu alt subiect sau pentru o discutie normala.
      3. Daca decizi totusi sa imprumuti bani ai grija sa nu fie banii de care nu te poti lipsi, sa fii capabil sa ii faci uitati si sa fii capabil sa tai macatoana rapid dupa prima suma nereturnata. Altfel devine santaj emotional daca esti mai slab de fire

      00
    • Mirele, nu asa se face, o dai in gard rau de tot

      Se cheama imprumut cu garantie imobiliara si se trece in CF-ul casei. La mostenire fie sunt despagubiti de mostenitor, fie se vinde casa si.. soc si groaza, sunt despagubiti. Cine face imprumuturi pe sume mari in ale conditii fie este pregatit sa-i piarda, fie este idiot, fie camatar/recuperator (desi in ultima vreme si astia din urma trec ceva in CF.

      Uite-asa iau multi fraieri mumu (poate sa confirme AB)

      00
    • @Cristi, tacit inseamna ca nu ai facut mostenirea oficial, dar incepi sa folosesti din bunurile pe care ar fi trebuit sa le mostenesti. De exemplu, ar trebui sa mostenesti o casa si o folosesti ca si locuinta principala sau incepi sa adaugi imbuntatiri acelei locuinte se considera acceptare tacita.

      @Mirel, acele rude isi merita soarta. Acele rude nu au venit nici la inmortmantare si primul contact cu sotia in ultimii 10 ani a fost cand au spus de datorii. Prima oara am vb la telefon si am zis, ok sunt doar niste nesimtiti si le-am zis ca a trecut doar o luna de la inmormantare si vedem cum facem cu mostenirea. Peste o saptamana ma trezesc cu o scrisoarea (nush de unde au obtinut adresa noastra) scrisa de mana si cu o copie xerox a unui document legat de datorie. Apoi am mai primit telefoane de la inca 2 rude pentru nush ce datorii si atunci deja ne-am enervat amandoi. Cineva isi pierde mama care e si singurul parinte si oamenii vin ca vulturii la prada? Do stupid things, win stupid prizes.

      Ironia sortii e ca daca „stateau cuminti” si asteptau dupa noi, intr-un an si-ar fi recuperat datoria. Puteau sa „stea cuminti” si dupa prima oara cand ne-au contactat, dar NUUUU, au trebuit sa insiste. Ghinion. Si noi am pierdut cateva mii de euro din renuntarea la mostenire (cat ne-ar fi ramas daca am fi reusit sa vindem si sa returnam datoria), dar sincer si eu si sotia consideram ca au fost bani bine „investiti”.

      00
    • Mirel, tu ratezi o chestie esentiala.

      prin renuntarea la mostenire respectivele bunuri nu dispar in neant ci se duc la urmatorii potentiali mostrnitori, care din descrierea lui Omul sunt unii dintre cei care aveau de recuperat datorii.

      prin urmare renuntarea la mostenire in cazul asta nu inseamna ca ‘i-au ars’ ci doar ca au eliminat un intermediar, cu eforturile financiare, de timp si orice alt fel aferente.
      mai departe creditorii nu au decat sa isi imparta mostenirea intre ei cum cred de cuviinta fara ca sotia lui Omul sa isi mai bata capul facand pace intre ei. win/win as zice eu.

      00
    • Ce telenovela! Ce actiune! Cu suisuri si coborasuri, diferite puncte de vedere (Tarantino!!!), cata implicare emotionala! Procese de constiinta! Scenarii, planuri, deznodamanturi! Plm, e o discutie pe un blog, purtata in scris, se stiu 5% din detalii probabil. Viata e destul de grea, nu tre’ sa va varsati energia emotionala pe net! Nu se educa nimeni din comentariile de pe blog, mai bine faceti curat in fata portii!

      00
    • Cum a zis si @thebblack, sotia renuntand la mostenire (si fiind singurul copil), totul a fost mostenit de urmatorul grad de rudenie, fiind fix acele rude care cereau banii. Ce am facut noi a fost doar sa ii punem pe ei pe drumuri sa se ocupe de actele de mostenire, sa gaseasca cumparatori si sa se inteleaga intre ei cum isi impart banii.

      00
    • mai mult, eu zic ca asta ar trebui sa fie o lectie pentru multi.

      NICIODATA nu imprumutati NIMANUI mai multi bani decat va puteti permite sa pierdeti. mai ales fara acte.
      si cu acte daca o faceti, asigurati-va ca cunoasteti foarte bine persoana careia ii dati bani si mai ales care este scopul.

      daca cumva pe acolo prin discutiile voastre au aparut subiecte de geneul pacanele, pariuri, crypto sau alte bazaconii mai mult sau mai putin evidente (printul nigerian, militarul american, acoperisul, angajare in politie) fugiti ca de dracu. indivizii respectivi ori nu contientizeaza riscul ori au o apetenta foarte ridicata pentru acesta iar faptul ca voi sunteti un pas mai departe de risc nu este un factor reductor ci unul multiplicativ al acestuia.

      la un risc mai scazut, de gen bursa, iar asigurati-va ca cunoasteti persoana respectiva. ca nu e exclus ca si daca chiar ii inmulteste ca fat frumos, intr-un an cat altii in 10, sunt sanse mari ca voi sa va alegeti doar cu banii inapoi (in cel mai bun caz) si poate cu o pizza si niste beri. riscul la voi, beneficiile la ei.

      la titluri de stat…. pai la scadenta. 2, 5, 10 ani mai incolo. daca acopera inflatia.

      si urmatorul subiect, ala la care lumea in general inchide ochii si scoate portofelul…
      sanatatea.

      atentie la motivul pentru care cer bani si mai ales potentialele efecte.

      daca vine vecina de peste 3 case, 80 de ani, hipertensiva, diabetica si cu in inceput de alzheimer, cu care mai schimbi din cand in cand cateva vorbe despre vreme, ultimul episod din romanii au talent sau ce a mai zis olivia steer, si cere 20000 de euro pentru un transplant de inima, run like hell. cel mai probabil baba o sa moara cu mult inainte sa returneze banii iar pe copii, sau oricine este mostenitor direct, ii va durea fix la 3 metri in spate de datoriile ei si va aface oricie sa fie uitate.
      daca totusi vine maica-ta de 50 de ani si iti cere 200 de lei pentru o plomba, eu zic ca esti ok.

      sunt banii vostri, ati muncit pentru ei, atentie cui ii dati, sa nu ajungeti subiect de discutii pe zoso.ro sau mai rau, grupurile de juristi de pe facebook.

      00
    • @Cristi, @Omul, prin acceptare tacita nu se intelege doar sa-ti stabilesti resedinta principala in imobilul mostenit sau sa faci imbunatatiri.

      prin accept tacit se intelege orice fel de comportament fata de bunul mostenit, comportament care l-ar avea un proprietar: daca e o casa, chiar daca nu te muti, mai faci o reparatie (nu musai imbunatatire), mai tai iarba, vopsesti portile, dai de pomana/arunci troacele vechi, platesti impozitele sau diverse utilitati, pui niste legume in gradina, culegi din gradina, repari gardul, etc, sau cu privire la un bun mobil, il folosesti, il imprumuti altcuita, il dai de tot (gratis sau pe bani) altcuiva, il repari, etc.
      in general acceptare tacita (care se poate dovedi si cu martori) inseamna orice actiuni cu/fata de bun pe care le-ar face un proprietar (cand toceam eu astea, acu’ 20+ ani, codul spunea „bun proprietar”) oricat de minore ar fi ele.

      achitarea costurilor inmormantarii/pomenilor nu (cred ca) se considera acte de acceptare tacita.

      din cate stiu eu, se poate renunta la mostenire doar dupa ce persoana pe care o poti mosteni decedeaza, dar informatiile mele sunt mai mult teoretice si acumulate acum mult timp. daca persoana e inca in viata si vreti sa terminati circul, mai bine intrebati un avocat/notar. de preferat un avocat civilist, care sa stie cum e cu mostenirile.

      00
    • @Trl, imprumutul se inscrie in CF doar daca este un imprumut cu garantie imobiliara.
      daca in contractul de imprumut nu scrie nimic de vreo garatie, imobilira sau nu, nu se trece nicaieri.

      dar asta nu inseamna ca cel care da imprumutul ramane chiar cu degetul in gura.

      daca mostenitorii directi-descendentii, renunta, vin la mostenire celelalte clase de mostenitor- fratii, copiii fratilor, etc si se poate solicita datoria de la acestia. mostenirea inseamna si credite si debite (si active si pasive, si bunuri si datorii)

      ceea ce urmeaza sa scriu acum, luati cu nitica sare, ca nu mai stiu exact si s-a mai modificat si codul de cand l-am invatat eu si n-am lucrat pe asa ceva:

      daca mostenirea se accepta pur si simplu, se considera ca bunurile decedatului si alte mostenitorului se unesc intr-un singur patrimoniu, iar mostenitorul va fi raspunzator de datoriile mortului, chiar daca aceste datorii depasesc valoarea activelor, bunurilor din mostenire.

      daca mostenirea se accepta sub beneficiu de inventar (e posibil sa fie o noua denumire pe codul nou), patrimoniul decedatului si al mostenitorului nu se unesc, iar mostenitorul este raspunzator de datoriile mortului doar pana la valoarea activelor, bunurilor ramase mostenire. daca, dupa ce se vinde tot, mai raman datorii, abia atunci datornicii iau m…

      daca poti mostenitorii legali-rude renunta si nu exista un testament, atunci mostenirea devine vacantă si ajunge la stat. statul este mostenitor. bunurile intra in proprietatea privata a statului, de regula a localitatii unde a murit mortul si/sau unde se afla imobilul acestuia.

      si datoria mortului mortului se poate cere de la statul-mostenitor, ca si de la rudele-mostenitori.

      aveti noroc ca azi nu am foarte mult de lucru si un sef nou care nu mai e cu mine in birou, dar acum chiar trebuie sa ma intorc la ce am eu de muncit azi. :)

      00
    • @ Ninja

      Felicitari pentru intelepciune! Se pare ca gandirea ta ori e imposibila pentru mintea multora ori placerea de a vorbi de rau, arata cu degetul si discredita este mai dulce decat o prajitura.

      00
  9. Cand ziceam pe aici romanii nu stiu cum sa isi omoare parintii in varsta sa le inchirieze sau vanda mai repede casele imi luam minusuri. Ma refer la perioada aia de dinainte de aparitia vaccinurilor cand copiii dupa ce socializau bine mersi intre ei la scoala sau in spatiile de joaca, mergeau in vizita la bunici.

    00
  10. Guys, una din cele mai bune decizii pe care le-am luat in viata (cel putin asa cred) a fost sa renunt verbal la mostenire asta dupa ce ai mei m-au tot santajat ca e casa lor si ma dau afara si etc. Acum ca vad mai sus ca se poate si legal, la notar, am sa incep procedura asta. Credeti-ma, daca nu sunteti in relatii bune cu parintii/fratii, e posibil sa fie o decizie buna, dar din nou, luati-o ca o parere petsonala, decizia e la voi.

    Ma uit la rude si prieteni care se bat pe o casa in Romania, pentru un apartament de pe vremea razboiului intr-un mic oras uitat de lume fara joburi si oportunitati, si practic sunt blocatin in la stadiul de acum 30 de ani fara sa evokueze tot cu gandul ca apartamentul ala care poate nici 25k euro nu valoreaza, va fi al lor. In timpul asta puteti avea casa si familia voastra fara sa va santajeze nimeni ca daca nu erau ei yu erai pe strazi mancand din container

    00
    • Procedura e foarte simpla, trebuie doar sa gasesti un notar capabil care intelege exact ce vrei. Eu am gasit unul cat de cat ok, dar chiar si ala incerca sa ma convinga sa nu renunt la mostenire.
      Pe scurt, mama si bunica s-au dus pe lumea ailalta, eu nu am alti frati si etc, dar le-am ingrijit si am suportat costurile cu spitalizarile si tratamentele lor pana au murit.
      Am insa verisori si alte rude de genul asta, care in secunda in care au murit femeile, au inceput sa discute cum sa impartim locuintele lor (nu case la tara, apartamente intr-un oras mic din Romania, vai steaua lor, probabil mai mult de 15-20k nu iei pe ele).
      Eu n-am vrut sa ma bag in discutiile astea, de la mama nu aveam nimic de mostenit si de la bunica nu ma interesa. Asa ca am facut declaratiile la notar, si m-am carat.
      Din ce stiu, verisorii nici acum nu au deschis succesiunea, dar pana sa ma retrag eu din schema tot insistau sa o deschid eu.

      00
  11. Si aia care cereau bani doar din gura sume inventate si aia cu acte pe datoria femeii pot sa se duca ei singuri acolo sa.si ia ce vor ei, sa stea in casa, sa vanda ei casa daca @omul si femeia au dat in scris ca nu vor nimic, fiind rude ajung la randul lor ei sau o parte din ei mostenitori legali….sa vezi atunci paruiala intre ei…

    00
  12. Mersi de „pont” … doamne fereste ce-i pe acolo.

    00
  13. Asta cu mostenirile e de cand lumea si pamantul. Tin minte ca prin 91 92 sambata si duminica pe la 9 dimineata pe radio romania era teatru radiofonic pentru copii. Inainte de asta era nush ce emisiune de sfaturi juridice. Aveam 5 ani pe vremea aia, dar inca tin minte spetele de rude care se cearta intre ele pe mosteniri, gard stramb, picatura care cade in curtea vecinului si altele. La 5 ani nu intelegeam de ce lumea poate sa fie asa rea si incrancenata pe niste kkturi.

    00
    • @Costin, ca sa realizezi adevarul celor scrise de tine: vechiul nostru cod civil, care a fost valabil pana in 2011 si care reglementa toate spanacurile astea, a fost emis/facut de Cuza la 1860 sau 1860 si un strop. (s-au mai abrogat anumite articole dupa ce au venit comunistii, dar per ansamblu ala era)
      la randul lui, Codul lui Cuza a fost inspirat, pana aproape de plagiat de Codul Civil dat de Napoleon, undeva in jur de 1810.
      la randul lui, Codul lui Napoleon a fost inspirat dupa un si mai vechi Cod existent in zona in care azi e Belgia.

      de asemenea, in afara de sistemul de drept englez si, posibil, intr-o oarecare masura de sistemele de drept din Peninsula Scandinava si Rusia(de alea nu stiu/nu-mi amintesc nimic) toate sistemele de drept din Europa sunt inspirate din Codul lui Iustinian (de acum aproape 2000), astfel incat cele mai importante principii de baza, precum si unele prevederi vin de la romani. ulterior, dreptul roman s-a impartit in doua: sistemul francez si sistemul germanic.

      00
  14. E mai tare ca Netflixu’! @Vali, organizezi si revelioane?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile