Calicia e principalul motiv pentru care americanii sunt acum în rahat până în gât. Nu băncile, nu creditele subprime, nu economia. Oamenii sunt ăia care fac lucrurile să se întâmple. E uşor să spui că e de vină calicia băncilor de a da credite tuturor idioţilor care nu puteau plăti. Băncile se mulează pe ce vrea prostimea.
Şi dacă azi văd reclame la 35 tipuri de telefoane, 12 maşini şi 5 locuri de vacanţă, şansa e să vreau ceva de acolo. Şi dacă nu am bani, încerc să fac rost. Daca nu se poate cu munca şi cu economisirea, ia uite, există soluţii. Da, banca îţi dă împrumut cu 14% câţi bani vrei tu. Cine e de vina? Tu, că esti calic, sau ei, că îţi pun la dispoziţie mijloacele de a fi calic? Ca o paralelă, sexshopurile sunt pline de bile care se bagă în fund, dar nu vedeţi că sunt obligatorii, nu? Cine are nevoie de aşa ceva, îşi cumpără!
Băncile nu fac decât să ruleze banii. Tu îţi cumperi plasmă de 97inch, muncitorul de la fabrică e fericit că are de muncă la făcut plasme pentru idioţi.
Nu zice nimeni să nu pleci în vacanţă în Bali, dacă ai cu ce. Dar dacă te împrumuţi să faci asta, prostia nu e a ălora din Bali sau a cui îţi dă bani, ci a ta.
Societatea de consum asta presupune. Să consumăm. Câţi dintre noi avem pe acasă bucăţi de computer, pentru că a trebuit să îmi iau nu ştiu ce placă video de nu ştiu câte milioane, desi aia veche mergea bine? Câţi avem frigiderul plin cu tot felul de chestii pe care nu le mâncăm? Lasă să fie acolo…
Cred ca ai vrut sa scrii „lacom” in loc de „calic”. Calic e mai degraba unul zgarcit, avar…
Problema cred ca vine de la faptul ca BNR a permis crearea de sisteme de credite pentru..mai aproape orice. Orice ai avea nevoie, poti sa o faci daca bagi de-un credit. In Germania, ultima data cand am fost, existau niste reguli destul de stricte, legate si de membrii familiei.
https://storyofstuff.org/
cam lungut da’ merita. e, in mare cam despre ce ai zis tu. doar ca mai aprofundat.
Stii ce-i ciudat ? Ca multi americani isi fac cumparaturile cu calculatorul in supermarket (scout’s honor) si cu toate astea sondajul Yahoo Cars arata ca tot ce e sub 20 000 de dolari la ei nu prea e masina. Lower Middle Class si Upper Lower Class sunt genul de oameni care prefera plasma de x inchi, masina hibrid si mancarea umflata de adaosuri. Aparentele conteaza insa aparentele costa si nu ajuta atat pe cat s-ar crede domeniului financiar.
reclama la shoperotic e foarte subtila. subtila ca un buldozer.
doamnele/domnisoarele care au cumparat bile dupa linku ala sunt rugate sa lase un review
@Mihai: nu e reclama. era doar un link la indemana.
Eu zic ca americanii stau in top, calicie, da nici noi nu suntem departe. Am stat ceva ani in Oslo, norvegieni ca si cantitate nu mananca nici un sfert cat noi, dar mananca de calitate. La ei nu e o rusine sa cumperi o singura rosie, la noi este, cand ei au salarii de peste 5000 euro. Si s-a fim seriosi pana acum 2 ani, societatea noastra nu prea era una de consum, noroc cu ratele ca vezi toti incompetentii facand shopping, lucruri care nici nu stiu cu ce se mananca, :)))))
Bai railor, bilele alea nu se baga in fund. Ci se tin in mana si se rotesc. In dreapta se rotesc in sensul acelor de ceasornic si in stanga in sens invers. E o chestie care stimuleaza circulatia energiilor subtile, calmeaza, are legatura cu teoria yin-yang, etc. Sunt legate cu sfoara doar ca sa nu le pierzi pana incepi sa le folosesti.
Numai la rele va ganditi.
plec la banca. Imi iau bani pt un q7 apoi nevasta-mea ia alt credit sa bagam benzina timp de 6 luni, ca strasnic consuma.
Criza asta are, ca orice criza, o parte buna. Ii va face pe multi oameni sa mediteze la ceea ce e cu adevarat important pentru ei. E important sa ai plasma de doi metri, mobil care face cartofi prajiti si masina cu sute de cai putere? Esti mai fericit daca-l vezi pe Dan Diaconescu cu capul turtit in format 16:9 si inspiri aer poluat la volanul unui X5? Societatea de consum si baietii destepti de la marketing au reusit sa ii faca pe multi sa creada ca da. A venit momentul sa realizeze ca au luat teapa.
Am ajuns la concluzia că sunt mai fericit dacă nu-mi cumpăr decât strictul necesar. Până la urmă altă soluţie nu ai.
CALÍC, -Ă, calici, -ce, adj. (Adesea substantivat) 1. Lipsit de mijloace materiale elementare; foarte sărac. ♦ (Înv.) Care cerşeşte; cerşetor. 2. Zgârcit, avar1. 3. (Înv. şi reg.) Atins de o infirmitate vizibilă (olog, ciung etc.). – Din ucr. kalika.
hai ma zoso, aveam pretentii de la tine, ce v-a invatat la facultatea aia? :-)))
@Mihai
De ce ar fi trebuit să fie subtilă? Este la obiect? Este.
la mine acasa e(ra, ca am aruncat o gramada cand am fost in rromania ultima data) plin de placi video, de sunet, de retea etc. si cu toate astea singura data cand am dat bani pe componente a fost cand mi-am facut primul calculator, dar si atunci a fost o placa de baza de la reduceri de la flamingo (upgradepc.ro parca era site-ul lor cu solduri), o carcasa capatata, placa video de 16 mega … restul upgrade-urilor a fost cumparand componente second la un sfert din valoare de la pusti cretini care vroiau sa joace ultimul NFS …. e drept ca atitudinea asta a avut si partile ei negative … n-am putut niciodata sa joc ultimul NFS …. :)))))
Nu sunt eu umblata prin lume ca altii, dar am iesit oleaca prin Europa si am fost tare mirata sa constat ca NIMENI nu umple cosurile ca noi, ca nimeni nu tine sa manance paine goala o luna, doar ca sa aibe nu stiu ce pantofi care se poarta toamna asta. Bine, vorbesc acum de cei multi, pe care i-am intalnit eu pe strada, ca or avea si ei smecherii lor, dar la noi problema este ca si cel mai amarat, se vrea smecher.
In Germania, am gasit o geaca de piele, mistooo, 120 de euro, chilipir de chilipir, am zis eu. Si am povestit doamnei la care stateam de asta, cat sunt de incantata ca mi-am luat-o si inca atat de ieftin. Ea s-a strambat si mi-a zis: daca eu as fi vrut geaca asta cu adevarat, nu o cumparam pana ce anu ajungea la 20-25 de euro, la reduceri. Pai – am zis eu – si daca pana atunci nu o mai gasesc? Nu-i nimic – a raspuns ea – gasesc alta, daca am neaparata nevoie. Precizez ca doamna cu care aveam conversatia are, impreuna cu sotul si copiii, o pensiune in Lahr, cu 12 camere si un restaurant italienesc de sta mata in coada. Nu au nici un angajat, lucrau sotii, cei doi copii si mama doamnei, o mamaitza venerabila. Am inteles multe atunci, poate ca ar trebui ca fiecare roman sa faca o reciclare prin occident, si sa stea de vorba cu oamenii de acolo. Apropo de rosia de care se dicuta mai sus. am vazut prin Elvetia, in Basel, oameni care cumparau: un ardei, o rosie, o ceapa, un morcov, etc. Spre rusinea noastra, daca mergeti in Bulgaria, veti vedea ca nici macar vecinii nostri nu cumpara carucioare cu varf de marfa. Si am fost acolo, chiar la shopping, ca sa evit cozile din romania, cu o zi inainte de Craciun. De precizat ca si ei sunt tot crestin ortodocsi, deci era sarbatoare si la ei a doua zi. In parcare erau cel mult 30 de masini si ieseau oamenii cu cate doua plase si gata. deci…ca la noi, la nimenea.
cu criza…tocmai daca n-o sa mai consumati o sa fie criza. asa ca, consumati!
parca tu dadeai lectii de jurnalism. inainte de a scrie ceva cerceteaza.
pe scurt: 1977, carter, democrat, presedinte. da o lege prin care obliga sa acorde imprumuturi preferentiale celor fara mijloace materiale (negrii) ca sa-si poata lua si ei case (visul american).
1994, clinton, democrat, presedinte. modifica legea astfel incit implica si fannie mae si freddie mac, banci ipotecare controlate de stat, sa se implice si sa garanteze imprumuturile astea preferentiale.
tot acum se umfla buba din sectorul internet, it. buba care se sparge in 2000. ce convenabil pt marele presedinte clinton! el tocmai isi terminase termenele, pe hirtie totul arata bine,
si vine bush. care este un alt dobitoc. si pe vremea lui, ca sa atenueze dezastrul creat de spargerea bubei, scade dobinzile.banii devin extrem de ieftini. si normal ca lumea da navala. cumparai o casa acum, faceai sau nu faceai nimic in ea, o vindeai dupa 6 luni, 1 an, faceai profit. pretul caselor au luat-o razna. dar asta nu conta atita timp cit stiai ca in citeva luni pretul crestea. si ce fac bancile. inventeaza tot felul de ipoteci, dobinzi mici in primi 2-3-5 ani dupa care dobinda se ajusta la valoarea pietei. fapt care nu prea conta pt speculatori. ei luau casele doar pt o perioada scurta, cit sa faca un profit. si uite asa buba se umfla si se umfla.
si-n tot acest timp au fost citiva care au tras semnalul de alarma. si, surpriza pt tine, unul din ei a fost mccain. de partea cealalta stii cine era care se opunea, printre altii? marele obama. care a primit sute de mii donatii de la fannie mae si freddie mac. stii citi bani a primit mccain in acelasi timp? citeva sute.
si uite ca buba s-a umflat si acum s-a spart.
e usor sa dai vina pe prostime. dar cine trebuia sa traga semnalul de alarma? prostul care habar n-are de principiile economice sau desteptii care stiau ce se intimpla dar au preferat sa profite. ca pe ei oricum nu-i doare capul. milioanele lor sint sigure si prostul, ca de obicei, plateste.
cam asta e pe scurt povestea.
Pai, daca ar fi sa discutam de criza, in acceptiunea economica a termenului (nu ca as fi specialista) atunci siiigur ca nu suntem in criza. Fiindca o criza este definita ca fiind fază a ciclului economic in care se formează un surplus relativ de marfuri in raport cu capacitatea de cumpărare limitată a poplaţiei, ceea ce duce la scăderea productiei, la falimente, somaj etc (am copiat asta, nu o stiam pe de rost). Ori la noi, consumul este in limite mult peste cele normale intr-o economie sanatoasa, din productia externa, din importuri. Deci ce mama ei de economie sanatoasa avem, atata timp cat dam la export busteanul proaspat taiat, sau cheresteaua, in cel mai fericit caz si apoi impotam mobila pe care o cumpara fraierii? Noi consumam mai mult decat producem eu asta inteleg. Pe de alta parte, sunt mai multi dispusi sa aleaga calea facila a importului, decat chinul de a face productie, care sa mai fie si la standarde ok.
Daca esti calic, strangi banii…nu cumperi nimic.
Nasol pentru aia care si-au luat case pe enspe mi de anii, nasol pentru oamenii care nu mai pot lua un credit ca banii au ajuns scumpi. Dar si mai nasol este ca o lume intreaga este obligata sa traga dupa urma unor prosti. De ce oare o comite mereu „visul american”? Cred ca sunt prea destepti!
Titlul ar fi trebuit sa sune: „Sunt calic, dar ma tratez!”…
Problema economica e mult mai complexa decat bula imobiliara – care a pocnit prima in criza prezenta. Tot sistemul bancar fractional, care creeaza bani din nimic, fara acoperire, si cazinoul actiunilor la bursa, care vinde polițist de pe gard, sunt la baza dezastrului financiar – care nici n-a inceput inca sa-si arate adevarata extindere. Consumatorul fraierit e doar un element necesar pentru acest transfer de proprietate de la cei multi la cei alesi.
Zoso, cat timp ai locuit in america ca sa spui ca oamenii sunt devina si nu bancile?
In gimnaziu de invata cum sa iei credit si cum se completeaza un cec. Ei au fost invatati ca trebuie doar sa mearga la lucru si sa consume, si metoda a functionat 50 de ani.
nelu, sa fim seriosi! si sa nu fim demagogi. da, oamenii sunt de vina. cand au 10 000 euro, in loc sa se gandeasca cum sa investeasca intr-un mic teren si sa scoata dupa un timp 13 000, ei fug la banca, se imprumuta de 8 mii si isi iau un ford ca sa le dea peste nas la vecini si colegi. si dupa aia platesc rata 8 ani, cand masina e deja zdrente sau vanduta de 3- 4 ani.
18centimetri, nu ca exemplul cu fordul nu ar fi ok, dar la partea cu investitul intr-un teren m-ai pierdut. poti detalia, please ?
Cred ca sederea in Berlin iti prieste. Pentru orice om cu capul pe umeri care ajunge in civilizatie dureaza mai mult sau mai putin pana devine un critic al consumului haotic, vizibil din ce in ce mai mult si la noi in tara. Dar nici o grija: si in Germania se consuma in draci. Paturile social defavorizate sunt intotdeauna cele care isi doresc un grad de recunoastere mai inalt. Se indatoreaza oricum si oriunde, iar o viitoare criza bineinteles ca tot pe omul amarat il loveste, deoarece el traieste in datorii.
@americanu: multimiile fac presiunea si capitalul electoral se bazeaza pe masuri populiste. vina apartine in primul rand celor care aleg.
ps: calic nu e folosit corect. ideea este insa foarte corecta.