Tocmai am terminat de citit un editorial de 1400 cuvinte din Evenimentul Zilei şi nu am înţeles nimic. Se porneşte de la una, se trece fugar prin ceea ce ar fi trebuit să fie subiectul principal (doar era titlul), se ajunge la alta, se bagă în seamă 2 experţi şi se încheie ca de obicei cu “uitaţi cum e la alţii”.
Am făcut o pauză, am ieşit pe afară, am revenit, am recitit materialul încă o dată. Aceeaşi concluzie. Multă vorbăraie despre nimic nou şi despre nimic.
Ştiu că e greu pentru jurnalişti să scrie mereu ceva nou. Şi bloggerii au aceeaşi problemă, cel puţin unii dintre ei. Dar umplerea spaţiului cu sofisme ieftine nu face ziarul mai bun şi nici cititorul mai atent şi mai interesat. Nici trezirea bruscă la realitatea cititorului imbecil care îţi bagă bani în buzunar nu face bine la tonus (consideraţi că aici am făcut o paranteză în care îl fac pe Tolontan bou…şi continuăm).
Ştiu că e frumos să spui că scrii la ziar şi te simţi mândru când îţi apare poza la gazetă, dar jurnalismul avea pretenţia de a fi mai mult de atât. Avea pretenţia că informează, că opinează, că educă şi că formează. Ştiţi voi, funcţiile massmedia. Toate astea s-au pierdut pe drum, undeva între vila de analist şi garsoniera cinstită.
Nu va plânge nimeni la mormântul vostru, pentru că între timp vom uita la ce ziar aţi scris, despre ce sau cine aţi fost.
ps: nu pun link direct către motolo, pentru că jurnalismul de mare clasă presupune să ştergi linkurile celor despre care răspândeşti zvonuri că iau bani să testeze maşini.
E greu sa gasesti subiecte. Asta, una la mana. A doua la mana, cand „pici” pe un subiect, incerci sa scoti si untul din el. Dar daca n-ai talent, suplinesti si tu cu ce poti.
Profesioniştii sunt treptat înlocuiţi de către mediocrităţi loiale….excesele seducătoare….clici autointeresate….vicii legislative şi reglementări caduce….viraje politice importante/indiscutabile….dezangajare civică….tendinţă preexistentă….diazepam al popoarelor….zgândăre în mod direct paleocortexul telespectatorului….
E destul de clar ce spune, eu cel putin am inteles tot.
”funcţiile massmediei”
No offence, Zoso, dar ”media” este la plural. Corect este ”functiile mass media”.
@Ingrid: ups. dap. corectat. merci.
am recitit materialul încă o dată.
Exita o categorie de jurnalisti care ar trebui doar sa informeze, fara sa aiba opinii menite sa influenteze intr-un anume fel. Poate ca ma indepartez un pic de natura subiectului dar ar trebui vazute stirile de la tv, cele de la antena 1, pro tv, se cer opinii unor persoane neavizate. De exemplu un jurnalist si-a exprimat opinia ca un individ care se juca GTA a devenit violent din cauza jocului, sau un reporter a intrebat soferul ambulantei care venise sa ridic corpu unei sinucigase, daca respectiva victima avea probleme in familie.
Urmaream la Antena 3 o emisiune neinteresanta cu invitati, nu puteam scimba canalul deoarece eram in holul unui cabinet medical, deodata se anunta ca a murit dolanescu, iar prezentatoarea emisiunii il intraba pe invitat daca il cunostea pe Ion Dolanescu. Partea nasola e ca si ala a inceput sa-si exprime opinii le neavizate, desi putea sa spuna ca nu il cunoaste, cum era si cazu, el fiind invitat pentru cu totul altceva.
Asa ca scuze daca am deviat de la subiect, dar cred ca problema asta ar trebui abordata. Formatorii de curente si de opinie trebuie sa existe, dar nu la emisiunile de stiri.