Strop cu strop

Un singur sfat… Auzit la un benzinar care avea chef de vorbă zilele trecute, când venise vara.

Să nu alimentezi niciodată pe căldură. Benzina, dar și instalațiile se dilată. Iar diferența între ce îți arată LCD-ul (display-ul pompei) și ce ai băgat tu în rezervor poate fi și de 10% câteva procente bune. În defavoarea voastră. La un plin, nu prea mai e de neglijat! Dimineața devreme și seara, după apus, sunt momentele cele mai bune. Și ar mai fi ceva, aveți grijă ca închiderea rezervorului să fie perfectă.

Vine vara, temperaturi de peste 30 de grade Celsius vor fi la ordinea zilei. Să nu ziceți că nu v-am spus…

Sursa foto: aici.

LE: Văd că lumea zice că-s exagerat de multe cele 10 procente… Am editat, dar nu am reuşit să găsesc o valoare cât de cât documentată. Fenomenul rămâne şi, atât timp cât e doar un sfat, nu văd de ce ar trebui să ne aprindem atât. Am reuşit să-l „experimentez” şi eu vara trecută, când într-un rezervor de 45 litri au intrat 51 litri. Sau cel puţin atât am plătit. Da, ştiu de rezerva „ascunsă”, dar nu asta e explicaţia şi de data aceasta.  Și nu văd de ce s-ar fi umplut doar o dată. Iar becul de avertizare s-a aprins pe drumul spre benzinarie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Buna gluma asta. Chiar am ras. Destept si benzinaru respectiv. Si tu chiar l-ai crezut? Fain.

    00
  2. 10% diferenţă… E penibil. Puteai să nu mai fi scris articolul ăsta. Sau te puteai informa de ce nu are cum să fie adevărat ce ţi-a spus „benzinarul”.

    00
    • NOU
      #3

      Am cautat inainte, stai linistit. Dar n-am gasit nimic. Am mai auzit undeva chestia asta, nu numai la benzinar. Daca stai sa te gandesti, pompa masoara volumul, nu cantitatea. Benzina e extrem de volatila… Se dilata repede. Plus deviatia pompei…
      Da-mi tu un link de ce e doar urban legend si retractez ce am zis.
      Poate procentul e exagerat, ai dreptate.
      Dar nu si ideea.

  3. frate, zice pe bune. nu stiu daca e 10%..mi se pare enorm. dar are dreptate cu temperatura. eu am avut pe gestiune la o firma, pe langa multe altele si statia de motorina, si cand venea gisterna si alimentam imi dadea in acte si la ce grade se facea alimentarea si ce temperatura avea motorina. de caldura aceasta se ‘dilata’ . am alimentat 9868 L la 15 grade celsius (temperatura morinei..afara erau undeva pe la 2 grade. nu mai stiu exact dar motorina avea 15), vara la un plin de statie nu mai bagam 9868…neori si cu 150 L..ceva de genu. mai putin

    00
  4. Si capacul rezervorului trebuie etansat cu silicon sanitar dupa fiecare pli, pentru a preveni evaporarea
    Ce succes ar avea benzinariile care te lasa sa folosesti gratis pistolul de silicon dupa ce faci plinul :)

    00
    • NOU
      #6

      @alin Crezi ca toate masinile sunt din 2011 sau dupa? Ia mai uita-te in jurul tau, sa vezi cum arata parcul auto. :)

  5. Ma disperati cu faza asta.
    Ca sa fii sigur de ceea ce bagi in rezervor, mergi cu o canistra de 20 l pe care o masori si acasa ca sa fii sigur de volum.
    Si bagi in canistra 20 de litri si vezi daca e vreo diferenta.
    Diferenta cred ca e undeva de ordinul mililitrilor si ca atit. Nu pierzi mare lucru, nu cistigi mare lucru.
    Si apoi, mai toate benzinariile au rezervoarele ingropate. Prin urmare variatia de temperatura nu e atit de mare precum credem noi.

    00
  6. Rezervoarele sunt ingropate, iar diferenta de temperatura intre dimineata si seara este mai mica de un grad celsius. De asemenea, temperatura cea mai mica e dimineata, cea mai mare e seara, iar la amiaza este intermediara. Daca stai sa te gandesti, e chiar logic, caldurii ii ia ceva timp sa se acumuleze in sol si sa se transmita lichidului din rezervor. Din exact acelasi motiv e cel mai frig in februarie desi solstitiul de iarna e in decembrie, iar vara e cel mai cald in a doua jumatate de iulie spre august, desi solstitiul de vara e in iunie.
    Daca chiar conteaza cei cativa ml castigati la un plin, atunci e mai bine sa alimentezi dimineata, seara fiind momentul cel mai prost al zilei deoarece pierzi cei cativa ml, nu ii castigi.
    Daca alimentezi din rezervoare aflate deasupra solului diferenta de temperatura va fi mai mare, deci are rost sa te trezesti de dimineata, n-am calculat, dar probabil poti castiga chiar si o jumatate de litru la un plin, n-am idee. Problema e ca mai toate benzinariile au rezervoarele ingropate, singurele exceptii fiint statiile mobile din sate si comune de genul Cucuietii din Deal.

    00
  7. Benzina se dilata? Asta e buna!

    Ca sa poti face un lichid sa se dilate sau contracte trebuie sa ai la dispozitie presiuni foarte mari. Este fizica putina, ce-i drept, dar merita citit putin despre lichid, solid, gazos. O sa foloseasca mult si te lovesti des de asta.

    00
    • NOU
      #11

      @Andrei: :) You Don’t Say? In termometrul ala cu alcool (sau cu mercur, ca lichidul e lichid si daca e vorba de metal, aici esti de acord, sper), legea care-l face sa urce pe scara gradata e legata de presiunea foarte mare. Dap. Asa e, cum spui tu.
      What about that: benzina are un coeficient de dilatare termica extrem de mare, valoarea acestuia fiind de aproximativ 0.1% pt fiecare grad Celsius.

  8. Incredibil! Chiar suntem furati si acolo?

    00
  9. Off, fizica bate-o vina, PV=nRT (n=niu) …… @Andrei are dreptate….. iar in termometru este volum constant, e inchis. Rezervoarele de combustibil de la pompele de benzina nu sunt ermetice nu poti sa le compari cu un termometru, au supape de presiune pentru a nu se ajunge la presiuni periculoase cauzate de vaporii de benzina care se degaja odata cu cresterea temperaturii….. .Oricum nici rezervorul de la masina, ori cat ai stringe de tare busonul, nu este ermetic are supapa de presiune, majoritatea chiar in buson. Cred ca „samanta” acestei povesti urbane este data de posibilitatea ca atunci cand bagi bezina (cand este cald ) prin pompa sa treca si vapori …

    00
    • NOU
      #15

      @George: Eu tin minte o lectie de chimie de acum 20 de ani. Majoritatea elementelor chimice se contracta la frig. Exceptia: apa si borul (de bor nu sunt sigur, dar parca de el e vorba) isi maresc volumul. Nu poti sa pui dilatarea/contractia doar pe seama presiunii. Gandeste-te cum sunt construite podurile.
      Dar chiar si daca vorbim de lichide… Coeficientul de dilatare termica nu l-am inventat eu. :)
      Legea gazelor exemplificata de tine e reala, eu nu asta i-am raspuns lui Andrei. Dar uite una dintre consecinte (tot Wikipedia, ca nu mai am manualele de fizica…): If the temperature changes and the number of gas molecules are kept constant, then either pressure or volume (or both) will change in direct proportion to the temperature.

      LE: s-ar putea sa fie bismut al doilea element.

  10. a murit zoso.ro? sau ati fost in vacanta?

    00
    • NOU
      #18

      N-a murit :). Doar ca am ramas singurul care mai scrie pe aici…
      Saptamana asta sigur urmeaza ceva.

  11. Tare faza! desi nu sunt asa convis ca e ceva adevar aici. M-ai facut un pic curios.

    00
  12. Benzina e vanduta dupa volum, nu dupa greutate .

    NU e nici un mit urban in California, Nevada, Arizona Costco a introdus pompe de benzina cu coeficient de ajustare in functie de temperatura
    http://summitlake.com/wp_1commentary/?p=395

    00
  13. Cand faci plinul la o masina, ia pune mana pe furtun, nu pe pistol, dupa primii 5-6 litri pompati. Este furtunul rece? Il simti cum se raceste? Oare de ce?
    In benzinariile moderne, rezervoarele ingropate au perete dublu, slabe sanse sa fie variatii foarte mari de volum, in asa fel incat sa spui ca esti „furat” la pompa.

    00
    • NOU
      #22

      @miluch: Probabil ca si ei incearca sa combata acest fenomen. Dar am vazut ceva intr-o benzinarie, intr-o zona foarte, foarte popendulata. Si m-a cam pus pe ganduri.
      Un rezervor exterior de GPL (gen stocator) era udat cu apa cu ajutorul unui furtun… Dar nu de un om. Furtunul era prins undeva sus, astfel incat apa sa curga pe o cat mai mare suprafata a rezervorului. Ar trebui ingropate si alea.

  14. Exact asa ceva am patit si eu acum ceva timp, postarea e mai veche dar … exact ca tine vara:

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.