“Știu, dar aleg să nu…”

Încă un articol halucinant pe Republica: un tip era să moară din cauza unei mașini parcate neregulamentar și, în loc să aleagă calea știută și normală a rezolvării situației, el se apucă să spune pe la toate Polițiile din localitate, mai puțin la aia care trebuia. Pentru că așa se fac lucrurile:

Parchez autoturismul în bezna unei artere laterale și utilizez telefonul mobil tip smartphone ca să aflu numărul de telefon al Poliției Capitalei. Gândul meu a fost că nu pot suna la 112 pentru că nu am nicio urgență (mulțumită grației divine, nu altcuiva), așa că nu pot deranja dispeceratul de urgență – însă dispeceratul Poliției Capitalei ar trebui să mă poată îndruma pe fluxul procedural corect.

Fatalitate, însă: știu din experiențe anterioare că BPR își declină la rându-i competența în materie de contravenții privitoare la parcarea neregulamentară în fața Poliției Locale. (sursa)

OK, Poliția și urgențele nu sunt tocmai conectate, iar dispeceratul 112 e pe altă lume, dar dacă știi unde să suni și nu suni, cum se numește asta?!?!?!

Într-o lume ideală, ar trebui să discutăm pe marginea conectării 112 la toate polițiile și urgențele, să suni doar acolo și să facă ei legătura automat, nu să te pună să notezi numere de telefon.

După care citești cu se ocupă omul care scrie. Dezvoltator software, automatizare, open source, alte minuni, cu ofertă de job la Dublin. OK. Știi că acolo trebuie să suni? De ce suni în altă parte?! DE CE?! Doar că să scrii că România e nasoală și pleci la Dublin? Cum schimbi România sunând altundeva decât unde trebuie?!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Daca autoturismul blocheaza o cale de access exista pericolul producerii unui accident prin urmare este o situatie de urgenta.
    De la 112 iti face legatura cu politia rutiera sau daca nu se poate iti dau informatii sa suni tu direct la politia localnica. Cel putin pentru Bucuresti asa functioneaza.

    00
    • babaetz, voi n-ați înțeles ideea de bază. Nu era vorba despre mașina aia parcată ampulea, de ăia de la 112 sau de vreun pericol, ci despre persoana care a făcut sesizarea. Întâmplarea a fost doar o scuză ca să se prezinte din nou, cu împlinirea sa, spiritul său civic, inițiativa, luatul de atitudine, prietena care face pilates etc.

      E tipul care, când fumezi și urăști tihnit viața, vine la tine, își aranjează fularul (nu contează că-s 40 de grade, el tot poartă fular, cum poartă și pantaloni roși în genunchi la -40) și îți atrage atența pe un ton doctoral că fumatul dăunează sănătății tale și a celor din jur, iar dacă te lași vei fi mai fertil, mai potent și altfel se vor uita hipsterițele după tine (cum se uită prietena lui, care face PILATES, da?). Iar când îi explici politicos drumul către organele genitale ale tatălui său, va da dovadă de maturitate, va evita conflictul, apoi se va duce să scheaune pe internet cum a pus el la punct pe unul care îmbâcsea aerul curat din oraș cu țigara lui împuțită. Apoi va da share la încă un articol despre beneficiile fumatului de iarbă, care te face mai fertil, mai potent și altfel se vor uita hipsterițele după tine.

      00
  2. Intr-o lume ideala in momentul cand ai sunat la 112 dupa coordonatele tale GPS se face automat legatura cu cel mai apropiat sediu al politiei si totul sub 3s. Da ma indoiesc ca nu e asa si acum.

    00
    • Pe-aproape. Dupa coordonate iti raspunde cel mai apropiat centru 112. Adica, daca tu esti in camp langa Lugoj, nu ar fi de porc sa raspunda dispeceratul 112 de la Medgidia?

      00
    • Ba da, de asta ziceam ca ti-se face legatura automat cu cel mai apropiat centru 112(sediu politie). Inseamna ca asa este acum.

      00
    • Arafat nu a localizat un elicopter prăbușit in lac …

      00
    • 112 nu inseamna politie. Inseamna salvare, inseamna pompieri , inseamna fel si fel de accidente ( de munca, rutiere,etc ), inseamna si SRI ,etc. E gresit sa gandesti ca suni tu la 112 si tu vrei in 3s sa ti faca legatura cu politia. Initial te localizeaza ca zona in romania dupa care spui urgenta dupa care dispeceru iti pune niste intrebari de verificare sa vada ca nu esti un copil de 12 ani care ai chef de glume si abia dupa trimite echipaje sau te redirectioneaza

      00
    • Confirm cu dan, eu am sunat si am raportat o masina oprita in curba in afara localitatii si in rampa. Sun, raspunde dispecerul 112, problema avuta, datele de contact si apoi legatura la politia din zona respectiva. La 112 in 10-15 secunde te-a redirectionat sau ce, ma pun si caut pe internet numarul de telefon la fiecare sediu de politie din judet? Haideti sa fim seriosi. 112 este serviciul de urgenta, si da, surpriza, o masina oprita in curba nesemnalizata unde limita de viteza este 100 reprezinta un pericol. Dupa aceea am mers inca o data la politie sa depun o declaratie daca doresc ca filmarea sa se trimita mai departe la laboratorul criminalistic dar am renuntat, nu avea rost… eu am anuntat, politia s-a deplasat dar muia cu duba s-a tirat intre timp sau politistul comunal nu s-a deplasat pe teren, una din doua.

      00
  3. I lol’d. Băiatu nu are ofertă, doar un cold call de la un recruiter, cam ca în meme-ul acela cu ‘things are getting serious’. Altfel e cum tot spune zoso pe aici cu păzitul pielii proprii, valabil oriunde în lume.

    00
    • Eu nu prea inteleg asta cu patronii care se duc sa se angajeze altundeva. Asa de bine merge treaba la tine boss? Vezi ca in fuga de a arata mai interesant mai pui o cruce la businessul propriu.

      00
  4. Ori n-am citit articolu, eu bine, ori nu inteleg ce vrea sa spuna autorul. Adica vad urmatoarele scenarii:
    1. Omul stia unde trebuia sa sune, dar avand in vedere ca suntem in Romania si in general unde trebuie sa suni/rezolvi problema nu este chiar locul indicat a incercat alte alternative, poate o rezolva. Inainte de a sari la gat, rog sa facem un refresh cu apelurile 112 cand a fost incendiul la clubul Colectiv.
    2.Omul stia unde trebuia sa sune, dar a zis sa incerce in alte parti poate o rezolva altfel. In cazul asta, isi merita soarta si nu-si are rostul alte discutii.
    Problema nu sta in articol sau in scenarii, dar de ce trebuie sa fac pe secretara ca un geniu a parcat pe interzis sau ca unu si-a uitat masina pe domeniul public de vreo 10 ani?!
    Fix asta este insasi esenta statului roman, nimeni nu e de vina sau nu e de competenta noastra, cam in orice chestie.

    00
    • ai dreptate, asta e discuția „de ce trebuie să mă plimbe de colo colo când ar trebui să sun la 112 și ei să imi facă legătura automat”.

  5. Si totusi, unde pot suna cand vreau sa fac o sesizare legata de parcare pe trecerea de pietoni (ca sa nu mai vorbesc de masini parcare pe troutuar)?

    Experienta mea: in centrul Bucurestiului, pe traseul pe care il fac zilnic spre serviciu erau parcate masini pe trotuar, statie de autobuz, trecere de pietoni, nu conta.

    Am inceput cu o sesizare pe mail la politia locala. Le-am trimis poze, zona marcata pe harta si faptul ca masinile erau parcate in intervalul orar 10-17 (seara se elibera complet). Mi-au raspuns ca atunci cand au fost ei in zona reclamata nu era nimeni parcat neregulamentar si ca oricum ei nu pot da amenda decat daca gasesc soferul la masina.
    In alta zi am incercat sa sun la brigada de politie rutiera, dupa cateva apeluri am renuntat vazand ca nu raspunde nimeni.
    Am trimis apoi mail catre brigada de politie rutiera, mi-au raspuns ca au sanctionat cativa soferi si urmeaza sa identifice si proprietarii altori masini, insa nu au oameni pentru a patrula suficient de des zona.
    In fiecare zi, nicio diferenta, un sir de 200 m de masini parcate pe trotuar, statie de autobuz, trecere de pietoni (ramaneau liberi cam 80-90 cm pana in cladiri sau garduri).
    Am sunat intr-o dimineata la politia locala, mi-au promis ca trimit un echipaj, dupa 4-5 ore masinile erau acolo neclinitite, fara notificare in parbriz (asa cum am mai vazut in alte situatii de parcare neregulamentara).
    Am intrebat politistii (locali si de la circulatie) pe care ii vedeam pe strada de ce nu fac ceva, imi ziceau ca „trebuie sa astepte un coleg”, „nu au voie sa se deplaseze din punctul in care se afla”. Mi-au spus sa nu sun la 112, ci la politia locala.

    Singurul mod in care am reusit sa ii determin sa ia o masura a fost sa ii povestesc situatia unui politist de la locala pe care l-am intalnit in zona, sa ii arat fotografii. Mi-a promis ca va chema un echipaj sa ridice masinile din statia de autobuz si va solicita montarea de stalpisori. Nu stiu cine era omul ala si ce minune a facut, dar a 2-a zi dimineata muncitorii montau stalpisorii, iar politistul respectiv elibera trotuarul.

    Doar ca intrebarea mea ramane? Unde trebuie sunat?

    00
  6. Trebuia să-ți dai seama că e un trepanat după exprimarea „telefonul mobil tip smarthome”. Puteam eu să-ți zic că e programator.

    00
  7. bai, nu vreau sa fiu rau, dar am intrat sa citesc articolul scris de nenea ala pe republica. nu cumva e sosia lui fluture?

    00
  8. WTF!! Am primit oferta de munca si ma gandesc sa imi depun CV-ul? Cand zice cineva ca a primit oferta de munca, (eu cel putin) ma gandesc la faza de ofertare. Daca trebuie sa iti depui CV-ul banuiesc ca e un simplu anunt, cum gasesti cu sutele si miile pe internet.

    00
  9. Parcat pe trecerea de pietoni, la mai puțin de 25 de metri de intersecție , pe trotuar etc. etc. Cine sa mai amendeze? Sunt prea mulți care încalcă regulile. Sa emigreze, o mașină mai puțin.

    00
  10. Saptamana trecuta eram pe bicla pe un dj si am scapat cu mult noroc de 2 mioritici imensi si ff agresivi care iesisera dintr-o curte care avea un gard cvasi inexistent(am scapat ca era sa dea o masina peste ei si i-a imprastiat un pic pana a aparut proprietarul si ca m-am pus cu spatele la o balustrada si cu bicla in fata). La un km de acolo am sunat la 112, mi-au facut legatura la jandarmerie si 30 de secunde mai tarziu s-a intrerupt. M-au sunat 1 ora mai tarziu sa vada daca sunt ok si au zis ca o sa trimita un echipaj sa vada despre ce e vorba si ca mi-au inregistrat cererea. Le-am explicat ca poate ar fi bine sa se grabeasca pt ca eu am scapat cu mult noroc si am ceva experienta cu caini de talie mare si ca altii poate nu vor avea norocul meu. I-a durut in pix practic. Poti sa suni oriunde trebuie sau nu trebuie ca tot in pix ii doare.

    Ulterior am aflat de la mai multi prieteni ca e un loc cunoscut cu probleme si ca erau mai multi sa o pateasca acolo.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.