O știți pe aia cu “românului nu îi da o bilă de fier, că o strică”?

Am rupt un disc de tăiat metal încercând să tai un panou de 5mm grosime de lemn cu flexul. Sunt pe drumul cel bun. La Dedeman și Hornbach nu au discuri de tăiat lemn.

Deci, fierăstrău pendular, circular sau sabie?

disc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Am eu o scula de lemn.

    00
  2. incearca si tu sa mananci ciorba cu furculita daca tot esti la etapa asta :))

    00
  3. NOU
    #9

    Pt lemn se folosește echivalentu flexului – fierăstrăul circular. exista și pânze de circular care se pot prinde în flex da nu se recomanda. Circular sau fierăstrău pendular.

    00
  4. Discul de taiat lemn cu dinti mari combinat cu flexul fara protectie e o combinatie mortala si probabil motivul pentru care nu gasesti disc de taiat lemn pentru flex.

    00
    • Ambiţia să nu lipsească meşterului român! Că în rest poate face orice. Chiar şi cu improvizaţii. Ideea e să taie încet, să evite accidentele.

      00
    • poti incerca sa iti numeri firele de par cu manusile de box .

      00
  5. s-ar putea sa existe tot felul de fierastraie (pendulare) pentru taiat lemnul. daca nu merge nici asa, eventual incearca o trusa de traforaj.

    00
  6. Pai nu ai luat foc? Ce erau sanse mari!

    00
  7. Pai not ok :) e ca si cum ai taia cu disc-ul de lemn un fier beton.
    Vezi in Praktiker sau pe la magazinul din „colt” :)

    00
  8. 3 ani inainte de acum o sa transformi blogul asta in tematic de bricolaj. Cu casa ta (cu tot).

    00
  9. Asta poate pentru ca nu exista „discuri” pentru lemn. Pentru lemn ai nevoie de un fierastrau pendular sau circular, special pentru lemn.

    …sau poti sa o faci romaneste si sa pui panza de fierastrau circular pe flex, ocazie cu care poti ajunge la stirile de la ora 5. (a fost recent un caz si era vorba de o panza de flex proasta. dintii de panza circulara pot crea efecte mult mai spectaculoase…)

    00
  10. Exista, insa pentru fierastrau circular, nu pentru polizor unghiular. Ia un fierastrau pendular si renunta la improvizatii.

    00
  11. Flexul e cea mai periculoasa scula de mana. Daca ai alte optiuni, utilizeaza-le cu incredere, incluzand a face treaba cu mana (platita) a altuia. Serios iti zic.

    00
  12. FYI: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sfarsit-cumplit-pentru-o-femeie-de-45-de-ani-din-satu-mare-muncea-in-curte-cand-o-bucata-dintr-un-flex-i-a-sectionat-aorta.html

    Sunt foarte curios daca nu cumva avea panza metalica pe flex. Discurile normale de taiat/polizat nu prea au cum sa se rupa, in plus materialul este relativ usor pentru a fi „mortale” la 7 metri.

    00
    • Nu m-as baza pe faptul ca „materialul este relativ usor”…

      Viteza periferica la un flex de 125 este de aproape 4000 m/min, adica vreo 240 km/h.

      00
    • Dacă ar fi avut niște noțiuni de prim-ajutor i-ar fi oprit sângerarea și probabil ar fi reușit să o țină în viață până sosea ambulanța.

      00
    • @pa: cum? O strangea de gat pana dadea ochii peste cap? Era condamnata.

      00
    • Are dreptate Ivan, prima şi ultima mea lucrare cu un flex s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 20 ani şi s-a terminat cu mine admirînd o panză de flex, sărită din flex şi intrată pe jumătate în peretele tablă al unei barăci metalice. Tabla peretelui era de 1mm . De atunci folosesc cu încredere fierăstrăul.

      00
  13. Un pendular nu e chiar asa scump. Si nu ai nevoie de makita/bosch/metabo etc. Un einhell e suficient.

    00
    • Iti dau un plus pentru sfat, insa eu as evita fix einhell. Asa scirba ca la service-ul lor nu am vazut nicaieri. Plus acumulatori care tin fix 10 holtz suruburi.

      00
    • Am un pendular einhell, ce-i drept fara acumulatori. (nu am nevoie de portabilitate, il folosesc prin casa). Nu da vreun semn ca ar fi obosit. L-am folosit destul de mult, nu in regim intens dar mai mult decat presupun ca are nevoie Vali. A costat mai putin de 100 de lei acum 2 ani. Cand se strica, il arunc.

      00
  14. Găsești exact ce îți trebuie la vecinii tai de la techno pro chiar în intersecția cu str. De Mijloc. Mai mult, poți închiria scule dacă ai nevoie de la ei

    00
    1. Flexul. Te rog investeste intr-un ferestrau vertical ceva si flexul fa-l cadou cuiva. E singura scula pe care refuz sa o detin din motive de lipsa de oo probabil.
    2. Exista discuri pentru lemn si pentru flex, insa sint ceva mai greu de gasit.
    3. Poti taia lemnul si cu discul de metal, insa trebuie sa tai cite putin, ridici flexul citeva secunde, fara sa-l opresti, apoi mai tai putin si tot asa. Discul ala trebuie sa se raceasca, de asta trebuie taiat cite putin si ridicat.
    00
    • Baga la cap repede ce-ti spun baietii si renunta la a mai taia lemne cu flexul.
      Stiu o gramada de povesti neplacute care s-au terminat la spital
      si care incep asa „taiam un lemn cu flexul ….”

      00
  15. NOU
    #34

    taiat lemn cu flexul. asta e buna! hahahaha
    epic!
    sunt scule speciale pt lemn bre, flex e pt plastic, metal, gresie si altele
    pt lemn ai in functie de grosimi ori circular de mana ori pendular.

    discul s-a rupt pt ca probabil s-a mega incalzit …da! se poate incalzi mai tare de la lemn decat la metal!

    00
  16. Pendular makita e scula (ii zicem soricel). Gasesti panze si pentru lemn, si pentru metal.

    Dezavantajul e grosimea maxima (~8cm) a materialului taiat

    00
  17. Dude, un coleg de la plantatie si-a sectionat mana grav cam pe la jumatate intre palma si cot intr-o situatie identica, a incercat sa taie un lemn cu flexul. Abia au reusit sa il repare, a tras luni de zile. Nu e de gluma, flexul nu e pt asta.

    00
  18. Nu exista disc pentru lemn de 125 se pune cel de 115 dar daca nu ai exp in asa ceva nu te sfatuiesc am coleg fara 3 degete de la asa ceva.Cumpara un fierestrau circular se gasesc chiar si cu 100 de lei neprofesionale pt casa si acela are aparatoare pentru disc plus ca taie la grosimi mai mari.Flexul chiar nu este pt neinitiati.

    00
  19. in caz de maxima necesitate ce nu poate fi amanata si nu exista alte solutii, piatra de taiat metale taie si lemn, taie chiar drept, fara a face aschii. La pal am reusit sa scot o margine de ziceai ca e din fabrica. Dupa folosinta piatra aia se arunca, de la temperatura foarte mare la care ajunge se arde rasina care tine materialul abraziv si in caz de taiat fiare se sparge. Necesita ochelari de protectie, manusi serioase si ceva masca de gaze, iese fum, mult. Panza de taiat metale de pus pe flex e periculoasa. pentru asa ceva la flex se inlocuieste manerul auxiliar cu un alt maner ce are o alta priza pentru mana, altfel e belea. Si nici nu ies taieturile foarte drept.

    00
  20. Incearca la Oneves, eu de acolo mi-am luat discuri ultima data pentru diverse ( metal si lemn ) .

    Spor.

    00
  21. NOU
    #40

    Este la Baumax , 8.50 ron, dia.115, 24 dinti, disc Raider.

    00
  22. Ti-a trebuit flex sa tai un panou de 5 mm de lemn? Sau nu am inteles ce metoda noua de mutilare ai incercat?

    00
  23. daca vrei neaparat gasesti la „rusi”.
    piata steagu, aia de langa gara, aia din bartolomeu in spatele fostului strand, poti sa intri din giratoriu. e cam 8 lei.
    neaparat sa ai pusa protectia discului pe flex, si nu ar fi rau sa iti iei cu ocazia asta un sort complet de piele tare daca faci inginerii de genul.
    nu rata o vizita la piata din spatele strandului daca te apuci de prostioare. gasesti multe pe acolo, si ce nu gasesti poti sa vorbesti cu respectivii sa iti aduca.
    oricum, daca te mai distrezi cu lemnele ia un circular de mana sau banc (preferabil cu ajustare unghi si adnacime taiere). cu pendularul de mana daca nu ai mana formata nu tai drep.

    00
  24. Nu cauta discuri pt lemn in magazinele mari – nu au sau sunt foarte scumpe. Magazine mici de materiale de constructii care au de toate. 20-25 Ron buc. Iti faci treaba super ok.

    00
  25. Candidezi la Darwin Awards ??

    00
  26. Nu taia lemn cu flex, ce plm ai :|
    Mai bine tai de mana. Cand pui panza cu dinti pe flex o sa 1) iti arunca flexul in gura 2) iti arunca lemnul in gura.

    00
  27. Ia discul de 115 și montează-l la flexul de 125.
    Se potrivește.
    E ca și cum ai pune niște jenți o idee mai mari pe mașină.

    00
  28. Îți împrumut eu altă pânză de metal să răzbești :)

    00
  29. pff, nu te juca cu chestii de genu asta daca nu stii sa le folosesti. si da, daca vrei sa tai lemn cu disc pt fier inseamna ca nu stii sa le folosesti

    00
  30. O să ajungi să scrii pe blog cum scrie stephen hawking pe ecranul ăla al lui dacă te mai joci cu flexu. Just sayn.

    00
  31. NOU
    #51

    Vecinu’ a ajuns cu degetul mare in punga la urgente incercand sa taie un sant intr-un parchet de stejar vechi din 1940 cu un flex cu disc de asta cu dinti pt lemn.
    Morala:
    – parchetul vechi e foarte bun si bate la fund orice parchet de asta nou de fitze;
    – flexul nu e pentru taiat lemn.

    De aia la magazinele mari nu gasesti disc pentru lemn de pus pe flex, doar variante de pus pe scule specializate pentru asa ceva.

    00
    • Ce kinky arata

      00
    • Ala e bun doar pentru tăiat crengi si alte chestii pe care nu trebuie sa le fixezi cu mâna când lei tai. O sa trebuiască să-l tii cu 2 mâini si altcineva sa tina piesa pe care o tai. Mai bine iei o drujba mica in locul ăstuia.

      Ai nevoie de fierastrau pendular. E o scula versatilă si te vei bucura mult timp de ea.

      00
    • Cand esti prea lenes sa folosesti o „coada de vulpe”…

      00
    • Nu am folosit, nu stiu cat de bun e. Poti sa iei in considerare si un pendular sau un circular de precizie.

      00
  32. Simplu ar fi fost cu un fierăstrau pendular, ceva mai complicat cu un fierăstrau circular. Un mic detaliu pe care cel de mai sus a uitat să-l menţioneze, circularul „muşcă” cîteodată. Toţi tîmplarii pe care-i cunosc au ceva în comun, bucăţi de deget sau degete întregi lipsă. Pentru tine un pendular sau fierăstrau simplu era suficient. Se pare că faci parte din categoria masochistilor, motiv pentru care îţi recomand şi următoarele scule :bormaşină de găurit manuală, bormaşină manuală pentru umăr. Spor la treabă.

    00
  33. Fierastraul sabie e sa tai rapid si nu neaparat precis chestii relativ groase. Daca vrei taieturi drepte pe lungime mai mare mergi pe un circular. Pendularul e ok pentru orice dar nu are aceeasi putere cu celelalte si esti limitat la grosimea materialului, insa e cel mai sigur si mai usor de folosit.

    00
    • aș avea nevoie de ambele variante, în egală măsură. și copaci și placaje/scânduri.

      ce să cumpăr, sabie sau pendular?

    • NOU
      #61

      Tu eşti ăla de ne defrişează pădurile? Ruşine! Sper să ajungi pe urmele tatălui tău!

      00
    • Cu un fierastrau pendular Einhell (sau o fi fost altul mai ieftin ca ala) am taiat blatul pentru masca de chiuveta. Ca sa intre lama am dat intai gaura cu bormasina. Teoretic n-aveam cum sa fac chestia asta ca grosimea blatului e fix cat lungimea lamei fierastraului dar am fost perseverent si am avut si rabdare: 5 minute la taiat si 20 minute sa se raceasca chinezaria. In 2 ore era gata. A iesit mai bine decat ma asteptam.
      Taiatul parchetului era deja o placere…
      L-am folosit si sa tai niste cregi la singurul copac, si ala uscat, din curtea parasita de la tara cu succes oarecum limitat.
      Daca nu te lasi de blog ca sa folosesti full time masinaria nu cred ca-ti trebuie ceva mai sofisticat.

      00
    • pentru copaci e buna sabia aia (daca vrei sa tai crengi). daca vrei sa tai copacul cu totul ia-ti un nene care are drujba.

      pentru scanduri ti-as recomanda un circular. da vezi ca-i periculos. taie lemnul la fel de usor cum taie degete. pentru chestii mai simple si care nu cer precizie mare ia-ti un pendular. daca vrei sa faci chestii misto ia-ti o masa.

      00
  34. Chiar exista ceva de taiat lemnul, dar am uitat cum se numeste. Imediat ce-mi aduc aminte va zic.

    00
  35. Fierastrau circular iti trebuie. Ai grija ce faci.

    00
  36. Discuri nu au, dar probabil debitează daca le dai dimensiuni. Altfel cred ca sunt destule tamplarii in brasov decat sa iti amenajezi u a si acasă ;)

    00
  37. Pentru copaci ma gandesc ca e vorba de curatat cate o creanga din cand in cand, respectiv nu e vorba de un volum prea mare – in situatia asta e mult mai simplu sa folosesti un fierastrau simplu de mana (gen . Formatul ala de dinti este pentru crengi, sa nu iei o coada de vulpe cu dinti mai mici (gen pentru ca o sa ma injuri cand e vorba de crengi, insa pentru placaj sau alte chestii unde ai nevoie de taieturi drepte e perfect. Rezumat: dintii mici pentru taieturi curate si precise, dintii mai mari pentru ceva mai gros. Lama lata pentru precizie, lama ingusta pentru manevrabilitate.

    Pentru bricolaj e perfect si destul un pendular la care sa iti iei mai multe lame (gen . Pentru taieturi curate, fara aschiere, folosesti lama cu dinti mici, iar cand te intereseaza doar sa mearga repede lama cu dintii mai mari. „Secretul” la pendular si orice alt dispozitiv motorizat e sa nu fortezi – il lasi sa taie si doar il plimbi pe unde ai nevoie.

    Circularul o sa te incurce daca lucrezi cu altceva decat cu suprafete mari, gen PAL (atentie ca daca ai lama cu dinti mari o sa faci varza placajul). Da, merge si la crengi insa nu are aceeasi manevrabilitate. Sincer nu e cazul de circular, pentru chestii din placaj mergi la Hornbach si le iei gata taiate.

    Fierastraul sabie e ok pentru crengi, pentru bricolat nu l-as folosi. Incearca intai cu unul de mana si daca nu merge ia-ti unul sabie cu acumulator sa nu te plimbi cu cablul prin toata curtea.

    00
  38. Lasa flexul pentru alte treburi. Daca ti-e lene sau nu te tin plamanii, cumpara fierastrau pentru lemn (circular sau pendular); altfel ia-ti unul manual de tamplarie. Un lemn stratificat de 2.5 cm grosime (placa de scara) s-a putut taia cu fierastraul de la un victorinox.

    00
  39. NOU
    #69

    cun un pendular am taiat lemn de pana la 8 cm. Taieturile pe lemn asa gros se fac greu si prost, pendularul este clar pt. lemn/placaj/osb subtire.
    Nu te mai juca cu flexul in lemn.

    00
  40. printre altele, ma ocup si de prelucrarea lemnului asa ca hai sa va luminez.

    – debitare scanduri, placaje pana in 3 cm grosime:
    1. pendular: precizie 7, viteza 3, pericol 2
    2. circular de mana: precizie 7, viteza 7, pericol 5
    3. sabie: precizie 3, viteza 4, pericol 4
    4. flex cu panza de lemn: precizie 3, viteza 7, pericol 8
    5. flex cu panza de otel: precizie 6, viteza 2, pericol 10
    6. flex cu panza piatra: ESTI IDIOT
    7. CIRCULAR MASA(CULISANTA): precizie 10, viteza 10, pericol 7
    8. Drujba electrica: precizie 2, viteza 8, pericol 7
    9. Drujba benzina: precizie 2, viteza 10, pericol 8
    10. Fierastrau de mana: precizie 6, viteza 1, pericol 1

    Pentru taiere lemn brut (trunchiuri):
    – Fierastrau de mana: viteza 0, pericol 1
    -Drujba electrica/benzina: viteza 6/10, pericol 6/8

    NU INCERCA SA TAI TRUNCHIURI CU SCULE PENTRU SCANDURI.

    00
  41. PS. ESTIMARI PERSONALE, am folosit fiecare combinatie de mai sus, functie de imprejurari.

    00
  42. circular pt taiat drept si pendular daca vrei sa faci forme

    00
  43. Drujba!!!!
    ps: vezi ca azi se deschide inca un magazin de bricolaj la bucale … parca Leroa-mierlin…. asa ca ai ocazia sa iti iei o drujba ieftina…. sau o tigaie!
    Oricum, cred ca amandoua vor fi la promotie.

    00
  44. „Am rupt un disc de tăiat metal încercând să tai un panou de 5mm grosime de lemn cu flexul. ”

    In calitate de vechi bricoleur te sfatuiesc prieteneste sa cauti pe cineva care stie cum se taie panoul ala, inainte de a-ti taia vreun deşt, vreo mână, vreo artera femurala, ceva.
    Daca ai ceva de dovedit cuiva, acel ceva trebuie sa fie, clar, instinctul de supravietuire.

    00
  45. Ce om esti tu fara o drujba-n casa?!?

    Ia-ti un soricel (pendular), e simplu de utilizat, de regula vine cu o gramada de panze, tai si „nedrept” cu el (exista chiar ceva suport sa-l faci fix, sa-l folosesti ca pe un circular, desi nu se compara). Eu am ceva ieftin, einhell, rezista eroic (am taiat cu el si scanduri de 3cm)

    Pt. crengi, cum s-a mai zis, coada de vulpe, manuala sau electrica (daca ti-e frica de un pic de efort)

    00
  46. Situaţia se complică rău. Pentru diferite tipuri de tăieturi sau de materiale ai nevoie de diferite scule, care la rândul lor au nevoie de diferite lame, discuri sau alte consumabile. O întreagă industrie parazitează pe spatele micului meşter. Eu zic să avem răbdare până apare în comerţ scula asta, că le rezolvă pe toate. Taie rapid orice şi nici nu i se uzează lama.

    00
  47. NOU
    #77

    Kung-Fu. Numa’ zic… :P

    00
  48. Am întârziat, dar: Ferăstrău pendular – au la Baumax unele ieftine, care ți-ar ajunge pentru ce îți trebuie ție.

    00
  49. Flex pentru lemn doar daca ti-o cauti … am vazut destule cazuri cu final urat.
    Daca vrei sa tai ocazional bucati de lemn, un ferastrau pendular cu turatie reglabila este mai mult decat ok.
    Gasesti de la chinezisme ieftine pana la profi dar ai grija sa nu platesti marca.
    Daca il folosesti des si vrei sa faci taieri precise, atunci alege unul circular.
    Cel sabie nu-l recomand decat daca faci demolari sau vrei sa tai ceva aflat pe pozitie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)