- Brunetă . Blondă . Oraș . Roșcată . Brunetă . Plaja . Brunetă . Dentist . Brunetă
- S-a stabilit data alegerilor prezidențiale
Dar nu și rezultatul.
- Numărul românilor din Spania a scăzut
Unde s-au dus oare? Au revenit acasă? Au plecat în altă parte?
- Cea mai bună glumă a zilei, polițiștii au protestat
Ce vor face, vor munci mai puțin decât acum?
- Tot ceva cu polițiști, un bălălău a rămas fără arme
Citiți tot, că e amuzant, inclusiv faza cu plantat de microfoane la Carmen Dan.
- Ligia Deca a fost recuperată
I s-a găsit un post călduț la SNSPA, că sistemul nu își uită oamenii. Iar studenții trebuie să se învețe din timp cu pilele și schemele.
- Urmează noi concedieri
- Hai că ne ridică vizele dacă e…
Contul ăla e plin de clipuri filmate doar din zona Los Angeles.
- Cronica de tehnologie
Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
8. tu, reisist!
Eu nu inteleg de ce iti iei downvote-uri.
@Carlitto
pentru ca oamenii nu s au uitat la filmulet sau nu au fost atenti la video
ciprian necula n-are timp de astea. el trebuie sa mearga „ja chere” la podcasturi, sa ne spuna de sclavia de la 1800 al unor suedeji la manastiri.
pe pagina de linkedin are mentionat si faptul ca stie „Intercultural Communication”.
Cum ar suna „Has mo car mo!”, „Deles”, „Tirolo”, „Caraliu”.
3. Multi pleaca in tari in care pot face bani: Germania, Tarile Nordice iar unii se intorc in Romania ca „e libertate” (prin libertate se intelege ca poti sa calci pe cadavre si faci ce vrei cu sumele potrivite).
Salariile din Spania sunt jenant de mici, de Portugalia nu mai zic, aia sunt terminati. Spania colcaie de sud-americani, au si ei ciorile lor.
Cat despre ciorile din LA, si-au invatat discursul, mananca si ele o paine pe acolo, sunt cateva mii trecute granita prin Mexic, doamne-ajuta, la cat mai multe. Gelu ce zice? Reisist, reisist.
Libertatea e sa dai cu bormasina la 3 dimineata, sa parchezi unde vrea muschiul tau, sa nu fii obligat sa reciclezi, sa poti arunca gunoi pe strada, sa fluieri dupa femei, sa dai pedala, sa te intelegi cu politistu ca sa nu iei amenda, etc.
@casnica Exact. Nevertebrate libere. Ei nu s-au integrat niciodata la societatea vestica. Doar au fost romani cu alte coordonate geografice, din pacate.
#reisist
„România devine un loc cu mare potențial”, spune Silvia Marcu, cercetător CSIC specializat în mișcări migratorii.
Gata, nu mai citesc nimic despre Romania dupa fraza asta azi, ca vreau sa am un vibe bun.
Exista inca un flux de plecari spre Spania, e drept mult mai subtire decat cel ql capsunarilor de acum 15-20 ani.
Cel format din oameni care cauta o calitate a vietii net superioara si care fie si-au facut deja suma in RO si merg acolo doar sa se bucure de o viata frumoasa si usoara, fie sunt oameni care (inca mai) muncesc remote, dar lejer, pe bani buni si care deasemenea merg sa se bucure de viata.
5. un an si ceva a durat ca sa nimic. Justitia functioneaza.
8. cel mai bun lucru pt Ro cu intrarea in UE a fost ca s-au dus cei mai multi din astia la export. Inainte erau peste tot la produs – autobuze, magazine, pe strada,…
3. Au luat cetățenia?
Am o soluție pentru lipsa de personal la mai. Ghici care-i?
Pensionare la 65 de ani.
@Surubel: de ce fluieri in biserica? mai ai un pic si o sa zici ca si magistratii ar trebui sa se pensioneze tot la 65 de ani. Pai ce-ar fi facut dom’ (ex)judecator Danilet daca trebuia sa se pensioneze la asa varsta inaintata?
Problema este că specialii ăștia, după ce se pensionează, vor să lucreze înapoi la stat. Corect ar fi să-și deschidă diverse cabinete și să muncească în privat, dacă nu le-a plăcut la stat și s-au pensionat.
E normal ca nr de romani din Spania sa scada din 2 motive:
– aia plecati in anii 90 se apropie de pensie.
– revin in ro, cu o pensie de 700-1200 euro din Spania
– traiesc mai bine aiic cu banii aia,decat acolo? DA! Mai ales daca au sj casa.
– daca au 15 ani lucrati in ro,mai iau si de aici 1000 de lei.
Au ai mei niste amici in situatia asta.
Idem acelasi caz cu cineva din Canada.
Singura lor problema este comparatia Romania-Spania. Ca aia,ca alea ca drumuri ca etc.
Dupa aia…eu am lucrat cu niste spanioli. Erau super bucurosi cand prindeau un post in constructii acolo,desi salariile sunt mici. Preferau sa vina sa lucreze in romania,ca si expati.
Fix la fel s a intamplat cu parintii unui bun prieten:
Dupa 25 de ani de state au o pensie undeva spre 1000 de dolari pe luna + in jur de 1700 lei pentru ce au muncit aici.
Astfel cam la 60 de ani (59 si 62) au un venit aici de aprox 2500 de dolari pe luna/familie, traiesc bine mersi la Campina intr o casuta pe care si au facut o cu banii agonisiti in State
Si pentru ei socul a fost mare cu mutatul dupa atata timp insa sunt TUN dpdv al sanatatii si traiesc foarte bine cu banii astia
*motivul intoarcerii a fost printre altele pensia mica (sub 1000 de dolari pe luna pentru ca au muncit cumva la negru in primii ani si chair daca au contribuit mai mult de 10 ani nu au beneficiat de nu stiu ce credite), chiriile mari (nu detineau proprietate) care ii obliga practic sa traiasca cumva la limita saraciei sau sa mai munceasca si altceva ceea ce nu si mai doreau si singuratatea neavand practic pe nimeni acolo in afara de niste „cunoscuti” (baiatul lor intorcandu se acum mai bine de 15 ani inapoi pentru ca nu i a placut pur si simplu traiul acolo)
**probabil ca sunt extrem de multi astfel de romani care se intorc de peste tot de prin lume fix din aceleasi motive: oricat de mica ar fi pensia de „dincolo” tot e mai bine in Ro dpdv al chetuielilor zilnice
dap. Si la mine la tara sunt cativa asa, veniti de prin strainatate la pensie. Pana la urma socul ala negativ se compenseanza cu socul pozitiv de la finante. Plus ca dintr-o data esti „cineva” vs nimeni in drum
E si asta un castig al romaniei
8. pentru suedezi nu e nicio diferenta ca e romania in visa waiver sau nu pentru ca :
1. ei nu se duc legal in america, nici inainte nici de acum incolo nu se vor duce legal. se duc prin mexic sau alte tari si trec prin diferite metode in america
2. daca aplica pentru autorizare prin visa waiver sunt sanse foarte mari sa nu se autorizeze in special daca au fost deja acolo si numele lor apare in orice baza de date.
3. daca primesc autorizarea tot nu le garanteaza intrarea in america, pot fi refuzati si trimisi inapoi dupa aterizare.
Problema la ei mai e și că au același nume, introduci un Stănescu în baza de date și i-ai introdus un sfert din ei. Mai adaugi Gabor și ești la jumate.
Ceea ce va da rezultate ciudate și vor fi chemați la interviu la viză probabil.
afuera !
4. Adevaratul protest ar fi sa inceapa sa-si faca treaba. Imediat i-ar potoli pe aia care vor sa-i ia in trenulet. Bine ca pe ei nu-i duce capul cat sa se gandeasca la asta.
Tu vrei sa se apuce de munca cand mai au atat de putin pana la pensie!?
8. Acuma conteaza si cati sunt pe acolo si ce fac exact. Stiu ca suntem sensibili si sarim imediat cu piatra, ca intra in conflict cu ideea ca exportam doar olimpici care „ne fac mandri”.
Niste smenuri relativ marunte si faptul ca cineva i-a invatat sa zica „rasist, rasist” cand sunt intrebati de sanatate, nu-i transforma in cei mai oribili oameni. Gainari, atat. Si nici nu manaca pisici si caini.
Sunt mai pe fine dining, mănâncă lebede.
DOGE – RO e pe treaba si descopera chestii:
„Trei reglementatori în domeniul energiei și patru instituții pentru energia nucleară
De exemplu, în domeniul energiei, Guvernul are în coordonare mai multe instituții separate. Aceasta, în condițiile în care există Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care se supune controlului Parlamentului.
În afară de ANRE, mai există doi reglementatori: Autoritarea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) și Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).
În domeniul energiei nucleare funcționează trei instituții – una la guvern, care se numește Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, și trei în subordinea Ministerului Energiei: Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară și Centrul Naţional de Management al Apei Grele.”
Nu par a face același lucru.
Se pot comasa, mai reducem din Consiliile de Administratie, din directori etc.
Deși cred că nu se reduc mari cheltuieli, nu aici se scurge 1% din PIB.
iti zic eu ca fac fix acelasi lucru: nimic
7. Profit publica ieri stirea copiata de pe stiridesibiu.ro, pune link spre site-ul original, dar nu spre stirea propriu-zisa. Normal, stirea originala e din 13 fuckin’ noiembrie 2024.
https://www.stiridesibiu.ro/stiri/patru-firme-din-sibiu-pregatesc-concedieri-colective-directorul-ajofm-este-precautie-pentru
„Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!” nu exista slogan mai BUN care sa i reprezinte ! Partenerii lor de „afaceri” își fac mendrele după bunul plac !
„Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!” Sloganul care i reprezintă perfect ! Partenerii lor de „afaceri” își fac mendrele nestingheriți .
Migratia romanilor inapoi, reintoarcerea sau remigratia cum vreti sa o definiti este o realitate si probabil 80-90 la suta se vor intoarce pana la sfarsitul deceniului. In Europa au fost 3 migratii majore dupa 1950, Italienii dupa cel de-al doilea razboi mondial in Austria si Germania, spaniolii si portughezii dupa caderea regimurilor „semi-fasciste” ale lui Franco si Salazar. Este foarte greu sa ai migratii permanente din teritorii care nu se afla intr-o situatie extreme (razboi, catastrofe naturale, regimuri opresive).
A 4-a migratie majora care cumva anuleaza ce zic eu este cea a turcilor din Germania, dar sa migrezi din Germania inapoi in Turcia unde 80 la suta din populatie traieste intr-o mizerie si un jeg rar intalnite este altceva ca sa migrezi din chirie in Spania si Italia inapoi in Romania.
La 1 ianuarie 2019 populaţia rezidentă a fost de 19 405 mii persoane, în scădere cu 125,5 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2018.
La 1 ianuarie 2020 populaţia rezidentă a fost de 19 318 mii persoane, în scădere cu 96,5 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2019.
La 1 ianuarie 2023 populaţia rezidentă a fost de 19 051 562 persoane, în creștere cu 9,1 mii persoane față de 1 ianuarie 2022…
Si la rezidenta am trecut pe crestere neta.
Un alt indice pozitiv este cel al reinscrierii la scoala a copiilor. Ministrul Educației a transmis că în ultimii doi ani, aproximativ 20.000 de copii întorși din străinătate împreună cu părinții s-au înscris în școlile de stat din România. Cifra este mai mare decat a celor care s-au intors in ultimii 5-6 ani anterior, nu mai am gasit linkul vechi.
Deja vorbim de 20.000 de copii reintorsi si reinscrisi, in conditiile in care nasterile sunt pe la 140-150000 pe an.
Ȋn anul şcolar/universitar 2022-2023, populaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a fost
3472,8 mii elevi şi studenţi 1 , în scădere cu 23,0 mii comparativ cu anul şcolar/universitar
precedent.
Aici nu este neaparat rau, ca include si invatamantul universitar de tip Artifex, Romano americana, Valahia si poate unii se duc la munca in loc sa mai faca „facultate”.
Populația școlară a crescut comparativ cu anul precedent doar ȋn învăţământul antepreșcolar și
preșcolar (+1,7%).
Tot latru de vreo 5 ani despre necesitatea de scoli in orasele peste 100k.
Autoritatilor le convine ca nu tre sa isi maj bata capu,deschid privatii scoli si gradinite.
Personal ma bucura si un alt aspect din toata treaba asta:
s-a terminat cu emigrarea in afara ca supapa de diminuare a presiunii sociale asupra politicienilor a se citi cand nu mai umbla cainii cu covrigi in coada in strainatate, pui biciul pe politicieni sa faca treaba.
6. pai ftvamtiingt, #alaturidepresedintelenostru.
Va aduc o stire din viitor pentru idioti ca Sabotor: https://x.com/javierblas/status/1877041464120631677?s=46
Intelege cine poate.