Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. iPhone 14 a ieșit la timp pentru Black Friday.

    00
  2. 7. iphone
    -cu noul iphone primesti acces gratuit 2 ani la satelitii apple ca sa poti suna la 112 sau sa Find My Phone acolo unde nu e semnal.
    Deci pe viitor apple vrea sa fie o retea de telefonie globala si or sa faca oarecum sa ii atraga pe toti in ea.
    -noul iphone suna singur la 112 in caz de accident
    Deci Giani, politistul sau politicianul, daca nu dezactiveaza(daca se poate) acel serviciu si face un accident beat fiind va fi dat de gol de telefon.

    00
  3. La 4 e o mizerie ce a facut guvernul. Si pe deasupra Grindeanu ala si-a ars-o mega prost cu declaratiile alea si atitudinea fata de un om care munceste.

    00
  4. 3. Adevarata lovitura a piticului e ca a dat de pamant cu retorica ecologista a vestului. Acum e un moment bun sa se scoata din sertare toate proiectele pe baza de eoliene, panouri, nucleare.

    00
  5. Adică IT-iștii nu pot gândi aprofundat?

    it’s often easier to take a humanities undergrad and teach them just enough coding to do what they need to do rather than taking some of the CS majors who can do the coding in their sleep but don’t really think about the questions in the nuanced ways that we need them to.

    Articolul e despre altceva: https://www.washingtonpost.com/business/2022/09/02/college-major-regrets/

    00
    • Ia mai citeste o data ce ai scris. Comparatia este intre un absolvent de CS care vine cu propriile judecati cand ii dai de lucru si un code monkey. Nu angajezi ingineri constructori sa dea cu glet pe pereti.

      00
    • „Many of the highest-earning humanities majors earn more than the lowest-earning STEM majors”
      Știam personal o tipă care făcea 12k USD în București din traduceri. Doar că pe lângă ea sunt mii de absolvenți de limbi străine care lucrează în call-centere, învățământ sau s-au reprofilat.
      De aia alege lumea STEM/IT. Pentru că și ultimul tester tot pleacă acasă cu 1k euro pe lună. Nu trebuie să fii super geniu să-ți poți asigura un trai decent. Și majoritatea oamenilor vor un trai decent și ceva timp pentru ei și familie. Nu cred că-s așa mulți cei care vor o carieră.

      Iar la partea cu gânditul aprofundat, poate are tipa ceva date mai concrete. Din experiența personală, cam 70% din absolvenții de orice au nevoie de instrucțiuni precise și nu se omoară cu analize și introspecții.
      Oamenii care sunt obișnuiți să gândească și să caute soluții, vor pune întrebările grele indiferent dacă au terminat info sau engleză. Dar ăia sunt puțini în orice domeniu. Richard Feynman scrie mai bine decât majoritatea absolvenților de filo, am o colegă care a terminat Studii Europene și face niște chestii în C de stă mâța-n coadă. Dar pentru mine oamenii ăștia sunt ca valorile alea pe care le excluzi din eșantion când calculezi mediana. Nu-s neapărat excepții, dar nu reprezintă profilul cel mai comun al unui absolvent.
      E și o problemă de auto-selectare acolo. Câți absolvenți de umanioare se îndreaptă către o poziție cu machine learning/big data processing? Ăia care nu au nevoie să le dicteze proful cursul și merg direct la articolele științifice pentru a-și extrage informația.

      00
    • Ce zice în acel citat e valabil când nu ai o echipă structurată corect. În mod normal, programatorului îi dai o sarcină mică, dintr-un context larg, iar el ți-o rezolvă. Gânditul aprofundat îl fac alții. Nu programatorul îți face UI/UX, ci un designer specializat în asta. Nu programatorul îți face design-ul aplicației, ci un arhitect. Programtorului îi spui că ai nevoie de un buton care să fac x sau y și el asta îți face. E un executant.

      00
    • Adica cum? Ii dai absolventului de CS ceva de programat si el iti face treaba si in somn, dar nu e suficient, trebuie un absolvent de filosofie sa se gandeasca nuantat la nemurirea sufletului? Ca la arhitectura, design etc. garantat nu se poate gandi, nici nuantat si nici monocolor.

      00
    • Voi stiti ca la „humanities” intra si design-ul de produs, si design-ul grafic si arhitectura „aia mare” care studiaza fix interactiunea omului cu produsul finit. Nu e doar filozofie si gender studies.
      Cred ca la aia se refera mai degraba si teoretic asa ar trebui sa fie, pentru ca sunt bagaje de informatii specifice tintite pe analiza si adaptabilitate la, asa cum zic si ei „meserii care inca nu exista cand te apuci de studii”.
      Sa te fereasca mniezo de interfata facuta de „programatori”.

      Problema e ca din cauza suplimentarii aiurea a locurilor doar din dorinta de a lua bani, sunt prea multi „umanisti” faya de necesar.
      Nu inseamna ca sunt inutile, doar ca sunt supradimensionate.

      00
    • ” Programtorului îi spui că ai nevoie de un buton care să fac x sau y și el asta îți face. E un executant.”

      Se pare ca te referi aici doar la programatori front end ce nu au terminat o facultate de profil. Si pe deasupra probabil junior.
      Altfel nu imi explic afirmatia ta.

      00
  6. A zis cineva de accesat!?

    00
  7. 2. Uniunea Europeana a demonstrat inca o data de ce trebuie distrusa si tarile europene sa iasa din ea. Orice tara care ramane in gunoiul asta nu o sa aiba vrun viitor.
    Si nu ma luati cu „propaganda rusa, propaganda rusa” ca nu Rusia sanctioneaza Europa, ci Uniunea Europeana sanctioneaza cetatenii tarilor europene.
    Nu Rusia s-a gandit sa devina deodata „verde” si sa renunte la combustibili fosili si centralele nucleare (care sunt defapt singurele care produc energie verde), ci Uniunea Europeana.
    Asa ca hai sa ii vedem pe astia care stand with Ukraine.

    00
    • Sa te duci la Simion sa iti dea o bucata de zaharel

      00
    • Uite ca acum am ealizat: de ce nu te muti in Belarus? Ar fi o tara pe placul tau.

      00
    • Asa e, sa ne uitam in jur la bunastarea din tarile din fosta Iugoslavie, Belarus, Moldova si Turcia. Uite ce bine s-au dezvoltat fara interventia nasoala a UE.

      Plm, deciziile alea de a fi ecologisti au fost luate in parlamentul european de catre parlamentarii aia de care ne doare la banana cand ii votam. Probabil din lipsa de probleme reale, unii au avut prea mult timp liber si s-au uitat mai mult decat trebuie in gura lui Greta.

      00
    • Nimeni nu se mai indoieste ca EU a fost naiva in raport cu Rusia, dar sa fim seriosi, ce faci tu aici este propaganda rusa.

      00
    • si in verile cu 50C ce faci cu caterinca despre energia verde si combustibilii fosili?. Rusii aveau monopol si nu e bine, E mult carbon in atmosfera si nu e bine, si de toate aste e vinovata UE, ca asa zici tu, intr-un discurs clar orientat spre rasarit Eu vreau EU, vreau sa umblu liber, sa ma exprim liber, vreau sa ma pot abona la ce retea sociala vreau, iar daca pentru asta trebuie sa consum mai putin gaz, aleg sa consum mai putin. Creste vizibil disperarea in partea rusa, masurile contra dependentei de rusia nu se pot lua peste noapte dar au inceput clar sa se aplice, iar UE e totusi alcatuita din 28 de membrii, e aproape la limita imposibilului ca exista consens si functioneaza. Intr-o lume fara UE, Romania era fix rusia ca nivel de trai si exprimare.

      00
    • @Soare Razvan, avem tari in jurul nostru care nu fac parte din Uniunea Europeana. Si toate aceste tari o duc mai prost decat noi. Cum poti sa spui ca ne-ar fi mai bine pe cont propriu?

      00
    • Faza cu green deal a fost exemplul clar de idee bună dar implementată prost.

      Fazele alea nu sunt doar de dragul planetei, ci și pentru a scădea dependența economică de ruși și arabi.

      Și oricum, schema aici era distrugerea rețelei de șpăgi și corupție ce o avea Rusia în Germania. Ăștia sunt ăia cu activismul anti nuclear și anti tot în afară de gaz evident, cu lobby peste tot și influență peste tot ce e important.

      00
    • *me sighing, waiting silently for @Vali to come up with yet another red label * :))

      00
    • „Nu Rusia s-a gandit sa devina deodata „verde” si sa renunte la combustibili fosili si centralele nucleare (care sunt defapt singurele care produc energie verde), ci Uniunea Europeana.”
      S-au gandit tocmai cozile de topor ale Rusiei pe care si le-a infiltrat in Uniunea Europeana. Are si Germania Sosocii si Capitanii ei, de la verzi pana la nen-tu Schröder. Nasol e ca au reusit s convinga si niste oameni seriosi.

      00
    • Uh imi plac comentariile. Scopul a fost mai mult sa vad care sunt astia care inca mai cred ca Europa ne vrea binele. O sa avem o iarna si nu numai foarte interesanta. Sa vedem cand nu o sa aveti curent, gaze, mancare, apa, bani si Europa tot baga miliarde in coruptia lor din Ucraina. D-aia America si Europa se bat pe Ucraina, pentru afacerile lor de acolo. Nu pentru oamenii de acolo. Si Europa si NATO au zis ca sunt dispusi sa lupte pana la ultimul ucrainean. Adica nu le pasa de oamenii aia.
      Europa de ani de zile se autodistruge, numai ca acum pot sa arate cu degetul catre Rusia si sa zica ca aia sunt devina. Iar schema asta merge la uni.
      Cineva mai sus a zis ca trebuie sa reducem carbonul ca sa oprim caldura, sunt curios daca s-a prins ca el este carbonul pe care ei vor sa il reduca.
      Turma a devenit prea mare si ei vor sa o reduca ca sa fie mai usor de controlat. Iar turma e atat de ametita incat pune botul la ce zic aia.
      Cine sunt ei? Aia de la putere. Ei vor mai mult pentru ei si mai putin pentru noi. E istoria omenirii. Nimic nu s-a schimbat. E aceeasi ciorba reincalzita si vanduta sub alt nume.
      Hai cu thumbs down ca imi place.
      Bafta tuturor.

      00
  8. ref. 5: poate ne explică @zoso (sau oricine altcineva mai deștept decât mine; nu e greu, haha) cum poți fi ne-asistat social în raport cu furnizorul de gaze și electricitate. dacă nu-mi place regimul ce fac? îmi fac hidrocentrală pe persoană fizică și montez două-trei sonde? îmi pun panouri solare în condițiile în care aici unde locuiesc am 2 luni de vară și alea mai mult înnorate? hai să fim serioși.

    00
    • E super simplu: nu consumi daca nu iti permiti. E o vorba de imi place mie: ai bani – mananci, nu ai bani – nu ti-e pofta.

      Nu e un drept universal sa ai energie electrica si gaze.

      Toata lumea ii da inainte cu cat profit au facut companiile din domeniu, dar nu zice nimeni cat e de fapt profitul net. Si pe langa asta daca procentual e la fel ca inainte.

      00
    • @sin, aici e problema, ca ar trebui sa fie un drept (in niste limite, nu consumam energie ca nebunii aiurea). Daca populatia nu are acces la un minim de energie ne ducem toti in evul mediu.

      O societate avansata ar fi avut energie gratis, asa isi imaginau in anii 50 cand au descoperit energia nucleara, ca o sa avem curent gratis.

      00
    • @sin chestia e ca ar cam trebui sa fie, ca dacă ajungem în situația în care muncesc și nu îmi permit nici măcar nevoile de baze o sa ma gândesc serios ca poate e mai bine sa fur, ca la final o sa am o viata mai buna la închisoare decât în libertate.

      00
    • să consume cozowatt oră

      00
    • @sin, cand toata populatia primeste subventie, nu mai este vorba de asistenta sociala. Adica platesc timp de 10 ani taxe si impozite, iar in cei 2-3 ani de cresteri extreme ale preturilor, statul imi da inapoi o parte din banii respectivi.

      00
    • De ce ar trebui sa fie gazul sau curentul electric un drept? De ce nu e si aurul un drept? Sa primeasca fiecare om 1-2-5 grame la nastere.

      Peste un an o sa ziceti ca toti aveti dreptul la o casa – garsoniera/apartament/etc.

      Voi uitati ca gazele alea plafonate le platim toti prin taxe mai mari, ca nu iti vinde nimeni mai ieftin ca n-ai bani de pret intreg.

      00
    • ^pe modelul climb and remove the stairs

      00
  9. @joker : pai treaba e relativ simpla (si dureroasa) : am doua categorii de prieteni si cunoscuti, ca oricare dintre noi.

    Cat1: care sunt afectati direct de de pretul energiei (cu toate implicatile, nu doar incalzire/curent) . Acestia isi schimba stilul de viata pentru ca nu-si pot permite sa traiasca ca pana acum. Matematic.

    Cat2: care nu-si schimba stilul de viata ci privesc cu ingrijorare si cam atat.
    Acestia si-au ales meserii banoase, nu o freaca pe tiktok, pe bloguri ci isi vad de treaba lor. Mai fac un curs, mai iau o certificare, mai zugravesc apartamentul pe care il dau in chirie ca sa nu le plece chiriasii.

    Deci solutia teoretica ca sa nu fi asistat social: du-te inspre categoria 2, astfel incat daca iti creste pretul la energie de 5 ori, tu sa castigi atat de mult incat sa nu-ti pese.

    Ca sa clarificam downvoteurile, eu sunt intre categorii, mai apropiat de categoria 1.

    00
    • dacă dintr-un grup de 100 oameni, sunt 5 care au probleme cu plata facturilor, înseamnă că ăia 5 au o problemă cu cash-flow-ul. dacă toți 100 au senzația că sunt luați de gâscani, înseamnă că furnizorul are o problemă. faptul că îmi permit să achit o factură nu înseamnă că o să și plătesc ceva aiurea, că așa vrea mușchii lui EON.

      00
    • corect. dacă ești sărac, îți iei un apartament să îl dai în chirie și gata, nu mai ești sărac.

      00
  10. Io-te ce zice madam Miruna referitor la cele 3 minute de mers cu masina: „Of, cât am dus zilnic copilul mare și adus de la grădiniță pe jos, cu încă un copil după mine, n-a venit nimeni să mă felicite, să mă premieze în vreun fel. Ba mă mai și claxonau șoferii pe trecerea de pietoni. Vreo doi erau să mă și calce, după care toți ceilalți mă înjurau, că nu mă mai porneam să traversez decât după ce ei opreau, nu numai încetineau.

    Deci pentru haterii celor 3 minute: Sunt 2,5 km între unde stăm noi și școală. Nu avem niciun semafor, nicio trecere de pietoni, e o zonă deloc aglomerată, dar nu e o distanță pe care să o parcurgi dimineața cu doi copii adormiți, dintre care unul nu a împlinit încă 3 ani. Probabil ne-ar lua 40 de minute pe puțin. Nu v-ați gândit la asta, nu? V-ați grăbit să fiți invidioși și urâcioși în mod public. Sigur că am putea merge și pe jos, am putea crește găini și roșii pe balcon, dar asta nu înseamnă că e potrivit și ușor, chiar dacă e probabil mai bine pentru planetă și sentimentele celorlalți. Doar că, vedeți, viața și-o trăiește fiecare cum se pricepe mai bine și fiecare părinte se străduiește. Eu zic că e mai important să nu fii așa plin de venin, să vezi atunci ce lume faină am construi pentru copiii noștri și pentru noi!”

    Pam-pam.

    00
    • Deci sunt 2,5km sau 3 min?

      00
    • Viteza medie 50 km/h. Legit in Bucuresti, dimineata la 8.

      00
    • Undeva este o minciuna, ca sa faci 2,5 km în 3 minute cu mașina, trebuie sa mergi cu viteza medie de 50km/h, dar tinând cont ca pornești, te asiguri, mai dai o prioritate etc. apoi intri în curtea grădiniței și te oprești nu ai cum sa faci atât de puțin.

      00
    • 3 minute inseamna 1 km. POrnesti, semnalizezi ca iesi din parcare…pana prinzi liber…mergi 1 km cu viteza medie 25-30kmh, ca poate mai ai o trece, mai opresti sa dai prioritate.
      Eu faceam 1 km in 3 minute pe un drum drept cu 1 trecere, 1 intersectie unde aveam prioritate si nu stateam in coloana.

      00
    • @Deea, nu m-ar mira ca peste 4-5 ani doamna Miruna sa se planga ca-i obosesc copii prea repede si profesoara de sport ii chinuie cu alergarile si sariturile

      00
  11. Suntem doomed, ce mai… „Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”… trebuie sa te cheme Ur-sula sa poti debita asemenea tampenii fara sa-ti scrantesti limba…. Avem un continent administrat de o adunatura de retardati… din fericire pentru ei, se pare ca o parte din populatie face tot posibilul sa coboare la nivelul lor… :) :) :)

    00
    • Gandesti cam ca Putin, ca nici aluia nu ii vine sa creada. Dar, daca ai rabdare si pui toate datele pe masa, realizezi, ca fan Putin ce te afli, ca treaba e belita.

      1. Rusia nu mai are unde depozita gaz. Are rezervoarele pline. Da foc gazului la granita cu Finlanda.
      2. Rusia nu poate exporta gazul pe care il dadea Europei. Au o singura conducta anemica spre China si care nu leaga cele zone de exploatare principale, ci un alt perimetru. A durat 12 ani constructia acelei conducte. E nevoie de minim 10 ani ca sa aiba spre China o infrastructura similara cu cea spre Europa. Versiunea super-optimista. Iar relatia comerciala cu UE e raiul pe pamant fata de ce relatie comerciala ar avea cu China – aia o sa ii beleasca fara mila la negocieri.
      3. Rusia nu pot exporta ca GPL acea cantitate. Nu are infrastructura necesara. E nevoie de minim 10 ani ca sa ajunga acolo.
      4. Rusia are nevoie disperata de banii de la Gazprom. Guvernul rus doar ce a cerut in avans 10 miliarde de dolari ca dividende de la Gazprom. Razboiul costa al naibii de mult. La fel si calmarea populatiei urbane, care nu trebuie sa simta ca tara e afectata de razboi.
      5. Europa s-a miscat. Si-a diversificat rapid sursele de aprovizionare cu gaze. Are deja toate depozitele pline pentru iarna urmatoare. Dependenta de Rusia se reduce rapid: Italia a redus importurile de gaz rusesc de la 45% la 10% (raportat la necesar) in doar cateva luni, prin semnarea contractelor cu Algeria. Germania a ajuns la 14% – dependenta de gazul rusesc tot in 5 luni. Datele sunt publice. Deja au inceput investitiile majore in Germania pentru preluarea de GPL din USA.

      In conditiile aste, de partea cui e forta de negociere? Daca UE ii face o propunere unitara lui Putin de pret plafonat e deja stop joc pentru Putin. Filmuletele lui de propaganda cum ca o sa tremure toata Europa de frig daca opreste el gazul sunt deja de tot rasul.

      Apropo, de ce nu opreste acum Putin TOT exportul de gaz spre UE? De ce doar o conducta ici, o conducta colo? Sa opreasca total, macar 4-5 zile, ca sa ne arate cat de tare o sa suferim. Pentru ca NU POATE, de aia. Rusia a vrut ca UE sa fie dependenta de gazul rusesc, dar nu a inteles ca dependenta asta functioneaza in ambele sensuri.

      00
  12. Un coleg de birou abia astepta sa se lanseze iPhone 14…ca sa se ieftineasca 13 :))))

    00
    • mă bucur că totuți se produce în continuare iphone 13 mini și SE, ducă-se pe pulă cu paletele lor

      00
    • Imi place ca doar pe bloguri si diverse forumuri exista „clientii” astia pentru telefoane mini. Insa in realitate vanzarile pentru Iphone 13 mini au fost undeva in jur de 3% din total, adica nesemnificativ.

      00
    • pentru că doar pe internet mai ieși un pic din bula ta.

      00
    • „2020 SE, 2022 SE, 12 Mini, and 13 Mini combine for around 12%”

      Dacă nu erau modelele mai mari se vindea în draci mini și era foarte ok. Dar există modelele mai mari, pe care le cumpără toată lumea ca să nimic, iar modelele rezonabile sunt marketate prost și privite cu scârbă (vezi dan cadar care spală cu SE pe jos și ridică A53 în slăvi, fără să înțeleagă nici el de ce).
      Producătorii împing modelele astea mari și piața le înghite fără să se gândească, iar cei care vor portabile nu vor mai avea de ales.

      00
  13. La 4 nu ies calculele:
    „Ferma, realizată cu fonduri europene, a costat circa 13 milioane de euro.”
    „Despăgubirile pe care le va primi vor fi însă cele standard. Adică va primi 130.000 de euro, doar 10% din valoarea investiției.”

    00
  14. Fara UE noi eram ca mexic.

    00
  15. Nu mai fiti saraki, cumparati cursul meu de cum sa fiti bogati
    Ps. Vine cu poze cu mine si elon musk in timp ce ne facem tatuaje pe pl si mancam inghetzata.

    00
  16. UIPath a fost prins și el în tech bubble-ul de anul trecut. Multe alte companii au pierdut procente similare: Zoom, DocuSign, Shopify, GitLab, Nvidia, Netflix, PayPal, Palantir, Zillow și lista poate continua.

    Doar că UIPath era „de-al nostru” și unii au cumpărat doar din motivul ăsta, fără să înțeleagă prea bine cât au plătit și pentru ce. Mno, unele lecții sunt scumpe, dar își merită banii.

    00
  17. https://www.youtube.com/watch?v=kcO3vjrkLuM pe la minutul 10 Patrik explica care e faza cu pretul la energie si pretul la gaz.
    TLDR: pentru a incuraja sursele de energie regenerabile ( care produc curent ieftin dar costa mult sa fie dezvoltate ), pretul energiei electrice e dictat de cea mai costisitoare sursa de energie ( care e gazul, explicatia aici : https://www.youtube.com/watch?v=xhxo2oXRiio , spoiler: Gas Peaking Plants ).

    UE poate intr-o nano-secunda sa rezolve problema costului energiei electrice, scot din ecuatie pretul energie ce vine de la peaking plants, dar pe termen mediu/lung e in avantajul UE sa mentina modelul actual, avand in vedere ca problemele vor fi doar iarna asta. Si nu, problema UE nu e ca s-a axat pe green energy, problema e ca a neglijat alternativele la peaker plants ( power banks, baterii hidro prin munti, interconectarea intre tarile UE … )

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile