Știrile zilei – 8 aprilie 2021

  1. Pistrui . Apus . Roșcată . Pipera . Blondă . Brunetă . Negru . Blondă .
  2. S-a găsit containere cu gunoaie
  3. Cheltuielile cu bugetarii s-au dublat
  4. Creștere negativă în imobiliare
  5. Sistemul feudal de la Ministerul de Interne
  6. Clotilde Armand face prostii
  7. O schimbare importantă în justiție
  8. Amendă, bătaie, tăiat coaiele și apoi suspendat permisul pe viață
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. 2. Chestiile astea dau apa la moara masiv euroscepticilor.

    • Da, cand nu eram in UE nu eram tot groapa de gunoi a Europei. Incoruptibilii nostri vamesi erau toti saraci si onesti.

    • @Doru, vrei sa spui ca daca nu eram in Uniune s-ar fi verificat la sange toate containerele care intra in tara?

    • Coruptia de la noi este problema si containerele acelea sunt nimic. Malaysia si Filipine le-au trimis gunoaiele inapoi, noi ce vom face?

    • Nu sunt gunoie, sunt ajutoare la incalzire, or sa le puna oamenii in sobe in Bucuresti! E stiut!

    • Vreau sa spun ca chestiile de genul asta nu fac decat sa accelereze curentul anti-UE de la noi din tara. Si asa circula idei precum „ne-au furat vesticii padurile”, „nu ne lasa UE sa ne dezvoltam” sau „cea facut UE pentru noi”. Care credeti ca o sa fie reactia oamenilor cand or sa vada ca nemtii ne trimit gunoiul lor? Nu-i pasa nimanui ca oricum chestia asta se intampla chiar daca eram sau nu in UE, important este ca ideea propgata o sa fie ca acest lucru a fost posibil pentru ca suntem in UE.

  2. 8) Presupun ca poliția s-a autosesizat și-l va aresta pe cel care a ieșit de pe drum pentru daune câmpului și folosire de cameră neomologată

  3. @8 cand ai logan cu fumurii pe spate, nu poti lasa orice fraier sa te depășească cand vrea el.
    Ar merita multe băiatul asta, cam tot ce a enumerat Vali.
    Eu inca aștept inițiativa legislativa cu confiscatul mașinii.

    • adica ala cu camera video si nu i-a facut o manevra PIT? slab.

    • Macar o initiativa cu suspendat carnetul pe 5 ani, fara posibilitatea de facut o laba de curs de „sensibilizare”.

    • Poate am ramas eu in urma cu codul rutier. Nu „lasi sa te depaseasca”.
      Soferul care depaseste este obligat sa se asigure ca are toate conditiile in a efectua depasirea in siguranta. ce vad incepand de la secunda 9- 13 e un pic diferit de „depasire in conditii perfecte”, masina depasita merge fix pe mijlocul drumului sau chiar depasind axul drumului. Nu se vede pe fimlare daca masina din spate are semnalizarea aprinsa.
      La secunda 9:31 se vede trecerea de pietoni (victima era angajata deja in depasire), unde legea zice ca trebuie sa incetinesti si mai ales sa nu faci depasiri.
      Cel depasit trebuie sa isi pastreze constanta viteza si directia de deplasare. Asta e singura lui obligatie. Nu „sa il lase pe celalalt”.

      Pe scurt- doi idioti.

    • Edit: la secunda 31, nu 9:31.

    • @F. mars la ma-ta!

      Art. 119 – Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
          a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
          b) sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.

    • @F., sper ca glumesti, nu ai cum sa fii atat de paralel cu relitatea.
      Uitate la secunda 24 cand s-a inceput manevra de depasire. Loganul circula pe banda 1, cu o roata pe linia de demarcatie, ceea ce este oricum ilegal.
      Dar chiar si asa, masina din spate avea loc destul sa depaseasca in momentul in care a inceput manevra, adica avea toate conditiile sa reuseasca depasirea daca dobitocul nu decidea sa il scoata de pe drum.

    • @Anda fix la manevra PIT m-am gandit si eu :)) Dar ce faci daca dai cu prostul in sant si moare? Tragi de o gramada de belele si posibil sa nu poti sa demonstrezi ca celalalt a fost vinovat, asa ca mai primesti si o condamnare. O frana zdravana poate ar fi evitat ciocnirea celor doua masini, dar asta e doar o parere, sunt doar doua secunde in care trebuia sa reactioneze si sa evite impactul. O singura data am fost intr-o situatie asemanatoare, dar nu stiu daca eram chiar in dreptul lui sau putin mai in spate cand mi-a sarit in fata.

    • Skyler, nu stiu, eu daca dau peste din astia tind sa ma transform in psycho instant. Un taximetrist ma sicana pe centura la Deva si am ajuns paralel cu el, m-am uitat in ochii lui, dupa care am tras de volan inspre el. S-a speriat ca intru in el, era sa dea in sant :)

    • Daca tot suntem toti specialisti in codul rutier si mancat seminte de pe margine:
      Art. 118.
      Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
      să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus; –> nu avem nicio informatie despre asta , nu se vede vreo masina in spate

      să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii; –> nu avem nicio informatie despre asta, nu stim daca a semnalizat (pentru cei care nu stiu: semnalizat: apasarea manetei care e langa volan, incepe sa se aprinda haotic un bec pe exteriorul masinii, se stinge dupa ce apesi iar pe maneta)

      să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit; ->> sa stergem ochelarii si sa ne mai uitam odata, daca depasitul mergea pe mijlocul drumului, cata distanta laterala ramanea? hai ca e usor, luam o ruleta si masuram un drum si un Logan. Dupa aia, facem o scadere simpla

      să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. –> no comment, am zis ca amandoi sunt imbecili.

      La fel si restul de justitiari prin trafic, care trag de volan sa ii sperie pe altii („trag de volan si ma uit ca proasta la el cand ma inscriu pe banda inapoi”)

    • @F. Tu te uiti la alt video sau vezi ceva diferit de ce vede restul lumii? In fata are trecere de pietoni cu inceput de linie continua, nu sunt gropi .. etc. Nu avea ce cauta pe partea stanga de carosabil.
      Daca intradevar vrei sa ii gasesti circumstante atenuante, cel mult poti sa spui ca nu s-a uitat absolut deloc in oglinda, dar eu acolo observ fara pic de dubii – intentie.

      Am patit si eu sa ma trezesc cu unu din spate si sa nu-l observ pentru ca cel mai probabil nu m-am asigurat corect si era ditai microbuzul. Aici nu e cazul, masinile se pupa un pic, stie ce a facut.

    • @F., insisti cu aberatiile:
      „să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”

      Cum dracu’ sa mai reintre in sirul de circulatie initial daca deja ala cu Loganul l-a aruncat in sant? Ce sens are sa aduci in discutie partea asta?

    • NOU
      #22

      Nu pare deloc că ăla cu Loganu’ „începea să meargă foarte încet, sub 50km/h”, iar dacă mai adăugăm și faptul că cel din spate începe depășirea trăgând brusc de volan, pare că ce vedem e rezultatul unui conflict. Evident că asta nu îl scuză pe cel cu Logan-ul

    • Ambii soferi sunt bizoni. Ala cu Loganul merge de zici ca i-a luat ma-sa strada, iar asta din spate minte de rupe: chipurile Loganul mergea prea incet si a vrut sa-l depaseasca. Apoi a fortat depasirea desi Loganul se bagase peste el. Orice sofer normal la cap ar fi apasat frana si renunta la depasire. Asa a vrut sa dea dovada ca are mai mult tupeu doar ca s-a speriat in ultima secunda si a iesit de pe drum virand la stanga (tind sa cred ca daca tinea directia, atunci Loganul se invartea pe sosea si se rasturna pe camp). Asta a fost clar o sicanare in trafic. E clar cine e vinovat.

    • mama…comentatorii de la zoso.

    • Eu sunt curios cand o sa fie si legea aia cu , 2 cocleti se trageau cu peste 100 prin oras si la un mom dat unu la scos in decor pe celalat, amenda si al unu si la altu si permise suspendate, ca din articol pare ca cocletu care filma era cemai mai bun inger trimis de dzeu pe pamant si omu ala rau din logan a vrut sa il futa.

  4. E deja un precedent probabil ala cu loganul va face puscarie.
    Totusi cum plm sa iesi asa din decor ? Abia daca la atins viteza nu avea…era mai usor daca calca frana.

    • Ca sa raspund la intrebare. Ce vezi tu pe monitor/ecran filmat de o camera de bord a unei masini este total diferit de ce s-a intamplat in realitate. Nu va mai minunati.

    • @gogoasa dreptul la replica bun.
      Drumul era destul de rau se vede din trepidați.
      Si tu nu ai ideea ce inseamna sa iesi din decor la viteza mare.
      Si el a zis ca loganul circula incet scrie in articol.
      Dar preferam sa folosim cuvinte mari combinat cu un aer de superioritate fără sens.

    • Pai da, dar daca se termina cu o frana pe asfalt mai avea atatea view-uri si ajungea vedeta aci pe blog?

    • „Dar preferam sa folosim cuvinte mari combinat cu un aer de superioritate fără sens.”

      Te rog sa imi arati acele „cuvinte mari” si explica-mi aerul de superioritate.

      Chiar am incercat sa explic ceva evident si stiut. Din pacate lumea pe internet se ataca singura.

    • Era deja cu rotile din stanga pe pamant si cu cele din dreapta pe asfalt. Diferenta de aderenta. La frana masina nu a mai putut fi controlata.

    • Eu mai patesc din astea, pe drumuri cu 2 benzi, ca ala de pe cealalta banda sa schimbe cam fix cand ajung aproape de coltul lui din spate. Mno, reactia mea e sa calc tare frana si sa tin drept de volan, sa tin pe traiectorie. deci da, cum dracu sa tragi aiurea de volan sa iesi pe camp ?

    • Pare tentativa de omor. Puscarie.

    • trebuie sa fii special sa crezi ca cineva ar preferea sa o ia cu masina pe aratura ca sa faca niste vizualizari pe iutub…

    • @gogoasa
      El a declarat

      mașina pe care voiam să o depășesc, începea să meargă foarte încet, sub 50km/h pe aceea secțiune de drum. ”
      Tu de tot insiști ca avea viteza ?

    • Omul probabil mergea „f încet” pentru că poate nu a văzut indicatorul de ieșire din localitate și de terminare a restricțiilor. Cel din spate pare să stea și el cam aproape, gen 4-5 metri față de cel din față, și pare să facă depășirea din scurt și intră în unghiul mort al Loganului în cam 2 secunde.

  5. 5.

    „Panica a fost ca nu cumva să se schimbe ceva, dar cum s-a reuşit muşamalizarea problemei şi poporul a uitat deja nu mai este un pericol cazul de la Caracal.”

    Sa nu se schimbe ceva si poporul a uitat deja. Istoria Romaniei intr-o propozitie.

  6. Salariile bugetarilor s-au dublat. Asta e știrea „WOW”.
    Da, eu sunt bugetar și vă voi spune adevărul așa cum este, nu cum este prezentat în presă.

    În anul 2014 când m-am angajat la o primărie de municipiu ca și Debutant (Consilier IT), încasam 540 Lei NET (În timp ce femeia de serviciu cu ceva vechime lua 850 Lei NET).

    Ulterior, am promovat după un an ca și Asistent și mi-a crescut salariul, cu atenție: 15 LEI. După care, s-au mărit salariile bugetarilor și am ajuns la 715 Lei, NET. Ulterior, am mai avut o mărire și am ajuns la aproximativ 950 Lei, NET.

    În anul 2016 am încasat 8610 Lei (Anual), adică o medie de 714 Lei / Lună.
    În anul 2017 am încasat 9220 Lei, adică o medie de 768 Lei / Lună (Pentru că am promovat).
    În anul 2018 am încasat 16260 Lei, adică o medie de 1350 Lei / Lună. Aici precizez că am încasat 300 Lei lunar sporuri pentru că am fost inclus în niște proiecte, altfel, salariul era 1000 Lei / Lună.
    În prezent încasez, cu 7 ani vechime la actualul loc de muncă și grad profesional superior, 3600 Lei, NET.

    Voi considerați salariile astea, imense? La modul cel mai sincer. Nu vreau să iau apararea funcționarilor care șed cu curul pe scaun și o freaca, dar eu chiar muncesc și nu consider că acest salariu este imens.

    Da, nu mă ține nimeni legat de glie și da, mai fac și venituri suplimentare pe lângă serviciu, ca altfel salariul e destul de mic.

    PS: Nu comparați funcționarii din primării cu alți bugetari cu care se fac media salariilor. Da, eu când luam 540 Lei NET, aia de la ANAF luau 3000 Lei. Profesorii luau 1200 Lei. Consiliul Județean sau Prefectura aveau DOAR norma de hrană, lunară 1000 Lei.

    Hai să nu comparăm mere cu pere.

    • Daca esti consilier IT, de ce stai pe un salar de mizerie intr-o primarie ? In privat se plateste foarte bine pe partea de IT…

    • Hegedus, am precizat. Eu sunt un caz fericit, lucrez intr-un oras cu potential redus dar eu imi suplimentez salariul ca freelancer (programare). Lucrez pe UpWork cu $50/oră, așa ca eu seara in 2-3 ore după program, am ce face pentru a dubla salariul să zic așa.

      Nu toți au norocul asta.

      Sunt curios la cei care dau dislike, câți ar fi lucrat în 2014 pe 540 Lei / lună. Da, e de câcat că toți bugetarii freacă p*** la muncă, se culcă cu secretara și sictiresc cetățenii, în timp ce dorm pe un purcoi de bani. Astea sunt basme.

      Eu nu spun că nu există oameni din aia, dar spun că există și oameni care muncesc și salariile în administrație nu sunt tocmai WOW, așa cum le vad unii.

    • Alexandru, ce să zicem? Felicitări! Mai ai de lucrat la ca și-uri.

    • Vrei sa spui ca salariul ti-a crescut de vreo 7 ori in timpul asta, nu dublat cum este specificat in articol? E … bravo! Asta da performanta.

    • mai zi-ne ce alte beneficii ai sau de ce nu pleci la privat că nu poți fi nemulțumit de beneficii și să rămâi într-un loc, asta dacă știi bine ceea ce faci

    • Kendo, da, a crescut de 7 ori. Dar nu a crescut de 7 ori de la 3000 Lei ci de la 500 Lei. Rezultatul final, 3500 Lei / Lună, îl consideri un salariu WOW pentru care să fiu invidiat? Da, poate doar cei de la Mega câștigă mai puțin, în rest salariul asta îl poți lua la orice privat.

      Brusti, nu am niciun alt benefiu. Am un salariu pe care eu il consider decent pentru ce fac și un job stabil. Astea sunt beneficiile. Nu primesc pachete și nici atenții (dacă asta insinuezi).

      Administrez infrastructura IT din primărie (170 calculatoare, servere, fibră etc). 3500 Lei / Lună.

    • ”Cheltuielile cu bugetarii s-au dublat”. Aduci în discuție o singură variabilă: salariul. de sporuri, ore lucrate, munca efectivă, necesitatea acesteia nu sufli o vorbă. Exemplu în primărie: 2 oameni care se ocupă de cadastru și zece polițiști locali.
      De partea cealaltă a gardului: un milion de angajați aveau salariul minim pe economie, o parte au scăpat de grija salariului în anul ce a trecut: 2019.
      Clotilde e rea, foarte rea.
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/statul-la-stat-cum-si-au-pontat-sefii-si-angajatii-politiei-locale-din-sectorul-1-peste-50-000-de-ore-suplimentare-in-pandemie-1487807

    • Statistica e statistica. Cheltuielile de salarii s-au dublat. Acum ca sunt functionari cu salarii mici sau normale, posibil. Dar se compenseaza cu aia cu salarii nesimtite.
      Am o colega care a plecat din firma (4000 net) sa se angajeze la primaria sectorului 1 (7000 net + diverse beneficii). Asta era pe vremea primarului cu diamante. Acum plange ca i fute Clotilde :))

    • Zanghe, sunt de acord cu ce spui. Nu e cazul meu sa zic asa.
      Ideea e ca daca faci o medie, e normal sa îți dea un salariu mai mare. Sunt bugetari care au salarii de 20-30.000 Lei / lună. Doctorii tot bugetari sunt da? AIa din ministere tot bugetari da? Aia de la instituțiile centrale tot bugetari, da?

      Eu iau 3500 Lei, dacă facem media cu aia de câștigă 20.000 Lei, păi media e de 12.000 Lei. Pai e adevărat?

      Da, sunt discrepanțe mare între salarii. Dar hai să nu comparăm pulimea cu ăia șmecheri. Nu e cazul.

    • Pixel, am precizat dar tu nu știi să citești. Ce am scris mai sus sunt VENITURI TOTALE! Eu nu primesc niciun fel de sporuri. Zero.
      In primăria in care lucrez singurele sporuri sunt luate de cei de la economic pentru VIZA CFP și de către cei inclusi în proiectele cu fonduri europene. Atât. Ceea ce nu e cazul meu.

    • sau altfel spus in alea 2 3 ore dupa program in fiecare zi mai scoteai de un salariu lunar net. ori partea cu freelancing-ul e balarie, ori nu ala era salariul tau in primarie. ca NIMENI nu ar fi stat 160 de ore pe luna in primarie ca sa mai adauge ce castiga in 2 3 ore pe zi de unul singur. bine, poate in primarie se mai trage ceva de pe net, se mai randeaza ceva, se mai caseaza niste piese, poate se mai mineaza un bitcoin, ca bugetul suporta multe, numai salarii nu.

      plus observatia lui kendo.

    • Blakk, hai sa iti explic de ce stau!
      Pentru ca primaria imi plateste toate contributiile CORECT. In timp ce, la majoritatea privatilor iau minimul pe economie.
      2. Nu sunt disperat dupa bani. Muncesc 2-3 ore pe zi si imi suplimentez veniturile foarte OK. In plus mai lucrez si in weekend cand pot.
      3. In plus, nu pot sa fiu freelancer 100% (sa imi fac o societate) deoarece nu am stabilitatea necesara sa ma pot sustine. Da, pe UpWork lucrez cand imi pica si mie un proiect. Asta inseamna ca pot lucra cateva ore pe luna, NU zilnic. Cand pica, pica. Cand nu, nu.

      Sper ca te-am lamurit.

    • Alexandru, cu o floare (un singur caz, adica) nu se face primavara. P-acilisa, in primarie, prefectura, functionarii au pe la 1500 de euro. Net. La banii astia, doar cand cetateanul ar intra in institutie cu o problema , ar trebui sa se rezolve in 10 minute. Evident ca e departe de realitate. Deja mi-e scarba sa vorbesc de functionari …

    • Kilroy, iti dau dreptate aici. Sunt salarii si salarii. De la fiecare institutie difera. Sunt unii care castiga intr-o luna cat eu in 5, dar nu e cazul sa generalizam. Oricum vad ca discutia atrage mult hate pentru ca SUNT SINCER.

      Existe persoane pe aici care cred ca in primarie eu minez bitcoini sau iau ciubucuri. Asta e nivelul! Cu o mentalitate de câcat ca asta, e greu să progresăm undeva.

      Eu îmi fac treaba ca funcționar, zic eu, onorabil. Și am lucrat la fel și pentru 540 Lei cât și 3500 Lei. Da, sunt multe lichele și în primaria in care lucrez eu, dar nu e cazul să generalizam.

    • @Alexandru, tie ti-a crescut de 7 ori, ca bugetar, iar la privat in acelasi timp a crescut de vreo 3 ori, cu motivul principal de perfomanta, nu sporuri sau cursuri la 99lei/bucata . Si, da, pornind calculul de la salariul net minim pe economie in 2014 de vreo ~650lei, nu 540.

      HG 871/2013 – Salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată – 2014
      Art. 1
      (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,059 lei/oră.

      Dpmdv, acesti 7 ani nu se vede nicio performata in aparatul bugetar, asa ca vine intrebarea: Cu ce drept s-au marit aceste salarii?

    • Deci omul ia 3500 de lei pentru 2-3 ore pe zi. Da, salariu mic.

    • Kendo, prietene, vorbesti niste tampenii mai mari decat tine. Ala este salariul minim brut pe tara. In primarii, exista o cu totul alta grila de salarilare! Daca vrei sa fii inteligent, intra pe declaratiile de avere ale functionarilor din 2014 (Gasesti pe http://declaratii.integritate.eu/). O sa vezi ce rahat mananc eu.

      In alta ordine de idei, ma poti evalua tu, personal sa stabilim performanta? Poti evalua tu satisfactia contribuabililor dintr-un anumit oras? Sau vorbim din ce se da la tembelizor.

      Repet, nu generaliza.

    • @Alexandru, mai inca o chstiune, sa inteleg ca programul tau de lucru incepe la 10, pentru ca altfel nu ti-ai fi permis sa stai pe bloguri sa comentezi, nu?

    • Rumbu, te rog sa mai citesti toate comentariile o data, dar de data asta lasa berea jos sau revino dupa ce-si pierde efectul. Mersi.

    • Kendo, sunt in concediu. Acu te-ai calmat?

    • Tu ai zis cu gurita ta ca nu ai nevoie de bani si de-aia muncesti 2-3 ore pe zi.

    • Rumbu, lasa-te de beutura băbăiatule. Unde am scris eu că nu am nevoie de bani și de aia muncesc 2-3 ore pe zi. Trezește-te!

      Eu am scris că uneori, mai fac câte-un ciubuc, extra – pe lângă muncă, să îmi suplimentez veniturile. Lucrez pe o platformă de freelanceri.

      Nu știu unde dracu ai citit tu că eu nu am nevoie de bani. Arată-mi unul care nu are nevoie!

      Ce am scris în schimb e că eu am muncit onorabil și pe 540 lei dar și pe 3500 Lei. La fel.

      E prea greu de digerat ce scriu eu sau trebuie să-ți traduc ca și când ai avea 5 ani?

    • Alexandru, tu esti o exceptie, si felicitari ca in loc sa te plangi ca vai, salarii mici, ca bataie de joc, tu ai depus efort, ai invatat ceva in plus (developer banuiesc) si iti suplimenteze veniturile.
      Totusi, cumva esti constient ca strici piata acceptand un salariu mult sub munca pe care o prestezi nu ?
      Asta apreciez la noua generatie, desi multa lume se apuca sa ii judece ca sunt lenesi, ca nu vor sa munceasca, ca blah blah. Nu accepta mizerii din astea. Si lucrul asta, ca ne place sau nu, schimba si angajatorul si il forteaza sa isi revizuiasca politica. Exemplu concret: in domeniul financiar/audit, in anii 2007 – 2012 era de nevazut ca un Junior sa nu stea peste program (neplatit bineinteles). Nu numai managerii se uitau urat daca plecai la 6, dar si colegii cu cativa ani experienta. Dupa cativa ani, hopa, nu mai gasim oameni noi sa-i angajam. Si inevitabil toata industria si-a adaptat , atat salariile, cat si regulile astea nescrise, profund ilegale btw.
      Sincer, daca nu se poate plati un salariu corect pentru munca depusa si piata actuala, atunci statul va trebui sa se reorganizeze .. poate fac un hub local la nivel de judet pentru problemele de nivel 2 care gestioneaza mai multe primarii, sau se renunta la fieratanii si se muta datele in cloud. Dar daca vor gasi mereu oameni cu experienta dispusi sa lucreze pe salarii sub nivelul lor, nu vor avea niciodata motiv sa se adapteze si sa gaseasca solutii mai eficiente.

    • 2. Nu sunt disperat dupa bani. Muncesc 2-3 ore pe zi si imi suplimentez veniturile foarte OK.

    • Rumbu, si ce dracului nu ai prins din fraza aia? Am zis clar, muncesc 2-3 ore pe zi (uneori) ca sa IMI SUPLIMENTEZ VENITURILE (Am crezut ca e absolut de minima logica sa intelegi ca SUPLIMENTARE inseamna ceva PE LANGA SALARIU).

      Dar ma bucur ca ai clarificat aceste aspecte. Acum cred ca esti linistit.

    • Salut Bogdan,
      In sfarsit, primul comentariu pertinent!
      Accept sa lucrez la primarie pentru ca eu am garantia ca primesc un salariu corect pe cartea de munca (lucru care e foarte greu de obtinut la privat, chiar daca venitul net ar fi mai mare).
      Eu consider ca salariul actual este oarecum decent avand in vedere orasul unde locuiesc. Cu ce mai castig pe langa salariu (Atentie, precizez pentru carcotasi: PRIN MUNCĂ SUPLIMENTARĂ), eu o duc mai mult decât decent.

      Eu m-am adaptat de când câștigam 540 Lei. Nu aveam încotro, nu existau locuri de munca si m-am adaptat. Am inceput sa fac fotografii la apartamente si sa concep anunturi pe OLX (Da, am talent la copywriting) și să fac asta pentru a suplimenta veniturile. Un fel de agent imobiliar local.

      Am făcut totul să câștig mai mult. M-am descurcat, dar prin muncă bă! Nu cum cred unii cioflingari de prin comentarii.

    • Io stiu ca noua generatie are probleme cu exprimarea, ai zis „si” imi suplimentez veniturile nu „ca sa” imi suplimentez veniturile.

      Iar o sa zică zoso ca esti it-ist si nu esti in stare sa faci diferenta intre coordonarea si subordonarea propozitiilor in fraza.

    • Ba, sa moara gina. Vine omul si zice ce face, cum face, ca e o localitate mai mica etc si ca lui ii place asa. Ca probabil printre orele de program are timp si de freelance si ca per total e multumit ca isi face ale lui si munca de la primarie fara sa ii toceasca nimeni creierii in sedinte corporatiste. Explicand ca nu e asa roz peste tot la stat cu salariile.
      Si veniti voi cu pareri, ca se castiga mai bine, ca e IT, ca de ce face asta, ca de ce nu pleaca la google, ca de ce sta pe salariu mic.
      Auleu, numa in gura comentariilor sa nu intri.

    • @alexandru nu intelegi un lucru simplu tu încasezi lunar brut undeva la aproape
      6000 ron plus tichete de vacanta etc pe partea de IT la stat.
      Mergi la orice banca si sar aia cu credite pe tine bonus.
      Si noi tot umblam cu dosarul cu sina dupa noi.
      Intelegi hate-ul unora?

    • @Alexandru, pe mine m-a uimit partea aia cu salariul care era sub salariul minim pe economie. Adica vrei sa spui ca in administratie publica nu se respecta aceleasi legi?

      Tu spui ca acum castigi 3500 de lei si muncesti mult pentru banii astia. Comparatia trebuie sa o faci cu salariile din mediul privat din localitate, nu cu salariile din orasele mari. Probabil ca la tine in localitatea salariul mediu este mult mai mic de atat, altfel nu ramaneai la Primarie.

    • Robert, asta e dezavantajul sa FII SINCER!
      Cu toate astea, nu mi-a plans de mila nimeni cand lucram pe 540 Lei.. Sa zica.. vaai, saracul, munceste pe 540 Lei, i-or ajunge de haleala? Dar si atunci atragi antipatie! Da-l dracului, sa munceasca pe 540 Lei daca e prost si nu poate mai mult.

      Gura lumii…

    • Andrei, da, la mine in localitate salariile din privat sunt mai mici si doi la mana, nu am companii locale IT unde sa ma pot angaja.
      De asemenea, o vanzatoare la aprozar castiga 2000 Lei, NET. Un tip de la Altex castiga 2400 Lei, NET.
      Salariile sunt ceva mai mici la privat, DAR, sa nu comparam niste lucruri:
      1) Eu am studii superioare si master.
      2) Eu am vechime in ceea ce fac si o experienta considerabila
      3) Mie imi place ce fac si o fac cu pasiune (Se vede de la o posta)
      4) Eu imi suplientez veniturile, oriunde as lucra (Freelancer). Incasez bine ca freelancer astfel sa pot lucra in weekend cat pentru o saptamana de munca la privat. (Atunci cand pica un proiect, nu e constant).

      Deci, nu ma pot compara cu un vanzator la alimentara sau un consultant la Altex. Ca idee.

      Plecand de la aceasta idee, salariul de 3500 Lei nu e wow.

    • @alexandru de ce tot te raportezi la salarul net ? Zi brut

    • Este greșit titlul articolului. Cheltuielile cu salariile bugetarilor, nu salariile bugetarilor. Și au crescut că s-au înființat zeci de comitete si comisii unde clientela de partid a fost plantata pe salarii foarte mari si taie frunza la caini.
      Daca s-ar face curat cu toti hotii (ca efectiv sa iei bani de la stat fara sa muncesti de ei este furt) s-ar putea creste salariile bugetarilor care muncesc si sa se faca si economie la buget. Reportajele statul la stat de la digi24 spun toata povestea: sunt oameni care sunt membri in cate 7 consilii in fiecare loc iau cate 7000 leilunar si daca trec o data pe acolo si tot asa in fiecare institutie sunt posturi create pentru stat si luat bani. Nu oamenii care muncesc sunt problema, trebuie sa fie salarii decente, dar la noi sunt enormitati.
      Ca de ex ca in unele spitale, femeia de serviciu ia 10 000 lei/luna, pentru ca evident este tot cu pile si tot asa. Nu stiu cine vreodata va face curat, dar s-a mai imprumutat ministrul cu 3,5 miliarde euro, sa plateasca toate acele furturi.

    • Salariul brut este de 6137 Lei. Este ok asa? Stii unde conteaza asta? La privat, la privatul care iti da 3500 Lei in mana, dar 2400 lei BRUT, pe cartea de munca. Acum pricepi diferenta?

    • Felicitari Mirela! Un comentariu pertinent si argumentat! Are sens 100% ce spui.

    • mai e ceva
      pe final de an a fost la zoso aici un articol cu ce prime ați luat? 90% din comentatori (privat) spuneau chestii de genul 3 salarii, mașină, nu știu ce excursie, avansare, stake în companie, 3 bitcoini etc.

      noi la stat ce am luat? mumu.. rectific, 1450 lei bonuri de vacanță
      înainte luam al 13-lea salariu, coșuri, chestii.

    • @Alexandru, de ce ai ajuns tu la concluzia ca cei care lucreaza la Altex nu au studii? Poate sunt la fel ca tine de pregatiti, doar ca nu au gasit de lucru in domeniul asta la privat (chiar tu ai zis ca la tine in localitate nu se gaseste).

      @Flat, oamenii aia care au luat prime, bonusuri sunt oameni care au produs pentru compania la care lucreaza. Si primele alea au fost date in urma unei evaluari a activitatii din anul trecut.
      Pe partea cealalta, in cazul celor de la stat, s-au dat tuturor bonurile de vacanta, fara o evaluare obiectiva. Asa cum spun multi pe aici, nu se vede o eficientizarea a activitatii institutiilor de stat in ultimul an, deci in mare prima aia este partial nemeritata.

      PS: din articolul ala de la final de an i-ai luat in calcul doar pe cei care au spus ca au primit bonusuri mari si i-ai ignorat total pe cei care n-au primit decat un cozonac si o sticla de vin.
      Deasemenea i-ai ignorat total pe cei care au povestit cum firma a mers prost si au avut parte de micsorari de salarii.

    • @rumbu @kendo – aberati cu gratie fara sa cititi nimic si generati concluzii pe sume din burta, incerc sa va lamuresc eu

      omu s-a angajat in 2014 cu salariul de 540 ron net – problema la legislatia romana este ca si daca vrea o societate sa angajeze pe cineva capabil sa le rezolve problemele la nivel top ca performanta o sa aibe sanse minime pentru ca legea ii obliga ca salariul de angajare sa fie pe nivel 0 ca vechime (nu aia in munca ci in locatia respectiva) asa ca plecarea este rock bottom, apoi cresti pe grila respectiva in functie de noroc mai incet sau mai rapid. in acelasi timp cu el angajat pe 540 ron putea sa fie cineva cu 5 ani vechime si grad profesional cu un punct peste el (de obicei sunt 1-2-3-4-5 dar depinde de societate) si cu salariu de 1500 ron net facand fix aceeasi treaba. acum daca ii compari salariul lui dupa 7 ani ca a crescut de 7 ori de la 540 ron la 3500 ron zici wow – au crescut salariile bugetarilor de 7 ori, dar in acelasi timp trebuie sa-i iei si colegul de birou care avea 1500 ron net si acum este tot la 3500 net (ca oarecum dupa vreo 15-20 ani de munca ajungi la nivelul maxim) deci are un 2.2x crestere care nu mai arata asa de bine ca aia de 7x care da bine la presa si la public neinformat

      eu am trecut prin privat – stat – privat – stat, absolut peste tot am avut examene la intrare, absolut peste tot i-am batut pe ceilalti cu care am participat, cel putin de 2 ori am fost intrebat pe ce pile am ajuns acolo chiar de prieteni apropiati, dar ma repet absolut 0 pile/interventii

      la privat: eram platit de 5x mai mult in cash versus ce primeam pe card si care era minim pe economie

      la stat: ai salariu mic, dar pentru o persoana dornica sa invete (mai mult decat stie) si sa lucreze este loc enorm pentru ca de multe ori ceilalti colegi sunt apatici si asteapta pensia (primul job la stat media in societate era 55+ eu aveam 24 de ani). avantajul asta de a putea sa faci multe este ca la urmatorul examen in privat eu facusem practic ce se cerea la examen iar ceilalti invatasera teoretic si aveau 0 sau practica minima. aveam certificari similare (MS/Cisco) dar practica bate lejer orice

      ps. si eu sunt bugetar, salariul in privat ar fi cam 2x cel de acum, am ales sa raman pentru moment aici pentru stabilitate si risc mai mic de a ma trezi fara job sa trebuiasca sa caut 3 luni job inca 3 luni examene, deci sa stau pe langa 6 luni cu stress inutil. bonus: in 8 ore de lucru gasesc 1 ora adunata sa pot sta pe bloguri sa citesc, in acelasi timp am zile in care stau 1-2 ore suplimentar la munca, ore pe care nu le primesc libere si nici nu sunt platit

    • Raul si Alex, discutia se putea incheia foarte simplu, argumentand ce a vrut sa zică in loc sa o dea in consumuri de alcool si alte balarii. Nu rezolvi nimic atacand in loc sa explici, creezi antagonism acolo unde el nu exista.

      Imi pare rău sa aud ca inca se mai practica treaba cu plata la negru la privat, in bula mea nu am niciun caz. Lucrez cu peste 25.000 de payroll-uri, toate in privat, de la femei de serviciu pana la it-isti, nicio firma din astea nu plateste la negru. Ce-i drept, majoritatea sunt din Bucuresti sau alte orase mari.

    • @Alexandru
      Zi-o pe aia dreapta – esti freelacer in timpul programului de lucru. Si sefii te lasa-n pace, de frica ca poti sa le monitorizezi calculatorul, imprimanta, le mai repari calculatorul lu’ ala micu, le mai pui un Windows pe nashpa, etc.
      Plus ca pe langa salariu – prime, sporuri, tichete, etc.
      Daca ai coaie pune si tu un fluturas de salariu din Decembrie, de ex.

    • Alin, scuza-mi expresia dar ești un mare dobitoc. Susții niște căcaturi mai mari decât tine. Dacă tu ai face așa ceva nu înseamnă că toată lumea o face. Dacă îți trece așa ceva prin minte, îmi dau seama e de ce comportament/caracter ai. Punct.

      Uite poză cu fluturașul de salariu, dobitocule!
      https://i.imgur.com/1XEdEr8.png

    • @raul, faci comparatii aiurea. Spui ca in privat, pentru conditii similare, salariul tau ar fi dublu.
      Doar ca tot tu spui ca nu sunt conditii similare. Pentru ca daca ai alege o companie privata care sa iti ofere aceeasi siguranta a locului de munca venitul total ar fi la fel sau mai mic decat cel de la buget.

    • Alexandru, sunt si eu curios de ceva. Ai zis ca te ocupi de 170 de calculatoare .. si ca locuiesti intr-un oras mic, sau ma rog, cu potential redus. Cati angajati are o primarie intr-un astfel de oras ? Ca cel putin vreo 100 trebuie sa aiba care sa lucreze la birou… la numarul acesta de calculatoare. Si pe langa cei 100 mai sunt inca multi care nu au munca de birou … Eu cam aici vad problema cu cresterile la buget. Nu zice nimeni ca daca lucrezi la stat sa ai un salariu mic. Problema e ca pt. multi se gaseste un post caldutz desi nu se justifica necesitatea acelui post si de obicei acel post caldutz nu e nici ocupat de cel care il merita.. ci de catre cel pentru care s-a infiintat acel post…

    • Radu, oras municipiu/resedinta de judet. 50.000 locuitori. aproximativ 150 de angajati.

    • ce nu inteleg eu in final e care e de fapt nemultumirea ta.

      ca daca e sa luam exemplul tau personal (oarecum irelevant, esti un caz din 1.2 milioane), 540->3500. pe merit sau nu, nu discutam acum, cresterea e de 6 ori.
      daca e sa luam bugetele prezentate in articol, 11.4->26.8, crestrea e de 2 ori, tinand cont inclusiv de inflatie.

      de unde revolta? ca, in acceptiunea ta, ai salariul mic? ca nu gasesti un loc de munca mai bun la tine in sat? ca cei angajati in mediul privat te privesc ca pe o ciuperca? cu ce schimba oricare din astea realitatea cifrelor?

      ps ca sa intelegi de ce iti iei scuipatii:
      chiar din cifrele prezentate de tine iti reies cresteri anuale intre 40% si 100% in conditiile in care angajatorul a fost mereu pe minus iar calitatea serviciilor (nu ale tale catre angajator, ca nu aia nu intereseaza pe nimeni in afara de tine si angajator, ci ale angajatorului catre beneficiari) nu a crescut decat microscopic, daca a crescut in vreun fel.
      eu, la privat, am avut nevoie de 8 ani pentru o dublare. ceva de genul 10% pe an. firma a avut an de an cresteri de cifra de afaceri si profit.

    • thebblack îți explic eu

      – bugetarul a crescut de la sărăcie lucie (x) la un nivel decent (6x, mulțumim dl Dragnea)
      – privatul a crescut doar de 2 ori, de la 6x la 12x

      deci privatul, face cât 2x bugetarul, și îi zice acestuia din urmă de ce e nemulțumit??

    • @Alexandru
      1. Ba, esti prost? Eu ziceam de fluturasul din decembrie, nu asta de asta din martie. Si pune mana si calculeaza cate prime ai primit de-a lungul unui an + tichete concediu + alte cacaturi.

      2. Sa ti se usuce pula ca nu faci biznisuri in timpul programului de lucru?

      3. Cati sunteti in departamentul IT si la cate calculatoare?

    • Uite eu unul, dupa toata povestea asta cred asa:

      – tu in timpul lucrului la stat lucrezi pentru proiectele de pe Upwork
      – ti se rupe de salariul de la stat, tu vrei beneficii precum asigurari, pensie etc.
      – am foarte mari dubii ca tu platesti impozit pentru banii castigati din freelance
      – la privat daca ai fi lucrat freelance, aveai de dat cu subsemnatul astfel incat sa nu existe conflict de interese si sa se asigure ca freelanceul pe care il faci seara nu iti afecteaza in nici un fel munca de a doua zi, adica sa nu fi obosit. Dar sa ne calmam, tu faci freelance in timpul jobului de la stat.

      Stiu, sunt un nemernic care pune pe masa conspiratii si tu doar un biet bugetar, care vrea o tara mai buna.

    • @Slides amin.

    • Alin si Slides – Mai aveti si alte frustrari? Puneti-le aici pe hartie ca o sa le tratez pe rand, doar am tot timpul din lume, sunt bugetar (Rant).

      Oameni buni, de unde dracului scoateti voi rahaturile astea? Voi sunteti constienti ca nu stiti situatia de fapt, dar, pentru ca timpul va permite, va dati cu parerea gratuit si va bazati pe parerea voastra proprie si persoanala, cu care ceilalti se sterg la dos?

      Comportamentul asta de „gica-contra” va va ajuta sa ajugeti departe, credeti-ma.

      1. Nu lucrez in timpul programului.
      2. La IT sunt 3 persoane la 150 utilizatori
      3. Sa ti se usuce.. mai bine sa se intareasca!
      4. Depun D201, deci culmea, platesc si impozit. Vrei sa vezi declaratia de avere pentru venituri independente?

      Oameni buni, aveti un tupeu fantastic!
      – Vreau fluturasul
      – Vreau declaratia de avere
      Nu vreti ma si buletinul? Sau pe nevasta-mea?

      De parca ar trebui eu sa ma justific in fata cuiva. Reveniti-va dracului la realitate!
      Nu m-am plans de salariu. Am spus doar O SITUATIE DE FAPT. Imbecilii s-au ridicat ca au crescut salariile de 7 ori. Mancam cacat de pe bordura.

      PS: Nu am sporuri, bonuri de vacanta, vouchere si alte cacaturi! Trebuie sa ma jur?!

    • Nu am nevoie de nimic Alexandru. Doar ca asta e parerea mea in lipsa unor dovezi.

    • Slider – Mentalitate de român care-și bagă p*** în ce are, face sau zice altu’. Țara în care trebuie să demonstrezi că nu e așa, doar pentru că alții au păreri. Ție nu ți se pare ceva jenant? Imaginează-ți că eu te judec pe tine, că la job stai pe Pr0nHub. Demonstrează că nu e așa!

      Nu ți se pare o cretinătate?
      Pe bune acum, dacă ajungem să nu credem nimic, să îi băgăm pe toți într-o oală mare cu câcat, suntem prea departe.. (Adică înapoiați).

      Repet, la finalul zilei, nu trebuie să mă justific în fața nimănui, doar că modul în care se aruncă cu câcat gratuit, fără a cunoaște nimic și cerând tot felul de dovezi și documente justificative, am impresia că sunt în fața judecătorului.

      Repet, e aberant. Fiecare crede ce vrea și judecă ce vrea.

    • flat, cand bugetarii o ardeau pe saracie lucie, exact asta era scuza pentru toate cacaturile pe care le faceau sau NU le faceau. la banii astia vreti sa mai si muncim?

      acum nu mai e saracie lucie. si ne lovim fix de aceleasi probleme ca atunci cand era saracie lucie. ceva nu e in regula in toata poza asta.

      Alexandru, care e acea SITUATIE DE FAPT?

      ca tie ti-a crescut salariul de 6 ori in intervalul respectiv? ca exact asta ai demonstrat.
      sau ca au crescut salariile de la buget de 2 ori, lucru pe care nu l-ai abordat nici o clipa.

      ca eu tot nu reusesc sa inteleg ce ai vrut sa zici.

    • @Alexandru. Frate sincer te inteleg, dar risipa de bani nu face doar la aia care au 20-30.000 lei salariu. Se face si la aia cu 2000 de lei salariul dar care freaca menta pe acolo.

      Eu lucrez cu o institutie de control a statului. Faci cerere, vine inspectorul si verifica si iti da hartia. Hartia respectiva costa 200 euro. Am facturi si de 20.000 de euro…pentru 100 de hartii. Deci inspectorii aia produc frate, mult.

      Stii cum arata organigrama institutiei? 15 inspectori si restul pana pe la 90 de salariati personal auxiliar. au 10 oameni la IT , 10 la juridic si restul directori si pizdet prin institutie.
      Oamenii aia care produc merg cu metroul ca masinile institutiei sunt la directori si directori adjuncti , contabila sef etc.

      bataie de joc

    • @Alexandru, degeaba te superi cand oamenii iti cer dovezi pentru ceea ce ai afirmat. Tu vrei sa contesti niste cifre, dar aduci in discutie alte cifre de unde rezulta ca ai avut o crestere salariala de 6-7 ori.
      Si insisti ca nu primesti niciun bonus, nicio prima, in conditiile in care toate dovezile care apar in presa arata ca peste tot in domeniu bugetar bonusurile ajung pe la cel putin 30% din salariu.

      Lumea are la fel de mult tupeu ca si tine care ai ales sa ii desconsideri pe vanzatorii din Altex, care, asa cum spuneam, este posibil sa aiba aceleasi studii ca tine. Doar ca ei nu au avut norocul sa se angajeze la Primarie si, asa cum spui tu, in orasul tau nu se gasesti locuri de munca pentru persoane cu pregatirea ta.

  7. Da’ p-astea nu le pui boss? Ca poate se mai trezesc din bajetii care stau pe picioarele din spate si aplauda imbecil , alti imbecili, cu picioarele din fata:

    „Profesioniștii din sănătate informează” https://arhiblog.ro/profesionistii-sanatate-informeaza/

    „Mi-am pierdut 15 ani din viață încercând să educ niște proști” https://arhiblog.ro/pierdut-15-viata-incerc/

  8. Asta cu gunoaiele se realizeaza doar si numai cu ajutorul autoritatilor.
    Nu intra nimic in tara fara stirea autoritatilor, nimic.
    Daca intra droguri intra cu ajutorul autoritatilor, gen acum cativa ani cand brusc s-a stricat radarul si tocmai atunci intrau cateva salupe pe dunare cu droguri.

    Eu daca aduc o carte, o simpla carte din afara, imi cer astia declaratie pe propria raspundere, factura, extras bancar etc. ca sa ma poata taxa cativa euro.

    La un container voi chiar sunteti naivi sa credeti ca intrau alea asa, pe ochi frumosi in tara fara ajutorul vamesilor?

  9. nr 8
    BV-08-SEJ
    Poate se cunoaste „soferul”

  10. Ala de la 8 pare unul dintre cocoseii care vor sa dea o lectie dupa ce conduci cuu limita legala prin localitate.

  11. Ok, in urma articolului de la punctul 8… ce recomandari de camere de bord aveti?

  12. Despre 4 nu stiu ce sa zic…in București au crescut preturile, mie imi pare ca aberant…ori vine criza si astea-s creșterile dinainte de ea, sa mai prinda cativa fraieri si sa aiba ceva osanza cat dureaza (preturi aberante erau fix si inainte de 2008) , ori se fura la greu si sunt multi bani negri disponibili pt achizitii de imobiliare….

    • Fata de prima bula din 2003-2008 salariile sunt de 4 ori mai mari, in euro. Iar preturile erau la jumate anul trecut. E loc de inca o bula lejer!
      Criza sanitara a fost declicul care a dat startul, acum majoritatea intra pe FOMO.
      Cat sa creasca sau cand se sparge nu stie nimeni, ca daca ar fi tipare clare ar sti toti ce sa faca.

    • Nu stiu de ce cresc in continuare preturile la imobiliare in Bucuresti. Printre cunostintele mele vad destul de multi care aleg sa se intoarca in orasul de domiciliu in perioada asta in care inca pot sa lucreze de acasa.

    • vine inflatia, nu criza.
      BCE printeaza moneda, actiunile cresc, cripto creste.
      Nu scade piata imobiliara in urmatorii ani, chiar daca suntem aici la zoso pe blog care ne anunta asta de vreo 2-3 ani.

    • Big, in ce domenii au crescut salariile de 4 ori ? fata de 2008 eu am reusit sa il cresc cu 60%(deci de 0.6 ori) dar doar pt ca m-am zbatut…altfel cred ca eram si acum tot pe la nivelul de atunci ….si lucrez intr-o zona care are profituri anuale mari …sau esti inca sub impresia lui Alexandru de mai sus, bugetar caruia i-a crescut salariu de la 700 la 3500 lei ? el spune ca traieste intr-o localitate mica, eu vorbesc de Bucuresti ….

    • ttavi, preturile in EURO au crescut ! iar euro va fi acusica 5 lei ….si din ce stiu, moneda noastra nationala este inca leul …cel putin eu iau salariu in lei …cred ca spagile se dau insa direct in euro …

    • mie mi-a triplat Dragnea salariu.. trăiască familia lui!
      față de 2008.. nici nu vreau să mă gândesc, atunci eram sărac

      în anii 2000 la stat mureai de foame.
      se lua salariu și în 3 zile nu mai aveai nimic. trebuia să te împrumuți să mănânci

      cine lucra la stat venea cu haine ponosite și mânca lături, varză și fasole aduse de acasă

    • In toate. Nu compara cu 2008 ca atunci era deja sparta bula. Compara cu 2004-2005-2006, anii seriosi de cresteri, se dublau preturile anual. Salariul mediu net era 600-750-850 lei. Acum e 3400 lei. Daca tie nu ti-a crescut salariul inseamna ca ori aveai super salariu in 2008 ori ai salariu mic acum. Noi vorbim la nivel de populatie, nu pe cazuri individuale.

    • Flat, erau joburi in privat și atunci…dar na…acolo e futere …mare om Dragnea ăsta, de ce l-or fi închis ăștia nu știu….

    • de acord, erau job-uri la privat
      futere, overtime, venit sâmbete, patroni cu nazuri când era vorba de dat bani
      bani în plic, contribuții la minim sau deloc.. de vis

      în plus, dacă toată lumea competentă ar fi migrat în privat, cum ar mai funcționa statul român, instituțiile? lumea are pretenții de servicii de la buget ca în danemarca dar să plătească pe cei de la care le cer cu bani de semințe ca în uzbekistan

    • @Flat, exact asta este discutia aici. Ca la stat salariile raportate la volumul de munca sunt mult mai mari decat in mediul privat.

    • In timpul pandemiei cererea a fost mai mare decat oferta. Putin oameni au motive sa vanda proprietati in plina pandemie. Multi oameni au motive sa se mute din cutia de chibrit in timpul unui lockdown. E shortage clar pe piata imobiliara si poate fi rezolvat in doua moduri:

      – constructii noi
      – motive serioase de a vinde

      Voi vedeti o criza in fata, oamenii astia vad protectia investitiei in fata inflatiei.

      Nu e criza, e inflatie. Dupa inflatie urmeaza criza.

      Din pacate pentru voi toti, la sugestia multor oameni de aici care au pareri, ati fost avertizati sa nu cumparati Bitcoin pentru ca este o o schema Ponzi. Multumiti-le pentru sfaturile de mare angajament. Nu visati la case ieftine. Salariile noastre vor valora din ce in ce mai putin.

    • @Slides, cat ai castigat din Bitcoin pana acum?

  13. 8. Merita să îi facă manevră PIT ăluia cu Loganul

  14. „Mesajul implicit este cât se poate de clar pentru cetăţenii României: fraţilor, asta este, noi nu putem mai mult decât să dăm amenzi pitulaţi prin boscheţi.
    Nici nu ştim dacă ne pare rău sau nu, dar nu avem de gând să schimbăm nimic.

    Aşa că vedeţi cum vă descurcaţi singuri: vă organizaţi în caraule de cartier, vă faceţi rost de arme, treaba voastră, pe noi nu ne interesează foarte tare asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

    Nu ştim, nu putem şi de principiu nici nu ne interesează foarte tare.”

    Aceasta este situatia pe care constient sau nu o simtim cu totii pe pielea noastra. Indiferent ce incearca sa transmita ‘autoritatile’, asta este realitatea de fapt.
    Suntem pe cont propriu.

  15. n-o vad bine pe Clotilde, astia din sistemul bugetar sunt o mafie si sunt foarte rezistenti la schimbare si la munca, ma astept sa se coalizeze si sa o saboteze frumos din interior

  16. 3 „Cheltuielile cu bugetarii s-au dublat” in tot articolul respectiv este doar circ si atat. nimic economic

    din articol:
    „Salariile bugetarilor au ajuns la 26,4 de miliarde de euro în 2020, scrie Ziarul Financiar
    În 2014, totalul salariilor de la stat era de 11,8 miliarde de euro
    Creşterea salariilor la stat a fost mai accelerată decât creşterea salariilor totale”

    folosim si http://www.manuconsulting.ro/evolutia-salariului-minim-1949-2018/
    incercam un artificiu sa vedem marirea asta de costuri daca nu vine din alta parte

    11.8 miliarde / 850 ron salariul minim (din 2014) = 13.88 milioane
    26.4 miliarde / 2350 ron salariul minim (din 2019) = 11.23 milioane

    deci cresterea asta imensa dintre 2014 spre 2020 a fost rezultatul cresterii salariului minim pe economie si nimic altceva. in articolul la care ai dat link nu exista nici macar mentiunea la elementul asta „neesential” care de fapt este si sursa

    tl.dr salariul minim pe economie care prin legislatie este inmultumit cu un coeficient la bugetari este rezultatul cresterii sumei alocate salariilor, nu o crestere de indici, de sporuri, etc

    • Daca aceasta crestere este datorata cresterii salariului minim, asta anuleaza faptul ca s-au dublat cheltuielile cu salariile bugetarilor? Cumva s-au dublat si incasarile la buget, astfle incat impactul sa fie acelasi?

      In articol se discuta despre cum salariile din aparatul de stat au crescut intr-un ritm mai alert decat salariile din mediul privat.

    • @andreiG au crescut in ritm alert pentru ca asa a crescut salariul minim, ideea e ca in privat pe acelasi posturi lumea era platita peste salariul minim si odata cu cresterea lui au inceput sa se adune din ce in ce mai multi prinsi fix pe minim si ridicati cu el vs in zona de stat erau mai jos

      incasarile la buget pentru anumite pozitii nu sunt relevante, de exemplu la CFR Infrastructura ei se ocupa doar de gari/sine si iau bani de la companii private/stat care circula, la ei e clar ca totul este subventionat pentru ca nu pot fi pe profit indiferent cum o iei. pe sectoare simple gen bucuresti-constanta unde toti vor sa aiba legaturi si folosesc infrastructura versus un iasi-pascani unde nu vrea nimeni dar sina si garile sunt acolo. solutia economica ar fi sa inchida tot si sa scoata trenul dar nu se poate asta pentru ca e serviciu de interes public.

      aceeasi situatie e si la metrou, daca biletul platit de calatori ar fi la costul real (salarii+intretinere statii+intretinere linii+ modernizari+achizitie garnituri noi+investitii) am discuta de un coste de 15-30ron/bilet vs ce este acum. asta ar genera o folosire mai slaba a metroului care ar antrena la o scadere de numar de garnituri care la randul ei ar duce la clienti nemultumiti care ar duce la si mai putini calatori la timpi si mai mari, ar fi o chestiune de 1-2 ani sa se inchida metroul complet.

      trebuie sa intelegem ca anumite chestii nu pot fi legate una de alta pentru ca unde economia cruda e folosita la modul intrari=iesiri ai parte de daune colaterale masive care intamplator sunt chiar oamenii. mai adaug aici un exemplu pe zona sanitara, daca un spital ar trebui sa lucreze la modul asta de cost/plata atunci cu siguranta s-ar ajunge la niste costuri platite de oameni cu mult peste orice poate sa plateasca cineva cu salariul net de 5x salariul minim pe economie, de cei care sunt in salariu minim pe economie nici nu mai discut

    • @raul, eu ma refeream la incasarile totale la buget. Nu doar la incasarile de la diverse companii.
      De exemplu, in perioada mentioanata (2014-2020) PIB-ul Romaniei a crescut cu aproximativ 25-26%. In conditiile in care cheltuielile cu salariile au crescut cu 123%, este clar ca presiunea pe buget este mult mai mare.

  17. 8. Clar un psihopat.
    Fumurii in spate avea si Dinca de la Caracal.

  18. 6. Bugetarii ar trebui sa fie platiti ca-n privat in functie de KPI-ul realizat lunar.

  19. Eu nu înțeleg de ce unii insistă că nu s-a schimbat nimic cu poliția după Caracal.

    S-au schimbat logo-urile și culorile la toate mașinile de polițiez

    Chiar nu observă nimeni efortul colosal de rebranduire cu un tradițional românesc “să se revizuiască primesc dar să nu se schimbe nimic”?

  20. Tot cu depasire….un mosulica de vreo 65-70 de ani mi-a deschis usa in fata de la propria masina pe la un 60km/h doar ca sa nu-l depasesc, in timp ce eu efectuam regulamentar depasirea. Din pacate sunt multi handicapati frustrati pe drumuri..

  21. NOU
    #130

    6. Mi se pare normal. Din moment ce eu la privat trebuie sa recuperez in alta zi orele lipsa, iar dacă la finalul lunii nu am recuperat tot mi se taie din salariu, mi se pare normal sa existe un sistem de pontaj și control și la stat.

  22. Atât hate cât în comentariile de mai sus rar mi-a fost dat să văd și asta reflectă exact nivelul și societatea în care trăim.

    Ce am constatat eu – Bugetul respectiv lucrează într-o primărie și pe lângă salariul mai face un ban ca freelancer și care nu s-a plâns de salariu in vreun fel. Pe lângă salariu am văzut că făcea poze. Bravo lui omul vrea sa isi depaseasca existenta.

    Ce constată cititorii – Bugetarului i-a crescut salariul de 7 ori, minează bitcoin, freacă menta, ia șpagă, lucrează în timpul programului iar ca bugetar nu face nimic, celorlalți le e frică de el că le știe cu calculatorul, daca e așa deștept și castigă ca freelancer de ce mai stă la stat, primeste sporuri, bonuri, prime, voucere si alte beneficii etc.

    Nu știu cum or fi alții dar nu am vazut decat un comentariu care să zică ceva de genul bravo lui, munceste, încearcă sa faca ceva.

    Asta pare a fi comportamentul clasic – nimeni nu are voie sa faca nimic, daca face trebuie sa justifice, daca justifica nu il cred, daca il cred am suspiciuni. Asta e nivelul la care traim.

    Mihai, fost functionar, lucrat 4 ani in privat, trecut inapoi la stat. Il inteleg si ii dau dreptate 100% lui Alexandru. La stat incasam 4200 lei in mana. La privat 6000 lei tot in mana, dar 3200 lei brut pe contractul individual de munca, adica 1884 lei in mana. Restul erau în plic. Am 39 ani si cand te gandesti la o pensie, parca iti doresti sa ai si asa ceva. Asta e un motiv pentru care am vrut sa revin in sistem.

    Probabil o sa atrag aceeasi ura.

    • Dobitocii te judeca indiferent de orice!

      1. Daca esti sarac si nu ai ce manca -> Ete al dracu sarac. Sa se duca la munca, sa nu se mai planga. Ce e vina mea ca nu are servici sau ca nu ii ajunge mancarea?
      2. Daca traiesti decent -> Al dracu e la stat angajat. Fura, spaga, sta si freaca menta pe banii mei. Eu il platesc! Are pile! E un dobitoc, adus pe linie de partid. CIne stie ce-a fost ma-sa sau ta-su…
      3. Daca esti sincer -> Un nenorocit.. bun, a demonstrat ca el castiga 3500 Lei, dar nu-l cred da-l in gura masii, ascunde el ceva! Sigur fluturasu e facatura. Sigur mai are el alte sporuri sau alte combinatii. I-auzi.. munceste. Sigur munceste in timpul jobului la care freaca menta.

      E foarte usor sa iti dai seama ca oamenii sunt FRUSTRATI si au ceva CONTRA… sau IMPOTRIVA LA ORICE. Dobitocul are scuza pregatita pentru orice.

      Pana la urma nu ma simt dator nimanui cu nimic. Eu doar am spus un adevar. Cainii latra, ursu trece.

    • pe mine ma mira ca nimeni dintre comentatori nu incearca o chestie absolut simpla, ca sigur au prieteni bugetari – http://declaratii.integritate.eu bagi numele dai cautare si vezi ce are prietenul tau ala super bugetar. vezi ce declara, ce afiseaza

      @alexandru daca falsifici si o de-asta mai stam de vorba, de fapt ce vorbim aici tu esti ala care le anonimizezi cand pleaca din primarie, deci sigur ti-ai rezolvat-o pe a ta (de fapt cine stie putina legislatie si ce inseamna o modificare, dar de fapt de aici de pe blog nu stie nimeni si oricum nu-i intereseaza)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile