Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Nu inteleg de ce se agita asa tare Mugurel ca l-a sunat nimeni in drum sa-l intrebe de afacerile lui cinstite.
    Daca cunoaste pe cine trebuie si pare ca stie, scapa fara probleme.

  2. apropo de fripturi fragezite: o carne atoasa de vita poate fi adusa la nivel de restaurant daca o lasi 45 de minute in coaja de ananas data la blender. la temperatura camerei. apoi o speli, o usuci si o prajesti conform retetei.

    • și pentru că eu urmez sfaturilor unor necunoscuți pe internet, am de gând să încerc asta cu proxima ocazie. dacă îmi stric blenderul în coaja vieții o să fiu teribil de supărată pe tine

    • Poate la nivel de bodega de litoral. Din cauza acidului exteriorul nu o sa se mai gateasca la fel si oricum lipseste aroma datorita modului in care e asezata grasimea. Nu se poate face friptura din orice bucata de carne dar orice bucata de carne poate fi gatita lent cu suficiente condimente. Eu personal as baga carnea atoasa in cuptor timp de 3-4 ore la 100 grade (pana incep sa se desprinda fibrele) cu suficiente condimente si unt.

    • @gc: ai dreptate. dar de multe ori nu se gaseste o carne buna, si trebuie lucrat cu chestiile alea ambalate de la supermarketuri.

    • @casnica tocmai de aia e si puiul bun sau un hamburger, carnea tocata e ok in general.

    • Chestiile alea ambalate de la supermarket pot fi si bune. Recomand steak-urile de la Gurmad Apetit din Kaufland.

    • Am incercat eu sa macerez niste carne de vita luata din magazin, de-aia ieftina.
      Una in coaja de ananas data in blender, tinuta 48h la frigider.
      Alta in sos cu otet balsamic, mirodenii si nu stiu ce, tot asa, 24 sau 48h la frigider.

      Au iesit talpa amandoua.

      Apoi am mers in Lidl si am luat vita de la ei, de-aia buna, a iesit perfect, tinuta la fel ca si anterioarele, 2 sau 2.5 min pe fiecare parte.

    • Vad ca pentru unii e socant ca sa foloseste clorura de calciu la mancare.
      Eu zic ca e si mai socant ca unii folosesc si clorura de sodiu in mancare.
      Numai chimicale domnule!

    • O carne atoasa de vita se fragezeste astfel.Se feliaza pentru friptura , se freaca bine cu condimente , se pune bucata de carne intr-o punga ( sunt speciale pentru pus carnea in congelator) , peste carnea din punga se toarna un vin bunicel , se inchide punga , se maseaza putin carnea si se pune in congelator.A doua zi pregatiti gratarul sau cuptorul.

  3. Vad ca comentariile articolului de la punctul 6 se vorbeste despre comisioanele practicate de aplicatiile de livrari. Acel comision de abia acopera costul transportului din punctul a in punctul b, sa nu mai vorbim de faptul ca restaurantele fac price mark-up fix cu acel comision.

  4. Nasol, scade profitul, dupa atatia ani de lafaiala… sa disponibilizam cateva mii de oameni zic, sa mai amortizam “pierderile”.

    • Mintea umana e foarte adaptabila, fie la rau, fie la bine. Daca obisnuiesti pe cineva cu „excelent” timp de cativa ani, acel „excelent” devine noul „normal”, astfel incat „foarte bine” e deja „nasol”. Avem profit foarte mult? Pai de fapt e rau, ca anul trecut am avut si mai mult, deci asa vrem si anul asta. La munca cine primeste cel mai multe sarcini? Pai fix ala care lucreaza foarte bine si foarte mult, ca i-a obisnuit asa pe sefi, in timp ce incompetentii sunt mereu scutiti, ca n-are nimeni asteptari de la ei.

  5. Apropo de 5, eu stau si ma intreb, oare cate din fazele astea se intampla si nu sunt descoperite.

  6. Este clip pe net cu masini de injectat carnea cu soluții diverse. Clip de reclamă pentru masinile alea.
    E legal(!) sa injectezi carnea.
    De asta nu cumpar „sunculita” din comert.
    Revin cu link.

    • E posibil sa ma insel dar din cate stiam eu, carnea aia se injecteaza in general cu saramura. Creste volumul/greutatea si ajuta la conservare parca. Nu vad de ce ar injecta cu alte solutii care probabil ar costa mai mult decat carnea aia in sine.

    • Eu mi-am cumparat seringa pentru injectat carnea si fac asta cu mana mea, nu am incredere ca o injecteaza aia cum trebuie. Ies niste fripturi fantastic de fragede si de gustoase.

    • Ca exista injectarea ca tehnica nu e problema, problema e ca se abuzeaza de ea de ai in casoleta jumate apa jumate piept de pui. Ar trebui o lege ca la aia cu congelate sa spuna cat continut de „glazura”/”saramura” e in produs.
      Si evident daca saramura are conservanti sa fie trecuti pe eticheta. Ia sa vezi pe eticheta „PIEPT DE PUI” – Ingrediente: Piept de pui 50%, Apa 45%, sare 4%, conservanti E455 E324 E65743242 etc.

  7. „Confirm” ce a spus Adi:
    nu dau doi bani pe interactiune, experienta asa cum ii place lui.
    wtf, ma duc ca sa imi umplu stomacul.
    daca mancarea e proasta sau nu mi place, nu-mi mai iau de acolo. atat.

    Adi trebuie sa prepare mancare in functie de cerere, nu dupa bunul plac.
    Sanatatea e alta poveste si e treaba mea.

    • N-auzi ca pierzi capacitatea de a intretine o conversatie cu chelnerul? De parca pt asta ma duc in restaurant…99% din ei habar nu au ce au in meniu sau cum sunt facute chestiile alea.

      Oamenii astia sunt depasiti de vremuri.

    • in caz ca nu stiati cum arata creierul unui sarac cititi mai sus…

      De „mancat” te duci la cantina
      la restaurant te duci pentru poveste, nu sa iti umpli matzu. Iar bucatarul tre sa gateasca cum vrea el nu cum vrei tu.

    • Vai de capul nostru, a astora de preferam mancarea „reala”, daca toti bucatarii s-ar apuca sa gateasca dupa preferintele maselor.

      Daca citesti printre randuri, vorbeste despre educatia alimentara (sau a lipsei ei).

    • Disclaimer: comntariu TL;DR
      Eu impart restaurantele in mai multe categorii:
      1. Restaurant in care merg sa mananc cand mi-e foame – portiile sunt decente, atmosfera mediocra, preparatele gatite corect/sau in stilul in care imi place mie. Aici nu prea ai ce sa alegi daca vrei ceva mai exotic
      2. Restaurante cu atmosfera (si aici nu intra alea cu atmosfera rustica sau alte manele), restaurant in care intru cu pretext de mancare, de fapt important e sa te simti bine, sa ai o discutie relaxata cu persoana/persoanele cu care mergi, sa nu te contrazici cu chelnerul si sa stai sa faci socoteli pe nota de plata, etc
      3. Restaurante tematice/cu specific – aici merg doar la recomandari si daca am mai incercat bucataria respectiva inainte. Mi-am prins urechile in ceva preparate pe care nu stiam cum sa le servesc, cum sa le asezonez din mia de sticlute si cutiute cu condimente, nu stiam ce gust trebuia sa aiba, etc
      4. Restaurante „vedeta” – restaurantele la moda la un moment dar unde totul costa cu 30-50% mai mult doar pentru ca se autodeclara vedeta. Pe astea le evit; intra cumva la categoria „tourist trap”
      5. Restaurante „impinge tava” – aici doar in criza de timp, lipsa de alte optiuni.
      6. Restaurante exotice – unde exista cate un exces cel putin, pe astea le evit (nu-mi place sa-mi puna nimeni in fata o portie pentru 4 adulti sanatosi, intorsi de la coasa si sa imi ureze „pofta buna” – poate ajung in spital dupa un exces culinar)
      7. Food court – pasunea adolescentilor; eu pot numara pe degete de cate ori am mancat in „food court”
      8. Delivery – aici e vorba de situatii exceptionale; m-am intors din concediu, drumul a fost lung si nu mai am chef de asteptat dupa mancare. Dar cam atat. In rest pizza din cand in cand. Ideea de „nutret” se desprinde cel mai bine din ambalajul in care vine mancarea (plastic si polistiren) chiar daca comanda a fost facuta la un restaurant care e mai „spalatel” dar care are si delivery. Nu pot sa pun egal intre mancarea servita pe o farfurie de portelan cu mancarea „livrata” intr-un bol de plastic, chiar daca mi-o pot transfera eu intr-o vesela de portelan..

      Legat de chelneri aici problema este cea mai „cotoioasa” si din punct de vedere al clientului si din punct de vedere al angajatorului. Atat de greu este sa iti formezi un chelner care sa fie amabil fara sa fie lingusitor, care sa stie sa faca vanzare fara sa para ca este agresiv si vrea sa iti bage pe gat preparate/bauturi scumpe doar pentru ca esti cu o femeie la masa, care sa stie sa-ti faca o recomandare serioasa si sa si-o argumenteze, care stie cum sa imperecheze bauturile cu ceea ce ai comandat (nu ne permitem toti sa mergem la restaurante cu sommelier), dar toate astea se fac in echipa, la propriu, nu poti sa iti platesti chelnerul cu minim pe economie si sa astepti sa faca balet printre mese, la fel cum nu poti sa promiti in calitate de chelner „marea cu sarea” si sa lauzi preparatele dar „bucataria” sa fie varza si sa-ti scoata preparate de cantina. Aici am cunoscut un chelner care lucra fara salarizare (avea carte de munca dar impartea salariul lui la restul angajatilor) dar nu impartea bacsisul luat de el cu nimeni. l-am cunoscut profesional nu din postura de client si i-am recomandat sa-si deschida cursuri de formare profesionala; totul la el mustea de profesionalism si respect pentru meserie.
      M-am lungit cu comentariul dar postarea lui Adi Hadean mi-a venit manusa. Si nu, nu merg intotdeauna la restaurant sa discut despre mancare, chiar daca patronul este o „gazda generoasa” si este un bun intretinator al atmosferei si iti poate oferi multe informatii/recomandari despre ceea ce face /vinde el acolo. Prefer sa discut alte subiecte cu persoana/ele cu care am intrat in restaurant.

    • @animaloo la bordel te duci tot pentru poveste?

    • @Cristian, nu ma pricep la bordeluri din nicio directie :) , dar presupun ca e o mica mare diferenta intre:
      – bordelul x- intri, arunci un ochi la „oferta”, apuci una de cot si-o tragi de-o parte, are o buleandra nu prea curata aruncata pe ea, incerci sa nu te gandesti a ce miroase, dai de 3 ori la buci intr-un colt, ascuns dupa o draperie.
      – bordelul y- are o camera de primire, intri, iei loc intr-un fotoliu, primesti o bautura la alegere, madama cheama la ordin toate panselutele neangajate in acel moment si ti le prezinta: Floricica are x ani, face aia si ailalta, specialista prima-ntai in cutare, nu face d-aia, Frusinica- y ani, specialista noastra in cutare, nu face dintr-aia si tot asa, toate tipele mirosind a curat si parfumuri nu exagerat de proaste, imbracate in chestii care sa le avantajeze atu-urile, dar sa nu le ascunda foarte tare partile mai putin bune, sa nu traga pe sfoara clientul, alegi in functie de ce vrei la momentul ala, te duce intr-o incapere curata cu baie proprie cu toate cele functionale, eventual poti alege si stitul de decorare: sufrageria lu’ Firea, chilie de calugar sau orice intre, camera care se poate incuia, unde poti sta cu panseluta fie un timp x, fie toata noaptea, dupa cum ai platit.

  8. Über nu stie cum sa mulga mai tare soferii si mai baga cate o pierdere din pix, mai cate un contract de colaborare sau marketing gaunos cu nush care, etc

  9. 3. Cica unele dintre contractele astea dubioase pe bani multi ar fi facute cu firme ale serviciilor, cum ar fi fost si hexi si alea cu mastile

  10. La 3. , coruptie cat cuprinde. Numai in Romania poti sa dai lejer contracte de zeci de milioane de euro!!! si sa nu patesti nimic. In orice tara mai la vest, proprietarii acelei firme aveau loc asigurat la racoare si gratii.

  11. Vita de la punctul 5 ar trebui castrata, ca dosarul penal e vax si peste un an sau doi poate inclusiv sa isi ceara copilul inapoi de la casa de copii, asta daca nu mai face cativa si repeta figura.
    Intr-un timp in care tot salvam animale abandonate in locuri nasoale si le gaseam casa, mi-a trecut prin cap inclusiv ideea ca o sa dau si de un copil. Si ca daca se va intampla, aia e, ce-am gasit al meu sa fie, daca e in tomberon sigur nu mai are nevoie de el ma-sa.

  12. Vai de capul nostru, a astora de preferam mancarea „reala”, daca toti bucatarii s-ar apuca sa gateasca dupa preferintele maselor.

    Daca citesti printre randuri, o sa vezi ca vorbeste despre educatia alimentara (sau a lipsei ei).

    • M-am saturat de atatea complexe de inferioritate – ba ne trebuie educație în general, ba educatie financiara iar acum educatie alimentara – să vedeți ce educație alimentara au americanii, germanii și englezii care baga in ei toată ziua hamburgeri, cârnați și cola.

    • acest whataboutism. Deci, daca UK nu au educatie gastronomica nu ai nevoie de ea?

  13. N-a prins Hadean un loc la masa si acum se plange pe FB.

    Nu ca n-ar fi adevarata „fictiunea adevarata” descrisa de el dar daca prindea cheag undeva sau se orienta si el ca altii nu mai scria acel post.

  14. Sincer mie chiar mi-ar plăcea aplicația ăia care comandă direct la bucătărie.
    Cine kktul meu se duce la restaurant pt. chelner?

  15. adi nu e primul pe care îl văd că are o problemă cu reviewurile oamenilor și nu înțeleg de ce, per total reviewurile cred că au ajutat destul de mult la marcatul localurilor de câcat și pentur turiști e mult mai ok un review online decât să aibă parte de „o experiență reală”

    • probabil întâmplarea din weekendul trecut, cu viscri, i-a lăsat și lui un gust amar, epntru că tudor maxim, tipul ăla ofuscat, e fost proprietar de restaurant, știe cum funcționează o bucătărie de crâșmă, ar fi trebuit să aibă mai mult creier decât omul obișnuit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)