Știrile zilei – 6 aprilie 2021

  1. Brunetă . Verde . Roșu . Blondă . Coarne . Oraș . Lac . Apus . Brunetă . Blondă
  2. Topul miliardarilor români
  3. BNR a crescut iar dobânda
  4. România expulzează doar 10 amuzanți ruși
  5. Grecia a rambursat mai devreme împrumuturile
  6. Cade cerul?!?! A început ridicarea mașinilor în București
  7. Polițiștii vor putea reține persoane pentru 12 ore
  8. Continental îi ajută pe angajați să nu mai fie lepre
  9. Cronica de business
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Referitor la știrea 3, cea cu mărirea cu 0,5% a dobânzii de referință a BNR – la finalul lunii septembrie 2021 ROBOR la 3 luni era circa 1,6 iar ieri era 4,62.

    In mod cert după majorarea dobânzii BNR va crește și ROBOR, cel puțin cu 0,5% dacă nu mai mult și inevitabil peste 6-9 luni va crește și IRCC, care este indicatorul luat în calcul în creditele cu dobândă variabilă – adică în decurs de un an vom avea o creștere cu circa 4% a dobânzilor, adică o creștere cu 40-50% a ratei lunare de plată.

    Mai pe scurt dacă în februarie 2022 luai un credit cu suma X cu 2.000 lei pe lună peste un an, în februarie – aprilie 2023, la aceeași sumă X rata va fi aproape 3.000 de lei.

    Asta apropo de toate știrile și anunțurile pe care le vezi prin diverse locuri că se vor scumpi casele/apartamentele – cine o să cumpere la preturile alea când ratele cresc cu 40-50% și la preturile din prezent ?

    00
    • Au romanii bani, stai linistit. Nu stiu daca exista o statistica undeva, cu cate apartamente se cumpara cu banii jos. Ai fi surprins…

      00
    • Poate cu ocazia acestor crize se mai așează și piața jupuitorilor, că-s pline orașele de tot felul de bănci care au parcări de salon auto de Geneva.

      00
    • @Zarax
      Este evident că sunt oameni care cumpără apartamente/case cash însă o mare parte din oamenii aia le cumpără ca investiție, cu gândul de a le revinde după câțiva ani – pentru că eu nu cred că un salariat obișnuit, care sta in chirie in Militari (să zicem) poate să strângă 70-80.000 de euro cash ca să își cumpere un apartament în Militari pe lângă o statie de metrou.

      Ei, atunci când cumperi ca investiție te gândești că vei vinde și vei vrea sa ai profit mai mare față de alte investiții – de exemplu daca ai 500.000 lei (circa 100.000 de euro) poți cumpăra titluri de stat Tezaur in lei cu dobândă de circa 5% pe an, adică 15% in 3 ani.

      La un apartament de 100.000 euro mai plătești taxe notariale, cheltuieli de întreținere etc. deci ar trebui peste 3 ani sa îl vinzi cu 120.000 euro (adică 20% peste prețul de cumpărare) ca să ai același câștig ca la titlurile de stat.

      Vor mai creste preturile cu 20% în următorii 3 ani ?
      Părerea mea este că nu – de aceea nu știu câți oameni care au cash vor mai fi dispuși să cumpere apartamente pe care sa le tina goale în speranța creșterii prețului.

      00
    • @zarax nu stiu daca a aparut studiul pe 2021 dar in 2020 in Cluj cam 80% din apartamentele noi s-au cumparat cash. Exista une dezvoltatori care-ti zic din start ca nu vand cu credit, maxim in 3 transe platite direct la ei.
      Saptamana trecuta citisem un articol cu unu care a cumparat vreo 3 etaje, cash.
      Ar fi amuzant sa inceapa anaf sa purice un pic tranzactiile astea, dar mai repede moare iliescu.

      00
    • NOU
      #6

      @Mirel calculele tale sunt eronate pt ca presupui ca în aia 3 ani apartamentul o sa stea gol. Dacă îl bagi în chirie la 300-350 euro, in 3 ani ai +10k euro in plus.

      00
    • @VladM, dezvoltatorii aia nu si-au luat o plangere de discriminare pe faza asta.
      Pe langa faptul ca nu inteleg ce-i f**e pe ei grija de unde iau eu banii. La final lor li se livreaza suma X in cont.

      00
    • Dezvoltatorii ce nu vor cu credit imobiliar sunt de evitat. Nu vor nu numai pentru ca procesul de achizitie e mai lung, ci pentru ca banca verifica cu adevarat actele dezvoltatorului si nu-l lasa pe client sa fie prost pe banii ei.

      Deci practic daca un dezvoltator n-are chef de banci, inseamna ca de fapt nu prea are toate actele si autorizatiile necesare.

      00
    • @vax, mergeti prea departe. Toti dezvoltatorii practica preturi preferentiale in functie de cum achiti, unii aleg sa nu-ti vanda deloc prin credit si explicatia nu tine de verificat hartii.
      Majoritatea astora dezvolta cu credite de dezvoltare care au perioada de gratie (dobanda 0 x ani). Daca ei iti vand tie cash la stadiu de fundatie, pot achita deja din creditul ala ajungand practic sa plateasca constructia cu bani imprumutati cu dobanda 0.
      Pe cand daca iti vand cu credit ei isi iau grosul de bani doar cand iese CF-ul care poate fi la 2-3 ani dupa ce a inceput constructia. Majoritatea „dezvoltatorilor imobiliari” construiesc din banii clientilor si de ce sa nu faci asta cand exista oameni care cumpara 4-5-10 apt la stadiu de proiect cu banii jos, in sacosa.
      Ar putea fi o reglementare sa nu poti cere mai mult de 15% din pret pana nu iese CF-ul, adica sa nu vinzi lucruri care nu exista dar astea-s treburi de tari civilizate.

      00
    • „Nu stiu daca exista o statistica undeva, cu cate apartamente se cumpara cu banii jos. Ai fi surprins…”
      In contractul de vanzare cumparare, ala facut la notar, ar trebui sa scrie. Doar sa vrea cineva sa si colecteze datele sa le transforme in statistica.

      Sau:
      – se stie cate proprietati se vand /an (din diferite surse)
      – se stie cate credite imobiliare/ipotecare pentru achizitia de locuinte raporteaza bancile
      – va mai fi un delta foarte mic de credite de nevoi personale luate in acelasi scop (achizitia de locuinte)- pentru a completa suma stransa din economii

      restul de achizitii sunt pe piata gri si netrecute pe la notari

      00
    • Dau si eu niste explicatii pentru imobiliarele cumparate cash:

      1. Parintii vand o casa la tara. Cumparatorii vor achita cash deoarece suma e foarte mica. Imi dau banii mie si eu cumpar un apartament vechi cu credit. Am avans mic si nu-mi permit altceva. Vechiul proprietar mai avea ceva bani stransi si o sa cumpere un apartament nou cash => de aici reies 2 cumparari cash si una credit. Daca nu as fi fost dispus sa fac credit nu cred ca s-ar fi realizat nici vanzarile alea cash. Ar fi fost vreun motiv sa vand casa aia de la tara daca nu aveam ce face cu banii?

      2. Sunt IT-ist si am ceva bani stransi, dar in niciun caz cat costa un apartament in perioada asta – sa zicem 150k pentru 3 camere. Deci fac credit. Vechiul proprietar mai avea ceva bani stransi si iti cumpara o casa noua cash => daca nu aveam bani de credit, nici celalalt nu isi cumpara casa. Sau isi cumpara dar trebuia sa faca el credit pentru ca banii stransi de el nu erau suficienti.

      3. Lucrez in alta tara si fac banii cu ciocanul asa ca imi permit sa platesc cash orice pret ridicol cerut de cineva. Daca cumpar de la dezvoltator, banii aia o sa-i ajute sa inceapa un proiect nou. Poate asa il motiveaza sa mai faca un credit de la banca si sa inceapa o constructie si mai mare. Daca dobanda e prea mare, el nu o sa-si permita creditul deci adio dezvoltare.

      Un credit poate fi urma chiar de 2 sau mai multe tranzactii cash. Aici vreau sa arat ca fara credite banii nu ar circula si nu cred ca ar mai fi atatea tranzactii imobiliare. Poate si cash-ul ala din Cluj vine din alte tranzactii realizate in alte parti ale tarii – parintii au vandut alte proprietati ca sa ia ceva copiilor mutati acolo.

      Toti stim pe acei cineva care cumpara etaje intregi, dar cred ca aia reprezinta minoritatea nu majoritatea.

      00
    • @Random dada cash-ul ala din cluj vine din imobiliare vandute in alta parte, atata numa ca le imobiliarele alea le zice paduri. Tre sa vinzi 2 case batranesti in Baia mare sa-ti iei un 60mp in Cluj. Sa vedeti distractiile alea cand vin baietii cu plasa de rafie cu euro.

      00
    • cu banii de la sacoșă cumperi materiale mai ieftine, fără TVA, și plătești muncitorii la negru. banii la sacoșă fac lucrurile să se învârtă.

    • @all va certati/discutati degeaba,problemele cu ROBOR clar vin de la dragnea,eu zic sa l expulzam pe Elba sau ceva…

      00
  2. 5. Normal că au reușit să ramburseze creditele, cînd le-a fost redusă datoria, de 2 ori tăiată la jumate, că ajunseseră la peste 600 miliarde euro…

    00
  3. 8. Aplicatia aceea e de cel putin 3 ani in Timisoara, nimeni nu o foloseste, dar hai sa trimitem la presa sa sune bine. La inceput cine ducea/aducea cei mai multi colegi primea loc de parcare in fata langa sefime, apoi au inceput sa abuzeze de ea prin faptul ca se adunau mai multi si spuneau ca au venit cu aceeasi masina si apoi unul avea loc in fata.

    00
    • Chiar ma intrebam cine ar folosi o asemenea aplicatie daca nu are niste avantaje.
      Orice car sharing prezinta niste dezavantaje pentru sofer – trebuie sa ocoleasca un pic, uneori sa astepte pe cate unul care intarzie. Colegii care se intelegeau bine intre ei si erau pozitionati cu locuinta in mod convenabil oricum se ajutau cu deplasarea. Daca ai un astfel de app, te poti trezi ca te apeleaza si colegul ala pe care nu poti sa il suferi :)

      00
    • A fost o prostie din start, stiu insa ca cei de la Continental Sibiu decontau un leu pentru fiecare km facut cu bicicleta pentru o cauza nobila, parca casa de copii, si asta a impulsionat o gramada de oameni sa vina cu bicileta.

      00
  4. 6. Cred că franțuzoaica o să poată să-și deschidă depozit de carne.

    00
  5. 6. Cost of doing business: un plin de benzina
    ridicare 200 de lei
    transport 150 de lei
    depozitare 75 de lei

    00
  6. @6 foarte bine! in sfarsit un primar cu c04ie; medicamentele nu au niciodata un gust placut, dar sunt necesare bolnavului.

    00
    • Ce naivi sunteti cu ridicarile, chiar credeti ca or sa se ridice X5-urile de pe trecerile de pietoni sau de pe trotuare? Nu nene, tot ale fraierilor se vor ridica. Cate abuzuri s-au facut copii acum 15 ani cand a mai fost faza cu ridicarea in Buc: se scotea semnul de parcare in spic seara si dimineata luau la rand toate masinile din parcare. Dupa ce s-a invatat lumea ca nu mai e spic si parca paralel cu bordura au pus seara semn de parcare interzisa si dimineata la fel toate ridicate pe banda, asteptau camioanele de ridicat la coada sa le vina randul.

      00
  7. Blonda si brunetele de astăzi sunt prima ` ntâia.

    00
  8. Soc soc https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/surpriza-romania-a-depasit-italia-si-ungaria-ca-productie-de-autovehicule-cu-politici-foarte-bune-de-atragere-a-investitorilor-fosta-cehoslovacia-a-ajuns-a-doua-forta-de-productie-auto-din-europa-20657030

    Ce uita sa zica articolul este valoarea acestor masini. La o scurta cautare pe google Ungaria a exportat masini in valoare de 17 milioane de euro in timp ce Romania a exportat masini in valoare de 4.5 milioane de euro in 2020.

    00
    • I-am batut de s-au cacat pe noi

      00
    • Păi Ungaria din câte știu produc pentru Mercedes, Audi și Porsche, noi exportăm Logan.

      Nu că n-ar fi bine că facem și atât, dar ca idee.

      Degeaba le explici la babalâci că n-am avut nu știu ce industrie/producție sau ce visau ei, făceam și atunci Renault 12 proiectat în anii 50, iar azi facem cele mai ieftine mașini din europa.

      Și apoi auzi pe ăștia cu retorica că vai ce i-am spart pe europeni, că de-aia europa face una sau alta, că se tem că dacă ne ridicăm noi… :))

      00
  9. 7. La ce-i trebuie lui Garcea 12 ore ca sa-i verifice identitatea unuia?Ii ia si masura de la pantofi,de la chiloti, sau cum?

    00
  10. #4 a fost ceva de genu:

    Șefu’ faci și la noi o listă cu 10 care oricum vor să plece acasă că trebuie să ne facem că muncim și noi ceva că ne sună americanii să ne-ntrebe noi ce facem pe-aici, cu ce contribuim la situația și ne facem de râs.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube