Știrile zilei – 5 martie 2019

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. În legătură cu știrea despre Volvo: de-acord că de la o viteză anume nu te mai scapă nimic, dar stau să mă întreb care este ponderea accidentelor mortale care survin la așa viteze față de numărul total. Adică indiferent că mergi cu 180 sau 250, în caz de accident ești cam mort. Mai degrabă aș limita viteza maximă pe anumite sectoare de drum, în genul să nu poți merge cu 200 pe drumuri naționale etc.

    00
    • Așteptăm alimentarea „rațională”. Sa nu mâncăm atâta carne că producerea ei poluează. Și alcool să se de pe cartelă pt că nu face bine!

      00
    • @GuestStar, tocmai ai spus ca de la 250km/h poti incetini, sa zicem, pana la 70-80km/h pe aceeasi distanta si in acelasi timp ca de la 180km/h.

      00
    • In ce tara din lume se poate circula legal cu 180 la ora, in afara de cateva autobahn-uri din Germania? Anuntul Volvo poate fi cel mult o miscare de marketing. We care, but not really.

      00
    • @Cristi: daca mananci prost iti faci rau singur. Daca mergi cu Volvo cu 200 la ora mai omori si pe altii, nevinovati.

      00
    • NOU
      #6

      @George nu, n-a zis asta. A zis că un accident la vitezele alea oricum e catastrofal. Logic că distanța de frânare la 250 e mai mare decât la 180, dar oricum viteza de reacție a șoferului e prea mica, iar la vitezele alea, până te gândești să faci vreo manevra…

      00
    • @Cătălin Tănase, dacă pornim de la premiza ca in majoritatea accidentelor nu se apasă deloc frâna, da, nu e nicio diferența între 250 și 180 dar, sunt de părere ca e tocmai invers: se încetinește cât de cât imediat înainte de coliziune…

      00
    • Un accident poate avea consecinte catastrofale si la 80-100 km/h. Sunt multe variabile in joc nu doar viteza. Nu se vor micsora nr accidentelor doar pentru ca un producator ( sau chiar toti de fapt) limiteaza viteza la 180 km/h. Responsabilitatea in trafic ar limita numarul accidentelor. Dar asta nu vine la pachet cu masina.

      00
    • NOU
      #9

      @George Care cat de cat? Sa luam viteza de 180km/h. La viteza aia parcurgi 50m/s. Sa zicem ca iti sare ceva la 100m in fata. La viteza aia ai 2 secunde pana lovesti obstacolul. Din momentul in care sesizezi pericolul dureaza cam o secunda pana calci efectiv frana, adica 50m, dar retine ca in realitate poate dura chiar mai mult de atat, in functie de oboseala sau alti factori. Sau sa o luam altfel: nu calci frana, dar poate tragi de volan din reflex, eventual la pachet cu frana. Ghici ce o sa se intample in cazul asta

      De asta spun ca nu prea mai conteaza ca ai 180 sau 250

      00
    • @alex, daca mergi cu o cazatura de masina veche de 15 ani cu 130 km/h pui in pericol viata celorlalti mai mult decat in cazul in care mergi cu o masina noua cu 180 km/h.

      00
    • @Cătălin Tănase, iti dau urmatoarea situatie: mergi pe o autostrada si in fata vezi stopuri aprinse (coloana de masini oprite). Zi-mi ce spatiu de franare ai nevoie pana la 50-60 (o viteza la care teoretic ai scapa fara nici zgarietura dupa un impact chiar si cu un zid) daca ai merge cu 250 vs 180.

      Iti dau si o mana de ajutor: https://www.johannes-strommer.com/diverses/pages-in-english/stopping-distance-acceleration-speed/

      00
    • NOU
      #12

      Irelevant ca in față văd coloana de mașini, pentru că o pot vedea din timp, nu apare brusc ca in exemplul meu. Eu îți zic de situații în care se întâmplă beleaua de-o dată iar tu îmi răspunzi cu altceva. Coloana aia nu se formează brusc

      00
    • @Andrei G: eu ma refeream la oameni in general, nu la cei din masina ta. La pietonii pe care ii calci spre exemplu.

      00
    • Da, ai ales sa ignori o situație ca sa ai dreptate!

      Ok, știm sa discutam și argumentat :)

      00
    • NOU
      #15

      Nu, tu ai ales sa-mi dai ca exemplu o situatie fara legatura cu ce scriam mai sus

      00
    • @Catalin Tanase ok, ramane cum zici tu :)

      00
  2. bun articolul cu strainatatea.
    situatia in marile orase din UK e foarte maro pentru average Joe sau daca nu poti sa platesti chirie in zone OK. Practic e ca si cum te-ai muta in Ferentari.
    un pic cam ciudat/silly e ca nu au cautat un oras mai mic gen 5-30k locuitori mult mai OK pentru familie

    00
    • acolo nu sunt locuri de muncă.

    • Vali, ba cam sunt. Eu locuiesc intr-un oras cu aproximativ 30,000 locuitori si sunt locuri de munca la greu. Daca intri in orice agentie de recrutare e plin de polonezi si romani. Acum depinde si ce cauti.
      E o diferenta enorma intre sud-vest UK (si aici nu ma refer la Bristol neaparat, care mi se pare un oras infect) ci la orase gen Bath (unde chiriile sunt enorme dar poti inchiria la 8-10 mile distanta si ai tren/autobuz etc care circula destul de OK).
      Am ajuns printr-o zona a Londrei acum cateva luni (Uxbridge) pentru o intalnire cu un partener si de atunci mi-am jurat sa nu mai calc prin zonele alea. Oribil.

      00
    • minim cateva mii de lire/euro pe luna e chiria intr-un loc decent in majoritatea oraselor din vest. daca vrei fix in buricul targului, dar vrei si mobila si spatiu, si sa nu-ti cada chestii pe tine, atunci minim 2-3k in sus.
      ca idee in Hong Kong 3000usd pe luna pt un studio in LKF. in nyc 2500usd in Manhattan LSE. in SF 4000usd. dar in Tokyo doar 2000usd (se construiesti in continuu acolo). in Londra gasesti decent la 2000gbp. in Oxford, un oras superb, gasesti si joburi cu tona si casute
      in concluzie: faceti bani in loc sa va plangeti ca nu aveti bani.

      00
    • Daca nu-i place Londra poate oricand sa se intoarca in moldova sa moara de foame.

      00
    • @ kmlx alea nu sunt majoritatea oraselor din vest, ai selectat pe cele mai scumpe orase din lume. Exista viata si in afara de Londra NY, SF si Tokyo etc.

      00
    • Am citit si eu articolul si nu inteleg ceva. Te plangi ca e naspa, de ce mai continui? Adica ok, in Londra ti-ai luat o teapa, ce te face sa crezi ca in Geneva va fi altfel?
      Adica, pot intelege ca in Romania situatia e cateodata maro si e si un pic de orgoliu in joc, dar daca situatia overall e naspa de ce te mai chinui?

      00
    • @Pancu: trei ani in doua tari :) Si da, chiria e temporara. Eu am stat trei luni intr-un shared house, cind m-am mutat, pentru ca n-am vrut sa platesc sase luni avans si o luna garantie prin agentie, plus comisioanele lor nesimtite. Dar adevarul e ca, in Anglia cel putin, casele nu sint izolate ca-n Romania. Asta si pentru ca englezul de rind e un soi de brasovean: la 20 grade in casa, se sufoca, 17 e temperatura potrivita. Mie, de exemplu, umiditatea din aer (care, de regula, e peste 60%, iar cind ploua e 95%) mi-a produs un frumos astm alergic (pe fond de sinuzita alergica bazata pe alergie la praf etc.). Pentru un roman obisnuit cu conditiile din Bucuresti, frigul din Anglia iti cam da spaime.

      @Asdad2005: Am scris anu’ trecut un text apropo de asteptari si realitate. Asteptarile sint mari de fiecare data, dar realitatea e ca peste tot e la fel ca-n Romania, cu amendamentul ca, la astia din vest, civilizarea se face cu forta. 100 lire amenda pentru aruncat un chistoc pe jos. 500 lire amenda pentru baut o bere pe malul riului si tot asa. In orice caz, e foarte diferit de la caz la caz. E mai usor pentru unii ca omul care-a scris textul ala sau pentru mine, care ne-am dus cu joburi aranjate pe lefuri decente decit pentru un roman care se duce sa munceasca in constructii. Si da, si eu am fost maxim de dezamagit cind m-am mutat in acel shared house, dar poti sa tolerezi conditiile temporar, adica vreo trei luni, pina gasesti un apartament decent direct de la proprietar, caruia-i platesti o luna avans si una garantie.

    • Ce-mi plac aia care nu citesc tot textul, dar isi dau cu parerea. Omul a plecat in Anglia si a inceput deja munca, deci a plecat cu job aranjat, probabil ca in aceeasi companie in care lucrase inainte in Romania. Dupa care s-a mutat la Geneva. Cam greu sa-ti gasesti brusc job, schimbind tara, nu? Probabil tot in aceeasi companie. Dar e simpatic cum nu face nimeni legatura, „vai, dar de ce nu se intorc daca le pute…” Pentru ca pute doar temporar, pina schimbi casa.

      Altfel, locuri de munca exista si-n orase mici. Altele sint problemele aici.

    • NOU
      #26

      @Alex Mihaileanu pt tine 3 ani e ceva temporar?

      00
    • @Alex Mihaileanu
      Cred ca asta se subintelegea din text. Problema mea e alta, pleci din tara cu oarecare pretentii, iar cand ajungi in tara de adoptie, accepti rahaturi pe care in tara nativa nu prea le-ai accepta, cu SPERANTA ca ceva bun VA APAREA. Faza si mai tare, descoperi ca nici Elvetia nu prea e mare diferenta….
      Trecem peste toate cliseele omul a facut o alegere, dar ar fi fost frumos sa spuna lucrurile bune si cate din chestiile minore au devenit probleme in sine si cate puteau fi evitate? Dragostea asta de strainezia tine, cam 3 ani pana cand realizezi ca in mare parte diferenta o vor face oamenii. Cu cat realizezi asta mai repede cu atat socul nu e asa de mare.

      00
    • @Alex Mihaileanu imediat de activezi cand vine vorba de UK si deja ai pareri de cunoscator pe orice subiect.

      „Probabil tot in aceeasi companie.”
      La majoritatea joburilor high-skilled iti aranjezi locul de munca inainte sa pleci, companiile platesc sa te vada la fata pentru un ultim interviu. Nu pleci si apoi vezi cum te descurci tu acolo. La fel, sa schimbi jobul dupa 2-3 ani in alta tara nu mi se pare ceva nemaivazut, nu trebuie sa fie in aceeasi companie. In strainezia preavizul este de obicei de 3 luni, dar iti poti aranja jobul si cu 6 luni inainte (companiile te asteapta), apoi ai timp sa iti aranjezi si locuinta intre timp. Sau primesti o locuinta temporara de la companie pentru prima luna, cat sa ai timp sa iti cauti locuinta permanenta.

      00
    • @Asdad2005, pe lângă ce zice Alex Mihăileanu, omul ăla are un blog pe care a publicat, sau va publica (am citit doar articolul ăsta, n-am stat să văd dacă e un blog nou sau mai vechi). Ăsta cu problemele este doar un articol/postare. Probabil are sau va avea unele și cu părțile bune sau cum s-au rezolvat/cum se pot evita problemele.

      omul s-a mutat în străinezia și a întâmpinat și niște probleme. atunci când vrei să faci ceva nou, care va schimba total viața ta și a familiei tale și cauți informații de la oameni care au făcut o mișcare asemănătoare, ce anume ți-ai dori: să găsești doar informații/articole de tipul ”totul e minunat, n-am avut nicio problemă, numai lapte și miere” sau ți-ai dori să dai și peste ”e bine, dar noi ne-am lovit de problemele x, y și z” ca să te poți pregăti, să știi la ce să te aștepți, să poți anticipa cumva problemele?! eu personal al prefera a doua variantă.

      00
    • @alex_b: hai ca l-am cautat pe om pe linkedin, e fix ce-am zis. S-a mutat in Anglia in aceeasi companie in care lucra in Romania, iar din Anglia in Elvetia fix la aceeasi companie. Aia cu locuinta platita de companie, alea sint vise. In cel mai fericit caz, primesti o alocatie lunara si iti cauti singur sau, in cazuri rare, iti platesc ei hotelul pentru o perioada de maximum o luna. Dar, cum ziceam, asta e in cel mai fericit caz. In majoritatea cazurilor, daca lucrezi pe post de contractor sau esti angajat pe o leafa decenta, primesti un avans tocmai ca sa iti cauti singur si sa nu se ocupe sau sa plateasca compania.

      In alta ordine de idei, daca i-a luat trei ani ca sa faca misto de chestiile nasoale, cred ca omul e foarte bine unde e si ca alea au fost singurele lui probleme. In afara de frustrarile de la inceput, odata ce te-ai obisnuit cu mediul, esti mult mai relaxat ca in Romania. Poate si pentru ca locul iti distrage atentia de la mizeriile de-acasa si nu mai ai destul timp sa pierzi vremea enervindu-te de la tot ce citsti pe facebook ca se intimpla in tara.

    • @Alex Mihaileanu ai dreptate, omul s-a mutat in cadrul companiei.

      Locuinta platita de companie nu ar trebui sa fie vise. Fosta mea companie oferea cazare temporara tuturor care veneau din exterior (in niste apartamente chiar smechere), sotiei i s-a oferit cazare timp de 1 luna etc. etc. Mai toate firmele ofera asa ceva, fie ca e vorba de cazare asigurata, fie ca e vorba de pachet de relocare, care merge pana la cateva mii de EUR, de poti sa isi transporti mobila juma de Europa. Acum depinde cat de disperat esti sa pleci din Romania, dar de obicei chestiile astea se negociaza la angajare.

      Daca esti contractor cred ca se schimba treaba, se presupune ca esti platit mai bine si esti pe cont propriu, te descurci.

      00
  3. Sefu, nu pomenesti nimic despre sinuciderea lui Keith Flint?

    00
    • liam a făcut două albume bune, în 95 și 97, pe care le ascult cu plăcere. restul nu contează.

    • Pe vremuri iesea cu ciomageala intre rockeri si depeshari !
      Depesche Mode sunt insa parfum pe langa dezaxatii de la untold, cu mutantul ala armin van buuren… Cum naiba sa nu aplauzi gastile de rockeri -bikeri cand vin cu batele de baseball si ii ciomagesc pe imbecilii ce mixeaza aiurea deviatii neuropsihiatrice !
      Sau cum e adunatura aia vara de pe plaja Vama Veche, cand urla ca boul george vintila :”Urca-te-n camion” , trance si alte asemenea rahaturi, tip prodigy samd

      00
  4. Ala cu articolul lui despre strainatate e plecat la furat curent grav. Practic el se plange ca in strainatate nu e absolut totul perfect si ca (pana unde am rezistat) ca nu gaseste nimic decent de inchiriat. Chestia e ca se gasesc lucruri decente de inchiriat, doar ca – evident – costa mai mult decat platea el in Bucuresti, ca deh, Londra.

    Dar daca te caci pe tine si vrei sa dai vo’ 800 de lire pe chirie, evident ca o sa gasesti doar cacaturi unde-ti ploua-n casa.

    00
  5. O să vină vremea când nu o să mai conducem noi deloc. Sper să nu o prind.

    00
  6. Inca un articol despre cum strainatatea este naspa, sa le mai gadile orgoliul celor care nu au plecat + zoso. Nu zice nimeni ca e usor in strainatate pana de asezi, dar parca oamenii au fost cam panselute la fazele astea si nu si-au facut temele dinainte. Plus ca si-au ales o tara care uraste cu pasiune est-europenii si 2 din cele mai scumpe orase din Europa, unde proprietarilor nu le pasa de chiriasi.
    Fiecare are o poveste diferita de plecat in afara si pentru unii ca ei sunt alti 10 care s-au stabilit cu succes acolo.

    00
  7. In mai putin de un an va incepe Volvo limitarea vitezei maxime . „Starting in 2020” si acum suntem in Martie 2019 .

    00
    • dacă erau baeți deștepți, o puneau de acum, inclusiv pe mașinile existente în stoc, și recall pentru toate mașinile vândute.

      00
  8. NOU
    #46

    (Legat de articolul cu străinătatea) Hai să facem niște conexiuni cu câteva articole și stiri de aici:
    – Nu e ok să muncești mult că ajungi să fii nefericit și deprimat.
    – În România, suntem obișnuiti ca totul să se întâmple ieri (am comandat ceva – să vina mâine; am probleme prin casă – meșterul să vină azi etc.)
    – Plecăm in strainatate să muncim mai puțin (sau tot atât de mult), să fim plătiți mai bine și să ne simțim respectați.
    Dacă faci legatura între astea îți dai seama că atunci când trăiești în străinătate și ceri o instalare de servicii, o reparație sau o livrare, ar trebui să te gândești că angajatul ăla nu e o obișnuit să lucreze ca o gaină în baterie. Dar dacă pornesti cu mentalitatea de român și continui cu ea, nu te poți adapta la noua realitate din locul unde te stabilești și o să tânjești după România sau o să compari întâmplările (inclusiv prețurile) cu cele de ‘acasă’.
    Ia-o ușor și gândește-te mai bine pentru ce merită să ‘give a fuck’.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile