Știrile zilei – 5 februarie 2024

  1. Brunetă . Șatenă . Verde . Vulpe . Șatenă . Oraș .
  2. România azi
  3. Viața e altfel după un an de stat la beci
  4. Primăria București vrea să scape de polițiști și porumbei
  5. Constructorii nu găsesc muncitori
  6. Un parlamentar român are interzis în Republica Moldova
  7. Elevii fac live-uri pe tiktok?
  8. China devine neinvestibilă
  9. Tudorel nu e în stare nici măcar de o revoltă originală
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Nu era mai simplu taxa pe gabarit pentru fiecare centimetru în plus? Cu excepția dubelor și camioanelor.
    https://www.dw.com/en/paris-votes-to-triple-parking-fees-for-suvs-champions-bikes/a-68170496

    128
  2. Chirilă trebuie să realizeze că dacă lumea nu mergea la teatru să pună pe Instagram că sunt la Teatru… sălile ar fi aproape goale.

    • La un moment dat Chirilă, la fel ca Dănileț, va realiza că nimeni nu va muri pentru el. Când va muri mami, se va afla în situații de tot felul, ca-ntr-un ritual de sacrificiu.
      Doar că el nu sesizează asta…

      Comentariu apreciat.5117
    • @znuff
      In bula mea, lumea merge la teatru pt relaxare, placere, evadare din cotidian, dar desigur ca te inteleg si pe tine si pe cei din bula ta

      Comentariu apreciat.9221
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3086
    • @sin- in plm..cand intr-o sala cu lumina inchisa, tu (nu tu sin) faci poze artistului pe scena, ca oricum nu stii sa opresti blitzul, e cam de kkt asta….

      Crede-ma, sunt oameni mai priceputi ca mine si ca tine sa faca o reclama unei piese de teatru, film, concert la Ateneu..

      btw… sper ca o data in viata ta, sa ajungi la un concert Tool si sa filmezi 30 de secunde ;-).. si nu e injuratura!

      Comentariu apreciat.280
    • @sin
      Sper sa nu ajungi pe la teatru curant. Nu prea ai de ce.

      234
  3. 2. Eu zic să fugim toți, in frunte cu CTP într-o țară fără politicieni corupți. FOK, toți ăia, PNL, PSD, AUR, sunt oglinda societății, sunt după chipul și asemănarea noastră. Dar, încet încet, ne schimbăm și noi. Sau numai eu văd și schimbări în bine? CTP nu a fost optimist niciodată?

    9. Povestea cu telefoanele la teatru se rezolvă simplu: doi stewarzi în sală care vin la tine și îți spun de două ori să îți inchizi telefonul. A treia oară cheamă paza să te scoată afară. In noiembrie am fost la un spectacol la Londra și l-au scos pe un cocoș englez cu gura mare, beat mangă, care ținea neapărat să fie interesant în timpul spectacolului.

    Indecis. Tu ce zici?5532
    • @Fz

      2. Eu zic să fugim toți, in frunte cu CTP într-o țară fără politicieni corupți. FOK, toți ăia, PNL, PSD, AUR, sunt oglinda societății, sunt după chipul și asemănarea noastră.

      Ia hai să cităm direct din articol:

      – Prim-vicepreședintele partidului de guvernământ PNL merge cu Lamborghini, consoarta cu Bentley, sau invers, și sparge 600.000 de euro din șpăgi în vacanțe prin stațiuni de superlux de pe mapamond. Președintele acestei țări sărace și al PNL nu ni se dă voie să știm cât cheltuiește din bugetul statului întins până la rupere, făcând turism prezidențial, împreună cu consoarta, cu avioane private pentru milionari în ce țări îi poftește lui inimațul;

      – Justiția română hotărăște că polițistul care, mergând cu viteză a omorât o copilă pe trecerea de pietoni, nu va face nicio zi de pușcărie.
      E îngrozitor să vezi cum corupția ucide, la Crevedia, la ferma Dacilor, dar ce să mai spui când legea ucide?

      – Arhiepiscop al BOR spune, primind o mită, că e mană cerească și nu va păți, nici el, nimic pentru asta;

      – Ion Iliescu rămâne nepedepsit pentru crimele din decembrie `89 și iunie `90;

      – 1 miliard de euro aruncat de guvernul României pe vaccinuri care n-aveau nicio șansă a fi utilizate vreodată. Firma Pfizer a dat în judecată statul român pentru că nu a plătit ce a cumpărat – și va câștiga. Canadienii exploatatori de aur de la (Uniți salvăm) Roșia Montană au încheiat procesul și așteaptă să primească 2 miliarde de euro de la România;

      – Premierul României s-a făcut revoluționar de `’89 pe baza propriilor declarații, între care una falsificată;

      – Niciunul dintre prim-minștrii, miniștrii, generalii doctori în plagiat n-a avut dureri nici în pix din cauza asta;

      – Cârdășia de guvernământ PSD-PNL aranjează la tejghea cine să fie ales președinte al României în 2024 și cine în 2028.
      Adică, desființează democrația, alegerile și pe alegători (*n.p.; cu aprobarea lu’ tăticu și mămica — SUA & UE*);

      – Cel puțin 25% dintre români votează cu partidele pro Rusia, AUR și Șoșoacă. (*n.p.; partide inventate de securiștii autohtoni, în primul rând, să ne înțelegem…*)

      Nu scrie rău deloc.
      Totuși, la fel ca în articolul de pe Digi (ăla anonim cu „Top 10 dezastre PNL-PSD”) și articolul lui Pantazi (unde-l critică pe Iohannis și-l aclamă în același timp că a jucat bine în momentele cerute de americani), CTP a evitat și el să dea vina pe americani & vest europeni (cei care papă bani de la ruzi & chineji, în timp ce noi suntem corupții absoluți ai universului, sub supravegherea eternă SRI-SIE-STS-DGIPI-DGIA-Isăreacu&Co).
      Până la urmă, și din cauza ambasadelor & societății civile plătite anonim, România e bună de muls pentru Caritasul/FNIul zilelor noastre, numit Gabriel Resources – 2-5 miliarde de euro sau dolari.

      Dar, încet încet, ne schimbăm și noi. Sau numai eu văd și schimbări în bine? CTP nu a fost optimist niciodată?

      Care „bine”, bre? Ești pui de securist, nomenclaturist sau pensionar special?
      Ai datorii la bancă? Poți să achiziționezi cu banii jos proprietate în alte țări, în mijlocul capitalelor lor?
      Nu, nu e niciun bine, te-ai născut să mori.
      Așa că, hai sictir cu vedeniile tale la ordin de zi.

      Acestea sunt doar cele mai recente. Completați dumneavoastră lista, mergând înapoi până în 1989. Și, pe cale de consecință, cred că ar fi necesar, pentru lămurire, un referendum cu întrebarea: Merită să mai existe România?

      A uitat să zică de ASF.

      Să răspund la ultima întrebare, decât să fie mulsă de securiști, nomenclaturiști & beizadelile lor, cum o fac silovikii din ruzia, fiat iustitia et pereat mundus.

      Indecis. Tu ce zici?3253
    • @Fz: si eventual stewarzii sa fie vanjosi ca paznicii de la farmacii.

      162
    • Zi-ne tu motiv de optimism. Clasa politica e oglinda societatii, corect. Pai atunci societatea la noi inseamna ca se prosteste continuu in fiecare an. A ajuns lumea sa-l regrete pe Basescu.

      Comentariu apreciat.326
    • @Phaff. Eu nu am zis că CTP nu are dreptate. Că are. Dar pentru fiecare lucru rău în țara asta, chiar cred că putem găsi și câte unul bun. Și m-am săturat să fiu acru, dezamăgit și lipsit de speranță.

      Și ca sa îți răspund la întrebări, nu sunt nici pui de securist nici nu am bani din politică.

      M-am născut în 1990 într-un sat din MM, și toată copilăria și adolescența am rupt sapa și coasa, am fost cu vacile la păscut, vara stăteam cu săptămânile într-o colibă la munte, doar ca să avem ce mânca.

      Mama și tata au lucrat până la epuizare ca să ne trimită la școală. Tata a pus faianță in Italia vreo zece ani, timp in care mama a ținut de una singură gospodăria cu animale in timp ce era vânzătoare cu jumătate de normă pe 700 de lei pe luna. Țin minte ziua când am cumpărat primul frigider acasă. 2004 parcă..

      In vacanțele din timpul facultății, tata era deja întors în țară, și lucram cu el la tăiat și montat marmură.

      Toți banii strânși s-au dus într-o bombă de apartament la Baia Mare ca să avem unde sta in timpul liceului. Apoi am avut bursa la Cluj. Apoi am câștigat o bursă sa studiez afară. Am lucrat acolo, apoi am venit înapoi. Și da, câștig bine, nu am datorii la bancă, lucrez in privat, călătoresc mult.

      Dar am și lucrat de am rupt. Toată familia. Prima dată ca să avem ce mânca, apoi pentru școală, și apoi pentru economii și viitor.

      Deci, fuck off, cu sictirul tău cu tot. Atâta va duce capul? Să insultați gratuit pe net când nu va convine o altă părere.

      FFS, great way to start a Monday….

      Comentariu apreciat.11015
    • Daca tu ai lucrat de ai rupt aia inseamna ca politicienii n-au furat de au rupt? Ce legatura are ce ai scris tu cu ce a scris CTP?

      Indecis. Tu ce zici?3212
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1171
    • „Dar pentru fiecare lucru rău în țara asta, chiar cred că putem găsi și câte unul bun”
      La fiecare taxa noua, amenda mai mare, strada sparta (lucruri rele) se gaseste si un lucru bun: o masina noua pt fiul primarului, o vacanta pt securicul de 50 ani ce aniverseaza 10 ani de pensie, un contract pentru cine trebuie. Numai lucruri bune dar nu pentru fraierii ca mine si ca tine

      Comentariu apreciat.475
    • @Tudor. Vorbeam de optimism și de a scoate ceva bun dintr-o situație grea. Înțeleg ce zice CTP, sunt de acord și cu el și cu voi. Sunt multe lucruri aiurea în țara asta. Prea multe. Dar nu cred că e cazul să fim chiar atât de fataliști, ca babele alea din povestea cu drobul de sare. In fine, oi fi eu naiv și cu păreri de kkt, ca să il citez pe Phaff… Să aveți o săptămână bună! I’m out.

      Indecis. Tu ce zici?3010
    • Ce zici tu imi suna a „lasa-i sa fure ca eu ma descurc pe cont propriu, muncesc, nu ma afecteaza ei pe mine, viata e frumoasa”. Pana te lovesti de ei mai devreme sau mai tarziu.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • @Fz data viitoare cand vrei sa îți incepi ziua de luni intr-un mod pozitiv intra oe hope.ro, aici e realitatea dura din pacate. Daca reusesti in viata daca muncesti de nu mai stii de tine asta nu inseamna ca trebuie sa fie ceva normal.

      176
  4. 3. Inca mai sunt oameni care zic ca domne, in china nu e comunism. Si culmea, sunt si romani printre ei, d’astia ca noi care au trait inainte de 89. Si incep cu chestii gen ba, china e capitalista, ca uite iti faci firma. Uite, au miliardari. Uite, au firme. Bun, si ce se intampla cu capitalul ala, cu firmele alea si cu miliardarii aia cand supara politburoul? Ah, se confisca, se confisca si se reeduca? Aham. Deci e capitalism cat ii convine tatucului, si daca nu faci parte din planul cincinal sau calci prea mult pe bec se confisca totul si dupa aia dispari putin si reapari cuminte si cu privirea aia tampa? Aham. Da, misto capitalismul asta.

    Comentariu apreciat.5311
    • Sa recunoastem totusi ca in CN este mult mai „democratic” sa iti dai demisa dupa 1 an sabatic fata de zborul de la etaj cu ceaiul in mana practicat in RU. Mai exista si „democratia” de tip Orban unde se blocheaza „legal” dezvoltarea firmelor mari dupa care ele sunt vandute afaceristilor locali patrioti.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • in CN este mult mai „democratic” sa iti dai demisa dupa 1 an sabatic fata de zborul de la etaj cu ceaiul in mana practicat in RU.

      Aia care apuca sa isi dea demisia sunt cazul fericit. Si China ii executa pe banda rulanta, doar ca o fac mai elegant, ii acuza de coruptie, le face un proces de show si apoi ii pune in fata plutonului de executie.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Lai_Xiaomin

      80
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2661
    • Se precizeaza ca salariile sunt incep de la 1,000 EURO Net si pot ajunge pana la 2,000 E net. Dar se prefera sa stea acasa pe ajutor social care ajunge pana la 2,000 lei.
      Un pensionar cu zeci de ani de munca nu ia 2,000 lei, dar putorilor apte de munca le pute munca pe 1,000 E, ca e grea. Scoala a fost grea, munca e grea, viata e usoara pe ajutorul social.
      Ma intreb ce se intampla cu asistatii sociali cand vor trebui sa iasa la pensie. Oare primesc pensia minima garantata?

      Comentariu apreciat.7022
    • NOU
      #24

      daca ai oferta clara de munca si totusi refuzi, ar trebui sa pierzi dreptul la ajutor social

      Comentariu apreciat.6511
    • Nu puneti botul la ce zic constructorii, nu ofera cum zic ei „minim 1000 euro net”. Stiu pe cineva care zicea ca la Boita (cand nu era gata tronsonul) ii oferisera 3800 net pe cartea de munca la inceput si ca se mai inteleg ei. Sa publice anunturile alea unde le au puse sa vedem daca asa e.

      Comentariu apreciat.602
    • @Laur, felicitari! Daca ar fi avut macar 20% dintre muncitorii romani mentalitatea ta, altfel ar fi stat treaba pe piata muncii din Romania. Din pacate foarte multi sunt constransi de rate la banci si camatari si accepta 2 lei pe luna, eventual se apleaca si-si dau si pantalonii jos pt banii astia.

      215
    • Dacă scad din sumă (din 2000€ net – cât am cerut) să zicem 1640€ net cu 1000€ net plătit de angajator și 640€ sumă maximă plătiți de stat neimpozabili sub formă de factură la energie, factură la gaz, taxă cămin copil la școală, chirie copil student etc.. etc… vă luați mânuțele roșii înapoi?

      25
    • @TicTac, am rude care lucrează în construcții, cu contract nu sar de 800-900 euro, iar asta în București și extenuați fizic la sfârșitul zilei. Munca pe șantier nu e grea, ci extrem de grea. „Să dea cu lopata” e un eufemism, nu oricine poate rezista, iar vara în canciulă, cu tot praful ăla îți termină sănătatea dacă nu ești făcut pt. asta, iar dacă mai ai și vreun patronache care vrea să te stoarcă pt. salariul ăla, deja vorbim de sclavageală. Mă surprinde dublul standard: când nu își găsesc locuri într-un domeniu sau salariile sunt mici, e invocată placa cu „cerere și ofertă. acceptă sau învață altceva:, dar atunci când angajatorii nu găsesc oameni, vina e a puturoșilor care nu vor să lucreze și uităm de regulile economiei fiindcă nu funcționează în favoarea mea. Apropo, de unde știm că satele alea sunt populate majoritar de asistați social? Fiindcă așa spune ProTV? Iar ăia 2000 lei sunt fantezie cu venitul minim garantat și nu pot să nu remarc intenția malițioasă când spun „cu alocații și ajutorul de încălzire”.

      91
  6. 7. Am luat multe manute rosii cand am spus ca Unitatile de Inavatamant ar trebui sa apeleze la niste Firme de Avocatura cu ajutorul carora sa construiasca un Regulament de Ordine Interioara astfel incat neincalcand legea si “pizdarismele” genereatiei X, Y, Z, Tz, M, F, etc, sa puna la punct astfel de comportamente.
    Asa cum lasi arma la poarta cand treci pragul Ministerului nu stiu care si nu ai voie cu lanturi, puya si sisu, iarba si topoare in casa Poporului asa ar trebui sa se intample si in scoli: telefoanele frumos la dulap, ai acces la ele doar in timpul pauzei. Are copilul o urgenta, se apeleaza un numar de telefon al scolii etc.
    Sa se defineasca foarte clar ce inseeamna imbracat DECENT (cu camila la vedere nu inseamna decenta si nici exprimare libera), comportamentul corect (a trage basini in timpul orelor si sa ameniti profesorul cu bataia just because …) nu poate fi considerat comportament corect, etc
    Absentele nemotivate sa coste ca punctele de penalizare ale soferilor, la un numar de absente plateste tatii de rupe si te duci tu frumos 3-6 luni acasa, ai batut pe cineva esti exmatriculat din sistemul de stat, etc
    Daca vrei se poate, daca nu te plangi ca Oculta e de vina si ii itarati pe toti.

    Comentariu apreciat.715
    • Sau sa conteze ceva mai tarziu greselile astea. De exemplu in Germania merge un nepot la interviu sa se scoleasca mai departe la anaful lor. La interviu se uita aia peste fisa de la scoala si ii zic: ai luat toate testele cu note buna, ai niste note foarte bune, dar ai cam multe absente si asta inseamna ca nu ne putem baza pe tine. Ne pare rau…

      Indecis. Tu ce zici?1812
    • @AndreiofB
      asta este next level peste 30 de ani de la implementarea si aplicarea unor reguli clare.
      vrei sa-ti sara sosocarii in aer ca le controlezi viata inca de mici?
      in Ro inca mai exista discutii aprinse despre istoricul medical al unui pacient si tu vrei sa stie angajatorul ce ai facut de la 7 ani in sus?
      Jos Oculta!

      74
  7. 2. Citeam mai demult ca PNRR ar fi cam ultimele fonduri serioase de la UE, dupa 2026 ar cam trebui sa ne intretinem noi. Si e clar ca nu putem sa ne sustinem. Daca elimini investitorii straini, e trist. In Romania si-au facut foarte multe firme din automotive sedii de R&D de prin 2005 si dupa atatia ani nu s-a desprins macar 1-2 firme romanesti. In China asta s-a intamplat, au invatat, au copiat de la investitorii vestici si acum vedem ca produc cam de toate, au propriile branduri si producatori.

    5. Noroc cu asta, poate isi mia muta aia investitiile din China in Ro.

    Comentariu apreciat.316
    • In China nu puteai face nici o firma ca investitor strain.
      Trebuia sa te asociezi cu un chinez.
      De asemenea la ei au avut ca politica de stat ‘preluarea’ de IP vestic prin orice metoda posibila – de la spionaj industrial (vezi Huawei care a furat de a rupt de la Nortel si altii) pana la obligarea companiilor vestice sa le puna la dispozitie in cadrul jointventures.

      90
    • „Incepand cu 2026 robinetul finantarilor din partea UE se va inchide.
      Incepand cu 2026, va incepe valul pensionarii “decreteilor.”

      https://www.raducraciun.ro/romania-se-apropie-de-marea-resetare/

      10
  8. 5. Cerere/oferta. Fac pariu ca de la 6000-7000 de lei net nu vor mai avea problemele astea cu forta de munca. In Germania un lopatar are vreo 2500 de euro net si nu au probleme in a gasi forta de munca.

    Comentariu apreciat.4812
    • Domnul Isărescu se supără dacă aude de chestii din ăstea.

      Comentariu apreciat.392
    • ultima oară când m-am uitat, aici nu e germania.

    • Preturile sunt ca in Germania 😀

      Comentariu apreciat.446
    • si la chirii? și la curier? și la restaurant? și la parcări?

    • @VuAd: Nu e cerere/oferta! Pentru ca exista ajutorul social care distorsionează „oferta”.

      1215
    • Man, hai sa nu disecam știre ‘protv’ , gen românii sunt putori…Daca aveau nevoie de necalificați și chiar le dădeau 1000 euro net, avem impresia că nu găseau srilankezi, nepalezi ? Sau și aia sunt putori și preferă să încurce traficul din București și Cluj, ca livratori de pizza ?
      E simplu, nu prea s-au mai făcut copii după revoluție, deci efectiv nu sunt acum tineri care să facă munca brută…in rural au rămas bătrânii.

      Comentariu apreciat.542
    • @car

      E simplu, nu prea s-au mai făcut copii după revoluție, deci efectiv nu sunt acum tineri care să facă munca brută…in rural au rămas bătrânii.

      Tu de ce nu ești sclav sau și nu vrei că progenitura ta să fie sclavă?
      Iegzact d-aia nici alții nu vor să fie.

      197
    • pe naiba nu au probleme. Cam toate sectoarele de activitate duc lipsă de personal în Germania.

      213
    • Phaff, ce ai vrut sa spui ? Eu unul sunt sclav, doar că fortuit și vremelnic, pe mai mult de 1000 euro net și fără să dau la lopată . Dar dacă mă dau afară, as lua în serios varianta muncii brute la peste 1000 euro net pe lună. Doar că e foarte posibil să nu mă vrea ei din motive de vârstă și condiție fizică.
      E similar cu ce se întâmplă în Ucraina, că pe front sunt majoritar bărbați la vârsta a doua…probabil și acolo natalitatea a fost in picaj, din aceleași motive ca la noi…

      222
    • 2500€ net la lopata? Unde in Germania? 2500 net inseamna cam 4500 brut. La asta mai plateste angajatorul 20%. Deci cheltuieli cu angajatul de vreo 6000. 160 de ore pe luna inseamna 37€ pe ora trebuie sa produca lopataru ca sa isi acopere propriul venit. Adaugand cheltuieli cu uzura lopetii ajuns la locul de sapat plus profit angajator, cam cat ar trebui firma sa imi ceara pe ora sa imi sape gradina?

      165
    • @car

      Lasă cazuistica fățarnică, fii sclav pe salariile aici, pe muncă brută, indiferent că ești bătrân.

      Încă o dată, tu de ce nu ești sclav sau și nu vrei că progenitura ta să fie sclavă?

      29
    • 2500 de euro? Pai un gradinar in Elvetia ia de la 3000 de euro in mana. Nemtii aia chiar sunt nesimtiti?

      93
    • AndreiofB , am niste cunostinte , vecini de cartier, care au plecat in Germania sa lucreze pe santier ca necalificati. Atat au salariile.
      Exemplul cu Germania l-am dat ca sa subliniez ca la 2500 de euro venit , dupa ce tragi linie (chirie, transport, mancare, etc) arata mai bine decat dupa ce tragi linie (chirie, transport, mancare, etc.) in Romania la 5000 de Ron.Si 2500 de euro pentru Germania , mai ales la cat s-au dus in sus chiriile, nu e o suma mare .

      114
    • @Gogu , 3000 de euro in Elvetia cred ca echivaleaza cu mai putin de 2500 de euro in Germania :)

      54
    • si la chirii? și la curier? și la restaurant? și la parcări?

      La chirii, evident ca nu.
      Dar la curier? un pachet mic prin DHL oriunde in Germania costa 4 euro. Pentru acelasi pachet trimis in Romania (Oradea-Bucuresti) Fan Curier imi da un cost de 29 de lei

      La restaurant (nu dinalea de la periferie, ci in centru, nu bombe) un burger e pe la 15 euro, o pizza intre 13 si 17 euro, un gulas 9 euro, o friptura de porc 15-20 de euro, una de vita 25-25 de euro. M-am uitat in Oradea la niste restaurante de prin centru, pai preturile tot p-acolo sunt.

      Pentru parcare, e mai dificil de comparat pentru ca prin Germania preturile parcarilor sunt diferite in functie de zona – costa mai mult in centru decat la periferie – pe cand prin Romania e cam acelasi pret. M-am uitat in Oradea (parcare pe strada), costa 3 lei ora de parcare; in Munchen costa 1 euro pe ora. Mai scump decat in Oradea, dar nu saracesti.

      Preturile in Romania nu sunt foarte diferite fata de preturile din alte tari, s-a dus treaba aia de mult timp. Au mai ramas cateva chestii mai ieftine in Romania: benzina/motorina, internetul/telefonia, tigarile si… cam atat. As vrea sa zic si berea-n birt/restaurant, dar daca ne uitam la Paulaner, pai e la accelasi pret si-n Germania si-n Romania.

      140
    • @zoso – ‘si la chirii? și la curier? și la restaurant? și la parcări?’

      Romania e pe locul 37 (ceea ce e chiar decent) in lume ca si putere de cumparare , Germania e pe ……. 5 .
      Big mac-ul ala de 4.60 euro din Germania ,e mai ieftin decat ala de 11 Ron din Romania .
      Cu precizare ca da, la chirii lucrurile au luat-o razna serios in Germania.

      @TicTac – ‘ @VuAd: Nu e cerere/oferta! Pentru ca exista ajutorul social care distorsionează „oferta”’

      Ajutor social exista si in Germania , dar acolo daca gasesti sa muncesti pe 2000+ euro , de ce ai sta pe 600 !?
      Deci problema in final e , ori ajutorul social din Romania e prea mare , ori salariile oferite sunt prea mici = cerere/oferta

      Din cate stiu , ajutoarele sociale sunt foarte mici in Romania , deci ceva ma face sa cred ca nici macar suma inaintata de angajator, ca si salariu (4500-5000 NET) nu e cea reala ;-)

      61
    • in germania salariul mediu e pe la vreo 2500 de euro net. spune-mi te rog cine sunt aia care au sub…

      21
    • thebblack.
      Cam o cincime (aproape 20%) din forta de munca din Germania este renumerata cu salariul minim.
      Cam o treime ( aproape 30%) din forta de munca din Romania este renumerata cu salariul minim.

      Nu stiu si nu ma intereseaza cine este renumerat cu salariul minim , in ambele tari.
      Unde vrei sa bati ?

      10
  9. 2. Este greu de contrazis. Ma mai gandesc uneori, cand mai intreaba careva: „Ai merge la razboi/ti-ai apara tara?” Sigur, cu entuziasm chiar, as merge sa apar suedejii care abia asteapta sa dea in cap unui roman chiar si fara motiv. Sa apar drogatii care conduc ca la raliu noaptea si uneori si ziua. De politicieni, ce sa mai scriu? Citesc de dimineata ca anul trecut primaria Craiovei a platit 600.000 de lei pe publicitate, ca fix de asta aveam nevoie

    Comentariu apreciat.332
  10. In primul rand de ce oamenii ăia primesc ajutor social? De handicap nu cred că se pune problema. Au Multi copii?

    173
  11. 5. Ăia minim 1000 euro net sunt pe an, corect? Nu cred că sunt atât de bătuți în cap oamenii ăia de pe acolo să nu se bage la muncă pentru sumele alea din articol. Mai degrabă e ceva ce nu se spune: ori se poartă cu ei mai rău decât cu sclavii, ori la sumele alea au fost adăugate niște zerouri în plus pentru impresie artistică.
    Bănuiesc că în județele, orașele, satele din zonele alea sunt destule market-uri, cârciumi, magazine și firme diverse, și bănuiesc că toate au lucrători. Și lucrătorii ăia preferă să tragă de paleți, să descarce marfă, să bage la raft etc. pe minim în loc să dea la lopată în paradisul oferit de firmele alea de construcții? Nu prea cred. Alea sunt salarii de șantier în București, nu în niște amărâte de sate de care nu a auzit nici dracu’.
    Iar aia cu ajutorul social e cam vrăjeală. Contrar convingerilor, nu sunt chiar atât de mulți asistați social în țara asta pe cât se scrie peste tot. Există statistici. Dar e mai convenabil să dai vina pe ajutorul social când ești o jigodie de patron și îți tratezi angajații în ultimul hal, sau când nu ești în stare să termini lucrarea pe care ai contractat-o.

    Comentariu apreciat.385
    • Astia cu datul la lopata nu cred ca platesc chiar 1000 de euro pe luna. Dar si daca ar plati, in perioada noiembrie – februarie nu ar plati salariul in full.

      Apoi santierul nu e chiar langa casa. Ma astept ori sa stai cazat in baraci cu alti baieti ori sa faci naveta. Naveta pe zeci de km cu motorina nedecontata.

      Daca tragi linie ajungi ca ai un job de 800 euro pe luna (cu nov-feb platit 50%) care ori te tine in camp 8 luni pe an, ori te obliga la navete de lasi salariul pe motorina.

      Decat asa, mai bine la asezat marfa in raft la supermarketul de langa casa

      00
  12. 2. Ok, nu vrea nimeni să lupte, că nu are pentru ce. Si? Vor fugi ? Unde ? In vest, să stea acolo la căldură , că -și trimit gazdele soldații lor la moarte? Si dacă războiul ajunge și acolo?! Sau cred că dacă rămân pe loc, cu capul plecat, vor fi ok, le va da tata Putin păpică si internet? Sau se vor trezi in situația celor de la Bucha sau Mariuopol , legați la ochi, încolonați si duși la groapa comună? Sau cu un AK la tâmplă vor semna încorporarea in armata de ocupație?

    91
  13. CCP fiind stăpânul de facto al fabricii tale în China…și pe urmă vânzând aceleași produse pe piața europeană. SAIC – MG car of the year.
    Era clar de dinainte să scape China virusul din laborator că nu e o idee înțeleaptă să muți producția în China. În domenii mai specializate salariile în China erau mai mari decât cele europene acum zece ani.
    Hubris cost of doing business.

    50
  14. NOU
    #60

    4. De care polițiști vrea Primaria sa scape ?

    80
  15. 4. Si la Iași ciorile tind să devină un brand local. Ocupaseră parcul Copou, trecem pe acolo zilnic si croncaneala era sinistră. Acum ocupă copacii de pe bulevardul învecinat. Cand eram copil, problema se rezolva așa: erau chemați vânători si puși la treabă.

    22
  16. Deci asta era solutia la polițiști… un aparat cu 190 de euro.

    20
    • vine fără baterii. trebuie făcută licitație pentru baterii. cât timp expiră bateriile? cine verifică? trebuie angajat tehnician să verifice, nu merge orice nene de pe stradă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile