Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. UPDATE: Primaria Capitalei a anuntat joi dimineata ca renunta la logo-ul declarat castigator pentru a reprezenta Bucurestiul, iar Narcis Teodor Lupou sa fie descalificat: https://www.mediafax.ro/social/concursul-pentru-logo-ul-bucurestiului-primaria-capitalei-a-descalificat-logo-ul-castigator-din-cauza-asemanarii-cu-cel-al-orasului-taipei-16256396

    Mai se intampla si miracole :D

    00
    • Nu apuca sfârșitul anului si vor avea Penny Stocks, apoi de acolo D… cu mila. Speram ca Yelp sa ii urmeze.
      Prin orașele mari din state a ajuns un click la ei sa fie 20$ Pentru Electricieni, instalatori….
      Cum sa mai reziste grupon când pe fb poți face promoții la câțiva cenți pe conversie?

      00
    • Ai vrut sa te dai interesant dar nu ti-a ieșit…

      00
  2. Cred ca jumate din locuinte sunt in Popesti Leordeni :)

    00
  3. NOU
    #10

    Nu cred ca as fi facut confuzie intre Bucuresti si Taiwan :)

    Apropo de simboluri similare, si statul african Ciad se plange pe la toate usile ca Romania si-a pus tricolorul steag in 90, desi Ciadul avea steag identic, si nimeni nu il asculta.

    00
  4. Articolul cu 12000 de locuinte noi, in Bucuresti, imi aduce aminte de articolele asemanatoare din presa din 2008, cand, la fel ca acum, preturile erau „accesibile”, economia „duduia” etc.

    Cand incep agentiile imobiliare sa plateasca astfel de articole, intuitia imi spune ca se va intampla ceva pe piata imobiliara. Ce? Vom vedea.

    Am studiat piata imobiliara in ultima vreme, fiind in cautarea unui apartament. Pe siturile de anunturi imobiliare, apartamentele noi, de 3 camere, in afara de acelea din „Porumb Residence”, sar lejer de 90k-100k de Euro. Pe de alta parte, daca le iei putin la puricat, vezi ca majoritatea nu respecta Legea Locuintei, referitor la suprafetele minime ale camerelor, nu au spatii de depozitare, locuri de parcare.

    Am vazut minicartiere, facute „pe persoana fizica”. Ce garantie primesti, daca cumperi un astfel de apartament?

    Am vazut apartamente cu greseli de arhitectura evidente, care mi-au sarit in ochi, profan fiind in acest domeniu. Era unul cu o grinda de rezistenta, intr-un colt al livingului, la 1m distanta de pereti. Altul avea un living in forma de U, imposibil de mobilat. Bucatarii inguste, unde nu ai loc sa pui o masa. Grinzi care iti ies din pereti aiurea (ex: https://www.anuntul.ro/anunturi-imobiliare-vanzari/apartamente-3-camere/titan-trapezului-imobil-nou-p2emdirect-dezv-accept-credit-bancar-ipot_43809781.html?l=f642dbbb5e56424b1e499fb66146612f).

    Astia, din exemplul de mai sus, considera terasa ca suprafata utila. Daca ne uitam in Legea Locuintei, vedem ca suprafata utila inseamna:

    „Suprafaţa utilă a locuinţei este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafaţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuinţelor duplex, rampa, mai puţin palierele, nu se cuprinde în suprafaţa utilă a locuinţei.”

    Daca faci un calcul sa vezi cat dai pe mp util, dupa ei dai 93900E/99.40mp = 944 E/mp, dar de fapt dai 93900E/68.35mp = 1373 E/mp, cu totul alta mancare de peste.

    00
    • @Z Astia cu Prima coasa, care nu au avut bani nici de avansul ala de 5%, or sa intre primii in default cand o sa creasca ROBOR-ul cu cateva procente. Acum e la minime istorice (e 1.29 la un an), in Octombrie 2008 a fost 38.48 (sursa: https://www.bnro.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=801&table=642).

      00
    • Si preturile o sa creasca fiindca:

      „Principala metodă de achiziție pe segmentul mass market este reprezentantă de finanțările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacțiilor.”

      Nu vorbim de economii ci funny money.
      E clar ca programul Prima Casa (PC) nu isi (mai) are rostul – lasa piata sa se regleze de la sine. S-a intervenit, zbang au crescut preturile. Motivatia principala PC a fost ca se duce piata constructiilor in jos (care reprezenta 25% parca) in jos si o sa fie nasol pentru economie. Gurile rele spun ca de fapt multi oameni influenti aveau bani multi bagati in ansambluri nevandute.
      Asta se intampla in 2009-2010.

      Au trecut 7 ani de atunci iar scenariul pare ca se repeta. Dar de data asta, garant nu e doar proprietarul ci statul, adica noi toti.

      00
    • Dar tu crezi ca oamenii astia ce fac blocuri, fac pe degeaba? Trebuie sa aiba profit, altfel care e scopul investitiei? Garantat iti spun ca daca te apuci sa faci un bloc cap coada cu toate legile ce le zici tu, nu le va cumpara nimeni pentru ca ar fi cu peste 30% comparativ cu pretul pietei.

      00
    • Sa inteleg ca tu nu vezi nimic in neregula in faptul ca se construieste nerespectand legea? In final, tot cumparatorul este pagubit, apoi, dupa ce isi da seama ca a luat teapa, incepe sa planga pe la colturi ca cei care au luat credite in franci elvetieni, ca nu i-a spus nimeni, ca nu stia, ca nu este el de vina.

      De exemplu, daca iti iei un apartament care nu respecta normele date de Legea Locuintei, care btw legea aia nu a fost facuta de pomana, o sa iti dai seama, dupa ce te muti in el, ca bucataria are grinzi ceea ce face dificila montarea mobilei si n-ai loc sa mananci, ca nu ai locuri de depozitare in care sa-ti pui catrafusele, ca nu iti poti monta o masina de spalat in baie ca e prea mica, ca nu este luminat/incalzit/izolat fonic suficient (il auzi pe vecinul cand isi bate/fute nevasta) si iti dai seama ca ai dat ca boul 100k E pe o chestie care nu face banii astia si incepi sa te vaiti pe unde poti. O sa fie prea tarziu atunci.

      Nu mai zic de blocurile construite facand economie la armatura, beton, etc. Ce te faci daca apare o crapatura in structura de rezistenta si exista pericolul sa se prabuseasca blocul? Sau daca dezvoltatorul da faliment, inainte sa-ti livreze apartamentul? Cum iti recuperezi banii? Greu. Astia de la Planorama si acum se judeca cu dezvoltatorul/bancile sa isi recupereze banii.
      (https://forum.softpedia.com/topic/611616-planorama/ – uite ce plini de entuziasm erau in 2007). Se pare ca oamenii au memoria foarte scurta.

      Vezi si scandalul cu Greenfield, ca fac o ora pana ies din padure.

      Sa platesti 100k E e un angajament foarte mare si de aceea trebuie casti bine ochii pe ce ii dai, mai ales intr-o tara in care coruptia e in floare si legile nu se respecta.

      00
    • NOU
      #17

      @bancosul
      Daca ar fi mai multi ca tine s-ar schimba cumva practicile dezvoltatorilor imobiliari. Din pacate majoritatea cumpara si apoi se informeaza.
      Prin 2000 calatorind in Germania si trecand prin Chemnitz ( fost oras DDR ) am vazut un cartier cu blocuri de 4 etaje, credeam eu noi dar de fapt erau renovate, tamplarie PVC , bla, bla, parcari frumos marcate si luminate. Minunat dar 100% nelocuit. Intreband amicul neamt cu care eram mi-a spus ca erau renovate de primarie si stateau goale pt ca nimeni nu dorea sa se mute in ele.

      00
    • @Bancosul Clar, e in neregula de la un cap la altul. Multe se intampla pentru ca unii pot face blocurile mai ieftin ocolind anumite legi, unele chiar incluse de tine; ceilalti ca sa se alinieze la piata, vor trebui sa faca la fel sau cum ai zis chiar tu, sa faca economie de material.

      Recomand sa cumparati apartamente deja facute si cu actele in regula de la inceput, nu sa asteptati dupa ele.

      00
    • @Bancosul ce spui tu se intampla in piata imobiliarelor ca in cazul masinilor, 97% vor masina putin uzata cu km putini si daca se poate sub 2000 de euro, de asta se intampla magariile cu km dati inapoi, conduse de niste batrenele simpatice pana la piata si inapoi.
      „Am vazut minicartiere, facute “pe persoana fizica”. Ce garantie primesti, daca cumperi un astfel de apartament?” tot la fel pot fi facute pe firma cu capital social de 200 de lei.
      Apartamentele ieftine se vand repede, ca sunt prost construite nu conteaza, pentru ca nu sunt pentru cumparatori ca si tine, cei care le cumpara se uita doar la pret nu la grinzi, nu la groapa de gunoi de sub geam.
      In piata se stie cine sunt tepari si cei care fac lucruri de calitate dar din pacate omul de rand nu are access la informatiile respective.
      Vrei apartament decent vorbeste cu arhitecti, ingineri, distribuitori de materiale de constructii ca ei stiu fiecare client ce cumpara, nu crede toate dumele de la vanzator, vezi de cat timp respectivul construieste si ce proiecte a mai facut, dute sa vezi cum arata respectivele cladiri, vorbeste cu cei care locuiesc acolo.
      Inginerii care fac calculele de structura umfla numerele ca sa fie acoperiti, nu e doar in Romania si peste tot la fel se intampla. Cel care construieste trebuie sa respecte planurile, nu am auzit de probleme la strutura de rezistenta a cladirii.
      Probleme sunt in cazul alunecarilor de teren, dar inginerul isi face calculele in functie de testele de sol care ii vin de la alta firma, in acest caz el este acoperit.
      Ce era in trecut prin reportaje la TV ca a picat tavanul pe ei, a cazut cu buda, cada, balconul…. erau materiele de la finisaje.
      Ca sunt blocuri construite peste foste lacuri, gropi de gunoi, teren cu grad ridicat de alunecare. Se pot contrui in aceste condutii doar ca trebuie niste investitii in fundatie sau pereti de sustinere.
      In Tijuana Mexico din cauza reliefului au multe dealuri si vai, asa ca foloseste cauciucuri ujate care sunt umplute cu pamant unele peste altele apoi casa se constuieste ca in Romania din caramida si beton.

      00
  5. interesante masinile de la licitatia fiscului, in special Dacia. Problema e ca pentru vizionare trebuie sa mergi la Suceava, nu cred ca da nimeni detalii la telefon, ce sa mai zic de poze pe mail…

    00
  6. Cum se pot cumpara masinile alea daca nu esti in tara? Cateva de acolo valoreaza bani multi dupa restaurare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.