Știrile zilei – 4 iunie 2021

  1. Apus . Roșcată . Brunetă . Brunetă . Blondă . Verde . Brunetă . Brunetă
  2. România e cel mai poluat oraș
  3. Dobânzile pentru credite la locuințe au crescut
  4. Impozitul pe proprietate crește
  5. O idee bună: corupții nu mai primesc pensii speciale
  6. Vreți să fiți voluntari la un experiment?
  7. O clădire mișto din Timișoara
  8. Blackstone cumpără IDG
  9. Microsoft optimizează fiscal tot
  10. Nemților nu le plac antreprenorii români
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. dupa ce ca stam intr-o cocina – parcare de masini, hai sa impozitam casele, nu masinile, pentru ca fuck logic…

    00
    • Tie ti se pare normal sa platesti impozit 50 de euro la o casa de 100k?

      00
    • NOU
      #3

      You will own nothing and be happy.

      00
    • si daca ar fi impozitul 1000 euro apar peste noapte autostrazi, spitale etc ? NU, banii aia tot in curul pensionarilor speciali intra.

      00
    • @Big nu intelegi. e o taxa de solidaritate, ca la sanatate. daca ai salariu 500euro sau 2000 euro beneficiezi de fix aceleasi servicii. la fel si la case. dar pe zone. daca faci impozitul proportional cu valoarea nu faci decat sa maresti spread-ul. adica o sa scumpesti casa scumpa si o sa ieftinesti casa ieftina.
      apoi, cum mai zicea cineva pe aici: nu toate casele produc bani. din contra unele consuma. mai ales cele vechi.
      cum ar fi sa impozitam mai mult a 2-a casa. casele nelocuite. casele ne-renovate. si mai ale casele inchiriate.

      si din nou, casele nu polueaza

      00
    • De ce nu ambele?

      00
    • Da, sa impozitam chiaburii. Dupa ce ca muncesti de rupi sa strangi banii aia de o casa, platesti impozite si tva si alte rahaturi si ajungi sa platesti si anual o taxa la primarie. Daca stau bine sa ma gandesc de fapt nu esti proprietar de casa, ci esti chirias la stat.

      Stiu, doar asa se fac drumuri si investiii, dar de fapt nu e chiar asa. Ca majoritatea banilor se duc pe prostii, mai o bordura, mai o panseluta ceva, si cand vine vorba de asfaltat strazi in zone de case zicem ca de ce v-a trebuit sa va mutati la tara. Pai pentru ca acolo mai e teren nu pret cat de cat accesibil, de aia. Ca daca ar face primaria zone cu utilitati si drumuri si sa vanda parcele ea, ar fi ceva. Dar primariile nu vor asta, ca mai usor convingi pe cineva inainte de alegeri sa te voteze daca pietruiesti un drum si zici ca-l asfaltezi, decat daca are totul deja.

      00
    • @ cici
      „casele nu poluează” – oare?

      00
    • @anonim: nu casele polueaza. poate santierele. acolo taxezi. dupa ce nu mai ai santier, nu renovezi, nu ai praf.

      00
    • Eu as fi de acord cu cresterea de impozite, daca s-ar ocupa primaria de utilitati sau macar sa fie deduse din impozite.

      Oamenii cumpara terenuri, le parceleaza, lasa din ele loc pentru drum, apoi isi trag utilitatile pe banii lor, dupa care le cedeaza operatorilor, ca asa e legea. Fac drumurile, pun piatra, compactor etc, intre timp, primaria trage spaga de la orice aviz, baga bete in roate si dupa aceea se trezeste sa mareasca impozitele.

      Sa fie cu doua sensuri treaba asta, nu doar dinspre om spre stat, ci si invers.

      00
    • Sa mor daca inteleg cum merge mintea voastra, a astora care militati pentru a plati taxe mai mari. Daca tot vi se pare ca aveti prea multi bani, de ce nu va duceti de acum sa donati niste bani anual la Primarie sa se faca lucruri. Ce o sa se faca? Nimeni nu stie.
      Si nimeni, nici macar primarii nu spun ce se va face din acest impozit marit. Ei spun doar ca este prea mic fata de Europa de Vest. Nimeni nu spune ca si conditiile oferite in Romania sunt mai de cacat decat cele din Europa de Vest.

      Dar in schimb cu totii va cacati pe voi ca vreti TVA scazut la achizitia de locuinte. De ce sa se plateasca doar 5% TVA? Daca ai bani de taxe si impozite pentru o casa, ai bani si de TVA.

      00
    • Mai mergeți pe la secțiile de votare, înscrieți-vă într-un partid, candidați la ceva, scrieți propuneri legislative etc., dacă nu vă convine cum e gestionată țara.

      Dacă nimeni nu vrea să se înscrie în politică, cine credeți că va rezolva problemele voastre?

      00
    • @cici
      „casele nu poluează etc” – poluează și casele. E prin pnrr o chicita în limba de lemn cu taxarea proprietăților în funcție de cât de poluante sunt. Și pe acest principiu tot ce nu se încadrează în „noul bauhaus european” va fi taxat suplimentar.
      Cât despre stabilirea nivelului „corect” al impozitării vom avea surprize în sensul ca marile creșteri vor afecta micii proprietari. Cei cu una, doua, trei proprietăți (e bogăție sa deții 3 case?). Cei cu zeci și mii de proprietăți datorita „funcției sociale” vor găsi calea de „optimizare fiscala” pentru a reduce semnificativ impozitul datorat statului.

      00
    • Mai fa curat in casa, tovarase

      00
  2. Roșcata!

    00
  3. Titlul articolului: Filiala irlandeză a Microsoft a plătit, în 2020, zero taxe la un profit de 315 miliarde de dolari.

    In articol: Filiala irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit.

    E o diferenta mare intre „zero taxe” si „nici un impozit pe profit”.

    00
    • Cam cat cea dintre viol si viol cu perversiuni.

      00
    • Da, taxele pe munca nu se pun la „taxe”.

      00
    • Pt că taxele pe muncă le plătește angajatul, nu angajatorul.
      Știu, știu, angajatorul plătește nu știu ce pt voi/noi, dar atât timp cât există o diferență dintre salariul brut și salariul net, taxele pe muncă le plătește angajatul, nu angajatorul, indiferent cine virează banii la ANAF.

      Și probabil în Irlanda chestiunea este și mai clară, în sensul că angajatul încasează brutul și apoi virează el la ANAF, primărie CAAS, CAS, șomaj (știut că nu-i la fel, era o figură de stil).

      00
  4. asta cu cresterea impozitelor e o gluma proasta ca justificare pentru ca nu sunt bani.

    decat sa cresti impozitele celor care deja platesc.
    eu zic sa aplice un concept mult mai vizionar si sa incerce sa colecteze impozitele de la cei care nu platesc deja impozit.
    fie ca sunt scutiti, gen „asistatii de lux”
    fie de la cei care nu vor sa platesca prin diverse tertipuri, confiscare si apoi lichidare prin licitatie

    se poate strange aproape un miliard de euro asa fara sa-ti bati joc de cei care deja platesc si sunt disciplinati financiar.

    00
    • Dacă tot vor să impoziteze, să o facă pentru cine deține de la a doua casă, de la a doua mașină. Restul să le lase în limite suportabile. Să impoziteze toate râciurile cu roți, mai vechi de X ani, să crească prețurile pe locurile de parcare, să se ducă după banii neimpozitati din diferite activități, să impoziteze tirurile cu marfă din vămile de vest și din portul Constanța. Să ia la puricat toți bombardierii și cocalarii care se pozează pe Facebook și tiktok, Instagram, cu valizele de bani. Să întrebe toți rudarii aia cu palate din ce bani i-au făcut, să se uite un pic și prin companiile care gaz evaziune la greu, să pună impozite mici pe salariul minim pe economie și să îl mărească în același timp, pentru a nu rămâne banii din impozite la patroni, ci sa se ducă în bunăstarea angajaților. Hai că se poate.
      Toată mizeria asta este posibilă din cauză că statul vrea să fie totul haos și ambiguu.

      00
    • „a nu rămâne banii din impozite la patroni, ci sa se ducă în bunăstarea angajaților”… daaaaa patronii sa castige exact cat angajatii
      Aici parca intrau doar oameni cu salarii 10.000+

      00
    • Nu. Eu mă refer la faptul că banii rămași în urma scăderii impozitelor pe salariul minim, să se ducă către angajați, nu să îi oprească patronii, cum de obicei se întâmplă. A scăzut impozitul, rămân niște bani, trebuie găsit un mecanism prin care banii rămași să se ducă în buzunarele angajaților. La asta mă refer.
      Nu e normal ca angajații să câștige cât patronii, deoarece patronii au un biznis, care implică riscuri, cheltuieli, alte treburi specifice unei firme. Un patron trebuie să facă bani, că de aia are o firmă, nu un centru de binefacere. Este perfect normală distincția între patron și angajat. Și oricui nu ii convine, să își facă firmă proprie, să dicteze regulile.

      00
    • Vrem o tara ca afara, dar cu impozite ca in Est. Si daca e sa creasca impozitele, sa creasca la altii, la oricine in afara de mine…

      00
    • @Ionuț M, disclaimer, am avut o zi cumplită după o săptămână nasoală, așa că e posibil ca orice urmă de logică aveam să se fi dus dracu’.

      Tu zici că ar trebui găsit un artificiu ca în caz de scădere a impozitului pe salariul minim, mie mi se pare că nu e necesar…

      Din câte știu eu, impozitul pe salariu se plătește din salariul brut. Apoi se mai scade șomaj, cas și ce mă-sa se mai scade. Iar după 2017 sau 2018, aproape taxele au trecut la angajat.

      Deci dacă scade impozitul scade, diferența ar trebui să facă să crească netul. Salariul brut e prevazut în contractul de muncă, statul vine și zice „de mâine vreau mai puțin”. Mi se pare imposibil și extrem de ilegal ca diferența să revină angajatorului.

      Deși e o analogie puțin forțată, e ca și cum aș avea un salariu și aș plăti o rată. Rata scade, diferența îmi rămâne mie. De ce i-ar reveni angajatorului meu?!

      Plec de la o premisă greșită, impozitul nu e una din chestiile alea care se aplică salariului meu brut de-l fac terci până la net?!

      00
  5. legat de impozitul in IT: cred ca e timpul sa il reintroduca. a devenit o frana impotriva start-upurilor.

    eu nu pot sa platesc 4000 de euro / programator+impozit + taxe si sa ma compar cu
    micro$oft care plateste 3000 fara impozit si fara taxe.

    daca va intrebati de ce eu tre sa platesc mai mult: ca cine vine sa lucreze ptr mine(startup) in loc sa se duca la microsoft?

    00
    • Sunt convins ca in mintea ta avea sens inainte sa scrii.

      00
    • Pot sa explic mai mult: noi suntem industria în lohn. outsourcing. trebuie sa ieșim din mizeria asta. trebuie sa producem calitate.
      asta fac startup-urile.
      ca produci mult mai calitativ decât toate multinaționalele pline doar de manageri si alti birocrați. sau alea care și-au adus neamurile (vezi celebra firma de it din cluj)

      @Tudor, nu o lua personal. toate multinaționalele sunt asa, nu doar Microsoft.

      00
    • n-are nici un pic de sens ce ai zis

      00
    • ar avea sens, pentru că țin minte că firma ar trebui să producă o anumită sumă, pentru ca angajații să poată beneficia de deducere de impozit. Start-up-urile nu prea produc nimic.

      00
  6. Nu sunt bani la buget…pt ca nu vrea nimeni sa aplice legile si sa colecteze.
    Idei
    1. Toata politia pe strada, amenzi pt cei care nu poarta centura…la amenda 3 neplatita suspendat permisul.
    2. La fel, amenzi pt traversare aiurea si pt cei care au in masini copii fara scaun special.
    3. Grabirea proceselor…nu este normal sa te judeci cate 10 ani pentru ceva.
    4. La neplata impozitului mai mult de 3 ani confiscarea bunului.
    5. La neplata intretinerii mai mult de 3 luni actionarea in judecata…vezi punctul 3

    00
    • La câte thumbs down ai primit, înțelegi că românul nu vrea să fie mai bine. E bine așa cum e.

      00
    • Asa salvam economia… amendam soferii care nu iti tin copiii in scaun special

      Eu daca plec in delegatie 3 luni si nu platesc intretinerea online (nu exista asa ceva) sa ma trezesc ca deja apartamentul mi-e deja dat si altcineva locuieste acolo

      Ia si scrie un guest post aici sa mai aud idei din astea te rog

      00
    • Pablo, exista plata online a intretinerii. Iar ridicam cate o exceptie la rang de regula?

      00
    • Plătesc întreținerea on-line de 1,5 ani. Asociația avea cont cu încă 7-8 ani înainte minim.

      Faza e că e posibil ca @Paco să știe el ceva, dar s-a schimbat ceva.

      Deci, la București, în întreținere plăteam: gazul, apa caldă și rece, căldură, gunoi, cheltuieli administrative, curent pe scară, curentul pt lift, femeia de serviciu, d-astea. Cele mai scumpe fiind apa și căldură.
      Asociația rula sume mari și avea cont. Eram sigură că era obligatoriu pt ea, ca persoană juridică, să aibă cont, no matter what.

      M-am mutat la Văscăuți, radetul local a murit de câteva cincinale, toată lumea are centrală. Deci gazul și „căldura”- contract separat pe fiecare apartament. La fel și apa rece. Nu există apă caldă „de la rețea”.
      La întreținere se plătește gunoiul (sunt blocuri în oraș unde și gunoiul e pe „persoană fizică”) curentul pe scară (nu e lift), femeia de serviciu. O sumă foarte mică.
      De vreo 2-3 luni s-a schimbat administratorul, și programul de incasare și la un moment dat am întrebat dacă nu există un cont.
      Cică nu, dar o să fie. Doamna era foarte nemulțumită că s-a schimbat legea și e obligată să facă cont și să bage comisionul de administrare al contului în întreținere. „Dar până acum nu era Asociația, ca persoană juridică, obligată să aibă cont și să facă toate plățile prin cont?!”
      Cică nu, chiar și o persoană juridică de tip asociație de proprietari putea să facă încasări și plăți cash prin casierie, dacă era sub sumă x lunar. Și Asociația nu ajungea la plăți de x lunar.

      Nu garantez pt acuratețea informației.
      Dar dacă e adevărat e posibil ca în orașele unde toate contractele de furnizare utilități să fie separat, pe fiecare apartament, iar „la întreținere” sumele să fie foarte mici, să intre în marja pe care oferea legea, iar un cont ar fi generat costuri aiurea.
      Dacă Paco e dintr-un oraș de genul ăsta, pula cont. Pe de altă parte, abia de vreo lună întreținerea a sărit un pic de 30 lei, plătești înainte pe 1 an. :)

      Și ca chestie, după 3 luni de neplată, Asociația te poate da în judecată. De obicei se așteaptă mai mult, pt că uneori e mai mare daraua decât ocaua.
      Ca Asociație nu ai un jurist, angajezi un avocat, dacă pârâtul plătește înainte de primul termen de judecată, nu mai poți să-l obligi la plata cheltuielilor de judecată. Deci îi inarci pe toți cu plata avocatului pt sume mici (dacă e vorba de întreținerea pe 3 luni).

      De regulă, dacă e vorba e un rău-platnic notoriu se așteaptă până aproape de termenul de prescripție.

      00
  7. Imi place cum un paradis fiscal (Irlanda) se plange de existenta altui paradis fiscal (Bermude). Zici ca au descoperit ca apa e uda, ca 0% e mai mic ca 6.25%.

    O sa se intample cu Microsoft exact ce s-a intamplat si acum 8 ani cand IRS-ul a angajat efectiv o armatadegeaba sa descopere acelasi lucru, ca 0% in Puerto Rico e mai mic decat orice % in restul SUA.

    00
    • Dar Irlanda nu se plange, se plang comunistii de la the guardian.

      Irlanda nu e paradis fiscal, e doar prietenoasa cu investitorii straini. La firme 12.5 nu e departe de 16 in Ro si 10 in Bg, la persoane fizice e impozit progresiv 20% 40%.

      00
    • My bad, ai dreptate, nu se plânge, dar sa știi ca pentru intellectual property e 6.25%, de-aia sunt MS, Google si Apple pe acolo, nu degeaba. Plus multitudinea de tratate de evitare a dublei impuneri, inclusiv cu Bermude.

      00
    • Evitarea dublei impuneri nu e paradis fiscal. Exista granturi pentru R&D care reduc taxele dar ele implica sa ai oameni angajati aici, oameni platiti cu salarii mari care fac sa mearga economia, sa creasca pateul, alea :)

      In orice caz, suma e dubioasa fata de cat a avut MS income pe 2020, n-am timp si chef sa analizez ce si cum dar e o suma prea enorma, ca sa zic asa.

      Iar lupta asta cu corporatiile si optimizarile lor fiscale e inutila, e mult mai sanatos sa reduci taxele pana la un nivel acceptabil. Corporatiile isi permit cei mai buni avocati si contabili si chiar isi permit sa-si cumpere propria tara in caz ca e nevoie.

      00
  8. Povestea aia cu impozitul pe proprietate este foarte frumoasa si vine sa contureze realitatile romanesti ale ultimilor 30 si ceva de ani. Mai precis din cauza faptului ca acel impozit se incadreaza la impozit datorat bugetului local cuantumurile au fost bine stabilite de autoritatile locale. Chestia asta este atat de frumoasa din 2 motive:
    1. Poti sa fi populist sau poti fi gospodar banii aia iti vor intra oricum ca nu am vazut inca om care sa nu plateasca acel impozit indiferent de suma.
    2. Poti aplica plafonul maxim de impozitare local si la nevoie mai te plimbi si ceri de la Bucuresti niste suplimentari. Apropo mai tine careva minte reportajul despre primaria unde si-au marit atat de mult salariile ca efectiv au ramas fara bani in primele luni ale anului?!
    Cu noul PNRR se doreste cresterea rezilientei anumitor primarii si prin urmare modul de calcul al impozitului pe proprietati se va schimba. Acum modul in care se va face asta inca nu este foarte clar si daca este sa fim sinceri nimeni din actuala putere nu stie cum sa faca asta. Sunt variante de lucru, dar cam toate sunt nepopulare intr-o tara unde sa fi proprietar de locuinta este norma. Personal sunt de parere ca se va merge cu o crestere a cotelor de impozitare coroborata cu actualizarea anuala a valorii imobilului detinut. Modul in care se va face asta este discutabil pentru ca se poate intampla gradual sau brusc, dar vremurile in care plateai 100 de ron impozit pe locuinta o sa fie de mult apuse.
    Tot in cadrul noului PNRR se vorbeste foarte pe scurt despre eficienta energetica a cladirilor, respectiv cat de verde este o cladire. Si aici povestea este mai sinistra pentru ca foarte probabil fie in cadrul impozitului pe locuinta fie separat vom ajunge sa platim si ce emisii de CO2 ar emite locuinta. Partea cu adevarat sinistra o reprezinta faptul ca daca ai centrala de apartament vei putea plati mai mult fata de cineva racordat la sistemul centralizat de caldura. Din nou nimeni, dar absolut nimeni nu spune ceva despre asta.
    Ca sa nu o mai lungim viata in Romania se va scumpi in urmatorii ani pentru ca nu-i asa este loc de asa ceva.

    00
  9. foarte bine! sa se faca impozitul pe proprietate cam 1-1,5% pe an din valoarea locuintei, evaluata, real din piata, sau mai bine cu valoarea tranzactionata la banca, la notar, nu conteaza… sa vedem atunci civism si implicare in viata localitatii tale cand tu decartezi 4500-5500 de lei pe an la primarie, sa vezi tu atunci ce luari de cuvant or sa fie la vreo sedinta de consiliu local, „unde e asfaltul?” „unde e scoala?” „unde e gazul, curentul, apa potabila, curatenia, siguranta, iluminatul public… etc etc” „pune mana fa, construieste, curata, monteaza ca la alegeri, ramai civil” or sa dispara pomanagii si milogii de campanie electorala instant ;)

    00
    • NOU
      #42

      Tinand cont ca in Bucuresti apartamentele sunt pe la 80.000 – 120.000 de euro, un impozit de 1.5% pe an vine cam 1.200 – 1.800 de euro. Asta vine vine cam 3-5 salarii minime pe economie. Ouch!!!

      00
    • și 0,5% ar fi usturător pentru mulți.

    • Pentru toti cei din afara celor 5-6 orase pilon ale tarii ar fi taiere in carne vie. Sa nu uitam pe unde sunt pensiile si salariile majoritatii.

      00
    • @un_oarecare
      Cat timp cota va fi stabilita de consiliul local o sa fie in asa fel incat sa nu se piarda alegatori. Pe langa asta o sa fie foarte interesant ce o sa se intample in situatia in care un mare dezvoltator imobiliar sta cu un bloc gol ca tine la pret. Sau brusc toata lumea isi doreste ca pretul sa creasca si ajungem la preturi de Viena intr-un oras care arata orice numai capitala unui stat european nu?!

      00
    • @ Robert

      Fii sigur că și în orașele pilon ar fi carne vie.

      Gândește-te numai pe chirie unde, activează diverse SRL-uri.

      00
    • Luări de cuvânt, ce glumă bună. Ia vezi cum era pe vremea lui Sorin Oprescu sau a Gabrielei Firea și câți or mai fi fost.

      00
  10. Impozitul pe proprietate este nesimțit prin definiție, practic plătești un impozit pe pământul statului pe care ti-ai făcut casa, care cică e proprietatea ta personala, pai ori e a ta ori e a statului ?
    La blocuri mi se pare o aberație și mai mare, pentru câțiva metri de pământ plătesc toți proprietarii de pe verticala cam la fel ca si cei cu casa, aproape nici o reducere de parca toți ar deține aceiași suprafață de pământ.

    00
    • saracu valentin are pareri, dar il bate limba romana la funduletu gol. vorba bancului: iei bacu, nu iei bacu, semintele „aceiasi” gust are.

      00
    • stai sa vezi cum e cand gasesti petrol in curte (n-o sa gasesti, dar sa zicem ca) si ala e al statului.
      sau apa din fantana (in curand, cred) – tot din categoria „resurse de subsol”.

      00
    • @F. deja sunt taxe pe apa de ploaie :-D

      00
  11. Pe mine nu ma deranjeaza un impozit pe locuinta mai mare, ma deranjeaza insa ca banii aia ajung la piedone, care va planta begonii de ei (Asa se lauda primaria sector 5 pe pagina de facebook: piedone va planta personal 10000 de begonii in sector. Wow!).
    Dar daca ceilalti locuitori ai sectorului vor begonii, begonii avem.

    00
    • Exact.
      Am văzut videoclipul lui Mălin Bot cu domeniul (domeniu!) lui Isărescu… ăla și cei ca el nu o să plătească în veci, eventual trece pe la finanțe și-și cere banii înapoi, că ce naiba, ajung fraierii.

      Sau alt exemplu, Videanu și restul ălora din Snagov… chiar crede careva că aia vor plăti un șfanț? Păi ei pentru ce au furat, schemuit, combinat pentru vile și conturi off-shore? Se poate așa ceva…

      00
  12. NOU
    #54

    Pe mine mă deranjează că politicienii români respiră. Aș prefera să nu o facă nici ei, nici curvele lor și nici familiile lor și nici prietenii/admiratorii lor.

    00
  13. NOU
    #55

    Mi-a plăcut selecția de femei din ultima perioada :)

    00
  14. 2. Din septembrie, Apple va trece la un program hibrid de lucru. – ce m-ati luat la pensula cand v-am zis ca firmele n-or sa renunte la „prezenta” …

    00
  15. „Primari: Trebuie majorat, e mic în România față de UE”
    Are dreptate premarii,ca cand nu are ei?Trebuie majorate toate,parcari,impozite,taxe,etc.In afara de salariul care nu se raporteaza la salariul din UE.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile