Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. NOU
    #1

    7. Bai, il cheama Paduraru. Pentru mine e suficient…

    00
  2. 3 – N-au gresit un „0” pe undeva? Mi se pare imens.
    8 – :))

    00
    • Milioane de tone ar fi trebuit sa fie mii, greu cu matematica si jurnalismul.

      00
    • 3 – iese vreo 140 de kg de român pe an. O fi mult, o fi puțin?

      00
    • @neaorin – iese un kg la doua zile. In conditiile in care 1/3 din romani sunt foarte saraci si 1/3 sunt in risc de saracie e foarte mult.
      Poate prin orasele mari sa se arunce undeva pe acolo sau peste (probabil ca intra si mancarea aruncata de supermarkets pe motiv de expirare) dar orasele mari au mai putin de 1/4 din populatia Romaniei (si sunt destui saraci si pe acolo).

      00
  3. 3. Ce titlu idiot! „Românii aruncă…” când, de fapt, este vorba despre operatorii comerciali. Fiindcă dacă eu, pe persoană fizică, cumpăr o bucată de salam și o arunc la gunoi, altfel decât prin creșterea prețului nu pot fi convins să n-o mai fac. Mă așteptam să fie inițiativă USR, că doar ei se preocupă de probleme d-astea urgente și grave. :))

    00
    • E veche stirea de vreo saptamana dar si mai vechi e zvonul ca Nordis va fi primul faliment imobiliar mare.

      00
    • Nordis sunt amuzanti, cand a inceput sa scrie presa nasoale despre ei, au cumparat advertoriale peste tot sa fie netul plin de cat de misto sunt ei

      00
  4. Micii cu mustar sunt cel mai ecologic meniu! Nu am vazut mici aruncati la gunoi. Caserola este stearsa apoi cu paine pana nu ramane nici o urma de mustar :)))

    00
    • Cand eram mic si naiv am cumparat mici de la Dedulesti. Din moment ce cainii nu i-au mancat am tras concluzia ca nu suntem primii care ii arunca. Au urmat niste glume foarte scarboase cu circuitul cainelui in natura.

      00
    • Un tip la mare cu familia, nevasta si 2 copii, la plaja.
      – Draga, du-te si cumpara si tu niste inghetata pentru copii si 2 sucuri pentru noi.
      Se duce omul la taraba.
      – Va rog frumos, 2 inghetate si 2 sucuri.
      – Sucurile, mari sau mici?
      – AVETI MICI? vreau si eu 4 mici cu mustar si 2 beri!

      00
  5. NOU
    #14

    La 2. zici ca vine foametea, la 6. dedeman face record de bani….pai cand e foamete nu mai te mai intereseaza glet, faianta…. nu ?

    00
  6. Știri de astea cu românii care aruncă mâncare mi se par absolut degeaba din mai multe motive :
    In primul rand oamenii care sunt salariați și mai ales daca au copii au un timp limitat iar cumpărăturile se fac pentru mai multe zile, fiind greu sa estimezi exact cantitatea de mâncare pe care o vei manca. De ex. la iaurt – poate in decurs de 3-4 zile o sa mănânci 500 g poate 700 g.

    Sa presupunem că nu vrei sa faci risipa și decizi sa cumperi doar 500 g – doar că ce sa vezi nu toate firmele de iaurt produc la acest gramaj, deci firma pe care o vrei are doar la 125 g un tip de iaurt și la 750 g alt tip, doar că 4 iaurturi la 125 g costa cat cel de 750 g iar cumpărătorului ii place mai mult tipul de iaurt la 750 g – și atunci iar ce sa vezi, este mai avantajos de cumpărat iaurtul la 750 g pentru că de ăla îți place și costa la fel ca 4 iaurturi la 125 g.

    Evident că este posibil ca o parte din iaurt să îl arunci dar ai mâncat iaurtul care îți place si ai dat tot atâția bani ca și când ai fi luat o cantitate mai mică.

    Al doilea aspect tine de cei care fac mâncare în casa – este foarte greu de cumpărat exact cartofii, ceapa și alte ingrediente etc pentru gătit, inevitabil unele vor rămâne și se vor strica.

    Tot când faci mâncare în casa este foarte greu de nimerit exact cantitatea care se va manca – pentru că mâncarea o faci pentru câteva zile și poate într-o zi mănânci mai mult, in alta mai puțin și inevitabil este posibil să rămână mâncare.

    Al treilea aspect tine de diferențele de preț dintre magazine – decât să mergi zilnic la un magazin de cartier unde prețurile sunt mai mari mai bine mergi săptămânal la un hipermarket și chiar daca greșești estimarea și vei cumpăra mai mult decât îți trebuie oricum ieși la același preț sau chiar mai ieftin decât la magazinul din cartier plus că nu te târâi in fiecare zi cu sacoșă la cumpărături.

    Adică în concluzie evitarea risipei alimentare costa timp și bani deoarece presupune sa cumperi exact cat ai nevoie, adică presupune alocarea unui timp mult mai mare pentru cumpărat plus gătit iar ca bani vei ieși tot pe acolo sau chiar mai scump ca atunci când faci cumpărăturile și gătești centralizat, pentru mai multe zile.

    00
    • Nu sunt de acord cu argumentația ta. În primul rând, prin majoritatea zonelor rezidențiale există piețe (nu știu de noile cartiere ridicate de dezvoltatori isteți, zic de ălea comuniste). În weekend sau după ce vii de la muncă, dai o fugă prin piață, iei 2-3 kg de cartofi, 2-3 legături de ceapă (sau 2-3 kg, dacă e veche), niște arderi, zarzavaturi etc. și ar trebui să te țină o săpt, fără să se strice.

      De asemenea, azi există magazine gen lidl, mega image, profi etc. cam peste tot, de unde poți cumpăra produse la prețuri asemănătoare cu cele din hypermarket.

      Calculele alea cu iaurtul le voi ignora, dar aș vrea să mă leg de alt aspect, de care văd că nu se leagă multă lume, când vorbește de risipa alimentară: termenul de valabilitate.

      https://green-report.ro/termenul-de-valabilitate-risipa-alimentara/

      Ce zice Oana Niculae de la IBA (Institutul de Bioresurse Alimentare):

      „Dacă eu testez în laborator o pâine și determin că poate fi consumată timp de 48 de ore, asta dacă a fost transportată și depozitată în condiții optime, producătorii vor da un termen de 24 de ore.” Acest lucru, spune ea, „este bun, căci este mult mai sigur din punct de vedere al siguranței alimentare. Pentru 90% dintre produse, termenul de valabilitate (real, n.r.) este mai mare decât cel dat (afișat pe produs, n.r.).” Nu rigoarea legislației este greșită”, precizează cercetătoarea, „ci faptul că legea din România consideră gunoi orice produs cu termenul depășit, încurajând astfel, indirect, consumul și risipa”.

      Deci cumperi un iaurt pe care scrie că expiră pe data de 23 ale lunii curente. Pe lângă faptul că unii oameni îl aruncă deja cu câteva zile înainte de data aia, acel iaurt poate fi consumat, fără nici o problemă, și după o câteva zile sau poate o săpt, în funcție de cum e păstrat. Gândiți-vă că la magazin este păstrat la raft în condiții de temperatură mai mare decât în frigiderul vostru de acasă, unde sunt, probabil, 3-5 °C. Dacă poate sta în magazin până pe 23, fără să se strice, cu siguranță mai stă câteva zile bune la 4°C.

      Și vorbim de un iaurt, dar gândiți-vă la o conservă sau la pungile de orez/făină/paste etc. Ce să expire la pastele alea?

      Ce aș vrea eu să văd în lupta cu risipa alimentară e o standardizare a metodologiei de determinare a termenului de valabiliate și o educare a consumatorilor. Toate produsele de același tip să fie testate la fel (după o metodologie publică) și să se prezinte clar ce însemană data de pe ambalaj: că nu mai poate fi mâncată, că se strică sau că își schimbă gustul sau aspectul sau mai știu eu ce.

      Am obosit să mă cert cu nevastă-mea, care vrea să arunce tot ce se aproprie de data de expirare.

      00
    • Iaurtul, chiar expirat, daca nu miroase dubios, nu are floare, si e ok la gust, se poate manca fara probleme. Si asta e valabil pentru toate lactatele in general.

      00
    • @ubercool
      maxim 1% din rezidențialele noi au piață, un procent un pic mai mare dar nu cu mult au un mega cu produse la suprapreț
      ieși pur și simplu mai bine să faci cumpărături o dată pe săptămână sau la două săptămâni și să arunci dacă n-ai estimat bine ceva, nu piezi timp și nici atâția bani ca și cumpărând la suprapreț

      00
    • @Ubercool
      Pentru cel puțin jumătate din oamenii care locuiesc în București ca „să dai o fuga prin piața după ce vii de la muncă” presupune minim o oră.

      Ei, unii oameni nu au chef să mai piardă ora aia, prefera să cumpere săptămânal și eventual să arunce mâncare – adică în final fie consumi timp ca să mergi in piata, fie arunci mâncare, tot pierzi ceva, iar unii aleg sa piardă mâncarea.

      Elefantul din camera este însă altul – doua treimi din oamenii din Romania sunt supraponderali sau obezi – dacă oamenii aia ar manca mai puțin prima la mana că ar fi mai sănătoși și doi la mana s-ar consuma mai putina mancare – deci am rezolva doua probleme in una – ca să nu mai vorbim că ăla care este obez nu știu cât chef are să meargă zilnic in piata.

      Am putea de exemplu sa punem o taxa pe zahar, care apare in 80-90% dintre produse, astfel ca un suc la 2 l sa fie 200 de lei în loc de 5 lei – dar ce sa vezi, unii oameni nu sunt de acord cu asta, că nu are rost sa introducem noi taxe.

      Deci e complicat pentru că oamenii se raportează doar la experiența proprie – tu dacă ai piata aproape ți se pare simplu sa treci zilnic prin piața, însă –
      -altuia care are piata departe i se pare mai simplu sa cumpere săptămânal și să arunce mâncare
      -celui care are dublul greutății normale i se pare greu și să meargă 500 de metri, deci în niciun caz nu va merge zilnic in piata

      00
    • @Mirel scuza cu timpul consumat în piață nu prea ține, pentru că pierzi mai mult timp în trafic și prin magazine, decât pierzi mergând la piață, dacă nu locuiești în rezidențial nou.

      În fine, pentru oamenii care nu vor să piardă timpul, există soluții de livrare. Nu e nevoie să cumperi 100 de iaurturi azi, poți comanda de 2 ori pe săpt, de ex. și îți vine acasă, fără să mai pierzi nici un timp.

      Nu îmi spuneți despre costurile de livrare, că deja vreți și cu dânsa într-ânsa și cu sufletul în rai. Ori e timpul important, ori nu e.

      00
  7. NOU
    #23

    Tigresă…🤣🤣🤣 adică leopard.
    Asta a fost ca roșcatele tale, care-s șatene. 😜

    00
  8. 7. Deci omul provine din armata, va sti sa se uite in alta parte, atunci cand va primi ordin,

    00
  9. Ministrul are și tupeu cand prostește in fața : are doua benzi! Deci se vede clar în poză că abia trece un Logan…

    Nimeni demis, nimeni arestat…

    https://www.libertatea.ro/stiri/radio-erevan-de-dambovita-seful-consiliului-judetean-se-lauda-cu-un-pod-lat-de-9-metri-si-doua-benzi-are-de-fapt-7-metri-o-singura-banda-si-a-costat-mai-mult-cu-30-4149585

    00
  10. 4. nimic deosebit. de 30 de ani.

    00
  11. 3.
    Nu-i problema, se va schimba textul de pe toate ambalajele in „a se consuma de preferinta
    pana la data de”. Cel mai probabil, in viziunea limitata a politicienilor, ideea lor #1
    va fi scumpirea alimentelor.
    E clar ca romanii arunca mancarea la gunoi fiindca e prea ieftina.
    Si daca ar fi mai scumpa n-ar mai arunca. /s

    6.
    ZF nu intelege cum functioneaza capitalismul, din nou.
    Firmele nu functioneaza ca persoane fizice. Cu atat mai putin firmele mari. O firma
    de success nu este cea care a strans cureaua si la sfarsitul lunii are zero datorii
    si 100 lei pusi deoparte.

    8.
    Pai nu de maine, normal. De la 1 ianuare 2023. Adica peste vreo 6 luni.
    Cel mai probabil, ce se intampla: impozite mai mari, facturi mai mari (mai bine o vila
    pentru ginerica decat subventii pentru saraki), preturi la alimente mai mari (doar facem
    risipa, nu?)

    9.
    Au disparut cryptominerii dar ne place profitul, hai sa formam carteluri si sa reducem
    oferta, pentru a mentine preturile ridicate in mod artificial.

    00
  12. Văleu! Rușii sînt buni la fotografii! și modele…

    00
  13. Ti-a scapat cea mai importanta stire:
    „Un polițist brașovean, care a refuzat mită în repetate rânduri, a fost recompensat în cadrul festivității de marcare a 17 ani de la înființarea DGA”.

    00
  14. faina prima blonda!

    00
  15. Daca tot vine foametea, una de sezon https://youtu.be/SRMuwnilF04

    00
  16. 3. Mancarea daca se strica in frigider de exemplu,o arunci ca nu ai ce sa faci cu ea.Poate pe la tara mai fentezi un porc, la oras nu ai ce face.Gatesti o oala cu mancare, mananci din ea doua zile, apoi nu prea iti mai place.Dupa aia comanzi o pizza, iar in a cincea zi descoperi oala in frigider cu ceva in ea care miroase.Ce faci? O arunci. Asta pe persoana fizica. Gramada mare de mancare aruncata este de la operatorii economici(supermarketuri) care inainte cu doua zile sa expire mancarea s-o dea cu 1% din valoarea initiala,prefera sa arunce. Am vazut si in piete,in loc sa dea kg de rosii de exemplu cu 1 leu kg ca sa scape de marfa, prefera comerciantul sa arunce zeci de ladite pline cu rosii care se strica.

    00
    • Problema mare de tot la supermarketuri este o lege idioata votata de niste tembeli care spune ca nu poti vinde mai departe un produs ,sub valoarea de achizitie de pe factura.
      Oare cum in Israel la magazin poti negocia preturile???

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube