- Blondă . Brunetă . Pisoi . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Șatenă
- Economia Germaniei s-a prăbușit cu 10%
- Economia SUA s-a prăbușit cu 32%
- Renault are probleme
- Voucherele din turism sunt o nouă țeapă?
- Malvina a făcut bani cu brandul de bijuterii
- Dunkin închide 800 cafenele
- Da, puțini știu șmecheria asta cu produsele locale
- Amazon a avut un profit de 5,2 miliarde dolari
- Cronica de business
- Cronica de tehnologie
O fi scazand dramatic economia SUA, dar bursa e pe mega crestere, a recuperat toate pierderile din martie si inca vreo 10% in plus, deci sentimentul este pozitiv si optimist, iar bani de bagat in piata pare ca sunt, de asemenea, de vreme ce se tot cumpara.
Da da… Vedem pe 25 octombrie și la noi… Cum era vorba aia: testați, testați, testați…
Trebuie schimbata în economisiți, economisiți, economisiți…
IT Will be fun! 😎
@ivanov incerc sa inteleg ce vrei sa zici dar cu cat citesc cu atat inteleg mai putin…
@Zarax – pe 25 octombrie intra ca și obligație de plata Tva-ul martie-septembrie pe care firmele nu au fost obligate să-l plătească. Companiile l-au folosit în producție, salarii, și altele sperând la încasări viitoare. Care nu vor veni sau vor veni cu întârzieri f mari.
In momentul când acele obligații de plata vor intra la plata ca și poprire, vor apărea falimente serioase în lanț.
In plus, din ianuarie 2021 toți cei care au luat bani prin imm Invest, vor avea rate de plata. Ceea ce va pune o presiune suplimentara pe veniturile și cheltuielile companiilor. Unele din acele companii vor vinde/presta sub prețul minim de vânzare doar pt a fi în termen cu ratele. Lucru care le va atrage pierderi suplimentare.
Înțelegi?
Bursa nu este un indicator realist a economiei. E doar speculatie.
da, bursa creste. si va creste mult timp de acum incolo.
un motiv e Fedul care baga $160B pe luna.
un alt motiv e digitalizarea fortata (ani de progres in cateva luni).
si un motiv final e ca bursa se uita numai catre viitor, nu prezent. si in viitor covid va fi istorie, asta stim.
disclaimer: sunt +50% anul asta. i only invest in tech.
@zarax – pe 25 octombrie intra la scadenta tva-ul martie – septembrie.
Firmele au folosit acești bani pt salarii, producție, speranțe de revenire.
Investitorii, de la stat la investitori străini întârzie mult cu plățile în ultima perioada. (instituțiile de stat au ca prioritate plățile către cele necesare Covid – măști, dezinfectanti. Investitorii depind de burse și asa se orientează. Contractele lor sunt destul de dure fata de Prestator, dacă contractul le permite sa întârzie la costuri mici, o fac).
In ianuarie încep ratele celor cu imm Invest. Va fi o presiune uriașă pe ei. La o rata de 10 000 lei, vor avea ca cifra valorica de produs – 10 000 + tva + impozit 16 % sau 1% depinde de firma, + indirecte pt a produce suma respectiva (salarii, casa, și restul).
Romania nu e obișnuită sa fie f disciplinata întrucât exista multe lucruri care nu reflecta 100%realitatea. Cota de neprevazute e mare, controalele pot pune o firma în cap dacă sunt făcute cu rea intenție, și asa mai departe.
Vor fi falimente peste falimente și vor fi masuri și împotriva administratorilor, patronilor, care nu își vor mai putea continua activitatea. (raportări crc, înscrieri în baze de date care îți vor interzice sa lucrezi cu statul, și tot felul)
Îți dau un exemplu – firma cu aprox 20 mil euro cifra de afaceri nu a plătit nimic din cota tva din martie pana în prezent băgând banii într-un proiect imobiliar al unui investitor străin. Acesta spune ca va plăti în septembrie. După studierea cu atenție a contractului s-a observat ca penalitățile sunt de 0.02% pe zi de întârziere.
Dacă investitorul considera ca își asuma costul și întârzie, în secunda 2 după termenul de 25 octombrie firma va avea popriri pe toate conturile.
Nu va mai putea plăti oameni, linii de credit, nu va mai putea continua alte proiecte în care e angrenat. Apoi ceilalți beneficiari ii vor aplica penalități, oamenii vor pleca, băncile își vor cere liniile de credit integral, raportare crc. Faliment.
Înțelegi?
@Ivanov, da, e altceva acum ( a se vedea si raportul +/- ). Din punctul meu de vedere acele datorii catre stat vor trebui esalonate sau sterse cu totul. Altfel nu fac decat sa amane inevitabilul.
„O fi scazand dramatic economia SUA, dar bursa e pe mega crestere”
Cand esti in criza, dar banii sunt aruncati cu sacii din elicopter, esti cam fortat sa faci ceva cu banii cash, nu crezi? Ca devin repede, repede hartie igienica,
Ia vezi unde a ajuns si pretul aurului pe 27 iulie, ca sa intelegi cat de disperati sunt unii sa scape de banutul de hartie.
@zarax – va fi complicata ștergerea datoriilor din perspectiva celor ce au plătit… Ceva eșalonare ar trebui, dar pe 5-7 ani – cu garanții probabil – dar dacă se esaloneaza pe perioada mai mica, va fi presiunea prea mare pe business…
Eu încă sper ca exista 1,2, 3 persoane în guvern care au lucrat într-o afacere „pe bune” și sa cunoască aspectele de mai sus.
Când nu ma pricep pe un domeniu, încerc sa deleg atribuția respectiva unei persoane cu experienta pe nișă respectiva. Îmi dau cu părerea, da, dar decizia nu o iau fără opinia unui specialist.
Poate vor face și cei din guvern asa. Dar la ce masuri iau în ultimul timp… Îmi e greu sa cred. Dar încă sper! 😁
@Ivanov
Daca ar fi posibil, ti-as da follow
Ma copilasi… e absolut normal, nu e nimic alarmist. Acu s-a incheiat Q2, Q2 in care atat Germania cat si US au avut cam o treime din economie inchisa, din cauza de covid. Evident – in pula mea – ca s-a inregistrat o scadere economica importanta. Asta nu inseamna ca ne ia mama dracului (bine, nici nu inseamna ca e totul roz si frumos), iar pe Q3 vor fi cu totul si cu totul alte date.
Ce nu inteleg eu e presa „de bussiness” „financiara” cum se panicheaza si urla ca vai, economia US a scazut cu 30%, de te intrebi ce pula mea de presa financiara e asta. Plm, daca era asa, din senin, da, era grav si ar fi fost normal ca toti sa se panicheze, dar stiind ca o groaza de firme/magazine/restaurante/etc au fost inchise fortat (si care acum s-au redeschis) stim si motivele pentru care Q2 a fost pe 30% scadere. Si nu, nu vine apocalipsa.
Daca dam deoparte dificultatile unora de intelegere a prezumtivului, vad ca pe fond absolut toti suntem de acord, chiar argumentat: 1. economia scade, 2. bursa creste, 3. exista optimism si 4. exista bani de bagat in actiuni.
@sabotor
se panicheaza pt ca nu exista o revenire la fel de rapida la nivelul dinainte. crezi ca atunci cand nu mai e lockdown, hop, +50%?
@S
Pai e prea devreme sa zici ca „vai, n-a sarit inapoi la acelasi nivel ca inainte de pandemie” din moment ce inca exista niste restrictii. Dar, ca sa-ti faci o idee despre cum merge treaba, uita-te cate restaurante/baruri/magazine/firme au dat faliment/s-au inchis/nu s-au mai deschis dupa relaxare. Cu cateva exceptii, deja e aproape inapoi la normal – malurile sunt pline, oamenii s-au ingramadit sa mearga in concedii, fabricile merg in continuare, nici un faliment rasunator (in genul alora din 2008).
Bun, inca e devreme de facut previziuni, mai ales ca se pare ca ne indreptam spre o noua perioada cu restrictii, dar deocamdata situatia se prezinta destul de ok. Si tocmai de aia zic, ziarele financiare proroocesc apocalipsa, ca vezi dom’le, cea mai mare scadere economica ever. Si ar fi fost, daca toata industria care a fost inchisa fortat ar fi ramas inchisa pururi. Dar, surpriza, s-a deschis inapoi. Si d-aia cred ca iti trebuie destul de putina minte ca sa nu intelegi ca da, a fost o scadere, dar e cauzata de o chestie temporara (restrictiile impuse), care a fost eliminata – spre deosebire de criza din 2008, cand cauza crizei nu putea fi inlaturata de guvern printr-o lege.
of, of, fals sentiment de siguranta economica, inainte de furtuna.
malluri pline, concedii…da, asta in timp ce perioada de lipsa de comenzi sau comenzi scazute se prelungeste. oameni cu bani sau neafectati sunt cat sa umple niste malluri, dar…tu esti tot timpul intr-un mall ca sa stii exact? poate inainte erau mai multe perioade in care era plin, poate inainte se cumpara mai mult. de aia restrictii care se afecteze economia o sa se mai ia foarte foarte greu la noi. suntem prea in buda.
oricum, eu vorbeam de america, unde aia 32% sunt foarte greu de recuperat repede. multe firme nu au supravietuit sau trebuie sa-si restranga activitatea ca sa o faca. iar in america lockdown-urile si alte restrictii au o predictibilitate mult mai mica decat la noi. scaderea a fost abrupta, dar revenirea nu are cum sa fie doar ca pocnesti din degete, cand actorii care trebuie sa o faca s-au imputinat sau au saracit sau au mai putini clienti (ca au saracit, au disparut, sunt precauti sau speriati). multi fani ai lockdownurilor aveati impresia ca doar ingheata toata lumea o perioada, iar apoi se dezgheata la fel de repede, ca si cand ni s-ar fi intamplat nimic. ca intr-un sf.
va fi prapad si va dura foarte mult. nici in 2035 nu cred sa treaca efectele negative a ce a fost anul asta.
@S
Social? Da, masca/distantare vor fi noile norme in urmatorii cativa ani (nu chiar pana-n 2035). Economic? Depinde cum vor fi intampinate urmatoarele valuri (ca vor mai fi) si ce impact vor avea (cati infectati, cati morti) – apropo, presimt ca urmatorul val va da „fatala”, ca toti imbecilii sunt acum convinsi ca nu exista covid, si se strang in turma – dar daca lucrurile merg in continuare in directia de acum (cu relaxarea restrictiilor si tinutul virusului sub control) punem pariu ca-n 2-3 ani toate efectele negative vor fi de mult disparute? Ne intalnim aici la Vali pe blog si vedem cine da berea.
Nu, nu e calmul dinaintea furtunei. Problema e simpla: s-au inchis niste afaceri cu o lege => economia a scazut cu valorile cumulate ale acelor afaceri => rezultate proaste Q2; dupa hopul initial legea a fost inlaturata => afacerile inchise se vor deschide din nou (cele care au dat faliment vor lasa pe altii mai pregatiti sa le ia locul) => economia va creste => rezultate mai bune in viitor.
In US au ramas niste oameni fara job pentru ca asa e sistemul – proprietatul restaurantului inchis si-a dat angajatii afara (ca poate) ca sa minimizeze cheltuielile in perioada cat sta inchis; cand se redeschide ii angajeaza inapoi (sau ii ia pe altii). Ala pus pe tusa 2 luni n-a mai cumparat benzina ca n-avea de ce; nu a mai mancat in oras ca nu avea unde, n-a mai cumparat haine ca n-avea bani; dupa ce e reangajat o sa faca din nou toate chestiile alea.
Comparati mere cu portocale.
Economia Germaniei s-a contractat 34.7% la o rata anualizată (annualized) in Q2 și 10.1% la o rata ne-anualizată (nonannualized) (standardul european de prezentare a creșterilor economice). Comparativ, economia americană S-a contractat 32.9% la o rata anualizată in Q2 și 9.5% la o rata ne-anualizata.
Criza din Amerika si Germanika nu ne afecteaza pe noi (deja vu din 2008).
Stai sa vina rumanul din concediu, injurand ca nu a mai ajuns la greci si a lasat banul la Mamaia.
Il va astepta o surpriza naspa in toamna, pentru ca noi suntem defazati cu cel putin 6 luni.
unde e Tăriceanu, să ne spună că economia duduie?
Depindem forte mult de Germania, multe multinationale din auto au sedii si fabrici la noi. IAr fi cam 20.000 de angajati in domeniu, poate mai mult, numai continental are cam 10.000 in tara (din care 4000-5000 ingineri)
Depindem foarte mult si de america, multe companii din IT de acolo isi iau grosul, asta e mai nasol.
Sunt curios la toamna cati romani vor fi iar prinsi ca si greierele ca nu au facut economii ca ei credeau ca totul si-a revenit, chit ca au avut 6 luni la dispozitie sa mai stranga (bani nu hartie igienica).
Tariceanu isi pregateste revenirea, pe margine asteapta si generalul izmenar Oprea…..Basescu candidat la PMB, Ponta pe afise stradale…numai deja vu-uri
Catu e noul Tăriceanu, acum câteva săptămâni zicea că economia duduie.
Smecheria aia cu legumele e de foarte multi ani cam pe toate drumurile patriei, doar statul se face ca nu o vede.
Si in piete e la fel, aceeasi colorati vand marfa facand profit pe spatele celor care muncesc cu adevarat. De ceva timp s-au mai smecherit si pun „babute” sau „mosi” sa vanda, ca sa para totul mai autentic
Deci „coloratii” au creat un loc de munca! Tu cate ai creat?
Adica pentru ei, pentru colorati?
Sper ca nu te referi la taranii care le cultiva.
Ei sunt doar cei care nu au reusit sa se adapteze (prin crearea intregului lant producator-vanzator) si altii profita si culeg roadele muncii lor.
Si referitor la intrebarea ta, cred ca am creat niste locuri de munca avand in vedere ca muncesc legal, imi platesc impozitele integral si cheltui bani in economia locala.
Ma refeream la baba sau mosu care vinde la taraba. Credeam ca e clar, dar aparent nu era.
Cele mai gustoase roșii mâncate de mine vreodată în acești ani proveneau dintr-un container din portul Constanța, pardon de la niște fermieri în vârstă din Dâmbovița.
nu puneau îngrășământ, ăla era secretul.
Am avut si eu visul rosiilor mega gustoase, am investit vreo 20.000 de lei in treaba asta dupa ce am avut niste rosii fenomenale in gradina anul trecut si am crezut ca rup piata cu ele. Pentru a asigura productia, am facut solar, sa nu imi distruga mana si grindina rosiile, dupa care s-a instalat dezamagirea: gustul rosiilor din solar e mult sub cel al rosiilor facute in camp. Nu exista termen de comparatie, acelasi soi e total diferit in solar, desi sunt crescute tot „bio”, doar cu gunoi de oaie si gainat de pasare, o singura stropire pentru mana si una cu insecticid pentru afide, cand inca nu legasera fruct (asta am aplicat si in camp). Asa ca nu o sa cumparati de niciunde ce cautati voi, rosii cum facea bunica. Cine traieste din vandut legume nu o sa isi asume niciodata riscul de a ramane fara recolta intr-un an, iar cine e dispus sa faca asta nu o sa faca destul pentru a vinde multor oameni. Asta e realitatea, ori iti cresti singur legumele ori te multumesti cu unele inferioare din comert.
@Skyler, de unde ai facut rost de seminte? Banuiesc ca erau mai ‘traditionale’..
Pentru un soi de rosii „uriase”, care se fac de peste 500 de grame si sunt foarte gustoase am luat rasaduri de la o tanti din zona, care le produce din semintele pastrate de ea an de an. Soiul e cam degenerat, creste haotic, dar e productiv (am avut si 11 fructe pe un singur etaj) si cu rosii gustoase, chiar daca e cam sensibil la boli si carente. Pentru lucruri mai exotice le-am scris oamenilor de la Legumeria daca au de vanzare seminte pentru ca rosiile lor sunt extrem de bune si mi-au zis ca nu vand, dar imi pot da pe gratis (frumos din partea lor). De la ei cel mai bun a fost soiul Ananas Portocaliu, dar este extrem de slab productiv, cred ca mai mult de 5 fructe pe planta nu scot.
Am mai cumparat si de la seminteromanestidelegume.ro si sunt multumit de soiul blue gold, pe langa faptul ca au un aspect exotic, in doua culori, sunt dulci si gustoase, printre cele mai bune pe care le am.
Un singur hibrid am pus anul acesta, Country Taste F1, face niste rosii mari, perfecte dpdv vizual, foarte rezistente la boli, isi pastreaza textura bine, dar nu sunt cu mult peste gustul celor din piata.
Sunt in cautarea unor seminte de rosii cherry dulci, am avut anul trecut o singura planta si nu am reusit sa le inmultesc, mi-au murit toate rasadurile. Am luat alte seminte si au gust de supermarket.
@Skyler : un soi gustos de rosii „uriase” e inima de bou
@2Du : daca ai access la o piata unde inca se mai vand rosii gustoase, cel mai simplu e sa cumperi cateva kg de rosii f coapte si sa le folosesti semintele in anul urmator
@caprui nu am mai mancat de mai bine de 10 ani niste inima de bou cu gust. Nu stiu unde se mai gasesc alea de le puneau ai mei in copilarie, atunci erau preferatele mele.
@Skyler, sunt unii care incearca sa revitalizeze soiuri vechi de legume intr-o parcela in gradina botanica (bucuresti), nu mai stiu cum ii cheama, poti sa incerci sa-i intrebi si pe ei de seminte.
La videoul cu cel împușcat, atitudinea americanilor: voi fi martorul tău(al politistei) Atitudinea românilor: da ce-a făcut domne, a dat în cap la lume?!
7. Ăia care cumpără de la suedejii de pe drum sunt mai proști decât ei. Când vezi case darapanate în satele alea, iar tu crezi că ăia sunt oameni gospodari ești prea naiv.
Tin minte ca a fost o iarna in care s-a depus zapada cam de inaltimea unui autobuz. Am plecat cu tata pana in Moldova la niste rude deale lu mamaie sa le ducem niste provizii (450KM). Cand am intrat pe curte ne-a intrebat matusa „da ce cautati aici, noi avem de toate. Animale sunt hranite, am sapat poteci pana la animale. Suntem in regula.” Dupa ne-a spus „doar puturosii n-au ce manca in perioada asta”….
(Telefoane mobile nu prea erau pe vremea aia, sau daca erau, erau foarte scumpe)
Oamenii cheltuie bine si pe pandemie, unii n-au servici sau prospecte, dar cheltuie. Sa-mi bag picioru’ daca inteleg cu ce te-ajuta un telefon nou in izolare…
Pe onlyfans au crescut înscrierile, iar fofo trebuie să se vadă bine ca prostu’ să decarteze.
Merg mai bine jocurile. In plus doar fraierii stau in izolare, umbla lumea si se aduna in prostie.
Daca stai sa te gandesti, electronicele devin mai importante pe pandemie. Stai mai mult in casa, asa ca folosesti mai mult aceste echipamente.
8. „Conform legii, cei care nu pot dovedi că mărfurile vândute sunt cultivate și recoltate de pe terenurile în baza cărora au obținut certificatele de producător pot fi amendați de Direcțiile Agricole, cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.”
Ce frumos ar fi sa se infiinteze o autoritate care sa verifice si certificatele celor din piata…. Hmmm, dar parca avem. Totusi de ce nu iau masuri?
Unde sunt aia care cumparau garsoniere in Militari cu 100.000 euro prin anii 2007-2008 si se laudau peste tot ca au facut un deal bun?
Oh, wait!
Burneeeeed!
credit în franci elvețieni?! dă-mi două!!!!
Credit de nevoi personale la o banca, ca sa platesti avansul la alta banca pentru credit imobiliar. Pentru ca „rata e aproape cat chiria”.
Mai tari decat cei care si-au luat in Drumul Taberei gandindu-se ce afacere or sa faca cand se da drumul la metrou ?
Scria Vali despre ce cpm aveu Youtuberii pe US, iti pica fata. Asta apropo de banii de pe net, care se fac in marea majoritate din traficul US.
Acum e jale pe net, de prin aprilie reclama e in buda in US.
In Europa e disparuta, iar in Romania e cautata de multa vreme.
Ideea este ca vad scaderi dramatice pe CPM de la luna la luna, iar luna asta parca au scos serverele din priza.
Imi fac rezerva de distonicalm.
ba, da-o doamne-iarta-ma pe Malvina
din cititoare de prompter, si nici acolo nu excela, a ajuns mare investitoare….
a tăcut și a făcut.
Pun pariu pe cât vreți că următorul prim ministru va fi un fel de Boc, cineva fără nici un viitor politic, care va fi pus acolo să absoarbă șocul.
Să taie salariile, să dea oamenii afară, să facă tot ce trebuie.
După care să fie dat jos violent de toate partidele politice, care vor binele poporului :))
Acuma sunt curios cine o să fie pionul de sacrificiu.
32.9% în T2 e enorm la dimensiunea economiei americane înseamnă 1500-2000 de miliarde de dolari care au dispărut din PIB, în cazul Germaniei e mult puțin având o economie mult mai mica fata de america.
Cred că va dați seama ce avalanșă de împrumuturi va urma, tare mă tem că până in 2021 când va începe planul de relansare al UE nu vor mai fi pe piata 390 miliarde de euro pt a finanța împrumuturile.