Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. +gorbaciov. iliescu ?

    00
    • Iliescu ” Si era in floarea vârstei măi dragă!”

      00
    • Pacat de Gorbaciov, l-a bagat ilici si pe asta in mormant. Gorby e omul cu cel mai mare impact asupra lumii pe care l-am prins noi in viata. Si spre deosebire de 99% din rusi, asta a avut un impact pozitiv. Probabil orice alt sef rus in locul lui trimitea toata planeta la culcare cu nucleare inainte sa permita destramarea fara mari conflicte a colosului de cacat care a fost urss.

      00
    • Are Ilici multe pacate. Ca si Gorbaciov. Probabil inca doarme cu secera și ciocanul sub perna. Dar am si eu intrebare. Stie careva cand s-au semnat cererile formale de aderare la UE si NATO. Doar asa. Ca poate ne dam seama ca suntem prosti si judecata asta de 2 lei e prea superficială si nu suntem asa deștepți pe cat credem.

      00
  2. NOU
    #5

    5. speram ca si actualul

    00
  3. 6. Cand o sa fie si la noi macar un 700 de oiro MWH sa ne amintim din istoria recenta acestei tari si a oamenilor care o locuiesc… „directorii de la SISSE, au achizitionat piese de transformatoare. Nu aveau justificare economica. Firmele au realizat un profit substantial pe o piata de desfacere sigura, cu surse financiare foarte mari. De fapt, au vandut fier vechi la preturi de piese noi. Nu aveau nici o eficienta pentru societatea la care livrau marfa. Provenienta era greu de descoperit pentru ca erau facturi facute de societati fantoma. In realitate, totul era o modalitate de a parazita o societate cu capital de stat” eu zic sa ii prindem pe astia si sa ii punem sa pedaleze ca hamsterii sa ne produca curent…

    00
  4. 7. mă uitam ieri la o discuție pe forexfactory despre gazul rusesc care ba vine, ba nu vine, și traderii (care de bine, de rău cunosc câte ceva despre piața energiei) au ajuns la un consens – și anume că nimeni nu are habar (mă rog, informația nu este accesibilă la nivelul ăsta), de fapt, cât gaz trimite Rusia spre Europa. o conferință de presă a NorthStream AG a decurs cam așa:

    oficial: ieri, prin NorthSteam, Gazprom a livrat x,yy mil. mc, ceea ce înseamnă cam 12% din capacitatea conductei;
    jurnalist: bine, dar efectiv câți mc de gaz au ajuns ieri la terminalul de la Lubmin?
    oficial: v-am răspuns deja. Gazprom a redus livrările până la 12% din capacitatea conductei.

    jurnalistul nu era în situația de a întinde coarda – așa că a lăsat-o moartă. simplu: pe lângă Gazprom, ale cărui livrări sunt atent urmărite de toată planeta, mai există o puzderie de operatori privați europeni (lituanieni, maghiari, olandezi, elvețieni) în legătură cu care nu este deloc public cât gaz aduc și cine îl cumpără.

    și atunci, dacă efectiv în Europa ajunge tot atâta gaz cât ajungea și anul trecut (cât poate fizic să transporte conducta pe timpul verii), de ce și de unde prețurile astea aberante? are sens să pariezi pe o scădere abruptă a prețurilor tocmai fiindcă gluma nu poate ține la nesfârșit? still unclear. we have to wait and see what happens next.

    00
    • Fleosc, sunt date foarte publice… si cele care conteaza cel mai mult in clipa asta sunt doua la numar 1. ce flow de gaze exista prin conducte si 2. cat au inmagazinat statele UE. La primul punct, aparuse un grafic interesant acum cateva zile cum ca Germania a avut record de intrari de gaze in tara cu importuri la minim istoric din Rusia, deci incurajator, s-au putut gasi surse. Apoi, in al doilea rand, statele o sa ajunga cu rezerve mult mai mari ca % din capacitate versus 2021 (cand Rusia incepuse deja sa se joace cu conductele), deci tot de bine…

      Eu cred ca e destul de posibil ca pretul la gaze sa scada destul de dramatic in saptamanile urmatoare, chiar as incerca sa shortez ceva pe planul asta…

      00
    • păi, tocmai asta-i ideea. Germania cumpără de la tot felul de operatori care nu sunt Gazprom (sau în oricare alt fel, în mod neechivoc Moscow related)- dar, fizic, cumpără gazul care circulă prin NorthStream 1. nu ai de unde aduce din altă parte cantități semnificative.

      00
    • e o discuție „tehnică” care trece mult deasupra capului meu. traderii spun că softul care generează prețul se „așteaptă” ca odată cu creșterea prețurilor dincolo de anumite nivele, să apară vânzătorii. or, anomalia apare dat fiind că cei care înmagazinează gazul sunt guvernele, care nu au intenția să-l vândă, indiferent de preț. piața nu funcționează fiindcă deocamdată toți cumpără și stochează.

      00
    • „chiar as incerca sa shortez ceva pe planul asta…” din înțelepciunea populară: the markets can remain irrational longer than you can remain solvent.

      00
    • Singurul short cu care sunt de acord e viața conducătorilor 🤞

      00
    • Nu inteleg cum poti transporta gazul altfel decat prin conducte si pe nave… in ambele cazuri este evidenta originea si ar fi evident daca DE au important din Rusia au ba… si nu au importat din Rusia, importurile rusesti au fost in august sub 10% din total…

      Cat despre irationalitatea pietelor, adevarat, tocmai de-asta nu ma joc cu sume mari cand/daca fac pariuri de genul asta, 5-10% din portofoliu si putina atentie ca sa limitez pierderile in caz ca gresesc…

      00
    • păi, Germania cumpără gazul din Andora. care îl cumpără din Lituania. care tocmai a deschis un punct de lucru la SanktPetersburg, și ăla vinde. deci, tehnic, Germania cumpără din Europa.

      sincer, nu ai ce matematica vieții să aplici pe niște informații de propagandă (zic și eu, o fi vreun motiv pentru care toate datele oficiale sunt gratis, la îndemâna oricui). e ca la păcănele: ai 50% șanse să ghicești următoarea mișcare din piață; nu poate fi decât în sus sau în jos.

      00
    • 1. Datele oficiale sunt gratis si disponibile de mult timp, nu e nici o conspiratie… asa functioneaza in democratii…

      2. Am dubii serioase ca daca Germania ar fi facut asa ceva nu s-ar fi sesizat propaganda ruseasca atat de serioasa… grosul cresterii importurilor vine din Olanda (terminal LNG), Norvegia + alte tari (preponderent tari nord-africane). Deci tot nu functioneaza argumentul…

      https://pbs.twimg.com/media/FbMmM8DWQAELhHp?format=jpg&name=900×900

      00
    • păi, o să iasă un fel de ping-pong cu informații livrate de tot felul de democrații:

      The Dutch city of The Hague said it asked for an exemption of EU sanctions against Russia, as it struggles to find a replacement for its contract with Gazprom in time. (Reuters, 25.08.22)

      operațiunile nu sunt ilegale, fiindcă nu încalcă niciuna din sancțiunile în vigoare astăzi. sunt, totuși, vag imorale fiindcă, sooner or later, în ruble sau orice altceva, tot la trezoreria de la Moscova ajung.

      00
  5. Stirea cu Chirica e „marca inregistrata” a celor de la ReporterIS si a lui Gabriel Gachi, asa ca ar fi fost frumos sa pui stirea originala nu cea preluata. Deasemenea, asa cum Vrancea il are pe Oancea, sudul pe Vanghele, Clujul pe Alexa..tot estul il are pe Gabi. Sa nu itam ca de la el a pornit si afacerea lui Alexe cu tabla, Chirica, etc.

    00
  6. 3. populatia imbatraneste, sunt mai multi batrani, romanii nu prea se reproduc. Si totusi nu sunt locuri in crese / gradinite / scoli.

    00
    • Si al 2-lea punct la ce kkt tot vor populatie mai mare? pana acum toate tarile cu populatie mare o duc de kkt, cu exceptia sua dar nici acolo nu-i grozav.

      00
    • Pentru ca toti s-au mutat in orasele mari si nu s-a mai construit infrastructura de educatie acolo. In sate si orase mici, unde nu mai sunt copii, acolo chiar s-au inchis scoli si gradinite.

      @Nix Pentru ca populatia mai mare inseamna crestere economica. Japonia tot stagneaza de 20 de ani pentru ca au natalitate redusa si refuza cu vehementa imigratia. Automatizarea si eficienta nu poate substituii in totalitate natalitatea crescuta.

      00
    • @Razvan pai normal ca nu poate cand tu vrei sclavi nu oameni independenti, altfel eu sunt de parere ca suntem chiar prea multi cu cateva miliarde, iar populatia batrana nu reprezinta niciun fel de problema, problema e la cei care au controlul dar vor mai mult.
      La fel ca putin, problema nu exista daca nu vrei cu tot dinadinsul sa o creezi, e usor sa dai vina pe altii cand tocmai tu esti parte din problema.

      00
  7. 3. „în anul 2021 […] numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu puţin peste 16.000 persoane”

    Doar 16.000?
    Expati care cititi pe-aici, pe voi la referendum v-a trecut familia (sau v-ati trecut voi) ca locuind in Romania?

    00
  8. # 4 Trista ziua de marți, 29 mai 1453. Turcii bateau la portile Constantinopolului iar in cetate conducatorii aveau un seminar cu titlul „Ce fel de sex au ingerii”. Dupa cucerire imperiul Otoman a sapat la greu pana au desavarsit stramtoarea Dardanele. De aceea isi permit sa mareasca taxele de trecere :))) Istoria se repeta. La Bruxelles, noul Constantinopol, neo marxistii transgenderi discuta despre impactul flatulentelor de vaca asupra mediului. Tocmai au aprobat obligatia de a se oferi tampoane gratuite in fabrici si uzine birouri si magazine. Lupta mea nu a fost in zadar. Ghici cine bate la portile Bruxelles ului?

    00
    • Hai, da-le mai scurte! Nu era la Constantinopol, era la Roma, nu erau turci, erau gotii, cat despre cuvantul „seminar”… ai potrivit si tu cu ce avea-i la indemana. Puteai alege „conclav”, nu era adecvat pt ca se discuta la liber despre „sexul ingerilor”… macar ai ales seminar si nu meeting sau briefing!
      La portile Bruxelles-ului ( si in general) problema nu e cine bate, problema e cine impunge!!! Raspunsul este: prostia!

      00
    • @Epsilon nu vezi ca Lecter e cacat pe el cand aude de tampoane?

      00
    • In principiu, azi la Bruxelles se discuta ce este o femeie, ca absolventii de Gender Studies (4 ani) nu stiu ce e.

      00
    • E o diferenta, acum noii experti in despicat firu-n patru au facut facultate de Gender Studies si drept rezultat nu mai pot raspunde la intrebarea „ce este o femeie?”.

      00
  9. A luat Buhnici amenda de la CNCD

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile