Știrile zilei – 3 octombrie 2022

  1. Cea mai ieftină motorină
  2. Taxarea profiturilor din energie și limitarea la orele de vârf
  3. Statul are nevoie de bani
  4. Fabrica de zahăr de la Luduș va fi închisă
  5. Un bolovan a căzut peste o mașină, omorând un om
  6. Cronica de tehnologie
  7. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Dintr-un depozit din Russia au disparut 1.500.000 (un milion jumate) de uniforme militare de iarna.
    https://novayagazeta.eu/articles/2022/10/02/where-did-they-disappear-to-russian-local-pm-says-1-5-mln-military-uniforms-are-missing-news

    00
  2. 6 – deci apa nu trece prin ochiurile unei plase

    00
  3. La știrea 4 cu titlurile de stat, asa cum am mai spus, statul are o mare problema în ceea ce privește termenul de rambursare anticipată, în sensul ca dacă ai nevoie de bani inainte de scadenta durează foarte mult – la un amic de-al meu a durat cam o luna și jumătate.

    Adică titlurile de stat sunt ok doar dacă lași banii toată perioada, altfel dacă vrei sa retragi inainte de scadenta pierzi toata dobânda și durează foarte mult sa îți recuperezi banii – pe când la o banca dacă azi desființezi depozitul tot azi primești banii.

    In mod evident dobânda la titlurile de stat este mai mare decât dobânda de la banca, deci eu cred ca statul ar putea atrage extrem de mulți bani – dar acest termen de așteptare foarte mare pentru rambursarea anticipată indeparteaza mulți oamenii – nu înțeleg de ce nu se simplifica procedura, în sensul ca azi îmi cer banii înapoi, tot azi mi-i dai.

    00
    • Pentru ca statul e in urma cu 20 de ani dpdv tehnologie.

      00
    • Dobânzi de 8% pe an dau și băncile la depozite pe 1 an. Deci de ce as da bani unui stat corupt care da peste 100 000 dolari indemnizatie anuala unor bugetari (probabil parte din ei se intorc ca parandarat la șef sau partid) si care tine în ministere câte 2-3 amante/membri de partid,care o freacă sau nici măcar nu vin la muncă, la câte unul care muncește ?
      Nu mi-ai dat adresa de e-mail sa iti trimit „dovada” cu indemnizația de peste 100 000 dolari pt angajat mae cu funcție de execuție…

      00
    • problema este ca daca vrei sa scoti banii anticipat, NU primesti suma pe care ai bagat-o, ci valoarea de pe bursa, care din ce am vazut, e la jumatate la ce am bagat eu anul trecut.

      00
    • Daca statul plateste dobanda de 8-10%, inseamna ca inflatia va fi undeva pe la vreo 13%.

      00
    • @car Nu ti-a dat mailul deoarece Mirel cel mai probabil este la randul lui bugetar (in particular la MAE si el) cu salariu mult mai mic decat respectivul, si contempland la informatia adusa de tine a ajuns in primul stadiu de grief, adica cel de denial deoarece i s-a spus pana in prezent ca e baiat bun, face treaba minunata si ca asta e tot ce se poate face pentru el pe moment din cauza bugetului restrans. Iar Mirel crede ca tot ce zboara se mananca.

      00
    • @car, tu depui banii in cont de economii la banca cu 8% dobanda, banca ii ia si cumpara titluri de stat cu dobanda 10%. :)) cum crezi ca banca iti da tie 8%.

      00
    • @Car
      Simplifici extrem de mult lucrurile, astfel ca omiti unele aspecte si ajungi la concluzii eronate.

      Prima problema este ca la dobânda de 8% pentru titlurile de stat nu plătești impozit, iar pentru dobânda de la banca plătești 10% impozit.

      La un calcul efectiv:
      -10.000 lei depuși ca titluri de stat cu 8% dobânda- la finalul anului ai 800 lei dobânda;
      -aceeași suma de 10.000 lei depusa la o banca cu 8% dobânda- la finalul anului ai 800 lei dobânda, dar banca retine 10% din aceasta suma ca impozit – adică dobânda efectiva este 720 lei.

      Adică cei 8% dobânda la titluri de stat sunt echivalentul unei dobânzi de 9% la o banca obișnuită- câte bănci au dobânzi de 9% ?????

      Este greu sa găsești o banca la care dobânda sa fie mai mare de 9% – majoritatea au sub aceasta valoare iar bănci gen TBI Bank care au depozite cu dobânzi mai mari nu sunt prea răspândite în țară.

      Referitor la faptul ca nu cumperi titluri de stat deoarece astfel dai banii tai unui stat corupt- nu prea am ce sa zic, cred ca pur și simplu nu înțelegi mecanismul titlurilor de stat – adică este adevărat ca tu dai niște bani cu care cumperi titlurile de stat, dar la finalul anului statul îți dă banii înapoi + dobânda, adică banii tai nu rămân la stat pentru totdeauna.

      00
    • Ok, deci extrapoland, contribuțiile lunare din brut-ul meu la pilonul I de pensii, sunt investite eficient de statul român, astfel încât când voi ieși la pensie voi avea o pensie apropiată ca valoare de media salariilor mele de-a lungul vieții active ? Sau va fi undeva pe la 20% , ca se fura banii si se dau indemnizații imense și se angajează amante ? Sau nici măcar nu voi mai prinde noile vârste de pensionare duse pe la 70 de ani ? Că sistemul medical de stat e muci ? Cu toate astea, zici sa iau titluri de la acest stat ? Aham…uite acum,ma grăbesc…

      00
    • @Mirel ideea era de principiu. Ca imprumuti bani, chiar si cu o dobanda de 8%, unui stat corupt care-i va folosi in scopuri dubioase.

      00
    • Pensia de la pilonul I nu are componenta investitionala, este strict legata de salariul mediu pe economie (deocamdata) si de inflatie.

      Anual se indexeaza cu 100% valoarea inflatiei plus 45% din cresterea salariului mediu pe anul precedent.

      Procentul 45% scade cu 5% in fiecare an, astfel din 2030, pensia va fi indexata doar cu inflatia in fiecare an.

      Legea a fost modificata pe neve in 2021, inainte pensia era strict legata de salariul mediu pe economie, asa cum functioneaza siatemul francez din care s-a inspirat.

      00
  4. Brunetele par a fi mai degrabă șatene :)

    00
  5. 6. Cica nefericitul se intorcea de la Arsenie Boca. Cam naspa contextul, o sa pice rau afacerii din spatele barbosului.

    00
  6. 5 – Presupun ca nu este un caz similar cu cel de la Oradea, unde managementul romanesc a pus fabrica pe butuci.
    A fost in faliment, au venit nemtii, au pus-o pe picioare, si apoi au lasat managerii romani la butoane. Praf si pulbere.

    00
  7. 5. Neglijența CIA a pus în pericol viața spionilor care activau în Iran. […] Iranul a interceptat mesajele, a identificat și capturat spionii, care au fost torturați și chiar uciși.

    Cred ca a facut mai mult decat sa le puna viata in pericol daca sunt deja morti…

    00
  8. Iaca si o stire care nu e din timesnewroman: „Președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar.”

    Premierul Ciuca n-a putut sa ajunga la deschiderea asta, ca avea niste treburi la guvern.

    00
    • Omul are un umor sec …

      00
    • Pe saracii studenti o sa-i frece aiurea profesorii la icre cu turnitin-ul anul asta la licenta mai ceva decat in anii precedenti.

      Baietii cu relatii vor veni in continuare cu lucrarile plagiate >50%. Iar de la anul se revine la business as usual. :)

      00
  9. Stirea cu fabrica de zahar nu e ceva nou …eu sunt din Ludus si era vb deja de 2 ani ca se inchide.Firma mama din Franta au pus un pret de vanzare 150 milioane de euro.Statul roman il va cumpara…aici era vb de o intreaga afacere.Tatal meu a lucrat de 25 de ani la ei cand a aflat ca se inchide si-a cautat de lucru…Salariile erau foarte proaste gen 2500RON si lucrai 12 ore…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile