Știrile zilei – 3 ianuarie 2022

  1. Nori . Roșu . Alb . RozAlb . Șarpe . Brunetă . Lumini . Port . Blondă . Roșcată
  2. Cresc dobânzile la credite
  3. Intră în vigoare legea copiilor
  4. Mașinile second hand
  5. Evoluția vine din exploatare
  6. China are probleme cu apa potabilă
  7. De ce avem nevoie de asigurări și legea chiriilor
  8. Rezidențial nou, cumpărați repede
  9. Ultimul sondaj politic: AUR crește, USR scade
  10. Legea învelirii legumelor în plastic
  11. 1 trilion anul trecut
  12. Păi și n-are dreptate? Măcar cu ea știm cum stăm…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Asta din Franța cu „interzicerea ambalării fructelor și legumelor în plastic e ceva revoluționar” mi se pare absolut penibil. Nu frate, nu e revoluționar, e fucking revenirea la ceea ce era înainte!!?? Astora care vorbesc asa parca li s-a șters memoria de acum 15-20 de ani.
    Nu o sa uit senzația de frustrare resimțită în hipermarketurile englezești, unde absolut TOTUL era tras în plastic. Și, evident, de multe ori ajungeam acasă cu niște fructe și legume care nu miroseau a nimic și și gustul era la fel, zero.
    Pentru că da, indiferent de ce spun panseluțele, fructele și legumele trebuie sa miroasă a fructe și legume și nu o spun eu, e ceva logic si un criteriu important pentru orice bucătar (bun) spre exemplu.
    Oricum, mai mult plastic ca acolo eu nu mai văzusem pana atunci. A fost prima data când am descoperit mini-pungile de chipsuri băgate într-o altă pungă. Mi se pare noaptea mintii în condițiile în care se zbiară că vai poluare, ca acei producători să vândă asa ceva, iar oamenii chiar să fie încântați de aceea opțiune, ba chiar să caute special respectivele produse…

    00
  2. 3. Eu cred ca cel putin pt o perioada, sa zicem 1-2 ani, pana vor face poate vreun sistem pentru astfel de documente, discutia va fi asa:
    Ai copie la documentul x? Nu? Pai ori faci rost acum de copie si rezolvam acum problema, ori trimitem noi scrisoare la institutia y si asteptam vreo 2 saptamani copia de la ei.

    00
    • Cred că va fi și mai rău: nu un simplu pdf ci copie cu semnătura electronică a funcționarului public de la instituția emitenta.
      Sper să greșesc.

      00
    • am cerut de doua ori detalii de la autoritatile romane in ultimii 3 ani:

      1. prin 2019 am intrebat la politia de frontiera daca pot pleca in Grecia cu pasaport valabil mai putin de 6 luni

      2. anul trecut am trimis pe mail chitanta de la o amenda tot catre politia de frontiera

      de fiecare data, raspunsul era un pdf care continea: mailul initial trimis de mine, printat, cu numar de inregistrare stampilat pe copie, raspunsul printat, cu numar de iesire, stampila de iesire si doua semnaturi cu pixul, scanat si trimis catre mine.

      plm…4 foi printate pentru 2 randuri scrie

      00
    • @Attilla se scoate la imprimanta, se semneaza, se scaneaza inapoi in PDF si trimite pe email…

      00
  3. Aia cu copiile o astept si eu demult. Totusi nu sunt foarte optimist ca o sa reuseasca primariile sa se puna la punct cu logistica documentelor. O sa incerc cand imi expira buletinul, sa nu mai duc nici un fel de act (copie certificat nastere copil, copie sentinta de divort, etc. – de ce dracu’ se cer actele astea pentru buletin?). Sa vad cine face infarct, io sau ei ;-)

    00
    • Sper sa nu se inteleaga din formularea destul de vaga a legii ca regula se aplica doar institutiilor publice centrale, si ca primariile si directiile lor sunt exceptate.
      Sper doar ca deranjul creat de aceasta lege sa duca la trezirea din amortire a functionarilor si la inceperea unui proces de modificare a procedurilor interne, lucru care de fapt trebuia facut de multa vreme. Ceva in genul celebrei comisii de taiat documente, dar care sa ia la puricat si revizuit toate procedurile si circuitele actelor prin institutii si sa propuna actualizarea lor. Asta presupune o reforma si mai profunda, intrucat ar include si modificarea procedurior de audit intern si extern.

      00
  4. 2. La un credit în lei scadent peste 20 de ani creșterea ratei e cam de 11%. Și asta e „decât” începutul. Mai vorbim peste câteva luni poate ani

    00
  5. Asta cu legea copiilor e super misto, dar nu va fi aplicata in conditiile in care nu exista o modalitate sigura de transmitere, gen nu ai vrea ca toata institutia sa aiba acces la documentele tale private pentru ca in general au o singura adresa de email, sau unii dintre functionarii nostri nu stiu sa citeasca emailul, vezi recent faza cu amenintarea cu bomba trimisa pe email si de care si-au dat seama cu cateva ore inainte de eventuala producere a evenimentului. Asa ca e din saga „noi am dat legea, astia sunt naspa ca nu o respecta, dar oricum nu avem cum sa ii sanctionam ca functionari publici, dur-hur!”

    00
  6. NOU
    #16

    3. Pe data de 30 Decembrie, la evidenta populației, pentru schimbarea cărții de identitate expirate mi s-au cerut printre altele, urmatoarele acte:

    – COPIE DUPĂ CARTEA DE IDENTITATE ACTUALA EXPIRATA – act emis tot de ei și pe care oricum îl prezentam in original
    – COPIE DUPĂ CERTIFICATUL DE CĂSĂTORIE – deși nu mi-am schimbat numele și mai mult de atat, ei vedeau deja informațiile astea in calculator ( stiu asta fiindcă se uita in calculator când îmi zicea)

    Nu am avut la mine și m-au trimis acasă, cică sa fac o noua programare. Ma duc din nou acum după 1 Ianuarie tot fără copii după mine sa văd ce motiv mai invoca putorile de la ghișeu.

    00
    • Nu conteaza motivele lor ci timpul tau futut. Ia copiile alea cu tine.

      00
    • Fara copie la certificatul de nastere?

      00
    • Mie imi pare de noaptea mintii motivul pentur care se cere sa ai si certificatul de nastere in original. Ati mai emis pana acum cel putin vreo patru BI/CI pe numele asta!!! Nu v-ati lamurit ca m-am nascut acolo unde scrie in buletin?

      00
    • NOU
      #20

      @Pablo copie și a certificatului de naștere, bineînțeles. Nu e ca și cum dacă am deja buletin, dar este expirat, nu sunt născut deja. Trebuie sa dovedesc ca m-am născut. Nu se poate ca la banca, când îți expira cardul sa ti se emită un nou card cu aceleași date, dar o alta data de expirare. Trebuie sa dovedești ca exiști din prima clipa a vieții pana in prezent. Mai înainte am sunat la ei sa ii întreb dacă se aplica legea, și cică ei sunt administrație locală, nu centrală, deci nu se aplica. Atunci…la ce mai e buna legea asta? Doar pt ANAF? In fine, am sa iau copii după mine la absolut toate actele.

      00
    • Am fost sa imi schimb buletinul acum cativa ani si, pe langa tot ce era listat pe site si la avizier, mi-au cerut si sentinta de … adoptie. Imi mai schimbasem buletinul si in trecut si nu mi-au cerut, asa ca m-am enervat putin si le-am spus ca nefiind afisata nicaieri informatia, eu nu le aduc asa ceva. Asa cum am putut sa precizeze ca in caz de schimbare de sex, trebuie sa aduci nu stiu ce dovada, asa puteau sa precizeze si ca daca esti adoptat, le trebuie dovada aia (am plusat si ca adoptiile probabil sunt in numar mai mare decat schimbarile de sex in Romania pentru ca incepusera cu „nu le putem cuprinde pe toate”). I-am intrebat ce se intampla daca nu o am, daca parintii adoptivi ar fi decis sa ascunda asta de mine, de exemplu. Cata vreme iti apare asta in sistem, e aberant sa imi ceri sa o aduc, mai ales cand nu e afisat nicaieri ca trebuie. Au chemat managerul/directorul si s-a rezolvat, si-au facut singuri rost. De cele mai multe ori se pot descurca, dar nu vor.
      Cunosc si situatia unui coleg care tot primea ori scrisori, ori vizite de la diversi care il cautau pe fostul proprietar din cauza unor probleme cu un credit. Acesta nu doar ca si-a pastrat adresa, dar cand i-a expirat CI-ul, si l-a reinnoit tot acolo. Colegul a mers sa intrebe cum a fost posibil asa ceva din moment ce respectivul nu mai era proprietar de ani de zile si i-au spus ca daca nu poti sa faci dovada unei locuinte, nu au de ales si ti se reinnoieste la fosta… Pe noi ne streseaza cu tot felul de copii si dovezi, iar in cazul altora procedeaza asa.

      00
  7. 8. Oare cate „rezidentiale” sunt construite asa?!

    Probabil sunt si pe aici oameni care au gasit „surprize” la rezidentiale… poate ne dau detalii.

    00
    • Aș putea da, dar ce rost are când vecinii mei sunt ‘happy’ cu lucrurile făcute de mântuială, cu lipsa locurilor de parcare etc…dar să vezi ce mașini și tzoale au…

      00
  8. 7. Așa poate înțeleg unii, care vin și încearcă cu “bos, dar să sărim ‘și noi’ din schemă Airbnb, ca să fie mai ieftin”, de ce-i refuz. Sau poate înțeleg sutele de “operatori” din Brașov care dau la negru NON-stop și, culmea, mai și lucrează la Finanțe sau Direcția Fiscală, la ce riscuri se expun. Mi-am făcut o asigurare scumpă, suplimentară și prefer să nu închiriez, decât să dau la negru. Bine, avantaj eu, că apartamentul e în același imobil și-i țin sub “opservație” pe oaspeți. Sunt tare curios, însă, dacă proprietarul în cauză a închiriat 100% legal.

    00
    • Iar dacă-ți pui NAS la camere, cum e și normal, că altfel nu valorează nimic, neapărat back-up în Cloud sau către un alt NAS din altă locație. Dacă-i duce capul pe ăia, îți iau și NAS-ul sub braț și ai rămas fără filmări.

      00
  9. 7. legi avem dar nu despre asta e vorba in ceea ce s-a intamplat la ala in vila. acolo sigur e o reglare de conturi, nu a platit „taxa de protectie” sau a avut ceva de impartit cu concurenta. doi la mana cine naiba inchiriaza o vila intreaga in centrul capitalei si nu cere un document de identitate? „le-a dat bon fiscal”. ok. cere despagubiri bonului fiscal acum. ceva e putred grav acolo.

    00
    • Aia cu bonul fiscal mi se pare vrăjeală și mie, spusă pentru camere mai mult.

      00
    • chiar dacă ar avea bon fiscal, procesul durează minim 2 ani.

    • Faptul că, cel mai probabil, a închiriat la gri nu înseamnă că nu are dreptul să reclame distrugerea.

      00
    • @Valente: nu despre legitimitatea plangerii lui discutam eu dar daca as putea, celor care se plang de distrugeri si au inchiriat la negru sau gri sau maro sau alta culoare, nu le-as lua plangerile in considerare. ai facut evaziune pentru nu se stie cat timp si acum apelezi la organele statului pe care l-ai ars? nup. rezolva-ti problema altfel.

      00
    • N-a zis nimeni să nu reclame, dar și șansele lui sunt cum sunt în cazul ăsta. Ca să nu mai vorbim că Airbnb/Booking te trimite la plimbare în cazurile astea. Apoi, eu nu zic că Airbnb/Booking, chiar dacă ești corect, n-o să încerce și ăia să-ți dea cât mai puțin, dar cum altfel să normalizăm tot căcatul ăsta de așa zis turism de la noi?

      00
    • Pomeniți atâta despre buking de parcă în articol scrie ceva de ei și de parcă nu ați ști că partea civilă urmează partea penală a situației.

      00
    • O chestie ce mi-a sarit in ochi, in una din poze se vede un perete fals (probabil rigips) distrus dar in spatele lui este o tentativa de beton armat din care este vizibila armatura metalica. Nu sunt inginer structurist dar toata chestia aia pare super prost facuta sau degradata… tofu dreg?

      00
  10. 12. Gabriela Firea spune că va candida pentru funcția de primar al Capitalei
    = Sunt uimit de ce a putut face lipsa de comunicare a actualului primar.
    Are și alte probleme, de pus priorități, de găsit punctele fierbinți, de delegat, dar acest punct e o problemă majoră.

    00
    • Firea a ieșit la presă nu fiindcă Dan tace, asta știam cu toții dinainte.
      Ci fiindcă Ciucu (actual primar S6, președinte PNL București și viitor candidat la PMB) îl atacă des pe Dan ca și cum ar fi secretarul de partid al municipiului București.

      00
    • Ce era să comenteze?

      Comunicatul sârmei e o amenințare voalată celor care lucrează în primărie, să nu ciripească ceva.

      00
    • Zic sa ne pregatim pt Firea presedinte

      00
    • @Pablo hahaha ce nebun esti :))) Nici nu am avut presedinte USL. Sa numarati cati premieri de la PSD a numit in cele 2 mandate. Lasand gluma la o parte, ar fi totusi insuportabil sa o vedem zi de zi pe mahalagioaica asta la televizor. Ar fi tortura.

      00
  11. 6. In opinia mea, India trebuie sa se teama cel mai mult. Rusia va urma, dar probabil peste vreo 20 de ani, chinezii au planuri pe perioade foarte lungi

    00
  12. 3. Intră în vigoare legea copiilor

    – Ok, veniti dupa 3 saptamani dupa acte.
    – 3 saptamani?!?!?
    – Daca aduceti Dvs. copiile atunci 2 zile + taxa de urgenta.

    00
  13. 4. Romanii sunt saraci si aglomerati. De ce le trebuie la toti masini ? Masini sa aibe cine isi permite sa nu aglomereze spatiul public aiurea (parcari scumpe, garaj propriu) si cine isi permite sa nu polueze aiurea (masina sub 10 ani) sau chiar si cine isi permite sa polueze (rable cu taxa de 2-3 ori cat masina).

    00
    • Vio, stiu zeci de masini de pe langa blocuri care se „misca” doar in weekenduri.

      In Romania nu exista alternativa pentru „mers acasa”. Exceptie daca mergi cu trenul la Constanta / Predeal.

      Stiu inclusiv oameni / cupluri cu venituri de 4-5k euro pe luna care au o rabla si pe care o pornesc la 2-3 saptamani cand merg acasa / munte.

      00
  14. Mi-e dor de Fluture. (Sper ca) nu v-ati certat, nu?

    00
  15. Mers la primărie cu originale și copiile aferente, m-au rugat „fetele” să scriu cu pixul pe copii că sint conforme cu originalul și să semnez. Deci nici măcar să confrunte nu-și iau răspunderea, totul e pe cetățean.

    00
    • Gogule, dacă ai făcut tu copiile, tu semnezi că-s conforme. Dacă le făceau ele, în primărie, semnau ele.
      Tu semnezi pt ce a făcut altul?!

      00
    • @AB, era normal asa daca la institutia statului (care o fi aia) te-ai duce doar cu o copie a documentului (nu prezinti originalul). In situatia asta, eu trebuie sa confirm prin semnatura ca este cf. cu originalul.
      Insa aia de la institutiile publice iti cer originalul si copia pentru a le verifica ei. Normal ar trebui sa confirme cu semnatura angajatul statului, ca el verifica documentul in copie care trebuie sa corespunda cu originalul.

      00
    • @AB

      Cât sărăcie costă un Xerox în ziua de azi, să poată lua funcționarul buletinul, să facă o copie el însuși și să pună o ștampilă pe el conform cu originalul și punct. Ce e așa greu? Atâta timp pierdut, atâtea combinații, umblături, semnat, pentru un rahat de xerox.

      Iei unul îl pui în mijlocul instituției, taxează 1 leu xeroxul (deși costă 10 bani) și mai faci și un ban cinstit pe lângă.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube