Știrile zilei – 28 octombrie 2024

  1. Zbaterile astea cu plafonarea prețurilor
    Mi se pare că se negociază ascuns pe undeva și fraierii ies și dau mesaje publice ca să păcălească oamenii.
  2. Prioritățile românilor
    Sunt fix cum vă așteptați.
  3. De aia e plin de mașini de 100K la 7-8 dimineață în weekend
    Sunt bieții patroni care se duc la muncă.
  4. Scrisoare pentru tinerii care visează la dictatură
    Câteva adevăruri uitate de bătrânii nostalgici.
  5. Primul bulevard nou din Capitală din ultimii 30 de ani
    Arată modern și normal.
  6. O să fie răscoală la New York
  7. Reportaj cu românii care muncesc în Belgia
    Ți se rupe sufletul.
  8. Cronica de tehnologie

Săptămâna asta este vacanță școlară, deci mai puține articole.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. 3 – am fost in concediu in Italia anul asta, stat la AirBNB. Vreau sa zic ca m-am plimbat peste 30 min sa gasesc un magazin deschis sa iau paine, lapte, apa. Chiar ma gandeam ce bine e in Romania, am 3 Mega Image-uri si 1 mall walking distance. Dar se pare ca se schimba si la noi. Pana la urma de inteles, nici eu nu vreau sa muncesc duminica, sau daca as face-o as vrea sa fiu remunerat +100%.

    Comentariu apreciat.11611
    • Problema este mult mai grava decat iti inchipui.
      Daca s-ar inchide magazinele duminica, ar fi rascoala.
      Ce faci cu familia pe care acum o scoti sa beleasca ochii la vitrine?
      Mersul la Mall/magazine/supermarket este deja traditie de week-end pentru multe familii din Romania.

      Comentariu apreciat.9325
    • @Bogdan, „…sau daca as face-o as vrea sa fiu remunerat +100%.”
      Tocmai asta e unul din motivele pentru care unii nu vor sa lucreze in weekend. Patronii de supermarketuri nu le platesc dublu orele prestate. Plus salariul minim pe economie.
      Aia mentionati in articol o dau cu lucratul la stat, dar sunt multi care ar lucra in comert, insa asteapta sa fie tratati cum trebuie (in primul rand financiar).

      Comentariu apreciat.794
    • In Italia sunt locuri unde poti linistit sa mori de foame daca mergi nepregatit. Daca ajungi de ex. pe la orele amiezei in Misurina si ti se face foame, ca oricarui om normal, am vesti proaste pentru tine: toate restaurantele sunt inchise, deschid abia seara pe la vreo 7. Magazine deschise nu gasesti, decat pe cele cu suveniruri sau articole sportive. Cu ceva noroc, am descoperit singura sursa de mancare din localitate care putea oferi ceva inainte de apusul soarelui: un restaurant care in mod exceptional era deschis, dar oferea numai pizza. L-am gasit orientandu-ne dupa coada imensa care se formase la intrare, zeci de turisti ca noi asteptand sa se elibereze o masa. Aveau o terasa cu vreo 10 mese pentru o statiune intreaga. Am prins in sfarsit o masa dupa o ora de stat la coada, iar pe cand mancam deja, a venit anuntul fatal pentru ceilalti nenorociti care inca asteptau la intrare: s-a terminat pizza!

      Comentariu apreciat.522
    • @Marin, aia cu bugetarii e o șopârle. Comerțul cu amănuntul nu mai e „de stat” de 30+ ani, zilele libere legale sunt libere pt toate lumea, bugetari, privați, etc, și ar trebui plătite conform legii și „punțile” sunt numa’ pt bugetari (și se recuperează, dar asta e altă discuție), nu dictează statul cum să lucreze privatul, așa că zilele „punte” sunt zile de lucru normale.

      112
    • @Bogdan, scuze, dar în zilele noastre să te plângi că nu știai că „Europa e închisă duminica” ți-o cam meriți.
      Informația e pe toate căile, de la interneți, fb la radio-șanț de ani de zile.

      146
    • @Bogdan – pentru ca toate joburile sunt de luni pana vineri, nimeni si nimic nu exista in weekend – nu ai politie, sanatate, transport, comunicatii, energie, etc.

      201
  2. A spus cineva că pentru cei care regretă comunismul ar trebui să încerce să trăiască că atunci. Să nu folosească apa caldă, să închidă caloriferele și să aibă o mașină mediocră pe viață după 20 de ani de așteptare. Mobilă odată în viață, haine ponosite și încălțăminte de care să tragi cu anii, frica că apropiatul ar putea fi turnător.
    Fără internet, telefoane și alte gadgeturi.
    Și din banii de care dispui să nu poți cumpăra decât ce cumpărai atunci : un litru de ulei de persoană pe lună, jumătate de pachet de unt pe lună, jumătate de franzelă pe zi și carne de proastă calitate doar uneori și doar dacă erai învingător la cozile foamei. O să vadă dintr-o dată că le ajung banii.
    Eu unul care am copilărit în acea perioadă nu îmi amintesc de zilele însorite ci numai de cele cenușii și reci .

    Comentariu apreciat.16412
    • Și neapărat cu 3 ore de TV pe zi, din care 2 dedicate scumpului și iubitului…

      Comentariu apreciat.725
    • asta ar fi fost un format foarte tare de TV sau Internet: „Comunism Express” si ar fi mers de minune acum inainte de alegeri

      Comentariu apreciat.502
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1650
    • @mopri
      Te înșeli: de care fumai? de Sfântul Gheorghe sau de Timișoara? Și cu astea se făcea contrabandă, cu 5 lei pachetul… n-ai, nici chibrite nu găseai … bere, să iei acasă cu ladă nici atat. Bașca îți trebuia lada cu sticle goale curate la schimb. Nimic nu găseai, dar NIMIC, fără cozi și fără șpagă. Poate în unele zone o fi fost mai lejer, dar la mine nu.

      Comentariu apreciat.596
    • Se gaseau Carpati fara filtru si Snagov. Marlboro si Kent erau valuta forte, daca cumva reuseai sa faci rost, le pastrai pentru zile negre (de ex. daca ajungeai la spital si aveai nevoie sa te bage medicul in seama). Unii medici se mai multumeau si cu BT.

      Comentariu apreciat.365
    • Dacă vrei televizor nou, e obligatoriu să iei și o pereche de patine!
      Și muzică doar cu ansamblul „Doina” al Armatei!

      234
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1244
    • Unde pzm animale la plural pe lângă casă?! Cu ce spanac le hrăneai de vreme de orice înseamnă cereală/furaj se cultiva și vindea la stat/prin stat.
      Câteva găini și un porc pe an crescuți cu resturi.
      Poate prin zonele de munte sus de tot (în zona de munte unde locuiau bunicii exista cooperativă) unde nu exista CAP să mai fi avut oamenii animale mari-la plural.
      Și chiar și acolo vițelul trebuia să-l dea la stat, pe cât voia statul să plătească.

      201
    • @N: S-o crezi tu ca puteai creste ce vrei si sa ai carne din belsug. Iti erau numarate animalele, se taiau pe ascuns si se dadea cate un sfert pe unde trebuie ca sa nu fie probleme.

      Lumea „avea de toate” fiindca traia cu foarte putin. O gaina trebuia sa ajunga o luna, nu ca faci 2 supe din ea si arunci resturile. Asta in cazul ala fericit ca puneai mana pe o gaina (deci erai doctor, politist sau ceva important), ca daca era gaina ta aproape sigur cu reuseai sa o tai si s-o folosesti tu toata.

      Si vezi ca un sofer pe TIR castiga mai bine decat majoritatea IT-stilor. Zic si eu, poate, poate intelegi ca invidia asta a ta nu e buna.

      Comentariu apreciat.291
    • Proștilor le place dictatura pentru că și ăia deștepți sunt ținuți la fel de săraci ca ei.

      Creează un fel de sărăcie egalitară în care și inginerul cu 6 ani de facultate conduce aceeași dacie ca și muncitorul de la întreprindere care din 10 șuruburi strică 5 la montaj.

      Iar azi e greu să te uiți la vecinul care câștigă mai mult. Și nu mă refer la aitiști, pentru că cum s-a zis sunt multe meserii în care se câștigă bine, de la instalatori la șoferi de tir, electricieni.

      Chiar azi unul mi-a tuns iarba (sub 40mp), a oprit instalația, a dat cu îngrășământ una alta, sub 1 oră de muncă: 400 ron. A mai făcut asta la 2-3 vecini, în 3 ore a plecat de-aci cu 2000-3000 ron lejer și nu știu dacă era ora de prânz. Da știu, costuri: mașină, taxe, niște utilaje mai acătări. Are o dubiță SH, nimic special. Omul e relaxat. Cred că are și job part time, face asta doar extra, că e pasionat și se pricepe.

      Atunci era mai simplu, nu erau din ăștia liberi întreprinzători, îi băga statul pe toți la întreprindere la bandă.

      Comentariu apreciat.381
    • ^comentarii lasate de oameni care au cumparat apartamente la 20k dolari si se fac ca nu vad cum mobilitatea sociala nu mai e ca atunci cand erau ei tineri. Asta in timp ce se inchide incet si fereastra de reconversie profesionala spre IT.

      1014
    • @N

      Pe cuvântul meu că ești special. 20k dolari? Bun, de-acord, dar zi șefule cât erau și salariile atunci când erau apartamentele 20k dolari. Cât era inflația? Cât era creditul? Cât era dobânda?

      Că eu țin minte vremurile alea și apartament la 20k dolari își luau doar cei care printr-o minune plecaseră la muncă în străinătate, la sclavagie efectiv (fără forme legale) și veneau cu ăia 20k dolari după vreo 5 ani de foame, nu după 1 an ca azi. Sau cei care lucrau în poziții de șpăgi: doctori, faimoasa gardă financiară, vameși nu mai zic, polițiști, medicii cu pensiile de boală, etc.

      Și conceptul de a lua apartament pe credit garantat cu salariul ca om de rând era ceva absolut SF. Puteai fi inginer. Efectiv țin minte că ni s-a refuzat în 97 credit pentru un televizor color și aveam jumătate din bani dat avans. Astea erau condițiile. Am avut TV alb negru până-n 2002 aproape.

      Auzi la el, ne-am huruzit toți pe apartamente de 20k de dolari…

      Comentariu apreciat.261
    • Cand apartamentele etau 20k salariile erau 200€

    • @N ăștia de care spui ca sunt acum bătrâni și au acaparat tot, tot pe muncă sau profitat de oportunități s au ridicat când erau relativ tineri.

      90
    • Ma rog … am divagat mult. Ce vroiam sa zic e ca plecand de la studiul ala cu tinerii si dictatura, discutia ar trebui sa fie „ce anume i-a facut sa raspunda asa”, si nu sa fie inca un prilej pt fiecare sa repete cu ce traume a ramas de cand era mic.
      Eu doar incercam sa prezint un alt pct de vedere, pt ca asa cum ziceam in primul comentariu vad mult obtuzitate in bula asta, unde oameni la 40-50 de ani deja au pe stanga cine stie cate apartamente date in chirie (chirii la care sa fim seriosi nu o sa le mai dea drumul ever daca sunt la „oras” si nu la porumb), cu o piata unde preturile au luat-o razna si unde legislativul planuieste sa legifereze intrarea pe piata a fondurilor de investii.
      Si aici fiecare isi cosmetizeaza povestea dupa cum crede ca o face mai glamuroasa, faza cu „eram sarac, dar pana 2008 aveam doua apartamente” a fost epica, pt ca ilustreaza mentalitatea prezenta putenic pe aici: mdlpl de astia tineri, eu am reusit atunci, nu ma intereseaza ca preturile sunt cu totul altele acum.

      515
    • @N, nu știu cu cine vorbești cu apartamentele de 20k euro (deși la vremea aia mai degrabă dolari sau poate mărci), eu mi-am luat apartamentul în 2010, cu 53k euro. Mai am vreo 16 ani de plată.

      80
    • Și , înainte de ’89 , nu era vacanță școlară la sfârșit de octombrie să avem motive de pauză la scris. Eu sunt curios de o chestie. Ceaușescu a plătit datoriile prin înfometarea populației, ăștia de azi cum vor plăti ?

      74
    • Si pe tineri ce ii opreste sa faca o rata la un apartament mai mic, dar al lor. Sa mai renunte la aifon si stabacs? Crede cineva ca cei la 40-50 au primit totul pe ochi frumosi fara sacrificii?

      132
    • Am avut colegi care si-au luat apartament cu 25k $, dar aia 25k de atunci erau cam cum sunt 125k acuma. Mi-am luat apartament in 2006, dupa ce am reusit sa strang cateva mii de euro avans, ajutat si de parinti. In perioada aia, tin minte ca ma uitam la un apartament de 35k euro si pana sa pun la un loc banii de avans, in doua luni s-a facut 49k. Salariul il aveam de vreo 500 sau 600 euro, dupa vreo 5 ani de IT. Incepusem cu 300DM pe luna, adica 150 de euro. N-a fost nici pe departe usor, dar totusi am avut noroc ca IT-ul a crescut mai repede decat inflatia. Azi-maine le vine copiilor mei vremea sa-si faca un rost, si sincer nu cred ca le va fi mai usor decat mi-a fost mie. Dar cu toate astea, ce pot sa spun sigur e ca o dictatura nu i-ar ajuta cu nimic. Decat daca eventual ar fi ei dictatorii.

      111
    • @Mopri , simplu cu alte împrumuturi!

      21
  3. 2. Este posibil să fie așa dar poate am avea mari surprize dacă ar fi fiscalizate toate meditațiile!

    189
  4. 1. E foarte greu de aplicat asaceva si o sa vedeti ca doar firmele foarte mari vor ramane cu marfa la raft, pentru ca ei controleaza mare parte din lantul logistic.

    2. Bautura si tigarile sunt vicii extrem de taxate de statul roman.
    Daca deodata romanii s-ar lasa de ele, ar fi un dezastru la buget, mai ales la cel de sanatate.

    3. Da, e plin de patroni de mici magazine cu masini de 100k
    Majoritatea firmeleor romanesti se zbat sa plateasca taxele salariale si supravietuiesc prin credit furnizor, dar problema este ca patronul are rata la leasing 500 EUR! E un bampir!

    4. Manipulare si disperare.
    Suntem invatati sa speram la solutii simple si rapide. Ele nu exista in viata reala.
    Lipsa de educatie si continua proslavire a trecutului istoric mizer.

    5. Da, zici ca l-au taiat prin munti, atat de mult a durat.
    Tot rahatul asta e din cauza legislatiei proaste si birocratiei excesive, care blocheaza inclusiv statul.

    7. Munca e grea maica!
    Problema este ca cei putin cei care traiesc de 20 de ani in orase au uitat complet asta si au asteptari nerealiste despre civilizatia si economia romaneasca. Toti viseaza sa devina itisti si ei sunt specialisti in Insta/tiktok.

    120
  5. 1. Cu toata plafonarea preturilor, marile retele de magazine au facut profit, si nu unul mic.

    Comentariu apreciat.405
    • Se poate aplica si la punctul 3, unde d-l Feliciu Paraschiv se plange ca nu gaseste angajati in conditiile in care fata de acum 2 ani, profitul lui a crescut de aproape 9 ori.
      Oare daca ar creste salariile, i-ar fi la fel de greu sa gaseasca angajati?
      Asta in conditiile in care vedem ca si-ar permite sa faca asta, fara ca lantul lui de magazine sa intre in faliment.

      170
  6. Și totuși, simt că lipsește ceva de la știrile de azi.

    Indecis. Tu ce zici?265
  7. @4
    Unii tineri deja au inceput sa puna si in practica, cantand un frumos LMA doamnei Lipa.

    Link:
    https://www.cotidianul.ro/ca-pe-vremea-lui-ceausescu-si-astazi/

    60
  8. 5. Din toate stirile despre drumuri din Romania lipseste o harta din care sa intelegi unde este acel drum. Da, pot sa caut, dar te-ai astepta ca informatia sa faca parte din setul de informatii esentiale din stire.
    Presupun ca stirea este doar un comunicat de presa si e o cerinta sa nu reduci realizarea punand-o la scara sectorului 6.

    90
  9. As vrea sa las si eu un comentariu la ‘reportajul’ care e publicitate mascata la firma aia din Belgia. Paragraful care imi ridica tensiunea este urmatorul – ”Lucian Năstase, 56 de ani, este printre cei mai în vârstă muncitori de la firma Roteam. Nu întâlnești prea des bărbați de 50-60 de ani pe șantiere – 10-11 ore de muncă pe zi, șase zile pe săptămână în frig, vânt sau soare, trezirea la patru-cinci dimineața, naveta și efortul fizic te consumă”.

    10-11 ore x 6 zile da intre 60-66 ore PE SAPTAMANA. Nu stiu cum sunt lucrurile in Belgia si sincer nici nu mai stiu cum sunt in Romania dar stiu 100% cum sunt in Franta. Sunt angajator in FR si daca zoso vrea pot sa ii scriu cateva lucruri despre lucrurile bune/proaste de acolo.

    Dar revenind la oile noastre ce face aceasta firma superba ar fi ILEGAL in FR. 35 de ore pe saptamana este programul normal al unui muncitor francez si poate fi extins pana la 45 de ore ( cele 10 extra ore sunt considerate ore suplimentare si sunt platite in plus din ce in ce mai mult ). Dar si astea 45 de ore nu ai voie sa le mentii mai mult de cateva saptamani. Ai o medie de ore pe ultimele 3 luni pe care trebuie sa o respecti daca nu devine si asta ILEGAL.

    Si fix asta e faza care ma scoate din sarite. Oamenii astia sunt efectiv munciti ca sclavii + ca e o prostie imensa dpdv al productivitatii. Am lucrat personal pe santiere in Ro cand eram mai tanar si era aceeasi mizerie 6/7 zile pe saptamana cu 10/11h pe zi si duminica 5h. Va zic ca dupa ce faceai asta cateva saptamani productivitatea ta era o p***. Ajungand sa lucrez in FR programul era reglementat la 8h pe zi 5 zile pe saptamana. Initial radeam ca vai uite prostii astia de franzei sunt lenesi si nu fac nimic … dupa 15 ani de FR si zeci de santiere incepand ca muncitor si ajungand ca sef de entreprise pot sa spun ca sunt de 1000x ori mai destepti ca noi.

    Hei-rupul asta tampit ca daca lucrezi 70 ore e cea mai mare tampenie pe care am vazut-o la romani. Si cred ca si in Belgia e reglementata durata de munca (pentru ca in EU e limitata la 45 de ore pe saptamana parca ).

    Dar nici asta nu ar fi o problema ar putea zice unii daca omul vrea si face. Problema mea vine cand discuti despre salar. Ca la alea 70 de ore pe saptamana omul primeste procentual mai putin decat daca ar lucra 35 (sau hai 45) si sunt 99.99% sigur ca mareata firma plateste salariul pe diurna si ca angajatul are probabil minimum pe economie. Daca face asta … si nu ii plateste direct la negru.

    Am multe de spus pe tema asta si pe teme conexe dar ma opresc aici.

    Comentariu apreciat.350
  10. 6. 230 de arbori? Păi mai mulți a plantat Negoiță pe Vitan colț cu Mihai Bravu (doar pe un colț).

    201
  11. Prin ’93 a plecat si taica-miu in Italia fara viza cu promisiunea ca merge la mai bine (oricum in tara era dezastru, abia ne descurcam). I-au luat vreo 3 ani sa poata sa lucreze ok chiar daca era meserias bun (tamplar) pentru ca si pe vremea aia se dadeau tepe. Tin minte ca zicea ca merge oriunde doar sa fie romani si albanezi putini (un albanez l-a si injunghiat ca muncea prea mult si vroia patronul sa dea afara din rudele aluia). Au fost ani si mai grei in tara pentru noi, prima oara l-am revazut dupa 7 ani cand am mers eu cu erasmus. Tin minte ca am stat efectiv noaptea aia si am vorbit pana ni se inclestau falcile.

    El a mai stat vreo 20 de ani acolo, dar niciodata familia noastra nu a mai fost la fel, rani adanci, cicatrizate si sentimente care niciodata nu au mai fost spuse. Ca mine sunt multe zeci/sute de mii, asa ca povestea aia de la 7 chiar loveste adanc. Si ce s-a ales din toate sacrificiile astea? Au o casa si cam atat, unde stau ca 2 straini si copiii departe.

    Comentariu apreciat.1335
  12. 2. Cum e aia cu industria pariurilor care distruge cel mai mult viețile oamenilor?

    221
  13. 7 – 34 de ani de conducere fost securistica a Romaniei, care n-a fost in stare sa tina in tara oamenii cinstiti care vor sa munceasca, ci doar p-aia care „se descurca”

    Comentariu apreciat.381
    • Nu a vrut să îi țină în țară pe ăia. Îți dai seama ce ar însemna pentru ei 3 milioane de oameni capabili, buni în meseria lor, independenți de ajutor statal? Dispuși să își asume riscuri și cu resiliență la lipsuri pentru un viitor mai bun? Mulți ar întra în politică și ai vedea usr la +50%.
      Dacă ar vrea ar creea condiții să se întoarcă. Meritocratie. Atât….

      Comentariu apreciat.305
    • @Fisherman: Vezi ca meritocratia e un cuvant rau mai nou. In plus asta ar presupune sa creem oportunitati egale, ceea ce e greu, e de munca.. Noi acum vrem sa limiteze dom’le careva profiturile astea.

      55
    • Meritocrația a fost întotdeauna un cuvânt rău, pentru proști și putori.

      100
  14. 4. Asta pentru ca nu se interzice odată mizeria aia de TikTok și alte rețele sociale prin care se plimbă nestingherite manipulările despre cat de bun este totalitarismul și cat de naspa este occidentul decadent. Când o să realizăm cat de toxice sunt rețelele sociale o să fie prea târziu.

    Comentariu apreciat.347
    • …adica sa interzicem si sa cenzuram, ca intr-o dictatura ca sa nu ajungem o dictatura… pai ce facem coane? ori vrem dictatura, ori vrem libertate, nu poti sa le ai pe amandoua… Nu-ti fa griji, la cat de reglementata e europa, in 10-15 ani ajungem la dictatura, in numele libertatii…

      Indecis. Tu ce zici?1428
    • Asta e mentalitatea românească. Să se interzică, să astupam o gaura pe termen scurt. In loc să investim în educație și în niste programe care sa se axeze fix pe aceste probleme și să învețe populația să evite aceste capcane de fake news, țepe online și gamblingul cu scopul de a face profit pe termen lung.

      Indecis. Tu ce zici?1913
    • @heto.
      Tu confunzi libera exprimare cu internetul. Și până să apară internetul libera exprimare era bine mersi. Nu moare libera exprimare dacă dispar rețelele sociale, stai calm. În plus eu nu am zis să se interzică Facebook sau alte rețele unde chiar dacă exista manipulare, nu se ridică la nivelul TikTok. În schimb da, algoritmul TikTok este făcut să îți pună în fața voalat manipulări ca cele enumerate în comentariul anterior, de aceea consider ca ar trebui interzisa această așa zisa rețea socială care îi manipulează pe tineri iar celelalte rețele sancționate punctual când nu iau măsuri împotriva conturilor de troli.

      Indecis. Tu ce zici?277
    • Tiktok este o unealtă de îndobitocit în masă în slujba Partidului Comunist Chinez.
      Vai, dar să investim în Educație. 6%. Să se fure mai mult.

      La fel, bagă copile în tine Cola și Fast Food și mâncare de nu știți a citi eticheta.
      Poftim și un abonament la sală. Ești gras pentru că nu faci suficientă mișcare.

      Libertatea vine cu responsabilitate. Văd numai adulți liberi.

      224
    • Spune un lucru bun făcut cu ajutorul tictoc. Unul. Campanii pentru vaccinarea obligatorie, cu informații științifice, adunate și dovedite de-a lungul a zeci de ani? Ajutor pentru studiu sau lecții? Orice lucru minimum folositor

      254
    • nu cred ca o companie chineza atat de mare poate permite propagarea de mesaje de manipulare sau minciuni fara sa ia masuri pt stoparea lor. pe cine sa ajute asta?

      09
    • @xtz – eu stiam ca tiktok este pentru provocari si dansuri, in special pentru tipe si tipi care se uita la corpul lor.

      Hai sa presupunem ca X este o prostie – fie el comunism, fie veganism, fie lasat unghii lungi, fie orice alta aberatie – chiar crezi tu ca se poate face o platforma si ceva campanie/algoritm pe acea platforma care sa convinga poporul in masa ca este mai bine asa?

      Si diferenta intre comunism si restul e ca nu merge sa fii singur – trebuie sa fie toti in jurul tau. Vegan poti sa fii pe cont propriu si sa pasti prin curte insa comunisti trebuie sa fim toti, ca nu ai cum sa fii singurul comunist intr-o societate capitalista.

      Iar ce vezi azi la chinezi este mai iute totalitarism, nu comunismul din Romania de pana in 89 – si spre acel totalitarism viseaza multi sa se duca, vezi Orban, Erdogan, si mai nou Trump, care se apucase sa isi puna judecatorii lui prin pozitii cheie si tot asa.

      Aia care vorbesc despre comunism nu vb despre ce era in 89, ei doar isi doresc sa aiba stabilitate, chiar si cu un anumit cost, pentru ca din pacate sunt multi care nu sunt in stare sa se adapteze, sa schimbe joburi, sa faca alte cursuri de calificare, sa puna bani deoparte, etc.

      135
  15. Azi, ora 8+ la un profi Profi:
    – fata, nu mai pot!
    Mi se ridica parul pe maini cand aud ca se dischide usa de la magazin (intra clientii).
    Nu mai pot sa pun marfa la raft, sa vand la casa, sa fac curat, sa bag patiserie la cuptor si sa fac hotdog si senvis!
    Nu mai pot, imi dau demisia saptamana viitoare!

    Si au dreptate. E imens de munca, civilizatia costa enorm.
    La noi in magazine e inca foarte curat vs ce jeg am vazut pe afara.

    Am avut un prieten ce a lucrat cateva luni la Lidl.
    Salariul ala de reclama e cu bonuri, ore suplimentare la maxim, trezit la ora 5 si muncit pana crapi.
    Nu vezi perna cand ajungi acasa.

    Munca e grea epste tot, nu va faceti iluzii.

    Comentariu apreciat.290
  16. 1. mizeria aia de ordonanta este atat de cretina incat ma mira ca nu a iesit inca lumea sa le rupa picioarele idiotilor de la guvern

    30
  17. Încerca acum circa o lună un șofer de Uber să-mi explice cât de bine se trăia pe vremea lui Ceaușescu față de acum.
    Eu am trăit atunci (sunt din 1965), el nu era născut. Spunea că lucruri trăite de mine nu sunt adevărate. :)

    220
  18. 7 – a dat de-a julit…
    franturi de motive pentru care NU am vrut sa plec din tara.
    zi de zi vad asta la cei apropiati care au plecat, dorul nebun de casa ce ti-l inabusi pana la urmatoarea revenire acasa. nici macar nu vor avere, vor doar un trai decent aici.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube