Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

 1. 1. Nici o roșcată și cu pistrui ☹️…

  Indecis. Tu ce zici?339
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 751
  • Dacă recunoști ca nu înțelegi, de ce mai întrebi? Așa, ca să te afli și tu în treaba?

   Comentariu apreciat.313
  • Emma Stone este superba.

   82
 2. 31,8 euro în UE și la 35,6 euro
  Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) și Ungaria (12,8 euro)

  Vai săracii investitori, vai de ei, au crescut salariile în RO și sunt doar de peste 3 ori mai mici în loc să fie de peste 4 ori mai mici. Și asta în medie, că de multe ori sunt în continuare de 5 ori mai mici decât în țara lor și de 4 ori mai mici decât în țările vecine.

  E circ din toate direcțiile. Dacă noi suntem proști normal că o să acceptăm mai puțini bani, că altfel ne-a amenințat neamțul că se apucă el să construiască infrastructură în Africa și se mută acolo cu fabricile, că aia muncesc cu zece cenți pe oră.

  Comentariu apreciat.9113
  • Acceptam salarii mai mici pentru că nu avem alternative reale. Piața muncii e piață, se întâlnesc cererea cu oferta. Prețul (în cazul ăsta salariile oferite) reflectă raportul dintre ele.
   Și asta se reflectă și în ofertele primite pentru joburi in afară României. Pentru că ei știu că nu prea ai de ales la tine, îți oferă salariu mai mic decât cel pe care l-ar da unui vestic, care are alternative.
   Așa cum se dau la noi 500 de euro pakistanezilor, srilankezilor etc

   Comentariu apreciat.4112
  • Nu auzi că a crescut inflația pentru că o angajată carrefour primeste 2500 de lei/luna iar marea majoritate a pensionarilor primesc maxim 1500 de lei /luna. Asta in timp ce avem mii si mii de sinecuri plătite pe salarii uriașe plus pensiile specialilor.
   Vai, s-au indexat pensiile cu 10%. Necăjiții au primit 150 de lei iar specialii cate 2000 de lei.

   Comentariu apreciat.1000
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 2274
  • Problema sunt taxele salariale, care sunt partea nevazuta a icebergului.
   Ele nu sunt simtite de angajat, dar ustura rau angajatorul.
   Spun asta din postura de nemernic vampir care suge sangele boborului.
   Cand vad statul de salarii si costul total injur in fiecare luna.

   Altfel, de ce ai produce/face ceva in Romania din postura de investitor strain? Cand tragi linie se rezuma la bani. Nu e ca si cum am straluci la pregatirea fortei de munca, legislatie prietenoasa sau infrastructura generala.

   Comentariu apreciat.5015
  • Tu preferi sa te fouta in kur de alde Dragnea, Badalau, Oprișan, Stănescu ? Vrei să simți poula de aia bună, românească, naturală ?

   Comentariu apreciat.4112
  • Aia ma fut oricum, dar pana una alta sunt vreo 2 milioane de romani care stau la limita saraciei cu 2000 de lei pe luna.

   Indecis. Tu ce zici?2129
  • Și investitorii străini sunt de vină pentru asta ?

   Indecis. Tu ce zici?2312
  • Pentru salariile mici, da, din moment ce angajatorii cu capital strain reprezinta o mare parte din economia privata.

   Indecis. Tu ce zici?1838
  • @Pasoptistul: de curiozitate, cu cine voteaza cei 2 milioane?

   Indecis. Tu ce zici?2112
  • Pasoptistule, de ce nu faci tu o afacere care sa-si plateasca regeste angajatii?

   Fiindca se poate, sunt afaceri romanesti de succes: Dedeman, RCS, Banca Transilvania, Romaqua, Agricola, Braiconf…

   Am avut chiar si mic.ro sa tina piept harparetilor astia din vest cu hypermarketurile lor, dar a avut grija Patriciu sa ne futa-n cur neaos in stil romanesc dand teapa la toti furnizorii.

   Oricand poti deschide o franciza mega shop & go unde sa iti platesti angajatii regeste.

   Indecis. Tu ce zici?3211
  • punKreas probabil ca de vreo 4 ani, cu AUR :)))

   In general oamenii voteaza cu cei despre care cred ca le „vor da” ce au nevoie.

   Pensionarii cu PSD pentru ca „le dau” pensii mai mari.

   Bugetarii cu PSD si cu PNL pentru ca le garanteaza joburile relativ bine platite in administratie.

   Corporatistii cu USR pentru ca pentru ei nu veniturile sunt problema.

   Oamenii de rand nu prea voteaza pentru ca „sunt toti la fel”.

   Si tot asa…

   1612
  • Ce imi plac mie astia cu „noi suntem prosti ca acceptam bani putini”
   Pana mea, toti vrem salarii mari. Dar trebuie sa mai fie si cineva dispus sa le dea. Ca daca nu e, am de ales intre a face foamea si a accepta ce gasesc.
   Orice firma va oferi cel mai mic salariu la care gaseste oameni dispusi sa vina sa munceasca. Nu gaseste – salariile oferite cresc SAU firma se muta intr-o alta tara, mai ieftina (cum s-a intamplat cu firmele de confectii) SAU firma investeste in diverse automatizari (cum sunt casele self-check).

   245
  • Corect, insa exista si parghia salariului minim pe economia, cu care statul poate jongla, insa cu atentie, previzibil si pe un termen suficient de lung de timp.

   Cand salariul minim va fi macar vreo 700 de euro net, vom putea spune ca am iesit din catastrofa saraciei generalizate in care o treime din salariatii din Romania castiga cele mai mici salarii din Europa dupa Bulgaria.

   Indecis. Tu ce zici?823
  • Rumbu, de ce nu te lasi de whataboutisme tampite ? sunt multe afaceri si romanesti, si straine, care isi platesc angajatii decent sau chiar peste medie.

   Aici discutam despre proportionalitatea investitorilor straini in raport cu salariile de cacat pe care le practica, considerand Romania o plantatie de negrotei, si fraieri ca tine ca le tin isonul.

   Indecis. Tu ce zici?730
  • Pai daca statul roman nu ar mai lua 40% din salariul minim sub forma de contributii si impozite, nu ar fi asa greu sa ajunga aproape de 700 eur. In toate tarile cu apa calda salariile minime sunt scutite total sau partial de taxe.

   235
  • @Pasoptistul: cresterea salariului minim fara o reducere a taxelor este prosteala.
   1. Creste salariul minim = cresc banii pe care ii primeste statul de la angajator
   2. Cresc salariile demnitarilor care sunt calculate pe aceasta baza.

   184
  • punKreas eu cred ca asta e un lucru bun, ca creste nivelul incasarilor la buget o data cu veniturile salariatilor.

   Taxele pe salarii au o destinatie precisa, cel putin in teorie, si anume 25% la pensii, 10% la asigurarile de sanatate si doar 10% e taxa de fraier, impozitul pe venit care si ala in teorie merge la bugetul local.

   Daca le reduci sau le elimini pe primele doua, cine iti va plati pensia peste 20-30 de ani ? Cine te va trata in caz ca patesti ceva ?

   Daca nu ma insel, sugerezi ca cei cu salarii minime sa fie scutiti de taxe, ceea ce ar reprezenta o bomba sociala cu intarziere.

   Da, pe moment toti isi vor vedea salariile dublate, dar pe termen lung nu vad cine ar putea acoperi gaurile cand oamenii aia vor iesi la pensie.

   Chiar si pe termen scurt ar colapsa sistemul de pensii, din moment ce din CAS-ul lor se platesc pensiile actuale.

   320
  • rumbu in tarile cu apa calda de care vorbesti exista impozit progresiv care permite recuperarea pierderilor din salariul minim prin taxarea extra a celor cu salarii (mai) mari.

   Taxele pe salarii au o logica, ele sunt folosite pentru plata pensiilor si a serviciilor sociale de baza.

   Nu le poti elimina asa din senin, fara sa asiguri o sursa alternativa, ca i-ai transforma pe toti aia 2-3 milioane in asistati social, sau pensionari speciali.

   Daca tu nu contribui cu nimic, cum te astepti sa incasezi ulterior orice ?

   317
  • @Pasoptistu
   Pana una-alta, datorita investitorilor aia pe care-i blamezi tu ca dau salarii mici a crescut salariul mediu din 2007 si pana acum. In 2007 un salariu de 400 de euro era salariu bun, cu 30% peste salariul mediu; acum salariul mediu (net) e 1000 de euro iar salariul minim e peste 600 de euro, cu 200 de euro mai mult decat salariul ala „bun” din 2007.

   85
  • Sabotor nici vorba, salariul a crescut datorita guvernelor care au fortat cresterile salariilor minime, motiv pentru care si astazi majoritatea salariatilor lucreaza pe 1800 lei net.

   Daca nu crestea minimul din pixul guvernului, stateai si azi pe salarii de 200 de euro oferite cu generozitate de marele investitor.

   Si nu-i blamez, chiar asta fac.

   Nu mai tarziu de ieri era la stiri Carrefour si ditamati greva sindicatelor pentru salariile de cacat pe care le ofera.

   17 lei sporul de lucru in weekend, bataie de joc.

   513
  • Sabotor nici vorba, salariul a crescut datorita guvernelor care au fortat cresterile salariilor minime

   Asta e o tampenie. Nu datorita salariului minim de x euro ia un ITst mediu in Romania x*5 euro. Nu, corporatiile alea care angajeaza ITsti au sarit cu salariul ala pentru ca altfel nu gaseau pe cine sa angajeze pentru mai putin (traiasca UE si internetul)

   motiv pentru care si astazi majoritatea salariatilor lucreaza pe 1800 lei net.

   Alta tampenie. Salariul minim in momentul de fata e 2000 de lei net. Iar salariul mediu net e 5000 de lei.

   Daca nu crestea minimul din pixul guvernului, stateai si azi pe salarii de 200 de euro oferite cu generozitate de marele investitor.

   Nu, si am explicat mai sus de ce. In principiu dupa 2007, multi romani au plecat prin UE, ca deh, una-i sa lucrezi pe 200 de euro si alta e sa lucrezi pe 1500 de euro. Drept urmare, corporatiile (investitorii) alea au crescut salariile, iar salariul mediu net a crescut cam de 5 ori in ultimii 15 ani. Guvernul doar a saltat salariul minim ca sa tina pasul si pentru a creste suma colectata din taxe, pentru ca nimeni nu lucreaza cu adevarat pe salariul minim. Mai ales acu 15 ani era absolut normal sa ai contract de munca pe salariul minim, sa se plateasca putine taxe, iar restul sa-l primesti in plic. Asa ca statul nu crestea salariul minim din dragoste pentru oamenii muncii, ci pentru a colecta mai mult.

   Bun, sa nu ne culcam pe ureche cum ca corporatiile/investitorii maresc salariile angajatilor din dragoste pentru angajati; nu e deloc asa. Investitorii vor profit, cat mai mare si cat mai repede, asa ca vor da salariile cele mai mici cu putinta. Insa salariile alea se reglementeaza pe o piata libera; n-au ajuns firmele de IT sa dea salarii de mii de euro pentru ca statul a marit salariul minim, au ajuns sa faca asta pentru ca nu gaseau destui angajati. Iar cand oferta e mai mica decat cererea, pretul creste.

   66
  • OK, văd că au sărit mulți ca și când aș fi avut pretenția de salarii ca în Germania. Am încercat în principal să atrag atenția că investitorii ăștia bravi, nu prea au unde să meargă mai departe.

   Încearcă sa meargă și în Africa, dar destinațiile vor fi totuși apropiate, Maroc, Egipt, poate Tunisia și Algeria. Era și Libia prin discuții acum jumătate de an. Dar apoi ce mai fac, trec Sahara cu avionul ? Aduc mașinile de la Mogadishu prin canalul Suez ? Sau din Golful Guinea prin Gibraltar ?

   Ucraina e în război, și oricum nu cred că vrea neamțul să-și facă fabrica cu zidul în granița Rusiei. Iar vecinii Ucrainei care nu-s în război sunt în mare parte prieteni buni cu rușii așa că spionaj industrial la greu, de mai mulți bani decât ar economisi cu salariile.

   62
 3. Nu s-a interzis vapatul la interior. Cei de la Euronews sunt analfabeti functionali. S-a interzis vanzarea tigarilor electronice catre minori.

  Indecis. Tu ce zici?3531
  • Daaa, se pare ca titlul nu reflectă conținutul 😳

   134
  • Autorul bea seara târziu :)

   212
  • Ba s-a interzis, au fost redefinite notiunile de tigara si fumat in asa fel incat sa includa si dispozitivele electronice si similare.

   Fumatul era oricum interzis in spatiile inchise/locuri de joaca, doar ca acum include si vapatul/suptul sau ce mai vreti voi.

   Practuc nu e o lege noua, e o modificare a legii existente care nu includea chestiile de mai sus.

   Comentariu apreciat.436
  • Și totuși: „[…] Acestea au fost interzise în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.”

   Deci cine nu citește?

   Comentariu apreciat.330
  • 1. Belește ocheanele mai abitir.

   2. „Analfabeți funcțional”, fără „i”.

   232
  • https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2023/pl765_pr765_23.pdf

   Greseala mea ca stau sa le explic prostilor. Poate va ajuta continutul legii, daca nu ati facut scoala in acelasi loc ca baietii de la euronews.

   811
  • Arkan: „Nu s-a interzis vapatul la interior.”

   Legea, stirea, toti: „[…] Acestea au fost interzise în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.”

   112
  • @Rumbu, acel proiect încă se află în Parlament, nici nu a fost supus votului. Legea care a fost promulgată nu redefinește fumatul. Art. 3 alin. (1): se interzice pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice(…). Deci, fumatul nu include și țigările electronice. Au fost interzise doar în unitățile de învățământ.

   75
  • Arkan, puteai să fii deștept și să fi închis subiectul. Dar nu, insiști. Citește la pagina 3 din documentul pe care l-ai atașat, articolul II, aliniatul 2. După aia, dă-ți o palmă peste frunte. Deșteptule care ești tu deștept.

   95
  • @Marian din ce înțeleg eu, se alătură termenii din document la legea 201/2016, deci toate sunt considerate produse din tutun sau conexe și se aplică ce scrie mai sus.

   31
  • Art. 2 lit. (e prevede că prin fumat se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe. Țigareta are o definiție diferită față cea electronică (ţigaretă – un rulou de tutun învelit în hârtie care poate fi consumat prin intermediul unui proces de combustie). În orice caz, sintagma „în urma arderii” descalifică produsele fără ardere (țigările electronice).

   40
  • Dacă nu ar exista diferența asta, nu ar avea logică ca art. 3 alin. (2) din legea de modificare să includă separat interzicerea în unitățile de învățământ a 𝐟𝐮𝐦𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, precum și 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 ț𝐢𝐠ă𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞, dacă primul l-ar fi inclus pe cel de-al doilea în înțelesul legii. Iar art. 3 alin. (1) a fost modificat doar privind exceptarea tuturor spațiilor de deținere.

   20
 4. Am trimis CV-ul pentru un post online de suport clienți. Compania era americană, una cunoscuta și foarte mare și deși era suport pentru limba română, programul era de noapte, de la ora 23 la ora 8 dimineața.
  Salariu? Undeva la 1000 de dolari, iar din ăștia trebuia să îți plătești singur taxele, deci rămâneai cu vreo 700.
  Dar, prin „undeva la” se înțelegea mai degrabă, sub.
  In condițiile in care am văzut firme de call center din Romania care plătesc salarii de 4000 de lei pe un program normal, de zi.
  Și ăștia nu au fost singurii, că am mai dat de tot felul de firme străine care când vine vorba de Romania, vor să plătească trei lei.
  As putea scrie un mini roman despre mizeriile pe care le-am văzut în perioada asta de când îmi caut loc de muncă.
  Ultimii care m-au amuzat, au fost din Germania, o firma privată de ambulanțe aviatice. Căutau o persoana care sa se ocupe de cazurile de repatriere medicală, calculat costuri, suport client etc.
  Am dat un test de doua ore jumate, după am avut un interviu de 40 de minute și cu ocazia asta am aflat că ar mai urma încă două interviuri, iar în cazul în care treceai de ele, urma o perioada de fuking trei luni de pregătire în Germania…salariul? „Undeva la” 1700 de euro. Salariu care nu mi-a fost comunicat în timpul interviului, însă am găsit un alt anunț de la ei pe internet.
  La fel, tot tu trebuia să te ocupi sa îți plătești taxele, deci la final rămâneai cu un rahat.
  Tipa de la recrutare mi-a spus că doresc colaborare pe termen lung, că de aia baga bani in acea instruire de trei luni….mno, pai pe salariul ăla și ținând cont de responsabilitățile pe care urma să le ai, numai de stat pe termen lung nu era. Asta presupunând că ai fi fost dispus să stai trei luni într-o altă țară.
  Concluzia e că extrem de mulți angajatori au luat-o complet pe ulei, iar aia cu „vai, nu mai vrea lumea să muncească/nu găsim angajați” este o gargară de zile mari.

  40
  • ok, la americani e normă să-și plătească salariatul taxele, dar în Germania firma aia ar fi încercat aceleași cioace?!

   10
 5. 9 – dupa un an de chatgpt, il asteptam pe colegul Cristi sa ne explice el de ce „AI-ul nu o sa faca X niciodata, pentru ca eu fac X de zece ani si stiu ce zic”.

  323
  • Si colegul Alex cu programarea. Ca si el zicea acelasi lucru.

   421
  • Eu pun termopane. Ce zici sa ma simt amenintat de chatgpt?
   Varu este vidanjor.

   Comentariu apreciat.602
  • Relax, faptul că o proastă de la customer support va fi înlocuită de un bot de chat nu e un exemplu care să argumenteze eficiența și inteligența ai-ului. Sunt înlocuiți fix cei mai inutili oameni, cei care nu gândesc, copy pasters.

   Indecis. Tu ce zici?318
  • Si totusi ION nu l-a inlocuit pe Ciolacu si Ciuca, desi parea mai destept.

   Asta cu AI-ul mi-aduce aminte cum acum vreo 30 de ani, toti isi puneau la skill-uri in CV, „utilizare internet”. Probabil acum, toti isi vor pune la skill-uri „utilizare AI”.

   Eu ma joc de ceva timp cu doua chestii: stable diffusion si llm. Concluziile mele sunt urmatoarele:
   – stable diffusion is for porn. 90% din imaginile de pe civitai sunt pornache. Ajuta oamenii ca mine fara talent sa genereze imagini misto, dar am dubii ca va scoate de pe piata designerii, animatorii, pictorii sau alte persoane creative. Sau se pot reprofila, in loc sa creeze imagini propriu-zise, pot crea modele pentru cei fara talent ca mine.
   – pe partea de llm, si aici ma refer la generarea de cod ca asta ma intereseaza, ai-ul este instrument ajutator si atat. Isi face treaba excelent, dar ramane doar ca sugestie, halucineaza la greu cand il scoti din zona de confort care de obicei se rezuma la cod python sau javrascript. Nu am reusit inca sa generez o solutie cap-coada desi m-am distrat facand ingesting nopti intregi cu milioane de linii de cod. Tot ce apare prin stiri ca amenintare ca va inlocui programatorii sunt solutii nisate fara aplicabilitate in viata reala.

   Tehnologia este inca scumpa, am avut un caz real, de scanat si interpretat vreo 35000 de polite de asigurare scrise de mana. S-a ajuns la concluzia ca e mai ieftin sa angajezi 4 studenti part-time sa le „linga”. In plus rata de eroare era mai mare decat greselile potentiale pe care le faceau studentii la introducerea datelor.

   Comentariu apreciat.443
  • Sa zicem ca modelele astea genereaza applicatia cu totul dupa specificatii desi asta e un vis momentan la cat de incurcata e mintea umana. Sa vedem apoi la adaugare de functionalitati noi si mai ales la rezolvat probleme care vor aparea cum se comporta.

   Pentru cineva care are o minima pregatire cu internetul in mana poate face o aplicatie functionala cat de cat. Daca vrei sa o foloseasca mai multi utilizatori, daca vrei sa faci bani din ea, daca vrei sa fie sigura, daca … Daca-urile astea cu variante le poate propune numai cineva care are experienta reala nu pe youtube si alte din astea in proiecte care au avut sau nu succes. E la fel ca la mobila toata lumea daca ar avea scule si materiale ar putea face in mod diy, insa rezultatul final si cum ajungi pana acolo e cu multe materiale stricate, degete vinete, etc. Teoretic exista si CNC, practic trebuie sa ii dai sa pape un plan bun si de acolo incepe montajul care e alta distractie. Nu neg ca sunt si 1% cu talent nativ care cu putina munca reusesc, insa sunt foarte putini.

   33
  • 1. Opt milioane de angajați din Marea Britanie sunt în pericol de a-și pierde slujbele, din cauza inteligenței artificiale, arată un studiu. Deja sunt afectate 11% dintre job-uri, iar fără intervenția guvernului ar putea fi afectate până la 60% dintre job-uri din cauza AI-ului.

   3. Motoarele de căutare bazate pe AI nu sunt, încă, o amenințare adevărată pentru Google, deoarece încă nu înțeleg modul în care utilizatorii folosesc motoarele tradiționale de căutare. AI-ul poate fi bun atunci când se caută un răspuns direct (dacă nu halucinează), dar este mult inferior când vine vorba de găsirea unor site-uri.

   AMUZANT.

   In rest, hai sa vorbim in momentul in care chiar o sa fie dati programatori afara pentru ca AI-ul e mai bun decat ei la generat cod. Ca pana una-alta, AI-ul din zilele noastre nu-i in stare sa ia joburile taximetristilor, da’ voi visati AI facand programe.

   44
  • @Rumbu Stable diffusion deja ia joburile multor artiști din China. Nu produce la specificații, adevărat. Dar ControlNet și LoRA rezolvă vreo 30-40% din problema specificațiilor.

   Ai parțial dreptate, nu AI-ul va fi cauza principală a scăderii numărului de joburi cât va fi contracția economică, cel puțin cea oficială. Lucru care inevitabil duce la creșterea muncii la negru.

   Revenind la AI, mulți nu iau în calcul că nu-i nevoie de respectarea specificațiilor. Un volum enorm de muncă era doar „gunoi comercial”, dar trăiau niște oameni din asta.

   Acum, producătorii de „gunoi comercial” mai au nevoie de numai 20-25% dintre angajații de care aveau nevoie înainte. Pe ideea că a bullșhit job is still a job.

   Slabe șanse ca acel chinez care-și ocupa 8 ore din zi cu desenatul degetului inelar stâng de la picior pe ilustrații, probabil primul din generația lui care nu mai trebuia să prindă ratoni cu lațul în pădure, se va apuca brusc de inginerie electrică în timpul lui „proaspăt eliberat”.

   10
  • Pai exact asta zic, chinezul ala va produce lora-uri pentru inelar, aratator si degetul mic, nu se intoarce la prins ratoni.

   Eventual va lua comenzi custom. Uite, daca ai fantezii cu Sosoaca, nu gasesti niciun lora sau embedding acum. Iar ipadapterul de la controlnet nu are suficiente informatii ca sotul divortat al lui Sosoaca inca nu a publicat pozele alea compromitatoare…

   10
 6. 2. lipsește un ”t”.
  good! put unele d-alea mai rău ca țigările.

  88
  • Dacă te referi la mucurile alea de țigară care sunt încălzite, da, put a picioare nespălate. Dar Vape este altceva, nu sunt cu tutun și au diferite arome (căpșuni, caramel etc.) Acestea nu sunt cu tutun și nu are sens sa fie interzise la interior. Eu la hotel vapez relaxat pt ca nu au treaba cu detectorul de fum.

   02
 7. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 944
  • Ca nefumator, imi dau lacrimile e de bucurie.
   Vrei sa fumezi? Perfect!
   Fa-o in alta parte, eu nu vreau sa fumez ce scoti tu pe nas.

   Comentariu apreciat.4315
  • Bocanila, si eu sunt nefumator, nu despre asta e vorba, ci despre intruziunea statului in mediul privat si in general.

   De ce nu se interzice vanzarea tigarilor daca le e asa de drag de noi ?

   Indecis. Tu ce zici?1928
  • Treaba e ca fumatul si sofatul nu se fac niciodata doar „pe barba ta”

   Indecis. Tu ce zici?228
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 1237
  • Pasopt, tu esti mai special, asa?
   La tine in casa nu vin eu si copiii mei sa mancam si sa ne simtim bine.
   La tine in casa si afara faci ce vrei. Bei, fumezi etc
   Restaurantul nu e la tine acasa.
   Daca ar fi dupa patronii de bodegi, ai platinsi ca te-ai uitat la meniu, ca e IP.

   Indecis. Tu ce zici?269
  • Restaurantul ala e tot o investitie privata, nu e cantina de la caminul studentesc.

   Fiind o afacere privata, proprietate privata, la fel ca la tine acasa, nu crezi ca patronul are dreptul sa decida cine ce face in interior ?

   Iar tu ca client ai deplina decizie de a intra sau nu in acel local ?

   Indecis. Tu ce zici?1639
  • Nu, proprietatea privată care desfășoară activități servicii cu publicul nu are dreptul să aleagă (sa discrimineze) clienții și da, trebuie supervizata de stat.

   Indecis. Tu ce zici?2810
  • Afacerea privata nu alege si nu discrimineaza clientii, nici nu am spus asa ceva. Am spus ca clientii au dreptul sa intre oriunde vor, tocmai pentru ca e (si ar trebui sa fie) fix alegerea lor.

   La „supervizata de stat” am o problema, cred cu tarie ca nimic ce e privat nu ar trebui supervizat de catre stat peste niste limite ce au de a face cu siguranta consumatorului (securitate la incendii, ingrediente fara probleme, etc.) si care sunt controlate de catre conducerea establishmentului.

   Ca clientul fumeaza sau nu, ca bea sau nu, sunt alegeri personale iar atata timp cat tigarile si alcoolul sunt permise, legale si incurajate (datorita accizelor care alimenteaza bugetul), vad o mare problema in aceasta imixtiune.

   Indecis. Tu ce zici?1033
  • Cunosc patroni de bodega si stiu cum gandesc.
   Cei ce fumeaza consuma mult mai mult decat cei ce nu fumeaza, la o tigara te intinzi mai mult, mai aprinzi una, mai iei un suc si o cafea la pret de braga. Stiu cum in pandemie inchideau bodegile seara pentru petreceri private, adica cunoscutii vrnrau sa bea si sa fumeze.
   Karma lucreaza, pentru ca dupa ce era sa o mierleasca de la Covid, a incetat sa faca asta.

   La fel cum in cluburi nu e ventilatie ca sa se faca cald si sa consume lumea.

   Asadar, niciun patron nu ar face localul pentru nefumatori, deci eu sunt discriminat sa respir otrava ta!
   Repet, patronii pot face dc e posibil, arii de fumatori.

   1213
  • pașoptistul, sunt 99% sigur că știu cine ești, cu argumentele astea.

  • Soferul din Dusterul alb ? :))

   69
  • @pasoptistul – hai sa vindem si droguri si arme si minori si hell, bombe nucleare, „pe barba noastra”. ce plm, e afacerea mea privata, nu?
   de ce refuzi sa gandesti?

   711
  • @ion discutam de produse legale, da ?

   nocive, dar legale

   Daca ele sunt legale, antreprenorul are dreptul sa le comercializeze iar clientii au dreptul sa le consume, la fel cum au dreptul sa NU le consume.

   Daca nu ne dorim consumul lor, din motive ce tin de sanatatea publica, atunci nu ar trebui ca ele sa mai fie vandute, deci ar trebui interzise.

   Si cu pwla in cur, si cu sufletul in rai nu merge, denota atat ipocrizie cat si reavointa.

   Comerciantii asigura o platforma de consum ale unor bunuri, pe clienti ii priveste daca aleg sa intre si sa consume aceste produse, din nou, legale la vanzare.

   Am mai avut prohibitie acum o suta de ani, si stim ce bine a functionat.

   1410
  • Bocanila deci ar trebui ca patronii sa nu mai faca bani, ca sa stai tu si sa tragi de un ceai zece ore pe paguba lui ?

   Poate te deranjeaza zugraveala, decorul, preturile, hai sa dam o lege sa fie impuse de catre stat.

   Pai fa-ti tati cofetaria ta si lasa-i pe altii in pace, sa traiasca si sa isi consume banii munciti unde doresc si cum doresc.

   1411
  • @Bocanila

   Vrei sa fumezi? Perfect!
   Fa-o in alta parte, eu nu vreau sa fumez ce scoti tu pe nas.

   Daca eu, patron de restaurant, vreau sa fac un restaurant cu 2 incaperi absolut complet separate, una de fumatori si alta de nefumatori, ca sa nu fie nefumatorii deranjati de fumatori atunci cand mananca, NU SE POATE, E ILEGAL pentru ca pantof si nimeni nu e in stare sa explice (logic) de ce nu se poate.

   In rest, prostii legate de vai, cum nefumatorul trebuie neaparat sa mearga cu copiii sa manance acolo unde-s fumatori.

   116
  • @Pasoptistul, atât cât afacerea privată se adresează publicului, acea afacere privată trebuie să respecte niște reglementări.
   că restaurantul nu e bucătăria/sufrageria lu’ mămica să decidă ea orice.

   un restaurant, sau orice unitate publică de alimentație trebuie să respecte niște standare sanitare/curățenie/de prospețime a produselor, etc

   la mine acasă pot să țin ciorba în frigider 2 zile și s-o mănânc, restaurantul (denumire generică) n-are voie să facă asta.

   dacă tu nu poți face diferența dintre un ceva particular care are ca public țintă deținătorul și familia lui și un ceva particular care are ca țintă publicul larg, străini, îmi pare rău pentru tine.

   în definitiv, și băncile sunt afaceri private și toată lumea miorlăie despre drepturile consumatorului, despre clauze abuzive, despre standardele pe care trebuie să le îndeplinească un contract de credit, etc.
   dacă ar fi după tine, putem să lăsam băncile (sau orice altă aface privată) să facă absolut ce dorește musculatura patronului/consiliului de conducere/acționarilor.

   127
  • @AB, cred ca nu intelegi despre ce vorbim. Reglementarile alea se refera la normele de igiena, siguranta, etc.

   O reglementare conform careia nu se permite fumatul e complet simetrica cu una in care s-ar interzice consumul de alcool, ca sa dau doar un exemplu.

   Asta nu mai e reglementare, e abuz de putere si e profund anti-capitalist ca principiu.

   Repet, atata timp cat un produs poate fi comercializat in mod legal, cu blessingul si chiar incurajarea statului, atunci nu ar trebui sa fie restrans consumul respectivului produs.

   810
  • Nu fumez, urăsc amintirile cu venitul acasă de la restaurant puțind a fum.

   Dar.

   Imho, cât timp țigările sunt legale, localurile ar trebui să poată să aleagă dacă sunt pentru fumători sau nu. Exclusiv, nu așa, lăbăreală, o cameră da, o cameră nu. Plus, cu condiția ca și angajații să semneze că sunt de acord să inhaleze fumul.

   123
  • Si apropo de ciorbe, daca tu crezi ca e preparata pe loc din momentul in care dai comanda, am un restaurant prin Alaska pe care as dori sa ti-l vand.

   97
  • n-am zis nimic de preparat pe loc, ci de păstrat și servit o ciorbă făcută ieri sau acu’ 2 zile.

   și de ce n-ar avea treabă fumatul cu normele de igienă?! că vorbim de scrum, mucuri și miros nasol.

   pe când se fuma am văzut o grămadă de oameni scrumând sau stingând mucul în farfurie, farfurie care ajungea la spălat într-o chiuvetă mare cu tot restul farfuriilor și nu știu cât era de clătită cu apă curată fierbinte.

   58
  • NOU
   #76

   Gimnastica logica si laxitatea morala „a la Ponta”, chiar exprimate corect gramatical, pana la urma tot sunt sortite esecului… acum e bun statul sa reglementeze salariul minim in detrimentul asupritorilor de patroni, acum e rau ca abuzeaza de saracul patron in spatiul propriei afaceri… acum e rau capitalismul, acum sarim in sus pt ca „e profund anti-capitalist ca principiu”.

   Slinosenia asta nu merge, lumea tot repulsie are de un melc, chiar poleit cu foita de aur!

   34
  • Iar pasul următor e un restaurant numai pentru fumători, fiindcă secțiunea pentru nefumători e mai puțin profitabilă. După care majoritatea restaurantelor ajung să fie pentru fumători, că na, profitul. Iar cele care au camere pentru nefumători pun taxă pe confort și oferă servicii proaste, pentru că pot, că nu mai au concurență.

   Iar legea ajunge să fie redusă la o foaie în plus A5 lipită pe geam la intrare. Ce mișto ar fi dacă toate legile s-ar putea reduce la a cumpăra o foaie de hârtie și a continua ca înainte. Stai așa că tocmai am descris creditele de carbon… :P

   27
  • Da, asa merge treaba in capitalism, welcome to the real world. Situatia normala si fireasca era cea de dinaintea introducerii interzicerii fumatului in localuri.

   94
  • Iar pasul următor e un restaurant numai pentru fumători, fiindcă secțiunea pentru nefumători e mai puțin profitabilă. După care majoritatea restaurantelor ajung să fie pentru fumători, că na, profitul. Iar cele care au camere pentru nefumători pun taxă pe confort și oferă servicii proaste, pentru că pot, că nu mai au concurență.

   Deci ce spui tu acolo e ca de fapt oamenii nu vor sa mearga in birturi de nefumatori, asa ca hai sa-i obligam sa mearga la nefumatori.

   Ma, nu asa sta treaba. Efectiv exista niste oameni care fumeaza si niste oameni care nu fumeaza. Daca sunt suficienti nefumatori care nu vor sa stea in fum, intr-o piata libera se gasesc intreprinzatori care sa ofere servicii pentru ei fara sa fie obligati de stat.

   Astea fiind zise, ai fi surprins cati fumatori ar vrea sa manance intr-un loc fara fum. Problema e mai mult la birturi/cafenele, locuri unde nu se manca in mod normal si unde unii ar vrea sa aiba macar un loc (nu toate) unde sa poata fuma o tigara la o bere sau o cafea. La modul „sa fie locuri pentru nefumatori dar sa fie SI unele pentru fumatori”. Sa impaci si capra si varza. Dar aparent e prea greu.

   91
  • E pe dracu capitalism, poate sălbatic, fara reglementare

   14
  • S-a fumat 300 de ani in carciumi, birturi si inclusiv in avioane sau cinematografe, bine ca ne-am desteptat si acum numim asta capitalism salbatic.

   89
  • sute de ani niște oameni au deținut oameni, mii de ani conducătorul a fost ”unsul lui dumnezeu” și ajungea la putere pt că tăticul lui fusese la putere, mii de ani rufele s-au spălat la mână, dar s-au gândit niște unii în ultima sută (și un pic) că nu e taman ok. ….

   22
 8. 3. Cele mai scazute costuri orare si orale.

  91
 9. 2. In sfarsit, m-am saturat de toti retardatii care se foloseau de prosteala de marketing ca e incalzit, nu ars ca sa pufaie soetele alea umede peste tot, la metrou si nu numai.

  177
  • Ce sosete umede zici tu acolo ? Zi direct ca miroaseau efectiv a basini. Plm ma enervau maxim gunoaiele care fumau asa ceva la restaurante iti taiau efectiv toata pofta de mancare.

   165
  • Alea de put a mort sunt iqos, cele vandute tot de concernurile big tobacco, prin benzinarii si supermarketuri.

   Electronicele nu miros urat, din ce damfuri mai primesc de pe la prieteni.

   Ca nefumator mi se pare ca electronicele miros ca fumul din discotecile anilor 90 :)))

   76
  • Alea de scot fum ca de narghilea intra tot la categoria asta? Alea miros frumos, adevarat, dar si scot mai mult fum si e mai deranjant.

   32
 10. @pasoptistu lu’peste
  Bai nene, ti-ai luat juma’de norma la zoso.ro? La debitul de comentarii idioate pe care-l ai aici, cu siguranta ai mult timp liber/neocupat. Daca zic ca lucrezi la stat, se vor simti jigniti cei care lucreaza acolo si nu au timpul tau liber.
  Am angajat zilele trecute niste baieti din asia pt munci necalificate pt ca nu sunt romani dispusi sa munceasca 8 ore/zi, 5 zile/sapt, sambata,duminica liber. Ma costa fiecare 6400 lei/luna. (fara cazare)
  Nu a venit nici un roman exploatat din greu de la vreo multinationala, ca sa fie interesat sa munceasca la noi. Asa ca, las-o mai moale cu manelismele si pune mana pe munca…

  1511
  • Bai patronache, lasa harfele astea pentru cine te-o crede. Cat primesti de la stat pentru fiecare dintre ei ? ce masuri compensatorii ? ti le zic eu sau le scrii singur ?

   Parca ai fi ala care se smiorcaie ca vrea sa plateasca 100 de lei pe zi ca sa ii hamaleasca vreun fraier si nu vine nimeni, iar dupa aia se mira ca romanii sunt putori.

   Cat despre 6400 lei pe luna, adica 4000 net, esti la limita nesimtirii, noroc cu amaratii aia ca vin din tari unde venitul lunar e de 80 de dolari.

   87
  • Iti dau tie toti banii pe care-i primesc de la stat, desteptule.
   Hai la munca, lasa gargara, ca sa poti sa platesti tu niste unii, care nu stiu nimic, nici macar limba romana cu bani mai multi.

   37
  • Adica baietii aia din Asia ? Aia de nu se spala cu saptamanile si al caror unic avantaj e ca te compenseaza statul din taxele mele ca sa poti face evaziune si sa te infigi pe aici ca un prost ?

   74
  • NOU
   #93

   Mori!

   46
  • :)))))))))))))))))))))

   44
 11. Am ceva ce nu pricep în toate discuțiile astea, întrebare adresată patronilor care se plâng de condițiile din RO. Voi nu ați angajat și un contabil ?

  Că multe discuții ajung la un nivel extrem de reducționist, de parcă veniți cu banii de acasă, de pe cardul de debit personal ca să plătiți angajații. Iar când ajungeți la birou deschideți pentru prima oară Revisalul și dați cu ochii de taxe.

  Publicul zoso nu e tocmai chiar așa de naiv încât să creadă ca vă gestionați afacerea cum își gestionează pensia Dna. Florica de la 3, care are peste 80 de ani.

  Da, sunt conștient că banii nu pică din cer, și oricând ar fi mai ușor să plătești un angajat mai puțin decât să fii nevoit să iei măsuri ca acel angajat să poată produce mai mult. Dar din ce scrieți pe aici, câteodată am impresia că mergeți cu afacerea la oha fără nici un plan.

  Înțeleg și că la noi se schimbă câte ceva prin legea fiscală odată la 2 ani, dar și așa ar fi absurd să mergi cu afacerea ca și cum ai merge la păcănele vineri seara.

  62
  • Nu pricepi tu ca nu esti geniu in ale afacerilor. Tu de ce nu iti deschizi o afacere ? ca nu esti capabil de-asta /s
   Mi se par amuzante urmatoarele atitudini pe care le mai gasesti prin comentarii:
   1. Statul sa imi faca statuie ca mi-am deschis eu afacere
   2. Nu vreau sa intru in detalii care e exact afacerea, ce presupune si mai ales cui vand ca s-ar putea sa aflati ca unul din clienti e statul sau o firma de stat.
   La cata avaritie vad in comentariile antreprenorilor pe aici, chiar si daca statul ar taia procentul la jumatate la taxe si impozite, tot s-ar lamenta ca sunt asupriti.

   51
  • “It seems to me to be equally plain that no business which depends for existence on paying less than living wages to its workers has any right to continue in this country.

   By „business” I mean the whole of commerce as well as the whole of industry; by workers I mean all workers, the white collar class as well as the men in overalls; and by living wages I mean more than a bare subsistence level – I mean the wages of decent living.”

   Franklin Delano Roosevelt, tipul care a scos SUA din cea mai mare criza economica din istorie, dupa care a transformat-o in cea mai puternica si prospera tara de pe planeta.

   53
  • @N nu ma interesează sa știu ce si cui vinde, ca nu caut sa fac doxxing. Știu deja că e plina piața românească de mici înțelegeri. Pentru ca nu prea ai cum sa reușești pe bune decât daca ești vreun deschizător de drumuri. Dar si atunci tot te trezești eventual cu ceva băieți deștepți la ușă.

   Mai serios este că vad mulți oameni care se prezintă ca fiind patroni aici pe blog și care văd cea mai mare problemă a codului muncii faptul că nu pot da oameni afară când vor mușchii lor. Iar problema nu vine de la bani de multe ori, ci de la dorința de folosi concedierea pe post de bici.

   Acum depinde în ce domeniu activează dar e greu de crezut că un angajat care se teme pentru locul de muncă va munci cu mai mult spor pentru un timp îndelungat.

   Scuterul nu merge mai repede când livratorul e amenințat. Cuptorul nu coace mai repede pizza când bucătarul e amenințat. Iar dacă ai foarte mulți angajați care la interviu s-au descurcat foarte bine și apoi se lasă păgubași de multe ori e vina ta ca angajator că nu planifici resursele cum trebuie.

   Că degeaba îți coace bucătarul 10 pizza pe oră dacă tu ai un singur livrator.

   70
  • Nu am zis nimic de doxxing. Eu bateam apropo ca daca cineva e chiar asa bazat pe afacerea, nu o arde misterios pe aici, cum am vazut de cateva ori pe aici.
   Antreprenor: „am afacere bla bla”
   Cineva pune o intrebare gen „da mai multe detalii: cum te-ai ridicat, domeniu de activitate, client” in functie de contextul articolului
   Respectivii: ok o sa iti dau cu seen acum, daca iti raspund imi stric alura de geniu al afacerilor

   50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube