- Munți . Apus . Pisic . Pistrui . Șatenă . Verde . Pietre . Nori . Brunetă . Blondă
- Economia SUA duduie
- Avem tablete și 5G, dar și miniștri retrograzi
- Da, dar avem tablete și 5G
- Minciuni, toată lumea știe că Brașovul e superpoluat
- Oare de ce locuia singur? Avea familie? Câte de mare era casa?
- S-a stricat și Corbu
- Cronica de tehnologie
- Cronica de business
7. Zona e clar pa. Pana se scarpina in cap autoritățile aia gata vilele, mai dau o tura de șpăgi și se restrânge arealul protejat. Nu le doresc decât un lucru: sa vina un smecher și mai mare, care sa tragă vreo 3 hoteluri inalte în fata vilelor lor…sa stea „viliștii” toată ziua sa se uite din gradina lor draga la chiloții, întinși la uscat, ai turiștilor și sa se trezeasca cu gunoiul aruncat de pe balcoane la poarta….
Blocurile, hotelurile, vilele alea nu s-ar face daca nu ar exista clienti pentru ele… ‘am fost la Corbu…f. misto..wild asa…nu fata cum sa stau la cort ….la hotel, ma stii ca imi place confortul…s-au facut unele recent, f. dragute…’
gata cu hipsterii din corturi si rulote. eu, cand ma duc acolo, vreau sa am vedere din jacuzzi, de la etajul 12.
Ăsta este doar începutul construcțiilor.Pa, pa, romania.
De Teepee Corbu proiectul de succes al familiei Nastase ce se mai aude?
Acum o sa dea jandarmeria amenzi si mai abitir pe-acolo…
Pai e frumos sa vina toate sarakiile sa deranjeze „peisajul la domnii”?
Cam ca in Delta unde iti umbla in ciorba doar-doar or gasi o stiuca in timp ce baietii dau la vedere cu curent:))
Pe de alta parte sunt fiert pe exprimarea: „Dintre cele mai frumoase „orice ” din Europa”
Ba voi ati baut gaz? E un petic obidit de plaja separat de ailalta minunata fosta exploatare de uraniu sau ce naiba era…. de un poligon militar….Nu e cea mai frumoasa „nimic” din Europa….
6. Pentru că românii încă au mentalitatea „e rușine dl sa ii duci la azil” când tu nu ai posibilitatea sa îți îngrijești bătrânul și de ce l-ai duce într-un loc în care are parte de tot ce are nevoie, mai ales asistenta medicala la discreție. Nu știu cum e prin alte orașe, dar azilele private incep sa devina o afacere f bună. Și în al doilea rând că am ajuns în situația Italiei de acum câțiva ani. Nimeni nu vrea să lucreze în acest domeniu, dar se plâng că vin străinii să le fure locurile de munca.
Dacă știi ce scoruri au pe acolo, iar statul nu plătește o lețcaie…
Nu e vorba de rușine. E vorba ca genul ăsta de instituții au o reputație extrem, extrem de proastă. Oamenilor le e frică să-și ducă bătrânii în așa ceva, bătrânilor le e frică să accepte.
Plus mentalitate d-aia: nu vreau să plec din casa mea/vreau să mor în casa mea, ideea că internatul bătrânilor în azil reprezintă un abandon, chestii d-astea. E mai complicat.
Și nici azilurile nu excelează la facilități, condiții, servicii oferite.
Tu vorbesti de azile din tarile civilizate. In romanica sta altfel treaba. Caz concret, pe bunicul meu deoarece mama nu mai facea fata sa-l ingrijeasca pentru ca nepoti si sot, l-au dus la un azil privat pe multi bani. Dupa o saptamana l-au luat inapoi, era leguma. Ca sa nu isi bata capul il sedau non stop. Ce a pus capac a fost ca mama cand se ducea sa-l vada era pusa sa astepte 30 de minute „sa-l pregatim”. Probabil ii administrau ceva ca sa ii anuleze din efectele sedarii. Si cand il aduceau tot era super leguma. Si nu , nu facea urat sau ceva de genul asta ca sa necesite sedare, era super chill bunicul.
Easy boys. Eu vb strict din experiența, ceea ce poate fi diferit de la caz la caz. Bunica are demență senila și Parkinson. Costul azilului era de 3000 lei / luna, indiferent de pensia ei sau de salariul copiilor ei, in urma cu 5 ani. Azi e 4000 lei. Cu un unchi și mama plecați în Italia și ceilalti doi lucrând la stat, costul azilului nu era o problema. La primele semne de boală mentalitatea unchilor mei a fost „pai cum sa o duceam la azil? Da’ ce-o să zică tot satul?” Au căutat o femeie care sa ii tine companie și nu au găsit. Au căutat să angajeze pe cineva care avea ajutor social și răspunsul a fost „da’ ce? Renunț eu la 2000 de lei de la primărie să mă angajați voi?” Femeie cu vârsta între 40 / 50 de ani, de la țară, care nici macar nu se ocupa de agricultură, iar plozii erau plecați în străinătate. Acum 4 ani bunica a căzut și și-a luxat piciorul din sold. Au trecut 8h până a găsit-o cineva. Ortopedul a zis că dacă o operează fie moarte în timpul operației, fie face pneumonie după, fie se infectează și concluzia: moare. Medicația pt Parkinson și dementa a fost oprită pt că nu putea să o ia împreună cu calmantele. A venit mama din Italia să aibă grijă de ea 24/7. Boala a avansat de la o criza cam la jumate de an la 3 crize pe zi și 5 pe noapte. Acum se gândesc la azil, nu o mai primește nimeni din cauza bolii avansate, iar când se uită la pacienții de la azilul privat, regretă că nu au dus-o mai repede. Ăla care a rămas în Italia nu vine acasă tocmai că așteaptă să moară baba sa nu cumva sa fie nevoit să o șteargă odată la cur. Ceilalți doi, pensionari acum, își trăiesc viața de pensionar. Mama a găsit pe cineva să stea în locul ei 6h de 2 ori pe sapt și plătește 10 lei ora din banii ei, pensie de 900 lei.
Îmi place maxim mentalitatea unchilor mei carora le era rușine de sat, daca o duceau pe bunica la azil și când sora lor s-a simțit să aibă grijă de propriul să părinte, își aruncă responsabilitatea de la unul la altul și nici măcar nu merg într-o duminică în vizită.
E așa ușor să fim buni și virtuoși la nivel de discuție, dar dacă vine vorba de un pic de acțiune, adevărul e că toți așteptăm să moară bătrânul să scăpăm de responsabilitate, invocând diverse motive.
si eu am ac experienta cu azilul, cred ca 1an am cautat pt o matusa care partial m-a si crescut si tineam la ea. avea pensie buna si eram dispus sa mai dau si eu restul de ce ar fi fost nevoie (bani/lucruri/etc). ajunsesem la un buget de 3000 lei/luna. Ei bine, la azil odata dus e cam pa. Stau cativa la comun intr-o camera indiferent de cum e fiecare. Matusa la fel, era chill, dar colegele ei de camera erau agitate rau (dementa). N-ai cum sa-ti placa asa ceva, sa pleci din casa ta sa stai cu niste straini „nebuni”. Ii duceam haine mereu, pijamale, bluze de stat prin casa, etc… sapt viitoare nu le mai vedeam. Am schimbat cateva azile in bucuresti. Da, am gasit si azile care incepeau de la 1000EUR/luna, probabil altele erau conditiile dar cine isi permite?! Concluzia e ca dupa 1 an la azil matusa a murit, o vedeam la fiecare vizita cum se degrada….
A. Niciun batran nu-si doreste sa fie dus la azil, unde chiar daca sunt conditii perfecte, te simti oarecum ca la inchisoare. Nu ai voie sa pleci, trebuie sa respecti un program strict, etc.
Aduceti-va aminte cum s-a simtit toata lumea in cele 2 luni din 2020 cand a trebuit sa stam in casa, in izolare. Si acum ganditi-va cum ar fi fost sa vi se spuna ca va trebui sa ramaneti acolo pentru restul vietii (chiar daca vor mai fi 1 sau 10 ani).
B. Costurile cu azilul sunt prohibitive pentru majoritatea pensionarilor, iar de multe ori nici copii nu-si permit sa acopere diferenta de cel putin 2000 de lei. Asta daca vrei totusi un azil rezonabil, nu o dugheana.
C. Asa cum spune @xtz, sunt destul de multe povesti cu batrani care sunt tinuti pe sedative ca sa isi faca ingrijitorii viata mai usoara. Chiar va doriti asta pentru parintii/bunicii vostri?
PS: lucrurile de mai sus nu se aplica in cazurile batranilor cu dementa avansata sau parkinson. Acolo de multe ori nu ai de ales, pentru ca au nevoie de ingrijire permanenta.
E foarte frumoasa ideea azilului până ajungi sa ai nevoie. La un prieten de-al meu se punea problema pentru o ruda pe la inceputul anului trecut și situația este cam așa – din fericire nu a mai fost nevoie.
Costul lunar mediu la azil este de circa 4000 de lei, adică sunt si cu 3500 și cu 5000 și probabil și mai mult, iar sumele astea se măresc anual cam cu 5-15%. Totul este bine și frumos la azilele de stat daca ai venituri până în 2200 lei – va plăti doar cel internat în azil circa 60% din pensie.
Dacă copii celui care trebuie internat în azil au venituri peste 2200 de lei vor plăti diferența – și nu așa cand vor ei, ci la internare se semnează un acord de plată care este titlu executoriu – adică daca nu plătești ți se ia din salariu.
Ca să vorbim pe sume mai clare- dacă bătrânul are pensie 1000 de lei iar azilul costa anul acesta 4000 de lei pe lună el va plăti 600 de lei.
Dacă fiul sau fiica lui au muncit și au un salariu mare, să spunem 7000 de lei net pe luna, vor plăti diferența de 3400 de lei.
Dacă nu vor plăti li se va popri salariul deoarece semnează acel acord care este titlu executoriu.
Dacă fiul sau fiica au salariu sub 2200 de lei pe luna nu vor plăti nimic.
Dacă peste 2 ani azilul va costa 5000 de lei pe lună iar fiul sau fiica vor munci din greu si vor ajunge la un salariu de 9000 de lei pe lună vor plăti 4400 lei pentru azil și așa mai departe.
M-a entuziasmat știrea despre acumulatorii li O2. Sper să apuc în curând să am un smartphone/laptop la care să țină acumulatorul o săptămână de folosire. Gândiți -vă la ce posibilități sunt in domeniul auto atunci când densitatea energetică pe volum a acumulatorilor se va apropia de cea a benzinei. Se poate vorbi și despre sustenabilitatea energiei solare sau eoliene.
10 Ani, atat o sa dureze implementarea lor. Asta daca nu se trezeste cineva cu bani si forteaza pe linia asta. Dar nu cred, nu vrea nimeni sa investeasca in linii de productie noi etc. Chiar daca ar face sens ce zici tu.
Până acolo trebuie să ai capacități de producție a energiei electrice.
2. Tre sa fii imbecil cu scuipat la gura sa scrii asa ceva si sa crezi asa ceva.
it’s all fake, fabricated.
5. va da Kronospanul numai vapori de apa, sa va umezeasca mucoasele.
6 asta ma intreb si eu in legatura cu acesti batrani singuri. oare de ce au ajuns atat de singuri incat sa moara de frig in casa si sa fie gasiti dupa cine stie cat timp? familie, prieteni, vecini, fosti colegi? macar medicul de familie sau ala specialist pe diabet sau mai stiu eu ce altte boli au? ba, NIMENI? oare e doar vina statului, a societatii? in cazul unora probabil ca da, dar iertati-mi cinismul daca sunt convins ca in cazul majoritatii acestora o buna parte din vina le apartine chiar lor.
cred ca nu sunt singurul care cunoaste (in cazul meu, nu doar unul) cate un individ care a a fost lepra toata viata, a furat, mintit, inselat, ma rog, „s-a descurcat” toata viata, si acum la sfarsit cand nu il mai tin balamalelese plange ca viata e grea si nu il ajuta nimeni. pai coaie, cand ai venit la mine sa dai un telefon la tara ca a „murit bunica” si mi-a venit factura pe apel international de 45 de minute te-ai facut ca nu stii nimic. acum ar trebui sa te sun sa te intreb de sanatate? cand veneai la mine sa faci dus, aveai ceva de mancat cald pe masa si o cafea, imi impuiai capul cu afaceri internationale, geopolitica si ce stewardeze futi tu, dar la plecare imi cereai 10 lei pentru tigari si autobuz. pe bune?
4. ok, toaletele sunt absolut jegoase. dar la un moment dat au fost curate. cine le-a adus in halul ala, ca mama sigur nu. si daca le curatam acum, in cat timp redevin exact la fel?
ca am impresia ca e cam ca la mine in santier cand au facut „baietii” scandal ca de ce cei 3 ingineri avem o toaleta incuiata in timp cei ei 5 se inghesuie in cealalta. le-am zis sa astepte un pic si vor intelege. nu a trecut mia mult de o saptamana pana (sper eu) au inteles. a lor arata exact ca in imaginile de mai sus, a noastra era ca noua.
plm, pot intelege ca il aveti in echipa pe unul mai zurbagiu caruia ii place sa isi intinda cacatul pe pereti, da’ puneti-i si voi lacat si nu ii dati cheia. sa se cace in boscheti, si va fi curat si la voi. sau mai degraba voi toti va bucurati sa va intindeti cacatul pe pereti, dar doar daca sunt curati? la voi acasa tot asa faceti?
https://zoso.ro/batranii-raman-singuri/
Am circulat cu trenul, inclusiv pe drumuri lungi. Ajungeam în toaletă foarte rapid după plecare: curată, apă, hârtie igienică, săpun, afișe peste tot cu „nu aruncați hârtia în toaletă”, până la Ploiești o toaletă per vagon era înfundată și jegoasă, rezolva însoțitorul de vagon (vagon cușetă, București-dracu-n praznic), până la Brașov iar era înfundată.
Sigur nu veneau fantomele și înfundau buda.
AB, exact la asta ma refer. in cazul scolilor, pot intelege pana la un punct. sunt copii, au parinti tampiti (de obicei acei „baieti” de ziceam eu”), in consecinta nu stiu mai bine. dar esti SCOALA. eu nu sunt nici pedagog, nici psiholog, nu am o idee concreta despre cumn ar putea fi rezolvata situatia, ce consecinte sa existe pentru abuzarea toaletei, fie ele pedespe sau recompense sau orice altceva, dar imi e clar ca acolo nu exista nimic in afara de lene si nepasare. si asta mai departe in timp, peste zeci de ani, duce la alte belele.
consecinte cum ar fi exact celalalt articol, cu batranii. pai gigel se nu nimereste buda nici cand se caca, ce facem, il mai chemam la revelion? si dupa unu, doi, trei ani in care te vezi cu el doar la terasa, si nici acolo prea des ca se imbata, injura si se ia la bataie cu chelnerii, parca il lasi in plata domnului. si dupa aia citesti pe net ca gigel a murit de frig in casa si corul comentacilor aruncand cu corectitudine politica in oricine li se pare lor mai vinovat familia, prietenii, societatea. nu ba, GIGEL!
Unii oameni chiar nu stiu sa foloseasca corect o toaleta din familie. Cu atat mai mult niste copii de la tara (dar nu numai) care poate au wc in fundul curtii sau pe unde ii apuca vara (pe camp, in gradina).
Ca sa dau un exemplu concret: firma la care lucrez are afise la baie (pe interiorul usei) despre cum se tine curata toaleta. Afisele s-au pus dupa cazuri concrete. (Nu te urci cu picioarele, nu lasi urme, peria de langa se foloseste pentru…, tragi apa pana se duce tot, inchizi usa dupa, etc).
@AB: pana acum 2 ani mi s-a intamplat sa circul mai mult prin Franta decat prin Romania cu trenul. Inclusiv cu TGV-ul. Intr-un astfel de drum s-a intamplat o chestie care pentru Romania poate parea SF. Daca nu mi s-ar fi intamplat mie, as fi spus ca oricine altcineva mananca cacat. Cu polonicul.
Pe scurt, mergeam de la Paris spre Nantes. Acolo urma sa schimb trenul pentru a ajunge intr-un alt oras (La Roche sur Yon, neimportant). Pe parcurs s-au stricat budele in TGV (infundat, stricat, iar, neesential). Stii ce au facut francezi? Au anuntat cu 20 de minute inainte de a ajunge la Nantes (trenul mergea mai departe) ca-si cer scuze, dar datorita defectiunii aparute pasagerii sunt rugati sa-si stranga lucrurile si sa coboare cu totii la Nantes, unde ii astepta o garnitura de schimb pentru a-si putea continua drumul pana la terminus. Erau rugati sa fie pregatiti si sa se grabeasca, pentru ca trenul nu avea sa stea mai mult in gara decat era programat sa stea (cred ca vreo 10 minute).
@Ghengis Han, nu știu cum s-ar putea aplica la noi. Ar trebui să schimbe 3-4-5 garnituri de tren la orice traseu mai lung de 5 ore.
Însoțitorul de vagon remedia problema, dar unii oameni o puneau iar pe tapet în câteva ore.
AB, ai uitat sa precizezi ca „pe tapet” era la propriu…
Dezvoltatorii imobiliari sunt cancerul societății moderne.
mai mult niste infectii. cancerul sunt functionarii corupti.
Hei! Hei! sunt UNUL dintre ele. Sa nu i uitam pe agentii imobiliari
mi se pare incredibil cata reavointa exista in tara asta. Toaletele din scoli sunt doar un exemplu. Sunt lucruri mici care se pot face lejer. Ba, cat plm costa sa faci o camaruta din BCA/OSB lipita de scoala, spargi un perete si pui 2 chiuvete si 4 cabine pt wc-uri?! si mana de lucru , pui asistatii sociali, vin eu nene, vin 3 parinti ai copiilor, plm. Sa ma aresteze pe mine primar ca n-am facut hartagoria necesara dar am facut o toaleta decenta scolii! Mi se pare incredibil! Iei in plm BCA de 1000 lei si cele mai ieftine wc-uri, e 70 lei/buc, tragi 2 tevi, o canalizare direct in canal sau in fosa, un boiler/instant pt apa calda, nici macar nu trebuie apa fierbinte, il setezi la 30grd apa si baterie la chiuveta doar cu un robinet. Cat plm poate sa coste?! 5000 lei. Da-te in plm de primarie, daca nici 5000 lei nu gasesti atunci nu te justifici ca oras/sat.
Si mi se par si prosti primarii astia, ar fi o mega rampa de lansare pt ei.
Vreau să fiu și eu primar un mandat să am pensie specială.
Da, super tare ideea, DOAR CĂ :
-pentru a sparge pereții școlii ai nevoie de autorizații, avize, proiect etc;
-pentru că lucrezi cu bani publici trebuie sa ai un contract cu o firma care sa facă lucrarea;
-daca in zona nu există apa curenta + canalizare e EXTREM de complicat – trebuie sa sapi o fântână, să ai sistem de filtrare a apei + sistem de epurare/deversare pentru apa reziduală.
Deci în niciun caz nu faci asta cu 5000 de lei – cu 5000 de lei faci niste improvizații in care ți-e frica sa intri.
sunt convins ca sunt cazuri unde este cum spui tu, dar sunt si cazuri unde nu. Ok nu spargi peretele, o faci lipita de scoala sa nu mearga mult pe afara macar, sau la usa din spate, mai faci un holl cu folie d-aia ca la terase si acolo faci si baia.
Daca exista deja o baie in fundul curtii au si fosa… sapi un sant pana acolo la tarnacop si pui tub pvc pana acolo. Astia in articol aveau apa , deci merge ce am zis eu. Eu zic ca in 50% din cazuri se poate ce am zis eu. Pornesc si documentatia in paralel si sa vina ei sa ma amendeze/aresteze ca am cheltuit 5000 lei sa fac baia ca fac un mega circ cu televiziuni si tot ce se poate, ma lansez in direct pt postul de prefect.
Le pun tot satul in cap: „uite eu am facut dar ei nu ma lasa ca trebuie autorizatii, vor sa ne tina copiii in frig!”
Si ca sa nu zici ca vb din filme… i-am facut lu soacramea la tara o bucatarie de vara dintr-un container cu tras apa curenta si scurgere si curent si montat termopane si tot ce trebuie, in 3 zile. Eu si socramiu. Baia aia nici nu trebuie sa fie asa mare. O faci din BCA si OSB. Ne incurcam in detalii. Daca vrei o faci intr-un weekend cu 2-3 parinti mai priceputi. Cat sa nu tii copiii aia in frig cand se caca.
Solutii sunt si pt banii aia, nu-i iau din primarie, dau eu 2000 lei si vad eu cum mi-i recuperez si restul facem cheta in sat pt copii. Gasim un ONG plm.
Mi-e lene acum sa fac un deviz sa faci o camera de 2×2 cu 2 cabine si o chiuveta, din BCA ca daca ma gandesc mai bine iese si mai ieftin de 5000 lei. Tu-ti dai seama ca primarul ala iese pe viata ales acolo daca face asta? mai rezolva si inca 2-3 pb d-astea marunte prin sat si gata. De asta zic ca sunt prosti si e si rea vointa
maxp, nu nu sunt banii. se stie ca toti banii comunei se duc sa plateasca subventia aitistilor de la bucuresti.
@Mirel cine dă autorizații, avize, are juriști să te ștergi la fund, poate să se învărtă de un proiect, dar nu are un topograf să facă cadastru?
Mirel, da-l in mortii ma-sii, de aia e primar. Am stat de vorba cu primari si din aia, si din ceilalti. Bine, si ala meserias care a renovat cabinetele medicale, scoala, mai multe, si tot se agita sa scoata spaga pentru partid. Dar, de aia e primar, sa obtina autorizatii. Iar o sursa de finantare tot gasea. Doar sa isi dea interesul. Asa cum au plantat bancute in fata primariei si flori si alte alea mult supraevaluate, puteau sa faca si asta. Cu exceptia unor sate vai mama lor, in rest SE POATE. Dar, sa existe vointa pentru asa ceva
6. daca un parinte te-a umilit, batut si injurat toata copilaria, nu vrei sa ai grija de el la batranete. Te rogi sa crape cat mai repede.
Cei de la Profit.ro sunt cei mai incompetenti ziaristi din lume. Cum sa repeti de 3 ori acelasi citat intr-un articol? Da-o naibii!
In alta stire: Bolojan a pus GPS-uri pe masinile de serviciu ale CJ. Bai, omul asta este chitit sa strice orice chef ar avea angajatii. Sa se sesizeze Avocatul Poporului, sa se …
5. Trebuie sa fii cretin sa faci un clasament cu nivelul de poluare care se bazeaza pe perceptia participantilor la sondaj. Adica Gigel se uita el pe geam si decide ca orasul X este mai poluat decat orasul Y.
adica tu n-ai vazut ca acum 2 ani era pe ultimul loc si acum e in top? a pus allen cupola de sticla si dpf la intregul oras…
Mai ales dacă te uiți pe senzorii uRad îți dai seama că toată România e o mizerie infectă. O fi puțin mai bine la Brașov, dar tot mizerie infectă respiri indiferent în ce oraș mergi.
Vai de capul brasovenilor, nu au invatat sa arda niste cabluri, sa intre si ei in randul lumii
3. lumea baga la greu centrale pe peleti, nu e nimic ciudat aici avand in vedere viitorul luminos al gazului.
https://www.bbc.com/news/59999541
Ce chestie interesanta, doctorii care l-au testat pe Djokovici au descoperit calatoria in timp
7. si totusi, primarul stie ca nu e voie si da autorizatia?!!! In astfel de locuri, nu e musai ca autorizatia de constructie sa depinda de un aviz de la Ministerul Mediului? Chiar nu se poate sesiza Parchetul din oficiu in acest caz?