Știrile zilei – 28 august 2024

  1. Minciuni, nu cresc dobânzile, a zis domnu Marcel
    Continuați să consumați ca nebunii.
  2. Depozitele populației au crescut
    Tot nu vor să spună că a scăzut numărul celor care au economii.
  3. Gazele s-au scumpit cu 56%
    Situația internațională și alte manele pe care le cunoaștem prea bine, dar nu au deloc substanță.
  4. ANPC au amendat magazinele cu automate SGR defecte
    Good. Mai multe reclamații. Dacă ăia 50 bani i-au putut adăuga instant, pot asigura și funcționarea automatelor.
  5. Se pot confisca mașini dacă nu poți explica venituri
    Ceva absolut nou și uimitor pentru autoritățile române. Nu aud, nu văd așa ceva.
  6. Niște părinți află că au copii cretini
    Mi-a plăcut cum s-au clasat două cauze în primul caz. Că așa e justiția, pe clasare când trebuie.
  7. Carne pentru popor
    Să doneze europenii carne, că uitatul la elefanți nu ține de foame.
  8. Ferrari 296 se vinde ca pâinea caldă
    Au scos un hibrid, lumea cumpără.
  9. Urmează vremuri grele pentru artiștii neamului
    Mai puține concerte la primării, acum, în prag de Crăciun? Ei nu se gândesc la bieții artiști?
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. 7. Sa doneze si China. :)

    154
    • Ma intreb la cat ajunge o partida de vanatoare per cap de animal ucis. Dai banii, ucizi 1-7 animale cat ne-am inteles, facem poze si un gratar sa gusti ce ai ucis, dupa la revedere. Tara pastreaza animalele + banii.

      121
  2. 2. Daca au crescut depozitele (desi dobanzile scad), inseamna ca strang bani pt avand la imobiliare.
    3. Sa vedem din Aprilie 2025, cand expura actuala lege a plafonarii. Sa vedeti panica si preturi.
    4. La SGR nu mai e funny. La mine am 3 Lild in raza de 3-4km si la toate ieri era pus afis cu Defect.
    Problema este ca SGR e defect.
    Magazinele mici, din toata tara vand si nu colecteaza nimic, iar astia care colecteaza (multinationale) nu fac fata distractiei dpdv colectare, dar e si o problema contabila.
    Returo deconteaza foarte greu sumele, ridica foarte greu si exista diferente uriase intre ce se cere si ce se factureaza.
    Nu e deloc funny la firul ierbii.
    5. Tu vrei sa dai foc la tara si sa reduci deficitul furand masinile romanilor? Rodul muncii lor cinstite!?
    Vezi Legea Ilicituoui!
    Daca apare din nou, pun pariu ca te pureca organele, la cati prieteni ai.
    Ramai fara Rav4.

    Comentariu apreciat.335
    • la mine in zona sunt 3 Mega si seara inchid aparatele cu un afis pe care scrie ca vor sa respecte orele de liniste. la ora 20.

      241
    • @maxp

      Câtă vreme nimeni nu îi reclamă ca la carte, instituțiile nu se deranjează să verifice. Poate nici atunci.

      Am dat un mail către Garda de Mediu pentru ceva similar. Mi-au răspuns cu un act normativ prin care explicau că nu-mi pot lua în seamă sesizarea dacă nu le dau nume, prenume, adresa de domiciliu (citez: „doar numele si/sau o adresa de e-mail, care pot apartine oricui, nu sunt de natura sa indeplineasca cerintele minime legale privind identificarea unei persoane”). Numele și prenumele mele le aveau deja din mail, adresa din buletin puteau să o afle pe baza adresei de mail, dacă ar fi existat colaborări cu alte instituții de stat care au mailul meu real, verificat cu buletinul.

      N-am mers mai departe cu sesizarea, că am buletin pe adresa unui prieten și mi-era că primesc răspuns printr-o scrisoare (nu voiam să-l spamez pe individ). De prea multe ori autoritățile statului român au refuzat să comunice cu mine online, deși în tot tipul de formulare le-am tot bifat clar că vreau să mă caute doar pe mail. Eu inițial voiam doar să le dau un pont (în speranța naivă că vor ține cont de el), nu să fac sesizare ca la carte.

      Per total, am rămas cu impresia că mi-au dat cu flit, ascunzându-se după lege.

      Mi-am amintit și de Colectiv, când nu mai știu ce funcționari ziceau că nu au fost în control pentru că terminau programul la 16:00.

      Speranța mai stă doar în vreun șpăgar dispus să facă „overtime” pentru ciubuc. Că la ora 8 sau 9 seara nu știu cine se mai deranjează să controleze doar pentru că primește un salariu.

      În cazul meu (și probabil și cel de la Mega Image) e vorba de niște angajați exasperați de automate, care le închid deliberat, iar la ora aia nici șeful, nici ANPC, nici GNM nu mai trec pe acolo.

      Amuzant e că în articol e menționat un număr de telefon (0726/715.142) unde se pot face reclamații (or cere și acolo adresa de domiciliu?). Și în pandemie aveau un telverde unde puteai reclama pe cei care nu purtau masca (l-am folosit anonim, o singură dată, dar operatorea mi-a zis că dacă nu le zic cine sunt există șanse mai mici să o ia in considerare – nu m-au obligat însă să le dau adresa din buletin). În rest, OG 27/2002, art. 7 e numai bună pentru fuga de muncă.

      46
    • de ce nu recupereaza daunele de la asiguratorul RCA?

      164
    • Da, ca frica merge asa de bine in Romania si justitia e taioasa si rapida.
      Orice proces de rahat se intinde pe ani buni.

      143
    • @Ronnie – cred ca nu este de RCA nefiind implicata decat masina betivului. De aia il da in judecata pentru recuperarea pagubelor.

      93
    • @Ronnie. Pentru ca au citit ce scrie mic in contractul RCA. Asiguratorul nu despagubeste in cazul in care asiguratul se afla sub influenza alcoolului sau a substantelor interzise. In acest caz victima trebuie sa deschida proces direct impotriva vinovatului

      43
    • @AndreiofB: Tu ai citit contractul RCA ca sa vezi ca nu este asa? Tocmai de asta a fost facuta legea pentru ca oamenii sa nu sufere din cauza unor alcolisti/drogati si sa se judece cu alde Pascu sau Iorgulescu ani de zile. Firma de asigurare despagubeste si ulterior aceasta isi recupereaza banii de la asiguratul sau, amiabil sau in instanta, tocmai pentru ca o firma are avocati si alta putere de reprezentare in instanta.

      Legea nr. 136/1995 stipuleaza faptul ca asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei daca „accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie”.

      @Adib: pe RCA se despagubesc si bunuri avariate si alte costuri care rezulta din accident, cum ar fi in cazul de fata cheltuilei cu autobuze suplimentare si pierderi de vinit prin netransportul pasagerilor.

      70
  3. Interesante subiecte, dar parcă lipsește ceva.

    Comentariu apreciat.333
  4. 6. Impotenta de care mi-e scarba. Au aflat ca copilul e minor deci au pus stop oricarei cercetari. Raspunderea parintilor e doar pe barba victimei si doar daca se adreseaza instantei.

    Comentariu apreciat.302
  5. NOU
    #14

    5. Dacă legislația românească ar fi ca cea britanică… Deci: Constituția României, articolul 44, alineatul 8: ” Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.”
    Mai pe românește: nu contravenientul (infractorul) trebuie să justifice că proveniența fondurilor este licită, ci „organili” trebuie să demonstreze că nu-i așa.

    Comentariu apreciat.342
    • Legislatia e australiana, nu britanica, si au o lege dedicata subiectului averii ilicite: „Criminal Property Confiscation Act 2000”.

      https://www.ccc.wa.gov.au/report-unexplained-wealth-now/what-unexplained-wealth

      102
    • NOU
      #16

      @Rumbu My bad! Nu-mi terminasem cafeaua. În orice caz, nu se schimbă nimic din esența la ceea ce am scris.

      74
    • Partea asta din legislatie e ok in Romania. Procuratura poate sa demonstreze ca inculpatul are cheltuieli peste venituri si asta inseamna venituri nedeclarate. Asta inseamna taxe neplatite. Aici insa lipseste legislatia si procedurile cum se recupereaza taxele neplatite si daca peste anumita suma exista si inchisoare/confiscare extinsa sau nu.

      Al Capone a fost prins fix asa – ca nu si-a platit taxele pe veniturile nedeclarate. Nu au demonstrat ca a fost mafiot ci ca doar a avut cheltuieli mai mari decat veniturile declarate.

      Mai departe exista (?) legislatia legata de spalarea banilor (care in Romania e foarte aproximativa).

      121
    • Sa se schimbe esenta atunci, ca e proasta.

      14
    • Avem totusi o lege „a averilor extinse” facuta de UE si transpusa (mai romaneste) in legislatia noastra.

      Daca se vrea, se pot lua cei prezentati peste tot la stiri drept interlopi si intreba de unde au averile si plecand de la prezumtia ca nu a facut nimic ilegal. Sau, daca suntem complet incapabili sa punem intrebari sau sa demonstram ca e avere ilicita cand nu primim raspunsuri.. atunci taxam averile nejustificate (un 85%, asa) sau amendam pentru anumite fapte in functie de averea estimata (incluzand aici si rudele ce au primit cadouri).

      De ce nu facem asa ceva? Pai baronii locali si politicienii fura exact in acelasi mod ca „interlopii”.

      123
  6. 8. Eu in locul alora de la Ferrari as mai pune niste conditii gen: sa iti faci tatuaj cu marca pe gat, sa juri credinta eterna marcii in fata reprezentantei, in genunchi si sa postezi pe retele, sa mentionezi marca in rugaciunile tale la biserica…din astea.

    148
  7. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce final de an vom avea….

    110
  8. la aia cu copiii…. daca in locul babei era un om mai sanatos pe picioare care in loc sa isi rupa mana il proiecta (neintentionat) pe derbedeu direct in mijlocul drumului, sub vreun autotren? pe ce facem pariu ca atunci parintii gaseaua imediat tot felul de motive si explicatii si nevoi de multe despagubiri neajunsuri ale legii precum si incetineala justitiei si alte d-astea…

    Comentariu apreciat.343
  9. La bodega unde mananc, preturile sunt cu 10% mai mari de lunea aceasta. Cat e inflatia?

    143
    • Daca nu ti se sugereaza un tips de minim 15 la suta tot degeaba.

      184
    • Daca tot o sa te duci sa mananci in continuare , chiar si dupa ce or sa mai puna inca 10% in viitorul apropiat, comentariul e de pomana :)
      Daca NU taxati lucrurile astea e fix cu zero.

      232
    • Nu doar costul cu mancarea (acasa/restaurant) intra in calculul inflatiei.
      Am mai zis asta si o sa mai repet.
      Si 2. asta nu inseamna ca inflatia nu e din pix.
      Hai cu manutele rosii.

      32
    • Bodega (sau restaurante, cafenele, cantine cum este definita in IPC) are o pondere de 1.33%. Si are o crestere de 11%.

      Ripley, believe it or not, sunt scaderi de preturi interesante care au o pondere mai mare in IPC:
      – faina -30%
      – malai -25%
      – ulei -15%
      – branza -15%
      – zahar -13%

      (procente extrase de ultimul comunicat INS iulie 2024 vs iunie 2023).

      In general, cresterile sunt la marfuri nealimentare si servicii, astea genereaza mare parte din inflatie:

      – marfuri alimentare: +1.71%, pondere in IPC 33%
      – marfuri nealimentare: +6.92%, pondere in IPC 49%
      – servicii: +8.52%, pondere in IPC 18%.

      Ca o concluzie, daca gatesti acasa cu produse primare in loc sa mergi la bodega, s-ar putea sa nici nu simti inflatia :)

      142
  10. NOU
    #29

    Nu ai uitat nimic? Gen … 0?

    83
  11. Ce „Știrile zilei” sunt astea fără țâțe, fără buci?!?- rușine!

    221
  12. La punctul 2 statistica aia e oferita de BNR a carei principala misiune este sa mentina o moneda stabila si sa nu fac prea mult val inflationist. Faptul ca populatia are sau nu economii este in afara interesului BNR.
    Acum hai sa lamurim un pic si povestea cu economisitul si cum sta treaba aici. Foarte pe scurt banii se devalorizeaza prin inflatie, este suficient sa te uiti ce puteai cumpara acum 2-3 ani sau 7-8 daca te duci mai in spate si vei vedea efectul inflationist. Asta se traduce prin faptul ca daca tu dispui fizic de o anumita suma de bani ea nu-si va pastra valoarea pe tot parcusul timpului, numai in cazul unor foarte mici exceptii. Asa ca fiecare om face ceea ce intelege si poate pentru a conserva valoarea banilor cel putin, sa nu zic inmultirea lor. In Romania asta se traduce prin cateva chestii simple: imobiliare, depozite in banca(pana in 100k eur cat sunt garantate de stat). Mai sunt si cativa excentrici care arunca la titluri de stat, cripto si bursa. Insa grosul este fix in imobiliare si depozite in banca cum statistica BNR o reflecta la depozite, iar la imobiliare stim cu totii cum se misca treaba.
    Asa ca nu stiu cat de grava este situatia ca romanii nu au economii. Adica daca au acel fond de urgenta si restul este investit in ceva care ii protejeaza cel putin de inflatie, lucrurile sunt mai mult decat bune. Daca nu au nimic din mai sus atunci situatia e maro rau, insa n-ar strica sa stim punctual de ce sunt in situatia aia: venituri mici sau tocam banii ca o viata avem?
    Insa niciodata nu s-a facut o statistica sa nu zic cercetare sociala serioasa pe tema asta, romanii cum economisesc si se protejeaza de inflatie. Iar pentru cine e innebunit sa economiseasca si sa tina de bani, as vrea sa-i reamintesc perioada anilor 90 si cum pe la inceput de ani 2000 aprindeai focu la gratar cu hartiile vechi de 500 sau 5000 de ron(Brancusi si Avram Iancu erau pe ele).

    131
    • Pai toata lumea pe care o stiu se protejeaza de inflatie cumparand apartamente.

      132
    • @mac gregor
      In imobiliare nu te protejezi prea mult de inflatie ci pur si simplu stochezi valoarea banilor in acel imobil si speri sa nu se duca prea mult in jos. Am dat un exemplu pervers acum ceva vreme pretul unui apartament din 2017 intr-o zona decenta din Bucuresti si ce e acum, raportat strict la valoarea aurului nu alte povesti si valoarea era aproximativ aceeasi la nivelul aurului, dar la pretul euro era de vreo 10k eur in plus acum. Asta inseamna ca cine a cumparat acel apartament acum 7 ani si-a conservat valoarea acelor bani raportat la inflatie, fara sa mai pun alte costuri(impozite,asigurari,stricaciuni) cazul ideal. Realistic o sa poti sa conservi banii in cel mai bun caz si poate un pic de profit daca ai noroc. Insa toate aceste calcule nu-i opresc pe oameni sa cumpere pe considerentul ca le dau mostenire sau ca le lichideaza daca au nevoie de bani. Insa daca vrei sa judeci ca si profil de invesititie nu este mare smecherie, suma mare bagat la inceput si marja mica de profit cu nenumarate riscuri si costuri ascunse.
      La bursa/cripto povestea este mai simpla si riscurile plus costurile sunt mai pe fata si fiecare isi cunoaste aversiunea sa fata de risc. Nu fac apologia celor 2, insa in momentul de fata cu cat ai diversificare in ce ai banii bagati cu atat mai mult o sa ai mai putine dureri de cap. Insa asta necesita un pic de inteligenta si disciplina, asa ca oamenii se vor duce spre cele place imobiliarele.

      63
  13. 9. Am mai avut faza asta si anul trecut. Doar nu a produs efect. Se tot gasesc portite pentru panem et circenses. Mai ales in campanie.

    20
  14. 10. Declaratia lui Zuck este facuta doar dupa ce a fost arestat seful Telegram. Pana atunci nu isi adusese aminte de asa ceva

    122
  15. re-Zuckeberg & COVID – normal ca administratia Biden a gresit … cum poti sa ceri sa fie moderat content-ul care inflameaza, din surse nesigure si genereaza trafic (aka $$$) pentru facebook? BLASFEMIE!

    54
  16. 6. in sfarsit leprele de parintii cretini cu plozi cretini sunt pusi la plata pentru daunele pe care le produc societatii. Si ca sa nu existe discriminare, tatikul divortat care a incercat sa se sustraga de la plata, a fost instiintat ca datul din buci vine cu plata facturii oricum. Sper ca si „minorul” de 17 ani din parcul Pantelimon care a ucis cu masina baietelul de 9 ani si a mutilat-o pe sora acestuia de 7 ani sa plateasca impreuna cu familia lui de asistati.

    142
  17. Când vii la date cu Ferrari 296 și-ți dă tipa cu jet că ai Ferrari Sărac Edition. :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)