- Oraș . Culori . Blondă . Șatenă . Roz . Brunetă . Cioc . Blondă . Brunetă . Roșcată
- Economia duduie 2022
- Statul cumpără o fabrică de zahăr
- eMAG, venituri de peste 1 miliard euro
- Salariile CFR cresc
- Blocaj pe piața imobiliară
- A decedat actorul Ray Liotta
- Gata cu carburantul ieftin din Ungaria
- Dan Șucu, de la Mobexpert la Rapid
- Rușinea Iohannis
- Cronica de business
- Cronica de tehnologie
Andy Fletcher( Depeche mode) died.
M-am deprimat….mi-am reconfirmat ca sunt bătrân….RIP both of them (el si Liotta)
Legat de robot, au scos-o pe aia romaneasca : știa de atunci , de la servicii, de planurile de invazie ale Rusiei, de aia a binecuvantat alianța contra naturii 😀
Și toboșarul de la „Yes” – tot ieri.
So fucking sad …
Salut Vali eu sunt din Luduș și nu o sa facă mai nimic pentru fabrica de zahar.Tata a lucrat acolo 20 de ani și jumate din angajați au plecat deja.Cum ii mai aduci înapoi?Majoritatea aveau salar de 2000-3000 lei,tineri nu stau la acei banii când Clujul este la 60km de Luduș…
statul n-ar fi in stare sa gestioneze o bila de fier. in cativa ani s-ar fura/strica.
pur si simplu n-ai ce sa faci cu parazitii care sunt angajati pe pile.
nu e interesat statul sa faca productie acolo, doar un serviciu cald pentru copii de oficiali care nu vor veni la job si vor fi plecati doar in delegatii pe banii fraierilor. Get it?
8. now this is news. era plin netul de romani in care pocnea mandria ca stau aproape de o tara civilizata si cinstita, de unde se duc si alimenteaza ieftin pentru ca romania e de rahat. luati cu pita baieti
Stai liniștit, că nu le ia mult să facă rost de numere de Ungaria
Da boss, că nici nu se va prinde ăla de la casierie că nu știi o boabă ungurește și va cere și talonul.
După care va zice ori plătești prețul full ori chem poliția să vadă cum stă treaba cu circulația cu numere false, plus tentativă de fraudă.
Prețul la benzină, ultimul motiv de emigrare dintr-o listă lungă.
Știi că ești român când îți schimbi cetățenia pentru un preț mai bun la benzină.
aproape de vama fiind, pot sa iti confirm ca acest „turism” este practicat atat de romani in ungaria cat si de unguri in romania. au fost perioade cand anumite lucruri erau mai „rentabile” la noi ca la ei(nu multe, ce e drept) si ii vedeam la cumparaturi pe la diverse centre comerciale de la noi.
Astia care nu doar ca țin de preturi,dar le mai și umflă în condițiile actuale, sunt niște idioți.
Noi suntem în procesul de a cumpăra o casă și deja băncile au început sa schimbe condițiile.
Cresc dobânzile, încep sa nu mai acorde asa ușor fără avans, sunt departamente unde chiar nu se mai dau deloc fără.. Bine, măcar aici în Franța dobânda creste de la 1.6 și nu e variabila.
Cel puțin pe zona unde suntem noi, nu pot spune ca se mișcă preturile în jos decât pentru casele care sunt de vreo câteva luni bune la vânzare, cum e și cea pentru care negociem noi și la care momentan am reușit sa scădem 15k din prețul inițial, acum ne batem pentru încă 5000.
Și da noi suntem cam disperați sa cumpărăm, cum zice nea ala din articol, fiindcă vârsta nu ne-ar mai permite sa așteptăm cine știe câti ani o relaxare a condițiilor de creditare și nici nu vrem. De anul trecut pana acum, am băgat 16000 de euro în buzunarul proprietarului.
Care e zona de pret in care va invartiti?
S-a prabusit frontul in Donbas. Va pupa Vlad. Z!
Să pupi p..a tuturor Vlad!
Nu cade nimic, vlad al tau vrea sa ia repede de pe masa maxim cat poate inainte sa inceapa sa primeasca cizme tari occidentale drept in cur. Cand te inarmeaza toate tarile nato iar tu nu ai cu ce sa inlocuiesti si scoti tancuri de acum 40 de ani in ce directie va merge operatiunea speciala?
PS pe asta ai vazut-o? ostasii vizitati de volodea lucrau si pe o platforma petroliera erau si vanatori si simpli muncitori https://twitter.com/igorsushko/status/1529800130206978048
@asta
Tu ai merita sa fi in calea soldatilor rusi, sa te vad atunci cate Z lasi scrise. Pentru ca tu si alti imbecili ca tine au impresia ca Ivan nu ti-ar viola mama si nici pe tine nu te-ar impusca fara mare ceremonie pentru ca esti troll rus pe internet.
Vlad Z. sa-l pupi la cuc pe Vlad B.
Referitor la știrea nr. 6 cu blocajul pe piata imobiliară eu cred că era previzibil in condițiile in care :
-in 2021 a fost o creștere de preț la imobile de circa 18%, iar în acest an dezvoltatorii + proprietarii au început în forță, cu noi creșteri de preturi;
-ROBOR creste constant, adică din septembrie 2021 până acum a crescut cu peste 4% și nu semne că se opreste deci implicit va creste și IRCC și ratele vor fi mai mari – ca idee o creștere cu 4% a unei dobânzi la un credit imobiliar înseamnă o creștere cu circa 45% a ratei;
-cresterea constanta a inflației plus ROBOR plus posibilitatea de dare în plată vor face ca băncile să fie mai prudente in evaluarea imobilului și modul de a acorda credite – pentru că scopul băncii este să își primească banii înapoi cu dobândă și nu sa se complice cu executarea silită și cu vânzarea – mai pe înțelesul tuturor, chiar daca pe un apartament se cere acum 100.000 euro și cumpărătorul are salariu pentru a susține rata banca, pentru a micșora riscurile, ar putea evalua apartamentul la 70.000 de euro din care sa acorde credit doar 60.000 de euro, astfel că dacă persoana respectiva renunța la apartament in favoarea băncii prin dare în plată banca să vândă repede apartamentul și să recupereze banii, nu sa stea 5 – 8 ani cu el la vanzare;
-ori dacă din prețul de 100.000 de euro banca da doar 60.000 euro cumpărătorul trebuie să aibă 40.000 euro cash – ceea ce e complicat
-cresterile tuturor prețurilor ca urmare a inflației face ca oamenii să cheltuie mai mult pe mâncare/benzina/haine/etc
si există mai puțini bani disponibili pentru rate.
Sunt convins că vor apărea cei care spun că tranzacțiile imobiliare in România se fac majoritar cu cash – în esență este adevărat, însă multe din acele tranzacții pornesc de la un credit pentru că A face credit și cumpără de la B, apoi B are cash, mai pune ceva și ia cash de la C, apoi C mai pune ceva și ia de la D și așa mai departe – dacă A nu mai face credit nici B, nici C și nici D nu mai au cash-ul.
Oricum, părerea mea este până pe la anul pe vremea asta se va vedea cum sta situația în realitate – pentru că dacă sunt așa multi oameni care au cash disponibil pentru imobile nu ar trebui sa existe vreun blocaj pe piata imobiliară – deoarece acei oameni care au cash nu au nevoie de credite, deci nu contează ROBOR sau IRCC
In contextul acesta, oare ce se va intampla cu chiriile?
ai uitat de faptul ca vine si iarna, care va adauga noi „provocari”
@Mirel
Piata imobiliara din Romania este o jungla si nimic din ceea ce pare rational si normal sa se intample nu o sa se intample. Cand pleci cu asta in cap si te adaptezi la realitatile romanesti vei vedea ca situatia este nici buna, nici rea. Concret este interesul multor actori din piata ca preturile sa creasca pentru ca in fond cresterea preturilor la imobiliare este ceva normal si vorba aia o crestere de 10% este ceva sanatos si all the bullshit.
Problema foarte nasoala este ca prin orasele mari infrastructura publica si serviciile publice nu s-au redimensionat conform noilor realitati. Si asta se vede deja din folclorul urban cu viza de flotant pentru scoala, traficul aproape blocat si cam tot ce inseamna serviciu de utilitate publica. Pur si simplu o buna parte din orasele mari din Romania nu au fost pregatite sau concepute pentru numarul de oameni ce locuiesc acum in ele. Bineinteles datorita birocratiei nimeni nu stie real cati oameni locuiesc in Brasov,Cluj sau Bucuresti. Insa pentru omul de rand ce locuieste acolo de cativa ani aglomeratia si subdimensionarea este ceva absolut vizibil.
Legat de tranzactionarea cu cash povestea e mai aparte. Pe de o parte imobiliarele sunt o buna modalitate de spalare a banilor, pe de alta parte multe cupluri au facut schema de credit de nevoi personale luate de amandoi si au platit cu bani jos. Ultima schema o sa mearga cat timp BNR nu schimba modalitate de indatorare gen 40% din venituri, respectiv piata nu urca prea mult.
„Concret este interesul multor actori din piata ca preturile sa creasca pentru ca in fond cresterea preturilor la imobiliare este ceva normal si vorba aia o crestere de 10% este ceva sanatos si all the bullshit.”
Cresterea 5 ani la rand cu 10-12% anual (preturi exprimate in euro) nu e ceva „normal, sanatos si all the bullshit”. Piata din Romania (ma refer la cerere) nu poate sustine asemenea ritmuri de crestere. Pentru ca nu mai „e” bani. Mai ales acum, cand creditul ipotecar cam trage sa moara, la un ROBOR la 6 luni de aproape 6%.
Mai vorbim intr-un an.
Nu există anunț imobiliar care să nu fie preluat de vreo agenție + 5k.
Pun anunțuri la apartamente care nu mai sunt în piață.
Cu ceva timp cheltuit poți să ai acces la anunțuri de la proprietari.
Proprietarii nu știu ce vând. Anunț nou la 110k direct de la proprietar a urcat la 115k. Poate, poate să scoată 95k pe el acum, în toamnă o să ceară 120k.
În piața secundară de renovări, mobilări și utilări încă se mai lucrează, dar nu mai e aglomerația la debitare pal cum era acum un an. Electrocasnicele mai țin un an, poate apare model nou mai eficient energetic că ne încurcăm cu 2 etichete clasa A++ și clasa D la același produs. Instalația electrică nu o mai schimbăm că oricum o să consumăm mai puțin. De mobilă nu zic, fanii IKEA sunt precum rusofilii în perioada asta.
Multă lume se așteaptă la un 2008. Eu zic că e o așteptare greșită.
În 2008 lumea a învățat de QE infinit, quantitative easing îi ziceau la tipărirea de bani și nu au băgat nici un bancher la pârnaie cu toate sub-primes si NINJA credits. 2009/2010/2011 ne-am mai chinuit cu țările PIGS. Ne trezeam dimineața și ne întrebam dacă mai e, nu mai e euro.
Și au trecut doi ani de pandemie, copilul îi spune profesorului că nu are tema din cauza lanțului de aprovizionare și energia e la cote demne de 1960(evul mediu) când ne încălzeam cu lemne și citeam la lumânare.
ROBOR la 15% o să fie ultima noastră grijă.
@silicon_v
Cliseul asta cu privire la cresterea preturilor il aud la toti consultantii imobiliari. Si fara sa ne tragem pe cur, trebuie sa intelegem ca toata aceasta crestere de preturi a venit indirect din imprumuturi statul roman importand foarte multa datorie. Acum nimeni nu stie ce o sa fie in urmatoarea perioada si mai mult nimeni nu poate sa zica in ce directie o vor lua preturile. Si asta pentru ca e extrem de multa incertitudine, iar fiinta umana te poate surprinde in multe situatii. Ceea ce stim acum este ca inflatia si penuria ne vor cuprinde in urmatoarea perioada si de aici o sa apara problemele.
@Pixel
Perceptia generala este ca preturile sunt umflate, iar cine isi cauta acum o proprietate o sa dea de o nebunie generala. Toata lumea face comparatia cu 2008 deoarece amintirea inca este vie pentru multi, iar pentru altii este un deja vu. Personal nu cred ca va fi o criza asemanatoare cu cea din 2008 ci incet, dar sigur ne vom indrepta spre o stagflatie cu o oarecare penurie de bunuri sa nu zic alimente. Categoric ROBOR ar trebui sa fie ultima grija, dar la cum stau lucrurile un mic dictator s-ar putea instala daca printr-o OUG ar modifica dobanzile, gen ce a facut Viktor Orban in 2010.
4: Poate scot si ei mizeria ai de „pret recomandat de producatot” care a luat locul de pret inflat artificial ca sa para reducerea mare. Zic si eu, companie asa mare si seriosa.
Nu că vreau să iau apărarea emag, că e clar că majoritatea reducerilor sunt la mișto, dar conceptul de preț recomandat de producător e universal, nu l-a scos emag din aer.
Se numește MSRP, Manufacturer Suggested Retail Price.
Acuma că MSRP-ul nu mai e valabil de după un timp că toată lumea vrea să scape de stocuri la un produs anume e altceva. Și că fac ei schemele cu reduceri non stop în loc să zică prețul produsului a scăzut, ăsta e noul preț, aia e.
Uite acuma la mașini de ex în US te rogi de dealer să ți-l dea la MSRP, toate mașinile se vând peste acel preț din cauza cererii mari, cine vrea mașina pe loc dă mai mult și aia e.
6 – de fapt nu e blocaj, s-a mutat lumea pe Dubai.
Sursa ta din ce zona vine?
Am o cunostiinta intr-o primarie, oras mic sub 20k… imi spunea ca sunt oameni din zona care deja au investit in imobiliare in Dubai.
Alin, este ca esti cel mai fun la petreceri?
La știrea 8, cu carburantul din Ungaria, sigur o să apară băieții deștepți care să vândă direct din rezervorul lor, de mașină ungureasca
la cfr salariile cresc, timpii de deplasare scad iar infrastructura putrezește
6. olx a fost acaparat de agentii imobiliari. Urmaresc de mult piata si in ultimul an a devenit aproape imposibil sa gasesti anunturi de vanzari care de la persoane fizice sau sa nu te redirectioneze spre storia.
Iar de calitatea agentilor… nu mai vorbim.
poti incerca si pe grupuri de facebook, posibil sa gasesti si acolo direct de la vanzatori, fara intermediari.
No, portu Constanța nu-i în stare să facă față volumului de grâu ucrainean pe timp de război. 🤢🤢🤢
Mda, Olanda și Germania nu lasă România-n Schengen să nu cumva să-ngroape Rotterdam și Hamburg. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Din ce stiu eu, ce fac ungurii e absolut impotriva regulilor UE (tratezi cetatenii tai diferit fata de cetateni UE). O sa invete Orban destul de rapid ca banii de la UE sunt necesari.
Gândește-te și invers. Să ai acuma companie de transport cu sediul în Ungaria e boierie, alimentezi și faci curse cu motorină sub prețul pieței, iei lejer toate comenzile că poți merge sub prețul celorlalți.
Nu e vorba de asta. Ci ca in UE toți cetățenii UE trebuie tratați în mod egal. Când tu pui preț preferențial pentru cetatenii unei anumite țări, sunt încălcate drepturile celorlalți
Și încă o chestie: pentru camioane prețul nu e plafonat.
5 – Ieri am mers cu trenu. Intarziere la plecare 40 minute (din Gara de Nord). Toaleta infecta de cand a ajuns in statie (mirosea in tot vagonul – automotor). Pe drum (120 km) a mai adunat 30 minute intarziere.
Din iunie (sau iulie) se mai pune de o majorare de pret a biletelor.
Trenul era aglomerat (toate scaunele ocupate si cateva persoane in picioare).
Ce companie opera trenul tau? Sunt zece companii feroviare care pot opera transport de calatori.
Stau mult prea departe de granița cu Ungaria să-mi pese de prețul carburantului. Când și dacă n-o să-mi mai permit mașina, o vând și-mi iau bicicletă. 😎
Mie nu prea-mi pasa de pretul carburantului pentru ca am bicicleta (4 chiar). Poate sa se faca si 50 de lei litrul si inca voi fi ok.
De ce nu-ti iei chiar de acum bicicleta? Dis de dimineata vazui un trotinetist care mergea fluent, cu traficul (l-am depasit, m-a ajuns din urma, l-am depasit, iara m-a ajuns din urma etc).
@hash te inteleg, nu-ti pasa, nici mie nu-mi pasa de pretul motorinei (a mea e „pa” benzina), chiar radeam cand vedeam ca motorina a depasit ca pret per litru benzina, dar toate cele „consuma” carburant, ca nu te duci sa-ti iei graul de pe camp cu trotineta, nici laptele de la tata vacii si nici porcul / vita / oaia / capra / rata direct din „casa” ei.
… iar acuma o sa-mi spui ca defapt te poti face vegetarian … dar si plantele alea tre sa le iei de undeva, macar iarna sau primavara devreme
@hash: de la mine d-acasă (Viena) până-n Sopron sunt 180 km dus-întors. Nu văd rostu’ deplasării până acolo, doar dacă vreau să-mi iau popcorn cu cașcaval (în Austria este doar cu unt, sare, caramel 🤢), dar și atunci îmi mai 300 pungi la o cumpărare și mă țin 3-4 luni.
Da mai, mi-e evidenta treaba cu scumpirea cascavalului pe care il mananc, in functie de pretul combustibilului, nu-s asa de batut in cap, duh.
Din partea mea, pot sa ma duc la mall si cu bicicleta, imi iau niste coburi mai mari, si nu mai cumpar apa plata. Pentru concediu avem avion (sau tren / autocar, ca pe vremea studentiei) – daca or mai fi bani de concediu.
Unde-ar fi pomana aia sa se mai rareasca masinile mici pe drumuri, devine mai sigur mersul interurban pe bicicleta.
Nu poți să vorbești de imobiliare și să nu pomenești de Beverly Hills-ul Clujului.
Rusii incep sa haleasca tot mai multe teritorii din Ucraina.
Rusii halesc pu*e cu gura plina:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-25582000-digi-24-lavrov-roaga-prietenii-africani-solicite-occidentului-anularea-sanctiunilor-impotriva-rusiei.htm
In rest, in Ucraina, situatia teritoriala e tot acolo unde era acum 2 luni. Ma rog, mai putin in nord, unde rusii au fugit cu coada intre picioare.
https://youtu.be/F5XzrR9lGeU
Interviu (laba in cerc ) șefa Remax cu Sabin Gherman.
Din primele minute aflam ca:
– in Cluj se investește deja de către străini, pe lângă romanii cu bani. Nu e absurd sa ne asteptam la 5000€/mp in următorii doi ani. Ei fac piața.
– Clujul nu va intra in criza, niciodată
– Ucrainienii închiriază fără sa negocieze și vor sa rămână in Cluj, presiune mai mare pe chirii, pe cumpărat ca investiție etc
Și intr-un final ajungem la climax : la minutul 15, vin nemți cu 500.000€ Cash după vânzarea casei din Germania si nu își mai permit casa in Cluj, doar un duplex la periferie. De ce vin nemții in Cluj? Pentru CALITATEA VIETII IN CLUJ.
Climax 🤣🤣🤣🤣
Tre să fie cineva cretin de-a dreptul să se mute-n România. Sau scăpat în cap la naștere.
@John Temple
Depinde ce așteptări ai de la viață și în ce etapă a vieții ești. Dacă nu mai depinzi de un job, ai banii tăi/sursă de venit pasiv din care trăiești, de ce ai fi fraier să plătești chirii și prețuri de imobiliare nemțești când vii aici în ceva orășel și ești boier. Mai ales dacă nu te interesează cluburi, viață de noapte, etc.
Poate cu spitalele să fie problemă dar orice problemă mai serioasă e te urci în avion și pleci înapoi la germania și rezolvi.
Și pentru neamțul de rând care iese la pensie, altfel stai cu 2 pensii de 900 eur în România față de Germania.
Ca tânăr clar, viitorul ți-l faci dincolo, oportunitățile și banii de câștigat sunt acolo, nu intră-n discuție.
@manu144x: vinde casa cu €500mii, ia alta cu €200mii și trăiesc bine-mersi cu două pensii a €900 fiecare. 😎
Gata, s-a terminat distracția: https://twitter.com/VALERIEinNYT/status/1530625991047106562