- Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă . Piatră . Brunetă . Roșcată . Blondă
- Ce taxe ne așteaptă
Orice altceva decât deranjarea bugetarilor și colectarea impozitelor. - ZF visează frumos pe teme imobiliare
Voi plătiți pentru ZF? Ah, nu? Atunci ei servesc interesele celor care plătesc. - Frumusețea legumelor
- Grupul LVHM a avut profit crescut cu 30%
- Și Microsoft a avut profit record
- Foxconn cumpără 50% din ZF
- Cronica de tehnologie
La 8 e un fel de „Hey, adobe, figma ballz!”
E trist ca desi avem cat de cat niste parghii impotriva comasarii de produse si companii sub o singura umbrela, astia tot se cumpara unii pe altii si creaza monopoluri in draci. Tin minte cand eram tanar, cat entuziasm era pentru spargerea MS in bucati, toata lumea era „bucuroasa” ca au invins impotriva raului de bill, si ce bine e ca rezista statul impotriva corporatiilor. Fix pix, MS e azi mai dominant decat a fost vreodata. UE mai face din cand in cand cate-o mutare, dar de multe ori o da si in bara (vezi legile pentru AI)…
@Andrei : „cat entuziasm era pentru spargerea MS in bucati, toata lumea era „bucuroasa” .
Bucurie de copii saraci, pe-o parte ne bucuram, pe partea ailanta instalam windowsuri crackuite. Daca cumparai/cumparam actiuni la MSFT acum 20 de ani eram boieri.
Aia bucurie !
cu ce bani? sau, stai, tu crezi că instalam windowsuri piratate de amuzament?
Adica Linux n-a reusit sa omoare microsoft? Sunt socat.
Cine stie fckgw- cunoaste
La numarul 4, de fapt vina este mai degraba a consumatorului. Daca ar accepta supermarketurile acele produse „imperfecte”, ar ramane nevandute la raft si ulterior aruncate. Vad in fiecare zi plangeri de la clienti cum ca produsul „nu arata ca in poza” sau „nu sunt toate la fel”. La nivel de piata, cred ca vorbim de zeci de tone de fructe si legume respinse zilnic. Asta inseamna zeci de tone manipulate, incarcate in camioane, descarcate, respinse, incarcate din nou si trimise inapoi la furnizor.
Aceași consumatori care vor fructe și legume ca cele din grădina bunicii, alea mereu lucioase și cu forme perfecte?
@Nico: nu stiu daca au avut astia gradina la bunici, dar din ce imi aduc aminte eu, legumele din curtea bunicii erau mari si strambe, dar aveau gust.
De fapt, asa imi aleg legumele oriunde as fi (piata sau hyper). Le evit pe cele perfecte
@Nico, exact. Problema e ca fructele și legumele din gradina bunicii nu prea erau nici lucioase, nici perfecte
Alternativa usoara pentru consumator e sa mearga in piata, unde gaseste de cele mai multe ori tot marfa din depozite, aranjata ca in supermarket – produsele aratoase in fata, celelalte mai in spate, si care ajung undeva in mijlocul sau fundul plasei. Mai adauga si reticenta vanzatorilor din piete la a lasa consumatorul sa aleaga, si asta e finalul.
Cumparam si eu de multe ori din piata, dar de cand nu mai am ce alege, iau din supermarket si ma uit sa aiba origine RO, sau magazinul local cu produse proprii care pune ofertele pe FB. De acolo am luat niste capsune produse local si proaspete care chiar miros a fructe, si gemul a iesit minunat.
Cand apar rosiile, la mine in oras TOTI din piata au rosii de Buzau. Cand apar capsunele, toti vanzatorii sunt din Baia Mare. Mai da-o dreq.
Vezi in piata ca toti sunt „producatori” care mai ca nu te scuipa cand vrei alegi tu ceva, nu ce iti pune el, si data urmatoare mergi la supermarket unde alegi ce vrei.
Poate aveti noroc de alte piete la voi in orase, acolo poate merita.
Nimic despre ce impact vor avea aceste taxe, cu cât estimează că va scădea deficitul bugetar, în cât timp, se feresc de predicții de-astea ca să nu poți să-i ai la mână mai apoi.
Simplu, cu cît colecteaza mai mult, cu atît vor fura mai mult…
Si cand te gandesti ca gaura aia din buget e facuta din prostie. Practic anul trecut au estimat ca si anul asta vor incasa la fel bani, neluand in calcul ca inflatia va scadea. Si-au dat marja de furat mai mare, cu intentie cred eu nu din prostie. Si acum ups, pai nu ne-am gandit ca inflatia si veniturile vor scade. Dar lasa ca mulgem privatul, aia de la stat sunt in vacante acum si nu se cade sa le stricam concediile.
Se feresc de predicții din astea pentru că mare parte din oamenii din România nu înțeleg economia, nu înțeleg de ce apare deficitul bugetar, nu înțeleg ce înseamnă că ai deficit bugetar și nu înțeleg nici sensul unor cuvinte precum predicție/previziune.
Pentru că oamenii nu înțeleg aceste lucruri dar au nevoie de o explicație pentru care lucrurile merg rău explicația general acceptată este că se fură – părerea generală este că lucrurile merg rău, pentru că se fură – dacă nu s-ar fura am duce-o mai bine ca Germania/SUA sau ce țară vreți voi.
Este evident că unii oameni fură, dar dacă acum ar ieși cineva de la guvern și ar spune că urmare a acestor măsuri de creștere a taxelor ar scădea deficitul bugetar cu 1% – oamenii vor presupune automat că vor rămâne mai mulți bani în țară – deci o să o ducă mai bine – iar dacă nu o să o ducă mai bine înseamnă că cineva a furat.
Dacă o țară are deficit bugetar de 5% asta înseamnă că produce 100 lei și cheltuie 105 lei, deci scăderea cu 1% a deficitului bugetar nu înseamnă că rămân niște bani pe undeva, ci înseamnă că acea țară tot 100 lei produce, dar cheltuie doar 104 lei în loc de 105 lei – adică la final de an tot pe minus este, dar este pe minus cu 4 lei în loc de 5 lei.
Ca să nu mai vorbim că unele măsuri de creștere a taxelor ar putea avea efect de scădere a încasărilor.
De ex. dacă la dividente mărești impozitul de la 8% la 10% este posibil ca unele firme să nu mai distribuie dividente anul acesta, așteptând o scădere de taxe – deci în loc de X lei poate la final de an statul va încasa de 3 ori mai puțin.
Dar dacă spui că după aceste măsuri de creștere a taxelor statul a încasat de 3 ori mai puțin din dividente populația va spune că cineva a furat, statul este incompetent și vor cere demisii.
Și de aceea se feresc de predicții
Offtopic, pardon. Vali, ce inseamna comentarii asumate? Da stiu sensul cuvantului… dar in contextul blogului?
Mi-o caut pe aici de niste ani de zile si abia acum vad regulile de sub campul de comentarii…
gen, în loc să ai mailul pe care îl ai, folosește matei@gmail.com sau alte mailuri care par false.
Hmmm 2 – 3 caniculă 2 zile ploaie.
Am teren de vânzare dacă e cineva interesat :)) de locație.
La 3. ZF are probleme în a număra motivele:
„14. Pentru că clienţii…
Acestea sunt doisprezece motive…”
@3: oi fi eu mai putin perspicace si istet in materie de imobiliare, dar suna rezonabil motivele alea (12, 14, cate-or fi).
Nu ești mai puțin perspicace, este destul de rezonabil ce au înșirat acolo ZF.
Probabil Vali se referă la faptul că au prezentat motive doar pentru susținerea prețurilor sus. Un articol echidistant ar fi prezentat și motive pentru scăderea prețurilor … zic și eu.
@Vali?
Daca platesti ZF iti da acces si la articolul „12 motive pentru care piata imobiliara e in cacat”?
ZF au cam przentat realitatea, preturile nu au scazut.
Ca ar trebuie , sau ca ar fi motive.. e discutabil.
Motive nu sunt nici pentru preturile de la mamaia, dar ele tot sunt mari.
Preturile nu scad pentru ca:
– romanii au majoritatea averii in imobiliare
– nu au de ce sa vanda adesea, pentru ca impozitele sunt inca mici si nu e nevoie de lichidati.
– costurile de construire sunt din ce in ce mai mari, dar se tine cu dintii de marja de profit.
Cerere exista, creditarea e problematica insa, pe moment.
„Cerere exista, creditarea e problematica insa, pe moment.”
In imobiliare, daca nu se poate face creditare, cererea nu mai exista. Exista doar dorinta, care e cu totul altceva.
7. Am crezut ca Foxconn cumpara Ziarul Financiar pe motiv de 3).
Da, si eu.
Știrile zilei – 26 iulie. Aflăm că e sfârșit de iulie și e cald.
7. Chinezii au ajuns sa faca masini aproape la nivel cu restul, si rup pe electrice la anumiti indicatori. Ce le lipseste momentan si la ce sunt tamaie sunt componentele. Chinezii cumpara de la firme europene (Bosch, Conti, Veoneer, Autoliv, Valeo, etc) componente si tehnologie (asistenta sofer, ecrane, gadgeturi, harti, etc).
Interactionand cu chinezii de la GAC, Geely, Cherry am constatat asta, ca sunt cam praf pe partea asta.
Dar se pare ca incep sa-si consolideze si sectorul asta, isi fac proprii lor furnizori, copie si invata, mai cumpara pe ici-colo cate o companie europeana…si uite asa una din ultimele industrii sanatoase ale Europei se duce in cap.
O anumita companie avea aproape doar clienti chinezi, doar 1 eruopean, in rest in 2 ani nu castigase nici un contract cu alti producatori de masini.
Mai ramane industria de echipamente medicale, echipamente industriale si aero-spatiala care mai tin steagul sus.
3. Ai sa fii surprins, dar orice firma care se respecta are abonament la ZF corporate. Ca daca n-ai, s-ar putea sa scrie ceva rau despre tine. Si cum lumea business e un circle jerk, un articol de rau in zf face cat 1000 de postari pe orice alta platforma. Bine, poti cumpara si asigurare full casco platind o suma exorbitanta pe un articolas care iti ridica compania in slavi, fara niciun (p), desigur.
Santajul mediatic inventat de Sorin Rosca Stanescu are prozeliti.
ai descoperit ceva vechi de 20 de ani
Eu nu înțeleg cum lumea acceptă așa ceva azi când sunt doar online.
Păi te interesezi cât te costă pe lună ca să le dai site-ul jos și vezi ce e mai ieftin. Iar dacă sunt obraznici și e firmă mare, pui bugetul ăla către un forum de p0wneri și le mărești factura de AWS până dau faliment.
Așa îmi explic de ce supraviețuiesc deși sunt așa de incompetenți :))
E ca in US cu SLAPP lawsuits, ideea nu e să câștigi ci să faci să nu merite.
Articolul asta de pe zf mi-a schimbat optica. Fug sa cumpar un apartament acum cat mai pot. Nevasta-mea zice sa luam doua ca sigur creste pretul. A citit si ea
4. Legumele sunt de 3 feluri. Mere, pere si bretele.
2. Inca putin si iti f*te si nevasta
In articolul ZF punctul 4 ma intriga: Deşi creşterea dobânzilor la lei a dus la creşterea ratei cu 60% din cauza creşterii ROBOR-ului şi IRCC-ului, această creştere este mult mai administrabilă decât a fost impactul creşterii ratei în lei din criza anterioară, atunci când crescuseră cursul leu/euro, leu/CHF, plus tăierea salariilor. Pentru foarte mulţi, ce s-a întâmplat atunci a fost devastator în privinţa creşterii ratei. Să-ţi crească rata cu 60% sau chiar 200% în cazul CHF, pe fondul tăierii salariilor, a fost ucigător.
Adica 60% din cauza cresterii ROBOR si IRCC e parfum pe langa cresterea 60% din 2008. Nu ma leg de 200 % la CHF, dar si in 2008 60% era la fel de devastator ca si acum. In termeni reali in ultimii 3 ani rata aproape mi s-a triplat la credit imobiliar. Parfum, zic ei..
4. Frumusețea legumelor
Se pare un cliché dar chiar mai multa lume ar trebui sa-si caute un agricultor local si sa cumpara direct de la el. Exist nspe mii de grupuri cu „Producatori local in localitatea X,Y…”
Si de obicei e mai ieftin si mai gustos.
La pct 3 > ce aberații scrie omul ăla acolo, nu cred… El zice că un motiv pt care nu scad prețurile este că românii au făcut banii din crypto :)))).
Hosciuc dacă se năștea 20 de ani mai târziu acum era shiller gen Chifoi!
Va zic eu de ce nu scad prețurile, pe gratis. Dezvoltatorii in marea lor majoritate au profitat de boomul economic și au strâns rezerve de bani. Unde stau eu (Ilfov nord) sunt f multe proiecte puse on hold, casele au fost ridicate și lăsate așa. In momentul in care găsesc client le termină și își iau banii. F puțini sunt presați de bănci sa vândă pt a-și plăti împrumuturile așa că nu au motiv să lase la preț. In schimb aud pe mulți pe aici prin zonă îngrijorați de impozitul de 1%. Este o categorie mai mică de „oameni de afaceri” care cumpără mai multe case sau apartamente pt a-și proteja banii de inflație. Problema e că acești oameni vor vrea sa vândă sub prețul pieței punând presiune pe prețuri (multi au luat în faza de proiect la discounturi mari).
Mai este un aspect pe care oamenii il omit – spre deosebire de un magazin care trebuia sa vanda marfa pentru ca se strica/depreciaza/iese din garantie o mare parte din lume nu este fortata sa vanda o proprietate, de multe ori vand ca sa cumpere altceva si daca nu primesc pretul dorit mai asteapta o luna, 6, un an, 3.
Pe scurt: lobby-ul Coca Cola &co a functionat…
https://en.wikipedia.org/wiki/Managed_float_regime