- Roșcată . Munți . Blondă . Brunetă . Blondă . Roșcată . Brunetă . Alb . Brunetă
- Românii au cumpărat titluri de stat de 3,3 miliarde
Decât să țină banii în bancă, mai bine îi dau statului, să facă…investiții.
- Cât valorează supermarketurile?
- Două interviuri despre situația politică: Mungiu și Pârvulescu
- Ce trebuie UE să înțeleagă
- Ciolacu a publicat facturile Nordis, și nu sunt alea bune
Oh, nu, avem un premier mitoman!
- Vă așteptați la altceva de la Daea?
Nu e ca și cum părea un tip inteligent în rest…
- Așa se linge profesionist, copii
Mă rog, se numește lobby la americani, și este legal.
- Chinezii se plâng de taxele la mașini, dar pun taxe pe altele
- Se pregătește Autostrada Litoralului
Abia aștept să citesc cum experții din autostrăzi din ziare se plâng că nu sunt destule ieșiri fix la plaja unde se duc ei de obicei.
Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
La 2 sunt câteva beneficii față de dobânda băncilor: de exemplu la depozit în lei pe 1 an e 6.45% (la donatori de sânge parcă e chiar 7.45% nu sunt sigur). Apoi nu plătești impozit pt dobânda câștigată și nu plătești nici CAS dacă depășești pragul de 6/12/24 salarii minime.
Eu am niste depozite la termen pe 2 ani de zile cu 5% dobanda anuala. Sunt impartite pe niste sume mai mici. In caz de o urgenta financiara, lichidez doar un depozit, si pierd doar dobanda pe acel depozit. La titlurile de stat, nu am acest avantaj. Plus, mi se pare mai comod sa deschid un depozit sau sa il inchid din aplicatia bancara. Nu trebuie sa merg la posta sau la trezorerie sa cumpar titluri de stat.
@Play, suntem aproape in 2025 … vezi ca poti cumpara titluri de stat de la (aproape) orice broker, in perioada de subscriptie (la pretul oficial, clean) sau dupa (la pretul pietei, dirty); majoritatea brokerilor au aplicatii mobile, nu mai tb. sa mergi la posta sau trezorerie. Vezi aici lista de participanti eligibili: https://bvb.ro/Offers/GovRomaniaIPO_GBonds_2024_April.aspx
“Nu trebuie sa merg la posta sau la trezorerie sa cumpar titluri de stat.” Exact, chiar nu trebuie. Toate operațiunile le-am făcut de la computerul de acasă. Puțin complicată procedura de transfer a dobânzii, dar m-am descurcat.
Euro cu 5,5% pe 5 ani la ediția de anul trecut. Pui 10k si te alegi cu aproape 28% in plus după 5 ani, plus că se plătește anual cuponul. Nu e chiar rău.
Alternativele cu depozite sunt slabe la euro, de USD și CHF nu prea se apropie lumea. CHF are dobânda 0%. Plus că USD a fost volatil rău în ultimii 2 ani.
Am prins si eu Euro la 5.5% si 5.30%.
Acum problema e ca statul se imprumuta ca sa plateasca pensii si la anul se imprumuta iar ca sa plătească dobânzile si tot impinge rahatul la deal dar de aia e bine sa nu fii emoțional cand investesti
Mai nou a mai fost si riscul sa vina Georgescu si sa zica “ce bani, boss? ia niste H2O” dar se pare ca am scapat tura asta.
Este posibil ca si bancile sa cumpere titluri de stat ?
Atunci tot aia e, doar ca tu iei de la banca 5% si apoi si impozitat, iar banca ia de la stat 7% (cifere orientative, dar dobanda e mai buna).
Si cum s-a mai zis, titlurile Fidelis le poti cumpara a bursa, si vinde oricand la pretul pietei.
@Vlad afaik doar cetățenii romani. PJ nu cred că au voie.
@vlad: de vândut, vinzi la dirty, s-ar putea sa ai surprize (neplacute).
sa te plangi de numarul mare de bugetari si de pensiile speciale si sa te lauzi ca ai cumparat titluri de stat…
asta inseamna sa fii m…idiot!
@thebblack ai dreptate, ca daca nu cumparam noi titluri de stat scadeau pensiile speciale nu se mareau taxele sau gaseau alta solutie.
@Mihai.. la o inflatie de 10-14% pe an.. da ..e f mare afacerea de 28% in 5x ani.. in 2x ani de inflatie s-au dus toate castigurile tale.
ev, nu scadeau, dar macar nu le platesc eu. nu mai mult decat pana acum oricum.
@thebblack pai nu platesti nimic cu titluri de stat ca e un imprumut la care iei si dobanda. Mai rau e de ex daca banii aia ii investesti in orice alt fel ca dai 10% impozit si aia chiar ca sunt bani aruncati
ev, ce va place sa va alintati si sa suciti realitatea…
cu banii aia platiti direct salariile bugetarilor si pensiile speciale. ca investitiile de orice fel, se fac de catre stat cu bani europeni, in buna parte nerambursabili.
banii din titlurile de stat sunt folositi in scopuri care au scazut ratingul ala minunat, care inseamna ca de platit vor fi platite din alte imprumuturi dar cu o dobanda mai mare. in acelasi timp genereaza inflatie.
practic dobanda aia de 6.5 sau cat rahat e va fi inghitita de inflatie in timp ce tu (si toti ceilalti) ii ajuti pe astia sa se faca ca nu vad ca fac ceva gresit).
in acelasi timp titlurile astea de stat fac parte din „datoria publica”. stii tu, aia de care se plang toti ca a cresut la 50% sau cat a mai ajuns.urmand sa creasca inca o data atunci cand va trebui sa iti plateasca tie inapoi si dobanda aia „frumusica”. din alte imprumuturi, ca doar nu ne imaginam ca se vor destepta intre timp.
sa dai bani unui dependent de pacanele ca ti-a promis el ca ti-i da inapoi la chenzina. si partea misto e ca pacaliciul ala poate chiar castiga la pacanele si poate chiar iti da banii inapoi daca va cunoasteti bine… statul roman o sa iti dea muie insa de fiecare data.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
O fi știrea despre soția distinsului fost ministru, însă dacă ai avea capacitatea de a înțelege lucrurile ai fi de acord ca stirea e de fapt despre el:
Niște chestii ajutătoare:
1) ea cere ordin de protecție. Adică EL sa nu se mai apropie de ea.
Oare de ce?
2) pentru ce fapte se poate cere ordin de protecție? (ca nu vrea sa meargă EL după cumpărături sau ca EL e un maseur la oase?
3) de ce EA a renunțat subit la acțiunea în instanță? Da, sigur s-a întors EL cu sacoșa de cumpărături între timp…
Deci da, e cum ai spus: Știrea e exclusiv despre ea cum orice stire Olivia Steer nu are legătură absolut deloc cu soțul ei.
Ok, a cerut si a renunțat. De ce? Nu mai bine baga cerere de divorț si rezolva definitiv problema?
Nu te întrebi de ce oare a cerut soția ordin de restricție? De blând ce a fost cu ea?
@MVP
Recunoaste ca-ti place sa citesti stiri/pareri confuze, altfel n-ai mai fi aici.
@toti care-ati comentat: cu toata dragostea, voi ati citit articolu’ vietii? Daca da, atunci sunteti analfabeti functionali. In primul si-n primul rand nu-s ce rahat de site e asta niuz punct ro. In orice caz e alcatuit din curajosi care ca-n caragiale, n-au curajul sa-si dea numele la telegraf, o dau anonima (i.e. articolul e semnat cu „site-ul”). Si articolul nu spune nimic, dar nimic despre Daea, nici nu-si da cu parerea, nici macar n-au incercat sa ia legatura nici cu petenta, nici cu Daea. Deci nu exista absolut nici o informatie, nici macar o supozitie cu ce-ar fi putut face Daea ca nevasta-sa sa ceara ordin de restrictie (inca o data mentin ce-am spus: mi se pare complet ilogic sa ceri un ordin de restrictie fata de sot in conditiile in care nu faci nici macar un alt demers de despartire). Nici macar nu si-a luat avocat ca s-o reprezinte, a avut avocat din oficiu. Daca isi lua un avocat / o avocata, putea fi consiliata sa-si scoata certificat de la medicina legala daca era necesar. Dar na, asa ne place sa ne dam cu parerea despre fosti oameni publici, daca mai au si ghinionl sa fie de la #placutasuedeza #ciumarosie.
@MVP, vere, ești prost.
Ba unu nu sunteți in stare sa combateți cu argumente logice, dar degrabă săriți cu atacuri ad hominem. Sa-mi giugiuliți bărzoiul.
>>Ba unu nu sunteți in stare sa combateți cu argumente logice, dar degrabă săriți cu atacuri ad hominem.
Logica ta are si ea ceva goluri. Iti mai dau un ultim indiciu, cu toate ca nici asta nu vad sa te ajute:
– Care e timpul de solutionare al unui divort ? (posibil raspuns: luni spre ani) si Care e timpul de solutionare a unei cereri de ordin de protecție ? (posibil raspuns: 1-3 zile)
Ca sa schimbam discursul: stii care e realitatea cand X oameni ii spun aceluiasi om ca e beat ?
Probabilistic vorbind, cei X oameni sunt toti prosti/incompetenti/analfabeti sau omul ala e beat ?
Asa si tu: vrei explicatii pe care fie nu le accepti fie nu le intelegi si tot tu esti oparit.
@Ariel: din păcate STIU pe propria piele si 1) ce înseamnă sa fii acuzat pe nedrept de lucruri mai grave care ar fi putut duce la ceva cu mult mai grav decât un ordin de protecție 2) știu si cat timp ia un divorț (5 ani in cazul meu) si urmează sa descopăr cat timp urmează sa dureze un partaj (1 year and going)
Voi de prezumția de nevinovăție ați auzit? Mai ales in astfel de cazuri e pe baza de „she said he said”.
De regula iti iei nevasta după chipul și asemănarea ta!
5. Articol scris de cineva care nu pricepe politica de la Bruxelles. Mă leg doar de partea de comunicare a UE ‘in teritoriu’. Comunicarea mai bună cu cetățenii se face prin presă, că nu o sa vina Ursula la Dorohoi. Câți corespondenți permanenți au ziarele și televiziunile românești la Bruxelles? Câți jurnaliști de la ziare românești au fost conferințele de presă ale comisiei despre TikTok de luna trecută? Câți corespondenți am avut anul trecut la Viena când se negocia air Schengen? Cum ar fi dacă televiziunile și ziarele mari ar avea câte unul sau doi corespondenți buni acolo? Ar costa cam 70-80k pe an pe cap de vită furajată. Cred că au banii ăia, că au băgat partidele în campanie….
Și apoi pus presiune pe miniștrii și secretarii de stat care umblă pe acolo la ședințe și comitete in Consiliul UE ca niște gaineli bete fără mandat și agendă clară. Hărțuiți toți cu întrebări până aflăm și noi ce negociază p-acolo.
Cacarau a stat la Bruxelles 10 ani. S-a lipit ceva de el? Mu
@Lecter: a stat acasă pe banii nevestei!
Absolut din întâmplare am dat si peste informația despre cati bani e vorba
Adina Ioana Vălean Comisia Europeana, Rue de la Loi 200, Bruxelles 1049, Belgia Indemnizație 269.505,41 EUR
Ce ironie ca CE e pe strada legii bănuiesc ca îndemnizația e anuala, 22.458,78 EUR / luna, 111. 630 RON / luna.
Si restul declarației de avere a doamnei comisar e extrem de interesanta, sper pentru binele dânsei ca s-a căsătorit cu contract la notar intru separarea bunurilor înainte si dupa căsătorie.
Referitor la știrea 2, cu titlurile de stat.
În România sunt foarte mulți bani. Astfel, în luna iulie 2024, conform datelor BNR, depozitele populației erau de 356,038 miliarde lei, adică circa 71,2 miliarde de euro, în creștere față de începutul anului 2022, când erau de 283,869 miliarde de lei, adică circa 56,77 miliarde de euro – adică în circa 2 ani și jumătate au crescut cu circa 15 miliarde de euro.
Din acești oameni cu bani unii îi țin în depozite bancare, alții cumpără titluri de stat, alții cumpără apartamente, alții cumpără bijuterii, mașini scumpe etc.
De aceea din punctul meu de vedere și la apartamente, de exemplu, este evident că în prezent suntem într-o bulă, în sensul că dacă este să privim ca o investiție ar trebui ca în 15 ani din chirie să se recupereze integral costul apartamentului – ori în prezent costă 100.000 de euro apartamente care se închiriază cu 350 – 400 de euro, deci dacă scădem contribuțiile pe chirii, impozitul anual, chestii care se strică prin apartament și perioadele când nu avem chiriași, randamentul din chirii este maxim 3%, deci perioada de recuperare este de peste 30 de ani.
Dar asta nu are importanță, deoarece în prezent, pentru unii oameni, apartamentele sunt simple instrumente de economisire – oamenii au bani și în loc să îi țină în bancă în depozite cumpără apartamente pe care unii nici nu își bat capul să le închirieze.
În matematica aia legata de imobiliare ar trebui ținut cont și de valoarea de piață. Prețul apartamentelor a crescut, de exemplu, în ultimul an cu 15%.
@Sebip
Prețul a crescut mult în ultimii 2 ani tocmai pentru că au fost mulți bani în piață pe care oamenii au cautat să îi țină în ceva, iar numărul de apartamente este limitat, deci este o creștere artificială.
Inevitabil însă la un moment dat această creștere se va opri, va stagna ori va exista chiar o scădere, pentru că banii din piață se vor termina astfel că nu este posibil să crească cu 15 % pe an mereu.
Iar asta este foarte simplu de văzut, există site-uri care prezintă evoluția prețului mediu pe mp și de exemplu în București prețul mediu pe mp în iulie 2012 era 1052 euro iar în noiembrie 2024 era 1864 euro, deci în 12 ani avem o creștere de 812 euro/mp, adică o creștere de 77%, ceea ce înseamnă o creștere anuală medie de 6,43%. La care adăugăm 3% randament chirii și obținem randament total 9,43%, dar care presupun o muncă, de a căuta apartament, de a găsi chiriași, de a face curat după chiriași etc.
Aici trebuie să luăm în calcul și faptul că cea mai mare creștere a fost în ultimul an, pentru că în iunie 2023 prețul mediu pe mp era de 1541 euro. Adică din iulie 2012 până în iunie 2023 avem o o creștere de 489 euro/mp, deci o creștere totală de 46,5%, adică o creștere medie de 4,2 % pe an.
Deci în ultimii 12 ani și jumătate dacă dăm la o parte ultimul an și jumătate, adică perioada iunie 2023 – prezent, vom constata că avem o creștere medie a prețului apartamentelor în București de doar 4,2 % pe an.
Cu un singur lucru nu sunt de acord. Contribuțiile din chirii. Majoritatea sunt la negru și cine vrea pe bune mai adaugă 10-15% la preț. Când va fi pe bune preturile se vor majora in medie cu 10% zic eu, pentru că se va transfera costul către chirias.
Altfel…da, toți zic 6% randament pe an adică un 6k e la 100k. Adaugă taxe și consumabile și ieși la 600e pe luna. Cam mult
Romanii sunt genii in materie de investitii. Cumpara un apartament de 2 camere in Militari bloc nou, ca peste cativa ani ii creste pretul cu 20-30%. Intre timp dezvoltatorul a mai turnat 4 blocuri langa pe care inca nu le-a terminat de vandut, si tu cu apartamentul mai scump cu 20% astepti sa il vinzi ca ai o urgenta si ai nevoie de bani. Si la final constati ca averea ta tot un apartament cu 2 camere este, nimic mai mult. Investitii, investitii …
@mirel: eu am făcut calculele în bula din care provin: cloooj!
2012 prețul era 975 euro/mp iar in 2024 ii 3000 euro/mp. Și alte preturi la chirie!
la 5 totul se poate rezuma prin Bruxelles nu are coaie.
ăștia zic că e dictatură, în realitate este opusul dictaturii, ai voie din UE să faci ce face Viktor Orban și să fii tolerat. ai voie să ai un dușman în componență (Slovacia) și să fii chill cu asta.
uite, eu nu sunt de acord cu păstrarea identității naționale. mă fut în ea de identitate și tradiții. Tradițiile românești sunt de căcat, medievale și oribile. Aș vrea o uniformizare europeană, un bocanc de Bruxelles care să ucidă aceste curente. Din cauza naționalismului (boală mentală în acest secol) suntem în acest rahat cu certuri idioate între popoare
Daca tie nu iti place pomana porcului, nu ne strica noua masacrul national!
Te mănâncă în fund de tradiții, dar să impună niște standarde în justiție, să producem în UE mai mult și să importăm mai puțin?!
Sectorul energetic?! Să avem energie mai ieftină? Energie electrică, mai multe centrale nucleare și hidro pe Dunăre, gaze?!
Vreau să pot mere în Maramu’ și să ascult colinde așa cum sunt acolo și în timpul acela să beau horincă și să mănc niște șorici cu sare, în Sibiu să mânc niște sloi etc.
Sunt străini care s-au căsătorit cu români, unii s-au mutat în România alți sunt peste hotare, apreciază produsele românești pentru că au gust! Pita e are gust pâine, nu e dulce ca-n America, roșiile au gust.
Pe tiktok sunt destule exemple
Diversitatea asta, numită tradiții, aduce turiști! $$$
turismul în Ro = masochism. poți să ai aici a 8a minune a lumii, că tot jeg, tzepe, scam-uri gunoaie și calvar vei păți pe drum/cazare/etc. ca orice balcanic, românul este un jeg, complet neospitalier și pus numai pe furat străinii.
oricum turismul este insignifiant în PIB, suntem o țară primitivă cu potențial, dar atât.
„suntem o tara primitiva” e de ajuns sa citești unele comentarii de pe aici.
Alina Mungiu-Pippidi greseste cand spune ca politicienii controleaza serviciile secrete. In relitate, serviciile secrete ii controleaza pe politicienii din Romania.
Și atunci de ce mai votați?
ce ziceți, facem o chetă să scăpăm de securistul blogului? plătim, citim și mai vine pulea …
La punctul 3 ce nu se spune e ca 3 companii dețin acum 75% din piață (Kaulfland +Lidl, Carrefour si Mega+Profi).
https://en.wikipedia.org/wiki/Schwarz_Group
https://www.digi24.ro/digieconomic/companii/preluarea-profi-de-catre-mega-image-in-valoare-de-13-mld-euro-s-ar-putea-finaliza-anul-viitor-ce-spune-ahold-delhaize-35823
Si probabil ca unii se întreabă de ce la noi toate sunt mai scumpe.
6. QED Tik Tok poate fi folosit si in scopuri nobile nu doar prostit electoratul.
Ne mai gandim cu inchisul….
https://hotnews.ro/video-ciolacu-publica-pe-tiktok-facturi-despre-care-spune-ca-dovedesc-ca-si-a-platit-zborurile-private-1869130
Tot prosteala e, ca doar nu o sa spuna un covrigar adevarul
https://hotnews.ro/boardingpass-despre-facturile-publicate-de-marcel-ciolacu-ele-nu-au-fost-emise-in-2022-an-in-care-a-calatorit-cu-avioane-private-1869236
Craciun fericit.
1. Zoso, ai pus poze cu muieri alese aproape la fel de prost ca ala de pe forum Softpedia. ce se ocupa sa puna poze cu muieri pe aria sexy, tfmercedez.
Nube bine.
Poza cu muntele e decenta.
Aia cu titlurile de stat e superba,
Recunosc ca am investiti si eu, cand inca credeam ca EUR va ramane sub 5 lei.
Deja Isarescu a zis ca leul e supraevaluat si bugetul va fi facut pentru 1 EUR peste 5 lei.
Asadar, daca cumperi EUR, s-ar putea ca pentru economiile pe termen mediu/lung sa fie mai bine decat sa ii ingropi in titluri de stat emise de statul roman nelichide (se vand la pret ff mici pe bursa), pentru ca ce ai castigat la dobanda, ar putea fi mancat de diferenta de curs.
Si asa inflatia reala e mare.
Vorbesti prostii.
Poti sa iei titluri de stat Fidelis in Euro de pe piata libera si sunt foarte lichide, vinzi cand vrei si pastrezi dobanda adunata pana atunci.
Mi se pare că USD are un viitor mai bun, la fel și spx
@4 nu e chiar cel mai panarama guvern pt ca sunt si cateva exceptii. La educatie, externe si finante sunt schimbari in bine, asta daca nu vor fi mancati de cei din sistem.
Adevarul ca in locul lui Deca pana si Vanghelie ar fi fost un foarte mare upgrade , poate chiar mult mai bun pentru infrastructura scolara si am fi scapat si mai ieftin cu cei 10% taxa de smecher vs cei actuali din penele.
5. scris pe alocuri cu chatgpt, si raspunsul la articol e „s-a rezolvat, nu se poate”. Oamenii care iau decizii in UE sunt in mare din 2 categorii – bosorogi care s-au ridicat la putere pentru ca e cool, si tineri gramatici, plini de diplome, dar total rupti de realitate. Si ambele tabere s-au bagat in niste echo-chambers din care nu vor sa iasa, ca e zona lor safe, si nici n-ai cum sa discuti cu ei, pentru ca s-au circulalait intre ei ca asta e adevarul pur. De aia ii zice echo chamber.
Orice incercare de a discuta cu ei e intampinata de „esti rasist”, „esti misogin”, „esti incult”, „tii cu ursu”, „nu stii tu”, „esti privilegiat”, etc. etc. etc. Local se mai schimba cate ceva cand se trezesc cu camioane de balegar la paorta, dar in mare nu se schimba nimic. Pentru ca zona de confort odata desfasurata se apara aprig. Cu mesaje, vorba autorului, total pe langa realitate, si pe langa problemele poporului.
Ridicarea extremelor nu e de ieri de azi. Si nu s-a facut nimic atunci, pentru ca vezi mai sus. Si nu se face nimic acum, pentru ca deja sunt in sunken cost. Si o sa se ridice, si o sa fie nasol, si o sa cada singure, asa cum s-a mai intamplat. Dar de ivnatat n-o sa se invete nimic, pentru ca aia e. Scolile alea de sorbona si gomora te invata ele, dar din carti. Vorba poetului, astia pot sa descrie pana la cea mai gramatica virgula cum e cu sistemele politice, economice, si macro si micro, dar nu stiu cum miroase o hartie de trei euro. Ca n-au tinut-o vreodata in mana…
Aia e, atat s-a putut.
Decât să țină banii în bancă, mai bine îi dau statului, să plătească pensiile și salariile bugetarilor
Ca cetatean european… de ce imigrantul sirian primeste 1500 euro ajutor social si sta toata ziua la casele de pariuri iar romanul primea 1800 euro salariu. De ce africanul era scutit de taxe si lua 2200 euro desi el doar spala niste farfurii la losterie ?
Pentru ca ala nu are nimic si nu i se dau pe viata.
Cetateanul european teoretic nu e total rupt in cur. Teoretic!
8. Toyota e la fel de slow si la ei ca la noi, cand a premiat olimpicii dupa ce i-a premiat Tiriac cum trebuie.
Also, zici ca sunt ruda aia senila care iti da 5 lei sa-ti iei ce vrei tu de ei.