Știrile zilei – 26 august 2024

  1. Pod . Templu . Verde . Apus . Blondă . Oraș . Verde . Blondă . Stânci . Brunetă
  2. China continuă războiul economic
    Pur și simplu nu are altă soluție decât să producă în neștire, altfel oamenii mor de foame și răstoarnă regimul.
  3. Un divorț la fiecare 7 minute în România
    Principalul motiv al divorțului este căsătoria, peste tot în lume, după care “iarba e mai verde dincolo, am văzut pe social media”, mascat în diverse definiții.
  4. Luptătorul rus pentru libertate de la Telegram a fost arestat
    Francezii au răspunsul corect la scheme din astea. Ar merge făcut asta și cu ăia de la Facebook, Tiktok și alte rețele amuzante unde traficul de droguri, pedofilia și spălatul de bani sunt la ele acasă.
  5. Statul român e prost din nou cu urșii
    Aia era problema, amenzile.
  6. Festivalurile și brandurile
    Prea multe activări obosite, prea multe chestii băgate pe gât, prea mulți oameni care se plâng, dar tot se duc acolo.
  7. Top 10 dezvoltatori imobiliari
    Majoritatea fac clădiri mari, de birouri, nu are nimeni din top rezidențiale.
  8. Unul din copiii Walmart are o valoare estimată la 100 miliarde
    Mamaie, ai 180 ani, fă ceva bun cu banii ăia, dacă tot mai ai un pic și pleci.
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 6298
    • AI-ul actual este doar un mare LLM, atat. Si actiunile prezentate de tine, fix asta sunt, niste pasi codati de cineva si urmati de catre AI. Iar asta ca au salvat 4700 de dev-hours…cat a costat/durat sa faca AI-ul sa faca singur acel upgrade? S-ar putea sa fie mai mult de 4700 de dev hours. Altfel, e super. Sa vina AI-ul. Sa faca lucrurile repetitive si boring AI-ul, ca oamenii sa se poata axa pe creativitate si imbunatati alte zone. E normal si util.

      Comentariu apreciat.9811
    • La 1
      – daca au trecut de la 11 la 17 atunci tot ce au făcut e un script de citire si update (exista suficient de multe pe tema asta), daca au trecut de la 8 la 11 sau 17, atunci e ceva mai impresionant (e trecere cu breaking changes dar si asta se poate automatiza destul de ușor)
      – „our developers shipped 79% of the auto-generated code reviews” asta insemna ca au fixat problemele de formatare sau de sonar. Ceea ce e destul de standard sau poate chiar sub standard (https://docs.sonarsource.com/sonarqube/9.8/user-guide/rules/overview/)

      La 2 :
      Github e antrenat pe baza codului scris de oameni de aia e cât de cât ok, cu cât se folosește mai mult cod generat cu atât calitatea lui va scădea pana intr un final nu se va mai înțelege nimic din ce se scrie acolo

      Nu sunt din aia care spun asta, pe de alta parte ăla e un anunț pentru CEO mai mult, la finalul zilei daca bagi cod generat vei bagă si o grămadă de buguri care vor trebui scoase de 2-3X ingineri in 2-3X timpul necesar pentru dezvoltarea de la 0.

      Comentariu apreciat.348
    • @Andrei

      Eu nu înțeleg dacă tu ești troll și postezi să generezi trafic, sau chiar așa emiți păreri despre ceva ce se vede că nu te pricepi, dar îți descarci niște frustrări.

      Comentariu apreciat.335
    • @Stf, lucrezi cu informatie veche de un an. „AI-ul actual” a fost „doar” un mare LLM in perioada Dec 22 – Iunie 23. Intre timp avem concepte gen ingestie masiva de documente, cautare prin ele, cautare sintactica, constrained generation, tool use si multe altele.

      Astea toate se folosesc in librarii de agenti semi-independenti, care incep sa faca taskuri reale cu aplicabilitate reala, azi. Vezi datele de mai sus. Daca iesi din bula „youtuberi” sau bloggeri de tech, care-ti spun „AI e doar un papagal”, si citesti lucrari din domeniu afli chestii actualizate. Dar nah, stati cu capul in nisip, ca voua n-o sa vi se intample :)

      Indecis. Tu ce zici?2033
    • @Manu, acum vreun an am avut niste discutii cu doi experti pe blog. Amandoi ziceau ca „AI niciodata n-o sa in programare”, pentru ca … motive. Si le-au dat pe toate. Ca e greu sa inteleaga contextul, ca programarea e grea, ca oamenii bla-bla, si ca toate cele. Nu trollez, doar punctez stiri care arata cat de pafarezi erau atunci, si cat de mult insista lumea sa creada „experti” locali, in loc sa se documenteze de unde trebuie.

      Repet ce-am mai scris pe aici. Daca sunteti programatori azi, luati-va timp si cititi ce se publica. Cititi lucrari de la universitati de prin afara. Uitati-va peste ce librarii apar, si cum pot fi ele folosite. Vedeti ce inseamna tool use, ce inseamna agentic, cum se imbina si ce rezultate dau azi. Tineti minte, ca in orice zi „AI-ul” o sa fie la cel mai jos punct, si ca lucrurile vor evolua constant. Investiti acum putin timp sa ramaneti la curent cu ce se face in industrie, si nu va bazati pe ce zice un youtuber sau un blogger. Tineti minte ca youtuberii sunt in businessul de facut trafic, nu de analizat piata. Nu dureaza mult sa citesti doua trei stiri despre ce s-a mai implementat, ce functioneaza, unde suntem azi. Un benchmark care acum un an era la 10% si azi e la 40% (de ex. github issue to PR) te informeaza mult mai precis decat un articol negativ scris de un om care stie ca negativul vinde.

      In rest, ne auzim in 2 saptamani. Pwp.

      Indecis. Tu ce zici?2729
    • Mergem pe scenariul tau, programatorii vor ramane fara job din cauza AI. Tu ne-ai anuntat si eu vreau sa te ascult.
      Ce propuneri ai? Ce sfaturi?

      218
    • @Andrei: si alea tot cam de LLM tin, nu de AI asa cum ti-l imaginezi tu. Vezi tu, nu conteaza doar de unde iti iei informatia, ci si ce intelegi din informatia aia.

      153
    • @Andrei
      Ma, uite, eu folosesc Copilot la munca. E util ca-ti da sugestii, e util ca-ti face auto-complete, da’ nu te poti baza ca ce-ti da copilot e 100% corect si bun.

      Si in plus, nu mai lua de bun absolut tot ce zic companiile mari in comunicate de presa. Doar n-o sa zica ca au spart miliarde de dolari pe un cacat util ca igrasia, ca le scade imediat pretul pe bursa. Asa ca in comunicatele lor totul e bine si frumos, ai- face si drege, nu mai pomenim – a la Amazon – de miile de indieni care erau de fapt in spatele AI-ului din magazinele lor fara casieri.

      Comentariu apreciat.335
    • Cipper, nu e important ca zic eu ca programatorii vor ramane sau nu fara job. Unii programatori vor ramane fara job, si sansele sunt sa fie aia care baga capul in pamant si raman la ideea ca AIu e doar un papagal. Sunt oamenii care nu se pot adapta, si „stiu ei mai bine”.

      Propuneri si sfaturi, depinde cat timp ai sa aloci pentru asta. In mare, e bine sa ramai la curent cu ce se intampla in industrie, sa stii care e stadiul actual, sa poti face o comparatie cu acum 1 ani, acum 6 luni, azi. E atat de simplu, si concluziile le tragi tu, fara sa asculti de x y z. Tu vei sti cel mai bine cum te afecteaza pe tine.

      Daca ai 2h pe saptamana: citeste stiri din surse de incredere. Nu te uita la produse, uita-te la tech stack. Nu citi ce anunta VC-powered Devin sau alte firme care promit marea. Citeste ce librarii apar, si cine e in spatele lor.

      Daca ai 4h pe saptamana: incepe prin a folosi ce exista azi. chatgpt, claude, copilot. Incearca sa te concentrezi pe ce pot face azi, nu pe ce nu pot face. Lasa-i pe creatorii de continut sa scrie articol despre „haha, n-a stiut sa faca x, e praf”. Joaca-te cu prompturi diferite. Ia o chestie intalnita recent de tine la munca, si incearca sa vezi ce scot astea existente azi din problema aia. Ce trebuie sa ceri ca sa iasa ce vrei? Cat context pui in prompt? Ce parte poate fi automatizata? Cauta „LLM library + stanford / research / paper” vezi ce scriu aia care chiar fac cercetare in domeniu.

      Daca ai 4+h pe saptamana: ia la mana niste librarii serioase de agentic. Stai departe de langchain. Incearca semantic kernel (MS), haystack, autogen (MS), txtai (toate open source). Uita-te prin exemple si incearca sa le adaptezi la taskurile tale. Cauta sa te joci si sa implementezi probleme reale in librarii de constrained generation – guidance (ex MS), outlines (introdus recent in vLLM), etc. Vezi cum te ajuta astea sa faci pipelines din ce in ce mai specifice taskurilor tale. Incearca sa gandesti – tooluri mai important ca produse. Incearca sa vezi care e stadiul actual, si extrapoland unde s-ar duce daca s-ar rezolva x, y z. Dupa asta cauti de x y z „progress” din cand in cand.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • Toate firmele astea mari trebuie sa raporteze si sa atribuie venituri mari AI-ului ca sa justifice investitiile si sa arata ca sunt in the game. Eu de ex am renuntat sa platesc pentru Copilot anul asta, sunt alternative mult mai bune si batalia pe AI assistants se da intre companii mai mici.

      142
    • Lol, să vezi pe r/programare, așa denial în grup mai mare ca acolo nu am văzut în viața mea. Toți pe acolo fac laba în grup consolându-se unii pe alții cum ca AI-ul este doar o chestie trecătoare și tot ei se plâng în alte posturi ca nu își găsesc de lucru.

      Ps: activez tot in domeniu.

      1514
    • @xtz: si mie mi se parea straniu ce se intampla pe r/programare. Apoi am vazut care e de fapt substratul: cand dai share la chestii mega fataliste, de maine toti programatorii o sa fie someri, le va fi luat locul de AI, cumva, inerent, raspunsul e cam pe masura. Nu te poti astepta sa-l injuri pe unu de ma-sa si raspunsul lui sa fie altfel decat injuratura ta. Cam asa e si acolo. Prea multa lume garanteaza, cu bucurie ( ceea ce e putin stupid, sa te bucuri ca exista potentialul ca unii oameni sa ramana fara job ) caderea acestui domeniu in fata AI-ului cand, in realitate, mai e un pic pana acolo. A fost valul cu crypto si blockchain si toata lumea zicea ca gata, se schimba tot. Acum e valul cu AI si gata, maine toata lumea out, AI in. Problema pe care multi nu o vad este ca se face push imens pe AI pentru ca toata lumea avea nevoie de ceva nou in companii, mai ales in companiile mari cu actionari. Nu zice nimeni ca nu se va ajunge acolo, ba chiar as zice: sunt atat de multe taskuri repetitive, fara substanta, dar care sunt necesare, incat daca AI face (doar) asta si tot e un castig imens, doar ca 1) nu ar trebui sa ne bucuram atat de tare, 2) nu ar trebui sa mai plecam pe prima fenta si sa credem ca, peste noapte, avem self educated AI care stie/intelege/interpreteaza. Momentan avem niste (foarte) mari LLM, atat, care pot fi aduse in punctul de AI pe bune sau care vor duce la descoperiri diverse si necesare, dar asta e ce avem acum si pare ca o sa mai dureze putin pana o sa avem full AI.

      112
    • Unde gresiti voi toti astia care sunteti convinsi ca AI-ul o sa ia jobul programatorilor e ca voi chiar credeti treaba ca AI-ul e (in momentul de fata) o chestie chiar inteligenta. Dar nu e, e statistica. probabilitate. Sa iau un exemplu (mult simplificat) – ai nevoie de o functie care sa-ti calculeze PI. Copilot, datorita faptului ca se poate uita in tot ce e cod in GitHub, te poate ajuta sa-ti scuipe o functie, ca o facut-o un om inainte. Sa vina cu de la el putere cu un nou algoritm mai bun care sa calculeze PI e imposibil. E un tool util, nu zic nu, pentru un programator, ca nu mai sta sa caute cum se calculeaza PI si sa implementeze un algoritm, ca a fost facut deja (de un alt om) iar Copilot i-l serveste pe tava. Sa faca ceva cu adevarat nou, inovator, e imposibil (si asta se aplica si la AI-ul ala care genereaza poze/muzica/povesti) pentru ca AI-ul de acum doar cauta prin ce e facut deja si alege algoritmul care e cel mai apreciat. Daca face cineva un o functie pentru calcularea PI-ului, dar care e gresita, insa functia e apreciata de multi alti oameni, ai avea surpriza ca Copilot sa-ti dea functia aia ca fiind cea mai buna pentru calculul PI.

      AI-ul in momentul de fata e doar o alta unealta de automatizare. Un search pe steroizi si nimic mai mult. Va ajuta programatorii sa dezvolte software mai repede, dar nu face el de capul lui software-ul ala.

      Si da, e un hype. La fel cum a fost cloud-ul acum 10 ani. Toata lumea era cu cloud in gura, toti migrau in cloud, toti spuneau ca jobul de sysadmin va disparea. Ei, uite ca nu, iar acum mai multi migreaza inapoi pe on-prem. Iar sysadmini inca exista, cu niste tooluri extra care-i ajuta in munca. La fel a fost si cu „Big Data”, toti culegeau absolut orice date, pe ideea ca poate in viitor vor fi utile. In momentul de fata nu mai auzi nimic de Big Data. Iar acu 20 de ani hype-ul era cu java. Toti cautau programatori java, asta e viitorul ca acelasi cod merge oriunde, etc.

      Munca si modul de munca se vor schimba. Joburile low-level se vor imputina – multi inlocuiesc help-desk cu ceva bot AI (desi nu e o treaba buna, incearca sa apelezi la botul ala de la facebook sa-l convingi ca ti-ai schimbat numarul de telefon pe care ai 2FA si ca nu mai ai acces la vechiul numar), joburile de „scripturi umane” vor dispare. Dar joburile mai tehnice nu vor disparea.

      192
    • @Stf, ce faci tu acum se cheama „goalpost moving”, si e o forma de coping. Da, merge asta, dar oricum nu asta e important, important e „x+1”. Si maine, cand cineva implementeaza x+1, o sa vii sa spui „eh, de fapt x+2 e adevaratul AI, nu asta”…

      Ti-am spus, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant. Cauta progresul pe benchmarkuri reale. Ce rezolva gpt4 la lansare pe swe-bench? 0.ceva%. Cat rezolva Q de la Amazon, azi? 20%. Astea sunt direct github issue to PR, da?

      Dar nu, e mai usor sa zici „haha e doar un papagal, stiu eu mai bine”. Chiar daca datele nu te ajuta. Ce sa zic, succes!

      516
    • @Andrei: deci AI face exact ce spun cei doi + cei ca mine ca va face. Va elibera developerii de a pierde timp pretios facand altceva (e.g. scriind documentatie). Nu ii inlocuieste.

      Ahh, ca incetul cu incetul nu o sa mai fie boom-ul ala de persoane cu profil de casieri care se baga in programare, super. Aia oricum a fost o greseala si aia dispareau oricum, cu AI sau nu. Ca realmente ei nu puteau scrie documentatie in locul programatorului ce-a scris bucata de cod. Au fost angajari manageriale si de HR: oamenii se plang ca au prea mult de lucru? mai angajam… in nestire. Si cumva, in ciuda angajarilor, calitatea tot scadea in loc sa creasca.

      Iar faptul ca GitHub produce profit cu Copilot e nesurprinzator.

      Cat despre cautari in documente si alte chestii: pai e fix LLM. Dar fix.. cautarea in documente nu e noua, „interpretarea” lor ca sa dea rezultate chiar daca omul nu cauta cu parametrii corecti, aia e partea geniala si noua. Iar acolo e fix un LLM.

      Mi se pare foarte fatalist cat vorbim despre cum AI o sa fie si o sa faca in domeniul IT.. pe cand AI-ul o sa fie si o sa faca in afara domeniului mult mai multe. Momentan se vorbeste de IT pentru ca momentan avem, dupa cum spui bine si tu, librarii.. multe librarii. Si tool-uri, multe tool-uri. Astea necesita oameni care sa le puna in folosinta (sic! nu ti se pare fix inversul a ce zici tu).

      Problema e ca dupa ce se vor pune in folosinta o sa vedem in alte domenii (in unele au si inceput: HR si Customer support) cum preia AI-ul joburile. Ca un LLM e foarte bun sa caute un Knowledge Base si sa ofere raspunsuri pe baza lui, sa faca draft-uri de tot felul, sa autocompleteze tabele pe baza unor poze sau sa filtreze informatii unde acuratetea nu trebuie neaparat sa fie mare (e.g. filtratul de CV-uri)

      61
    • @Andrei: sa stii ca unii dintre noi nu vorbim decat dupa ce am citit pe subiect. Unii dintre noi mai si lucram cu chestiile astea. Avem informatii mai de la firul ierbii, nu din ce a interpretat unu sau a facut reclama altul. Prosti suntem, e clar, ca tu ne trollezi si noi raspundem pe bune, dar personal raspund pentru ca, daca maine cauta cineva pe subiect sau daca citeste cineva pe aici si nu are cunostinte prea vaste, sa nu isi puna streangul de gat ca a zis Andrei de pe zoso ro ca gata, toti programatorii ajung la coada vacii. Tu inca nu faci diferenta intre LLM si AI si ai senzatia ca gata, terminator vine pe 29 august. Nu vine, pe 29 august doar se lanseaza Terminator Zero pe netflix. Bucura-te insa ca existe aceste LLM-uri, au inceput sa bata la fundul gol Google, sigur, raspunsul nu e 100%, mereu, utilizabil, dar este de un real ajutor.

      41
    • @Andrei:

      Prima regula cand citesti vreun anunt sforaitor ca cele pe care le-ai postat:

      „Follow the money!”.

      Cauta simplu pe google „compania X investment in subiect anunt”.

      Si abia atunci incepi sa intelegi chestii…

      70
    • @Stf, conteaza ca-l numesti LLM sau AI? Ce spunea Andrei este ca aceste sisteme au fost folosite cu succes si au inlocuit activitatea unor developeri.
      Sigur ca momentan este vorba de developeri entry-level si ca cei din top 50% sunt inca in siguranta. Dar poate ca peste 5-6 ani sistemele astea se vor dezvolta si va trebui sa fii in top 10% ca sa ai siguranta locului de munca. Si poate ca peste 20 de ani vor ramane doar top 1%, restul fiind inlocuiti de LLM-uri tot mai inteligente.

      38
    • @Andrei Boss, am experienta de prima mana cu upgrade la Java la Amazon. Intr-adevar ce au facut sunt niste scripturi mai complicate care pe langa upgrade-ul de SDK de Java iti mai faceau niste schimbari de cod pe dependintele care veneau actualizate cu SDK-ul nou (gen Mockito, JUnit, Lombok, Jackson si care or mai fi), ca sa nu trebuiasca sa faca programatorul manual chestiile alea si sa se concentreze pe responsabilitatile lui de baza: implementat functionalitati noi, reparat altele etc.

      Ce a facut AI-ul e practic un upgrade mai complicat de biblioteci si un rename de clase/metode, n-a facut nicio functionalitate noua, 90% din codul produs e schimbat importuri, argumente la functii si schimbari in fisierul Config din pachetul Brazil. Iar peste codul ala tot a trebuit sa vina un programator sa mai modifce chestii. Si la Amazon se foloseste produsul intern Amazon Q, l-am pus sa scrie niste teste unitare peste niste cod si a dat-o in bara la peste jumatate dintre teste, codul ala nici macar nu se compila.

      Si ca idee generala, AI-ul inca n-a ajuns la nivelul in care poate sa inlocuiasca un programator, mai ales pe lucruri mai complicate, dar e un instrument bun ca sa preia din lucrurile de code monkey astfel incat programatorul sa poate face lucrurile mai complicate.

      Daca nu stii programare, aplauzi ca foca, ca vai AI-ul al salvat nu stiu cati ani de munca de programare (foarte bine, majoritatea muncii facute de AI a fost un rename mai complicat) si asta inseamna ca o sa inlocuiasca maine programatorii, dar momentan e foarte departe de nivelul ala.

      91
    • Sigur ca momentan este vorba de developeri entry-level si ca cei din top 50% sunt inca in siguranta. Dar poate ca peste 5-6 ani sistemele astea se vor dezvolta si va trebui sa fii in top 10% ca sa ai siguranta locului de munca. Si poate ca peste 20 de ani vor ramane doar top 1%, restul fiind inlocuiti de LLM-uri tot mai inteligente.

      AI-ul ala care ia munca programatorilor e atat de avansat incat Amazon avea nevoie de cateva mii de indieni pentru o chestie d-a lor „AI powered”.

      AI-ul ala care ia munca programatorilor se bazeaza pe cod scris de programatori (Copilot)

      AI-ul ala care ia munca programatorilor l-am intrebat chiar acum sa-mi genereze o chestie simpla, pe care orice elev de liceu de informatica o poate face – sa-mi genereze un program in c care sa calculeze PI (stiu, am eu o obsesie cu PI). Ghici ce, nu functioneaza.

      O firma care o sa marseze spre inlocuit programatori cu AI o sa aiba belele mari. Crowdstrike baga grupa mare pe AI – vezi treaba asta din Mai 2024. Cateva saptamani mai tarziu, a facut poc. Unii zic ca chiar din cauza AI-ului:

      When AI becomes the problem

      However, as with any powerful tool, AI’s potential for good comes with inherent risks. In the case of the CrowdStrike outage, one plausible theory is that an AI system, while attempting to fortify the network, may have misinterpreted legitimate traffic as a threat, leading to an inadvertent shutdown. This phenomenon, known as a false positive, is a well-known challenge in the realm of AI-based cybersecurity.

      Tocmai pentru ca multi cred ca I-ul din AI e chiar inteligenta cand el de fapt e statistica.

      82
    • Ca idee, ce rezultat imi da codul scris de „INTELIGENTA artificiala Copilot”:

      ./calc_pi
      Enter the number of decimals to calculate pi: 10
      Approximation of pi: 2.2831853053

      Fara supraveghere umana, AI-ul considera treaba asta valida. Si ar ajunge intr-un produs final.

      E absolut ilar ca totusi se gasesc oameni care chiar cred ca in momentul de fata AI-ul e in stare sa ia jobul programatorilor.

      73
    • Ba, sincer sa fiu sper ca AI-ul sa ia majoritatea joburilor programatorilor cat mai repede, nu cred ca este vreo categorie de oameni care se cred asa importanti, destepti si utili ca programatorii

      59
    • @Stf > Unii dintre noi mai si lucram cu chestiile astea.

      Nu men, eu am insirat sfaturile alea din ce-am citit, nu din ce-am facut =))

      Eu nu sufar ideea asta de „argument din autoritate”. Degeaba zic ca am x experienta, am y proiecte deja in productie si alte cele. Tot ce-am scris aici e direct verificabil, am mentionat librarii, am mentionat benchmarks. Nu trebuie sa ma crezi pe mine pentru ca am tz experienta. Pui mana si verifici daca nu crezi. Romanii au boala asta cu experienta. Experience != Expertise. Ca experienta (in lugulugu) are si baiatul ala care vinde cursuri la 7k eur.

      @StefanSC > „Follow the money!”.

      Pai exact. MS baga ~100mld+ in urmatorii 5 ani. Amazon baga ~150mld in urmatorii 5 ani. Si MS si Amz cumpara DCuri langa centrale atomice in state. Oare de ce? Pentru ca Ai niciodata n-o sa? =))

      48
    • Btw, am mai spus asta dar poate merita repetat. Am avut profesori universitari care ne spuneau ca IDE-ul e pentru mofturosi si barbatii adevarati codeaza in text editor. Asta asa, ca idee de unde am plecat si unde suntem ca industrie. Aceiasi contrarieni, aceleasi „argumente din autoritate”, aceeasi mutare a argumentelor.

      @baiatu cu experienta in java. In primul rand condoleantele mele ca lucrezi in java. Apoi, ramane valid ce-am scirs mai sus. Eh, face aia, dar nu e atat de important, e mai important aia. Si maine e alta, si tot asa.

      37
    • Aia cu programarea n-ar fi asa de grava, mie mi-e teama sa nu-mi fure vreun AI jobul de comentator pe zoso.ro.

      80
    • hahaha. ce complexat e nix. sa inteleg ca ti-a futut gajica un programator urat?

      62
    • Am avut profesori universitari care ne spuneau ca IDE-ul e pentru mofturosi si barbatii adevarati codeaza in text editor

      Profesorii aia universitari nu sunt programatori. Daca-i intrebai pe programatori (in aceeasi perioada) daca IDE-ul e util, ti-ar fi raspuns ca-i util. Asa ca treaba asta e o anecdota. Misto, dar anecdota.

      51
    • Vine AI-ul scriitor de cod si n-o sa mai fie nevoie de programatori, n-o sa mai fie nevoie deci nici de project manageri si engineering manageri.
      Avem si AI care genereaza mockups deci n-o sa mai fie nevoie nici de design, legam direct AI-u programator la AI-ul de design si zbang iese site-u.
      Legam AI-u programator si de AI-ul programator de infra si gata avem CI/CD, deci dam afara si devops.
      Dam afara si QA-u ca AI-u se autotesteaza.
      Fara programatori, design, devops, QA dam afara si 90% din manageri si payroll.
      Vanzarile le face tot AI-ul prin pitch-uri automate deci dam afara si sales.
      Uite asa fratiuc companiile vor ramane doar din CEO, CTO care alege AI-urile si un product manager care ii zice AI-ului ce-o sa faca.
      Ce face AI-ul la compania 1 o sa fie folosit de AI-ul de la compania 2 si doar AI-urile o sa colaboreze intre ele ele si o sa avem 500x cost reduction, 1000x stock price hai pe bull run to the mooon.

      132
    • @Andrei: pai asta ziceam si eu, momentan AI-ul face niste rename-uri mai complicate, pana sa faca un feature end to end si chestii mai complicate, o sa mai trebuiasca cativa ani. eu ca programator din nou nu ma sperii ca un tool mi-a facut o migrare automata in timp ce eu m-am concentrat pe probleme de algoritmica, latenta si scalabilitate pe care tool-l respectiv inca nu stie sa il faca si prevad ca mai dureaza cativa ani buni pana sa poata face la nivel de production ready. nu e aceeasi situatie cum a fost cu razboiul de tesut cand le-a deprecat pe muncitoare dar pe viitor ar putea fi, istoria de pana acum a aratat ca atunci cand niste meserii dispar, oamenii se reorienteaza spre altele.

      cat despre java, eu ma descurc, dar n-am fost niciodata legat de un limbaj, eu m-am ocupat in genreral pe lucruri mai high level de orchestrat servicii, de algoritmica de infrastructura, limbajul e doar un aspect. de la universitate si pana acum am lucrat asa: C, C++, C#, Java, Symbian C (ca C++ nu era standardizat cand s-au pornit cu Symbian), C++ cu Qt, Objective C, PHP, un pic de JS, Coffee Script, acum mai am treaba cu Python, TypeScript, Ruby si desigur Java, s-ar putea sa mai am treaba cu Go sau Kotlin, limbajul e o unealta, trebuie sa intelegi ce face, la ce e buna si cum sa o folosesti eficient. nu zic ca Java e misto, dar sunt doar curios tu cu ce te ocupi?

      22
    • si tot pentru Andrei, n-am zis ca AI-ul nu merita sau nu trebuie folosit (cum ziceau profesorii tai ca IDE cu autocomplete e pentru fatalai), dar ca e o unealta si folosita cum trebuie poate sa iti eficientizeze frumos treaba, momentan insa e doar o unealta si tot ai nevoie de un programator sa faca ceva.

      e ca atunci cand au aparut prinmele software-uri de OCR si iti faceau automat documente word din foi scanate, nu mai aveai nevoie de unul sa iti tasteze intr-un document ce e pe foaie, asta e acum AI-ul in programare.

      21
    • @Andrei
      Deci stai să înțeleg, tu zici că tool-urile AI pot să scaneze directoare cu documente, și apoi să îți răspundă la întrebări pe baza informațiilor din ele? Serios?!?! Păi așa ceva e absolut extraordinar!

      Fii atent, idee de business, indexăm în el nu documente, ci multe multe multe site-uri, și apoi taxăm oamenii să caute informații prin ele. Și denumim firma ‘altavista’ sau yahoo, sau ‘gooogle’ (google era cu 2 o-uri e înregistrat domeniul, ceva firmuliță care nu știe că e nevoie de LLM să faci motoare de căutare).

      Legat de ce face amazon cu upgrade-uri de librării, caută laravel shift, vezi cam de câți ani fac ăia chestia aia, fără AI.

      Eu te înțeleg ce vrei să zici, și îți înțeleg factorul wow, pentru că se întâmplă niște chestii faine. E un fel de tehnologia coboară la muritorii de rând. Dar e doar o altă tehnologie.

      Faptul că Amazon și Microsoft bagă miliarde nu spune nimic. Google a băgat câte miliarde până a venit OpenAI să le arate că-s praf? Știi din câți oameni e formată echipa de la OpenAI care a făcut revoluția llm chatgpt? Sub 20. Deci google a băgat miliarde, open ai a avut 20 și ceva de oameni cheie și i-a făcut.

      Plus că avem aici și conceptul de PR și stock manipulation. În timpul liber mă pasionează și investițiile pe bursă (mă dau banii afară din casă de când cu AI) și e efectiv hilar cum încearcă fiecare să-și crească acțiunile. Avem AI, am dat afară 30% din oameni: +20% stock price. Bonus de 12 milioane pentru CEO. Așa că da, ăla de la amazon va pedala maxim ca să-și rezolve bonusul. E altă lume, nu e pentru noi, e pentru investitori.

      21
    • @manu: banii aia nu-s de dezvoltare, baga bani in infra. MS ~100mld si AMZ ~150mld in infra pe urmatorii 5 ani. Deci ei stiu ca e ceva cu AI asta mai important ca bula de care zic toti. Am mai scris, dar poate trebuie repetat: una e bula in care plebea baga bani ca-s plebe, si alta e „bula” in care toti din top 10 tech baga bani. Si daca nu se mai face research maine, si ramanem cu ce-au gasit pana acum, de scos banii si-i vor scoate, ca de aia baga *toti* bani.

      Si da, nici pe mine nu ma pasioneaza absolut nimic din sfera VC / founders / pacalici. Nu aia sunt miezul a ceea ce vreau eu sa comunic (daca citesti mai sus am zis clar ca ar trebui evitat tot ce e Devin sau langchain sau orice are legatura cu VC money). Dar nah, e mai usor ca fiecare sa-si faca argumentul din paie si sa zica ca celalalt greseste, in loc sa citeasca ce scrie fiecare si sa raspunda punctual :)

      33
    • Dovada ca AI-ul nu are nimic cu inteligenta e (si) in bug-ul asta: https://community.openai.com/t/incorrect-count-of-r-characters-in-the-word-strawberry/829618

      @Andrei
      dupa ce citesti treaba de mai sus – poti explica cum un AI de genul ia jobul programatorilor? Un AI care nu e in stare sa numere de cate ori apare o litera intr-un cuvant, un AI pentru care un program care da PI drept 2.ceva e ok…. tu asta zici ca e in stare sa ia munca programatorilor?

      00
    • @Andrei
      Si inca una. Te rog, explica cum acest AI e in stare sa faca munca programatorilor. De fapt, nu, nici macar aia, sa inlocuiasca o masina de numarat. Si explica cum treaba asta e rezultatul unei inteligente.

      Sunt cateva companii care prostesc lumea pe fata cu AI. Numai ca nu e nimic inteligent acolo.

      00
  2. Aș zice că e Mediaș

    21
  3. 7. CTP pe locul patru? Bravo lui, i-au facut un bine aia de la DIGI.

    222
  4. 7. Mi-a venit sa iau autorul la palmuit! Cum plange sufletzelul lui de hipiot dupa Woodstock ’69 si respect pentru natura (Ce a fost și Woodstock la origini, dar și Lollapalooza? Vorbim de două dintre cele mai emblematice festivaluri din istoria recentă, unde la istoricul Woodstock ’69 au participat aproximativ 500.000 de oameni. Cum au reușit fără sponsori?) nestiind ca: „Woodstock was conceived as a profit-making venture. It became a „free concert” when circumstances prevented the organizers from installing fences and ticket booths before opening day.”
    Alt divortat de realitate care nu intelege cum functioneaza capitalismul si divertismentul in capitalism!

    Indecis. Tu ce zici?319
    • Ultimul concert tip festival, în direct, a fost un cenaclu flacăra prin liceu. Voci multe și bune , Irisu’era cireașa de pe tort pe la 3 dimineața, care au rezistat în timp, iar noi nu aveam nici măcar o sticlă de suc sau vreun biscuite în cele vreo 12 ore de spectacol. Ne simțeam doar bine noi cu noi.
      După un cenaclu m-am ales cu ceva, adică m-am apucat de învățat la chitară și am ajuns la o oarecare îndemânare. E un antistres excelent.

      61
    • pe mine m-a enervat faza de la final:
      „(Dupa ce se plange de diverse) … Am fost de patru ori la Electric Castle”
      a se citi „de fiecare data atmosfera a fost si mai proasta ca data trecuta, dar eu ca un bou am continuat sa ma duc”.

      101
    • mai da click o data pe link si uita-te cu atentie in stanga sus.

      20
  5. 5. Aia cu ursii este exact ca si cand au pus pe drumuri panouri cu „Viteza ucide” sau indemnul militiei „Adaptati viteza in functie de conditiile de drum”.
    In acest timp Suedia impusca ursi la greu iar in trafic, peste tot in Europa, camerele de viteza disciplineaza soferii facandu-i sa adapteze viteza.
    Suntem primii la ursi, primii la morti pe drumuri si solutia este panoul.

    Comentariu apreciat.345
    • Mai bine ar pune niste ursi in lanț pe marginea drumului. Turistii fac poze si dau de mancare, ursul mananca, win win.

      137
    • Sau mai bine doteaza ursii cu pistoale radar, ca tot sunt deja invatati sa stea pe marginea drumului.

      40
  6. 4. mi se pare interesant ca desi omul aparent nu mai e cetatean rus primii care au iesit sa protesteze sunt cei de la ambasada rusa:)

    Comentariu apreciat.336
  7. FB, Instagram nu fac nimic in legatura cu scam-urile si fake news pentru batrani. FB e dezastru… am raportat zeci de pagini de genul. Toate respectau community guidelines. Culmea, dupa ce raportam o pagina imi aparea alte 10 in feed cu aceeasi combinatie sau o varianta.

    242
  8. 4. Nu, nu trebuie arestati nici unii si nici fortati sa cenzureze continutul. Obsesia aatw cu cenzura la ce e pe internet trebuie sa moara.

    Indecis. Tu ce zici?239
    • Nu stiu ce sa zic, in lumina precedentului articol cu discord, parca ar trebui sa existe niste responsabilitate.

      Adevarul este ca nu e greu sa dai pe telegram de niste grupulete dubioase care fac darkweb-ul sa para oarecum sanatos.

      Daca la tine in sufragerie se traficheaza droguri sau se vand copii la kil, nu cred ca are legatura cu cenzura.

      715
    • Cam unde ii doare pe mogulasii astia despre ce se vinde pe platforma lor?
      ”Este absurd să susții că o platformă sau proprietarul ei sunt responsabili pentru abuzurile de pe platformă”, susțin responsabilii Telegram, într-un comunicat, după arestarea fondatorului rețelei de socializare în Franța.

      65
    • asta până îți filmează cineva casa sau copilul. și il pune pe net, sa se bucure și alții.

  9. 6. ce dramatic e autorul, “un tablou distopic” ca isi cumpara lumea chestii de la lidl lol

    73
  10. Legat de punctul 3, recomand pe YT un clip numit „A Divorce Attorney’s Thoughts On Love and Marriage-James Sexton”

    80
  11. Ceva lume butthurt pe articolul de pe Scena 9. Cu unele lucruri rezonez, dar nu cu toate. Zilele trecute m-am conversat pe tema asta cu un amic din Cluj, din păcate complet incoerent. Argumentele lui: ”băăă, ăia-s niște olteni nenorociți hateri frustrați, cu capitala lor la București, ăla e ofticat că n-a fost invitat să cânte la EC”. Îi zic ”men, ăla e din Constanța, capitala Olteniei e Craiova, Bucureștiul e în altă parte, oricum, care e legătură? dacă ai ceva de zis, zi cu argumente.” Pentru el toți oamenii din sud sunt olteni și ofticați pe mândrul Ardeal. N-am ajuns la nici o concluzie, ce era valid din tot ce-mi povestea era că activările ălea sunt cumva normale, dacă vrei bani de la sponsori. Că nu au prea mare efect sau sunt lame ține de agențiile lui pește, care duduie de creație și creativi. S-a supărat și când i-am spus că banii de pe activările ălea de Bonțida tot de la București vin.

    A fost mișto la EC anul ăsta, dar sunt și ăia idioți pe o groază de chestii, se iau prea tare în serios și branding-ul e un pic excesiv, dar îți asumi chestia asta, dacă nu, te duci în pădure și aia e.

    A propos, trupa în care a cântat băiatul ăsta a fost pentru mine o revelație în 2017, când i-am descoperit. Puști de liceu, super pasionați de ce făceau, sunau mai bine decât destule act-uri consacrate. Am fost la ei la concert și a fost super fain, zici că erau niște tocilari răpiți de la o olimpiadă de mate/fizică/chimie.

    https://www.youtube.com/@CardinalBand

    Cu plăcere.
    Mx

    00
  12. hai că e adorabil rău cum băiatu’ care a scris articolu’ de la 6 critică alte festivaluri mai puțin ăla la care a cântat formația lui (culmea, care e cel mai nesimțit pe activări de branduri :D )

    31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)