Știrile zilei – 25 septembrie 2024

  1. Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă . Apus . Râu . Brunetă . Brunetă
  2. Poliția este bătaia de joc a interlopilor
    Doar nu îi tratezi angajații bine, nu? Dacă tot îi plătești, măcar să-ți bați joc de ei.
  3. După 2 ani de negocieri, investiția a zburat
    Nu s-au înțeles la șpagă?
  4. Căminele din Regie iau foc
    Urmează un nou Colectiv, pentru că renovările se fac de ochiul soacrei.
  5. O angajată Atos România s-a sinucis
    Prilej să ne aduce aminte de cazurile EY România și Ipsos Interactive. Și rețineți, e doar un job. Also, comentariile sunt la liber, că cineva vrea să ilustreze necesitatea unui contract de colaborare, cum se face.
  6. În ce limbă credeți că s-a discutat aici?
    Dat fiind că ai noștri nu prea le au pe astea cu internaționalele, ei sunt mai aplecați către daca veche.
  7. Niște copii au învățat o lecție importantă
    O să se prindă ei mai târziu în viață care e lecția aia, sau poate nu.
  8. Probleme foarte complicate pentru bogați
  9. Și Arnault suferă, că a pierdut 30 miliarde prin case
  10. Cineva e foarte prost

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

    • Femeia din poza e asediata de o privire dispretuitoare si una tampa: misto instantaneu

      Comentariu apreciat.432
    • total GRESIT!
      Politia isi face datoria!
      *si Justitia si Autoritatile

      Exemplu: in cazul bataliei din Pantelimon, s-a amendat spitalul pentru ca … NU A ASIGURAT PAZA corespunzatoare!
      *pentru ca nu e asa, un spital trebuie sa aiba paza ca la Fort Nox

      ca in cazul Casa Poporului nu a fost amendat nimeni nu mai conteaza, conteza ca s-au gasit vinovatii in Pantelimon: Conducerea Spitalului.

      #NuMaiFitiHateri

      Comentariu apreciat.784
    • care este privirea dispretuitoare si care este cea tampa?

      420
    • Pai unul din ei se uita cu o privire de genul „Nu inteleg cum sa faci ditamai evenimentul si sa nu aduci niste covrigi ceva, un iaurt acolo”.
      Celalalt se gandeste „Ambasador? Asa rau am ajuns, in loc sa trimita ceva secretar de stat sa ma intampine o trimit pe asta. Pai ei nu stiu cine sunt eu, freca-mi-as eu verigheta”

      191
    • Chiar nu inteleg de ce tarile din Europa de est tot incearca sa se puna bine cu US cumparand armament de la ei. Inainte, cand exista o politica externa coerenta, avea sens. Erai prieten, te aparau de rusi. Acum? Ffs, izolationismul e ireversibil indiferent cine e presedinte. Si daca ajunge Trump presedinte si te invadeaza rusii, sanse mari sa iti si dezactiveze F35-urile.

      Singura solutie acum e armata unica europeana si investitii masive in industria de armament locala.

      Indecis. Tu ce zici?931
    • @Giani Mucea: nu cred ca se inghesuie nimeni sa cumpere arme de la USA ca sa se puna bine cu ei, ci doar se uita in Ukraina si vad ce pot face acele arme in teatru real de razboi. Ce ai vrea sa cumpere, Su24 si S300? :)))))))))))

      245
    • Am impresia ca femeia din poza ii mananca pe ai nostri la mic-dejun

      50
    • Gripen si NASAMS+SAMP/T

      59
    • @Giani Mucea: Gripen nu au fost folosite in zone de conflict. NASAMS+SAMP/T sunt bune ca AA dar acopera perimetrul mediu. Sunt multe echipamente europene folosite cu succes in Ukr (Caesar, Storm Shadow etc), dar VIP-urile sunt F16, Himars (cu ale ei ATACAMS) si Patriot.

      110
    • SAMP/T e comparabil cu Patriot ca raza si capabilitati. Dar F16 nu e VIP deocamdata, ca n-a facut mare lucru in Ucraina. HIMARS da, e bun si Europa nu cred ca are alternativa deocamdata.

      Gripen nu o fi folosit in lupta dar e competent. Si nu e concurent pentru F16 ci pentru F35, care la fel nu a fost folosit in lupta.

      Nu zice nimeni sa nu cumperi chestii pe care doar US le produce, sau care sunt mai bune acolo. Dar Europa produce armament bun si aia ar trebui sa fie prioritatea pentru toate tarile din Europa.

      57
    • F-35 israeliene au fost folosite în Siria – în trecut (prin 2020) când au distrus un Pantsir, și acum când israelienii alearga Hamas și Hezbollah (și pare ca S300 nu prea e de folos). Pana anul asta Grippen era vândut de o țară neutra (și sa nu uitam ca motorul este unul american) – vezi ce s-a întâmplat în Ucraina cu Ghepardul german care nu avea gloanțe ca erau fabricate ed elvețieni.

      40
    • F35 nu au fost folosite intr-un peer conflict. Nu e vorba aici doar de numele echipamentului distrus ci si de intreaga retea ISR a fiecarui participant.

      Motoarele or fi americane la Gripen, dar F35 e tot american.

      14
  1. N-ai somn bag sama…io macar am scuza ca servere and shiet, da’ tu?

    185
  2. 2. Putem lasa un comemtariu al unui anumit sociolog caruia i se reproseaza, de multe ori, ca nu are niciun comentariu? https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/traditia-care-a-provocat-bataia-din-pantelimon-2390152.html

    252
    • nu e timp pentru răspuns la așa ceva. la babașa, la 2 ore era reacție. aici nimic.

    • Din articol se intelege ceva si mai grav!
      NU exploatarea „miresii” era problema ci faptul ca aceasta exploatare se facea fara sa sa plateasca parintilor o cota parte. Acestia au cerut procent constand intrun teren pe care exploatatorii nu au vrut sa l dea.
      Mai pe scurt ei au vandut fata pentru a deveni sotie dar sotia a devenit cu***rva!

      Practic nu s-au respectat Termenii si Conditiile „contractului”

      Comentariu apreciat.592
    • Fata aia saraca mai mult ca sigur are sub 14 ani, ca asa-s obiceiurile la exploratori. Oare protectia copilului nu ar putea sa isi faca treaba si sa o ia pe fata in plasament, dat fiind ca aia au recunoscut ca au dat fata (sau ca au vrut sa o dea)? Daca ar face cateva exemple din astea, poate s-ar mai linisti exploratorii cu datul fetelor de la 11-12 ani.

      214
    • Asta imi aduce aminte despre cand era nevasta-mea in facultate si statea in camera de camin si cu o fata de etnie, care venise la scoala fara stirea si acordul familiei/iubitului. Si intr-o zi, se trezesc fetele in camera cu vreo 5-6 garoi. Aflase Romeo unde e iubita lui si venise sa o rapesca. Ii zice aleia: „Hai fa bagajul ca noi avem treaba!” si, uitandu-se admirativ la cartile insirate pe rafturi: „Ce se mai invata pe la facultatile astea…”

      251
    • Fata avea 19 ani, deci nu se încadrează la trafic de minori. Nu, nu poți să fii om de etnie rromă, ajuns sociolog, deci realizat social si să acuzi statul român că o fată de 19 ani de aceeași etnie cu tine este vândută ca la piață. Abia aici e vorba de o tânără, nu in cazul cu „tânăra de 14 ani însărcinată si atacată de urs”. E liberă să facă ce vrea, doar că a fost educată in familie să nu vrea. Ceva mesaj de la domnul sociolog pentru coetnicii dumisale care trăiesc în evul mediu? Parcă zilele trecute era viral un mesaj al unei doamne artiste care observa, si bine observa, că femeile musulmane au mai puțina libertate decât pisicile.. ceva corelație cu bietele fete de etnie rromă din țara noastră?

      191
  3. Nu în urmă cu puțin timp era o știre cum că industria ceasurilor de lux suferă pentru că nu mai are cumpărători, de se punea problema ca guvernul elvețian să dea ajutoare pentru plata muncitorilor ?
    Acum e cu săriți că nu mai prindeți și să se dea câte unul ca să ajungă la toată lumea.

    Comentariu apreciat.480
    • programul primul ceas

      Comentariu apreciat.650
    • Programul primul Rolex/Orex.
      Daca acum cativa ani era la moda sa ai un Hublot masiv, de fibra de carbon cu aur roz, acum multi s-au desteptat si vor sa fie “old money”, iar Rolexul cred ei ca este un inceput, de aceea ceasurile respective se vand mai repede decat pot fi produse.

      211
    • Stii ca sunt mai multe branduri de ceasuri nu? Unele sunt foarte populare si au cerere imensa indiferent de perioada (Rolex), altele nu si o duc prost.

      72
    • Mda, Rolexul…Patekul saracului.

      147
    • Articolul ala e scris de un ziarist decuplat de creier ce nu are habar de ce scrie. Magazinul Rolex nu aparține Rolex ci este un dealer autorizat. Abia acum ceva timp au cumpărat Bucherer (și acum sunt integrați vertical – de la cel mai mic șurub pana la vânzarea ceasului în magazinul propriu se face de Rolex). Dealerul autorizat este foarte selectiv cui vinde un Daytona (mai ales unul din platina). Ca dealer, pentru a avea onoarea de a primi spre vanzare un Daytona, trebuie sa te obligi sa iei in stoc zeci (poate chiar peste 100) de alte ceasuri. Asa ca pentru a cumpara un Daytona de la dealer trebuie ca dealerul sa te cunoasca, si sa fi cheltuit ceva la el in magazin (cam ca la Ferrari F50, Enzo). De aia un ceas pre-owned (aici nu suntem pauperi sa zicem secon-hand) ca Daytona e mult mai scump decat unul nou la pret de lista – apropo de asta Rolex au lansat acum un an și ceva programul Certified Pre-own tocmai pentru a mai luat ceva bani. Pana la caderea pietei de lux din China (si cumpararea Bucherer) si pentru un Rolex Oyster Perpetual nou (asta e modelul entry level la Rolex) erai pus pe lista si asteptai cam 1 an pana il aveai.

      81
  4. Investitia aia belgiana cu fabrica de baterii era de fapt un startup care cerea de la stat ajutoare de stat ca sa poata apoi lua finantare din UE de la banci si sa faca fabrica. Deci bine ca nu s-a facut

    Comentariu apreciat.892
  5. O alta HR-itza de succes, Bianca Szaszka de la Atos.

    Comentariu apreciat.557
    • Asta se intampla pentru ca tot ce inseamna Resurse Umane si/sau Protectia Muncii au fost duse in derizoriu in mai toate institutiile din Ro fie ele private sau de stat.
      Se merge pe principiul „ce mare vrajala sa angajezi pe cineva” sau „hai bah ca nu o sa bage angajatul degetele in priza”.
      Pe posturile aastea au ajus sa fie angajate toate pilele si amantele pentru ca amanta nu mai poate fi doar secretara ea trebuie sa fie fie HR expert, Resource Manager for Service, etc …
      Femeia care s a sinucis era cunoscuta ca fiind cu probleme la mansarda. Ok, o angajezi dar o tii sub supraveghere mereu si sub nici o forma nu o „ameninti” in conditiile in care stii ca era depresiva.
      *btw profilul de Linkedin a fost dezactivat

      Comentariu apreciat.497
    • „Ok, o angajezi dar o tii sub supraveghere mereu si sub nici o forma nu o „ameninti” in conditiile in care stii ca era depresiva.”

      asa e ma, la angajare vine omu si iti da hartia ca e deranjat la cap. Si faptul ca presupui ca nu s-a deranjat intre timp este fix asta, o presupunere.

      Stiu ce vrei sa spui, ca trebuie atentie pentru oameni dar vad ca nimeni nu isi pune problema ca tipa astsa bianca e si ea deranjata la cap poate la randul ei.

      Am avut neplacerea sa lucrez la o firma de call centre in trecut si dooooamne, jur ca 90% din ce de acolo erau derajati la cap. Nu ai cum sa ii tii sub control.. si nici nu ar trebui.
      Acum tot astia care zic ca trebuia atentie ca vai ca hau ca bau sunt aceeasi care zic ca un job e un job nu suntem familie la job etc etc

      E o problema mult prea spinoasa pentru un singur mesaj si sunt situatii atat de variate, de nuantate, de dificil de vazut prin ele…

      31
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 35142
    • Ciocanul, acest Bezos de Romania.

      Comentariu apreciat.729
    • @Rumbu de juma de ora ma tot chinui sa-i raspund fara sa-l insult. Nu-mi iese.

      Comentariu apreciat.788
    • @Ciocanul: Și aia cu ”ai 24 de ore să-ți dai demisia” e tot pe modelul francez?

      Comentariu apreciat.1055
    • Asa de bine se descurca incat pana si Thales le-au dat viteza, mda.

      Comentariu apreciat.301
    • Eu cred ca e pe modelul Doru Supeala: hai sa mai stoarcem o emotie.

      Indecis. Tu ce zici?1637
    • Spălat pe creier….lasati-l…e IT-ist el mă, sigur face niste chestii care ajuta la eradicarea foametei in lume, la pacea globală…
      Nu m-ar mira sa salahoreasca pentru vreo bancă, la vreo app sa își ia gușterii mai repede și ușor credite cu telefonul, sau la vreun proiect cu statul…
      Dar e IT-ist el mă, dați-va la o parte…
      oo, de 20 de ani lucrez cu si printre voi, IT-istii români; crede-mă că tot români cu românisme sunteți și voi..

      Comentariu apreciat.4713
    • O sa afle cu stupoare ca si la alte companii se practica bench -ul nu doar la Atos.
      Femeia era bolnava (da, depresia e o boala, contrar parerii multora), ar fi trebuit sa stea acasa in medical cat era nevoie. Iar colegii ar trebui macar acum in al 13 lea ceas sa sesiseze ITM ul, demisia e actul unilateral al angajatului, angajatorul NU are voie sa te oblige sa faci asta. Are resorturile legale sa te dea afara daca doreste, dar procesul e complicat (si e foarte bine ca e asa, ca altfel ne-am intoarce in anii 90)

      Comentariu apreciat.755
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2665
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1865
    • Bah Ciocane, performanta nu inseamna sclavgism, umilinta si amenintare.
      Performanta inseamna motivare.
      Motivarea nu se face cu „te bat daca nu faci”.

      Iar asta cu „subperformerii” este o vrajala corporatista care sa acopere fie incapacitatea sefilor de a managerui si motiva echipe fie putregaiul ce tine de conducerea „aia mare” care vede angajatii ca niste roboti care trebuie biciuiti pana la moarte pentru a produce chiar si atunci cand treaba asta efectiv nu tine de angajatul „simplu” si care considera ca „subperformerii” sunt de vina pentru tot ceea ce nu merge in firma.

      Comentariu apreciat.556
    • @F:

      Femeia era bolnava (da, depresia e o boala, contrar parerii multora)

      Depresia e pe tot atât de boală pe cât e George Clooney arhimandrit de Constanța.

      @car:

      Nu m-ar mira sa salahoreasca pentru vreo bancă

      Culmea e că lucrează la Atos în IT. Asta mă miră pe mine. Că fix același comentariu de mai sus îl lăsase și la Șupeală pe site, doar că acolo menționa că e angajat Atos.

      Indecis. Tu ce zici?2434
    • Ciocan, să înțeleg că le zici și PM-ilor sau Scrum Master-ilor sa o mai sugă și să plece cu kkt-rile lor ? Și nu participi cuminte la ‘ceremoniile agile’ ?
      Și le spui in fata șefilor că testerii nu sunt o cheltuială inutilă ci o necesitate, daca vor sa aiba un produs livrat curat ?
      Faci astea, da ?

      120
    • Mda, deci nu mai pot, asta e, ma risc.

      Ba tampitule, nu astia erau cu angajatul la disperare acu ceva ani?

      Modelul francez??? Hai sa-ti spun io de modelul ala – se ia o tona de incompetenti care n-au nici cea mai mica idee ce fras ar trebui sa faca, ii arunci pe proiecte din care nu inteleg nimic, dupa care na, asta e, e ei prosti. Tu nu esti de vina cu nimic futu-te-n gura, aia is, ca exista. Mai ai cativa pe langa care-si chiar vad de treaba, tragi de ei pana ii ia dracul, tu nu esti de vina cu nimic.

      Cand tot bat la voi (la propriu) va mirati de ce. Futu-va project managementu’, vi-s clei, pamant de flori.

      Cea mai toxica pozitie in corpo – middle management. Pupincuristii pulii, unul mai inutil decat altu’.

      Comentariu apreciat.546
    • Și Ciocan, nu e despre ATOS. E despre că și în industria asta pe care o crezi tu elitistă, se simte criza . Sau crezi că e doar la Schaffler, Preh sau Autoliv ? Economia e un cerc în care jucam cu toții…
      Întrebarea e de o sa avem criza ? Că poate maica-ta votează PSD/PNL ? Ca poate preferi sa faci overtime la job decat să ieși în stradă împreună cu alți elitiști să pui presiune pe niște melteni sa facă lucrurile cum trebuie, sa nu mai fure ? Nu știu…

      253
    • @Aken, sa ma iei de Ciocan ! :D Vezi ca sunt nu sunt middle management, sunt higher tehnic. Cam stiu bine cu se manca IT-ul, am o varsta si am fost prin 3 firme in 20 de ani. reciteste ce am scris si judeca logic si nu dpdv emotional ca nu am scris tampenii. Se dau aici sanse peste sanse, cu unii pur si simplu nu ai ce sa faci.

      Indecis. Tu ce zici?1124
    • @Ciocanul
      Despre firmele de origine franceza se stiu multe lucruri, dar nu bune. Incepand de la labareala in cerc din middle-management si culminand cu salariile de rahat care sunt platite in Romania. Salarii care acum ceva vreme erau sub ceea ce puteai gasi la alte companii de origini sa le spun frugale ca sa nu fiu acuzat de alte cele.
      Revenind la cazul de fata, ceea ce compania a crezut ca va castiga prin disponibilizarea unui om, va plati de cateva ori mai mult in zona de PR pe o perioada lunga de timp. Scandalul de acum 17 ani la EY cand tipa aia a murit la locul de munca ii costa si acum. Marketingul pe care EY si-l face in Romania fiind destul de agresiv comparativ cu ceilalti jucatori din piata si din cauza asta. Iar daca ajungi vreodata in interviuri cu ei ti se specifica clar, ca la noi nu se munceste peste program si toate cele.
      Ceea ce face alde Doru Supeala prin stoarcerea unui strop de emotie poate fi condamnat pana la un anumit punct. Insa ma tem ca aici s-au dat atat de multe rateuri din partea companiei incat nu strica sa se stie despre ce e acolo. Daca tipa ar fi fost concediata din prima si fara alte rahaturi perfect de acord cu tine. Insa in cazul de fata compania cauta un motiv pentru a fi concediata si a se acoperi legal. Ori ceea ce a obtinut este fix invers cu niste costuri maricele pe termen lung. Si cu cat se va discuta mai mult pe tema acestui scandal cu atat mai mult compania va pierde.

      Comentariu apreciat.481
    • eu am fost de ambele parti ale gardului ca sa zic asa si subperformerii au fost o problema pt mine si din calitatea de coleg al lor pt ca trebuie sa trag eu dupa ei ca sa le repar greselile si din calitatea de manager fiindca eu trebuie sa raspund in fata founderilor de ce se misca echipa incet si prost.

      nu cunosc cazul de fata cu femeia de la atos, dar cunosc destule cazuri pe care le-am trait eu direct si in general cei care sunt toleranti cu subperformerii sunt ei insisi subperformeri.

      subperformerii se impart in general in 2 grupuri mari si late: lenesii si subinteligentii. si din experienta mea profesionala de aproape 20 de ani nu am vazut sau gasit o rezolvare pt niciunul din grupurile de mai sus.

      exista si subperformeri „temporari” care au avut un eveniment perturbator in viata si pt o perioada de timp trebuie sa le acorzi ragaz ca sa isi revina, dar cu cei cronici de mai sus pur si simplu nicio abordare nu functioneaza.

      253
    • @Răzvan T. Coloja: pe modelul francez era aia cu „ai 24 de ore sa te predai” :D

      181
    • @razvan
      Cod boala 321, pentru concediu medical.
      Inteleg ca esti „din domeniu” dar mai citeste nitel inainte sa-ti dai cu parerea, ca da prost la imagine pentru clientii viitori, iar Google este (inca) gratis .
      Ca femeia aia trebuia sa aiba un diagnostic si un certificat medical dat de un mediu psihiatru e o alta discutie

      212
    • Musk , tu esti nebunule !?

      52
    • Firmele franceze sun o gluma buna!

      Firma in tara Schengen de epayment, birourile VP la fiecare etaj cioc cioc la usa deschis salut boss ce mai faci uite am nevoie de…
      Firma cumparata de francezii de la Ingenico. Va jur primul proiect a fost sa inchirieze cladirea de vis a vis unde a mutat tot managementul VP’s si C’s, liftul cu cartela si o receptionista frantuzoaica….I wouuuudd lake to bouy a damburguerrrr

      94
    • @F.: Lol. Asta se întâmplă când te iei după ce găsești tu pe Google.
      Faptul că undeva într-un tabel ai găsit tu depresia la grămadă cu holera, anxietatea, PTSD-ul și ebola tot nu face depresia ”boală”. Cel mai probabil cel care a alcătuit lista e la fel de informat ca tine. Ca fapt divers, tot în lista aia de ”boli” pe care ai consultat-o tu că era pe Google apare ”gastrita” la #559, ”acneea” la #617 și ”moartea fetală” la #819. Toate fiind – desigur – boli. La #891 e o altă boală care ne chinuie – ”fractura gâtului”. ”Asfixierea” e la #970 în aceeași listă, urmată de alte boli cumplite precum ”Căderea” (#980) și ”Intervenția forței publice în caz de război” (#991), lol.
      Depresia NU e boală doar pentru că ai găsit tu un tabel pe net. Nu e ”disease” sau ”mental illness”, e ”disorder” – adică tulburare. Și diferența dintre tulburare și boală mintală e foarte mare. Cam cum aș zice tu că te-ai îmbolnăvit pentru că te-ai julit la genunchi, că julitura aia e ”boală”.

      Indecis. Tu ce zici?2111
    • Va certati aici ca nebunii si toti aveti dreptatea voastra.

      Sa fie clar, in IT cel putin, s-au facut angajari pe banda rulanda de incompetenti (uneori cu facultate) pe ideea ca vor fi antrenati inhouse. In toata lumea, la toate firmele. Echipe intregi de HR-isti habarnisti au ales oameni mediocri pe criterii tampite, gen „cat de educabil e”, fiindca ei habar nu aveau si nici acum nu au ce fel de om trebuie angajat pe diferite pozitii de IT.

      Asta a dus la un fal de asa numiti „code-monkeys” care dupa un curs de 6 luni de python si cu tot felul de framework-uri trecute pe CV deveneau posesori de tot felul de functii cu nume pompoase intr-o firma care, in teorie, te-a angajat fiindca cei ce stiau ce fac nu mai aveau timp dar, ironia, tot aia ce stiau ce fac ar fi trebuit sa ii invete pe cei noi. Imposibil, mai ales cand nivelul celor noi era scazut, iar orice om de calitate e greu de educat fiindca are intrebari si e putin combativ (asta e simpla realitate a industriei).

      Astea fiind spuse, asta nu e un motiv ca in nici o firma sa ti se spuna „ai 24 de ore sa devi mai productiv sau […]”. Mai ales cand, pana acum 2 ani, angajatii astia erau prostiti ca ei sunt crema societatii de catre HRisti ce incercau sa-si faca norma.

      Pur si simplu o firma are 2 modalitati de a gestiona situatia unui angajat subperformant: sa incerce sa-l antreneze sau sa-l dea afara. Nu sa-l terorizeze pana se sinucide. Dar cine sa o faca? Cei ce-au fost angajati prost, n-au invatat decat mecanic si au reusit sa ajunga in middle management producand mecanic si acum se screm sa dea vina pe oricine pentru esecurile lor? HRistii care stiu doar de norma si birocratie si habar n-au cum sa vorbeasca cu angajatii? Ca doar nu crede cineva ca vin cei ce chiar muncesc sa se bage in cacaturi d-astea, sa trebuiasca sa dea cu subsemnatul apoi ca i-a spus lui Gigel ca e prost si sa stea de maine acasa?

      Astea-s rezultatele unui deceniu si jumatate de decizii proaste luate global. De „suntem o familie”, de „iti oferim siguranta si viata personala”, de „esti special” si alte cacaturi mancate de firmele din industrie.

      P.S. Piata se regleaza si nu, nu datorita AI-ului. Ala momentan creaza locuri de munca in nestire dar e folosit ca o scuza de bisnitari de nivel mare.


      @michael: Pai pana acum vreo 10, 15 ani modelul aplicat in firmele mari de IT era simplu: Lucrezi pana cazi pe branci si apoi iti iei cam cata pauza vrei. Ca de asta la Goagal aveai mere, pere, mancare si sucuri la birou.. ca sa nu ai motiv sa pleci acasa.. Aveai si locuri de odihna, puteai lucra de unde vrei. De pe WC-u, din picioare, de afara de pe iarba. Tu doar termina crunch-ul intr-un timp rezonabil si restul e la un telefon distanta. Si dupa o perioada de cateva luni in ritmul asta puteai naibii sa te odihnesti cat vrei si era ok. Toata lumea era multumita. Dar nu exista loc pentru un om ce „face asta doar pentru bani”, un dezinteresat sau unul care nu stia ce face.

      Un model mult hulit dar care a construit mamuti in domeniu.

      220
    • @aken „incat pana si Thales” adica ? ce vrei sa zici ? Credeam ca sunt o firma ok.

      10
    • @Razvan, trebuia sa spui ca intra la handicapuri nu la boli, altfel oricum cand ai o raceala spui ca esti bolnav asa si cu depresia

      01
  7. 1-10 Vine foamea

    134
  8. 6. Moldovenește sau rusește, cred.

    103
    • No it isn’t. Au dormit toti in izmene si i-a luat febra cu electricele, dupa care acu’ nu-s mai atat de sexy. ZF se caca pe ei si dau afara pe te miri unde, inclusiv acasa. Anii urmatori vor fi surprinsi ca de ce nu le ies cifrele. Fuck’ em.

      182
    • Toti au dormit in izmene si au avut vise erotice cu EV, doar ca EV e mult mai simplu dpdv tehnic si in general aceste firme au ignorat sa investeasca in inovatie, sperand in “bussines as usual”.
      Iata ca EV nu se cumpara (sunt prea scumpe), dar ce e mai grav, nici masinile non-EV nu se cumpara, pentru ca la fel… sunt prea scumpe pentru ce ofera.
      Toti vor sa fie premium, dar nu au cu ce.
      Chinezii vin indiferent ce s-ar intampla si totul vs finprodus in China si ansamblat in UE.
      Toti vrem ieftin si bun, doar ca UE nu poate livra asta si nici nu vrea.
      Aparent chinezii au inceput sa isi produca local rulmentii pentru eoliene, deci cand a apare concurenta, deodata firmele Europene sucombeaza.

      233
  9. 3. Noshin Omar belgian sadea pus pe afaceri corecte. Făceau și ăștia ca Nokia, s-a terminat perioada cu facilități fiscale și subvenții guvernamentale, pus coada pe spinare și valea.

    Comentariu apreciat.250
  10. 7. Conduc de 19 ani. Deși înjur căruțașii pe care îi văd pe DN-uri, consider că în momentul în care nu vezi obstacol (mobil sau imobil) în fața ta, ziua în amiaza mare, și ai atâta viteză încât să mai și omori oameni, înseamnă că nu ai reflexele pe care crezi că le ai, așa că mai bine predai carnetul, dacă nu ești în stare să adaptezi viteza la competențele tale și nu te uiți pe unde mergi. Că dacă nu e căruță, e o vacă, un biciclist beat, o mașină care a făcut pană, etc etc. Că din câte văd aici, au lipsit bunul simț și prevenția la ambii, și la căruțaș, și la șofer.

    Comentariu apreciat.290
  11. NOU
    #74

    10. N-a citit ce scrie pe panourile de informare in mai multe limbi de circulatie internationala. Ca sunt multe panouri de informare pe Transfagarasan care te atentioneaza sa nu hranesti ursii.

    151
  12. La #6 nu cred ca e nevoie sa se discute ceva, Marcel si echipa trebuie doar sa zica „yes” la ce zic aia.

    11
  13. 5. Unpopular opinion: tot cacatu ala e FOARTE cusut cu ata alba.
    Atos nu e o firma de cartier sa zici ca in lantu e conducere e patronu romanache si secretara lui.
    Acestea fiind zise avem 2 optiuni:
    1. Tot lantul de conducere de la middle managera aleia, HR, directori pe romania, HR global, directori globali sunt pe o mana si o facut o conspiratie s-o futa psihologic pe amarata aia.
    2. Defapt se omit niste date in stilu clasic Doru Ciupeala ca sa iese de-un piscot cu training la atos – iar rodditorii au sarit ca rata la muci sa injure patronii rai.
    Ok, sa zicem ca e pe bune faza cu „pana maine vii cu planu sau demisia” , cum i s-a transmis asta ? Ca daca a fost verbal are valoarea promisiunilor lui iohanis, daca a fost in scris iese de-o distractie cu avocati si ITM de te lingi pe degete.
    Mai departe, ti se spune asa ceva, nu-ti pui streangu in gat. Ok stresu de la munca poate a contribuit la decizia finala dar sa arunci vina ca cineva s-a sinucis pe presiunea de la munca este doi lei.
    Daca nu faci concedieri colective sau desfintezi postul, ceea ce la o firma de dimensiunea Atos nu-i viabil, e foarte foarte greu sa concediezi pe cineva pe criterii de performanta. Am fost in situatia in care ma deschis cuiva o actiune de genu, nu vreti sa stiti cata hartogaraie, dovezi si mortii mei implica. Cunosc caz in care firma a vrut sa impingau n angajat sa plece, s-a ajuns la punctul in care i s-a luat laptopul si omul mergea si se juca pe telefon 8 ore la birou.

    Problema majora a angajatilor romani e ca-si cunosc drepturile din filmele americane si de pe reddit si instagram.

    Da exista joburi stresante, sefi de cacat si oameni de cacat, welcome to the real world peronul pe partea dreapta. Daca stii ce faci le urezi de bine si pleci in alta parte, daca e piata nasola stai si-o duci pana gasesti altceva.

    Indecis. Tu ce zici?2524
    • exact, e aproape imposibil sa dai afara pe cineva care freaca menta constant. Legislatia e ff proasta si poti ajunge usor in justitie unde o sa pierzi aproape invariabil ca judecatorii merg in general pe calea usoara.

      Avut pe cineva care nu facea nimic nimic, lua medicaluri in fiecare luna pe cele mai diverse si idioate motive, aproape invariabil de la acelasi doctor. Dupa niste luni de feedback si planuri de redresare si toate kkturile din legislatie a fost concediat. Proces, 6 luni mai tarziu decizie de dat salarii pe toata perioada si reincadrare.

      Si eu cred ca adevarul e undeva la mijloc. Chestia asta cu wfh a afectat mental ff multa lume si daca pt unii a fost exceptional si dpdv productivitate si din alte motive pt altii a fost complet dezastruos. Guess what, we’re different. Sunt oameni care au ajuns sa nu mai faca aproape nimic, nu mai au nici un pic de drive si tragi de ei sa ii scoti din casa pt ca ii cunosti si iti sunt dragi si vrei sa ii ajuti.

      La un moment dat insa nu mai faci fata si ai de ales intre a inchide businessul si a pune toti oamenii pe drumuri sau sa ii inviti pe cei care nu mai lucreaza sa isi gaseasca altceva. Marjele in IT sunt infime, daca cei care lucreaza nu sunt productivi cam mergi spre faliment

      98
    • N-as numi marginile din it infime, depinde mult de domeniu si cem ai exact presteaza firma.
      In outsourcing s-au dus vremurile cand se faceau bani multi, cand se vindea un on cu 100e/h la client si tu il plateai cu 7-8000e pe luna, brut. Plus ca cu cat compania este mai mare cu atat ai mai multi oameni pe care tre sa-i platesti dar pt care nu facturezi nimic clientului si tre sa-i acoperi „de la tine”.
      Cam cea mai urata situatie este acum in it-ul pentru automotive pt ca toata industria e in gaura.

      62
    • poate am exagerat cu margini infime dar cred ca nici cand a mers sublim in outsourcing n-a sarit de 15%. Acu cred ca e sub 5 sau 5-10% in cele mai bune cazuri.

      La marja asta un proiect terminat brusc, 1-2 oameni care au probleme in mod repetat si nu produc te pot duce pe pierdere.

      Ah, si mai puneti in calcul ca nu toate concediile medicale le deconteaza statul. Pe unele le suporta angajatorul. Iar pe alea pe care le deconteaza statul stai sa vezi cat dureaza pana iti iei banii. Si practic finantezi statul cu dobanda 0 in timp ce ai inflatie de 10%.

      E ff simplu sa iei mereu partea angajatului pana cand realizezi ca esti responsabil de salariile pentru inca 20.

      43
    • „it-ul pentru automotive pt ca toata industria e in gaura.” am lucrat pt firma de outsourcing, una dintre lectiile invatate e asta: sa stau departe de tot ce inseamna automotive. Fluctueaza nevoia de oameni de n-ai pomenit.

      81
    • @N exista cateva domenii, intre care si automotive, care inca nu s-au ars cu developmentul ieftin din India/Asia.
      Momentan muta acolo chestii, costuri mai mici, profituri mai mari, stonks+++
      La un moment dat vor descoperii ce inseamna „please do the needful” si probabil o sa fie foarte funny

      91
    • VladM, un ON 100e/h e foarte mult !!!

      Crede-ma exista mult mai ieftin!

      62
    • @Mihai ai tinut sa-mi atragi atentia ca am facut un typo (pe care l-am vazut si eu dar zoso n-are edit) si ai ratat mesajul.
      Nu e vorba ca exista sau nu mai ieftin, era vorba ca acu 4-5-6 ani firmele de outsource din romania isi permiteau sa vanda clientilor din afara oameni cu 100e/h in timp ce ei plateau inginerii din romania cu 40-50e/h

      31
    • @VladM: tu CIM il citesti contract individual de munca sau… altfel?

      21
    • @usirb nu inteleg exact ce relevanta are dar il citesc ca acronim la contract individual de munca … aka cum lucreaza marea majoritatea a oamenilor

      11
    • Are relevanță :D

      ON, în gluma colegului de mai sus, e – la fel ca CIM -, un acronim folosit în externalizarea de servicii. Ca și în IT, când firma mamă, hai să îi spunem familia, nu își mai poate presta anumite servicii in-house, recurge la accesarea acestor servicii de la terți (sau na, terțe).

      În cadrul acestui nearshoring de servicii (offshoring, dacă delegația e pe alt continent, dar acolo sunt alte acronime), ON și CIM înseamnă or*l neprotejat și, respectiv, c*m in mouth.

      Cer scuze la proprietarul blogului pentru indecență, dar a fost necesar.

      21
    • Multumesc colegului de mai sus pentru explicatie, nici eu nu puteam scrie mai bine explicatia.

      VladM ma refeream categoric la ON ( o***ral, n*****normal ) anterior, nu la typo-ul tau legat de om. Imi pare rau ca ti-am deturnat comentariul spre alta directie.

      00
  14. 8: Wow, stire din 2022, a aflat si zf de Rolex certified pre-owned.

    111
  15. Ce mi se pare tragic e ca amarata aia a fost nevoita sa isi puna funia de gat pentru o pocnitoare de job.

    Ce mi se pare toxic e ca exista foarte multi care fac doxing cu fostii ei colegi.

    Razbunarea gloatei nu este si nu a fost niciodata ceva ok.

    178
    • Singura diferenta intre muncitorii din fabricile ceausiste si majoritatea romanilor din multinationale de acum e ca astia de acum nu mai trag la saiba ci dau in tastatura, in rest aceeasi mentalitate, acelasi comportament.

      243
    • Cu diferenta ca muncitorii de la fabrica nu erau asa aroganti :))

      Comentariu apreciat.270
  16. 5. O firma nu e o familie e o afacere, insa modul in care au procedat e ticalos de-a dreptul. Ok, cei care detin firma au decis ca trebuie sa faca concedieri – e dreptul lor, e decizia pe care o vor pentru motivele lor (nici nu conteaza). Daca ar fi fost sinceri si ar fi zis, eventual cu perioada de preaviz – asta e situatia, trebuie sa-ti gasesti de lucru in intervalul de … Problema e impachetarea (pare ca ar fi fost criterii de performanta imposibil de atins) si asta denota lasitate pe toate laturile, probabil nu au vrut publicitate negativa (sa reiasa ca au probleme) desi asta au obtinut. Am fost in situatia respectiva mi s-a spus clar in fata – ca pentru initiativa respectiva nu mai au fonduri si altceva nu au in plan. Am acceptat demisia si mi-am gasit un alt loc de munca. Da e mai complicat un pic pentru cei care sunt la inceput de drum si care traiesc de pe o luna pe alta, insa face parte din procesul de maturizare. Ce poti invata din asta e sa fii intodeauna relevant pe piata (prin ceea ce stii si poti sa faci) si sa ai fonduri care sa-ti permita sa traiesti o perioada fara a fi nevoit sa lucrezi.

    151
  17. Legat de inundatii, sa se dea din mana in mana linkurile alea de tik tok cu Dunarea, in special asta: https://www.tiktok.com/@tomassimunek/video/7415370772799032608, sa ajunga la prostul de ministru care vede situatia „din elicopter”: https://www.europafm.ro/ministrul-mediului-inspectie-elicopter-diguri-risc-inundatii/

    30
  18. @N Vezi ici: https://www.reuters.com/markets/deals/frances-thales-could-be-tempted-by-some-atos-defence-assets-says-cfo-2024-04-30/

    Scurt pe doi Thales au fost bagati in fata sa scape barem ceva de p-acolo, ca na, tot francezi si ei. Dupa ce-au vazut padurea au ajuns la concluzia ca meah, mai bine nu. Si da, nu e o noutate, stirea aparuse in aprilie, neoficial discutiile incepusera inca din septembrie anul trecut.

    01
  19. Doar pentru corectitudine: Raluca Stroescu nu a murit de epuizare, ci in urma unui diagnostic gresit. Dar e corect sa spui ca si epuizarea si autoneglijarea au condus la deces, indirect. Daca isi rezerva ceva timp si isi facea analizele, s-ar fi pus un diagnostic corect, pe indelete. dar nu epuizarea per se a condus la deces.
    Asa e in medicina: fata era obosita, epuizata, slabise – hm nimic neuzual, nu? A mers la ceva medic din policlinica privata. Numai ca erau orele tarzii si laboratorul nu era deschis (din ce am citit). Medicul a pus un diagnostic cel mai probabil (ceva obisnuit, anorexie, surmenaj, cum sunt cele mai multe cazuri) si i-a administrat ceva si mai habitual: o perfuzie de glucoza. Numai ca, ce sa vezi, au tras batul scurt: fata avea glicemia pana la cer. Asa ca… asta a fost: sah mat. Culmea e ca medicii sunt invatati de chestiile astea. Cred ca sunt mult mai multe asemenea greseli, ascunse in hartii.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube