Știrile zilei – 24 mai 2024

  1. Apus . Galben . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă . Brunetă . Blondă . Brunetă
  2. Băncile fac profituri record
    700 milioane euro profit, cu 10% mai mult decât anul trecut. Din ce oare se fac profiturile astea? Din comision de 5 lei administrare cont?
  3. Profiturile companiilor listate la bursă au scăzut un pic
    Doar un pic, bursa duduie în continuare, băgați cu încredere, nu poate merge decât în sus.
  4. Foști generali SRI luați de DNA pentru ceva clasic
    Ce viață e aia dacă nu te pensionezi de la SRI și nu continui să faci niște trafic de influență clasică și cinstită? De asemenea, pentru toți care se cred nemuritori, ei bine…
  5. “Ei conduc România”
    Ce vă spuneam de ani buni, serviciile secrete se bat între ele pe resurse, împingând în față sau băgând la pușcărie tot felul de oameni.
  6. 6 milioane de plătitori, 19 milioane de beneficiari
    Hai că mai avem 20 de ani și ne trezim să facem un sistem de sănătate mai decent.
  7. Cel mai mare producător de gaze din Europa
    Din 2037 sau 2047 sau, optimiști fiind, 2057. O să duduie industria atunci, dar până atunci mai stați un pic în faliment, cu prețurile la energie aranjate.
  8. 20% e un adaos decent la alimente
    Asta în ciuda supermarketurilor, care puneau adaos 200% și declarau la final de an profit 1,5%.
  9. Imobiliarele sunt ieftine, cumpărați acum
    Ador știrile astea, nici nu bate la ochi nimic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

107 comentarii

  1. Citisem ca băieții de la SRI au o cauțiune de 500k RON. Is curios dacă o vor plăti, ii va întreba cineva de unde au banii ăștia!?

    Comentariu apreciat.653
    • din economii.

    • Parca au zis pe undeva ca sunt nefumatori..avand in vedere varsta, sigur au 500k pusi deoparte din banii economisiti de la tigari..

      Comentariu apreciat.1062
    • @ andrei
      Da, cred ca nici cafea nu beau si merg doar cu tramvaiul sau metroul.

      Comentariu apreciat.351
    • Nu stiu ce salarii sunt la varful SRI, dar sunt magistrati care castiga banii astia din salariu pe an.

      Comentariu apreciat.355
    • @Gogule: nu te uita la salarii, uita-te la pensiile pe care le au de la o vârsta frageda: Coldea are 53 de ani si e trecut in rezerva si deci pensionat, cu o super pensie, de mai bine de 7 ani! You do the math!

      Comentariu apreciat.351
    • pe coldea creca il imprumuta codruta kovesi. in fiecare dimineata isi bea cafeaua coldea cu kovesi cat erau smecheri amandoi. o sa scape coldea 100% pe modelul sebi ghita, o sa arate pisica in stanga si dreapta si se va pierde dosarul….. oricine altcineva cu alt nume iesea in catuse aseara si mergea la arestul preventiv. coldea nu e un fost general sri, era seful operativ al sri ……… helvig era seful dpdv managerial dar coldea era dpdv operativ, specialistul plii cum s-ar zice
      va dati seama ce gluma de justitie exista in tara asta, aia ii promit lu ala ca il scapa daca le da 600000. ala plateste printr-un avocat iar avocatul primeste consultanta de sute de mii de la coldea. avocat – consultanta de la colonel sri :)))))))))))))).
      eu mai sunt curios ambasada americii ce parere are ca il tot pupau in cur pe coldea, sefi fbi, etc

      Indecis. Tu ce zici?2133
    • Cel mai probabil vor apela la cineva care conduce România cu ei ca să-i scoată fără să plătească.

      101
    • E interesant ca ala care i-a dat in gat zice ca el nu are dovezi, doar sa -l creada pe cuvant….solid dosar

      53
  2. 4. ii spala judecatorul de zici ca sunt nou nascuti. la pus sub acuzare stam bine, la bagat in puscarie inainte sa se prescrie stam foarte prost.

    Comentariu apreciat.663
  3. 2. Scrie in articol, din dobanzi, nu din comisioane. Cam la toate bancile, 80% din venituri sunt din dobanzi, 20% din comisioane.

    Practic dobanzi mai mari, cifra de afaceri a crescut cu 5%, profitul cu 10%.

    Comentariu apreciat.501
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 642
    • Trei din bancile mai importante (miliarde lei):
      BRD 2.8 dobanzi, 0.7 comisioane
      BT 3.5 dobanzi, 0.9 comisioane
      BCR 5.8 dobanzi, 1.1 comisioane

      Comentariu apreciat.372
  5. Fara sa fiu din secta libertariana, dar repetati dupa mine: controlul de pret nu prea a functionat nicaieri si a creat mult mai multe batai de cap decat efecte pozitive. Strict in domeniul preturilor alimentare si in zona noastra a Europei, de la vecinii unguri citire (atentie mare la ultimul paragraf… astept cu mare interes cum ne vom turna si noi sare in cap sau pe cine vom da vina dupa esecul previzibil al masurii peste 1-2-3 ani):

    Agriculture news portals reported this week that the government’s price cap policy on basic food products is now scheduled to end on April 30.

    The Hungarian government introduced a measure in January, 2022, capping the prices of seven basic food items at their respective price levels from October, 2021. The policy was extended multiple times. In November, the government added potatoes and chicken eggs to the list of food items included in the regulation.

    Many criticized the policy. György Raskó, leading agriculture economist in the country saw a direct link between the price caps and the country’s rising inflation, while CEO of Tesco Hungary Zsolt Pálinkás commented on how the policy led to market distortions. Even one of the government’s senior politicians, György Matolcsy, Governor of the Hungarian National Bank, criticized the policy, commenting that it led to “extra inflation”.

    Indecis. Tu ce zici?2716
    • Nu mă descurc eu cu engleza perfect, dar „price cap” e plafonarea prețului, ceea ce a făcut și Venezuela, și nu e OK. Însă plafonarea profitului e altceva. Nu încearcă să mențină prețul la un anumit nivel, ci doar să limiteze profitul făcut de pe urma produselor respective.

      Comentariu apreciat.324
    • silviu, repet contextul, poate așa se înțelege mai bine.

      pasul 1: aduci pâlnia din Germania și o vinzi cu 1€ https://zoso.ro/revin-palnia-importanta/
      pasul 2: pui lângă ea pâlnia făcută în România cu 2€ și te lauzi că susții produsele românești.
      pasul3: după 2 ani, scoți pâlnia și zici ca nu se vinde.
      pasul4: fabricantul pâlniei românești iese în presă și zice că tu voiai să cumperi pâlnia cu 20 cenți.

      vezi cazul recent Topoloveni.
      „Voiau să ne ia borcanul cu 9,5 lei și îl puneau pe raft cu 30 de lei”

    • Aici sunt niste chestii complexe rau (aveai un comentator, parca Alter Ego il chema, el ar putea scrie ceva mai pe larg pe tema asta si mai cursiv), e mult mai complicat. Firmele din ROmania trebuie (si subliniez, trebuie) sa faca profit mult mai mare decat in alte parti ca sa justifice catre grup costul de risc de tara mai mare, si aici ajungem la guvern, la mizeriile pe fiscalitate and so on.
      Foarte pe scurt si simplificat: din cauza riscului de tara, o cladire care genereaza 10 milioane euro in chirii anual valoreaza 120 milioane in Romania, 160 in Polonia si 200 milioane in SUA… cam aici suntem.

      Daca este atat de simplu si daca sunt niste marje pervers de mari in Romania, de ce nu e buluc aici de companii care sa profite de raiul de pe pamant al profiturilor, acest El Dorado european?! E o intrebare foarte simpla si chiar as dori un raspuns din partea voastra, a celor care vedeti o conspiratie aici a marilor companii care fac profituri monstruoase. Unde sunt investitorii care profita de El Dorado, de ce lasa aceasta mega oportunitate sa le scape printre maini?

      Pentru a raspunde la intrebarea de mai sus, contrar expresiei care le place romanilor, „nu pleaca bai cainele de la macelarie”, ia uita-te la ce se intampla in domeniul energetic. Pleaca investitorii mari/seriosi (CEZ, EON, Enel) si cine vine in locul lor?! Rechini si firme de rang secundar… de ce, daca sunt atat de mari profiturile? Ca idee, fix asta a spus cu subiect si predicat CEO-ul EON…

      „Vom explora opțiunile noastre. Întrebarea este, riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo? Așadar, explorăm opțiunea, nu am spus-o, și până când nu am explorat opțiunile noastre nu vom lua o decizie. Dar, motivul este profilul de risc și randament. Vom decide de fapt asupra opțiunilor odată ce avem ofertele și până atunci nu luăm nicio decizie”, a răspuns Leonhard Birnbaum, întrebat de ce dorește să vândă furnizarea din România.

      PS: Luxian, e tot aceeasi magarie… orice distorsiune a pietei libere care chiar functioneaza (aici excludem asadar intelegerile de pret care daca exista, trebuie starpite fara mila) va duce la efecte urate intr-o forma sau alta pe termen lung. Sa nu te miri cand vei vedea scumpiri exponentiale in alte parti (din nou)…

      Indecis. Tu ce zici?268
    • @Silviu exact e spune Zoso. Mega supermarket-urile tin pretul sus la produsele romanesti ca tu sa le cumperi pe alea de import.

      Si mai este o problema din ce am citit zilele trecute. Efectiv nu vor sa listeze pe raft produse romanesti. Pe langa masura asta ar trebui obligati sa aiba un procent din produsele de pe raft cu produse romanesti(dar cred ca este deja o lege in sensul asta?).

      Indecis. Tu ce zici?3310
    • La Modul serios eu nu inteleg chestia asta cu plafonarea pretului unor produse.
      Cum obligi tu unui producator (local sau nu) sa vanda un produs cu un anumit pret?
      Cum plafonezi tu adaosul comercial?

      Eu inteleg ca_covrigarii de Buzau au senzatia ca adaosul comercial si l pune fiecare dupa cum se trezeste dimineata dar in situatia asta si eu cumparator pot sa vin sa zic: E painea 7 lei? Eu mi am plafonat o la 4 lei asa ca atat iti dau pe ea!

      188
    • @AlexAndru: e mercurialul de pe vremea comunista.

      84
    • dar eu nu inteleg de ce sa-i obligi sa bage produse romanesti. de ce nu deschide nimeni un magazin/lantz de magazine care sa se marketeze ca „doar produse romanesti la preturi mici”?
      lanturile mari au un bisnis, lasa-i sa bage ce vor la raft. de ce nu le face nimeni concurenta?

      189
    • de ce nu deschide nimeni un magazin/lantz de magazine care sa se marketeze ca “doar produse romanesti la preturi mici”?

      îți răpsund detaliat într-un articol.

    • Ca nu are nimeni coaie sa se ia cu ei la trântă. Supermarketurile au ajuns sa aibă monopol. Știm, nu se fac înțelegeri la nivel înalt, ca altfel nu ar mai raporta profituri record. Apoi vii și te întrebi de ce partidele extremiste încep sa prindă tracțiune.

      169
    • @maxp
      Asta cu recomandarea de a vinde si produse romanesti nu este o chestiune foarte rea daca nu este cu impunere de procentaj. (adica sa obligi toate hipermarketurile sa aiba 50% sa zicem numai produse romanesti) si daca se si incurajaza/sustine in mod real industria locala
      Se practica si prin alte tari de la Franta la Australia si teoretic duce la incurajarea cresterii biznisurilor locale si imbunatatirea in timp a calitatii produselor respective
      Magazine exclusiv romanesti nu prea ai cum sa faci acum pentru ca nu ai ce sa bagi in ele cat sa ajunga sa fie atractive, nu prea exista diversitate, nu prea exista calitate, nu prea exista de multe ori posibilitati de transport si depozitare, etc …
      In plus ce este cu adevarat romanesc? Brandul Napolact de exemplu este romanesc sau olandez?

      113
    • Un adaos de 20% inseamna o marja de 16.7%, in conditiile in care, din ce vad in presa, profitul in lei, fara adaos limitat, e de cca 3% pentru un mastodont precum Carrefour Romania, in 2022. Rata inflatiei, in acelasi an a fost de 13%, deci cam ies pe pierdere.
      Statul ar trebui sa se concentreze pentru a asigura un mediu concurential si a impiedica controlul preturilor pe lantul de distributie. Piata s-ar regla, astfel, singura.

      1213
    • Pai normal ca au profit mic în România, pentru ca el e externalizat prin contracte de consultanță, prin faptul ca carrefour România achiziționează produse din carrefour Franțala un preț prin care sa obțină un profit foarte mic per produs în ro.

      98
    • @Eu: mananci rahat. Pe mic.ro tot monopolul celorlalti l-a falimentat sau incompetenta managementului romanesc?

      411
    • @punkreas tu compari hypermarketurile cu niște buticuri?

      63
    • @Eu: tu ai zis de supermarketuri, nu hyper

      16
    • @Silviu
      Perceptia multora despre Romania este ca intr-adevar suntem o tara la risc si oarecum saraca. Prin urmare multi isi fac calcule despre cat de mult pot sa faca aici si daca le da bine se apuca sa investeasca. In retail ai urmatorii jucatori: Metro,Kaufland, Carreofur,Selgros Mega, Auchan,Lidl, ordinea este aleatorie. Din astia primii patru sunt pe piata romaneasca de peste 20 de ani si au inteles realitatile de pe aici si stiu cum sa se descurce. Marjele alea de profit nesimtite care ii fac pe multi sa roseasca de invidie pleaca fix din faptul ca au inteles foarte bine piata romaneasca si comportamentul de consum al romanului asa ca oricine ar vrea sa intre o sa arunce povestea cu riscul de tara ca scuza cand de fapt raspunsul simplu este ca fereastra de lucru pentru ei nu mai exista.
      Chestia asta antreneaza oligopolul si toate rahaturile care se intampla. Pur si simplu retailul in Romania a ajuns un club inchis in care nimeni nu poate intra. Si asa incep rahaturile sa se intampla.
      P.S. In caz ca nu se stie, pentru a ajunge sa listezi un produs in Kaufland esti invitat sa faci asta in conditiile lor si in orizontul de timp dictat de ei. Nu faci asta pa pa listare pana se schimba imparatia de acolo.

      82
    • @eu

      „Rata standard de impozitare a profitului: Companiile din Franța sunt impozitate la o rată standard de 33,33%. Această rată este majorată cu o suprataxă de 3%, ceea ce duce la o rată medie de impunere de 34,33%. Intreprinderile mici și mijlocii beneficiază de o rată redusă de 15% pentru un profit de până la 38.120 de euro”

      Rata standard de impozitare a profitului in Romania: 16%, indiferent de cifra de aafacaeri. Acum explica-mi, te rog, de ce ar externaliza Carrefour România profitul in Franta. Pierd bani din greu doar pentru ca vor musai sa plateasca profit in Franta?

      67
    • @silicon_v
      prin 2008 inainte si in plina criza lucram in RO pentru niste Francezi.
      acesti francezi au primit ordin (nu stiu daca doar recomandare sau chiar prin ceva lege) ca absolut toate firmele frantuzesti din si din afara FR sa si ruleze banii prin bancile franceze pentru a proteja economia franceza
      astfel noi am fost „obligati” sa le luam salariile tot prin BRD de exemplu chiar daca legal ai voie sa ti primesti salariu in ce cont doresti
      De asemenea toata flota auto „subit” a fost inlocuita cu autoturisme/autoutilitare frantuzesti si inclusiv tot ce tinea de tehnica de birou de ajunsesem pana si hartia de imprimanta sa o luam de la firme frantuzesti
      Nu stiu daca are vreo legatura cu subiectul dar cand am auzit francezi, mi am adus aminte de asta!

      182
    • @BipBip, pai daca profitul real al lui carrefour in romania ar fi de 3%, ei de ce ar mai continua in Romania, nu e clar ca nu isi scot banii?

      @silicon_v, tu crezi ca profitul poti sa il scoti doar in tara „de origine” a unei societati?

      72
    • Aici mai e o schemă, care se practică și prin US și prin alte țări.

      Produsele supermarketului. Adică, dau un exemplu tâmpit: Auchan S.A. de fapt deține procent de acțiuni din Ciocolată S.A. care produce un sortiment de ciocolată. Normal va avea tot interesul ca aia să se vândă și nu ceva neutru în care nu are nici un interes.

      Și nu mă refer la produsele alea whitelabel cu sigla magazinului, mă refer la branduri reale.

      Și normal că auchan sau kaufland va dori să promoveze nu știu ce brand de lapte din germania, pentru că dacă te uiți acolo vei vedea că hopa, ce structură de acționariat are de fapt fabrica aia de lapte?

      Decât să vândă laptele tău, îți va face un squeeze până vei vinde laptele brut lor și ei îl vor vinde înapoi.

      Și pentru hauriști: NU e o chestie antiromânească sau nu știu ce conspirație mondială contra produselor cu esențe dacice. Se practică peste tot, se numește conflict de interese. Doar că alții au politicieni care nu sunt cumpărați așa ieftin și atunci lucrurile se mai estompează.

      Și în US, Walmart face aceeași schemă. Amazon face fix la fel, ba și cred că au pierdut ceva procese pe tema asta că în listele de căutări promovau produsele pe care ei de fapt le dețineau 100%.

      Vedeți povestea ăluia cu scutecele, amazon a văzut că vinde, și au deschis și ei și ce coincidență, fix, dar fix în ziua în care amazon a lansat produsele, în pagina de căutări ale ăstuia brusc au dispărut pe a doua și a treia pagină.

      Și google face la fel.

      42
    • Mi se pare incredibil cum ne-am intors cu gandirea inapoi 30 de ani la PSDistii anilor ’90 datorita unui gem si a faptului ca statul face cu nervii daca supermarket-urile nu cara fortat produse romanesti. Ca de asta e pretul la Topoloveni de 30 de lei (cu TVA) cand ei il cumpara la 9.5 lei (fara TVA). Produs de nisa cu pierdere mare ca trebuie tinut in rafturi in zonele in care nu se atinge nici dracu’ de el.

      Daca s-ar cumpara in aceeasi cantitate in care iese de pe poarta fabricii lucrurile as sta diferit. Ori nu e vandut unde trebuie, ori de fapt, nu e un produs ok.

      Bun, trecand mai departe:
      @Silviu: sunt perfect de acord cu tine si cu exemplele ce le-ai dat. Dar nu esti libertarian, e gandire liberala.

      De adaugat ar fi ca Enel deja a plecat, E.on urmeaza. Ambele cu profituri record.. Vedem banci (cu profituri record, da) care sunt si ele in dubii. Vedem lipsa concurentei la proiectele cu statul.. nu vor companiile sa vina sa lucreze cu noi in ciuda faptului ca platim de zici ca nu are sacul fund.

      Si cu toate astea noi preferam conspiratii si interventii ale statului, nu sa-l trimitem in pizda ma-sii sa se ocupe de spitalele alea fara avize ISU si sa lase preturile in pace.

      Acelasi stat ce detine CFR, Tarom, asta e statul ce il vrem sa se bage in preturi. Fain. Fiindca un gem nu se vinde cum trebuie si nu avem curajul sa-i spunem femeii sa isi inchida pravalia sau sa-si caute alti clienti.

      @AlexAndru: Foarte multi patroni/directori din Arad, de exemplu, aleg sa lucreze cu firme din Arad.. sau macar din Romania. La fel fac si francezii, dar faptul ca au ales BRD ca banca nu inseamna ca profitul pleaca in Franta ca doar nu-s idioti sa plateasca dublu impozit.

      E doar o chestie scurta de nationalism atunci cand ai de ales.

      In rest, in privinta a tot ce ai zis legat de preturi, perfect de acord cu tine..

      @Eu: tu de unde iti faci cumparaturile? Ahh, bine. Voteaza-i frate pe extremisti sa-ti interzisa supermarketurile astea rele sa nu mai poti alege tu unde sa ti le faci. De fapt, nu, ca in realitate ii vei lauda cand vor atrage si mai multe supermarketuri si vei uita de ce i-ai votat. Iarasi ne putem uita spre Ungaria pentru astfel de exemple.

      @Asdad: Lasand la o parte ca perceptia si nivelul de incredere e foarte, foarte important intr-o economie, mai e si situatia reala. Accesul la justitie greoi, un stat incapabil sa protejeze un contract intre 2 parti (mai ales daca una dintre parti e o institutie de stat), clienti foarte pretentiosi, lipsa fortei de munca (in special a specialistilor).

      Cat despre oligopol/monopol… Aici nu am date reale si poate sunt subiectiv dar mereu mi s-a parut Romania ca fiind foarte competitiva fata de alte tari prin care am ajuns sa stau de la cateva zile la cateva luni.
      De exemplu: In Arad am Curtici cu magazinele proprii si magazine de cartier mari care aduc carne locala, lactate locale, oua locale, etc. Am brutarii locale. Nu poti fi chior si sa nu observi cum se dezvolta lactatele de la Pecica chiar daca nu sunt preluati de tine si, drept urmare, ii preiei in conditiile lor. Ca inseamna ca se vand undeva si asta nu e la tine in supermarket. Spre deosebire nu am prea vazut asta in Spania, Ungaria, Germania. Poate e ceva local si poate e o privire subiectiva, recunosc.. dar nu imi pare sa avem problemele ce le-au avut acum cativa ani francezii cu sectorul asta (de era prin presa scandal mare).

      E drept ca supermarket-urile trebuiesc urmarite si orice intelegeri intre ele trebuiesc pedepsite. Asta chiar e treaba statului, spre deosebire de stabilit preturi si limitat profituri. Trebuie sa existe competitie.

      @lrpx: In anumite zone Careffour e aproape retras.

      36
  6. 4-5 > faptele’s cam asa (din ce-am citit): un domn a furat 3 milioane de euro si a primit 4 ani. Cu executare. In Februarie.
    Disperare, a dat telefoane. I s-a sugerat ca doar Coldea mai poate sa-l scape. Fara sa aiba o discutie directa cu Coldea, a angajat un avocat care face afaceri cu firma lui Coldea. A facut contract de 600k. Plus TVA.
    A platit doar 100k si au inceput sa se certe. Si uite ca s-a dus la DNA.

    „Înființată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei și un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajați. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societății este ”inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.

    Asta fiind firma lui Coldea. Probabil cea mai profitabila firma din Romania.

    Comentariu apreciat.400
  7. @6
    Pe modelul acesta primesc servicii de rahat si cei care platesc si cei care nu platesc, ca nu prea are cum sa fie altfel.

    Din ecuatia asta rezulta ca cel mai fraier e tot ala care plateste.

    Indecis. Tu ce zici?264
    • In baza a ce spui ca serviciile sunt de rahat?

      218
    • La care servicii te referi ca fiind de rahat? I’ll see myself out.

      15
    • Zic asta pe baza a doua chestii:

      1. Stirile despre nenorocirile din spitalele din Ro:
      – colectiv, cand au murit foarte multi din cauza infectiilor luate din spital
      – incendiile din spitalele in care au ars pacienti, ai mai jos link
      https://www.libertatea.ro/stiri/incendii-spitale-romania-sectii-ati-bucuresti-piatra-neamt-3762187/amp

      -maternitati in care mor gravide, cazurile recente de la Botosani si Bacau.

      2. Experiente personale negative:
      – la spitalul Grigore Alexandrescu de doua ori (sper sa nu mai fie cazul sa mai ajung vreodata acolo).

      Nu au fost doar experiente negative, dar sunt prea putine cele pozitive.

      Cam toata lumea care are abonament la retelele private de sanatate, plateste si pentru cele de la stat si de multe ori degeaba, pentru ca sunt destul de rare cazurile cand esti nevoit sa ajungi la stat.

      Nu zic ca cei din privat sunt lapte si miere, dar macar nu te duci cu morcovu in fund ca cine stie cu ce boala pleci din spital, sau ca pleci ars ori mort de acolo.

      1010
    • Alea pe care le platesti desi in teorie sunt acoperite de asigurare se pun ca si de rahat ?

      54
  8. tot referitor la Coldea. Este naiv cel care se asteapta ca astia sa faca vreo zi de puscarie. Cam cum vad eu parcursul dosarului. Vreun an-doi de zile, va sta in cercetari la parchet. Dupa care vreo 6 luni pana la primul termen. La primul termen se va cere alt termen pentru angajarea unui avocat, alte 6 luni. dupa care alte 6 pana se judecata exceptiile de neconstitutionalitate. apoi se va cere recuzarea judecatorului ca nu e specilizat pe fapte de coruptie. alte 6 luni. dupa care incepe judecata. minim 20 de termene cu cate 2-3 luni intre ele. In 2028 se constata ca niste probe au fost obtinute ilegal, procesul se reia de la 0 sau se intoarce inapoi la DNA. 2032, inainte de pronuntare, judecatorul implineste 46 de ani si evident, omul se pensioneaza. Noul Jude care preia dosarul are nevoie timp sa studieze dosarul. 2033, soc! S-a judecat fondul: condamnare 6 ani cu executate! Se face apel. 2035 SOC din nou. Fapta s-a prescris.

    Comentariu apreciat.584
    • Pai ar fi si culmea sa faca. Adica au scapat suedejii aia care aveau sclavi legati cu lantul si sa nu scape generalii SRI?

      Comentariu apreciat.352
    • Pare foarte atent. Nenea asta n-a vorbit cu el. Nu i-a dat lui banii, ci unui avocat. Coldea si firma lui nu par implicati in lantzul trofic in acest caz.
      Daca avocatul a taiat chitanta lui Coldea, sunt 2 firme private, poti sa-l agati poate pe spalare de bani, habar n-am.
      Doar sa-i intercepteze convorbirile dar e totusi profesionist, banuiesc ca nu vorbeste la telefon.
      Procurorul poate scrie orice in dosar, dar ce poate dovedi?

      76
    • sunteti inocenti. sebi ghita i-a platit vacante lu coldea. ce motive ar avea un parlamentar sa-i plateasca vacantele sefului sri ?! ala e trafic de influenta cel putin de manual. sebi ghita a scapat, la momentul asta in 2024, de TOATE dosarele. sta in serbia sau unde e ca vrea el si nu vine in romania ca nu vrea nu ca nu poate sau are vreo restrictie. justitia din romania e o gluma. nu exista motive pentru care un fost general sri sa-i dea consultanta de sute de mii unui avocat decat daca spala bani prin el. e acelasi caz ca la mircea basescu cu suedejii doar ca acolo banii erau la sacosa iar aici banii sunt prin conturi

      122
    • Totul depinde de un singur fapt: dacă sunt niște răfuieli alte clanurilor de interese din sistem sau nu.

      Dacă e o răfuială, șansele sunt mari să facă pușcărie. Un om ca ăsta a supărat pe mulți pe drum spre putere absolută ca șef SRI. Doar câți psd-iști au intrat la închisoare în vremea de glorie a Kovesi/DNA/SRI. Complet meritat, stați flex, nu le fac apologetica.

      Probabil acum cu psdnl confortabil și siguri așezați pe putere, iar el ieșit din sistem, au simțit că e loc de răzbunare.

      TLDR: Dacă e doar un nebun care s-a pus el singur de capul lui să facă reclamație la DNA…atunci da, n-o să vadă o zi de pușcărie, dar dacă sunt răfuieli politice atunci șanse reale are, la fel ca și Dragnea.

      12
  9. La punctul 2, e normal sa crească profiturile
    Acum dispar titlurile de stat luate cu dobânzi de 2-3 % si apar cele luate la 7-10%.

    La punctul 6
    6 milioana de angajați
    2-4 milioana copii/ studenți
    5 milioane pensionari
    deci 15 milioane, restul sunt in afara sau nu sunt angajați, dar figurează in tara din alte motive

    Deci solutiile sunt
    1 copii sa fie puși sa plateasca sănătate si sa ii ducem la munca
    2 pensionarii sa plătească sănătate pentru ca sa rezolvam
    3 sa avem un raport corect al numărul persoanelor din tara
    4 crestem taxele de la 45% pe munca la 50% sau peste

    Daca nu se vrea aplicarea la nici una din aceste măsuri, atunci doar vrea sa se planga

    218
    • fix asta voiam și eu să zic: 19 milioane înseamnă mai mult sau mai puțin populația țării conform ultimului recensământ.
      ai niște milioane de minori sau majori în continuarea studiilor în întreținerea părinților (pe asigurarea părinților), niște milioane de pensionari (cumva au și ăia formă de asigurare), câțiva șomeri oficiali cu ajutor de șomaj (au și ăia ceva).

      ok, mai rămân niște milioane, 3-4, care o freacă cumva. unii chiar muncesc, dar la negru.
      ce ar trebui să facem totuși cu ei?!
      să-i lăsăm să moară, să se târâie vai steaua lor?! să moară-n șanț sau să ajungă toată familia sub poduri de la o apendicită, sau că au chemat salvarea când i-a lovit mașina?!

      42
    • NOU
      #55

      „Solutia” au dat-o deja si este impozitarea suplimentara a celor 6 milioane. In momentul de fata, un contribuabil poate plati pana la de 3 ori CASS, in functie de diferite plafoane si categorii de venit (salarii, activitati independente si altele).

      63
  10. 7. Pretul aranjat de stat e rau
    8. Adaosul aranjat de stat e bun

    103
    • La `”utilities” spre exemplu e setat profitul de stat și în țări cu apă mult mai caldă si nu se mai plânge nimeni. Toți oamenii sănătoși la cap înțeleg că teoretic poți să pui ce adaos vrei tu și că practic nu e o idee bună.
      https://www.pbs.org/newshour/nation/martin-shkreli-pharmaceutical-chief-who-increased-price-of-lifesaving-drug-sentenced-to-7-years-in-prison

      22
    • Iei o minge si incepi sa bagi presiune in ea. Si bagi si bagi si iar bagi. Mingea incepe sa crape pe la supapa. Pui un petec mare si continui sa pompezi. Mingea crapa la o alta cusatura. Pui alt petec lipit cu un super-glue si continui sa pompezi. Si tot asa. Lumea te aplauda de pe margine: bai, cat e asta de bun la pus petece. Nu sare unul sa urle: bai, opreste-te, dracu, nu mai pompa aer in mingea aia.

      Exact asta face conu’ Marcel cu toate propunerile astea de control a marjelor de profit sau sa adaosurilor. Si toti aplauda.

      Fara sa inteleaga ca conu’ Marcel se imprumuta 100 de miliarde de lei anual si ii arunca direct in consum. Ca companiile din energie apartinand statului condus de conul Marcel baga in preturi de le ea naiba (vedeti top 5 profit facut de companaiile din Romania in 2022, e plin de Hidrolectrica, Nuclearelectria si Romgaz pe acolo). Ca tovarasul din totdeauna a guvernarilor, securistul Manole, tipareste bani din greu. Ca toata aceasta inflatie uriasa alimenteaza direct deficitul guvernamental si guvernului ii convine situatia.

      Chestia asta cu stabilesc eu, statul, pretul, marja de profit, adaosul pe produs nu va functiona. E doar un alt petec stupid. Presiunea inflationista e prea mare.

      52
    • NOU
      #59

      Rele sunt ambele, dar plafonarea profitului e mai usor de implementat, ca ai deja un impozit pe profit si poti folosi aceeasi baza. Deci e mult mai usor de urmarit din birou.
      Niste efecte negative posibile la aceste masuri demne de alte vremuri pot fi: cresterea evaziunii fiscale si falimentarea (sau scaderea capacitatii de a concura cu companii externe) a producatorilor romani, care oricum sunt vai de capul lor la nivel local, european si global.

      31
  11. Deci, nu băgăm bani in bursă.
    Cripto e de la sine înțeles că nu. În imobiliare am stabilit de mult că nu. Băncile sunt hulpave și fac profituri nesimțite oferind dobânzi de rahat la depozite.
    Bun, în ce băgăm bani?

    Comentariu apreciat.315
    • Saltea, doh.

      223
    • Ma kk pe ele de minusuri, chiar asteptam o idee. Posibil sa fiu eu prost. Care e varianta corecta?

      195
    • Continuă să bagi pe bursă. Sau imobiliare. Nu te uita la scăderi de pe o zi pe alta, orizontul e de 20-30 de ani.

      Comentariu apreciat.292
    • Implica-te mai mult, votează, și votează pe unii care sa nu fure sau sa fure mai puțin.
      Altfel, o să continui sa ai o romanika in care băncile îți dau ție dobânzi mici la depozite pentru că nu prea au nevoie de banii tai, pt că împrumuta statul eșuat la dobânzi mari deci au venituri mari de acolo.
      Bursa de la noi e o glumă, companiile listate pe acolo activând în capitallismul de cumetrie pe care îl avem noi aici.
      Imobiliare ? Cele care ar merita au deja preturi prohibitive, rămân cele din viitoarele ghetouri -reshitentiale de la marginea orașelor. La cele din urmă nu o sa le crească prețurile, oamenii o să își dorească să plece de acolo la un moment dat.

      614
    • @Cipper, eu cred ca Vali defapt vrea sa zica ca poti baga in toate dar cu rezerva si cu asteptarea ca te poti frige, nu cu asteptarea ca triplezi ce ai bagat.
      si cred ca conteaza si sumele, e si vb aia ca ban la ban trage.
      daca tu investesti 500 lei/luna, poate si mai mult, e fix pix, deja nu mai conteaza ce faci cu ei, nu e o suma lifechanger nici daca la final se adevereste ca ai jucat pe numerele bune.
      daca ai bani mediu spre multi, nici acolo nu mi se pare ca conteaza, acolo ideea e ca la final sa ramai cam cu aceeasi suma +/-10%.
      uite, eu gandesc asa: chiar si un apt luat pe maxim e bun, daca e relativ nou, mereu se va vinde, nu plec de la ideea ca-l vand cu profit, plec de la ideea ca am bagat sa zicem 100k acum in el si am 2 variante: ori i-l las lui fimea cand o intra la facultate si atunci deja consider ca sunt pe plus ori daca candva am nevoie de bani rapid il vand si oricum ar fi piata un 60-70k tot iau pe el, in opozitie fata de situatia in care as fi tinut aia 100k la ciorap si ii spargeam putin cate putin pe nimicuri.
      deci daca ai venituri de investit ia si imobiliare si crypto si bursa si depozite si titluri de stat si orice iar la final macar sa ramai pe zero si tot e ok.

      69
    • Eu banii multi ii bag in rambursari anticipate. Dupa ce scap de ipotecar, voi avea intr-adevar sume maricele de investit.
      Pana atunci, bag cateva sute de lei lunar in S&P. Aia sunt „banii lu’ fie-mea” pentru cand va ajunge la facultate.
      In imobiliare nu as investi un leu pentru ca nu am abilitatea de a ma intelege cu chiriasii.
      Iar dobanzile la banci le-am experimentat cativa ani cat am strans bani pentru aansul la apartament. Nu mai vreau.

      162
    • Bagă bani în bursă. Dar nu în acțiunile companiei A sau B, ci într-un fond de tip index care are multe companii în el. De exemplu fondurile care urmăresc S&P 500 au acțiuni la (vreo) 500 companii mari din US.

      Bagă bani în bursă. Dar cumpără lună de lună. Nu bagi o sumă mare odată și pe urmă stai și te uiți dacă crește sau scade. Mai ales în perioadele în care bursa scade, exact atunci trebuie să nu uiți să cumperi, pentru că vei cumpăra mai ieftin. Și nu vinde atunci când e jos, pentru că își va reveni.

      Bagă bani în bursă. Dar nu doar câteva luni sau un an. Pe 10-20 de ani.

      Pe termen lung o să câștigi 8-9 la sută pe an. Dacă făceai asta în ultimul deceniu ai fi trecut de la 10 la sută.

      Dacă vrei să faci speculă poți să-ți și dublezi banii în câteva luni, e dar mult mai probabil că o să-i pierzi pe toți.

      92
    • Iar pentru cei care stau cu morcovul că „aoleu o să scadă piața” vă recomand un articol foarte bun, intitulat „The Shocking Returns Of The Investor Who Bought Only At Market Tops”. https://archive.ph/ZuBaW

      Îți arată ce-ai putea să pățești dacă ai fi cel mai prost inspirat investitor din lume, ăla care cumpără doar în vârfuri de bulă. O să afli că nici scenariul ăsta, așa improbabil cum e, nu e un capăt de țară.

      Cu condiția să nu vinzi, să ții pe termen lung.

      73
    • bagă bani la bursă, dar acum mi se pare ca e o bulă care se va sparge.

    • Deși pe de o parte înțeleg raționamentul lui @maxp, mai ales partea cu achiziționarea unui apartament pentru a-l lăsa ulterior copilului, nu poate sa nu ma amuze faptul ca apoi consideră ok o eventuală pierdere de 30k cand ar avea nevoie urgentă de bani. Nu sunt eu omul care caută să faca profit din orice, dar ceva parcă nu sună bine la argumentul ăsta. Dacă ții niste bani deoparte, fie investiți, fie in depozite, nu e obligatoriu sa cheltui din ei

      22
    • @Ion 30-40k pierdere consider ca e un caz extrem si dupa cum ziceam depinde si de sumele investite… daca pui 500lei/luna in investitii , da e imensa o pierdere de 40k, dar o inghiti si pe aia daca urgent ai nevoie de bani pt un transplant sa zicem… zici merci ca ai de unde pierde
      daca investitiile tale sunt 10 apartamente, terenuri, bursa, cripto etc , 30k sunt bani de sminte si la final zici merci ca cu toata inflatia din ultimii ani ai pierdut doar atat
      e optica mea, nu dau sfaturi financiare si nu am pretentia ca stiu adevarul :)

      32
  12. 9. Ii urasc din suflet pe oamenii care fac astfel de calcule absurde.
    Vreau sa vad si eu distributia salariilor in Bucuresti.
    Cati au minimul pe economie.
    Cati au intre minim si 5000 intre 5000 si 10000, etc (ron, brut)…

    152
  13. Ii doare la pensia speciala incasata de la 40 de ani pe aia de la SRI, in condtiile lipsei probelor si responsabilitatii foarte competentilor procurori DNA de a construi un dosar solid.

    141
    • Ei lasă ca de acest dosar se ocupa doamna procuror Mihaela Iorga Moraru, o veterana a sistemului DNA, care-a avut la un moment dat de-a face cu acest sistem, deci il cunoaște bine, ca si acești distinsi domni afaceriști. Dar hei daca SRI are dreptul prin lege sa aibă firme care sa facă afaceri sub paravanul SRI, despre ce vorbim?!?

      80
  14. 2: mi-a aratat un tip conditiile unui credit imobiliar in Romania: imprumut de 170.000 de lei, dupa 7 ani a achitat doar 18.000 de lei din imprumut, restul banilor mergand spre dobanda. In momentul de fata, rata lui e compusa din 170 de lei plata imprumutului si 1300 de lei dobanda. Hotie legala.

    Indecis. Tu ce zici?1719
    • Pai da-i tu bani cu imprumut in alte conditii …aaa, nu vrei/nu poti/nu stii …
      E buna banca cand da, nu mai e buna cand trebuie sa-i dai inapoi.
      Disclaimer: nu lucrez la banca, nu am actiuni la vreo banca, nu am vre-un interes in vre-o banca.

      1710
    • @Sabotor: cand a contractat creditu, a primit un desfasurator.
      Majoritatea celor care iau credite nu au un minim de educatie financiara. Se intind pe cat mai multi ani (desi daca fac un calcul minim, pentru fiecare an in minus economisesc cateva mii de euro la final cu o mica suma in plus la rata lunara – gen 30 de lei), nu stiu sa isi aleaga tipul creditului, nu sunt atenti si la celelalte costuri ale unui credit.
      Cu astia fac profit bancile…

      84
    • In conditiile unei inflatii de 7% (asta dupa ce a ajuns si la 15-16% acum un an), al unui IRCC la 6% si a unei dobanzi de referinta BNR de 6,25%, e cumva de asteptat sa ai un DAE de 9-10% la credite imobiliare.

      La asemenea dobanda efectiva, aia e distributia, dementa. 10 ani de zile platesti dobanzi pana cazi lat si principal mai nimic. Poti sa dai vina pe banci, ca nici aia nu sunt sfinti. Dar la fel de important e cine e vinovat pentru asemenea rate ale inflatiei in Romania.

      61
    • Eu invatasem pe de rost graficul de rambursare inainte de a lua creditul. Stiam cat as fi platit dupa 1 an, dupa 3, dupa 5. Cu cat s-ar mari rata daca ar creste dobanda de referinta cu 1%. Cu cat se reduce perioada si suma totala platita daca fac rambursare anticipata. Ce pot face ca sa reduc riscul valutar (era pe vremea cand inca erau la moda creditele in EUR sau CHF).
      E mult mai ok daca intri informat in credit, mai ales cand e vorba de credite mari. Inveti sa folosesti creditul pentru a cumpara timp, in loc sa ai surprize ca ai platit doar 10% pe prinicpal dupa 7 ani.

      82
    • NOU
      #83

      Partea frumoasa este ca banca nu l-a obligat sa ii dea acel credit, ba chiar este posibil ca el sa se fi dat peste cap sa il obtina. Deci e ok, nu te ingrijora pentru el, a luat decizia in cunostinta de cauza…sau?

      51
    • Bai, da’ ce-ati sarit sa-mi explicati ca vai, stia, vai, primit desfasurator. Evident ca omul a primit desfasuratoul, evident ca a stiut la ce se inhama, evident ca desi i-au parut conditiile de cacat, s-a bagat pentru ca nu-i complet imbecil si si-a facut un calcul si a ajuns la concluzia ca are 2 optiuni:

      1. stau 30 de ani in chirie, platesc chirie 300 de euro pe luna, asta inseamna 108k euro din care raman cu pula-n brate
      2. iau un credit de 35k de euro, cat imi lipseste pentru a putea cumpara un apartament, platesc TOT 108k de euro in 30 de ani, dar dupa 30 de ani nu raman cu pula-n brate ci cu un apartament.

      Omul stia la ce se inhama, nu se plangea ca l-a pacalit banca, dar asta nu inseamna ca bancile din Romania ofera credite bune sau ca nu e hotie pe fata sau ca e normal sa platesti vo’ 300% pentru un credit – la camatari parca e 100%, ma-ntelegi?

      E hotie legala pe fata, dar pentru ca BNR/statul are o mare durere-n cur fata de cetatenii tarii, bancile te pot jefui legal. Imprumuti 35k de euro si platesti bancii inapoi 108k de euro. Daca voua chestia asta vi se pare ceva normal, pai babaieti, va propun o afacere:

      Imi deschid cooperativa de credit – vad ca sunteti 4 carora vi se pare normal – am destule economii sa va imprumut pe fiecare cu 25k de euro in conditiile de mai sus, si-mi platiti voi in 30 de ani, da’ asa cum plateste ala – lunar imi platiti fiecare o rata de 1140 – 140 de lei merge spre valoarea creditului, iar 1000 de lei e dobanda mea. Imprumut garantat cu un imobil pe care-l veti cumpara cu banii imprumutati de la mine, ca na, in caz ca ramaneti fara bani, sa va iau legal si apartamentul ala, nu se face sa fie vreun risc la mine, la voi trebuie sa fie toate riscurile si la mine toate avantajele. Va bagati? E ok? Ca nu ofer conditii mai proaste decat o banca, va spun conditiile de la inceput, va dau un desfasurator, nu ascund nimic, nu merg cu tertipuri.

      88
    • @Liviu
      Scopul băncii este ca în caz de imposibilitate de plată să rămîi cu principalul cît mai mare în datorie, să te belească de tot.

      35
    • @Sabotor: Asa imi plac si mie aia ce-ti cer o suma de bani imprumut si iti dau aceeasi suma peste un an.. nu e act de caritate deloc.:))

      Revenind, inteleg ca multi au o problema cu a calcula inflatia care e exponentiala.

      Acum hai sa facem un calcul, luam o inflatie medie de 3% per an timp de 30 ani. 35000 * (1.03^30) = 84954 lei. Asta e valoarea echivalenta dupa 30 de ani cu 3% inflatie. Doar ce-i peste e profit. Deci la 108k returnati cam 27% profit daca o calculam la valoarea dupa 30 de ani (e ceva mai mare de atat, e pe la 35% – 40%, ca nu se calculeaza asa simplistic, dar nu e nici ce crezi tu).

      Parca nu mai e asa mare furtul, este? Cum ai vrea altfel? Cat ti s-ar parea tie acceptabil?

      41
    • @Sabotor: vezi ca exista o formula de calcul pentru ponderea dobanzii si a sold-ului intr-o rata.
      Prietenul tau putea opta pentru rate descrescatoare si nu mai avea problema asta ca se ramburseasa prea putin din sold la inceput. Avea problema ca era rata dubla probabi, dar asta e alta chestie :))
      Banuiesc ca stia ca poate alege si rate descrescatoare…

      51
    • NOU
      #88

      Hai sa mai revin si eu, ca e gramada mare.

      Pe langa ce au scris cei de mai sus, exista diferente intre rate egale si anuitati egale.

      De asemenea, exista posibilitatea de plata anticipata a creditului sau de refinantare. Nu are bani pentru asta? Poate apela la camatari (mai ieftin, nu) sau chiar la cooperativa ta de credit.

      Acum in discutia cu variantele:
      Daca ii mai lipseau doar 35k, sigur reusea sa ii stranga in cativa ani de eforturi sustinute.
      Daca discuta de o chirie pe 30 de ani, orice proprietar era dispus sa mai lase la pret si din diferenta isi strangea cei 35k in 30 de ani (ok, ok, peste 30 de ani alte preturi, dar nici banii pe care ii avea deja nu stateau degeaba, nu?)
      Daca avea doar 73k de ce nu s-a orientat spre ceva de banii astia si in timp strangea, vindea, schimba, etc.

      Daca zici ca omul si-a facut calculele si nu e complet imbecil…poate doar nu e asa bun la mate.

      Bineinteles, pot exista alte motive ce nu tin de partea financiara, dar ideea e ca un credit este o varianta, nu este SINGURA varianta.

      51
    • @punKeas
      Stia, a ales varianta cea mai avantajoasa pentru el in momentul ala. Oricum o dai, sunt absolut aberante conditiile de creditare din Romania
      @Cosmin
      Fa tu ce calcule vrei, ramane faptul de mai sus, costul unui imprumut de 35k de euro e de vo’ 70k+ de euro. Poti sa incerci cat vrei sa explici ca de fapt bancile iti ofera credite de fapt avantajoase si nu e deloc hotie, ca na, poate te impaci cu gandul ca violul salbatic la care va supun bancile in romania nu e deloc viol, ci e o poveste frumoasa de dragoste. Ca idee, intr-o alta tara, la un credit imobiliar de 220k de euro dobanda adunata pe 20 de ani e…. 76k de euro. Adica cam tot cat e dobanda in Romania pentru un credit de 35k de euro. Dar tu faci calcule peste calcule si la sfarsit tragi concluzia ca

      Parca nu mai e asa mare furtul, este?

      Cum ai vrea altfel? Cat ti s-ar parea tie acceptabil?

      Un 25-30% – ca-n tarile civilizate – zic c-ar fi ok, nu crezi?
      @Mircea cel tanar

      Daca ii mai lipseau doar 35k, sigur reusea sa ii stranga in cativa ani de eforturi sustinute.

      Nu-ti fa calculele alea presupunand ca apartamentul e in Bucuresti si ca acum 7 ani apartamentele erau 110k de euro in orasul in care sta el. Ca idee, cand si-a cumparat apartamentul, ala costa 45k de euro, el avea 10k euro stransi cu niste eforturi destul de mari pentru el, ca deh, nu e cititor de zoso.ro sa se scalde-n bani. La 10k nu se putea orienta la altceva decat daca era un apartament in Anina, dar ce sa vezi, omului nu-i suradea ideea de a se muta undeva unde nu-s locuri de munca doar pentru ca doar atat a reusit sa stranga.

      Daca discuta de o chirie pe 30 de ani, orice proprietar era dispus sa mai lase la pret si din diferenta isi strangea cei 35k in 30 de ani (ok, ok, peste 30 de ani alte preturi, dar nici banii pe care ii avea deja nu stateau degeaba, nu?)

      Cum crezi ca ar functiona o asemenea discutie cu un proprietar care inchiriaza? Ceva de genul

      chirias: domule proprietar, eu vreau sa stau mult timp aici la tine – vo’ 30 de ani – nu facem cumva sa-mi inchiriezi sub pretul pietei?

      chirias: in plus nici nu maresti chiria dupa cum se maresc preturile pe piata in astia 30 de ani pentru ca, dupa cum ti-am spus, vreau sa inchiriez timp de 30 de ani

      proprietar: sigur, cum sa nu, chiar ma gandeam cum sa fac sa castig cat mai putini bani din chirie…

      Ma macina o intrebare, tu chiar crezi ca asa merge treaba cu chiria si pretul chiriei? Daca da…. pai am niste vesti destul de nasoale pentru tine….

      In rest, vad ca toti ati sarit cu sfaturi ce sa faca, cum sa faca, plm. Pai eu nu pentru asta asta am lasat comentariul initial, n-am venit aici sa il plang pe ala de mila sau ceva – eu doar am descris hotia prin care bancile va jefuiesc intr-un mod absolut legal. Dar observ ca voua nu va pasa, ba mai mult, aveti impresia ca nu-i chiar o afacere atat de proasta creditul imobiliar in Romania… si atunci, cu mana pe inima va spun, ar fi pacat de la Dumnezeu sa nu mareasca bancile dobanzile la imprumuturi si mai mult, ca se pare ca va convine de minune si ar fi pacat ca anul viitor sa nu raporteze profit si mai mare decat anul asta.

      44
    • NOU
      #90

      Ok, ok. Ultima interventie, ca se lungeste discutia. Sa o luam pe rand:
      1. Legat de apartament si creditul omului: Ai dreptate, lipsesc o gramada de detalii cu privire la decizia lui si nu e ok sa imi dau cu parerea. Ce voiam sa punctez este ca de foarte multe ori exista alternative la credit.

      2.Legat de chirii: Ma bucur sa fiu eu cel care iti aduce vestile bune, chiar asa functioneaza treaba cu chiriile. Bineinteles, exista proprietari de mai multe feluri (de exemplu „antreprenori” care iau un apartament cu credit si apoi vor sa il inchirieze cu un pret peste rata, dar ei sunt mai speciali, nu trebuie sa te superi pe ei). Fun fact: sunt proprietar :)

      3. Legat de credite in general: Consider ca paralela ta este gresita. Bancile nu sunt „hoti”, pentru ca exista o relatie de reciprocitate. Altfel spus, tu nu vei merge niciodata la un hot si ii vei spune „jefuieste-ma pls”, dar vei merge la o banca sa ii spui „da-mi banii astia ca am nevoie sa merg la curve urgent…sau sa imi iau un apartament”. Ea iti poate raspune: „nu” sau „da, dar imi dai de 3 ori inapoi” ca e dreptul ei. Apoi tu te poti gandi singur, ca e dreptul tau:
      a. Da, pare ok 300%
      b. Stiu eu un baiat cu o cooperativa de credit misto
      c. Ma apuc de citit zoso.ro, sa imi iau pe banii mei

      Eu sunt relaxat in privinta bancilor, dar mi se pare putin cam defetista gandirea asta cu „bancile ne fura banii munciti cu greu”…parca lipseste ceva…imputul personal.

      Sper ca incheiem amical divergenta de opinii.
      Un weekend blano sa ai! :)

      51
    • 2.Legat de chirii: Ma bucur sa fiu eu cel care iti aduce vestile bune, chiar asa functioneaza treaba cu chiriile. Bineinteles, exista proprietari de mai multe feluri (de exemplu „antreprenori” care iau un apartament cu credit si apoi vor sa il inchirieze cu un pret peste rata, dar ei sunt mai speciali, nu trebuie sa te superi pe ei). Fun fact: sunt proprietar :)

      Pai si eu am fost proprietar si inchiriam la 50% din pretul pietei, ca mi-era mila de niste oameni. Dar astea sunt exceptiile. N-o sa inchirieze nimeni sub pretul pietei pentru simplul motiv ca vrea omul sa stea pe termen lung. Ba mai mult, daca stie ca omul nu prea are chef sa se mute, chiria va creste.

      3. Legat de credite in general: Consider ca paralela ta este gresita. Bancile nu sunt „hoti”, pentru ca exista o relatie de reciprocitate. Altfel spus, tu nu vei merge niciodata la un hot si ii vei spune „jefuieste-ma pls”, dar vei merge la o banca sa ii spui „da-mi banii astia ca am nevoie sa merg la curve urgent…sau sa imi iau un apartament”. Ea iti poate raspune: „nu” sau „da, dar imi dai de 3 ori inapoi” ca e dreptul ei. Apoi tu te poti gandi singur, ca e dreptul tau:
      a. Da, pare ok 300%
      b. Stiu eu un baiat cu o cooperativa de credit misto
      c. Ma apuc de citit zoso.ro, sa imi iau pe banii mei

      Eu sunt relaxat in privinta bancilor, dar mi se pare putin cam defetista gandirea asta cu „bancile ne fura banii munciti cu greu”…parca lipseste ceva…imputul personal.

      Hotul vine la tine si-ti prezinta 2 optiuni, una mai nasoala decat alta: ori imi dai banii de buna voie, ori iti scot niste dinti cu pumnul si ti-i iau eu apoi.

      Cetateanul de rand (necititor de zoso si fara parinti politcieni sau securisti) are 2 optiuni, una mai nasoala decat alta: ori un credit pentru care plateste de 3 ori suma, ori chirie; in ambele cazuri pierde aceeasi suma, dar ii raman si lui niste farmituri (in comparatie cu castigul bancii) daca ia imprumutul . E exact ca si in cazul hotului care-ti vrea banii: intr-o situatie pierzi totul, in alta iti ramane ceva.

      Tu poti sa zici ca nu-i pune nimeni pistolul la cap sa ia credit sau sa stea in chirie, dar din ce stiu eu nu-i tocmai placut sa fii homeless si parca nici angajatorii nu se inghesuie sa angajeze homelesi iar societatea in general se uita cu scarba la homelesi.

      defetista gandirea asta cu „bancile ne fura banii munciti cu greu”

      Banca-ti imprumuta 35k, tu-i dai inapoi 108k. Profit net pentru banca, 73k de euro. „Profitul” tau – 35k de euro. Totul din banii si munca ta – 108k euro – ca tu platesti absolut intreaga suma de 108k de euro. Si parca ti-as da dreptate, dar nu pot cand vad ca bancile pot sa faca profit (in tari mai civilizate) si daca castiga doar 25% si nu 300% din suma imprumutata.

      11
  15. 8. Mă întreb acum cu plafonarea asta dacă nu o să fie mai profitabil pt ei să vândă produse aduse din afara țării…

    43
    • Pai nu prea, ca vor avea preturile mult mai mici produsele romanesti = vanzari mai mari la un adaos cel putin egal cu produsele din import.

      33
  16. În SRI sunt numai golani. Surprinzător.

    152
  17. 9. Mă enervează la culme statistica cu salariul mediu. În România, salariul mediu este irelevant pentru nu îl are românul mediu, românul mediu are mai degrabă salariul median, care este mai aproape de salariul minim (~2000 lei) decât de salariul mediu (>5000 lei).

    Mai exact, pe 2022, salariul median a fost de aprox. 2050 lei, un pic mai mare decât salariul minim la acel moment. Salariul median este salariul pe care îl au mai mult de 50% din angajații dintr-o economie. În Belgia, salariul median este mult mai aproape de salariul mediu, așa că un procent mult mai mare al populației are acces la acei bani.

    Unde mai pui că 96 luni înseamnă 8 ani. 8 ani în care trebuie să STRÂNGI un salariu mediu întreg, lună de lună, fără să te atingi 8 ani de el. Iar după 8 ani, surpriză, au crescut prețurile, deci hai la credit, să ajutăm băncile să aibă profit record și anul ăsta.

    171
  18. Cat de mici sa-ti fie nucile ca dupa ce ti-a plecat amanta la munca „Pa Bruxelles” tu tot pe carca ei sa incerci sa faci bani. Deci ala cerea 500k de euro sa o dea pe Codruta jos de pe procesul ala. Asta dupa ce 80% din politicienii anchetati de acest duo formidamil de jegosi – Codlea si Kovesi, au scapat de acuzatii. Si dupa ce la centru fiind jegoasa aia nu a fost in stare sa se apuce de nici un demnitar din europa de vest. Doar pe Bulgaria, pe Romania, doar aici face perfomanta. Nu zic ca astia sunt curati, dar sa nu gasesesti tu in toata Italia o schema cu fonduri europene girate de ceva demnitar? Sa nu gasesti tu o ferma de melci prin Spania care nu a vazut melci in viata ei dar a mancat sute de mii de euro subventii europene?

    65
  19. 2. E foarte misto sa ai un profit mare fara sa faci nimic. Si nu, nu e solutia sa vina dragnea si sa impoziteze cu 2%. Pentru ca aia 2% se vor regasi in costul altor produse bancare.
    La fel si cu plafonarea pretului pentru produsele alimentare. Plafonezi pretul, hypermarketul o sa creasca pretul altor produse.
    Sa scrie in plm ciolacu ca plafonarea si impozitarea profiturilor nu eo solutie.

    25
  20. Referitor la sanatate. eu peste 30 000 euro pe an la sanatate. Doar cota parte din salariu.
    Cand am nevoie de ceva, ma duc la privat.
    Dar, sigur, cardul de sanatate e important, nu s-au mai tiparit de 8 luni carduri, ca nu au contract cu nici un procesator de carduri.
    Romania performeaza pe sanatate fix ca UK, vezi scandalul cu sangele infestat cu HIV.

    411
    • Stau si ma intreb cum de gaseste timp sa mai coboare printre sarmanii muritori, aici, la zoso, un om care castiga in Romania 300.000 de euro brut anual (doar din salariu!) .

      132
    • Corect. Si eu ma intrebam, am un typo. peste 20k euro.

      17
    • Am vrea noi sa ne apropiem de UK. Noi dupa 9 ani de la Colectiv inca nu avem sectie de mari arsi complet functionala.

      @silicon_v: Ok, ok.. hai ca poate e o exceptie. Intre timp nu putem spune ca nu dam toti o gramada de bani inspre sanatate. Sa nu uitam ca si din accizele pe vicii se duc o gramada de bani tot la sanatate. Undeva e o problema. Dar nu e nimic, oamenii astia ne stabilesc si preturile in curand, ca sunt ultra-competenti.

      11
  21. Doar un pic, bursa duduie în continuare, băgați cu încredere, nu poate merge decât în sus.

    Cel mai bine e sa-ti tii economiile in depozite bancare sau imobiliare.
    Oh wait, tu nu ai economii.

    43
  22. De ce produsele românești ar avea preturi mai mici? Prețul final e dat de capital și capacitatea de producție.
    Frica mea e că legea asta o să-i motiveze pe retalieri să aducă alimente substandard doar pt a-și păstra profitul.

    31
  23. NOU
    #104

    Pct.4- Astia chiar toti au pamant in cap???vb.aici de denuntator, prietenul lui, si grebla aia de Traila. Astia stiu si ce scrii tu sub plapuma si ei vb.la telefon de dat, de scos, de sa.l intrebe pe Coldea daca trebuia 200 sau 400…astia in primul rand trebuie arestati pentru prostie si port ilegal de bani.

    32
  24. 7. Eu nu inteleg declaratia ministrului lui peste prajit la tigaie. Adica tari precum Rusia, UK sau Norvegia nu sunt in Europa?

    Chestia asta suna fix ca povestea cu reciclatul. Gata domn’le, o sa depasim germania cu cateva centre de colectare pentru niste peturi, care merg o zi nu, o zi da, maine pleaca circul. In rest, aruncam totul in continuare in gropi de gunoi si importam gunoiul altora.

    Dar hai sa zicem ca s-a exprimat gresit, si voia de fapt sa spuna „tarile UE”.

    Ca sa ajungem pe primul loc ca productie de gaze, ar insemna sa producem mai mult decat dublul productiei din acest moment pentru a ajunge din urma macar Olanda.

    Apoi, ok sa zicem ca extragi acel gaz (cu o singura platforma care are in mod magic are o capacitate de extractie echivalenta cu doua zeci de platforme sau cate or fi in Olanda), dar apoi exista infrastructura necesara pentru captare si distributie? Ah, stai.

    Sursa:

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/SEPDF/cache/10590.pdf

    https://www.offshore-technology.com/data-insights/natural-gas-in-netherlands/?cf-view

    Infrastructura de extractie offshore in Olanda (enumar doar ce am gasit, sunt probabil mai multe):

    https://en.wikipedia.org/wiki/K7-K12_gas_fields
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kotter_and_Logger_oil_and_gas_fields
    https://en.wikipedia.org/wiki/K13_gas_fields
    https://en.wikipedia.org/wiki/L10_gas_field
    https://en.wikipedia.org/wiki/L4-L7_gas_fields

    12
  25. 5. Nu sunt servicii secrete.. Aia-s politicieni, unii dintre ei ajunsi sa conduca institutii de servicii secrete.

    Politicianii si clasa politica e impartita intre mafioti. PSD, PNL, fostul PC (care acum e imprastiat prin PNL, PMP si de mai miri unde). Structuri mafiote care au fost pusi politic sa conduca structuri ale statului.

    8. Nu va era dor de democratie originala? Eii, stai ca se intoarce.. Sa ne protejam incompetentii, ca prea au competitie.

    31
  26. Ce-mi place mie oamenii care nu au facut in viata lor comert, mai ales cu produse perisabile si hotarasc ei ca 20% e destul. O opinie calificata, intr-adevar. Iar interventia statului mereu a aratat ca e de bun augur. Traiasca tataie Ceausescu, ca a lasat mostenitori printre noi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube