Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. 6. Astea se faceau prin anii 90. Chiar ca ardelenii se misca mai greu :)

    Indecis. Tu ce zici?273
  2. @2
    Toata mizeria asta pare ca e facuta sa castige niste bani (cred ca foarte multi) baietii destepti care au firmele astea de energie. Oricum ai da-o, tot fraierii platesc (adica noi).
    Mi-e greu sa cred ca schema asta a iesit asa din prostie, desi nu este exclus.

    @5 si @6
    La astia ar trebui luata pielea de pe ei.
    E o diferenta intre hotii “obisnuiti” si nemernicii astia: ei stiau ca vor fi prinsi si ca asta e un tun, dar probabil au mers asa inainte bazandu-se pe faptul ca avem o justitie “beton”.
    La cate prescrieri de fapte am citit in ultima vreme, cred ca au sanse sa scape.

    Comentariu apreciat.632
    • @2 Câștigă și statul român. Vorbim, de ex., de TVA. Cred că din acest motiv nu se intervine.

      191
    • @2
      Completare: asta intra tot la caregoria coruptia isi cere tributul.
      Tu esti cinstit, iti platesti taxele corect si la timp, nu dai spaga, dar vin peste tine facturile la gaz si electricitate “umflate” de baietii destepti.
      Si uite asa ai mai putini bani pentru tine si sunt mai multi bani pentru ei.
      Aceeasi poveste si cu RCA.

      Comentariu apreciat.340
    • La @6. A luat banii in avans ca sa construiasca, preturile au crescut, a vazut ca nu mai poate, a mai luat niste bani, urmand sa rezilieze contractele cu ceilalti pe niste clauze scrise cu litere mici, s-au incurcat lucrurile si s-a ajuns aici. Nici terenul nu a costat 6 milioane de euro, e pretul „stabilit” intre el si bunica astfel incat banca sa primeasca un o linie de credit mai mare la banca. Cu siguranta nu toate apartamentele erau ale lui, de obicei mare parte din ele, in cazuri din astea, sunt promise la X, Y, Z, pentru „ajutor”. De asta nu toate au fost vandute de 8 ori, ci doar unele.

      94
  3. 1-8 Oameni, ne-am cam piedut printre oameni…

    82
  4. 5 și 6 – să presupunem că am banii să cumpăr o locuință (casă sau apartament). Cum mă feresc de escroci de genul ăsta? De unde trebuie să încep cu hârțogăraia și unde termin?

    230
    • Nu există un răspuns clar la întrebarea ta deoarece dreptul este o materie complexă, cu extrem de multe legături dintre diverse noțiuni, dar care pare accesibilă deoarece fiecare om citește 2 – 3 rânduri dintr-o lege, le interpretează după capul lui și i se pare că a înțeles.

      De ex. dacă tu ai bani să cumperi o locuință (casă sau apartament) mergi pur și simplu, le vezi și și le cumperi – este foarte simplu și este foarte greu să fii păcălit – pentru că nu poți CUMPĂRA decât o locuință înscrisă la cartea funciară, deci finalizată.
      Deoarece contractul de vânzare se încheie la notar, în formă autentică, deci când cumperi există deja un apartament finalizat, înregistrat în cartea funciară pe numele vânzătorului pe care mergi și îl vezi ÎNAINTE de a semna actele.

      Atunci când închei un contract cu un dezvoltator care urmează să construiască un bloc cu apartamente – de fapt nu cumperi nimic, pentru că nu poți cumpăra un apartament care nu există și nu e trecut în cartea funciară.
      Deci de fapt prin contractul cu dezvoltatorul tu îi dai banii iar el se obligă că îți va construi ceva – doar se obligă, nu îți vinde nimic și tu nu cumperi nimic. Abia după ce blocul e gata și e înscris la cartea funciară poți să cumperi.

      Adică în vorbirea populară oamenii folosesc expresia că au cumpărat atunci când semnează un contract cu un dezvoltator, dar de fapt nu au cumpărat nimic. Practic termenii folosiți sunt greșiți, ceea ce duce la o idee greșită – atunci când spui că cumperi un apartament pare ceva sigur, clar, adică ai dat banii și apartamentul este cert al tău – doar că de la dezvoltator nu cumperi nimic până când blocul nu e gata – în stadiul de proiect sau în faza de construcție sunt doar niște promisiuni – dai banii pentru o promisiune/obligație a dezvoltatorului că va face acel apartament. Și abia după ce blocul e gata se face contractul de vânzare.

      Iar dezvoltatorul poate să nu își respecte promisiunea, adică să nu construiască locuința din diverse motive, cum ar fi falimentul, lipsa unor autorizații, etc – în oricare din aceste cazuri el nu își va onora obligația, adică nu îți va livra locuința.

      Odată ce înțelegi această distincție și anume că inițial nu cumperi nimic fiecare își face verificările pe care le crede necesare și decide dacă are sau nu încredere – pentru că până la urmă despre asta este vorba – dacă ai încredere să dai toții banii avans dezvoltatorului ca acesta să construiască sau preferi să dai doar un mic avans și restul după ce locuința este gata sau preferi să cumperi direct o locuință finalizată.

      Și cel mai simplu din punctul meu de vedere este ca dacă cineva vrea să dea zeci de mii euro avans pentru construcția unei locuințe, nu are cunoștințe juridice și are dubii poate să dea câteva sute de lei să meargă cu actele la un avocat care să se uite peste acte și să îi spună cum stă treaba și ce ar trebui să se facă pentru a se proteja înainte de a da banii.

      Comentariu apreciat.720
    • Mulțam fain @Mirel ei, vedeți voi dragi tovarăși, eu poate m-aș descurca poate n-aș fi printre cei care iau țeapă poate mi s-ar aprinde niște beculețe în umbra mea de creier obosit… dar există oameni simpli cu 8, 10 clase care își rup cârca pe afară și după ani de muncă și economii, marele lor vis e o locuință a lor. Ei sunt pradă sigură pentru escroci de genul ăsta. Din păcate nici nu prea au de unde lua informațiile astea și nici marele internet nu prea îi ajută. Mulțam fain încă o dată @Mirel.

      90
  5. Venind dupa 5 si 6, 7 pare chiar un business cinstit si responsabil

    130
    • 7. da, cinstit, de asta cei de la HR conduc Porsche Cayenne (iar la compania unde lucrau inainte veneau cu autobuzul)

      130
  6. Întrebarea e: câte linguri de ciorbă costă o șustă la prelipceanu & co?

    Urmăresc digi24 de mai multă vreme, dar în ultimul an se vede clar că bălesc la audiențele românia tv și și-au schimbat politica editorială în direcția: orice căcat e breaking news, reportaje cu dedicație, toti reporterii din studio sunt filmați pe stilul de reporter de meteo (de sus până jos, să se vadă buci și decolteuri) etc.

    Acuma, nu zic că domnișoara Bratu nu dă bine pe sticlă, dar una e la știri despre conflictul din gaza și alta e la sport, știi ce zic (tm eftimie)?

    220
  7. kzowpw9p0sdc1 (i.redd.it) – cadou de Ziua Unirii?

    25
  8. NOU
    #14

    2. Sa fie oare o coincidenta ca saptamanal sunt articole contra plafonarii la gaze si a Hidro, care ofera preturile corecte la energie electrica?
    Lumea pica dupa fenta si se uita ca plafonul e de fapt o valoare MAXIMA! Ce ii impiedica pe furnizori, daca cumparat gaz la pret mai mic de pe bursa, sa ofere contracte cu pret mult mai mic? Ca toate contractele la momentul asta au preturi PESTE plafon.
    Si mai e o chestie din articiol: pretul pe bursa ro e mai mare decat pe aia europeana! Deci oricum furnizorul are toate motivele sa invoce un pret mai mare de achizitie, iar in lipsa unei limite (cum e acum plafonul)… sky is the limit…
    Iar daca fac un calcum asa la prima vedere 30 iepuroi pe bursa sunt vreo 150 lei, si cu toate taxele si tva da spre 300 lei MWh, cam cat e si acum limita.
    Repet, nu cadeti pe fenta ca acum plafonul (maximal) impinge pretul in sus!
    Si mai e o chestie cu liberalizarea. Piata energetica nu e piata libera, ca nu te duci zilnic sa cumperi gaze, cum te duci la pita si il alegi pe ala cu pretul mai mic. Esti consumator captiv de fapt, la mana furnizorului.
    A, ca statul ar trebui sa ii tina in frau si sa ii controleze drastic, si sa nu permita aparitia unui srl cu 2 oameni ca furnizor, asta e alta discutie.

    132
    • Să fie oare o coincidență că apar tot mai mulți care apără plafonarea prețurilor și comunismul? Scrie clar în articol care sunt mecanismele prin care se țin prețurile sus și „greșelile” făcute de guvernanți când au dat legea. Doar că acele greșeli nu au fost accidentale ci cu dedicație pentru băieții deștepți.

      61
    • NOU
      #16

      Statul nu ar putea da o lege prin care sa spuna : „niciun furnizor/distribuitor nu are voie sa vanda energia mai scump de X lei” si sa elimine toate subventiile? Intreb si eu ca nu prea ma pricep la domeniul asta, dar mi s-ar parea o chestie in regula cu un pret maximal.

      20
    • @smecherie_cu_ghivent ai dreptate. Preturile plafonate (la electricitate cel putin), sunt de fapt cele de pe bursa / OPCOM. Spre exemplu la firme, daca din 1.05 lei scoatem taxele aferente, adica TVA-ul, taxele de transport si altele, ajungem la 0.5 lei / Kwh energie activa, adica undeva la 100 euro / Mwh. Pretul azi pe OPCOM? 90 euro. Ieri pe OPCOM? 100 euro. Deci cu mici abateri pretul este acelasi. Diferenta consta in faptul ca daca un furnizor va factura un client final bazat pe preturile de pe OPCOM, cel mai probabil o va face in functie de ora. Iar pe OPCOM preturile in orele de varf sunt undeva de 180 euro / Mwh, fata de noaptea cand sunt 40 euro / Mwh. Cu alte cuvinte, exista riscul ca si daca vor fi tarifati conform bursei, consumatorii finali sa plateasca in viitor de cateva ori plafoanele actuale. Pentru ca persoanele fizice consuma curentul dimineata si seara, perioade care au devenit ore de varf pentru OPCOM. La fel si in cazul firmelor.

      A doua problema este ca ajungi la mana furnizorilor. Sa nu uitam perioada ian – dec 2021 in care furnizorii dadeau „oferte” de 4-5 lei / Kwh energie activa cand pe bursa pretul era de 2000 lei / Mwh, adica 2 lei / Kwh iar cu toate taxele se ajungea la 2.5 lei / Kwh.

      Articolul de la Hotnews este tendentios, pentru ca nu mentioneaza DELOC diferenta dintre pretul plafonat (care include energie activa, transport, taxe) si diferenta dintre pretul bursier care este strict pretul energiei active. Practic compara mere cu pere:
      Pret pe bursa DOAR energie activa: 100 euro
      vs
      Pret plafonat energie electrica (inclusiv TVA si alte taxe): 200 euro.

      Dar sub articol e plin de comentaci care au inteles ca fac bani baietii destepti, dar ei nu stiu sa inteleaga o factura de energie din ce e compusa si „de ce platesc atata de mult la curent, uite ca ne fura politicienii”.

      08
  9. #2 Parcă scăzuse de la 700(bursă)/1300(plafon) la 450(bursă)/900(plafon) megawatul?
    S-a răzgândit guvernul? Aveau nevoie de mai mulți bani ca să dea cetățenilor pe cardurile de ajutor energetic?
    Sunt surprins.

    60
    • Cum se lipește SRI-ul tocmai de instituțiile unde sunt bani și nu trece mult timp și nu mai sunt bani și respectivii se mută în altă parte, ca lăcustele.
      Binomul Ciucă-Ciolacu, oameni pe care nu i-ai fi lăsat președinte sau administrator de scară, al doilea și al treilea om în stat.
      Rezerviști d-ăștia care la 50 de ani vor să servească țara că au terminat cu toate amenințările la adresa siguranței naționale. Nu plâng refugiații de război când ajung aici, ce amenințare?

      Nu știu cine va câștiga la alegerile următoare, dar știu cine va pierde.

      Comentariu apreciat.330
    • @Pixel: stai linisit, tuta asta nu face 2 cifre la alegeri

      01
  10. @5 si @6 de ani de zile se stie ca legislatia in domeniu e proasta, dar nici un parlamentar sau partid nu cauta sa repare problemele. Oare de ce? Pentru ca ‘lasa ca merge si asa’ + ‘noi facem ce zice sefu’ sau si mai tristul adevar ‘alesii nu au nici o treaba cu problemele reale ale romanilor, singura lor grija e cum sa isi umple buzunarele’

    20
  11. 7. Băieții de la egld au 2 firme care fac profit de zeci de milioane de $ pe an din vânzarea de egld. Dacă intrați la ei pe canalul oficial o sa va treziți într-o realitate paralelă, oamenii sunt convinși că beniamin e un geniu și în câțiva ani or sa se îmbogățească toți.
    Vlad a uitat să zică și de scandalul cu RIDE, altă teapa de a lor, încă mai sunt câteva articole pe net despre asta.

    110
    • da, am uitat de HOLORIDE. ce vremuri.

    • Despre care Holoride vorbesti? Despre astia care au intelegere cu Audi (fondatorul lor fiind ex-Audi):
      https://www.audi.com/en/innovation/future-technology/virtual-reality/holoride-virtual-reality-meets-the-real-world.html

      Care au produsul asta fizic de vanzare?
      https://shop.holoride.com/collections/products/?utm_source=holoride&utm_medium=referral&utm_campaign=header

      Nu e vina nimanui ca oamenii se inghesuie sa faca profit rapid (baietii care au cumparat cryptomonedele intr-o veselie). Hai sa ne facem clari intelesi. Sunt foarte putin (cu limita care tinde spre 0) cei care „investesc” in crypto doar de dragul de a investi. Orice roman dinasta care se plange ca a fost tepuit, ar tepui el sistemul in secunda 2 daca ar sti ca scoate ditamai profitul.

      Ca Elrond / MultiversX au o gramada de hibe, ca se grabesc sa scoata pe piata produse netestate inca complet, ca iau algoritmi pe care ii „reasambleaza” (asta Beniamin a recunoscut dintotdeauna), ca Beniamin vinde mai mult decat e (ce CEO nu face asta?), dar acum sa ii acuzi de hotie. Asa poti acuza pe oricine de hotie.

      Si ca sa revenim la articolul lui Vlad. Pe de-o parte se plange ca e un cost imens sa iti faci propriul nod (la 50 de dolari EGLD-ul inseamna cam 125 000. de EURO). Si apoi tot Vlad se plange ca a scazut pretul EGLD 90 %. Pai ori e scump ori e ieftin? Aaaaah, nu e bun pentru cei care vor sa cumpere ieftin si sa vanda rapid scump sa scoata un profit „muncit”. Oricine urmareste piata crypto (si nu numai, chiar si bursa) o sa vada ca in 2021, in cele mai putin de 10 zile in care pretul EGLD a atins acel maxim de 500 de dolari, aproape toate cryptomonedele au avut un salt de genul ala. Eu de exemplu m-am entuziasmat si printre altele m-am apucat sa cumpar si actiuni la firma tipului de la Virgin cand l-am vazut ca merge in spatiu (bine ca am luat doar de vreo cateva sute de lei). Tot vreo 95% sunt pe minus. Dar nu numai firma lui a luat-o in jos. Noiembrie 2021 a fost o exceptie. Si a venit nu doar din cauza crypto. Nu sunt expert financiar, dar stim cu totii ca in 2020 s-au pompat foarte multi bani printati aiurea. Printre altele si aia au ajuns sa umfle piata crypto in halul in care a fost umflata.

      Si repet. Elrond (MultiversX) este un blockchain. Nu te pune nimeni sa cumperi EGLD ca sa te imbogatesti. Daca chiar esti fan MultiversX, poti investi in coinuri care sunt parte din proiectele construite in ecosistemul lor. Sistemul de investitie e simplu: tu bagi bani in sistem, la inceput ei iti dau niste recompense (dobanzi) mari care vin in mare din sursele lor + investitia initiala si apoi DACA proiectul merge, incetul cu incetul scade ce pompeaza ei si recompensele incep sa vina din taxe si din ce PRODUCE proiectul. Si asta e marea problema ca: 1) multe proiecte nu prea reusesc sa produca si incetul cu incetul le scade valoarea 2) „investitorii” zboara imediat cu banii in momentul in care simt ca au facut profit (ii doare in c*r de faptul ca in spatele unor proiecte chiar sunt oameni care isi bat capul sa construiasca ceva fain si frumos).

      01
    • Daca e cum zici tu atunci echipa să iasă public și să zică comunității când și câte fise au vândut.
      Legat de ride, token-ul nu are nici o utilitate, cine are nevoie să cumpere item-uri virtuale pt căștile lor pot să o facă direct de la ei de pe site, nu vrea nimeni sa mai treacă printr-un exchange care cere kyc pt a cumpăra de la tine…

      00
  12. Pentru toti comentacii care cer desfiintarea compensarilor la energie, va invit sa intrati pe oferta hidroelectrica (e cea mai ieftina de pe piata pentru persoane juridice), si sa dati scroll la ultima pagina.

    In acest moment firmele mici si IMM platesc un pret de 1.05 lei / Kwh cu toate taxele incluse. Conform ofertei Hidroelectrica, ar plati un pret de 1.3 lei, pret care este dinamic, adica un pret cu 25% mai mare decat cel actual, plafonat. SI asta la Hidroelectrica, nici nu vreau sa ma gandesc la Enel, Engie etc.

    Deci spuneti-mi mai multe despre cum plafonarea este rea si este bine sa fim la mana furnizorilor.

    PS: o firma nu va putea niciodata sa spuna cu certitudine ce buget sa aloce pentru consumul de energie electrica nici macar pentru luna in curs. Iar daca acel consum este procent de doua cifre din cifra ta de afaceri, well… te rogi sa fie pace in lume, sa nu se rupa vreo conducta undeva ca sa arunce preturile in sus etc.

    70
    • Adevarat. Eu m-am mutat la hidroelectrica in decembrie si oferta a fost aproape fix pretul plafonat. Dar m-am mutat oricum pentru ca de la EON primeam niste facturi astronomice, chiar daca erau plafonate, pretul era approximativ 5 lei kWh. Le-am zis mai da-va’n plm si aia a fost.

      20
    • @Marius corect. Si sa nu uitam ca odata cu ordonantele de plafonare s-a introdus si plafonarea marjei de furnizare, adica suma pe care o primeste fiecare furnizor pentru fiecare kwh / mwh furnizat catre clienti. Aceasta este acum 73 lei / Mwh, adica 15 euro. Dupa ce se va termina schema de compensare… Dumnezeu cu mila.

      00
  13. Am citit articolul despre Elrond cu atenție până în punctul unde autorul s-a prezentat ca fiind Vlad Costea. Din momentul ăla mi-am amintit de “nebunul” pe care voia să îl facă George Buhnici invitat permanent și la un moment dat s-au răzgândit. Vlad este ceea ce mulți ar numi Bitcoin maximalist. Și exagerează cu noțiunea de descentralizare. În afară de asta, pare ca nu a studiat îndeajuns nici el cum stă treaba cu calculatoarele închiriate. Sunt o grămadă de noduri deținute de diferite entități care deși colaborează cu băieții de la Elrond, nu poți spune despre ei ca sunt unii și aceiași. În final, echipa a făcut un blockchain peste care se construiește. În mod normal nici măcar nu ar trebui să te intereseze prețul EGLD. Bă chiar mai mult, dacă scade la 1 dolar “bucata” înseamnă ca oricine are șansa să își facă propriul nod cu 2500 de dolari (fix cum am avut și eu șansa la început).
    Cei din domeniu spun despre Vlad ca e un frustrat. Eu aș spune ca are mintea încețoșată de idealurile Bitcoin. Trăim într-o lume mult mai pragmatică decât ceea ce visează acești maximalisti.

    12
    • Inițial credeam și eu că va fi un articol bun, dar când am văzut ce aberații scoate pe gură după ce s-a prezentat (aceleași clișee despre bitcoin pe care le auzi din gura tuturor crypto fanaticilor)…

      11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)