4) Mă scot din minți titlurile și articolele astea. Dacă nu ești salariat, nu muncești?
PFA-ul nu muncește? Și plătește și CAS, că asta era idee articolului ăsta tâmpit.
Casa Poporului a costat 2 miliarde de dolari si intretinerea ei costa probabil de 10 ori mai mult lunar decat aduce turismul. Un exemplu mai prost nu puteai sa gasesti?
Comentariu apreciat.588
NOU
#4
Red
Lasă că turistul nu ajunge acolo, vede casă și pleacă. Mai dă la hotel, la restaurant, mai vizitează și altele. Nu e doar biletul de intrare.
1217
NOU
#5
ANV
@Red Statul si investitiile… Are you serious?!
203
NOU
#6
ubercool
Poate a dat un exemplu mai puțin bun, dar ideea lui Red e bună. Statul trebuie să facă investiții generatoare de venituri. Că e turism, că e industrie, infrastructură, extragere și prelucrare de resurse naturale, digitalizare și eficientizarea aparatului bugetar (e o glumă, știu), banii ar trebui investiți.
143
NOU
#7
silicon_v
@ubercool
Priveste tu un pic si asculta cum vorbesc mai toti ministri din guvernul asta. Ia CV-urile lor si vezi ce scoli au absolvit si ce cariera profesionala au avut. Hai sa nu ma mai apuc sa dau nume.
Apoi spune-mi ca e o idee buna sa le dai pe mana acestor indivizi cateva zeci de miliarde de euro anual, sa faca „investitii” cu ei, sa ii inmulteasca. Pe tine nu te sperie gandul asta?
Pana la urma, ideea pilonului II e, probabil, cea mai realista, in momentul asta. Fondurile alea cam asta fac. Iau o parte din banii din pensia de stat si ii baga in investitii in locul statului, dar controlat si in modul cel mai conservator cu putinta (titluri de stat, actiuni si obigatiuni in companiile mari din piata, etc)
Oricum discutia nu sta in picioare. Ca pensiile trebuie platite azi, nu cand or sa scoata profit investiile minune facute de Ciolacu, Caciu si Bode. (na, ca tot am dat nume…)
202
NOU
#8
Red
Una peste alta, daca vreti investitii serioase, votati-ma pe mine (am jucat o gramada de Tycoon-uri si acum din nou bag Cities Skyline). Daca vreti circ si musamalizare de fonduri, bagati voturi la partide.
72
NOU
#9
Cristian
Oricât or titra ziare.com „jurnalistii mafiei”, eu văd cu ochii mei ca presa de azi contine doar traduceri și servite. Savaliuc, motivat, desigur, de interese personale, ne-a ajutat in perioada aia sa vedem in spatele cortinei justiției.
Ziare.com, nășit de ioana dogioiu, să mă mai lase si sa faca jurnalism.
Indecis. Tu ce zici?2237
NOU
#10
Psionics
intru pe linkul lui Zoso, ala de sus, ala de e legat de tweeter, si is dus pe o pagina a unui joc numit ‘Biletele’. Incep sa citesc ce scrie acolo si ajung la ‘STRÂNGE MINIM 4 PRIETENI’ si aici m-am si oprit ca io nu am de unde sa strang 4 prieteni.
Comentariu apreciat.912
NOU
#11
ubercool
”Nobody talks about Jesus’ miracle of having 12 close friends in his 30s.”
Comentariu apreciat.311
NOU
#12
RDK
So… Și voi simțiti că după 30 nu prea mai aveți cu cine relaționa, mai degrabă, prin prisma faptului că nu vă place interacțiunea constantă cu alți oameni iar asta duce la erodarea relațiilor în timp?
90
NOU
#13
ubercool
@RDK nu e vorba că nu îmi place interacțiunea. Îmi place, doar că nu mai e timp. Fiecare e cu familia, treburile și problemele lui. Plus distanțele dintre noi. Ne vedem rar și atunci prin centru la o bere, nu acasă la cineva să jucăm bilețele.
La bloc vecinii sunt cam reci, nu am legat prietenii cu nimeni.
40
NOU
#14
Psionics
@RBK
mai e cu cine relationa dar nu neaparar prieten. Prin prieten inteleg ala care atunci cand un ai necaz iti rapsunde daca il suni la 3 dimineata fara sa te injure nici macar in gand. Din astia am cred cam ca degetele de la o mana. Mai sunt si prietenii care atunci cand ai un necaz te suna, te cauta si te ajuta neconditionat. Din astia poate is vreo 10 maxim(vorbesc de mine).
Sa iau jocu si sa chem 4 prieteni la un ‘meci’ e realizabil, insa nu cred ca ar veni si a 2,3,4-a oara, ar gasi scuze sa nu vina. E mai complexa treaba asta…Si da, nu dupa 30 nu e usor sa aduni cate 5,6,8, 12 cand ai chef, ca fiecare are viata lui, copilul crizat acasa, nevasta/sotul crizata/gelos acasa. E mai complexa treaba asta…(am mai zis).
10
NOU
#15
Mirel
Referitor la articolul de la punctul 4, cel cu populația angajată și cu pensiile private, mi se pare doar un articol de promovare a fondurilor de pensii private.
La modul realist aceste fonduri private au reușit să își facă o reclamă foarte bună, iar mare parte din oameni sunt convinși că este mai ok cu pensia privată decât cu pensia dată de stat – mare parte din această idee pornește de la faptul că la pensia privată banii tăi, cu care contribui lunar se păstrează undeva, iar la pensie acei bani ți se dau înapoi.
Însă tocmai asta este problema pensiilor private – și anume faptul că ți se dau înapoi DOAR banii tăi – la pensia de stat ți se da ca pensie o anume sumă, raportată la contribuție, dar corelată cu rata inflației, iar acea sumă primită lunar ca pensie în general este mai mare decât banii cu care ai contribuit efectiv.
Îmi dau seama că nu mă credeți, însă încercați să vă gândiți realist la situația părinților voștri care au erau angajați în anii 90 și dacă o să vorbiți cu ei o să vedeți că salariile erau foarte mici – deci implicit contribuțiile erau foarte mici – dacă doar ar fi strâns lunar 15% din acele salarii acei bani ar fi ajuns doar pentru plata a maxim 8 – 10 ani de pensie și nu zeci de ani – pentru că sunt mulți ieșiți la pensie în jur de 50 de ani, în general medical, care acum au în jur de 70 de ani
Știu că cei care veți citi asta nu o să mă credeți și o să credeți că pensia privată este cel mai bun lucru posibil – însă încercați să faceți următorul exercițiu.
Contribuția pentru pensia privată se încasează de foarte mulți ani și deja sunt oameni care au început să încaseze din această pensie privată – asa că faceți un exercițiu și căutați articole de presă unde se prezintă CONCRET ce sume s-au încasat ca pensie privată și pentru ce perioade de timp .
O să aveți marea surpriză că nu o să prea găsiți, o să găsiți doar articole cum sunt cele de la punctul 4, unde se prezintă procente, statistici – dar foarte greu o să găsiți CONCRET exemple de genul (cifrele sunt puse din burtă) : Ilie a plătit contribuție la stat pentru pensie în sumă de 10 lei iar pentru pensia privată a plătit 2 lei.
Raportat la contribuția plătită, Ilie are pensie de 3 lei de la stat și 1 leu pensie privată – deci raportul este mult mai bun în favoarea pensiei private pentru că la plată de 2 lei primești pensie de 1 leu (adică 50%), în timp ce la stat contribui cu 10 lei dar în loc să primești 5 lei (adică 50%) primești doar 3 lui (adică 30%) .
Astfel de exemple concrete nu o să prea găsiți deoarece procentele sunt mult în favoarea pensiei de stat – adică la aceeași sumă plătită ca și contribuție primești o pensie de stat mai mare deât pensia privată.
Ce o să găsiți însă sunt articole în care persoana care a primit pensia privată a decis pentru o plată unică – adică în loc să primească pensie X ani a luat o sumă globală – evident că acea sumă globală era mare și cu asta se lua ochii oamenilor în articol, de genul a primit Y lei – ok și după ce cheltui acei Y lei ce mănânci, dacă te îmbolnăvești cine plătește tratamentul etc.
Indecis. Tu ce zici?3535
NOU
#16
alexnicolae
Sunt calcule destule, doar trebuie sa te uiti unde trebuie. Ceva zici tu acolo dar nu e corect pt publicul tinta de aici. Pensiile de azi sunt platite din imprumuturi. Care sunt platite de muncitorii care produc produse si servicii de valoare. Nu are legatura cu contributia platita de pensionarii de astazi.
Rezumat despre randamentul pensiilor:
1. daca nu produci nimic sau produci de mica valoare – pensia de stat iti asigura o suma mai mare pentru ca orice e mai mult decat 0. Cam asta e si scopul pensiei de stat peste tot, sa asigure un venit minim dupa ce nu mai poti sa lucrezi. In Romania statul a furat tot, apoi a dat un pic inapoi prin pensii (si locuinte).
2. daca produci meah dar esti in multimea care controleaza banii stransi de la populatie (adica esti bugetar si in special bugetar cu privilegii) atunci pensia de stat e incredibil de rentabila.
3. daca esti muncitor, privat, si produci valoare – ai venituri mari, pensia de stat e o gluma proasta. Din banii tai se platesc pensiile pentru 1 si 2. Pentru tine este varianta pensiilor private (pentru componenta de asigurari) pentru care platesti un pret pentru intermediere si administrare sau, daca nu vrei sa platesti pretul asta, poate un pic mai rentabile sunt investitiile private directe(fonduri, actiuni, obligatiuni – bonuri tezaur, imobiliare).
Pensiile de stat sunt eficiente pentru oricine nu produce valoare adaugata peste medie – evidentiata prin venituri. Sistemul tine DOAR cat poate statul sa se imprumute sau sa ii jumuleasca pe cei care chiar produc ceva.
147
NOU
#17
lrpx
O sa iau doar acest citat „dacă doar ar fi strâns lunar 15% din acele salarii acei bani ar fi ajuns doar pentru plata a maxim 8 – 10 ani de pensie și nu zeci de ani – pentru că sunt mulți ieșiți la pensie în jur de 50 de ani, în general medical, care acum au în jur de 70 de ani”
Om avea noi multi pensionari speciali si alte categorii ce ies la pensie la 50 de ani, dar esti tu sigur ca majoritat oamenii care prind 20 de ani de pensie?
Eu zic ca la cum e starea de sanatate a populatiei in general si ce conditii de munca a avut lumea normala, daca prind 10 ani de pensie multi sunt multumiti.
115
NOU
#18
ubercool
Păi nu e doar contribuția personală, ci și randamentul activelor în care au fost investiți banii tăi. Dacă ai ghinionul să ieși la pensie într-o perioadă ca 2009, s-ar putea să suferi un pic. Dacă ieși la pensie într-o perioadă ca 2019, s-ar putea să ai venituri consistente.
Nu știu dacă fondul de pensii încă mai ține banii, pe care nu îi accesezi, învestiți în active sau lichidează tot fondul, în momentul în care ieși la pensie.
13
NOU
#19
Marcos
Cine a ieșit la pensie anticipat nu prea primește pensie întreagă – trebuie îndeplinită condiția de stagiu minim+ 8 ani, și să mai ai cel mult cinci ani până la limita legală. Nu mai știu cum era acum 20 de ani, oricum, limita la bărbați era 62 de ani, așa a fost încă din comunism. Pe vremea aceea multă lume a ieșit cu salarii compensatorii, dar astea erau departe de a ține loc de pensie pe termen lung.
Altfel, e foarte adevărat că nu vedem exemple concrete de genul: domle, eu aș fi avut 1500 pensie de la stat, și uite mai iau încă 1500 pe pilonul doi. Iar povestea cu randamente extraordinare din titluri de stat – asta e singura investiție sigură vehiculată, doamne ferește de vreun fond care să investească în scheme piramidale. Or, la titluri de stat randamentul e ușor de calculat, și se vede imediat că nu e vreo găină cu ouă de aur.
Apoi, pensiile nu se calculează în relație directă cu contribuția efectivă de-a lungul anilor, că ar trebui luate în calcul toate sumele plătite lună de lună și indexate cu rata lunară a inflației, de la 1 ianuarie 90 până în prezent. Știm foarte bine că nu se procedează așa. În loc de asta, avem bugetul anual pentru pensii, votat de parlament, deci la final suma e ceva rezultat din pixul politicienilor. Dacă prin absurd mâine s-ar descoperi că România plutește pe o mare de petrol, și veniturile bugetare ar crește exponențial, orice guvern de tradiție autohtonă ar mări corespunzător și punctul de pensie, fără nici o legătură cu sumele cotizate.
91
NOU
#20
silicon_v
„Însă tocmai asta este problema pensiilor private – și anume faptul că ți se dau înapoi DOAR banii tăi – la pensia de stat ți se da ca pensie o anume sumă, raportată la contribuție, dar corelată cu rata inflației, iar acea sumă primită lunar ca pensie în general este mai mare decât banii cu care ai contribuit efectiv.”
Faptul ca acel fond iti da inapoi DOAR banii tai, plus un randament, e ceva excelent, de fapt. Daca ai compara contributia ta la pilonul I si ai vedea cati bani iti da statul inapoi in mod real, te-au lua cu mainile de cap. Poate multi angajati nu realizeaza cati bani ar strange daca ar economisi o treime din veniturile nete timp de 35 de ani si cam ce ar putea face cu acei bani. Ca atat e contributia la pilonul I.
Uita cum a evolut pensia de stat, ca sa vezi ce „randament” minunat ai avut.Mai jos e evolutia punctul de pensie raportat la salariul mediu net pe economie din 2009 incoace (discutam practic de puterea reala de cumparare):
2009 – 54% din salariul mediu net (732,8 – 1.361)
2014 – 46% din salariul mediu net (790 – 1697)
2018 – 39% din salariul mediu net (1.100 – 2792)
2022 – 42% din salariu mediu net (1.586 – 3698)
Noroc cu alegerile din 2019 si 2020, ca s-a milostivit politicianul sa mai dea ceva, de frica alegerilor…
Oare ce se va intampla cu punctul de pensie incepand din 2030 (mai sunt doar 7 ani pana acolo), cand milioanele de decretei vor incepe valul urias de pensionare?
Pentru ca, repet, punctul de pensie din pilonul I nu depinde de cat ai contribuit, ci doar de cati bani are politicianul ala in buget in momentul ala. Cati angajati platesc contributia la fondul de pensii si cati pensionari are de platit. Putini angajati si multi pensionari? Hai ca nu e greu de inteles ce se va intampla daca te bazezi doar pe pensia de stat.
86
NOU
#21
Asdad2005
@Mirel
In esenta in acest moment nici un angajat roman care este in campul muncii nu o sa stie exact ce pensie o sa aiba la batranete. Cam singura chestie tangibila este acel cont pilon 2 de pensii sau plion 3 daca a ales sa faca asta. Pensia de stat este o mare necunoscuta pentru oricine se pregateste sa iasa acum la pensie, daramite de cineva care mai are 20 de ani de munca.
Pe langa asta Romania plateste pensiile actuale din imprumuturi la niste dobanzi maricele. La asta adauga si anul de gratie 2030 cand decreteii vor iesi la pensie si o sa vezi un tablou sumbru. Solutiile nu prea sunt frumoase insa probabil ca o sa se mareasca varsta de pensionare si vom importa din Asia muncitori fara numar.
72
NOU
#22
Mirel
@Silcon_v
O să pornesc de la exemplul dat de tine. În mod concret tu spui așa :
„Uita cum a evolut pensia de stat, ca sa vezi ce „randament” minunat ai avut.Mai jos e evolutia punctul de pensie raportat la salariul mediu net pe economie din 2009 incoace (discutam practic de puterea reala de cumparare):
2009 – 54% din salariul mediu net (732,8 – 1.361)
2014 – 46% din salariul mediu net (790 – 1697)
2018 – 39% din salariul mediu net (1.100 – 2792)
2022 – 42% din salariu mediu net (1.586 – 3698)”
După cum toată lumea știe din salariu se oprește o contribuție pentru pensie. În prezent toate contribuțiile sunt de 35% apoi se mai aplică un impozit de 10 %. Acei 35% includ global contribuții pentru sănătate + pensie și este posibil să mai includă o contribuție pentru ceva.
Contribuția pentru pensie reprezintă cea mai mare parte din acești 35%, adică cam 25% și așa este de foarte mult timp (mai demult contribuția pentru pensie se reținea individual din salariu)
În termeni concreți, din salariul brut al fiecărui om 25% merg la pensie – adică un sfert.
Vârsta de ieșire la pensie a tot crescut, în ultimii ani a fost undeva în jurul vârstei de 58 – 61 de ani, dar destui oameni au ieșit la pensie anticipat, pe caz de boală, ori în contextul închiderii a diverse unități/societăți. Totodată pentru cei care au lucrat în condiții speciale există reduceri ale vărstei de pensionare. Lucru în condiții speciale înseamnă : în mină, prospectări geologice, zone expuse la radiații, manipulare materiale toxice și explozive, construcții de tuneluri, galerii, cei care lucrează la metrou, mecanicii de locomotivă CFR etc. (sunt destul de mulți care au ieșit anticipat la pensie în baza unor astfel de condiții speciale, nu sunt chiar puțini)
Putem deci să facem o estimare și să spunem că ÎN MEDIE în ultimii 15 ani oamenii au ieșit la pensie în jurul vârstei de 55 ani (adică unii la termen și alții înainte de termen din motive medicale, condiții speciale de muncă etc.)
În medie în România oamenii trăiesc 72 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Raportat la o vărstă medie de pensionare de 55 de ani, analizând logic se poate constata că ÎN MEDIE oamenii primesc pensie încă 17 ani (72 ani durata medie de viață din care scădem 55 care este vârsta medie de ieșire la pensie).
Se poate constata că la un salariu mediu și un stagiu de cotizare de 35 ani oamenii vor plăti 25% din salariu ca și contribuție pentru pensie – deci analizând așa superficial putem spune că dacă 35 de ani pun deoparte 25% din salariu asta înseamnă că încă 17 ani voi primi ca pensie cel puțin 50% din salariu, calculul concret fiind ceva de genul :
-ACUM salariul mediu brut este de 6.000 lei ;
-din 6.000 lei eu plătesc în fiecare lună 25% pentru pensie – adică 1.500 lei lunar;
-în 35 de ani plătesc 35 x 12 (luni) x 1.500 lei = 630.000 lei;
-pentru o durată medie de plată a pensiei de 17 ani (adică 17 x 12 luni = 204 luni) pensia lunară va fi 630.000 lei : 204 = 3088 lei. Din această sumă scădem impozitul de 10% și ajungem la o pensie efectivă de 2780 lei.
Dacă vom căuta cât a fost pensia medie în anul 2022 vom vedea că a fost de 1739 lei.
Astfel, din calculele de mai sus reiese că statul ne cam păcălește – pentru un salariu mediu trebuia să primim pensie de 2780 lei și nu 1739 lei, așa cum ne dă statul – ca să nu mai spunem că la banii ăia plătiți lunar, dacă îi țineam în bancă trebuia să primim și niște dobândă, deci pensia ar trebui să fie mult mai mare.
Acest calcul are însă o eroare MAJORĂ și anume pornește de la salariul mediu brut de ACUM, doar că pensionarii de acum au plătit contribuții ÎN TRECUT, când salariul și implicit contribuția erau mult mai mici.
De exemplu salariile medii brute au fost așa (am luat intervalul 2005 – 2010, cu precizarea că înainte de 2005 salariile erau mai mici și după 2010 au tot crecut) :
-anul 2005 – 968 lei, deci contribuția pentru pensii de 25% însemna 242 lei lunar;
-anul 2006 – 1146 lei, cu o contribuție la pensie de 286,5 lei;
-anul 2007 – 1396 lei, cu o contribuție la pensie de 349 lei;
-anul 2008 – 1761 lei, cu o contribuție la pensie de 440 lei;
-anul 2009 – 1845 lei, cu o contribuție la pensie de 461 lei;
-anul 2010 – 1902 lei, cu o contribuție la pensie de 475 lei.
Dacă vom reface calculele pentru o contribuție medie de 500 lei, în 35 de ani vom plăti în total 210.000 lei, iar pentru o durată medie de 17 ani de plată a pensiei iese o pensie de 1029 lei, din care scădem cei 10% impozit – și obținem o pensie netă de 926 lei.
Se poate observa că pensia medie actuală de 1739 lei este chiar foarte bună, adică este mult mai mare decât dacă strângeam acei bani lunar.
Toate aceste calcule sunt făcute cu un stagiu de cotizare complet și o durată medie de viață de 17 ani după ieșirea la pensie – dar puțini oameni au muncit efectiv 35 de ani, majoritatea au perioade mai scurte (dacă nu mă credeți întrebați părinții/bunicii vostri câti ani au muncit efectiv) – iar la stagii mai mici de cotizare cifrele ies și mai rău în defavoarea pensionarului.
Din cele de mai sus cred că este clar că în ipoteza în care statul ar fi pus deoparte toate contribuțiile lunare ale oamenilor și le-ar fi dat ca pensie lunară după ce oamenii ieșeau la pensie – pensiile ar fi tot pe unde sunt în prezent – DEOARECE NU POTI AVEA PENSII MARI DIN CONTRIBUTII MICI.
Acesta este motivul pentru care societățile de pensii private nu fac astfel de calcule concrete despre ce pensie o să primești EFECTIV raportat la diverse contribuții și vorbesc doar la modul general despre procente, concepte generice precum că banii tăi sunt puși deoparte – dacă s-ar face calcule concrete s-ar vedea că prin pensia privată nu ieși mai bine decât cu pensia de stat.
57
NOU
#23
alexnicolae
@Mirel, calculele nu sunt corecte. Ai uitat de dobanda compusa si faptul ca pensia nu ar trebui sa impacteze suma acumulata.
Daca folosim fix aceleasi cifre (35 ani, 500 lei/luna contributie) si adaugam un 5% dobanda ne iese pe la 550.000 lei pe care contribuabilul ii are in cont si o pensie de 2258. DAR dupa 17 ani de pensie o sa aiba copii lui o mostenire de cca 550000 lei. Ne putem juca cu cifrele dar regula zice ca statul e intodeauna cel mai ineficient administrator.
Daca era bun administrator aveam acum Oltcituri electrice in loc de Tesla. Ai zis corect, avantajul pensiei de stat e ca nu primesti „DOAR banii tăi”. Daca nu muncesti (in sensul ca nu ai venituri, nu investesti) atunci sigur ca e mai bine sa primesti DOAR (sau macar SI DIN) banii ALTORA. Pensii mari din contributiile mari, dar ale altora (sau bani imprumutati, care vor fi platiti tot de altii).
43
NOU
#24
My cal
@Mirel
O completare am aici:
„Raportat la contribuția plătită, Ilie are pensie de 3 lei de la stat și 1 leu pensie privată – deci raportul este mult mai bun în favoarea pensiei private pentru că la plată de 2 lei primești pensie de 1 leu (adică 50%), în timp ce la stat contribui cu 10 lei dar în loc să primești 5 lei (adică 50%) primești doar 3 lui (adică 30%) ”
Anume, daca tu ai contribuit 10.000 de lei la P2, o să primești minim 10.000 – ce taxa mai ia statul, in cel mai bun caz, poate primești chiar un 10-20% in plus in funcție de cine ți-a investit banii. Faptul că tu decizi sa ii iei eșalonat sau pe toți dintr-un foc că vrei o vacanta in Caraibe e problema ta, însă poți să îi vezi tot timpul statusul contribuțiilor și să știi ce suma de bani ai adunat acolo, ceea ce iar mi se pare foarte bine. P2 a fost o măsură poate printre cele mai bune masuri luate de guvernele impotente pe care tot le-am avut, și sunt sigur că frica de generația decrețeilor care se spune că va falimenta sistemul de pensii a fost un factor mare.
40
NOU
#25
ciocio
Cum merge digitalizarea administratiei? Cu cine sa faci reforma digitala, cu oamenii care stiu ca isi pierd reteaua de interese si cumetriile corupte? Cu oamenii care stiu ca tot businessul lor corupt si inept se bazeaza pe astia? Din totalul celor 818.217 de angajaţi din administraţia publică centrală, 602.622 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.
115
NOU
#26
krakatau
7. Exemplul perfect de cum sa scrii ceva împotriva sistemului, cum iei apare câte ceva în cazier.
513
NOU
#27
silicon_v
Faptul ca au facut adevarate linsaje de presa impotriva unor judecatori care au dat sentinte de condamnare in dosarele unor „prieteni generosi” se cheama ca „au scris impotriva sistemului”?
131
NOU
#28
Sebi
Cu nenea expertul de la pct 4 m-am lămurit recent. A avut un articol in care susținea sus si tare că in România doar se asambleaza masini, nu producem piese, vin din afară si noi doar le montăm. Si i se dădeau n exemple concrete ca nu e chiar asa, dar el o tinea langa cu a lui. Iar ieri a postat alt articol, marota recentă, nu e ok sa faci credit să-ți cumperi locuință, mașină sau alte bunuri, mai bine faci credit sa investești samd….
181
NOU
#29
N
Am intrat pe linkul ala doar sa ma asigur ca autorul nu e cumva Iancu Guda zis si unibrow. Am fost dezamagit pt ca amandoi par sa fie pe acelasi tipar de gandire
40
NOU
#30
Lecter
10. Schengen. As vrea sa prezint prin comparatie reactia Romaniei si Bulgariei privind votul negativ al Austriei referitor la aderarea acestor tari la spatial Schengen.
Ieri, Cancelarul Austriei si Ministrul de Externe au vizitat Bulgaria, plimbari cu elicopterul deasupra zonei de frontiera, discutii, castraveti bulgaresti si zacusca. Rezultat zero. Impact obraz subtire, diplomatie.
Romania: urlete, gemete, scris prostii pe garduri, boicotat banci, statii de benzina. Rechemat ambasadorul, uitand ca Diplomatia este arta de a spune frumos cutzu cutzu pana pui mana pe prima piatra, In fine, rezultat zero. Impact neam de traista.
Vecinul meu este biolog si mai face studii pe animale la gradina zoologica (nici nu va dati seama ce cruda si ipocrita este omenirea). Acum cateva zile imi povestea despre un experiment facut pe o gorila.
Biologul mananca tacticos o banana in fata custii gorilei. La inceput gorila intinde mana sa primeasca si ea. Daca vede ca nu primeste incepe sa se agite apoi se agata de barele custii si le scutura cu putere si devine foarte agitata. Cand vede ca biologul este apropae sa termine banana de mancat, gorila incepe sa se masturbeze in fata lui. Sadic si orilbil experiment.
Intrebare: daca presupunem ca banana este Schengen, cine este Romania?
La Multi Ani!
Indecis. Tu ce zici?1225
NOU
#31
Je
9. … si raniti
00
NOU
#32
Andrei M
11 ani? depinde de zona tarii si de ce ai avut noroc sa lucrezi.
Baia Mare, salar 3500 lei (salar super bun cica pentru aceasta zona)=715 eur
1 an = 8580 euro
11 ani= 94 380 euro
Cam cu cat se poate lua un apartament ce nu mai necesita investitii. Dar! 11 ani mai ai si de mancat, trait, haine, etc. Daca ai si copil deja esti in minus. Teoria bate din nou practica, sau invers :))
202
NOU
#33
CatalinM
5. Prin anii 2000, cu salariul de pe un an, as fi putut lua lejer o garsoniera in GL.
22
NOU
#34
enzo
9. 280k morti
Sunt confirmati?
Sunt doar din fortele armate beligerante?
Cati civili?
Practic UA este distrusa pentru urmatorii ani, as zice minim 10 dupa ce se termina razboiul, nu prea sunt semne ca se termina in curand.
Romania ar putea profita maxim de criza asta, partial o face.
4) Mă scot din minți titlurile și articolele astea. Dacă nu ești salariat, nu muncești?
PFA-ul nu muncește? Și plătește și CAS, că asta era idee articolului ăsta tâmpit.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Casa Poporului a costat 2 miliarde de dolari si intretinerea ei costa probabil de 10 ori mai mult lunar decat aduce turismul. Un exemplu mai prost nu puteai sa gasesti?
Lasă că turistul nu ajunge acolo, vede casă și pleacă. Mai dă la hotel, la restaurant, mai vizitează și altele. Nu e doar biletul de intrare.
@Red Statul si investitiile… Are you serious?!
Poate a dat un exemplu mai puțin bun, dar ideea lui Red e bună. Statul trebuie să facă investiții generatoare de venituri. Că e turism, că e industrie, infrastructură, extragere și prelucrare de resurse naturale, digitalizare și eficientizarea aparatului bugetar (e o glumă, știu), banii ar trebui investiți.
@ubercool
Priveste tu un pic si asculta cum vorbesc mai toti ministri din guvernul asta. Ia CV-urile lor si vezi ce scoli au absolvit si ce cariera profesionala au avut. Hai sa nu ma mai apuc sa dau nume.
Apoi spune-mi ca e o idee buna sa le dai pe mana acestor indivizi cateva zeci de miliarde de euro anual, sa faca „investitii” cu ei, sa ii inmulteasca. Pe tine nu te sperie gandul asta?
Pana la urma, ideea pilonului II e, probabil, cea mai realista, in momentul asta. Fondurile alea cam asta fac. Iau o parte din banii din pensia de stat si ii baga in investitii in locul statului, dar controlat si in modul cel mai conservator cu putinta (titluri de stat, actiuni si obigatiuni in companiile mari din piata, etc)
Oricum discutia nu sta in picioare. Ca pensiile trebuie platite azi, nu cand or sa scoata profit investiile minune facute de Ciolacu, Caciu si Bode. (na, ca tot am dat nume…)
Una peste alta, daca vreti investitii serioase, votati-ma pe mine (am jucat o gramada de Tycoon-uri si acum din nou bag Cities Skyline). Daca vreti circ si musamalizare de fonduri, bagati voturi la partide.
Oricât or titra ziare.com „jurnalistii mafiei”, eu văd cu ochii mei ca presa de azi contine doar traduceri și servite. Savaliuc, motivat, desigur, de interese personale, ne-a ajutat in perioada aia sa vedem in spatele cortinei justiției.
Ziare.com, nășit de ioana dogioiu, să mă mai lase si sa faca jurnalism.
intru pe linkul lui Zoso, ala de sus, ala de e legat de tweeter, si is dus pe o pagina a unui joc numit ‘Biletele’. Incep sa citesc ce scrie acolo si ajung la ‘STRÂNGE MINIM 4 PRIETENI’ si aici m-am si oprit ca io nu am de unde sa strang 4 prieteni.
”Nobody talks about Jesus’ miracle of having 12 close friends in his 30s.”
So… Și voi simțiti că după 30 nu prea mai aveți cu cine relaționa, mai degrabă, prin prisma faptului că nu vă place interacțiunea constantă cu alți oameni iar asta duce la erodarea relațiilor în timp?
@RDK nu e vorba că nu îmi place interacțiunea. Îmi place, doar că nu mai e timp. Fiecare e cu familia, treburile și problemele lui. Plus distanțele dintre noi. Ne vedem rar și atunci prin centru la o bere, nu acasă la cineva să jucăm bilețele.
La bloc vecinii sunt cam reci, nu am legat prietenii cu nimeni.
@RBK
mai e cu cine relationa dar nu neaparar prieten. Prin prieten inteleg ala care atunci cand un ai necaz iti rapsunde daca il suni la 3 dimineata fara sa te injure nici macar in gand. Din astia am cred cam ca degetele de la o mana. Mai sunt si prietenii care atunci cand ai un necaz te suna, te cauta si te ajuta neconditionat. Din astia poate is vreo 10 maxim(vorbesc de mine).
Sa iau jocu si sa chem 4 prieteni la un ‘meci’ e realizabil, insa nu cred ca ar veni si a 2,3,4-a oara, ar gasi scuze sa nu vina. E mai complexa treaba asta…Si da, nu dupa 30 nu e usor sa aduni cate 5,6,8, 12 cand ai chef, ca fiecare are viata lui, copilul crizat acasa, nevasta/sotul crizata/gelos acasa. E mai complexa treaba asta…(am mai zis).
Referitor la articolul de la punctul 4, cel cu populația angajată și cu pensiile private, mi se pare doar un articol de promovare a fondurilor de pensii private.
La modul realist aceste fonduri private au reușit să își facă o reclamă foarte bună, iar mare parte din oameni sunt convinși că este mai ok cu pensia privată decât cu pensia dată de stat – mare parte din această idee pornește de la faptul că la pensia privată banii tăi, cu care contribui lunar se păstrează undeva, iar la pensie acei bani ți se dau înapoi.
Însă tocmai asta este problema pensiilor private – și anume faptul că ți se dau înapoi DOAR banii tăi – la pensia de stat ți se da ca pensie o anume sumă, raportată la contribuție, dar corelată cu rata inflației, iar acea sumă primită lunar ca pensie în general este mai mare decât banii cu care ai contribuit efectiv.
Îmi dau seama că nu mă credeți, însă încercați să vă gândiți realist la situația părinților voștri care au erau angajați în anii 90 și dacă o să vorbiți cu ei o să vedeți că salariile erau foarte mici – deci implicit contribuțiile erau foarte mici – dacă doar ar fi strâns lunar 15% din acele salarii acei bani ar fi ajuns doar pentru plata a maxim 8 – 10 ani de pensie și nu zeci de ani – pentru că sunt mulți ieșiți la pensie în jur de 50 de ani, în general medical, care acum au în jur de 70 de ani
Știu că cei care veți citi asta nu o să mă credeți și o să credeți că pensia privată este cel mai bun lucru posibil – însă încercați să faceți următorul exercițiu.
Contribuția pentru pensia privată se încasează de foarte mulți ani și deja sunt oameni care au început să încaseze din această pensie privată – asa că faceți un exercițiu și căutați articole de presă unde se prezintă CONCRET ce sume s-au încasat ca pensie privată și pentru ce perioade de timp .
O să aveți marea surpriză că nu o să prea găsiți, o să găsiți doar articole cum sunt cele de la punctul 4, unde se prezintă procente, statistici – dar foarte greu o să găsiți CONCRET exemple de genul (cifrele sunt puse din burtă) : Ilie a plătit contribuție la stat pentru pensie în sumă de 10 lei iar pentru pensia privată a plătit 2 lei.
Raportat la contribuția plătită, Ilie are pensie de 3 lei de la stat și 1 leu pensie privată – deci raportul este mult mai bun în favoarea pensiei private pentru că la plată de 2 lei primești pensie de 1 leu (adică 50%), în timp ce la stat contribui cu 10 lei dar în loc să primești 5 lei (adică 50%) primești doar 3 lui (adică 30%) .
Astfel de exemple concrete nu o să prea găsiți deoarece procentele sunt mult în favoarea pensiei de stat – adică la aceeași sumă plătită ca și contribuție primești o pensie de stat mai mare deât pensia privată.
Ce o să găsiți însă sunt articole în care persoana care a primit pensia privată a decis pentru o plată unică – adică în loc să primească pensie X ani a luat o sumă globală – evident că acea sumă globală era mare și cu asta se lua ochii oamenilor în articol, de genul a primit Y lei – ok și după ce cheltui acei Y lei ce mănânci, dacă te îmbolnăvești cine plătește tratamentul etc.
Sunt calcule destule, doar trebuie sa te uiti unde trebuie. Ceva zici tu acolo dar nu e corect pt publicul tinta de aici. Pensiile de azi sunt platite din imprumuturi. Care sunt platite de muncitorii care produc produse si servicii de valoare. Nu are legatura cu contributia platita de pensionarii de astazi.
Rezumat despre randamentul pensiilor:
1. daca nu produci nimic sau produci de mica valoare – pensia de stat iti asigura o suma mai mare pentru ca orice e mai mult decat 0. Cam asta e si scopul pensiei de stat peste tot, sa asigure un venit minim dupa ce nu mai poti sa lucrezi. In Romania statul a furat tot, apoi a dat un pic inapoi prin pensii (si locuinte).
2. daca produci meah dar esti in multimea care controleaza banii stransi de la populatie (adica esti bugetar si in special bugetar cu privilegii) atunci pensia de stat e incredibil de rentabila.
3. daca esti muncitor, privat, si produci valoare – ai venituri mari, pensia de stat e o gluma proasta. Din banii tai se platesc pensiile pentru 1 si 2. Pentru tine este varianta pensiilor private (pentru componenta de asigurari) pentru care platesti un pret pentru intermediere si administrare sau, daca nu vrei sa platesti pretul asta, poate un pic mai rentabile sunt investitiile private directe(fonduri, actiuni, obligatiuni – bonuri tezaur, imobiliare).
Pensiile de stat sunt eficiente pentru oricine nu produce valoare adaugata peste medie – evidentiata prin venituri. Sistemul tine DOAR cat poate statul sa se imprumute sau sa ii jumuleasca pe cei care chiar produc ceva.
O sa iau doar acest citat „dacă doar ar fi strâns lunar 15% din acele salarii acei bani ar fi ajuns doar pentru plata a maxim 8 – 10 ani de pensie și nu zeci de ani – pentru că sunt mulți ieșiți la pensie în jur de 50 de ani, în general medical, care acum au în jur de 70 de ani”
Om avea noi multi pensionari speciali si alte categorii ce ies la pensie la 50 de ani, dar esti tu sigur ca majoritat oamenii care prind 20 de ani de pensie?
Eu zic ca la cum e starea de sanatate a populatiei in general si ce conditii de munca a avut lumea normala, daca prind 10 ani de pensie multi sunt multumiti.
Păi nu e doar contribuția personală, ci și randamentul activelor în care au fost investiți banii tăi. Dacă ai ghinionul să ieși la pensie într-o perioadă ca 2009, s-ar putea să suferi un pic. Dacă ieși la pensie într-o perioadă ca 2019, s-ar putea să ai venituri consistente.
Nu știu dacă fondul de pensii încă mai ține banii, pe care nu îi accesezi, învestiți în active sau lichidează tot fondul, în momentul în care ieși la pensie.
Cine a ieșit la pensie anticipat nu prea primește pensie întreagă – trebuie îndeplinită condiția de stagiu minim+ 8 ani, și să mai ai cel mult cinci ani până la limita legală. Nu mai știu cum era acum 20 de ani, oricum, limita la bărbați era 62 de ani, așa a fost încă din comunism. Pe vremea aceea multă lume a ieșit cu salarii compensatorii, dar astea erau departe de a ține loc de pensie pe termen lung.
Altfel, e foarte adevărat că nu vedem exemple concrete de genul: domle, eu aș fi avut 1500 pensie de la stat, și uite mai iau încă 1500 pe pilonul doi. Iar povestea cu randamente extraordinare din titluri de stat – asta e singura investiție sigură vehiculată, doamne ferește de vreun fond care să investească în scheme piramidale. Or, la titluri de stat randamentul e ușor de calculat, și se vede imediat că nu e vreo găină cu ouă de aur.
Apoi, pensiile nu se calculează în relație directă cu contribuția efectivă de-a lungul anilor, că ar trebui luate în calcul toate sumele plătite lună de lună și indexate cu rata lunară a inflației, de la 1 ianuarie 90 până în prezent. Știm foarte bine că nu se procedează așa. În loc de asta, avem bugetul anual pentru pensii, votat de parlament, deci la final suma e ceva rezultat din pixul politicienilor. Dacă prin absurd mâine s-ar descoperi că România plutește pe o mare de petrol, și veniturile bugetare ar crește exponențial, orice guvern de tradiție autohtonă ar mări corespunzător și punctul de pensie, fără nici o legătură cu sumele cotizate.
„Însă tocmai asta este problema pensiilor private – și anume faptul că ți se dau înapoi DOAR banii tăi – la pensia de stat ți se da ca pensie o anume sumă, raportată la contribuție, dar corelată cu rata inflației, iar acea sumă primită lunar ca pensie în general este mai mare decât banii cu care ai contribuit efectiv.”
Faptul ca acel fond iti da inapoi DOAR banii tai, plus un randament, e ceva excelent, de fapt. Daca ai compara contributia ta la pilonul I si ai vedea cati bani iti da statul inapoi in mod real, te-au lua cu mainile de cap. Poate multi angajati nu realizeaza cati bani ar strange daca ar economisi o treime din veniturile nete timp de 35 de ani si cam ce ar putea face cu acei bani. Ca atat e contributia la pilonul I.
Uita cum a evolut pensia de stat, ca sa vezi ce „randament” minunat ai avut.Mai jos e evolutia punctul de pensie raportat la salariul mediu net pe economie din 2009 incoace (discutam practic de puterea reala de cumparare):
2009 – 54% din salariul mediu net (732,8 – 1.361)
2014 – 46% din salariul mediu net (790 – 1697)
2018 – 39% din salariul mediu net (1.100 – 2792)
2022 – 42% din salariu mediu net (1.586 – 3698)
Noroc cu alegerile din 2019 si 2020, ca s-a milostivit politicianul sa mai dea ceva, de frica alegerilor…
Oare ce se va intampla cu punctul de pensie incepand din 2030 (mai sunt doar 7 ani pana acolo), cand milioanele de decretei vor incepe valul urias de pensionare?
Pentru ca, repet, punctul de pensie din pilonul I nu depinde de cat ai contribuit, ci doar de cati bani are politicianul ala in buget in momentul ala. Cati angajati platesc contributia la fondul de pensii si cati pensionari are de platit. Putini angajati si multi pensionari? Hai ca nu e greu de inteles ce se va intampla daca te bazezi doar pe pensia de stat.
@Mirel
In esenta in acest moment nici un angajat roman care este in campul muncii nu o sa stie exact ce pensie o sa aiba la batranete. Cam singura chestie tangibila este acel cont pilon 2 de pensii sau plion 3 daca a ales sa faca asta. Pensia de stat este o mare necunoscuta pentru oricine se pregateste sa iasa acum la pensie, daramite de cineva care mai are 20 de ani de munca.
Pe langa asta Romania plateste pensiile actuale din imprumuturi la niste dobanzi maricele. La asta adauga si anul de gratie 2030 cand decreteii vor iesi la pensie si o sa vezi un tablou sumbru. Solutiile nu prea sunt frumoase insa probabil ca o sa se mareasca varsta de pensionare si vom importa din Asia muncitori fara numar.
@Silcon_v
O să pornesc de la exemplul dat de tine. În mod concret tu spui așa :
„Uita cum a evolut pensia de stat, ca sa vezi ce „randament” minunat ai avut.Mai jos e evolutia punctul de pensie raportat la salariul mediu net pe economie din 2009 incoace (discutam practic de puterea reala de cumparare):
2009 – 54% din salariul mediu net (732,8 – 1.361)
2014 – 46% din salariul mediu net (790 – 1697)
2018 – 39% din salariul mediu net (1.100 – 2792)
2022 – 42% din salariu mediu net (1.586 – 3698)”
După cum toată lumea știe din salariu se oprește o contribuție pentru pensie. În prezent toate contribuțiile sunt de 35% apoi se mai aplică un impozit de 10 %. Acei 35% includ global contribuții pentru sănătate + pensie și este posibil să mai includă o contribuție pentru ceva.
Contribuția pentru pensie reprezintă cea mai mare parte din acești 35%, adică cam 25% și așa este de foarte mult timp (mai demult contribuția pentru pensie se reținea individual din salariu)
În termeni concreți, din salariul brut al fiecărui om 25% merg la pensie – adică un sfert.
Vârsta de ieșire la pensie a tot crescut, în ultimii ani a fost undeva în jurul vârstei de 58 – 61 de ani, dar destui oameni au ieșit la pensie anticipat, pe caz de boală, ori în contextul închiderii a diverse unități/societăți. Totodată pentru cei care au lucrat în condiții speciale există reduceri ale vărstei de pensionare. Lucru în condiții speciale înseamnă : în mină, prospectări geologice, zone expuse la radiații, manipulare materiale toxice și explozive, construcții de tuneluri, galerii, cei care lucrează la metrou, mecanicii de locomotivă CFR etc. (sunt destul de mulți care au ieșit anticipat la pensie în baza unor astfel de condiții speciale, nu sunt chiar puțini)
Putem deci să facem o estimare și să spunem că ÎN MEDIE în ultimii 15 ani oamenii au ieșit la pensie în jurul vârstei de 55 ani (adică unii la termen și alții înainte de termen din motive medicale, condiții speciale de muncă etc.)
În medie în România oamenii trăiesc 72 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Raportat la o vărstă medie de pensionare de 55 de ani, analizând logic se poate constata că ÎN MEDIE oamenii primesc pensie încă 17 ani (72 ani durata medie de viață din care scădem 55 care este vârsta medie de ieșire la pensie).
Se poate constata că la un salariu mediu și un stagiu de cotizare de 35 ani oamenii vor plăti 25% din salariu ca și contribuție pentru pensie – deci analizând așa superficial putem spune că dacă 35 de ani pun deoparte 25% din salariu asta înseamnă că încă 17 ani voi primi ca pensie cel puțin 50% din salariu, calculul concret fiind ceva de genul :
-ACUM salariul mediu brut este de 6.000 lei ;
-din 6.000 lei eu plătesc în fiecare lună 25% pentru pensie – adică 1.500 lei lunar;
-în 35 de ani plătesc 35 x 12 (luni) x 1.500 lei = 630.000 lei;
-pentru o durată medie de plată a pensiei de 17 ani (adică 17 x 12 luni = 204 luni) pensia lunară va fi 630.000 lei : 204 = 3088 lei. Din această sumă scădem impozitul de 10% și ajungem la o pensie efectivă de 2780 lei.
Dacă vom căuta cât a fost pensia medie în anul 2022 vom vedea că a fost de 1739 lei.
Astfel, din calculele de mai sus reiese că statul ne cam păcălește – pentru un salariu mediu trebuia să primim pensie de 2780 lei și nu 1739 lei, așa cum ne dă statul – ca să nu mai spunem că la banii ăia plătiți lunar, dacă îi țineam în bancă trebuia să primim și niște dobândă, deci pensia ar trebui să fie mult mai mare.
Acest calcul are însă o eroare MAJORĂ și anume pornește de la salariul mediu brut de ACUM, doar că pensionarii de acum au plătit contribuții ÎN TRECUT, când salariul și implicit contribuția erau mult mai mici.
De exemplu salariile medii brute au fost așa (am luat intervalul 2005 – 2010, cu precizarea că înainte de 2005 salariile erau mai mici și după 2010 au tot crecut) :
-anul 2005 – 968 lei, deci contribuția pentru pensii de 25% însemna 242 lei lunar;
-anul 2006 – 1146 lei, cu o contribuție la pensie de 286,5 lei;
-anul 2007 – 1396 lei, cu o contribuție la pensie de 349 lei;
-anul 2008 – 1761 lei, cu o contribuție la pensie de 440 lei;
-anul 2009 – 1845 lei, cu o contribuție la pensie de 461 lei;
-anul 2010 – 1902 lei, cu o contribuție la pensie de 475 lei.
Dacă vom reface calculele pentru o contribuție medie de 500 lei, în 35 de ani vom plăti în total 210.000 lei, iar pentru o durată medie de 17 ani de plată a pensiei iese o pensie de 1029 lei, din care scădem cei 10% impozit – și obținem o pensie netă de 926 lei.
Se poate observa că pensia medie actuală de 1739 lei este chiar foarte bună, adică este mult mai mare decât dacă strângeam acei bani lunar.
Toate aceste calcule sunt făcute cu un stagiu de cotizare complet și o durată medie de viață de 17 ani după ieșirea la pensie – dar puțini oameni au muncit efectiv 35 de ani, majoritatea au perioade mai scurte (dacă nu mă credeți întrebați părinții/bunicii vostri câti ani au muncit efectiv) – iar la stagii mai mici de cotizare cifrele ies și mai rău în defavoarea pensionarului.
Din cele de mai sus cred că este clar că în ipoteza în care statul ar fi pus deoparte toate contribuțiile lunare ale oamenilor și le-ar fi dat ca pensie lunară după ce oamenii ieșeau la pensie – pensiile ar fi tot pe unde sunt în prezent – DEOARECE NU POTI AVEA PENSII MARI DIN CONTRIBUTII MICI.
Acesta este motivul pentru care societățile de pensii private nu fac astfel de calcule concrete despre ce pensie o să primești EFECTIV raportat la diverse contribuții și vorbesc doar la modul general despre procente, concepte generice precum că banii tăi sunt puși deoparte – dacă s-ar face calcule concrete s-ar vedea că prin pensia privată nu ieși mai bine decât cu pensia de stat.
@Mirel, calculele nu sunt corecte. Ai uitat de dobanda compusa si faptul ca pensia nu ar trebui sa impacteze suma acumulata.
Daca folosim fix aceleasi cifre (35 ani, 500 lei/luna contributie) si adaugam un 5% dobanda ne iese pe la 550.000 lei pe care contribuabilul ii are in cont si o pensie de 2258. DAR dupa 17 ani de pensie o sa aiba copii lui o mostenire de cca 550000 lei. Ne putem juca cu cifrele dar regula zice ca statul e intodeauna cel mai ineficient administrator.
Daca era bun administrator aveam acum Oltcituri electrice in loc de Tesla. Ai zis corect, avantajul pensiei de stat e ca nu primesti „DOAR banii tăi”. Daca nu muncesti (in sensul ca nu ai venituri, nu investesti) atunci sigur ca e mai bine sa primesti DOAR (sau macar SI DIN) banii ALTORA. Pensii mari din contributiile mari, dar ale altora (sau bani imprumutati, care vor fi platiti tot de altii).
@Mirel
O completare am aici:
„Raportat la contribuția plătită, Ilie are pensie de 3 lei de la stat și 1 leu pensie privată – deci raportul este mult mai bun în favoarea pensiei private pentru că la plată de 2 lei primești pensie de 1 leu (adică 50%), în timp ce la stat contribui cu 10 lei dar în loc să primești 5 lei (adică 50%) primești doar 3 lui (adică 30%) ”
Anume, daca tu ai contribuit 10.000 de lei la P2, o să primești minim 10.000 – ce taxa mai ia statul, in cel mai bun caz, poate primești chiar un 10-20% in plus in funcție de cine ți-a investit banii. Faptul că tu decizi sa ii iei eșalonat sau pe toți dintr-un foc că vrei o vacanta in Caraibe e problema ta, însă poți să îi vezi tot timpul statusul contribuțiilor și să știi ce suma de bani ai adunat acolo, ceea ce iar mi se pare foarte bine. P2 a fost o măsură poate printre cele mai bune masuri luate de guvernele impotente pe care tot le-am avut, și sunt sigur că frica de generația decrețeilor care se spune că va falimenta sistemul de pensii a fost un factor mare.
Cum merge digitalizarea administratiei? Cu cine sa faci reforma digitala, cu oamenii care stiu ca isi pierd reteaua de interese si cumetriile corupte? Cu oamenii care stiu ca tot businessul lor corupt si inept se bazeaza pe astia? Din totalul celor 818.217 de angajaţi din administraţia publică centrală, 602.622 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.
7. Exemplul perfect de cum sa scrii ceva împotriva sistemului, cum iei apare câte ceva în cazier.
Faptul ca au facut adevarate linsaje de presa impotriva unor judecatori care au dat sentinte de condamnare in dosarele unor „prieteni generosi” se cheama ca „au scris impotriva sistemului”?
Cu nenea expertul de la pct 4 m-am lămurit recent. A avut un articol in care susținea sus si tare că in România doar se asambleaza masini, nu producem piese, vin din afară si noi doar le montăm. Si i se dădeau n exemple concrete ca nu e chiar asa, dar el o tinea langa cu a lui. Iar ieri a postat alt articol, marota recentă, nu e ok sa faci credit să-ți cumperi locuință, mașină sau alte bunuri, mai bine faci credit sa investești samd….
Am intrat pe linkul ala doar sa ma asigur ca autorul nu e cumva Iancu Guda zis si unibrow. Am fost dezamagit pt ca amandoi par sa fie pe acelasi tipar de gandire
10. Schengen. As vrea sa prezint prin comparatie reactia Romaniei si Bulgariei privind votul negativ al Austriei referitor la aderarea acestor tari la spatial Schengen.
Ieri, Cancelarul Austriei si Ministrul de Externe au vizitat Bulgaria, plimbari cu elicopterul deasupra zonei de frontiera, discutii, castraveti bulgaresti si zacusca. Rezultat zero. Impact obraz subtire, diplomatie.
Romania: urlete, gemete, scris prostii pe garduri, boicotat banci, statii de benzina. Rechemat ambasadorul, uitand ca Diplomatia este arta de a spune frumos cutzu cutzu pana pui mana pe prima piatra, In fine, rezultat zero. Impact neam de traista.
Vecinul meu este biolog si mai face studii pe animale la gradina zoologica (nici nu va dati seama ce cruda si ipocrita este omenirea). Acum cateva zile imi povestea despre un experiment facut pe o gorila.
Biologul mananca tacticos o banana in fata custii gorilei. La inceput gorila intinde mana sa primeasca si ea. Daca vede ca nu primeste incepe sa se agite apoi se agata de barele custii si le scutura cu putere si devine foarte agitata. Cand vede ca biologul este apropae sa termine banana de mancat, gorila incepe sa se masturbeze in fata lui. Sadic si orilbil experiment.
Intrebare: daca presupunem ca banana este Schengen, cine este Romania?
La Multi Ani!
9. … si raniti
11 ani? depinde de zona tarii si de ce ai avut noroc sa lucrezi.
Baia Mare, salar 3500 lei (salar super bun cica pentru aceasta zona)=715 eur
1 an = 8580 euro
11 ani= 94 380 euro
Cam cu cat se poate lua un apartament ce nu mai necesita investitii. Dar! 11 ani mai ai si de mancat, trait, haine, etc. Daca ai si copil deja esti in minus. Teoria bate din nou practica, sau invers :))
5. Prin anii 2000, cu salariul de pe un an, as fi putut lua lejer o garsoniera in GL.
9. 280k morti
Sunt confirmati?
Sunt doar din fortele armate beligerante?
Cati civili?
Practic UA este distrusa pentru urmatorii ani, as zice minim 10 dupa ce se termina razboiul, nu prea sunt semne ca se termina in curand.
Romania ar putea profita maxim de criza asta, partial o face.