Știrile zilei – 24 ianuarie 2022

  1. Apus . Coarne . Lac . Brunetă . Seara . Lac . Munți . Apus . Blondă . Lac . Pistrui
  2. Trufele și românii
  3. Piața imobiliară din Brașov duduie
  4. Mașinile se scumpesc
  5. Combustibilii se scumpesc
  6. Angajații se scumpesc
  7. Ați auzit de enset?
  8. Crypto is a giant ponzi scheme
  9. Eu uitasem că Dâncu e ministrul Apărării Naționale
  10. 3 milioane gospodării se încălzesc cu lemn
  11. Cronica de tehnologie
  12. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. la 7: am auzit de „produsul verde” :)
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green

    00
  2. Noobs… Cum sa fie ponzi?!?! Ei va fac un favor acum, sa puteți cumpăra, și voi???
    Buy the deeeeep!!!
    Și nu uitati regula de bază! Buy high, sell low!!

    00
  3. 3. Garsonierele din Brașov se vând cu 45.000 de euro? Jesus Christ. Am un prieten care și-a luat în Oradea apartament cu două camere, central, lipit de Piața Mare, etajul 6 din 7, și a dat 43-44.000 de euro pe el. Să dai 45.000 de euro pentru o garsonieră mi se pare pur și simplu dement.

    00
    • Ca sa va stric zenul, aruncati un ochi la casele de vanzare din Vrancea:))
      Am ras de am lesinat cand am vazut preturi de 160-200-300 de coco.

      00
    • La periferia Bucurestiului, o garsoniera a ajuns la 60k in blocuri noi. Locul de parcare e intre 6k si 8k, tot la periferie. 45k pe o garsoniera mi se pare chiar decent.

      00
    • @Deea de banii ăia îmi iau apartament pe coasta spaniei și îl închiriez când nu stau în el, ca Adela Popescu.

      00
    • @ubercool, asa fac si eu, uneori il si vand cand nu stau in el.

      00
    • NOU
      #12

      @BellaA. nu e chiar nimic bizar în ce spui. cam toți cei cu care am avut de.a face în ultimii ani au ceva de vânzare: o casă, un apartament, un teren, o parcelă de pădure, ceva. și toți spun niște prețuri de te doare mintea. eu zic că explicația este că ei de fapt nu sunt hotărâți să vândă (ei vor să fie pe piață, dar așa, mai mult ca spectatori) și atunci când sunt „invitați” să se decidă (fie și numai la nivel de discuție neangajantă) soluția de compromis este să te asigure că vor să vândă, dar la un preț nerealist. chestia este că s.au cam terminat cei pentru care vânzarea unei proprietăți era o chestie vitală. toți au ceva rezerve, toți au o sursă de venit și atunci preferă să stea în expectativă. să vadă ce se mai întâmplă.

      00
    • la cluj e 60 de mii și apartamentele cu o cameră cam 80-90 de mii de euro.

      00
    • Poate e o garsionera interbelica din aia eleganta de 80 mp….

      00
    • @Razvan, arunca te rog o privire peste preturile imobiliarelor din Oradea. Pot sa zic ca acel prieten al tau e foarte norocos. Nu am auzit de preturi de 43-44000 Euro pentru un apartament cu 2 camere in Oradea de ani buni.

      00
    • In Cluj in Zorilor a sărit de 4000€/mp, apartamentele noi de pe Pasteur, Marina Residence.

      Am văzut anunț in bloc vechi 52mp, prin aceeași zona – 227.000€ “Ultimul pret Cash, nu accept credit, nu ma deranjați aiurea”.

      00
    • @Flavius: în blocul Cicero și-a luat acum vreo 4-5 luni. Cam 43.000 de euro, etaj 6 din 7. A fost puțin de lucru la el dar l-a costat vreo 2000 de euro toată investiția.

      Holy cow, eu și-acum îmi pun cenușă-n cap că am avut minte să-mi iau apartament cu două camere cât costa 22.500, înainte de criza imobiliară și scumpiri, prin 2007. Dacă mă hotăram cu două luni mai târziu prindeam și eu scumpirile alea de dinainte de boom-ul imobiliar. ”Bogdaproste”, că acum se vine cu de trei ori suma aia prin zona mea (între Piața Mare și Parcul 1 Decembrie). A ajuns deja mai rentabil să iei casă pe Coasta de Azur decât în suburbiile Cugirului.

      00
  4. Anul asta aveam de gand sa-mi schimb TDI-ul dar la preturile urcate in pom plus daca intra Rusia in Ukraina si China in Taiwan cred ca o sa am nevoie de bani ca sa-mi cumpar conserve. Piata second hand are niste preturi mai aberante decat la imobiliare.

    00
    • Este cerere mare pentru masinile second hand din cauza ca nu sunt stocuri pentru masinile noi. Pe o parte sunt cei care ar vrea o masina noua si se reorienteaza catre o masina SH de maxim 2-3 ani. Pe partea cealalta este o lipsa a ofertei de SH pentru ca daca nu am de unde sa cumpar masina noua, nici nu pot sa vand masina veche.

      00
    • Pe piața SH se bat cei care vor mașini, cu cei care au nevoie de mașini, iar ăștia din urmă sunt cei care duc prețurile-n sus, că cei care doar vor fac ca tine, mai așteaptă.

      Dar dacă doamne ferește ai daună totală, sau se strică complet, sau pur și simplu nu mai duce și ești nevoit că n-ai cu ce merge la serviciu, înghiți și plătești prețul umflat, n-ai ce face.

      00
  5. 7. Ar putea hrani, ar putea produce. Si eu as putea sa alerg la maraton. Cel mai probabil voi privi de pe margine
    8. Nu pot sa cred asa ceva. Stai ca vor aparea „experti” care sa iti spuna ca acum (poate ieri) este momentul cel mai bun sa investesti tot ce ai in crypto

    00
    • Cred ca toata lumea care are putin creier este constient ca in cazul criptomonedelor este o schema ponzi. Doar ca toti spera ca ei sa marcheze profitul inainte sa se prabuseasca tot sistemul.

      00
  6. O domnișoară își vinde bășinile (literalmente flatulențele) la borcan, sub formă de NFT-uri. $200 borcanul.
    Bitcoin, NFT-uri, alea-alea. Și bășini.

    00
  7. 4. Se scumpesc și mașinile la mana a 2a. Dar mai ales se va scumpi și benzina. Deja am văzut 7,25 lei unde era 4,99 acum un an și 3 luni. Și se va scumpi nu numai achiziția unui automobil ci și deținerea lui (impozit ecologic, taxe de acces în zone „verzi” etc.). De asemenea se va „scumpi” și carnetul de conducere. Obținere și recertificare. Sunt ceva discuții pe la UE ca fiecare șofer sa fie reexaminat periodic pentru a i se prelungi valabilitatea permisului de conducere. La 5-10 ani pana la vârsta de 50 de ani, la 3- 5 ani pana la 65 și apoi anual. Plus creșterea exponențiala a prețului asigurărilor obligatorii. De asemena s-ar putea ca pe autostrăzi sa fie permis numai accesul vehiculelor „autonome” pentru a reduce la maxim pericolul accidentelor cauzate de eroarea umana. Bineînțeles cu o parte bună și anume creșterea vitezei maxime permise. Asa ca melodii gen „no particular place to go” vor fi lipsite de sens.
    Asta e mersul istoriei. Deja remarc la tineri de 15-25 de ani ca nu își doresc mașini ci diverse chestii care sa le foloseasca „virtual”.
    Mda. Lumea se schimba cu sau fără voia noastră.

    00
  8. De Enset nu, dar am auzit de Lygma

    00
  9. 3. In opinia voastra, cam in cati ani o sa crape bula? Si de ce?

    00
    • De 10 ani se tot sparge la anu’

      00
    • Tocmai definitia unei bule implica automat faptul ca va crapa. Acum, nu stie nimeni momentul exact in care se va intampla asta. Probabil atunci cand nu vor mai exista suficiente lichiditati pe piata si investitorii vor vrea sa-i lichideze portofoliile.

      00
  10. 8. Articolul ăla mi s-a părut bestial. Într-o notă adiacentă, priviți cu cât au scăzut zilele astea criptomonedele față de valoarea lor cea mai ridicată din anul 2021:

    Terra $LUNA: -49%
    Bitcoin $BTC: -50%
    Binance $BNB: -51%
    Ethereum $ETH: -53%
    Avalanche $AVAX: -64%
    Solana $SOL: -66%
    Crypto. com $CRO: -67%
    Cardano $ADA: -70%
    Polkadot $DOT: -71%
    XRP $XRP: -72%
    Chainlink $LINK: -73%
    Shiba Inu $SHIB: -76%
    Dogecoin $DOGE: -84%

    S-au cam evaporat niște bani pe-acolo.

    00
    • O sa-si mai revina, are balta de fraieri inca mult peste. Nu e nici un ban evaporat, si-au dat unii la altii banii. :D Si sambata aseara am vorbit cu niste colegi. Nu si nu, asta e viitorul, ei cred cu tarie ca asa se vor face toate tranzactiile in viitor, ca piata a crescut de la 2 la 8% din „lume”(nu stiu ce lume). Poate ar fi util sa ne scrii odata despre „The Sunk Cost Fallacy” si cum lumea nu stie sa piarda si insista pana ajunge la sapa de lemn.

      00
    • pai numai fraierii mai investesc in crypto, oamenii intelepti deja cumpara taren in Meta. o sa vedeti ce case isi trag, preturile la imobiliare in Bv o sa vi se para pomana.

      00
    • @Ciocanul, asa e. Nu s-a evaporat nimic pentru ca nu au existat niciodata banii aia. Cel mai fain o sa fie de cei care au facut trading in 2021 si apoi au lasat banii tot in crypto, ca deh, banii se devalorizeaza. Si acuma daca platesc impozit de vreo 37% cum e la americani ajung sa plateasca mai mult decat au facut. Uite asa se rezolva si problema de la punctul 4… ca se ieftinesc Lamborghini-urile..

      00
    • Abia acum incep toti frizerii sa auda de cryptocoins, deci mai dureaza pana își iau teapa toti ratatii, desi daca ma gandesc la pacanele teapa e aici sa ramana, noi sa fim satoshi..

      00
    • Jacobin sînt niște comuniști cretini. Dimpotrivă, ar fi în interesul lor ca piața de crypto să crească și să fie descentralizată, că e mai multă libertate la făcut bani pentru toată lumea. Dar cum ei sînt idioți, ei vor să fie interzisă. Bine, ei vor să se interzică și RobinHood, că „e o țeapă” din cauză că oamenii „nu se pricep la burse”, după care se plîng de balenele de pe Wall Street care le iau comisioane săracilor care-și investesc banii în pensii private șamd.

      Bașca, îmi place comentariul ăla de deasupra, „Nu s-a evaporat nimic pentru că nu au existat niciodată banii ăia”. Păi, plm, nici banii pe care-i ai tu pe card n-au existat și nu există. Dacă vine războiul și se taie curentul, s-au dus dracu’ tot cașu’ din bancă, economiile, investițiile pe bursă etc. Care-i diferența între crypto și o mînă de 1001001010 cu ștampila statului în ziua de azi?

    • @NIX pacat ca nu pot sa iti dau decat un like :D
      Se adevereste vorba aia „cand auzi pe baiatul care vinde ziare ca a investit la bursa, e clar semn rau”. Asa am auzit pe un tip care impacheteaza coletele in depozit ca a cumparat crypto si actiuni la Tesla si alte companii supra-evaluate. Sa vedem cat mai tine si mai ales cum se termina toata povestea asta cu banii printati pe perioada pandemiei care majoritar au ajuns pe bursa si in imobiliare.

      00
    • @Alex Crypto și acțiuni… Pai nu s-a schimbat mare lucru în România de vreo 30 de ani! Schemele astea i-au fraierit pe ai noștrii, ne fraieresc și pe noi! În anii 90′ părinții investeau în fni, Caritas (crypo de azi) și aveau acțiuni de la stat (robin hood de azi). Toți visau sa se îmbogățească și n-au făcut decât să piardă economiile și sa gireze furtul mastodontilir comuniști. Alții s-au îmbogățit de pe urma lor. Dacă îi intrebi, lasă capu-n jos cu rușine… Păcat ca nu ne-au învățat mai mult din greșelile lor… Altă problemă a noastră, a românilor și asta! Ne bat la cap bătrânii cu vb aia „invata din greșelile noastre” Dar gherlele cele mari le țin la secret de noi, sa nu se facă de ras!!

      PS care-i faza cu „comuniștii”??
      Sa ne intelegem, nu sunt simpatizant de astfel de fenomenene dar vad tot mai des asta cu comuniștii și chinezii… Suntem ca americanii din anii 20-70′. Peste tot vedem numa așa ceva!
      Am impresia că suntem cam aburiti cu asta și nu vedem altceva! Vom ajunge să urâm oameni, nații și… Parca suna cunoscut!!

      00
    • @Alex, e plin netul acuma de „if I don’t sell, I don’t lose. „… Dar niciunul nu zicea acum 3 luni „If I don’t sell, I don’t win”. Deci da.. profiturile alea nu au existat niciodata daca n-ai vandut. Si daca ai vandut.. ar fi bine sa-ti fi pastrat bani sa platesti taxele… ca stii cum e in blockchain… o tranzactie o data efectuata ramane acolo

      00
    • @Radu, tu nu ai auzit ca sunt secrete tranzactiile? Si ca pastrezi bitcoinii si cumperi direct Lamborghini cu ei? Sau cumperi componente de calculatoare de la PC Garage? Bine, cumperi cu un comision de vreo 5-10%, dar astea sunt detalii.

      00
    • …nu e ca și cum sunt bani munciți.

    • @Alex „ar fi în interesul lor ca piața de crypto să crească și să fie descentralizată, că e mai multă libertate la făcut bani pentru toată lumea.” De ce ar fi in interesul tuturor piata crypto ? Ce ma distreaza cel mai tare sunt oamenii care si-au luat casa si masina cu banii bancii si ridica in slavi crypto dar injura bancile. Practic banca i-a ajuta sa traiasca mai bine ACUMA dar ei tot in crypto cred si isi pun acolo economiile pt ca li se promite ca o sa traiasca mai bine … candva… poate. .. deci da.. banca BAD .. crypto GOOD

      00
    • @Alex, m-ai facut sa mai citesc inca o data articolul tau:
      https://zoso.ro/dogecoin/
      Hai ca iti dau niste citate din el:

      „Ieri ce stăteam cu el la o bere, în Londra, și dezbăteam filozofic teoria pierderii unor bani pe care nu i-ai avut niciodată.”

      Vezi cum ti-am schimbat parerea… „atunci, pierdeai bani pe care nu i-ai avut niciodata…. acuma parca ai pierdut bani pe care i-ai avut..” Cum zice Vali.. parerea despre crypto e in functie de daca ai/n-ai ….

      „În fine, pentru că mă plictiseam, m-am apucat să citesc despre drăcia asta. Firește, dacă ajunge la $100, împărțim un câștig de $200.000. Dacă ajunge la $10, nici $10.000 de căciulă nu-s de colo. Șansele, totuși, din ce văd, ar fi ca Doge să atingă un vârf de vreo $5/unitate. Având în vedere că am băgat nimic, tot ar fi un câștig. Iar pe termen scurt, după bull run-ul de azi, e foarte posibil ca săptămâna viitoare să depășească $1.”

      AZI e 0.12 $ ….. nu chiar 5$
      ” Pentru că, în fond, maximul pe care-l pot pierde este undeva la €80-90″”
      Ia zi cat ai pierdut/”investit” ? tot 80-90$ :D

      00
    • @Alex mai citeste inca o data articolul tau din mai, iti dau niste citate si vezi cum ti-ai schimbat parerile.

      „. Dacă ajunge la un vîrf, să zicem, de $10, nu pierzi $10.000, că nu i-au cheltuit niciodată.”

      ” Șansele, totuși, din ce văd, ar fi ca Doge să atingă un vârf de vreo $5/unitate.” – e 0.12$

      „Pentru că, în fond, maximul pe care-l pot pierde este undeva la €80-90”
      Ia zi cat ai pierdut? (ma rog investit) … tot 80-90$

      „nu mi-am propus sa fac milioane si sa fug de taxe”
      Ce taxe ai platit pe banii pe care i-ai scos ?

      „Nu știu dacă UiPath o să ajungă la 1.000, dar la vreo 200 cred că are șanse în următorul an jumate.” … 37$

      ” daca nu ma insel, poti goli fondul de pensii, dar tre’ sa platesti taxe daca o faci inainte de termen”….. merci de sfat!

      00
    • Era bună și o listă cu creșterile din minimele din intervalul 2019-2020.

      Parcă BNB o făcut vreo 100x
      Doge peste 200x…

      Nu am vândut la maxim, am mai cumpărat diverse, pe unele le-am vândut cu ceva profit, altele nu, dar am băgat banii de câteva vacanțe și am bani de casă în centrul orașului Bv, deci $++

      Banca nu-ți dă nici cât să acopere inflația, de ce ar face asta când banii sunt ieftini de la BNR FED BCE SNB BOJ BOE … risc mic profit așijderea

      Crypto riscuri mari poate chiar extreme în shitcoins cu posibilitatea unui profit imens ex 200x sau fix 0 , merită să pun banii de o vacanță pe așa ceva?

      Bursă de acțiuni riscant

      Forex riscant

      Adunat aur nu știu pe unde în Australia natură, cald, după caz poate fi chiar distracție cu picioarele în cizme cu ceva aur în pungă

      Aurul pare tare bun de cumpărat.

      00
    • * a meritat?!

      Vrei să stai liniștit etc, atunci privești. Vrei adrenalină? Vrei să vezi dacă poți fi impasibil emoțional indiferent dacă a crescut 10x 50x 100x 200x sau a crescut negativ 10…50% ?

      00
  11. Schema ponzi si crypto sunt asociate de Jacobin magazine, „an explicitly Marxist publication founded in 2010 by Bhaskar Sunkara. Sunkara has said his goal in creating Jacobin was “the broader political project of rebuilding the socialist movement in the US…””

    00
    • Practic Jacobin este pentru stanga ce e Breitbart pentru dreapta, exhibit A: https://imgur.com/a/kqZDyff

      Disclaimer: nu detin crypto / nft/ meta si mi se par inutile atat pentru uz practic cat si pentru investitii, dar sa ajungem sa citam din Jacobin…

      00
    • Lol, ce argument… vezi ca nenea asta de mai jos, unul din cei mai de succes investitori din era moderna (deci ultra-capitalist), zice de cativa ani ceva similar:

      https://www.cnbc.com/2019/05/04/warren-buffett-says-bitcoin-is-a-gambling-device-with-a-lot-of-frauds-connected-with-it.html

      Cand se va sparge bula asta (si foarte posibil acum e momentul, cand cresc dobanzile la banii adevarati, nu aia fictivi), multe genii neintelese vor plange…

      00
    • Nu este vorba despre punctul de vedere in sine, ori despre argumentele invocate pentru sustinerea constructiei din articolul jacobin … Pur si simplu, pentru a evita tulburari mintale nebanuite, am ales de mult sa evit „sursele” cu orientare explicit contra-evolutioniste … Altfel, in calitate de necunoscator in ale crypto, adopt fara ezitare versiunea Buffet din linkul anterior pus de Silviu – „bitcoin is a ‘gambling device’ with ‘a lot of frauds connected with it” .

      00
  12. Pe tema produselor importate asociate defrişărilor, ministrul Barna Tánczos a amintit de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, pusă în practică la începutul anului trecut,
    Acum știm de ce pleacă firmele de prelucrarea lemnului… 😁

    00
  13. Sumal 2.0 e o gluma proasta la care unii inca pun botul. E pur si simplu o migrare a trasabilitatii lemnului pe hartie (si hartia suporta orice) facuta in cel mai „hai sa facem ceva” stil cu putinta si aruncata ca praf in ochi. Vezi doamne, suntem transparenti.

    La fel de bine Sumal ar fi putut monitoriza veveritele si variatia populatiilor de veverite si astfel sa isi dea seama cit lemn s-a taiat sau a crescut. O cifra oarecare, ok, dar care nu ajuta cu nimic ingineria forestiera. Si nici opinia publica care nu intelege ca ursul nu va sta in padurea aia de 200 de ani ca nu are ce manca acolo, ci va iesi in padurile tinere si la liziera. Asa ca ar fi bine sa lucram putin in padurea aia, sa i dam si ursului o sansa si sa nu mai vina la toberon. Si nu sta in padurea seculara nici iepurele, ca nu are ce manca, nici cerbul ca nu mananca nuiele, nici rasul ca nu are ce manca nici el. And so.

    Aia mari inchid nu din cauza Sumal, sa fim seriosi. Isi reduc activitatea pana la stabilizarea pietei de adezivi. La grinzi si scanduri lucreaza bine mersi. In continuare produc si insilozeaza deseu lemnos pentru vremuri mai bine.

    Ar trebui luati la bataie „specialistii” in managementul forestier intepeniti in anii ’20. Dinozauri gen ICAS. Cam tot personalul din ministeriul mediului, baieti mari cu mustata care „stiu” din experinta care e treaba cu padurea.

    Este de scris mult – foarte mult. Doar ca idee, tari pe care le consideram fara apa calda – eg africa centrala monitorizeara padurile si extractiile de esente rare din padure pana la produsul finit – mahon pentru puntea yahtului sau grif de chitara rosewood folosind tehnologii pe care expertii de aici le considera imprecise si insuficinent testate in comparatie cu „ochiul de expert” al domniilor lor. Si in contextul asta Sumal e o gluma buna.

    00
  14. Ceva pareri pe subiectul asta ?
    Ministrul Sănătății: La 1 februarie ar putea expira certificatul verde pentru cei care nu și-au făcut doza booster, doza a treia.

    Pandemia nu e pe sfarsite ? Ma uit pe worldometers si vad ca numarul de morti in ultima luna nu a depasit 50.

    00
    • asa si? 1500 de oameni morti te lasa rece?
      Probabil daca erau 1500 de bebelusi te-ai fi agitat un pic, ca de, instinctul de parinte se manifesta in orice cretin.

      00
    • Este o decizie la nivel european ca certificatul sa nu mai fie valabil daca au trecut mai mult de 9 luni de la vaccin. Momentan se stie doar ca nu va mai fi valabil in Uniunea Europeana de la 1 Februarie. Nu s-a decis inca daca intern (pe teritoriul Romaniei) va mai fi valabil sau nu.

      Oricum este o tampenie sa obligi lumea sa faca un vaccin la fiecare 9 luni (ar fi fost mai corect un termen de 12 luni).

      00
    • @krompus: în cazul in care nu stii nu suntem nemuritori, mereu vor fi decese, este legea firii.
      Inainte de pandemie intre 290,000 – 650,000 de oameni decedau anual din cauza gripei la nivel mondial.
      In 2017 decedau 150 000 de oameni zilnic la nivel mondial din toate cauzele, a crescut in anii urmatori si este de asteptat sa creasca numarul in timp, pentru ca si populatia a crescut masiv dupa 1950 asa ca natural mai multi oameni, mai multe decese.
      Nu ai cum sa ai rata de deces 0, dar pentru a avea declarata pandemie si masuri drastice sunt anumite conditii, ce sa facem sa stam numai in case, sau inchisi si cu restrictii? Nu o sa rezolvam nimic decat ca o sa treaca viata pe langa noi degeaba, ca tot o sa murim.
      Daca pentru o raceala acum trebuie sa stam in case ce o sa fie: stranuti si te baga in carantina? Pana unde mergem cu protectia, ca facem alte boli de la stres si de la lipsa miscarii, de la stat in casa ne subrezim sanatatea si tonusul inainte de vreme.

      00
    • @Mirela, de acord pina in momentul in care cineva spune ca 1500 de oameni morti intr-o luna e o suma cu care noi, astia cu imunitatea ok si fara comorbiditati e ok-ish, da-i dracu’ , ce insemna 50 de vieti pentru noi….

      Sunt curios daca-ti crapa cineva drag tie (1 din aia 50 pe zi) imbolnavit de unul care a considerat ca trece viata pe linga el iar dupa ce-l ingropi si termini de jelit as fi curios sa vad pe care parte a baricadai te vei situa.

      Evident, carantina a dat gres, in ziua de azi nu se mai poate proceda ca la 1700, mobilitatea e prea mare si oamenii se misca pe distante enorme zi de zi. Vaccinul nu pare sa fie o solutie, desi antigripalul il faci daca vrei sa fi linistit an de an. Dracu stie care e solutia, probabil evolutia intr-o tulpina alaturi de care putem coexista, ca herpesul. Incomod da nu omoara pe nimeni.

      Dar a fi indiferent la moartea zilnica a 50 de semeni de-ai tai (asta e – noi sa fim sanantosi …sa moara aia ce sa facem…) e deja mai grav decat toata pandemia in sine. De asta m-am luat de N.

      00
    • @krompus cati oameni mor pe sosele Romaniei ? Ia hai toata lumea fara masini, cel mult doar tirurile sa aiba voie ca o sa comandam totul online. Eu nu sunt dintr-ala antivaccinist, dar sa bagi pe gat la spartul targului inca o doza mi se pare aiurea rau, pe langa mizeria pe care o reamintesc pe formularul de la vaccinare scrie ca ai venit VOLUNTAR sa te vaccinezi si ca statul nu isi asuma raspunderea daca ai reactii adverse, dar fara vaccin nu iti permitem sa mergi in anumite locuri.
      Sunt curios in perioada asta daca suni sa intrebi daca sunt fonduri pentru analize medicale ce timp ti se da. Spuneai de morti, ti se pare ok sa ti se spuna ca au abia peste 3 luni cum am patit eu pe perioada pandemiei ? Ok eu mi-am permis sa imi bag picioarele si sa ma duc la privat, inteleg si ca a fost nevoie sa redirectioneze o parte mare din bani pentru lupta anti-covid, dar cei care au boli cronice si pensii mici cum crezi ca au procedat in perioada asta ?
      Si nu ai idee ce discutii am cu anti-vaccinistii din familia extinsa care au mers la bulan (in conditiile in care au probleme cu inima si cu colesterolul) asa ca iarta-ma daca am devenit mai putin empatic. Pastrez putina empatie pentru oamenii care inca judeca si pentru aia care iau o decizie si raman fermi cu ea, nu o dau cotita brusc si cred in stiinta abia cand se vad cu un picior in groapa, asa cum e cazul socrului care a stiut sa se duca la urgenta cand a avut accident de munca si din coma STIINTA l-a pus iar pe picioare, dar vaccinul e naspa.

      00
    • @krompus: nu este o bucurie că mor oameni, că vom muri și noi, nu este o bagatelă. Dar nu avem cum evita asta, chiar dacă ne baricadăm în case: cele mai multe decese din accident sunt în case.
      Stresul pandemiei face și mai multe victime decât virusul în sine:
      – accidente pe șosele
      – tot felul de alte accidente și crime și sinucideri
      – oamenii nu mai primesc tratament și aici sunt mulți de tot!
      Pentru ceva foarte grav este una, pentru o răceală nu. Mai ales că putem să ne întărim sistemul imunitar, iar cei vulnerabili au la dispoziție și vaccinul (că ei sunt cei care au cele mai mari probleme, m-am uitat la decese pe INS oct si noiembrie, peste două treimi sunt peste 70 de ani (majoritatea peste 8o jumătate dintre ele) și mai este un procent foarte mare peste 60 de ani. În rest nu a crescut mortalitatea la celelalte grupe de vârstă, doar la vârstnici care culmea sunt și cei mai puțin vaccinați, la noi cei de peste 80 de ani în procent de 23%. Lipsa îngrijirii în spitale contribuie masiv, nu doar covidul, dar are și el un rol. Nu putem sta la nesfârșit în case și cu restricții care nu îi afectează pe pensionari: chiar nu sunt afectați de restricții la muncă de exemplu, sau la căltătorii că cei care călătoresc în afară deja s-au vaccinat. Măsurile sunt degeaba acum cât avem și vaccin pentru cine vrea și multe altele. Cine vrea bine, cine nu nu si oricum nu mai este o varianta atat de periculoasa. Copii care au acum probleme au mai mult ca le-a scazut sistemul imunitar din cauza ca au tot stat in case si online, ca nu isi mai fac imunitatea naturala. Dar oricum in sezonul de gripa erau spitalele de copii pline si inainte de pandemie. Copii trebuie sa stea afara, sa alerge, sa stea cu prietenii, au foarte foarte mare nevoie. Un lucru bun la ei: se bucura ca merg la scoala sau la gradinita, foarte mult, cei pe care ii stiu eu cel putin. ba si ca se duc la scoala de vara, ceea ce inainte nu era cazul.
      Mai este o mare problemă cu pandemia: lipsa sângelui. Pentru prima oară Crucea Roșie a anunțat că sunt în situație critică cu grupa 0 și alte state că sunt în situație critică cu toate grupele cu rh negativ. Pentru că oamenii stau în case, nu mai merg să doneze și se amână deja multe operații și în SUA și în alte părți din cauză că nu au sânge! Cine îl va lua pe cel existent? Țările bogate desigur, că sângele se vinde la bursă proprie la fel ca alte bunuri, băncile de sânge îl vând spitalelor și costă în funcție de grupă prețul zilei. O să crească prețul în situația actuală. Numai sângele donat la spitale nu se vinde, dar din ce în ce mai mult sunt diferite bănci și societăți care gestionează rezervele și cine va putea să cumpere? Da, țările bogate dar până atunci este criză și sângele era produsul 2 sau trei de export al SUA din câte știu, sau oricum pe loc fruntaș, este o industrie de top care valorează miliarde. Dacă nu prea mai au nici pentru ei…
      Deci cu pandemia se afectează tot, la toate nivelurile privind sănătatea.
      Dacă nu mai este urgență cred că ne putem ocupa de celelalte care omoară oameni, copii, bebeluși. Că sunt alte boli care fac mult mai multe victime. Da, asta este contagioasă, dar dacă chiar a ajuns o răceală (că Omicron nu mai face nici pneumonii nici cheaguri de sange) cred că este timpul să ne oprim cu măsurile că au devenit exagerate, sa nu ajungem sa fim tinuti in case pentru stranuturi in viitor, sau pentru alergie la polen, mai stii?

      00
    • @Mirela si @N
      Absolut, argumentele voastre sunt perfect pertinente si au ecou. Dar totusi, iertati-ma ca eu as sta inca un an in acasa daca efortul meu al salva un singur om de la moarte. Si as face acel vaccin anual daca as putea salva un singur om de la moarte.

      Imi pare rau sincer ca am fost prea agresiv in comentariile legate de acest subiect, dar nu pot sa mi bag picioarele si sa zic ‘asta e, nu e in puterea mea’. Nu pot eu sa judec si sa apreciez cine are dreptul la viata si cine nu.

      E un subiect al naibii de sensibil. Si e greu de discutat detasat si fara sa pui in el un pic din tine.

      00
    • Sunt mutle implicatii, nu se poate bloca tot, ca vor fi si mai mult victime. Din pacate, nu este idilic stam in casa si gata, este despre raspundere personala. Degeaba stau eu si feresc (ca din cate stiu nu am infectat pe nimeni ca am avut grija, dar niciun contact al meu nu a facut covid chiar am fost atenta) daca altii nu se feresc deloc. Se infecteaza oricum si este utopic sa credem ca se vor feri oamenii care nu vor. Si in carantina stricta tot se intalneazu, tot se infectau sau infectau bunici. Si alte persoane vulnerabile.
      Am inteles ceva: cine vrea fereste si se fereste, cine nu oricum nu o face. La granita ar fi ok sa fie masuri, dar masuri ca lumea, asta inseamna sa se testeze toti la intrare si inca o data dupa cateva zile, la nevoie facut ancheta contactelor pentru cei care ies pozitivi, dar nu o sa vedem asa ceva vreodata asa ca orice este acum este inutil, doar stres degeaba

      00
    • A spus Vali o chestie mișto citez „parerea ta despre crypto depinde de câti crypto ai” la fel este și cu pandemia, ai acțiuni la Blackrock ?, ai vreo afacere cu ceva măști ? primești ceva „ajutor” de la stat pentru pandemie ? Faci parte din citez”presa miluită” cum spunea Cristoiu, apropo acum nu mai spune, de ce oare ?

      00
    • @eugen, ai uitat o intrebare: „A murit vreun membru al familiei sau vreun prieten apropiat din cauza Covid?”

      00
  15. 8. Inseamna ca nu stii cu ce se mananca internetul. Crypto este bun pentru ca decentralizeaza centralizarea centralizata a banilor si pentru ca masini.

    00
    • Crypto e un laborator în care se testează, nu e ce era scris în prospect, cel puțin la capitolul centralizare, inclusă aici și resursele necesare funcționării.

      00
  16. A Ponzi scheme is an investment fraud that pays existing investors with funds collected from new investors. Ponzi scheme organizers often promise to invest your money and generate high returns with little or no risk. …

    Când vi se spune că sunteți analfabeți funcționali, vă supărați.
    Unde vă îndeamnă careva pe site-ul bitcoin.org sau pe alte „shitcoin urî” luați bitcoin fără risk și câștigați masiv?? Unde ??
    Atâta timp cât e cerere și ofertă lăsați lumea să facă ce vrea cu banii lor.

    00
    • cât bitcoi ai?

    • Nu am. Dar, nu înțeleg ce atâta Ponzi in sus Ponzi in jos, de a lungul și de a latul… Că nu are nicio valoare că o să fie 0, că nu știu ce nustiu cum. Pe blog aici i se cântă prohodul de ani de zile, și uite că nu mai moare. Când pică, însă. .. pfffff v am zis …e scam..e nustiu ce. e de înțeles, când bagi bățul printre uluci, e ok…
      Însă care e șmecheria?? De ce ai atrage atenția de atâta timp, de atâtea ori că „bitcoi” e scam, e zero, când , de fapt, piața spune altceva??
      Bursa ce e?? Sistemul de pensii ce e? Și multe altele pe care le numim pompos” investiții „.
      In fine, o dam in bălării…

      00
    • @Warcloud6, ai dreptate, banii sunt o conventie dar atat timp cat exista statul au o valoare relativ stabila si mai mare decat zero, daca vine un razboi e posibil sa se duca spre zero dar altfel sunt peste valorile ‘shitcoinilor’ si ii numesc shitcoin pentru ca nici volum nu au, nu poti decat rade cand un ‘cryptocoin/token’ are valoare cand el abia e tranzactionat de cativa omuleti, unde mai pui ca iti poti transfera un ‘crypto-asset’ in altul si deja creezi impresia ca exista valoare, la fel ca pe bursa, unii arunca niste bani in directia pe care o vor si ii pacalesc si pe restul ca lucrurile au valoare, veniti de investiti cand noi nu putem livra (cum face tesla). dupa mine atat timp cat cumperi ceva si nu ai garantia ca produsul ala nu are o valoare nula, e scam, pacaleala, teapa, cum vrei sa-i spuneti, indiferit ca e criptocoin, bursa, titluri de stat sau de alergat.

      00
  17. Tocmai am auzit că sa aprovizionat Vali cu mânuțe roșii pentru blog și vreau să i le consum eu pe toate.
    Deci despre ce vorbim ? Păi despre vulcanul din Tonga.
    Vulcanul ăla are niște ciudățenii, acum o săptămână când am adus vorba de el aici, am spus că cenușa ejectată în stratosferă va afecta clima. Cineva ma contrazis cum că un vulcan submarin nu poate „scuipa” până în stratosferă cenușă, ceea ce e corect dar deja fotografiile de pe sateliți indica o „injecție stratosferică” de până la 55 km.
    La momentul respectiv eu am replicat că vulcanul avea deja după erupția din 2015 un con vulcanic deasupra apei și nu mai era submarin, din imaginile luate dupa erupția din 20 decembrie anul trecut dar și din 1 ianuarie anul acesta se vede că vulcanul este deasupra apei, dar la erupția din 14 ianuarie căldarea superioară a colapsat și redevenise subacvatic, deci la erupția majora din 15 ianuarie când a propulsat cenușa în stratosferă era întradevăr subavatic, cât de scufundat era nu știm, poate era la câțiva metri sau la câteva zeci de metri sub apă, oricum stratul de apă de deasupra ar fi trebuit să aibe un impact de frânare asupra materialului eruptiv, asta ar fi prima ciudățenie.
    Altă ciudățenie ar fi că mulți specialiști nu se pun de acord înca cu clasa erupției, uni pun erupția în clasa VEI4 alți îl duc până la VEI6, ciudățenia aici este că diferența este enormă, scara VEI este logaritmică, adică VEI5 este de 10 ori VEI4 iar VEI6 este de 100 ori VEI4 deci e cum ai compara Bucureștiul cu Bolintin deal.
    De ce apar diferențele astea mari ? Păi estimările preliminare la acest moment se fac prin comparație cu alte erupții deja bine studiate și catalogate, deci cei care spun că erupția este VEI6 compară datele seismologice și distanțele la care sa auzit bangul sonic la alte erupții echivalente, dar cei care pun erupția în categoria VEI4 se bazează pe cantitatea de material eruptiv evacuată. Să facem o paranteză, cum se face estimarea de material eruptiv ? Păi pe baza analizelor anterioare ale lavei vulcanului se știe concentrația de dioxid de sulf în lavă, dioxidul de sulf este dizolvat inițial în lavă dar la ieșirea din vulcan este eliberat în atmosferă, norul de dioxid de sulf este vizibil pe imaginile satelitare și poate fi măsurat și estimat cantitativ și prin relație cu concentrația de dioxid specifică acelui vulcan se poate estima și cantitatea de material eruptiv evacuată, de reținut că acea cantitate de material eruptiv evacuată este suma cantității de lavă plus cenușa din atmosferă.
    Deci pe baza cantității de dioxid de sulf se știe cantitatea de material eruptiv iar aceasta pe comparațiile cu alți vulcani ne duce la clasa VEI4.
    Altă ciudățenie ar fi că o mare parte procentuală a materialului eruptiv sa transformat direct în cenușă, prea multă cenușă, deja unii cercetători se întreabă dacă este posibil ca o cantitate așa mare de lavă să fie totuși sub apa iar sulful să fie cumva dizolvat de apă.
    Dar mai există o explicație, anume că poate vulcanul a fost „ajutat” să explodeze.
    O teorie este că a fost lovit cu o rachetă hipersonică, eu personal mă gândesc la „rod of the God”, adică un impactor cinetic format dintr-o săgeată de tungsten de app o tonă care a lovit cu Mach 10 și care a dezvoltat energia echivalentă unei mici bombe nucleare dar fără radiații.
    Cine ar putea avea această armă ? Cred că sunt doar trei adica SUA, Rusia și China dar dat fiind că primele două se află la acest moment „în negocieri” cred că putem exclude China.
    Idea este preluată din SF, Neal Stephenson în „Anathem” aduce prima oară scenariul lovirii unui vulcan adormit la lumină, dar să nu uităm că militarii citesc și ei SF și se uita și la filme și le vin idei, apropo de filme GI Joe „retaliation”.
    Cu o astfel de arma poți lovi un vulcan sau poți lovi o centrală nucleara pe teritoriul inamicului ca să îl pricopsești cu un mic Cernobâl.
    Deci ar putea fi americanii dar ar putea fi și rușii, deocamdată nu știm, deci e posibil să avem o demonstrație de forță acolo, dar putem afla asta simplu, daca comentariul meu e șters rapid de pe site înseamnă că au fost americanii fiindcă noi ne aflăm pe „partea internetului” controlată de americani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile