Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 959
    • Dacă populația rămâne constantă, încât să nu rămânem fără mâncare, resurse și loc pe pamant, și un om muncește 40 de ani de la 25 la 65, aparent este complet inacceptabil ai pensie încă 40 să mori la 105 ani, că se duce naibii societatea și economia, pisicile trăiesc cu câinii, cade luna de pe cer, etc…

      Indecis. Tu ce zici?628
    • Nu bosulenilor nu cred ca ati inteles, e bun asa dati minusuri

      Indecis. Tu ce zici?1121
    • Daca un om munceste 40 de ani si contribuie cu 25% din venit la pensie, are pensie pentru 10 ani, nu 40. Eventualele castiguri din investitiile fondurilor de pensii sunt anulate de inflatie. Iar aia 40 nu sunt chiar 40, mai un concediu medical, mai o sarcina, un accident…

      Indecis. Tu ce zici?2210
    • @Rumbu păi și cum facem?
      1 schimbăm economia să o facem încât să fie suficiente resurse pentru 40 de ani de pensie?
      2 ne asigurăm că nu trăiesc pensionarii in medie mai mult de 10 Ani? Prin loto, bingo, hungergames sau thunderdome?
      3 fiecare generație trebuie să aibă 4.1 copii?
      4 (propunerea ta aici)

      235
    • @Rumbu, da corect, dar de ce trebuie sa traiasca 40 de pensie lol? Si de ce trebuie sa munceasca atat, zici ca revolutia industriala si tehnologia e degeaba ca nu ajuta la nimic.. ups si uita asa rezulta si defectul sistemului..

      234
    • Un om nu traieste in medie 105 ani ci 84 in Italia.

      Parghiile de ajustare a fondurilor de pensii sunt urmatoarele:
      – plafonarea pensiilor (1335 eur/luna)
      – cresterea natalitatii (0.7%)
      – procentul de contributii (40%)
      – varsta de pensionare (67)

      Date pentru Italia, exclusiv pentru sistemul de stat, fara a lua in calcul anumite facilitati fiscale.

      Cum majoritatea parghiilor au fost epuizate (67 ani, 40%) nu mai pot umbla decat la natalitate sau la alternativa rapida si neplacuta – imigratia fortei de munca care sa plateasca taxe.

      203
    • @Rumbu, deci soluția Nr 3, dar îi nasc alții, și la fiecare generație e nevoie de progresiv mai mulți oameni. Progresia asta nu merge prea multe iterații.

      92
    • „Daca un om munceste 40 de ani si contribuie cu 25% din venit la pensie, are pensie pentru 10 ani, nu 40.”

      Hai totusi sa discutam pe realitate.

      Un om contribuie cu 25% din SALARIUL BRUT, nu NET. Un om care ia azi in mana 4600 de lei (salariul mediu net in iulie 2023 conf. INS) plateste la pensie 2000 de lei (25% din salariul brut de 7800 de lei). Adica plateste aproape 45% din venitul lui real, ala pe care il ia in mana si il cheltuie luna de luna! Se poate verifica cu orice calculator de salarii, e plin net-ul de ele.

      Mai departe. Daca un om ar lucra in continuu 40 de ani fix pe acesti bani, ar fi strans intr-un ipotetic fond de pensie 960.000 de lei. Impartit la speranta de viata la 65 de ani (15 ani), asta inseamna o pensie lunara de 5333 de lei. Adica mai mult decat salariul lui actual. Pentru a sta cu calculele cat mai simpliste, am neglijat devalorizarea monedei si am pus randament ZERO la acea economisire.

      Statul roman ti-ar da azi, pe aceste cifre, punctul mediu de pensie, adica 1800 de lei.

      Asta ca sa clarificam exact care e treaba cu pensia de stat in Romania pentru un pensionar „normal”, pentru cei care nu s-au prins pana acum. Si, dupa ce incepe marea pensionare a decreteilor (din 2030), situatia se schimba. Cum era cantecul ala popular: frunza verde de dudau, si-o sa fie si mai bine!

      Nu am decat o concluzie: puneti, dracu, mana si faceti economii reale cat sunteti tineri (case, apartamente, terenuri, investitii conservatoare in bursa, etc), ca o sa mori de foame si de frig la propriu ca pensionar de stat in Romania.

      210
    • @silicon_v, perioada medie de cotizare realizata de pensionarii romani actuali e de circa 20 de ani, iar varsta medie la care s-au pensionat este sub 60 de ani.

      43
    • cu concluziile sunt total de acord.

      21
  2. Ca ANAF nu realizeaza incasarile preconizate este stiut si era de asteptat, problema grava este aceea ca statul roman nu doreste si nici nu poate realiza micsorarea cheltuielilor bugetare, asa ca singura intrebare este daca TVA-ul se va mari cu un punct sau cu doua

    Comentariu apreciat.431
  3. 4. Ok, dar cât din deciziile tehnice ale managerului de spital au influențat tratamentul defectuos al victimei? Că înțeleg dacă managerul nu și-ar fi făcut treaba, dar nu știu dacă problema e de management aici. Că nu managerul trebuie să supervizeze toate tratamentele.

    Indecis. Tu ce zici?2411
    • NOU
      #14

      Ding ding ding!

      Numirile politice nu sunt obligatorii să fie „pe speță”. Mă miră că lumea încă se preface că nu înțelege.
      În cel mai rău caz, insul a contribuit la partid și cine știe ce favoruri și a fost răsplătit cu postul acela. Ce era să facă, să refuze?
      În cel mai bun caz, este vorba strict de loialitate politică. Nu contează că ești deștept sau prost, contează cui partid ești loialist și cum s-au împărțit lucrurile după alegeri.

      122
    • Smecheria aici este ca nimeni nu cauta cauza astfel incat sa nu mai apara probleme. Directorul a fost inlaturat pentru a mai linisti lumea din Botosani. Era cel simplu lucru de facut.

      10
    • nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar dacă managerul a decis reduceri de personal sau a dormit în papuci și nu a scos posturi la concurs, sau a decretat economii drastice în ceea ce privește utilitățile și/sau consumabilele sau alte decizii d-astea ”economice” care au contribuit într-o oarecare măsură la decizia medicilor de a nu interveni (dacă n-a fost doar jegoșenie umană), atunci da, deciziile managerului a afectat tratamentul defectuos al victimei și, în general, afectează tratamentul pacienților.

      121
    • @AB dacă nu facem economii și angajăm personal pe urmă nu mai putem să dăm prime și să facem contracte de achiziție cu atribuire directă. Uite s-a făcut 10 și-am rămas fără pansamente. 10k.

      81
    • „a fost răsplătit cu postul acela”. Helloo, despre ce oameni vorbim? A CERUT postul ala. Nu este numit la intamplare. Dupa ce este numit, trebuie sa cotizeze serios ca sa multumeasca si sa raman acolo. Daca da doar din salariu, isi achita datoria in 50 de ani. Ergo, el trebuie sa faca smenuri

      71
  4. 5. este ca si cum cetatenii tuturor tarilor vestice isi pedepsesc guvernele si corporatiile ca au fugarit munca cat mai ieftina si profiturile infinite. tineti minte: cel mai mare dar si sacriciu pe care il faceti tarii voastre este fiecare copil care ajunge pe lumea asta!

    Indecis. Tu ce zici?2413
    • În mod cert nu ai auzit de efectul pe care l-a avut invenția anticoncepționalelor asupra societății.
      Revoluția sexuală din anii 60 a însemnat printre altele și că mulți au descoperit că nu vor copii.

      87
    • Revoluția Sexuală Chineză. -800.000

      90
    • E normal sa nu vrei copii cand vezi ca oameni din aceeasi etnie, nationalitate, oras, sunt impotriva ta.

      94
  5. NOU
    #23

    Off topic, sper sa obtin si niste pareri/sfaturi avizate alaturi de nelipsite ironii (nicio problema si cu astea).

    In amenajarea unei garsoniere urmeaza sa se instaleze o centrala de apartament pe gaz, intr-o localitate din jumatatea de nord a tarii. Va sta o persoana destul de in varsta care nu prea iese pe afara si nici nu se agita prea mult, deci cu exceptia zilelor foarte calde nu va face dus zilnic.
    Intrebarea este: se justifica folosirea centralei si pentru obtinerea apei calde menajere pentru 3 farfurii si 3 seturi de tacamuri spalate zilnic, 4 oale saptamanal respectiv spalatul pe dinti?
    Eu ma gandeam daca nu ar fi mai avantajos, evident financiar vorbind, ca la chiuvetele de la baie respectiv bucatarie sa fie cate un robinet din acela instant pe en.el. si centrala sa fie pornita doar cand e frig (pentru incalzire) si cand se vrea a se face dus. Deci in unele zile ar fi nevoie doar de o apa calda menajera la nivel de cativa litri si nu s-ar justifica sa pornesti o central doar pentru atat.
    Ca sa nu mai spun ca folosirea robinetilor respectivi ar simplifica si instalatia de apa (cate o singura teava, de apa rece) pentru chiuvetele de la bucatarie si baie

    Mai mentionez ca oriunde am mai locuit nu am avut niciodata centrala de apartament ca sa pot sa imi fac cea mai mica idee.
    Sau daca stiti un site unde am sanse sa primesc un raspuns competent?

    Multumesc.

    35
  6. Drumuri, drumuri, da’ la 7 trebuia să fie despre accidentul aviatic?

    231
  7. Măcar tovarășul Pigojin a căzut de la un etaj „superior”, cred că e noul record de înălțime.

    Comentariu apreciat.542
  8. Ticalosia nu are limite. Au fost in stare sa-l omoare pe saracul Prigojin, doar ca sa distraga atentia de la soferul drogat.

    Comentariu apreciat.702
  9. Toate marile imperii intra in declin.. Italia, Rusia, China, SUA etc…

    413
    • Toată lumea vestică are o problemă uriașă cu îmbătrânirea populației. Plus Rusia, China, Japonia și Coreea.
      Populația încă mai crește în India și Africa, astea fiind în top ca zone ce vor fi afectate de schimbările climatice. Așa că vom vedea din ce in ce mai multi negri printre noi.

      162
    • Nu văd ce e așa rău în faptul că se vor elibera apartamente, joburi „călduțe” și reducerea presiunii pe sistemul social. Ah că vor scădea chiriile și CONSUMUL. Săracele corporații. Sunt sigur că nu pompează deloc bani în articole panicarde prin presa independentă și echidistantă.

      172
    • cand au fost italia si sua imperii?

      16
    • @thebblack, n-ai avut acces la ”cursul scurt” sau punctaj, cum ii spune acum

      20
    • @Thebblack, eu m-am gândit la Imperiul Roman, dar sinapsele mele se pot conecta dubios.

      10
  10. 5. Nu ma mir asa mult, date fiind scumpirile din ultima perioada. Anul acesta nu am fost, insa au fost niste rude. Hotel, mancare, bere, benzina + dorinta tuturor de a merge la mare in conditii decente… au rezultat intr-un record.

    140
    • Anul asta in materie de vacante, a fost buluc la prapad. Zici ca am fost tinuti in case 20 de ani, nu cateva luni.

      121
  11. De unde stii ca traiesti intr-o tara de mana a 7-a… se potichneste tara in 2-3 insi mediocrii, cum e Despescu ala, e mai semi-analfabet ca Ciuca… cum mm sa-l pui pe unu de genul sef peste Politie si mai ales cum sa fii politist si sa nu-l scuipi pe ala cu fiecare ocazie.

    110
  12. nivelul incasarilor poate sa fie record, dar cresterea nu depaseste inflatia si media scumpirilor, deci sunt departe de un nivel record de fapt

    30
  13. ANAF-ul nu are angajati suficienti.

    03

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile